Thursday, November 22, 2012

Seorang pemimpin tertinggi Parti Nour Salafi di Mesir

Seorang pemimpin tertinggi Parti Nour Salafi di Mesir, Yunus Makhyoun (gambar) mendakwa, pertumpahan darah dan kegawatan yang berlaku di negara-negara Arab waktu ini berpunca dari fahaman sesat Syiah kerana perselisihan antara Syiah dan Sunni merupakan pertembungan yang membabitkan aqidah.

Makhyoun mengulas demikian ketika dihubungi dalam satu prgram televisyen "OnTV" dan berkata, "Syiah yang men
gapi-apikan fitnah yang berlaku di Yaman, Iraq, Syria, Lubnan dan lain-lain."

"Syiah merupakan agama yang menyalahi ajaran Islam samada secara umum atau khusus. Mereka diiktibarkan sebagai kufur kerana di sisi mereka terdapat imam-imam,menunggu munculnya Imam (Mahdi) yang kononnya akan muncul dari batu manakala Khomeini pula melampau-lampau dari wilayah Faqeh yang kononnya mendakwa dia adalah pengganti sementara Imam Mahdi hingga dia muncul."

Oleh itu, Makhyoun memuji langkah Al-Azhar yang mewujudkan sebuah jawatankuasa peringkat antarabangsa yang terdiri daripada kalangan ulamak dari Salafi, Tasawuf dan kumpulan Islam lain bagi berhadapan dengan Syiah.

Kebelakangan ini, beberapa siri penerangan diadakan kepada para imam dan pendakwah di Mesir bagi menjelaskan kefahaman Syiah, aqidah mereka, perancangan politik semasa mereka selain menjelaskan konsep mendekatkan antara Sunni dengan mazhab-mazhab lain.

Selain itu, pentadbiran Al-Azhar juga menetapkan agar siri-siri penerangan seperti itu dilakukan kepada segenap lapisan masyarakat secara berkala.

"KAMI AKAN HALAU ASKAR REJIM.."Anda masih ingat kepada lelaki tua ini? Sesiapa yang belum mengenalinya, beliau merupakan seorang pejuang dan wira yang akan dikenang dalam sejarah kemerdekaan Syria.

Sumber Tentera Pembebasan Syria melaporkan beliau bernama Ali Sulaiman atau digelar sebagai "Syeikh Mujahidin Syria" telah terkorban.

Ali Sulaiman atau lebih dikenali dengan gelaran "Abu Toyyib" dari bandar Halab berumur 80 tahun. Beliau antara mujahidin yang lanjut usia tetapi masih sanggup memikul senjata untuk menentang pencerobohan rejim Syria dan pakatannya.

Bassam Ad-Dadat, Penasihat Politik bagi Tentera Bebas Syria dalam satu kenyataan berkata, Sulaiman telah menemui syahid 10 hari yang lalu dalam keadaan memikul senjata bagi mempertahankan keluarganya di Halab.

Sulaiman sebelum ini menubuhkan batalion yang dinamakan sebagai "Ahbab Al-Mustafa" iaitu "Pencinta Mustafa" (Rasulullah SAW) yang terdiri dari kalangan sanak saudara dan cucu-cucu beliau sebagai tentera jihad.

Dalam satu petikan video, beliau yang berucap di tengah laungan jihad tenteranya berkata, "Kami di Hayyu Saif Daulah di Halab, kami berjanji akan menghalau askar Asad (rejim) dari jalan ke jalan, dari rumah ke rumah hingga mereka keluar dari bandar kami." sambil menyifatkan keluarganya sebagai "pendukung revolusi jihad di jalan Allah".

Umur bukan penghalang kerana ia tidak akan disoal di hadapan Allah kelak sebaliknya sejauh mana jihad yang dilaksanakan.

Semoga Allah merahmati roh pakcik Sulaiman dan membalas segala jihad yang dilakukannya selama ini. Al-fatihah.

syria

Menurut info dari sumber-sumber mujahidin (ekoran serangan mujahidin terhadap istana Basyar pada 8 November lalu), dijangkakan suatu serbuan besar-besaran akan dilancarkan oleh mujahidin pada bila-bila masa dari sekarang khasnya terhadap pentadbiran rejim di Dimasyq.

Ia dikira sebagai pertempuran penentuan kepada masa depan revolusi Syria yang telah berlarutan lebih 20 bulan dan telah
 mengorbankan lebih 30 ribu nyawa

Antara bandar-bandar terpenting yang akan menyaksikan pertempuran sengit selain Dimasyq ialah Halab, Lattakia, Homs, Idlib, dan Dair Zour.

Dan kini para mujahidin semakin mara ke Dimasyq untuk menggempur wilayah tersebut. Doakan mereka.

(Gambar : Salah seorang mujahidin yang sedang mara ke wilayah Dimasyq)

syria

Bagi sesiapa yang masih tidak mendapat maklumat, pada waktu pagi 7 November dan 8 November yang lalu, Skuad Singa Islam dari kumpulan mujahidin Houran iaitu antara sayap kanan FSA telah menyerang Istana presiden Basyar, bangunan ibu pejabat pasukan polis dan air port Mazzeh (lapangan terpenting bagi Basyar).

Mereka telah menyerang dengan tembakan mortar dan pelancar roket hingga menyebab
kan kepanikan dan kekecohan di sekitar bandar Dimasyq.

Dan hingga sekarang, kebanyakan mujahidin daripada wilayah lain pula mula memasuki kota Dimasyq untuk menggempur sepenuhnya wilayah Dimasyq dalam operasi kedua pembebasan kota Dimasyq.

Doakan mereka.

