Tuesday, May 28, 2013

Rebranding

PKR desak KDN siasat kematian Dharmendran


WARTAWAN SINAR HARIAN
28 Mei 2013
PKR desak KDN siasat kematian Dharmendran
N Surendran menunjukkan laporan patologi mangsa.
KUALA LUMPUR – PKR mendakwa kematian seorang tahanan, N Dharmendran, 32, di lokap Ibu Pejabat Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL), dipercayai mempunyai unsur jenayah.

Naib Presiden PKR, N Surendran mendakwa mangsa, N Dharmendran, dipukul sehingga mati oleh anggota polis, namun tiada tangkapan atau tindakan penggantungan kerja ke atas mereka.
Katanya, keterangan perlu diambil daripada semua anggota polis  terlibat.

Beliau berkata, penahanan perlu dilakukan ke atas pegawai polis yang terlibat dan pendakwaan perlu dilakukan secepat mungkin ke atas individu terlibat.

“Kami desak Menteri Dalam Negeri (Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi) mengambil tindakan berhubung perkara ini.

“Ahli patologi sudah pun mengesahkan Dharmendran mati dalam tahanan polis kerana dipukul. Mengapa tiada yang ditahan?" katanya ketika ditemui di pekarangan Bukit Aman, semalam.

Katanya, laporan perunding patologi daripada Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Siew Sheue Feng pada 22 Mei lalu, mengesahkan Dharmendran meninggal dunia akibat kegagalan fungsi kecederaan tisu lembut akibat pukulan di badan.

Katanya, proses siasatan belum dilakukan selepas Lans Koperal Mohd Fairul Mohd Fauzi melaporkan kematian itu.

“ASP Chang Chin Song adalah pegawai yang merekodkan kenyataan sahaja dan tiada polis menyiasat kes itu,” katanya.

Beliau, bersama balu mangsa, Marry Mariay Susay, 26, dan empat orang ahli keluarga mendiang berserta dua wakil peguam, R Sivarasa dan Sivamalar Genapathy merekodkan keterangan bagi membantu siasatan.

Dharmendran, meninggal dunia selepas ditahan di IPKKL berikutan kejadian tembakan di Bandar Tun Razak pada 11 Mei lalu.

Bantah kahwin sejenis di Perancis28 Mei 2013
Bantah kahwin sejenis di Perancis
Lebih 100,000 penunjuk perasaan berhimpun di Paris, kelmarin
PARIS - Ratusan ribu penunjuk perasaan berhimpun, kelmarin sebagai membantah undang-undang perkahwinan sejenis di Paris.

Polis menganggarkan kira-kira 150,000 orang menyertai perhimpunan yang bertujuan untuk menzahirkan rasa kecewa mereka terhadap kepimpinan Presiden Francois Hollande kerana meluluskan undang-undang perkahwinan sejenis yang melanggar fitrah manusia itu.

Demonstrasi tersebut turut menyaksikan pertempuran antara penunjuk perasaan berhaluan kanan dan pihak berkuasa, dipetik dari laporan AP.

Menteri Dalam Negeri, Manuel Valls memberitahu kira-kira 100 penunjuk perasaan yang enggan beredar selepas perhimpunan itu telah ditahan pihak berkuasa.

Anak anggota tentera hadapi risiko gangguan mental28 Mei 2013
WASHINGTON- Menurut laporan terbaru Akademi Pediatrik Amerika Syarikat (AS), anak-anak anggota tentera menghadapi risiko mendapat masalah emosi, sosial dan tingkah laku kerana kerap ditinggalkan ibu bapa mereka yang bertugas.

Menurut jurnal yang baru diterbitkan semalam, laporan klinikal ini bertujuan memberi kesedaran di kalangan pakar kanak-kanak berhubung keperluan kesihatan mental khusus kepada anak-anak tentera.

Laporan yang ditulis Dr Ben S. Siegal dan Dr Beth Ellen Davis yang bertugas sebagai Ahli Jawatankuasa Psikososial Kanak-kanak dan Kesihatan Keluarga ini menunjukkan, kira-kira 60 peratus tentera AS mempunyai keluarga dan kira-kira 2.3 juta anggota tentera telah dikerahkan dalam perang di Afghanistan dan Iraq sejak sedekad lalu.

“Dalam tempoh 10 tahun, lebih 2 juta anak tentera menghadapi tekanan emosi kerana terpaksa brpisah dengan orang yang mereka sayang,” kata Davis dalam satu kenyataan.

Tambahnya lagi, kebanyakan kanak-kanak terpaksa menyesuaikan diri  dan mengalami rasa bimbang serta takut semasa ketiadaan bapa mereka.

Kajian turut membuktikan satu daripada empat kanak-kanak anggota tentera itu mengalami gejala kemurungan, masalah tidur dan kira-kira satu daripada  tiga orang mengalami perasaan kebimbangan yang berlebihan.

Kesan kesihatan mental ini akan merangkumi semua peringkat umur terutama kepada kanak-kanak dan remaja yang berumur di antara lima sehingga 17 tahun.

