Saturday, December 25, 2010

Sekolah larang gambar AzizanALOR SETAR - Tindakan pengharaman gambar Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak daripada dipamerkan di sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pelajaran tidak pernah dibangkitkan Kerajaan Negeri.

Exco Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kerja Raya, Pembangunan Luar Bandar dan Basmi Kemiskinan, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi, yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas I Kedah, berkata, tiada perubahan berlaku selama hampir tiga tahun Pakatan Rakyat diterajui Pas mentadbir Kedah.

“Perkara itu tidak dibangkitkan atau dipersoalkan Kerajaan Negeri meskipun jelas menunjukkan tindakan itu bermula daripada Kerajaan Pusat.

“Saya berasa kesal kerana hampir tiga tahun pemerintahan Pakatan Rakyat (PR) di negeri ini, gambar Menteri Besar tidak dibenarkan dipaparkan di sekolah-sekolah terbabit,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, Kerajaan Pusat hanya bersuara apabila Kerajaan Selangor mengharamkan penggunaan logo 1Malaysia.

“Menteri Besar adalah ketua kerajaan dan tidak menjadi satu kesalahan sekiranya dipaparkan di sekolah-sekolah kerana ia tidak bermaksud Kerajaan Negeri ingin berpolitik di sekolah.

“Jika gambar Menteri Besar dihalang daripada dipamerkan di sekolah, kesannya pelajar sekolah tidak akan mengenali siapa Menteri Besar mereka,” katanya.

Sementara itu, Exco Agama, Pelajaran dan Koperasi, Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul turut mengakui situasi terbabit.

Katanya, pengharaman itu dibuat sejak PR diterajui Pas mengambil alih tampuk pemerintahan di negeri ini.

“Memang sekolah bawah Kementerian Pelajaran, tidak dibenarkan mempamerkan gambar Menteri Besar Kedah.

“Bagaimanapun, saya tidak pasti ia arahan daripada siapa,” katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Kedah, Abdullah Saad ketika diajukan mengenai perkara itu, enggan mengulas lanjut.

JAIS pantau laman web Syiah
LAMAN sesawang dan blog yang mudah dilayari membuka ruang kepada penyebaran fahaman Syiah di negara ini. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Bagi mengekang penularan fahaman bertentangan dengan ajaran Islam, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sedang menyiasat beberapa laman sesawang termasuk laman blog beberapa blogger kerana didapati menyebarkan fahaman bertentangan dengan pegangan Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Salah satu laman blog yang disiasat adalah milik seorang penulis novel terkenal kerana dikatakan cuba menyebarkan fahaman Syiah menerusi laman blognya.
Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi (gambar kecil) mengesahkan, pihaknya memang membuat pemantauan dan siasatan terhadap beberapa laman yang didapati cuba mengembangkan fahaman tersebut termasuk Syiah.

PM, rombongannya belanja RM8.72 juta

KUALA LUMPUR 22 Dis. – Datuk Seri Najib Tun Razak dan rombongannya membelanjakan sebanyak RM8.72 juta ketika lawatan ke luar negara dari 3 April tahun lalu hingga 19 November tahun ini.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, sepanjang tempoh lebih 19 bulan atau 588 hari itu, Perdana Menteri dan rombongannya telah ke luar negara sebanyak 42 kali.
‘‘Perbelanjaan terbanyak adalah RM2.09 juta ketika lawatan ke Vietnam, Amerika Syarikat dan Jepun dari 5 hingga 22 April tahun ini.
‘‘Kos paling sedikit adalah sebanyak RM2,608 ketika lawatan ke Beijing, China dari 30 Jun hingga 4 Julai tahun ini,” katanya dalam jawapan bertulis kepada soalan Senator Dr. Syed Husin Ali pada sidang Dewan Negara hari ini.
Menurut Mohamed Nazri, negara paling kerap dikunjungi Najib dan rombongan sepanjang tempoh itu adalah Singapura iaitu sebanyak enam kali.
‘‘Ini diikuti Thailand, Indonesia, Arab Saudi dan China masing-masing sebanyak empat kali,” katanya.
Sementara itu, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dalam jawapan bertulis kepada satu lagi soalan Syed Husin berkata, perbelanjaan penganjuran Sidang Kemuncak Wanita-Wanita Pertama 2010 di sini adalah sebanyak RM4.49 juta.
Beliau berkata, persidangan dari 11 hingga 13 Oktober tahun ini telah membawa banyak faedah kepada negara dan turut menjadi platform kepada wanita-wanita pertama untuk berkongsi pengalaman dan amalan terbaik dalam pembangunan kepimpinan kanak-kanak.
‘‘Ia juga mewujudkan hubungan pelbagai hala dan memperkukuhkan jaringan persahabatan di kalangan wanita-wanita pertama,” ujarnya.

