Wednesday, April 22, 2015

Jeritan ‘api’ selamatkan dua ekor burung kakak tuaSALAH seekor burung diberikan oksigen selepas terhidu asap dalam kebakaran tersebut.


IDAHO, Amerika Syarikat – Jeritan dua ekor burung kakak tua yang meminta tolong sambil menyebut, “api,api” berjaya menyelamatkan unggas tersebut daripada rentung dalam kebakaran yang berlaku di sebuah rumah di sini baru-baru ini.
Anggota bomba yang bertugas memadamkan kebakaran di tempat kejadian terdengar suara seperti manusia menjerit meminta tolong menyebabkan mereka bergegas masuk ke dalam rumah untuk menyelamatkan mangsa.
Bagaimanapun, mereka terkejut apabila menyedari suara jeritan itu datangnya daripada dua ekor burung kakak tua yang berada di dalam sangkar.
“Haiwan ini terperangkap dalam kebakaran kerana tuannya tiada di rumah ketika kejadian. Ternyata burung ini amat bijak kerana tahu apa yang perlu dibuat,” kata jurucakap bomba di Boise.
Sebaik diselamatkan, kedua-dua ekor burung itu diberikan oksigen kerana telah terhidu asap yang banyak.
Bagaimanapun, pemilik haiwan berkenaan masih belum dikenal pasti oleh pihak berkuasa, manakala punca kebakaran dipercayai disebabkan litar pintas dari sebuah bilik di rumah tersebut. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0422&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3Y3BPmXEm 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment