Thursday, October 9, 2014

Itu Bukan Kapal Columbus Kata Unesco


Diterbitkan: Isnin, 6 Oktober 2014 7:14 PM
Peta menunjukkan pengembaraan Columbus yang pertama ke benua baru iaitu kepulauan Carribean di Amerika Tengah.

PARIS: Para pakar sejarah di Unesco (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu) pada Isnin merumuskan, bangkai kapal yang dikatakan milik pengembara dan penjelajah termasyur dunia, Christopher Columbus yang ditemui di gugusan Pulau Haiti, sebenarnya bukan miliknya.
Kenyataan itu bercanggah dengan dakwaan yang dibuat oleh para arkeologi Amerika Syarikat baru-baru ini yang mendakwa bangkai kapal tersebut adalah milik Columbus dalam pengembaraannya yang pertama ke benua Amerika.
"Pakar-pakar sejarah kami kini boleh mengesahkan tanpa ragu-ragu lagi bahawa bangkai kapal yang dikatakan milik Columbus itu sebenarnya adalah bangkai kapal yang datang jauh terkemudian daripada itu," jelas satu kenyataan media yang dikeluarkan oleh Unesco pada Isnin.
Sebelum ini, pada Mei, penjelajah bawah air dari Amerika, Bill Clifford mengumumkan yang dia percaya bangkai kapal yang ditemuinya di pesisir pantai Haiti adalah Santa Maria, salah satu daripada tiga buah kapal dalam rombongan eksplorasi pertama Columbus merentasi Lautan Atlantik ke Amerika lebih 500 tahun lalu.
Pengumuman yang dibuat oleh Clifford itu mendorong Unesco untuk menghantar sekumpulan pakarnya sendiri ke tempat bangkai kapal itu ditemui.
Hasilnya? Ia bukan Santa Maria - kapal milik Columbus.

Gali kubur cari wasiatColebrook (AS): Seorang wanita menggali semula kubur bapanya untuk mencari ‘wasiat,’ tindakan yang dikatakannya tidak akan mencetuskan kemarahan bapanya.

Melanie Nash, 52, menghadapi tuduhan cuba mengalih mayat bapanya, Eddie Nash, dari tanah perkburan di Colebrook di New Hampshire, Mei lalu.


Kubur ahli perniagaan itu yang mati akibat serangan jantung pada usia 68 tahun pada 2004 ditemui terbongkar dengan kerandanya terbuka. Walaupun mayatnya dilihat tidak diusik, namun ia ditemui beralih dari kedudukan sepatutnya.

Dalam kenyataannya kepada polis, Melanie berkata, dia meminta bantuan Ginette Dowse, 71, Michael Day, 37, dan David Grey, 57, untuk menggali semula kubur bapanya yang dipercayai ditanam bersama-sama ‘wasiat sebenar.’


“Semua ini dilakukan untuk tujuan yang baik dan saya tahu bapa saya bersetuju dengan tindakan ini. Kami hanya menggali kuburnya untuk mencari dokumen wasiat. Kami melakukannya dengan penuh hormat,” katanya.


Bagaimanapun, selepas menyelongkar mayat bapanya, Melanie hanya menemui sebungkus rokok dalam genggaman mayat bapanya.

Menurut pendakwa, Melanie memberitahu polis dia tidak menerima sebarang harta apabila bapanya meninggal dunia dan sudah lama merancang untuk menggali kubur itu bagi membuktikan kakaknya Susie menyembunyikan wasiat bapa mereka.

Bagaimanapun, Susie menafikannya.

Mayat Nash terpaksa ditanam semula dengan menelan belanja beribu-ribu dolar sementara Melanie akan menghadapi tuduhan jenayah, termasuk menceroboh tanah perkuburan dan merosakkan mayat.- AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/08

Kerajaan bawa pulang Mayang


Jakarta: Kementerian Luar Thailand sedang berusaha membawa pulang mayat Mayang Prasetyo yang dibunuh serta dikerat-kerat oleh kekasihnya di Brisbane, Australia, minggu lalu.

Pengarah bantuan perundangan kementerian itu, Tatang Budie Utama Razak berkata, pegawainya sudah pergi ke Bandar Lampung di Lampung untuk bertemu waris Mayang.


Katanya, keluarga Mayang memohon supaya mayat mangsa pembunuhan itu dibawa pulang untuk dikebumikan.

Tatang juga berkata, Kedutaan Indonesia di Canberra bekerjasama dengan polis Queensland yang menyiasat kes pembunuhan ngeri itu.


