Tuesday, March 15, 2011

Anak terbuang mencari waris

Pemuda rindu belaian keluargaKULAIJAYA – “Dapat jumpa keluarga kandung saya walaupun hanya seminit pun jadilah. saya sudah tidak tahan hidup dalam kesunyian tanpa keluarga dan tidak tahu mengenai asal-usul sendiri.”

Demikian yang diluahkan seorang pemuda yang sanggup menolak tawaran menyambung pelajaran di Universiti Sains Malaysia (USM), demi mencari ibu dan bapa kandung yang tidak pernah ditemui sejak 22 tahun lalu.

Mohd Senawi Mansor, 22, (gambar) berkata, sejak dilahirkan, dia membesar di Pusat Kanak-kanak Sultan Abdul Aziz, Kuala Kangsar setelah dia dikatakan dijumpai seorang pengutip tin berbangsa Cina di Pulau Pinang.

“Saya ditemui oleh seorang pengutip tin ketika ditinggalkan masih bertali pusat di dalam beg di sebuah terminal bas dan menyerahkan saya kepada pihak polis.

“Berdasarkan rekod dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), terdapat nota tertulis nama Mansor sebagai bapa saya dan alamatnya semasa saya ditemui, namun alamat berkenaan didapati palsu,” katanya.

Mohd Senawi yang telah keluar dari pusat jagaan kanak-kanak berkenaan sejak setahun lalu berkata, sehingga kini dia masih belum menemui sebarang petunjuk mengenai latar belakang keluarganya.

“Sejak keluar dari pusat jagaan itu, saya telah mengambil pelbagai inisiatif untuk mencari keluarga kandung termasuk menyiarkannya di dalam televisyen, namun tetap tidak menemui sebarang maklumat.

“Malah saya sendiri berasa sangsi sama ada nama Mansor yang tertulis pada kad pengenalan saya merupakan nama sebenar bapa kandung saya,” katanya.

Katanya, dia ada menerima panggilan daripada seorang individu yang mengaku mengenalinya selepas beberapa hari dia menyiarkan berita mencari keluarganya di dalam sebuah akhbar, namun pemanggil berkenaan enggan menemuinya.

“Pemanggil berkenaan mengaku mengenali saya dan terus mematikan talian tanpa memberitahu lebih lanjut mengenainya.

“Kemudian saya menerima pesanan ringkas dari pemanggil sama yang meminta saya menghebahkan sekali lagi mengenai pencarian keluarga kandung untuk mengenal pasti saya dengan lebih teliti,” katanya.

Dia yang kini menumpang di sebuah rumah keluarga angkat di Taman Sri Putri, di sini, berharap dapat menemui semula keluarga kandungnya setelah 22 tahun terpisah tanpa mengetahui asal-usul keturunannya.

Sehubungan itu, Mohd Senawi berharap orang ramai yang mengenalinya atau mempunyai maklumat mengenai keluarganya agar menghubunginya di talian 014-7747271.
SH

9,575 kes rogol bawah umur direkod 2005 hingga 2010
KUALA LUMPUR - Sebanyak 9,575 kes rogol di bawah umur direkodkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk tempoh lima tahun sejak 2005, persidangan Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Abu Seman Yusop berkata, statistik direkodkan PDRM itu menunjukkan jumlah kes melibatkan mangsa bawah umur lebih tinggi untuk tempoh 2000 hingga 2010, berbanding kes melibatkan mangsa bukan bawah umur.

“Bagaimanapun, polis tidak mempunyai rekod mengenai jumlah kes rogol di bawah umur untuk tempoh 2000 hingga 2004,” katanya menjawab soalan Tan Sri Dr Fong Chan Onn (BN-Alor Gajah) di sini, semalam.

Dr Fong ingin mengetahui jumlah kes rogol di bawah umur berlaku sejak 2000 dan tindakan diambil kementerian menangani gejala itu.

Abu Seman berkata, kementerian sentiasa memandang serius dan komited dalam membendung jenayah rogol terutama kes melibatkan golongan bawah umur.

Menurutnya, antara langkah diambil PDRM, memberi perkhidmatan kaunseling kepada mangsa dan merujuk mangsa kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) jika memerlukan perlindungan.

“Selain itu, polis akan meneruskan siasatan untuk mendapatkan bukti terhadap suspek dan bagi kes dituduh di mahkamah dan jika suspek disabitkan kesalahan, pihak peguam negara akan memohon kepada mahkamah supaya hukuman lebih berat dikenakan,” katanya. - Bernama
SH

konspirasi untuk menghukum Abu bakar Basyir

Utusan Malaysia Online - Terkini: "Abu Bakar Bashir didakwa kumpul dana berjuta-juta rupiah

15/03/2011 3:29am

JAKARTA 15 Mac – Dua orang saksi dalam kes perbicaraan pemimpin Jemaah Islamiah, Abu Bakar Bashir mendakwa mereka mempunyai bukti pemimpin itu mengumpul dana berjuta-juta rupiah daripada sumbangan penderma bagi menubuhkan satu kem latihan militan di Acheh.

Seorang daripada saksi itu Abdul Haris mendakwa, pengikut Abu Bakar telah menyumbang sebanyak 350 juta rupiah (RM124,000) selepas ketua agama radikal itu menunjukkan tapak kem latihan militan yang bakal dibina.

Kedua-dua saksi berkenaan memberi keterangan menerusi video ekoran bimbang kemungkinan Abu Bakar akan mengecam mereka ketika memberi keterangan di mahkamah.

Abdul Haris turut memberitahu mahkamah bahawa, Abu Bakar Bashir bersetuju apabila beliau (Abu Bakar) diminta untuk menjadi ketua di kem latihan militan di Acheh itu kerana beliau mampu menyatukan para militan daripada pelbagai kumpulan.

Abdul Haris dan seorang lagi saksi, Ubai termasuk 16 pengikut Bashir mendapatkan perlindungan Mahkamah Agung bagi memberikan keterangan sebagai saksi dalam kes Abu Bakar yang turut dikaitkan dengan rangkaian al-Qaeda. – Reuters"

Dulu ahli bina badan, kini mak nyah glamorCHRISIE EDKINS semasa dia seorang lelaki.Gambar kecil wajah Chrisie Edkins selepas menjadi mak nyah.


SOUTHAMPTON, Britain - Seorang bekas ahli bina badan lelaki, Chrisie Edkins kini bergelar model glamor selepas dia menukar identitinya menjadi seorang wanita, lapor sebuah akhbar semalam.
Edkins, 31, ditawarkan banyak kontrak peragaan yang menyaksikannya beraksi sebagai model wanita malah dia juga menceburi bidang nyanyian.
Lelaki tersebut yang memiliki seorang anak perempuan berusia sembilan tahun, Chloe, hidup sebagai seorang wanita selama bertahun-tahun sebelum dia tampil secara terbuka dengan identiti barunya itu pada tahun 2003.
"Saya masih melaksanakan tanggungjawab sebagai penjaga dan anak saya memahami kehidupan baru saya," katanya.
Edkins yang dahulunya dikenali dengan nama lelaki, Chris pernah bekerja sebagai seorang mekanik dan juruelektrik dengan tujuan untuk membuktikan kepada dirinya bahawa dia ialah seorang lelaki 'sejati'.
Namun, dia kemudian memutuskan untuk akur kepada naluri kewanitaan yang kuat dalam dirinya.
Edkins kemudian menjalani terapi hormon dan pelbagai rawatan kosmetik termasuk rawatan membesarkan payu dara untuk tampil sebagai seorang wanita yang cantik.
Dia mengubah profil diri di Facebook kepada wanita pada tahun 2003. - Agensi