Kehancuran Bangsa Yahudi Menurut Al-Qur’an Dan Sunnah
Oleh, Syaikh Abu Usamah Salim bin Ied al-Hilali

Nubuwat al-Qur’an Tentang Kebinasaan Bangsa Yahudi

Wahai saudara-saudaraku kaum muslimin yang dimuliakan Allah …

Berbesar hatilah, karena Allah Azza wa Jalla berfirman:
وَقَضَيْنَا إِلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ فِي الْكِتَابِ لَتُفْسِدُنَّ فِي الأَرْضِ مَرَّتَيْنِ وَلَتَعْلُنَّ عُلُوًّا كَبِيرًا فَإِذَا جَاء وَعْدُ أُولاهُمَا بَعَثْنَا عَلَيْكُمْ عِبَادًا لَّنَا أُوْلِي بَأْسٍ شَدِيدٍ فَجَاسُواْ خِلاَلَ الدِّيَارِ وَكَانَ وَعْدًا مَّفْعُولاً ثُمَّ رَدَدْنَا لَكُمُ الْكَرَّةَ عَلَيْهِمْ وَأَمْدَدْنَاكُم بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَجَعَلْنَاكُمْ أَكْثَرَ نَفِيرًا إِنْ أَحْسَنتُمْ أَحْسَنتُمْ لِأَنفُسِكُمْ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا فَإِذَا جَاء وَعْدُ الآخِرَةِ لِيَسُوؤُواْ وُجُوهَكُمْ وَلِيَدْخُلُواْ الْمَسْجِدَ كَمَا دَخَلُوهُ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَلِيُتَبِّرُواْ مَا عَلَوْاْ تَتْبِيرًا عَسَى رَبُّكُمْ أَن يَرْحَمَكُمْ وَإِنْ عُدتُّمْ عُدْنَا وَجَعَلْنَا جَهَنَّمَ لِلْكَافِرِينَ حَصِيرًا

“Dan Telah kami tetapkan terhadap Bani Israil dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan membuat kerusakan di muka bumi Ini dua kali dan pasti kamu akan menyombongkan diri dengan kesombongan yang besar”. Maka apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) pertama dari kedua (kejahatan) itu, kami datangkan kepadamu hamba-hamba kami yang mempunyai kekuatan yang besar, lalu mereka merajalela di kampung-kampung, dan Itulah ketetapan yang pasti terlaksana. Kemudian kami berikan kepadamu giliran untuk mengalahkan mereka kembali dan kami membantumu dengan harta kekayaan dan anak-anak dan kami jadikan kamu kelompok yang lebih besar. Jika kamu berbuat baik (berarti) kamu berbuat baik bagi dirimu sendiri dan jika kamu berbuat jahat, maka (kejahatan) itu bagi dirimu sendiri, dan apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) yang kedua, (Kami datangkan orang-orang lain) untuk menyuramkan muka-muka kamu dan mereka masuk ke dalam masjid, sebagaimana musuh-musuhmu memasukinya pada kali pertama dan untuk membinasakan sehabis-habisnya apa saja yang mereka kuasai. Mudah-mudahan Tuhanmu akan melimpahkan rahmat(Nya) kepadamu; dan sekiranya kamu kembali kepada (kedurhakaan) niscaya kami kembali (mengazabmu) dan kami jadikan Neraka Jahannam penjara bagi orang-orang yang tidak beriman.” ( QS al-Israa’ 17:4-8)

Pertama : Ayat ini menegaskan terjadinya dua kerusakan yang dilakukan oleh Bani Israil. Sekiranya dua kerusakan yang dimaksud sudah terjadi pada masa lampau, maka sejarah telah mencatat bahwa Bani Israil telah berbuat kerusakan berkali-kali, bukan hanya dua kali saja. Akan tetapi yang dimaksudkan di dalam Al-Qur’an ini merupakan puncak kerusakan yang mereka lakukan. Oleh karena itulah Allah mengirim kepada mereka hamba-hamba-Nya yang akan menimpakan azab yang sangat pedih kepada mereka.


Kedua : Dalam sejarah tidak disebutkan kemenangan kembali Bani Israil atas orang-orang yang menguasai mereka terdahulu. Sedangkan ayat di atas menjelaskan bahwa Bani Israil akan mendapatkan giliran mengalahkan musuh-musuh yang telah menimpakan azab saat mereka berbuat kerusakan yang pertama. Allah mengatakan : “Kemudian kami berikan kepadamu giliran untuk mengalahkan mereka kembali.”


Ketiga : Sekiranya yang dimaksudkan dengan dua kerusakan itu adalah sesuatu yang telah terjadi, tentulah tidak akan diberitakan dengan lafazh idza, sebab lafazh tersebut mengandung makna zharfiyah (keterangan waktu) dan syarthiyah (syarat) untuk masa mendatang, bukan masa yang telah lalu. Sekiranya kedua kerusakan itu terjadi di masa lampau, tentulah lafazh yang digunakan adalah lamma bukan idza. Juga katalatufsidunna (Sesungguhnya kamu akan membuat kerusakan), huruf laam dan nuun berfungsi sebagai ta’kid(penegasan) pada masa mendatang.


Keempat : Demikian pula firman Allah : “dan Itulah ketetapan yang pasti terlaksana” menunjukkan sesuatu yang terjadi pada masa mendatang. Sebab tidaklah disebut janji kecuali untuk sesuatu yang belum terlaksana.


Kelima : Para penguasa dan bangsa-bangsa yang menaklukan Bani Israil dahulu adalah orang-orang kafir dan penyembah berhala. Namun bukankah Allah Subhanahu wa Ta’ala telah mengatakan dalam ayat di atas : “Kami datangkan kepadamu hamba-hamba kami yang mempunyai kekuatan yang besar”. Sifat tersebut mengisyaratkan bahwa mereka itu adalah orang-orang yang beriman, bukan orang-orang musyrik atau penyembah berhala. Pernyertaan kata “Kami” dalam kalimat di atas sebagai bentuk tasyrif (penghormatan). Sementara kehormatan dan kemuliaan itu hanyalah milik orang-orang yang beriman.


Keenam : Dalam aksi pengerusakan kedua yang dilakukan oleh Bani Israil terdapat aksi penghancuran bangunan-bangunan yang menjulang tinggi (gedung pencakar langit). Sejarah tidak menyebutkan bahwa pada zaman dahulu Bani Israil memiliki bangunan-bangunan tersebut.


Kesimpulan : Hakikat dan analisa ayat-ayat di atas menegaskan bahwa dua aksi pengerusakan yang dilakukan oleh Bani Israil akan terjadi setelah turunnya surat al-Israa’ di atas.


Realita : Sekarang ini bangsa Yahudi memiliki daulah di Baitul Maqdis. Mereka banyak berbuat kerusakan di muka bumi. Mereka membunuhi kaum wanita, orang tua, anak-anak yang tidak mampu apa-apa dan tidak dapat melarikan diri. Mereka membakar tempat isra’ Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam dan merobek-robek kitabullah. Mereka melakukan kejahatan di mana-mana hingga mencapai puncaknya.

Mereka menyebarkan kenistaan, kemaksiatan, kehinaan, pertumpahan darah, pelecehan kehormatan kaum muslimin, penyiksaan dan pelanggaran perjanjian.

Jadi, aksi pengerusakan yang kedua sedang berlangsung sekarang dan telah mencapai titik klimaks dan telah mencapai puncaknya. Sebab tidak ada lagi aksi pengerusakan yang lebih keji daripada yang berlangsung sekarang.

