Wednesday, April 15, 2015

Krisis kemanusiaan di Yemen makin seriusTENTERA Arab Saudi melancarkan serangan meriam ke arah sasaran dari sempadan Arab Saudi-Yemen kelmarin.


ADEN – Agensi bantuan antarabangsa memberi amaran krisis kemanusiaan di Yemen menjadi bertambah buruk berikutan serangan udara tentera pakatan yang diketuai Arab Saudi ke atas pemberontak Syiah Houthi yang kini memasuki minggu ketiga.
Di Riyadh, Perdana Menteri Yemen, Khaled Bahah telah mengangkat sumpah sebagai naib presiden di kedutaan negara tersebut di hadapan Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi.
Abd-Rabbu menerusi akhbar New York Time menuduh Iran yang tamakkan kuasa sebagai dalang di sebalik konflik di Ye­men. Beliau turut mendakwa Teheran menjadi batu api kepada pemberontak Houthi.
Di bandar Aden yang terletak di selatan Yemen pula, pertempuran sengit berlaku sepanjang malam yang meragut 30 nyawa, menurut sumber ketenteraan.
Sejumlah 40 pemberontak Houthi lain dan tiga pejuang pro-Abd-Rabbu maut di Daleh, utara Yemen dalam pertempuran yang tercetus sejak Ahad lalu.
“Tiga kanak-kanak terbunuh apabila rumah mereka dibom,” kata seorang aktivis di Daleh.
Serangan udara yang diketuai Arab Saudi menyasarkan kompleks presiden di Aden yang dikuasai pemberontak Houthi. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0415&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3XLgDSEpy 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment