Saturday, November 16, 2013

TAUFAN HAIYAN BALASAN ALLAH KERANA....( teruskan membaca artikel AKHIR 2 KEKUATAN untuk jawaban )

Kita sadis dan simpati apabila melihat bencana alam yang menimpa Filipina baru-baru ini. Taufan Haiyan telah meragut banyak nyawa dan memusnahkan harta benda. Kini wilayah tengah Filipina kini bagaikan padang jarak padang tekukur selepas dibadai Taufan Haiyan yang merupakan ribut paling kuat di dunia pada tahun ini.

Taufan yang dahsyat tersebut mencetuskan ombak besar seperti tsunami yang melanda pulau-pulau di Filipina sejak Jumaat lalu. Taufan Haiyan turut mengakibatkan kemusnahan teruk di sekurang-kurangnya enam daripada 7,000 kepulauan negara itu dengan Leyte, Pulau Samar dan bahagian utara Cebu paling teruk terkesan.

Di sebalik daripada kejadian ini pasti ramai tak tahu, mungkin ini adalah salah satu bala yang menimpa negara tersebut setelah sebuah masjid di robohkan di Manila pada September 2013 dan Allah turunkan bala dengan kelajuan angin 315km/sejam di mana yang terkuat sekali terjadi di dunia yang pernah di catatkan.

Dalam kejadian perobohan masjid tersebut pergolakan telah berlaku bagi mempertahankan masjid tersebut dan dikatakan 3 orang terbunuh dalam kejadian tersebut.

Abdelmanan Tanandato, seorang pemimpin Islam berkata, tiga orang terbunuh dalam pertembungan - Yakob Macalnas, 37; Hakim Usman, 30, dan Rajid Batalo.

Beliau berkata Macalnas meninggal dunia di Hospital San Juan de Dios daripada dua luka tembakan manakala Usman dan Batalo terbunuh di tempat kejadian.

Penduduk cedera apabila polis melepaskan tembakan amaran menguatkuasakan perintah untuk merobohkan masjid pada masyarakat Islam di daerah Baclaran dan melepaskan tembakan bagi menentang penduduk yang mempertahankan masjid tersebut.

Salah seorang yang memberikan komen pada video pemusnahan masjid berkata:

They destroy the mosque, Allah gave them instant disaster, they said oh we have this kind of typhoon every year so nothing to do with Allah curse, but they forget to open eyes and see how many victim dead this time, it's not normal and it should be remembered.

Wa Allahu'alam..
sumber : waazin

AKHIRNYA DUA KEKUATAN


( Jawaban kepada artikel Taufan Haiyan melanda Filipina )

Allah Yang Maha Mengawasi segala sesuatu dan Maha Adil dalam hukumanNya akan selalu merakam setiap gerak hati, langkah dan perbuatan kita, kemudian Dia akan membuat perhitungan dan mengadili kita dengan seadil-adilnya. 

Perlu diketahui bahwa pahala setiap amal saleh dan akibat buruk dari semua jenis dosa yang dilakukan oleh seorang hamba tidak akan dia peroleh di akhirat nanti saja, tetapi di dunia inipun pasti ia mendapatkan hasil dari perbuatanya serta merasakan sendiri akibat baik ataupun buruk daripada amal-amalnya. Allah SWT berfirman: "Tidak ada balasan kebaikan kecuali (kebaikan) pula" (QS.Ar-Rahman:60).

Orang-orang beriman dan meyakini bahwa Allah tidak pernah ingkar janji serta ikhlas dalam ibadahnya, mereka akan selalu berpedoman pada satu formula yang pasti bahwa "Air susu hanya dibalas dengan air susu" dan "Air tuba hanya dibalas dengan air tuba". Dalam AlQur'an tidak pernah ada istilah "Air susu dibalas dengan air tuba", sebab ungkapan seperti ini hanya terlontar dari mulut orang-orang yang tidak yakin terhadap janji dan ancaman Allah SWT atau mereka tidak ikhlas dalam beramal.

Rasulullah saw bersabda:"Dan sebagaimana engkau berhutang, maka engkau juga harus melunasi", demikian juga sebuah pepatah Arab mengatakan: "Siapa yang menceroboh pintu rumah orang lain, maka berhati-hatilah kerana suatu saat pintu rumahnya juga akan dicerobah orang".
Allah telah menunjukan kepada manusia dua jalan yang teramat jelas; kebajikan dan kejahatan, kebenaran dan kesesatan.

Kita diberi kebebasan untuk memilih jalur manakah yang mau ditempuh, ke syurgakah atau ke neraka?. Manusia akan memperoleh kemuliaan ataupun kenistaan tergantung kepada dirinya masing-masing. Sebab, takdir Allah tidaklah muncul dan terjadi begitu saja, melainkan sesuai dengan keinginan, pilihan serta peranan manusia itu sendiri.

Pada setiap zaman dan peradaban, selalu ada manusia-manusia paling hebat yang menjadi sample dan mewakili dua kekuatan yang tidak akan pernah kompromi atau berdamai hingga bila bilapun, iaitu kebenaran dan kebatilan.

Siapakah diantara kedua orang ini yang telah menggapai kemenangan yang sesungguhnya, Nabi Ibrahimkah atau Namrud Si Raja Zalim dari Babylon?

Kekuatan mana yang senantiasa dikenang dan lebih dicintai oleh umat manusia, Musa as ataukah Firaun yang sombong itu?

Banyak sekali bangsa, generasi dan kaum-kaum yang sudah diluluh-lantakan dan dimusnahkan oleh Allah SWT karena keingkaran dan kedurhakaan mereka, yang tersisa hanyalah puing-puing atau bahkan tinggal nama dan ceritanya saja yang sekadar dijadikan bahan rujukan pada perpustakaan-perpustakaan sekolah, padahal mereka telah mencapai kejayaan dan peradaban yang sangat tinggi dari sisi ilmu pengetahuan dan teknologi.

Orang-orang jahat, para pendurhaka dan penguasa-penguasa yang zalim bukan hanya di akhirat saja mereka akan memperoleh siksa, tetapi di dunia inipun mereka pasti bakal merasakan derita dan akibat buruk daripada perbuatannya. Kerana manusia tidak bisa mengingkari hati nurani dan fitrahnya sendiri yang selalu mencintai keadilan dan membenci kejahatan.

Satu kumpulan pencuri yang telah berhasil melakukan operasinya, ketika pembahagian hasil, maka setiap anggota dari mereka menuntut keadilan dan ingin memperoleh imbuhan yang memuaskan. Manusia walau sejahat apapun, pasti tidak akan pernah menerima kalau dirinya atau keluarganya dijahati dan dizalimi oleh orang lain.

Ada suatu Pengadilan yang berada dalam jiwa setiap manusia (Mahkamatul Qalb) yang akan menghukum dan mengadili setiap jenis kejahatan manusia yang tidak dapat disentuh oleh pihak polis atau mahkamah. Ahli maksiat, para penguasa yang rakus, yang berbuat sewenang-wenang ataupun para pejabat yang korup, setiap saat mereka selalu dihantui oleh rasa takut dan kecemasan yang sangat menyiksa atas pelanggaran undang undang yang telah diperbuatnya. Banyak diantara mereka yang mengalami stress, stroke atau serangan jantung mendadak akibat rasa takut dan gangguan jiwa yang disebabkan dosa-dosanya.

Andaikata ada seseorang yang boleh lolos dari pengadilan manusia di dunia ini, paling tidak ketika menjelang sekaraul maut dia akan menerima tamparan dan cambukan Malaikat Maut yang wajahnya saja lebih mengerikan dari monster yang paling buruk.

Pada saat itulah ia mendapatkan hukumannya berupa rasa sakit dan penderitaan yang sangat dahsyat, sebelum nanti ia bakal dilemparkan dan dipanggang di dalam tungku neraka Jahanam yang menyala-nyala. Imam Ali kw berkata: "Pengadilan Ilahi di depan kita sungguh sangatlah dekat, sedangkan kehidupan bersama diantara kita sungguh teramat singkat".

Sumber : Luqmanul Hakim

CIA kumpul data pemindahan wang antarabangsa


2013/11/16
WASHINGTON: Agensi Risikan Pusat (CIA) Amerika Syarikat secara rahsia mengumpulkan rekod pemindahan wang antarabangsa keluar dan masuk ke negara itu termasuk operasi yang dikendalikan firma seperti Western Union, lapor New York Times semalam.

Agensi terbabit bertindak di bawah undang-undang yang sama digunakan NSA untuk mendapatkan pangkalan data rakaman telefon penduduk Amerika Syarikat, kata akhbar itu yang memetik pegawai dan bekas kakitangan.

Program pemindahan kewangan ini berselindung di bawah Akta Patriot 9/11 dan diselia oleh Mahkamah Pemantauan Risikan Asing, lapor akhbar itu.

Kewujudannya menunjukkan bahawa rakyat Amerika Syarikat masih tidak mengetahui mengenai sejauh mana program pengumpulan data kerajaan.

“Data terbabit tidak termasuk pemindahan domestik saja atau antara bank semata-mata,” kata pegawai terbabit.

Bagaimanapun, Times memetik pegawai lain yang tidak mengetahui program itu berkata bahawa mahkamah melaksanakan peraturan yang melindungi identiti mana-mana rakyat Amerika Syarikat daripada pemantauan data CIA.

Sebaliknya hubungan dengan pertubuhan jenayah diperlukan sebelum satu siasatan dijalankan, katanya. Dan pencarian perlu dipadamkan selepas beberapa tahun tertentu.
Peraturan yang sama dikenakan oleh mahkamah membabitkan program rakaman telefon NSA.

Kerajaan sudah mengumpulkan data membabitkan pemindahan besar di bawah satu undang-undang yang dipanggil Akta Rahsia Bank.

Times berkata beberapa pegawai berkata program pengumpulan besar-besaran lain belum lagi diketahui. – AFP