Adakah aksi yang lebih keji daripada membakar rumah Allah?

Adakah aksi pengerusakan yang lebih jahat daripada merobek-robek kitabullah dan menginjak-injaknya?

Adakah aksi pengerusakan yang lebih sadis daripada membunuhi anak-anak, orang tua dan kaum wanita serta mematahkan tulang mereka dengan bebatuan?

Adakah aksi pengerusakan yang lebih besar daripada pernyataan perang secara terang-terangan siang dan malam melawan Islam dan para juru dakwahnya?

Sungguh demi Allah, itu semua merupakan aksi pengerusakan yang tiada tara!!!

Lalu Allah Azza wa Jalla melanjutkan firman-Nya : “dan untuk membinasakan sehabis-habisnya apa saja yang mereka kuasai”.

Artinya, hamba-hamba Allah kelak akan meruntuhkan apa saja yang dibangun dan dikuasai oleh bangsa Yahudi. Mereka akan menggoyang benteng Yahudi dan meluluhlantakkan serta meratakannya dengan tanah. Sebelumnya, tidak pernah disaksikan bangunan-bangunan menjulang tinggi di tanah Palestina kecuali pada masa kekuasaan Zionis sekarang ini. Gedung-gedung pencakar langit dan rumah-rumah pemukiman dibangun di setiap jengkal tanah Palestina yang diberkahi.


Kami katakan kepada mereka : Dirikanlah terus wahai anak keturunan Zionis, tinggikan bangunan sesukamu! Sesungguhnya kehancuran kalian di situ dengan izin Allah.

Dan tak lama lagi kalian akan luluhlantak dan tertimpa bangunan kalian itu! Dan Allah takkan memungkiri janjinya : “dan Itulah ketetapan yang pasti terlaksana”.

Penguasaan Masjidil Aqsha tidak disebutkan pada kali yang pertama dan disebutkan pada kali yang kedua.

Sebab penguasaan Masjidil Aqsha oleh kaum muslimin akan berakhir. Kalaulah belum berakhir berarti penguasaan yang kedua merupakan lanjutan dari yang pertama. Akan tetapi berhubung penguasaan Masjidil Aqsha yang pertama akan berakhir, maka penguasaan untuk yang kedua kalinya merupakan peristiwa baru.

Dan itulah realita yang terjadi! Penguasaan pertama telah berakhir sesudah bangsa Yahudi menguasai al-Quds serta beberapa wilayah tanah Palestina lainnya dalam satu serangan yang sangat sporadis pada tahun 1967, orang-orang menyebutnya tahun kekalahan. Sebelumnya pada tahun 1948 mereka sebut dengan tahun kemalangan.

Penguasaan yang pertama berakhir disebutkan karena adanya faktor penghalang yang menghalangi kaum muslimin untuk menguasainya. Penghalang itu merupakan musuh bagi Islam dan kaum muslimin. Dan cukuplah Yahudi sebagai musuh bebuyutan yang sangat menentang Islam, kaum muslimin dan para pembela Islam.

Maka kita harus membebaskan tanah kita yang dirampas dan membuat perhitungan dengan mereka serta menyalakan api kebencian terhadap mereka!!! Sudah tergambar pada wajah mereka tanda-tanda kemalangan dan kehinaan.

Kaum muslimin akan kembali menguasai Masjidil Aqsha –insya Allah- sebagaimana kaum salafus shalih menguasainya pertama kali. Sebab kehancuran kedua yang telah dijanjikan oleh Allah dalam firman-Nya : “dan apabila datang saat hukuman bagi (kejahatan) yang kedua, (Kami datangkan orang-orang lain) untuk menyuramkan muka-muka kamu dan mereka masuk ke dalam mesjid, sebagaimana musuh-musuhmu memasukinya pada kali pertama”.

Kita sedang menanti peristiwa itu sebagai kebenaran janji Allah dan kebenaran berita-berita RasulullahShallallahu ‘alaihi wa Salam. Pada hari itu kaum muslimin bergembira dengan pertolongan dari Allah Azza wa Jalla.[2]

Nubuwat as-Sunnah ash-Shahihah tentang Kebinasaan Bangsa Yahudi Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam telah mengabarkan bahwa kaum muslimin akan berperang melawan bangsa Yahudi, beliau Shallallahu ‘alaihi wa Salam bersabda :

“Tidak akan tiba hari kiamat sehingga kaum muslimin berperang melawan Yahudi. Sampai-sampai apabila orang Yahudi bersembunyi di balik pepohonan atau bebatuan, maka pohon dan batu itu akan berseru, ‘wahai Muslim, wahai hamba Allah, ini orang Yahudi ada bersembunyi di balikku, kemarilah dan bunuhlah ia.’ Kecuali pohon Ghorqod, karena ia adalah pohon Yahudi.” (Muttafaq ‘alaihi dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu).

Diriwayatkan oleh Syaikhaini (Bukhari dan Muslim) dari Abdullah bin ‘Umar radhiyallahu ‘anhuma bahwasanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam bersabda : “Kalian benar-benar akan membunuhi kaum Yahudi, sampai-sampai mereka bersembunyi di balik batu, maka batu itupun berkata, ‘wahai hamba Allah, ini ada Yahudi di belakangku, bunuhlah dia!’.”

Hadits-hadits di atas menunjukkan bahwa :

Pertama : Akan datang masa sebelum datangnya hari kiamat bahwa kaum muslimin dan bangsa Yahudi akan mengalami peperangan besar dan ini adalah suatu hal yang pasti akan terjadi.

Kedua : Bangsa Yahudi akan dibantai oleh kaum muslimin, dan hal ini terjadinya di bumi Palestina, dan saat itu seluruh pepohonan dan bebatuan yang dijadikan tempat persembunyian bangsa Yahudi akan berseru memanggil kaum muslimin untuk membunuh mereka, kecuali pohon Ghorqod.

Ketiga : Hal ini menunjukkan bahwa kemenangan berada di tangan Islam dan kehinaan akan meliputi bangsa Yahudi yang terlaknat dan terkutuk.

Keempat : Berkaitan dengan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam yang diriwayatkan oleh Abdullah bin ‘Umar radhiyallahu ‘anhuma di atas, dimana Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Salam bersabda “latuqootilunna” (Kalian benar-benar akan membunuhi kaum Yahudi) yang disertai dengan lam dan nun sebagai ta’kid(penegasan) akan kepastian hal ini. Khithab (seruan) Nabi ini adalah kepada para sahabat, hal ini menunjukkan secara sharih bahwa masa depan adalah milik Islam saja –biidznillahi-, namun haruslah dengan metode para sahabat Nabi dan kaum salaf yang shalih.