Mayang, 27, ditemui mati di dalam apartmen didiaminya bersama seorang tukang masak, Marcus Peter Volke, 28, minggu lalu.


Sebahagian daripada tubuh Mayang - lahir sebagai lelaki dan diberi nama Febri Andriansyah - ditemui dalam bekas di atas dapur, manakala yang lain di tong sampah.

Volke kemudian ditemui mati dipercayai membunuh diri.

Kedua-dua mereka dipercayai bertemu kali pertama ketika bekerja sebagai tukang masak di sebuah kapal pesiaran antarabangsa.

Tatang berkata, pegawainya sedang mendokumentasi pelbagai maklumat daripada keluarga Mayang kerana ia boleh membantu siasatan polis Australia.

Sementara itu sumber berkata, Mayang pulang melawat keluarganya di Lampung pada bulan lalu. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/09

Jokowi dituduh rasuah


Pembantu kanan Prabowo Subianto, Hashim Djojohadikusumo berkata, mereka akan menggunakan kuasa yang ada untuk menyiasat serta mengambil tindakan ke atas Jokowi yang akan mengangkat sumpah sebagai Presiden Indonesia pada 20 Oktober ini.
Kata Hashim, antara kes yang dimaksudkan ialah dakwaan rasuah membabitkan pembelian bas buatan China bernilai RM402,4 juta pada tahun ini.
Kes itu sudah disiasat Peguam Negara Indonesia sebelum ini dan media melaporkan sekurang-kurangnya dua pegawai kerajaan tempatan disyaki bertanggungjawab.
Jokowi memenangi pemilihan presiden mengalahkan Prabowo pada Julai lalu dan terus berdepan pelbagai halangan daripada musuh politiknya.
Selepas gagal mencabar keputusan itu di mahkamah, kem Prabowo merancang pelbagai strategi bagi mengelak Jokowi dilantik sebagai presiden ketujuh Indonesia.

Hashim berkata, parlimen juga akan meneliti keraguan dalam peruntukan belanjawan pendidikan bandar Solo ketika Jokowi menjadi datuk bandar di situ.
Foto
JOKOWI

- Reuters
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/09

Seni makhluk halus


Tidak seperti perkahwinan biasa, Bagus Kodok memilih makhluk halus - bernama Peri Roro Setyowati - sebagai pasangannya. 
Tidak hanya itu, majlis mengikut adat Jawa itu diadakan di rumah seniman bernama Bramantyo Prijosusilo di Desa Sekaralas di daerah Widodaren, Ngawi itu juga dijadikan sebagai suatu karya seni. 

Tanpa kelibat si isteri, majlis itu dimulakan dengan upacara dikenali sebagai midodareni dan diakhir dengan bedhol manten.
Foto
BAGUS Kodok

Bramantyo berkata, sepanjang proses perkahwinan itu dia tidak akan menggunakan lampu elektrik, sebaliknya hanya obor dan lampu minyak tanah.

“Majlis ini tidak boleh hanya dilihat sebagai upacara biasa, sebaliknya dipandang dalam kerangka seni, iaitu seni kejadian yang digabungkan dengan tradisi Jawa,” katanya. 

Menurut Bramantyo, seni kejadian memperluaskan panggung menjadi ruang dan waktu. 

Pada ruang dan waktu tertentu, katanya, seniman akan memunculkan suatu peristiwa. 

“Kali ini saya hadirkan sebuah perkahwinan adat Jawa melalui suatu upacara,” katanya. 

Tinjauan media pagi semalam mendapati, pengantin lelaki Bagus Kodok, 63, sedang dimandikan bersendirian mengikut tradisi Jawa dan tetamu mulai tiba.- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/09

Warga emas mati kejar biri-biri korban terlepas
Yanbu: Seorang lelaki warga Asia berusia 50-an mati kerana sesak nafas selepas mengejar seekor biri-biri yang terlepas sebelum sempat di sembelih sempena Aidiladha, Isnin lalu.

Menurut sumber, warga emas berkenaan dikatakan sedang mengasah pisau dan bersiap untuk mengikat haiwan itu berhampiran rumahnya di Yanbu, bandar pelabuhan Laut Merah di barat Saudi.Namun, biri-biri berkenaan tiba-tiba melarikan diri.

“Ia lari ke sebuah taman besar dan lelaki itu tidak berhenti mengejarnya.


“Setelah sekian lama mengejar, lelaki berkenaan kemudian rebah dan mati,” lapor akhbar Sabq. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/09