Thursday, November 26, 2015

Malaysia Di Tangga Ke-10 Indeks Penyumbang Dunia


Diterbitkan: Khamis, 26 November 2015 2:00 PM

PETALING JAYA: Masyarakat negara ini sememangnya dikenali kerana kerja kebajikan yang dilakukan dan ia sekali gus menyenaraikan Malaysia sebagai antara penyumbang terbanyak di dunia.
Melalui indeks yang dikeluarkan Yayasan Bantuan Kebajikan (CAF) bulan ini, Malaysia berada di tangga ke-10 dan menerima skor sebanyak 52.
Indeks CAF itu merangkumi tiga aspek iaitu sumbangan derma, kesukarelawan dan bantuan kepada yang memerlukan.
Malaysia mencatat 62 peratus skor dalam memberi bantuan kepada yang memerlukan, 58 peratus (derma) dan 37 peratus untuk kerja kesukarelawan.
Ia juga berada pada kedudukan sama seperti dilaporkan pada 2014.
Myanmar berada di tempat pertama Indeks Penyumbang Dunia pada 2015 dan pernah berkongsi kedudukan itu dengan Amerika Syarikat (AS) pada tahun lepas.
Myanmar sekali lagi mencatatkan rekod tertinggi dalam sumbangan derma dengan 92 peratus dan kesukarelawan sebanyak 50 peratus.
AS berada di kedudukan kedua, manakala New Zealand telah melengkapkan podium. Antara negara yang berada di kedudukan 10 ke atas ialah Kanada, Australia, United Kingdom, Netherlands, Sri Lanka dan Ireland.
Indeks Penyumbang Dunia untuk tahun ini menunjukkan data dari seluruh dunia dalam jangka lebih lima tahun dari 2010 hingga 2014.
Indeks itu juga termasuk data dari 145 negara yang dikumpul secara keseluruhan dari 2014.