Kelima : Berkaitan dengan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu di atas, dimana Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Salam bersabda tentang seruan batu dan pohon : “Wahai muslim, wahai hamba Allah…” yang menunjukkan manhaj tarbawi (pendidikan) ishlahi (pembenahan) yang ditegakkan di atas manifestasi tauhid dan al-‘Ubudiyah (penghambaan) yang merupakan cara di dalam menegakkan syariat Islam di muka bumi dan melanggengkan kehidupan Islami berdasarkan manhaj nabawi.[3]


Tha`ifah al-Manshurah adalah Pembebas Negeri Syam al-Muqoddasah
--------------------------------------------------------------------

Allah Subhanahu wa Ta’ala telah memberkahi negeri Syam di dalam kitab-Nya al-Majid (yang terpuji) di dalam 5 ayat, sebagai berikut :

“Dan kami selamatkan Ibrahim dan Luth ke sebuah negeri yang kami Telah memberkahinya untuk sekalian manusia.” (QS al-Anbiyaa’ 21:71)

“Dan (telah kami tundukkan) untuk Sulaiman angin yang sangat kencang tiupannya yang berhembus dengan perintahnya ke negeri yang Kami telah memberkatinya, dan adalah Kami Maha Mengetahui segala sesuatu.” (QS al-Anbiyaa’ 21:81)

“Dan kami pusakakan kepada kaum yang telah ditindas itu, negeri-negeri bahagian timur bumi dan bahagian baratnya yang telah Kami beri berkah padanya, dan telah sempurnalah perkataan Tuhanmu yang baik (sebagai janji) untuk Bani Israil disebabkan kesabaran mereka, dan kami hancurkan apa yang telah dibuat Fir’aun dan kaumnya dan apa yang telah dibangun mereka.” ( QS al-A’raaf 7:137)

“Dan kami jadikan antara mereka dan antara negeri-negeri yang kami limpahkan berkat kepadanya, beberapa negeri yang berdekatan dan kami tetapkan antara negeri-negeri itu (jarak-jarak) perjalanan, berjalanlah kamu di kota-kota itu pada malam hari dan siang hari dengan dengan aman.” (QS Sabaa` 34:18)

“Maha Suci Allah, yang Telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsha yang telah Kami berkahi sekelilingnya.” ( QS al-Israa` 17:1)

Seluruh ayat di atas menunjukkan akan keutamaan dan keberkahan negeri Syam, tidak diketahui adanya perselisihan para ulama tafsir tentangnya. Negeri Syam adalah negeri yang memiliki fadhilah (keutamaan) dibandingkan negeri-negeri lainnya.

Di negeri inilah risalah-risalah kenabian banyak diturunkan, para rasul banyak diutus dan menjadi tempat hijrah para Nabi Allah. Di dalamnya terdapat kiblat pertama kaum muslimin, di-isra`kannya Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Salam. Di dalamnya Dajjal akan binasa di tangan al-Masih ‘alaihi Salam, demikian pula Ya’juj dan Ma’juj serta bangsa Yahudi akan binasa.

Namun negeri ini kini terampas dan terjajah, dirampas dan dijajah oleh bangsa terburuk di muka bumi ini. Namun penjajahan mereka atas bumi Palestina dan Syam adalah penggalian kuburan bagi mereka sendiri. Karena Nabi yang mulia telah memilih negeri ini sebagai bangkitnya ath-Tha`ifah al-Manshurah (golongan yang mendapat pertolongan) yang akan membinasakan bangsa Yahudi dan membebaskan negeri Syam dari kekuasaan mereka serta menegakkan Islam sebagai agama yang haq.

Berikut ini adalah hadits-hadits yang menjelaskannya:

Pertama : Hadits ‘Imran bin Hushain radhiyallahu ‘anhu : “Akan senantiasa ada segolongan dari umatku, yang berperang di atas kebenaran, yang menampakkan (kebenaran) terhadap orang-orang yang mencela mereka, hingga terbunuhnya orang yang terakhir dari mereka, yaitu al-Masih ad-Dajjal.” (HR Abu Dawud : 2484; Ahmad : IV/329 dan IV/343; ad-Daulabi dalam al-Kuna : II/8; al-Lalika`i dalam Syarh I’tiqod ‘Ushulis Sunnah no. 169; dan al-Hakim : IV/450; dari jalan Hammad bin Salamah, meriwayatkan dari Qotadah, dari Mutharif).

Al-Hakim berkata : “Shahih menurut syarat Muslim” dan Imam adz-Dzahabi menyepakatinya. Syaikh Salim berkata : “Hadits ini sebagaimana yang dikatakan oleh al-Hakim”.

Dan menyertai (tabi’) riwayat ini adalah riwayat dari Abul ‘Alaa` bin asy-Syakhir dari saudaranya Mutharif, dikeluarkan oleh Ahmad (IV/434), dan Syaikh Salim berkomentar : “isnadnya shahih menurut syarat imam yang enam.”

Kedua : Hadits Salamah bin Nufail radhiyallahu ‘anhu : “Saat ini akan tiba masa berperang, akan senantiasa ada segolongan dari umatku yang menampakkan (kebenaran) di hadapan manusia, Allah mengangkat hati-hati suatu kaum, mereka akan memeranginya dan Allah Azza wa Jalla menganugerahkan kepada mereka (kemenangan), dan mereka tetap dalam keadaan demikian, ketahuilah bahwa pusat negeri kaum mukminin itu berada di Syam, dan ikatan tali itu tertambat di punuk kebaikan hingga datangnya hari kiamat.” (HR Ahmad : IV/104; an-Nasa`i : VI/214-215; Ibnu Hibban : 1617-Mawarid; al-Bazzar dalam Kasyful Astaar : 1419; dari jalan al-Walid bin Abdurrahman al-Jarsyi dari Jabir bin Nufair.)

Syaikh Salim berkata : “Dan isnad ini shahih menurut syarat Muslim.”

Ketiga : Hadits Qurrah radhiyallahu ‘anhu : “Apabila penduduk negeri Syam telah rusak, maka tidak ada lagi kebaikan bagi kalian. Akan senantiasa ada segolongan dari umatku yang mendapatkan pertolongan, tidaklah membahayakan mereka orang-orang yang menyelisihi mereka hingga datangnya hari kiamat.” (HR at-Tirmidzi : 2192; Ahmad : V/34; al-Lalika`i : 172; Ibnu Hibban : 61; al-Hakim di dalam Ma’rifatu ‘Ulumul Hadits hal. 2; dari jalan Syu’bah bin Mu’awiyah bin Qurrah, dari ayahnya secara marfu’)

Imam at-Tirmidzi berkata : “hadits hasan shahih.” Syaikh Salim berkomentar : “Hadits ini shahih menurut syarat Syaikhaini (Bukhari dan Muslim).”

Keempat : Hadits Sa’ad bin Abi Waqqosh radhiyallahu ‘anhu yang memiliki dua lafazh yang berbeda, yaitu :

Pertama : Beliau berkata, bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam : “Akan senantiasa ada segolongan dari umatku yang menampakkan (diri) di atas kebenaran, yang senantiasa perkasa hingga hari kiamat.” (HR al-Lalika`i di dalam Syarh Ushul I’tiqod Ahlis Sunnah wal Jama’ah : 170).

Kedua : Beliau berkata, bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam : “Akan senantiasa penduduk Maghrib (barat) menampakkan kebenaran hingga datangnya hari kiamat.” (HR Muslim : XIII/68-Nawawi; Abu Nu’aim di dalam al-Hilyah : III/95-96; as-Sahmi di dalam Tarikh Jurjaan : 467; dan selainnya dari jalan Abu Utsman al-Hindi)

Syaikh Salim berkomentar : “Iya, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Salam telah menjelaskan negeri al-Firqah an-Najiyah dengan penjelasan yang terang yang tidak ada lagi keraguan padanya, dan beliau mengabarkan bahwa negeri itu adalah Syam yang diberkahi dan penuh kebaikan.”

Dan penjelasan Syaikh Salim al-Hilali di sini ditopang oleh penjelasan berikut :

Hadits Mu’adz bin Jabal radhiyallahu ‘anhu yang diriwayatkan oleh ‘Umair dari Malik bin Yakhomir, Mu’adz berkata : “Dan mereka ini (ath-Tha`ifah al-Manshurah) berada di Syam.” Dan ucapan ini dihukumi marfu’ karena tidaklah diucapkan dengan ra’yu (pendapat) dan ijtihad.

Hadits Sa’ad di atas : “Akan senantiasa penduduk Maghrib (barat) menampakkan kebenaran hingga datangnya hari kiamat.” Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah rahimahullahu menukil dalam kitabnya Manaqib asy-Syam wa Ahluhu (hal. 72-77) ucapan Imam Ahmad bin Hanbal : “Penduduk Maghrib, mereka adalah penduduk Syam.

Syaikh Salim mengomentari : “Saya sepakat dengan dua alasan :

Pertama adalah, bahwa seluruh hadits-hadits di atas menjelaskan bahwa mereka adalah penduduk Syam.

Kedua, bahasa Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Salam dan penduduk Madinah tentang “penduduk Maghrib (barat)” maksudnya adalah penduduk Syam, karena mereka (penduduk Maghrib) berada di barat mereka (Rasulullah dan para sahabatnya), sebagaimana bahasa mereka tentang “penduduk Masyriq (timur)” adalah penduduk Nejed dan Irak. Karena Maghrib (barat) dan Masyriq (timur) adalah perkara yang nisbi (relatif).

Seluruh negeri yang memiliki barat maka bisa jadi merupakan bagian timur bagi negeri lainnya dan sebaliknya. Dan yang menjadi pertimbangan di dalam ucapan Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Salam ini tentang barat dan timur adalah tempat beliau mengucapkan hadits ini, yaitu Madinah.”

Kesimpulan : Negeri Syam adalah negeri ath-Tha`ifah al-Manshurah yang akan menampakkan kebenaran, tidaklah akan membahayakan mereka orang-orang yang menyelisihi dan mencela mereka, mereka akan mendapatkan kemenangan dari Allah dan mereka tetap dalam keadaan demikian sampai datangnya hari kiamat. Ath-Tha’ifah al-Manshurah inilah yang akan memenangkan Islam dan membebaskan negeri Syam dari belenggu penjajahan bangsa Yahudi yang terlaknat, dan merekalah yang akan membinasakan bangsa Yahudi terlaknat ini.


-------------
Catatan Kaki

[1] Sengaja kami pilih kata Nubuwat daripada kata ramalan, karena kata nubuwat lebih sesuai dan pantas daripada penggunaan kata ramalan. Kata ramalan seringkali berasosiasi dengan klenik, khurafat, takhayul ataupun metafisika. Sedangkan nubuwat maka asosiasinya adalah dengan wahyu : al-Qur’an atau as-Sunnah yang shahih.

[2] Disarikan dari “Jama’ah-Jama’ah Islamiyah Ditimbang Menurut Al-Qur’an dan As-Sunnah” (terj. Al-Jama’at al-Islamiyyah fi Dhou’il Kitaabi was Sunnah), karya Syaikh Salim bin Ied al-Hilaly, pent. Ust. Abu Ihsan al-Atsari, Pustaka Imam Bukhari, Jilid I, cet. I, Juni 2003, hal. 90-108.

[3] Dipetik secara ringkas dan bebas dari artikel yang berjudul Haditsu Qitaali al-Yahuudi Riwaayatan

*Disarikan dari artikel yang berjudul ath-Tha`ifah al-Manshurah wal Bilaad al-Muqoddasah, karya Syaikh Abu Usamah Salim bin Ied al-Hilali, dalam Majalah al-Asholah, no. 30, th, V, hal. 17-21.http://nahimunkar.com/18516/kehancuran-bangsa-yahudi-menurut-al-quran-dan-sunnah/

SYRIA

YA ALLAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YA ALLAH!!!!!!!!!!!!!!!!!! YA ALLAH!!!!!!!!!!!!! YA ALLAH!!!!!!!! YA ALLAH!!!!!!!!!!!!!!!
SYRIA# DAMASCUS!!!! THIS IS WHAT THE KUFAR ASSAD ALAWITE /SHIA FORCES ARE DOING TO THE MUSLIM CHILDREN OF SYRIA!!!!!!!!!! YA ALLAH!!!, SLAUGHTERING THEM , TORTURING THEM! BURNING THEM!!! THEY ARE BABIES FRO CRYING OUT LOUD!!! WHAT HARM WOULD A BABY/CHILD DO!!!!! 
HOW CAN SOMEONE DO THIS TO A CHILD!!!...THE WORSE OF HUMANS ARE THE SHIAS/ALAWITES!!! BY ALLAH , THEY ARE WORSE THAN THE YAHOUD! WORSE THAN THE MONGOLS WORSE THAN FIRAWN OF EGYPT!!!! 
DEATH TO ASSAD AND HIS SHIA ALLIES!!!!!