“Mereka akan menunjukkan perubahan emosi dan tingkah laku berbanding kanak-kanak lain,” tambah Davis.

Anggota tentera hanya dibenarkan melawat anak-anak mereka dalam tempoh 18 bulan dan perkara ini menambahkan lagi tekanan kepada anak-anak yang ditinggalkan dan juga kepada penjaga kanak-kanak sehingga memberi kesan kepada kesihatan mental.

Bom meletup dalam timbunan sampah28 Mei 2013
Bom meletup dalam timbunan sampah
Pasukan forensik mencari sisa letupan di pasar malam di Ramkhamhaeng.
BANGKOK - Sekurang-kurangnya tujuh orang cedera apabila sebutir bom diletakkan dalam timbunan sampah meletup di sebuah pasar malam di Bangkok, Thailand, kelmarin.

Pegawai polis, Narongrit Promsawat berkata, letupan berlaku jam 9 malam waktu tempatan itu juga menyebabkan beberapa gerai di pasar di daerah Ramkhamhaeng rosak teruk dan ada yang hangus.

“Pasukan forensik mengesahkan bom itu diperbuat daripada campuran paku serta beberapa bahan lain,” katanya.

Menurutnya, siasatan awal mendapati letupan itu dilakukan bukan bertujuan untuk membunuh atau mencederakan.

“Kami tetap melakukan siasatan terperinci kerana kami yakin letupan itu mempunyai kaitan dengan beberapa siri letupan kecil di Bangkok sejak kebelakangan ini,” katanya.

Sementara itu, seorang saksi berkata, letupan tersebut menyebabkan orang ramai lari bertempiaran dan meninggalkan premis masing-masing. 

“Mangsa cedera akibat terkena paku dan serpihan kaca yang berterbangan,” katanya menurut laporan Bangkok Post.

7 komando Filipina terbunuh di Cagayan28 Mei 2013
7 komando Filipina terbunuh di Cagayan
Anggota pasukan elit meningkatkan keselamatan di utara Filipina.
MANILA - Tujuh komando polis Filipina terbunuh dalam serangan hendap ketika operasi memburu kumpulan pemisah di wilayah utara Cagayan, Filipina, semalam.

Jurucakap polis tempatan Cesar Orlanes berkata, kejadian itu berlaku apabila ahli kumpulan Tentera Rakyat Baru (NPA) menyerang anggota komando dari cawangan elit Pasukan Tindakan Khas berhampiran balai polis Allacapan, utara Filipina.

“Tujuh komando turut cedera. Kejadian ini adalah siri serangan terbaru pada tahun ini yang menyaksikan pertempuran antara kumpulan pemisah dalam usaha mereka menentang kerajaan,” katanya dipetik dari laporan Reuters.

Menurutnya, susulan kejadian itu, jumlah anggota keselamatan dari unit elit ditambah dan operasi pemburuan ditingkatkan dua kali ganda.

KDN cadang CCTV di lokap tahanan28 Mei 2013
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
KUALA LUMPUR - Penyediaan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di bilik lokap tahanan dan pewujudan lebih banyak lokap berpusat merupakan antara cadangan yang dikemukakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menambah baik prosedur melibatkan tahanan polis.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ia juga dapat memberi gambaran sebenar mengenai keadaan di bilik tahanan bagi mengelak pandangan serong masyarakat terhadap polis.
  
Beliau berkata apabila CCTV disediakan, rakaman dapat menjadi bahan bukti jika sebarang kecederaan dan kematian berlaku.
  
"Kami juga bercadang untuk tidak letakkan orang kena tuduh di balai-balai polis berkenaan tapi kita akan mohon kepada kerajaan untuk wujudkan (lebih banyak) pusat tahanan berpusat seperti lokap di Jinjang agar polis tidak terus dituduh ketika jalankan soal siasat," katanya kepada pemberita selepas melawat Jabatan Pertahanan Awam, Jalan Semarak di sini hari ini.
  
Ahmad Zahid, dalam pada itu, meminta semua pihak memberi kepercayaan kepada kementerian dalam melakukan siasatan rapi berhubung kes kematian seorang tahanan di dalam lokap.

Beliau merujuk kepada kematian N. Dharmendran, 32, di lokap Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur pada Selasa lepas.
  
Ahmad Zahid berkata siasatan dalaman dilakukan sekumpulan penyiasat dan ia diharap dapat menyelesaikan kes itu dan seterusnya membawa sesiapa yang terlibat ke muka pengadilan.
  
"Berilah kepercayaan kepada KDN untuk jalanan siasatan ini secara adil...jika benar ada sesiapa yang telah lakukan sesuatu di luar kuasa dan perundangan, tindakan yang setimpal akan diambil," katanya.
  
Mengenai perhimpunan jalanan yang kerap dilakukan pembangkang sejak akhir-akhir ini, Ahmad Zahid berkata ia lebih bersifat provokasi bertujuan mendapat liputan media luar negara.
  
"Ia untuk menggambarkan seolah-olah negara kita ini sedang mengalami huru-hara kerana pihak pembangkang kalah pilihan raya," katanya.- Bernama

KWSP kekal had umur 55 tahun keluar simpanan persaraan28 Mei 2013
kwsp
KWSP
KUALA LUMPUR - Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengekalkan polisi membenarkan ahlinya mengeluarkan keseluruhan simpanan persaraan mereka pada usia 55 tahun walaupun umur persaraan penjawat awam dinaikkan kepada 60 tahun.
  
Bagaimanapun, KWSP menggalakkan pencarum mengamalkan pengeluaran caruman secara fleksibel berbanding sekali gus, yang boleh mengundang pembaziran.
  
Ketua Pegawai Eksekutif KWSP Datuk Shahril Ridza Ridzuan berkata langkah pengeluaran secara fleksibel itu diperkenal bagi membantu anggota KWSP mengurus perbelanjaan mereka selepas bersara.
  
"Sebelum ini, kebanyakan ahli mengeluarkan wang secara sekali gus. Seperti yang anda sedia maklum, adalah sukar untuk mengurus dan menyimpan wang berkenaan dalam tempoh tiga hingga lima tahun selepas bersara," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
  
Beliau berkata pihaknya sedang mempergiat usaha menggalakkan pencarum melakukan pengeluaran fleksibel serta memberi kesedaran berhubung kepentingan merancang kewangan selepas tamat perkhidmatan.
  
Shahril Ridza berkata setakat ini, sambutan terhadap pengeluaran caruman secara fleksibel di kalangan ahli adalah memberangsangkan.
  
"Jangka hayat sekarang ini semakin panjang sehingga 76 atau 77 tahun. Dan jika semua wang telah dikeluarkan, mereka akan hanya ada baki caruman lima tahun untuk menampung kewangan selepas bersara (pada usia) 60 tahun," katanya.
  
Pada suku pertama tahun ini, sebanyak 43,775 permohonan pengeluaran fleksibel umur 55 tahun bernilai RM1.66 bilion diluluskan KWSP berbanding RM1.50 bilion bagi tempoh sama tahun lepas.
  
Pada suku pertama 2013, sejumlah 481,603 pengeluaran dibuat ahli berbanding 451,194 bagi tempoh sama tahun lepas, naik 6.74 peratus.
  
Pengeluaran yang diluluskan pada suku pertama 2013 meningkat 3.54 peratus kepada RM8.77 bilion daripada RM8.47 bilion bagi 2012.
  
Pada 31 Mac, 2013, sejumlah 13.69 juta orang berdaftar dengan KWSP dan daripada jumlah itu, 6.41 juta adalah ahli aktif yang masih mencarum untuk persaraan mereka berbanding 13.26 juta orang dengan 6.28 juta ahli aktif pada suku yang sama pada 2012.
  
Jumlah majikan berdaftar ialah sebanyak 509,139 pada suku pertama 2013, meningkat 3.26 peratus berbanding 493,066 bagi tempoh sama tahun lepas. - Bernama

Trak dibom gerila: 7 polis maut


Manila: Gerila komunis meletupkan sebutir bom dan melepaskan tembakan ke arah sebuah trak membawa polis di utara Filipina semalam, menyebabkan tujuh daripada mereka maut dan tujuh lagi cedera.

Anggota polis elit Pasukan Tindakan Khas itu dalam perjalanan ke sebuah hospital untuk pemeriksaan perubatan rutin apabila pemberontak - yang menyorok dalam belukar di laluan berkenaan - meletupkan bom dan menembak kenderaan terbabit.


Ketua polis tempatan, Rodrigo de Gracia ketika ditemui media semalam, berkata, sebaik saja diserang, polis elit terbabit membalas tembakan tetapi gagal bertahan kerana jumlah gerila yang ramai.

“Pemberontak terbabit kemudian melarikan diri bersama senjata polis yang dibunuh,” katanya ketika ditemui. Serangan gerila sebegitu memang biasa dilakukan pemberontak Marxist sepanjang tempoh 44 tahun lalu dan menyebabkan kematian kira-kira 120,000 orang. Selain menghadapi tentangan komunis, kekuatan pasukan keselamatan Filipina dikekang oleh kempen antimilitan Islam di selatan Filipina.


Sabtu lalu, gerila Abu Sayyaf menembak mati tujuh anggota marin Filipina dalam pertempuran di Pulau Jolo dalam operasi kerajaan untuk menyelamatkan enam tebusan warga asing dan tempatan. Baru-baru ini kerajaan menggantung rundingan damai diusahakan Norway selepas pemberontak komunis menolak cadangan gencatan senjata serta-merta. De Garcia berkata, tujuh anggota polis elit itu berjaya melarikan diri dan diselamatkan tentera kerajaan di Hospital Perbandaran Ballesteros, kira-kira 400 kilometer di timur laut Manila. “Tentera kini membuat sekatan jalan raya dan menambah bilangan pasukan keselamatan bagi mengesan penyerang terbabit,” katanya ketika ditemui. - AP