RIYADH - ARAB SAUDI. Pemerintah Arab Saudi, Raja Salman, kelmarin memperuntukkan SAR100 juta (RM107 juta) dan mengeluarkan satu siri arahan dengan tujuan untuk menyelesaikan kesemua kes berkaitan gaji tidak dibayar di negara itu.
Langkah itu dibuat selepas ratusan pekerja asing berarak di jalan utama di Jeddah sebagai menyuarakan rasa tidak puas hati mereka.
Sabq.org melaporkan arahan itu turut mewajibkan syarikat membayar gaji pekerja mereka melalui program perlindungan upah di Riyadh.
Di bawah sistem itu, kerajaan tidak akan membayar firma terlibat sehingga Kementerian Buruh mengesahkan gaji pekerja telah dibayar.
Selain itu, Raja Salman turut mengarahkan menteri buruh membuat penyelarasan dengan syarikat penerbangan Saudi untuk menghantar pulang pekerja asing yang berhasrat kembali ke negara asal, namun kos terbabit ditanggung oleh majikan mereka.
Jabatan Pasport juga diarahkan untuk memudahkan pengeluaran visa keluar dengan kerjasama Kementerian Luar dan agensi berkaitan jika pekerja terbabit berdepan kesukaran untuk meninggalkan Saudi.   
Sejak beberapa bulan lalu, syarikat pembinaan tempatan, Saudi Oger dan Saudi Binladin Group telah mendapat perhatian banyak pihak susulan protes dan ribuan aduan yang diterima daripada pekerja mereka yang mendakwa tidak dibayar gaji oleh majikan. - Arab News