Laman Web Kerajaan Israel Digodam 44 Juta KaliIsrael – Kekejaman zionis kepada penduduk Gaza telah menyebabkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia. Pelbagai usaha dilakukan untuk menghancurkan rejim berkenaan.
Salah satu daripadanya adalah melalui serangan siber ke atas laman web kerajaan Israel.
Sejak Israel mula membedil Gaza pada Rabu lalu, sebanyak 44 juta cubaan menggodam laman web kerajaannya telah dilakukan, dengan satu godaman berjaya menembusi laman web tersebut selama 10 minit.
Dalam sehari pula beratus-ratus cubaan dilakukan untuk menggodam jabatan kerajaannya dengan sasaran utama adalah Jabatan Pertahanan serta pejabat Perdana Menteri, Presiden dan Menteri Luar Israel.
Penggodaman itu dilakukan di seluruh dunia, tanda dunia membenci tindakan ganas dan tidak berperi kemanusiaan rejim zionis yang tidak berhati perut itu.
Bukan itu sahaja, terdapat juga cubaan godaman itu dikesan dari dalam Israel sendiri.
Bimbang dan takut jika godaman berkenaan berjaya, Israel kini telah meningkatkan pemantauannya dengan menyekat semua serangan siber berkenaan.
Malah, pihak berkuasanya terpaksa mengarahkan kementeriannya supaya melaksanakan operasi
kecemasan bagi menyekat serangan yang datang bertali arus itu.
Dalam pada itu, 11 orang daripada satu keluarga menjadi korban terbaru dalam serangan udara Israel ke Gaza, semalam.
Serangan itu dilakukan selepas beberapa jam kepimpinan Israel mengumumkan bahawa ia telah bersedia untuk meluaskan operasi ketenteraannya.
Dalam kejadian itu, roket zionis telah membedil rumah dua tingkat yang didiami keluarga Daloo, menyebabkan 11 orang termasuk empat kanak-kanak dan lima wanita terbunuh.
Antara yang maut itu adalah seorang nenek berusia 80 tahun.
Dengan menjadikan alasan serangan dilakukan bagi memburu pejuang Hamas, Israel sebaliknya menggunakan alasan itu untuk menghapuskan penduduk Palestin.
Hakikatnya, mangsa maut adalah orang awam terutama kanak-kanak yang tidak berdosa.

SyriaSyria # - Jabhat Al-Nusrah strikes AGAIN! In this operation carried out by the Hero, the Lion Abu Aoun Al-Shamali he drove into one of Assads soldiers headquarters in Aleppo with 2 TONNES of explosives and completely destroyed the building during a time in which there were over 300 rats present!

Firstly we pray that Allah accepts him as a shaheed and he is granted a place in jannatul firdaus, Ameen!
Secondly we pray that Allah allowed for this operation to have caused as much damage as possible, ameen

Gaza Perlu Diratakan Seperti US Meratakan Jepun – Anak lelaki Ariel Sharon LaknatullahGilad Sharon, anak lelaki perdana menteri Israel Ariel Sharon, telah menyeru Israel untuk meratakan Gaza seperti Amerika Syarikat meratakan bandar Hiroshima di Jepun pada tahun 1945 dengan atom.
Sharon suruhan Dajjal ini juga aktivis pembangkang di parti Kadima menyatakan dalam laman berita The Jerusalem Post Sharon, “Penduduk Gaza tidak bersalah, mereka memilih Hamas. Warga Gaza bukanlah tawanan, mereka tidak memilih, kerana mereka lebih memilih Hamas, maka mereka harus hidup dengan kesan pilihan mereka sendiri. “
“Kita perlu meratakan seluruh persekitaran di Gaza. Ratakan semua wilayah Gaza. Seperti orang Amerika yang tidak berhenti mengebom Hiroshima. Ketika itu Jepun tidak lagi menyerah kalah sehingga mereka meletupkan Nagasaki juga. “
“Seharusnya tidak ada kuasa di Gaza, tidak ada petrol atau kenderaan. Tidak ada semuanya, maka kemudian mereka bersungguh-sungguh untuk meminta gencatan senjata kepada Israel. “
Sharon laknatullah ini terus berkata, “Gambar-gambar dari Gaza mungkin tidak menyenangkan, tapi itu bererti kemenangan akan cepat diraih Israel. Dan kehidupan tentera dan orang awam Israel pun terselamat. “
“Keduanya, rakyat Gaza dan infrastruktur mereka bina perlu mengeluarkan kos, atau kita menduduki kembali seluruh Jalur Gaza. Kami perlu meraih kemenangan dengan cepat dan kami perlu mengakhirinya dengan cepat juga. Tentunya dengan letupan, bukan merengek-rengek. “
Dia menambah, “Jika kerajaan tidak bersedia untuk melakukannya, itu bererti menduduki kembali seluruh Jalur Gaza. Seluruh bukan hanya beberapa kawasan di pinggir bandar seperti Cast Lead. Tetapi juga jalur Gaza secara keseluruhan, seperti di Defensive Shield, sehingga roket tidak boleh lagi dilepaskan. “

selamatkan palestin

selamatkan palestin

boikot israel

"Boycott Law" atau "Law for Prevention of Damage to State of Israel through Boycott" ialah satu rang undang-undang anti-boikot yang diluluskan oleh Knesset Parlimen Israel pada 11 Julai 2011.

Undang-
undang ini diperkenalkan untuk menghukum mana-mana individu atau organisasi yang menyeru untuk memboikot Israel, baik dari segi ekonomi, kebudayaan atau akademik.

Jadi, siapa kata memboikot tidak memberi kesan? Ternyata memboikot apa-apa yang berkaitan dengan Zionis Israel sangat memberi kesan, sehinggakan Israel sendiri mewujudkan undang-undang anti-boikot.

selamatkan palestin

Israel menembak mati siapa sahaja termasuk kanak kanak yang tak berdosa !!! hapuskan Israel dari muka bumi ya Allah...!!

Ciuman ayah buat kali terakhir!

Ciuman ayah buat kali terakhir!

"anakku kau syahid lebih dahulu dariku. Mengapa kau meninggalkan ayahmu dan ibumu?"

Moga kematian kita berkesudahan dengan kebaikan - Husnul khatimal.

Pesanan Syeikh Ahmad Yasin kepada para Pemuda dan Pemudi☛ Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kamu. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, m
engamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.

