Tuesday, January 19, 2016

Harga minyak merudum lagi


LAMBAKAN minyak mentah dunia terutama selepas penarikan sekatan ekonomi ke atas Iran dijangka menyebabkan harga minyak jatuh ke paras AS$25 (RM110) setong.


SINGAPURA – Pakar dan penganalisis ekonomi meluahkan kebimbangan mengenai trend penurunan harga minyak mentah dunia yang kini menuju ke paras AS$25 (RM110) setong apabila dikhuatiri boleh mencetuskan krisis ekonomi global.
Harga minyak mentah Brent semalam jatuh di bawah AS$28 (RM123.90) setong di Asia berikutan kebimbangan mengenai krisis lambakan bekalan selepas Barat menamatkan sekatan ke atas Iran.
Penamatan sekatan itu membolehkan Teheran menyambung eksport minyaknya.
“Sasaran Iran adalah untuk meningkatkan pengeluaran minyak mentah sehingga 1.5 bilion tong menjelang akhir 2016,” kata Menteri Minyak Iran, Bijan Zanganeh, ketika ditemu bual CNN baru-baru ini.
Sehingga 500,000 tong minyak mentah Iran memasuki pasaran yang kini tepu pada setiap hari selepas Amerika Syarikat (AS) dan Eropah menamatkan sekatan yang dilaksanakan bagi mengekang program nuklear Teheran.
Harga minyak mentah merosot 75 peratus sejak awal 2014 disebabkan oleh lebihan bekalan, pengeluaran paling tinggi, permintaan lemah dan keadaan ekonomi dunia yang suram.
Kejatuhan teruk itu adalah yang pertama dalam tempoh lebih 13 tahun sejak Februari 2003.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0119&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3xguaEV48 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment