Friday, September 16, 2011

Ibu gesa nama Aminulrasyid dibersihkan

SHAH ALAM 15 Sept. - Ibu Aminulrasyid Amzah, Norsiah Mohamad, hari ini melahirkan rasa syukur kerana nasib anaknya yang ditembak mati akhirnya terbela selepas anggota polis yang bertanggungjawab dihukum penjara lima tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini.
Dia bagaimanapun mengesa pihak polis membersihkan nama baik remaja berusia 15 tahun itu itu dengan menarik balik kenyataan dan tuduhan bahawa anak bongsunya seorang perompak dan penjenayah.
''Saya cuma mahu bersihkan nama Arwah. Dia bukan penjenayah. Polis yang labelkan dia penjenayah dan penyamun. Tolong bersihkan nama anak saya. Itu yang saya minta,'' katanya kepada pemberita di luar Mahkamah Sesyen di sini.
Ditanya tentang hukuman penjara terhadap Koperal Jenain Subi yang didapati bersalah atas tuduhan menyebabkan kematian Aminulrasyid, katanya, dia menghormati keputusan mahkamah itu.
Norsiah yang hadir bersama seorang anaknya, Tuty Shahniza Anom Amzah sebelum itu dilihat mengesat air mata semasa Hakim Latifah Mohd. Tahar membacakan keputusan tersebut.
Wanita itu bagaimanapun akan berbincang dengan ahli keluarga serta peguam tentang tindakan yang bakal diambil terhadap pihak polis yang menggelarkan anaknya sebagai penjenayah.
Dia turut menunjukkan tiga keping gambar Aminulrasyid yang sentiasa disimpan di dalam dompetnya kepada seorang petugas media.
Sementara itu, peguam pemerhati bagi keluarga Aminulrasyid, N. Surendran pula berkata, terdapat dua perkara yang masih belum selesai berhubung kematian Aminulrasyid.
Dakwanya, sehingga hari ini tiada siapa pun memohon maaf serta menarik balik tuduhan anaknya seorang penjenayah walaupun telah terbukti ia tidak benar.
Menurut beliau, Azamuddin Omar yang berada bersama Aminulrasyid bahawa dia dipukul oleh anggota polis pada malam kejadian juga tiada sebarang perkembangan sehingga hari ini.

Lebih satu juta PATI tidak mahu pulang

PUTRAJAYA 15 Sept. – Statistik proses pendaftaran 6P menunjukkan seramai 1,015,852 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) menyatakan hasrat untuk terus menetap dan bekerja di Malaysia manakala 95,446 lagi ingin kembali ke negara asal.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, daripada jumlah yang ingin bekerja itu, seramai 966,542 mengisytiharkan telah mempunyai majikan.
‘‘Bagaimanapun, mereka ini digajikan secara tidak sah dan seramai 257,524 pula menyatakan tidak mempunyai majikan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Selain itu, daripada jumlah 1,303,126 PATI yang mendaftar melalui Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Asing Tanpa Izin atau 6P, seramai 284,331 orang mengisytiharkan sedang bekerja dalam sektor pembinaan.
Ia diikuti sektor perkhidmatan (269,510 orang), perkilangan (176,883 orang), perladangan (155,395 orang), pertanian (89,016 orang) manakala selebihnya 327,991 orang tidak menyatakan sektor pekerjaan secara khusus.
‘‘Data seumpama ini amat penting sebagai landasan untuk kajian dibuat tentang sebab dan alasan mereka bekerja secara tidak sah sama ada faktor majikan yang mengelak daripada membayar levi, ketiadaan dokumen atau disebabkan faktor dasar penggajian pekerja asing semasa.
‘‘Ini kerana Jabatan Imigresen mendapati terdapat jumlah yang signifikan PATI yang bekerja dalam sektor perkhidmatan, tetapi jenis pekerjaan tersebut tidak tersenarai sebagai sub sektor yang dibenarkan dasar penggajian pekerja asing sehingga membuat mereka memilih untuk bekerja secara tidak sah,” katanya.

mau duit ka?

zunar

Jamil Khir: Saya guna duit sendiri bukan zakat


KUALA LUMPUR, 15 Sept:Setelah tertekan dengan laporan bahawa beliau membuat rumah baru umpama istana walaupun baru saja menjadi menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, beliau gunakan duit sendiri.

“Wallahi, saya tak ambil duit zakat, boleh semak zakat Wilayah Persekutuan dapat audit bersih.
(Rumah Jamil Khir yang baru diubahsuai yang terletak di Taman Batu Muda, Batu Caves)

“Saya berani bersumpah kalau mereka berani,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal agama itu pada sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

Semalam, portal Malaysia Today telah menyiarkan gambar rumah milik Jamil Khir yang mana didakwa dianggarkan mencecah jutaan ringgit.

Dalam laporan itu, Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan Khairul Anuar Ahmad Zainuddin mendesak Jamil Khir menjelaskan tentang rumah mewah itu.

Menurut Khairul Anuar, keraguan timbul apabila Jamil Khir yang dilantik sebagai menteri tiga tahun lalu dan hanya memperoleh gaji tidak menjangkau RM15,000 sebulan, namun mampu memiliki kediaman mewah dalam tempoh yang singkat.
“Kalau dia (Jamil Khir) rasa seorang yang berpegang teguh terhadap agama dan ada kebertanggungjawaban terhadap negara, dia perlu jujur menjelaskan kekayaan sebelum dan selepas (menjadi menteri),” katanya.
Dalam laporan itu, Keadilandaily tidak mendakwa Jamil menggunakan wang zakat untuk rumahnya tetapi melaporkan beliau pernah menggunakan wang Baitulmal untuk membayar peguam bagi membela kesnya yang didakwa atas nama menteri yang menjaga hal ehwal agama.
Jelas Jamil Khir, tuduhan yang dilemparkan terhadapnya itu disifatkan sebagai “politik terdesak” untuk memburukkan imejnya, lapor The Malaysian Insider.

“Jawapan mudah, saya duduk rumah di Kampung Batu Muda sejak 1994, sudah 17 tahun saya duduk dan saya tidak tahu mengapa dibangkitkan . . . ia hanya penambahbaikan rumah dan tuduhan adalah politik terdesak.

“Saya tidak mahu panjangkan perkara ini, saya dulu bukan penganggur . . . saya dulu tentera dan jawatan terakhir saya Mejar Jeneral, malah saya juga tentera yang berpencen dan ada ganjaran, RM1 juta tiadalah tapi adalah,” katanya.

Jelas beliau, rumah itu dibesarkan untuk menampung bilangan ahli keluarga yang semakin membesar.

“Rumah ini pun hutang dengan kerajaan sejak 1994, kami keluarga besar . . . mak dan ayah duduk sekali, anak enam orang jadi ramai lagi pun anak-anak saya bekerja,” katanya.
harakahdaily