Tuesday, August 25, 2015

1MDB: ‎Siasatan tidak lengkap tanpa tiga individu


SITI ZUBAIDAH MAT ISA
25 OGOS 2015Mohd Shukri Abdull
Mohd Shukri Abdull Mohd Shukri

KUALA LUMPUR - Siasatan berkaitan SRC International Sdn Bhd tidak akan lengkap tanpa keterangan ketiga-tiga individu yang sedang dikesan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Shukri  Abdull berkata, sehingga kini ketiga-tiga individu terbabit (Pengarah Urusan dan SRC International, Nik Faisal Ariff Kamil dan Pengarah syarikat itu, Datuk Suboh Md Yassin serta ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low) belum menghadirkan diri ke Bahagian Operasi Khas SPRM.

“Kita masih belum menerima sebarang maklumat berkaitan ketiga-tiga individu terbabit.

“Kehadiran mereka diperlukan bagi melengkapkan siasatan. Jika (mereka) tidak hadir, tidak lengkaplah siasatan,” katanya.

SPRM dalam kenyataannya, menerusi Pengarah Siasatannya, Datuk Azam Baki tiga hari lalu menyatakan, ketiga-tiga individu itu dikehendaki menghubungi Pegawai Penyiasat Kes iaitu Penolong Pesuruhjaya Rosli Husain di talian 010-318 7757 atau 03-8890 0752, atau Penolong Pesuruhjaya Norkhafizin Isa di talian 019-6000345 atau 03-8890 0754.

Mereka dikehendaki hadir di Bahagian Operasi Khas SPRM di Aras 7, Menara Prisma, Presint 3, Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya.

Azam juga meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai ketiga-tiga individu ini supaya menghubungi pegawai SPRM itu atau menghubungi pejabat SPRM terdekat.

Menurutnya, alamat terakhir Jho Low  dipercayai di Tanjung Bungah, Pulau Pinang, alamat Nik Faizal di Alam Impian, Shah Alam, sementara alamat Suboh di  Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur.

No comments:

Post a Comment