Monday, August 1, 2016

10,000 pekerja India di Arab Saudi ‘tenat’


PEKERJA India yang bekerja untuk syarikat Binladin Group melihat nama mereka pada senarai gaji di Riyadh pada Mac lalu. - REUTERS


NEW DELHI – India akan menghantar seorang menteri kerajaan ke Arab Saudi untuk cuba membawa pulang lebih 10,000 pekerja­nya yang berdepan ‘krisis makanan’ selepas mereka tidak mampu membeli makanan ekoran diberhentikan kerja.
Harga minyak rendah memaksa Riyadh memotong perbelanjaannya sejak tahun lalu sekali gus memberi tekanan kewangan ke atas firma-firma pembinaan tempatan yang bergantung kepada kontrak kerajaan.
Sebahagian syarikat itu sukar membayar buruh asing dan bertindak membuang puluhan ribu pekerja. Ramai antara mereka tiada wang untuk membeli makanan, apatah lagi tiket penerbangan pulang.
Menteri Luar India, Sushma Swaraj berkata kelmarin bahawa lebih 10,000 rakyat India di Arab Saudi dan Kuwait berdepan krisis makanan kerana kegawatan ekonomi. Beliau merayu kira-kira tiga juta warga India yang tinggal di Arab Saudi supaya menghulurkan bantuan.
“Ramai rakyat India hilang pekerjaan di Arab Saudi dan Kuwait.
“Majikan tidak dapat membayar gaji mereka dan menutup kilang,” katanya di laman Twitter kelmarin.
New Delhi akan menghantar menteri mudanya, V.K. Singh ke Arab Saudi pada minggu ini.
Sementara itu, Konsulat Besar India di Jeddah menyatakan kelmarin bahawa pihaknya telah mengagihkan sebanyak 15,475 kilogram makanan kepada pekerja-pekerja India terbabit sejak tiga hari sebelumnya. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0801&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz4G4OqSdQI 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment