Saturday, September 3, 2016

Presiden Korea Utara ‘gila kuasa’


ONG BOON TECK
3 SEPTEMBER 2016
 ‎Presiden Korea Utara ‘gila kuasa’

 ‎Presiden Korea Utara ‘gila kuasa’
ANTARA pemimpin dunia yang dianggap kejam dan masih berkuasa hari ini adalah dinamakan Presiden Korea Utara, Kim Jong Un pastinya tersenarai sebagai manusia yang paling tidak perikemanusiaan.

Menurut laporan daripada sebuah portal berita dari China, DuoWei News, antara awal tahun ini hingga 31 Ogos lalu, sekurang-kurangnya 20 pegawai kanan kerajaan Korea Utara telah dihukum mati atas arahan presiden mereka yang semakin hilang akal.

Difahamkan, demi mengukuhkan kedudukan sebagai pemerintah tertinggi dalam negaranya, Jong Un sanggup menjatuhkan hukuman mati terhadap pegawainya yang dilihat cuba mengganggu urusan pentadbiran kerajaannya.

Kekejaman Jong Un mula disebarkan dalam media antarabangsa apabila menjalankan hukuman mati ke atas seorang pegawai kanannya dengan mengguna penyembur api.

Mangsa tersebut ialah Timbalan Menteri Kemudahan Awam, O Sang-hon. Beliau ialah antara 11 pegawai kanan parti yang ada hubungan dengan bapa saudara Jong Un sendiri, Jang Song-taek.

Jang dibicarakan dan menjalani hukuman mati Disember 2014 selepas bersalah atas tuduhan rasuah dan menjalankan kegiatan bertentangan parti Pekerja Korea.

Dan yang terbaharu, pada 31 Ogos lalu apabila jurucakap kerajaan Korea Utara, Jeong Joon-hee mengumumkan Timbalan Perdana Menteri, Kim Yong-jin telah dihukum mati atas kesalahan cuba melakukan pemberontakan terhadap pucuk pimpinan kerajaannya.

Menurut akhbar tersebut, Yong-jin dibunuh oleh skuad penembak pada Julai lalu selepas didakwa sebagai anti parti dan anti revolusi.

Manakala dua pegawai kanan lain terpaksa menjalani sesi pendidikan semula. Seorang daripada mereka adalah pegawai tertinggi yang bertanggungjawab dalam hal ehwal antara dua Korea, Kim Yong-Chol.

Kini, tidak seorang pun yang berani bersuara terhadap segala tindakan kejam yang dilakukan oleh presiden negara yang berfahaman komunis itu.

Adalah dijangkakan pengaruh dan penguasaan Jong Un dalam kerajaan Korea Utara akan terus berpanjangan sekurang-kurangnya dalam tempoh 30 tahun akan datang. Justeru, kemungkinan akan ada lebih ramai lagi pegawai yang akan dikenakan tindakan walaupun hanya melakukan kesalahan yang kecil.

No comments:

Post a Comment