☛ Aku menyeru kamu wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.

☛ Para Pemuda, aku ingin kamu menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kamu untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kamu. Aku menyeru kamu supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.

☛ Aku ingin kamu tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kamu tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.

☛ Wahai Puteriku , aku ingin kamu berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kamu berjanji kepada ALLAH bahawa kamu akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kamu, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kamu. Haram hukumnya bagi kamu untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.

Allahurabbi. Rasa nak menitis air mata apabila melihat gambar kanak-kanak Gaza yang syahid ini.

Allahurabbi. Rasa nak menitis air mata apabila melihat gambar kanak-kanak Gaza yang syahid ini. 

Apa salah mereka sampai diperlakukan sebegini ? :(

Permainan kanak-kanak Gaza.

Permainan kanak-kanak Gaza. Kegembiraan mereka adalah kegembiraan kita juga. 

Mungkin permainan ini juga adalah permainan mereka di Syurga kelak kerana mungkin mereka adalah bakal Syuhada'.

Kasih ibu hingga ke Syurga. Pelukan seorang ibu pada anaknya buat kali terakhir. Sungguh menyentuh jiwa.

Doakan untuk saudara ISLAM kita di GAZA PALESTIN :(

Allahuakbar! Sedihnya bila melihat wajah wanita dan anak kecil yang mati syahid ini. InsyaAllah.

Kediaman Perdana Menteri Palestin, Ismael Haniyeh. Penuh kesederhanaan.

AS mohon Malaysia ekstradisi warga IranWASHINGTON 21 Nov. - Amerika Syarikat (AS) sedang berusaha memohon ekstradisi daripada kerajaan Malaysia supaya memerintah seorang rakyat Iran yang dituduh cuba mengeksport secara haram antena tentera buatan negara ini ke Iran dihantar ke AS untuk dibicarakan, menurut pegawai semalam.
Amin Ravan yang ditahan di Malaysia selepas AS mengeluarkan waran tangkap pada 10 Oktober lalu, berdepan hukuman penjara sehingga 35 tahun jika sabit kesalahan atas dakwaan melanggar kawalan eksport, menyeludup dan terlibat dengan konspirasi, menurut dakwaan tersebut.
Ravan melalui syarikatnya yang beribu pejabat di Iran, IC Market Iran (IMI), mengeksport 55 antena tentera dari AS ke Singapura dan Hong Kong antara Julai dan September 2007 untuk dihantar ke Iran dan mengelak sekatan AS.
"Antena yang dibeli itu sesuai digunakan untuk sistem mendapatkan arah tuju pada pesawat dan kapal atau sebagai aplikasi penerima amaran, selain boleh dijadikan antena jalur lebar yang sesuai untuk persekitaran di dalam pesawat dan kapal, termasuk beberapa pesawat tentera," kata kenyataan Jabatan Kehakiman AS.
Dua rakan subahatnya telah ditahan di Singapura pada tahun lalu dan AS turut memohon supaya mereka diekstradisi dibicarakan di AS. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121122/lu_02/AS-mohon-Malaysia-ekstradisi-warga-Iran#ixzz2CwslgI4x
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pembangkang Syria rayu bantuan USD60 bilionTerjemahan Mohamad Yahya,22 Nov 2012
Pembangkang Syria berkata mereka memerlukan bantuan sebanyak USD60 bilion  untuk mengelakkan ekonomi negara daripada runtuh jika mereka berjaya mengambil alih tampuk pemerintahan dari rejim Presiden Bashar al-Assad.

Gambar: Berjuta-juta orang awam telah dipindahkan akibat pengeboman rejim di kawasan perumahan seluruh Syria [Reuters]

George Sabra, pemimpin pembangkang terkemuka, memberitahu pemberita Rabu lalu di Dubai, ibu negara Emiriah Arab Bersatu, bahawa ekonomi Syria boleh runtuh dalam tempoh enam bulan jika tidak mempunyai wang.

Sabra juga menggesa perwakilan di mesyuarat "Perkongsian untuk Melabur dalam Masa Depan Syria" (Partnership to Invest in Future Syria) di Dubai untuk segera melancarkan Rancangan Marshall untuk negara Arab, sama seperti program pemulihan besar-besaran bagi Eropah selepas Perang Dunia Ke-Dua.

Syria telah menyaksikan pertempuran bersenjata dalam konflik yang bermula dengan pemberontakan terhadap Assad pada Mac 2011 tetapi telah bertukar menjadi perang saudara yang mengakibatkan lebih daripada 38,000 orang terbunuh, menurut aktivis.

Untuk "tempoh enam bulan pertama kita memerlukan USD60billion" untuk pembiayaan segera bagi pembinaan semula negara, beritahu Sabra kepada pemberita di luar mesyuarat.

Syria telah musnah terutamanya oleh penggunaan pengeboman udara dan tembakan meriam oleh kerajaan dalam usaha untuk menghancurkan pemberontakan.

Sabra berkata wang mesti datang dalam bentuk bantuan daripada "saudara-saudara Arab kita dan masyarakat antarabangsa yang kami berharap akan memenuhi tanggungjawab mereka dalam krisis kemanusiaan yang negara kami hadapi".

Pembiayaan diperlukan untuk "menyelesaikan isu-isu yang paling sensitif dan jelas," bermula dengan "menyediakan perumahan untuk rakyat selepas 2.5 juta rumah telah dimusnahkan" dalam konflik itu, kata Sabra, Presiden Majlis Kebangsaan Syria.

"Apa yang digambarkan sebagai 'Rancangan Marshall untuk Syria" tidak boleh ditangguhkan sehingga rejim Assad jatuh. Ia mesti dimulakan dengan segera," Sabra memberitahu perwakilan di mesyuarat itu.

Beliau menyeru untuk "sokongan perniagaan masyarakat Arab dan antarabangsa sepenuhnya atau hampir sepenuhnya" untuk membebaskan di bandar-bandar utara Syria Aleppo, Idlib dan Tal Abyaḑ.

"Rejim sedang jatuh dan tidak akan bertahan lama," katanya kepada agensi berita AFP. (aljazeera.com)

Isu doa petanda Umno dalam ketakutanHarakahdaily,22 Nov 2012
KUALA LUMPUR: Menghangatkan isu doa menandakan Umno kini berada dalam keadaan ketakutan, kata Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (gambar) dalam satu kenyataan hari ini.

