Thursday, July 30, 2015

Rombakan Kabinet selamatkan 1MDB

MUHAMMAD ZAKWAN NAZARALY SHAH ALAM - Rombakan Kabinet yang menggugurkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dilihat untuk menyelamatkan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ketua Penerangan Pas, Nasruddin Hassan Tantawi berkata, Muhyiddin antara tokoh penting yang mengkritik dan menyuarakan isu 1MDB selain telah meminta satu audit forensik dilakukan serta meminta Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyiasat segera akaun 1MDB tanpa menunggu laporan Jabatan Ketua Audit Negara.

Nasruddin Hassan
Nasruddin Hassan
Menurutnya, nasib sama berlaku kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail yang ditamatkan perkhidmatan walaupun beliau akan bersara wajib pada 6 Oktober 2015.

“Akhirnya, Muhyiddin dan Gani menerima nasib politik yang sama seperti mana tindakan diambil terhadap The Edge dan Sarawak Report,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Beliau berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah bersikap autokratik dengan mencantas pihak yang mengkritik skandal 1MDB.

“Sebaliknya, mereka yang dilihat bersamanya telah mendapat kedudukan yang baik dalam Kabinet hari ini.

“Apakah ini masih belum membuktikan bahawa Najib telah mengganggu gugat proses penyiasatan yang masih berjalan serta berlaku konflik kepentingan,” katanya.

No comments:

Post a Comment