WikiLeaks: Anwar hantar notis tuntutanKUALA LUMPUR 24 Dis. – Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menghantar pula dua notis tuntutan terhadap Pengerusi Pemuda Barisan Nasional (BN), Khairy Jamaluddin dan Ketua MCA Bahagian Kuantan, Datuk Ti Lian Ker.
Tindakan menghantar notis tersebut dibuat ekoran komen yang diberikan berhubung pendedahan laman web antarabangsa, WikiLeaks mengenai dirinya.
Dalam notis yang dihantar menerusi kiriman e-mel pada pukul 4 petang, peguam Sankara Nair memaklumkan, beliau telah diarahkan supaya mengambil tindakan tersebut berhubung artikel bertajuk ‘Bahaya Anwar jadi PM, rahsia ditangan negara asing’ yang disiarkan oleh Utusan Malaysia pada 13 Disember lalu.
Menurut Sankara, beliau juga diarah supaya mengambil tindakan terhadap portal berita, The Malaysian Insider, dalam caption berbunyi Anwar silent, tweets blame on SB for WikiLeaks sex expose disiarkan pada hari yang sama.
Katanya, kedua-dua artikel yang berbaur fitnah tersebut mengandungi pernyataan palsu yang telah mencemarkan reputasi Anwar.
Sehubungan itu, Sankara meminta supaya satu permohonan maaf dibuat dengan terma yang diluluskan oleh peguam untuk disiarkan dalam akhbar yang dipilih oleh Anwar.
Katanya, anak guamnya juga menuntut supaya Utusan Malaysia dan portal berita itu memberi aku janji agar tidak mengulangi perkataan itu selain ganti rugi kerana mendakwa reputasinya terjejas.

Muhyiddin cabar Anwar

KUALA LUMPUR 24 Dis. – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mencabar Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya menaikkan gaji sebanyak RM500 kepada kakitangan awam di negeri-negeri yang ditadbir oleh pakatan pembangkang.
Beliau berkata, langkah itu wajar demi membuktikan keikhlasan kerajaan negeri di bawah pakatan pembangkang membela nasib kakitangan awam serta pegawai-pegawainya.
Persoalannya kata beliau, adakah Anwar sanggup berbuat demikian?
‘‘Saya cabar Anwar yang kebetulan mempunyai kedudukan dalam kerajaan pakatan pembangkang supaya menaikkan gaji kakitangan awam mereka seperti di Selangor atau Pulau Pinang.
‘‘Kita tengok dahulu sama ada Anwar sanggup menambah gaji pegawai-pegawai dan kakitangan awam mereka. Jika Anwar mahu naikkan gaji RM500 kepada guru mengapa beliau tidak tawarkan inisiatif yang sama kepada sektor awam mereka terlebih dahulu?’’ soalnya.
Beliau berkata demikian selepas melancarkan program ‘Mendidik Demi Malaysia’ di sini hari ini.
Muhyiddin berkata demikian ketika mengulas dakwaan Anwar yang kesal dengan kenyataannya sebelum ini apabila menyebut bahawa tindakan pakatan pembangkang memperkenalkan imbuhan khas pendidik sebanyak RM500 seorang setiap bulan akan menyebabkan Malaysia muflis.
Mengulas isu itu Muhyiddin berkata, setiap rancangan pembangunan yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dibuat secara holistik iaitu turut mengambil kira kesannya kepada semua pihak.
‘‘Bukan tidak boleh buat, boleh, tetapi kita perlu mengambil kira implikasinya kepada pihak lain. Sebagai contoh sekiranya kerajaan membuat tawaran kepada satu pihak dalam perkhidmatan awam, apa pula kata pegawai kerajaan yang lain.
‘‘Mereka akan kata kami tidak layakkah? Mengapa guru sahaja yang dilayan, kami mengapa tidak diberikan. Maksud saya tadi bukan kerajaan tidak menilai tetapi ia melibatkan konteks secara keseluruhan sektor awam yang kakitangannya berjumlah 1.2 juta orang,’’ katanya.
Muhyiddin secara sinis berkata, Anwar yang pakar dan bijaksana itu tahu kedudukan tersebut, tetapi disebabkan muslihat politik dan pilihan raya, beliau sanggup melakukan apa sahaja.
‘‘Tidak apalah kalau bankrap, tidak apalah kalau negara terpaksa tanggung lebih belanja asalkan menang dan Anwar akan jadi Perdana Menteri. Itu tujuan sebenar Anwar,’’ katanya lagi.
Menjawab soalan mengenai tuduhan Anwar bahawa kenyataannya itu seolah-olah tidak menghargai peranan guru, Muhyiddin berkata, dakwaan tersebut hanya menunjukkan betapa terdesak Ketua Pembangkang itu untuk meraih sokongan rakyat.
‘‘Hanya Menteri Pelajaran tidak berhati perut yang tidak menghargai guru. Begitulah terdesaknya Anwar meraih sokongan rakyat,’’ ujarnya.