“Namun oleh kerana Umno semakin rapuh, menyebabkan doa pun ditakuti. Sepatutnya kalau Umno rasa tak betul (doa itu), mereka doalah pula (yang lain). Semua kita faham doa tersebut bukanlah untuk menghancur atau melaknat manusia. Doa kepada sabuah parti yang menjadi lawan bagi PAS,” kata Tuan Ibrahim.

Isu doa yang dibaca oleh oleh Ustaz Nik Razi Nik Mat dalam Munajat Perdana anjuran PAS Jumaat lalu, kata Tuan Ibrahim, tidak perlu dipertikai oleh mana-mana pihak, kerana doa untuk parti lawan kalah dan dimusnahkan adalah perkara normal dalam mana-mana perlawanan.

Bahkan, katanya tiada pihak boleh menyekat seseorang untuk berdoa demikian.

“Apa yang penting, kalau Umno rasa tertekan dengan doa demikian, Umno boleh berdoa agar parti lawannya musnah atau kalah. Kita yakin Umno juga melakukan demikian. Adakah sesuatu yang pelik untuk berdoa agar parti lawan musnah dan hancur? Adalah aneh untuk menyatakan ianya salah atau bercanggah dengan Islam,” tegas beliau.

Tuan Ibrahim, yang juga Pesuruhjaya PAS Pahang juga mengingatkan bahawa Umno bukanlah parti Islam dan terdapat pelbagai tindakan parti Umno yang terang-terangan bertentangan dengan peraturan dan ajaran Islam.

“Perdana Menteri dari Umno juga secara terang terangan menolak hukum hudud, memberi lesen kepada perkara yang diharamkan Allah, membenarkan amalan riba dalam institusi perbankan serta menambahkan lesen perjudian yang jelas diharamkan oleh syarak dan pelbagai tindakan zalim lainnya.

"Zalim bukan sahaja membunuh dalam tragedi Memali yang sehingga kini belum diadili. Tetapi sebesar-besar zalim bilamana menolak hukum dan peraturan Allah,” tegas beliau.

Hujah beliau, isu doa diperbesarkan oleh Umno kerana  Muktamar PAS berjaya memberi impak politik besar bilamana Ucapan Dasar Presiden PAS diterima oleh orang ramai dan deklarasi harta oleh Ketua Pemuda PAS berjaya menaikkan imej PAS di mata rakyat.

“Isu yang hangat dimainkan media adalah sesuatu yang bukan dasar parti. Ucapan perwakilan, doa oleh seorang imam, dan pertikaian jawatan PM kesemuanya bukanlah dasar parti,” terang beliau.

Adalah pelik, kata Tuan Ibrahim, seandainya sesebuah parti meminta parti lawan menjadi kuat dan gagah, sedangkan PAS telah dizalimi sebegitu lama terutamanya di Kelantan.

“Orang yang bermain bola pun mendoakan pasukan lawannya lemah, dan kalah inikan pula parti politik yang sentiasa berlawan sejak lebih 50 tahun,” sindirnya.

Di penamat kenyataannya, Tuan Ibrahim sekali lagi berkata PAS menyeru seluruh ahli melakukan solat hajat, munajat dan mendoakan kemenangan PAS dan Umno berjaya dikalahkan dalam PRU akan datang di samping doakan untuk saudara Islam di Palestin, Gaza, Myanmar.

Wajah manusia pada pokokWARTAWAN SINAR HARIAN
22 November 2012
Wajah manusia pada pokok
Dahan pokok melaka kijang ditanam di rumah Abdullah di Jalan Ayah De kelihatan seperti wajah manusia (dahan tengah).
Wajah manusia pada pokok
Abdullah menunjukkan imej wajah manusia pada dahan pokok yang dirakam menggunakan telefon bimbit.
MARANG – Pokok jenis melaka kijang, milik seorang nelayan di Jalan Surau Ayah De, Darat Pak Chan di sini, menjadi tumpuan ramai kerana memiliki keistimewaan tersendiri apabila salah satu daripada dahan pokok berkenaan berwajah manusia.

Wajah manusia pada dahan pokok kayu hutan yang dikatakan dapat mengubati penyakit kencing manis itu juga agak menakutkan dan keunikannya disedari Abdullah Ali, 57, ketika berehat di pekarangan rumahnya.

“Saya terus memanggil anak yang lain untuk sama-sama melihat wajah dahan pokok berkenaan yang pelik dan menakutkan tetapi menarik,” kata nelayan 10 anak itu ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Jalan Ayah De, di sini, semalam.

Abdullah berkata, salah seorang anaknya juga merakam wajah pada dahan pokok itu menggunakan telefon bimbit dan ia kelihatan lebih jelas berbanding melihatnya secara langsung.

Menurutnya, nama pokok melaka kijang itu hanya diketahui selepas dia berjumpa seorang pengamal perubatan tradisional yang juga kenalan lamanya di kampung berhampiran untuk mengetahui jenis dan kegunaan pokok itu secara terperinci.

“Saya tanam pokok ini kira-kira empat tahun lalu dan ketika itu, saya hanya mengetahui pokok ini dapat dijadikan ubat untuk mengubati penyakit kencing manis tetapi saya tidak mengetahui jenis pokok sehinggalah diberitahu rakan,” katanya.

Abdullah berkata, mungkin ada rahsia di sebalik kejadian itu namun dia tidak mahu masyarakat terlalu taksub dan menganggap dahan pokok berwajah manusia berkenaan mampu mengubati penyakit atau berpenunggu serta sebagainya.

“Saya juga akan terus menjaga pokok ini yang mungkin berguna satu hari nanti,” katanya.

Kejadian itu adalah yang kedua berlaku di daerah ini selepas dua sahabat di Kampung Kijing turut mengalami pe-ngalaman sama apabila mereka melihat seraut wajah muncul pada batang pokok tembesu, Mei lalu.

Dua rakan yang juga nelayan itu terkejut apabila seraut wajah manusia lengkap dengan mata, hidung dan mulut muncul pada batang pokok tembesu yang ditebang mereka di kampung itu pada 31 Mei dan disiarkan Sinar Harian 1 Jun lalu.

Seorang daripada mereka, Mohammad Sulaiman, 61, berkata, selama ini dia tidak pernah perasan wajah manusia pada batang pokok tembesu di tepi rumahnya itu sehinggalah diberitahu anaknya, lalu melaporkan kejadian itu kepada Sinar Harian.

Di sebalik gencatan senjata, Palestin tetap teguh
22 November 2012
Di sebalik gencatan senjata, Palestin tetap teguh
Rakyat di Palestin meraikan genjatan senjata antara Israel dan Gaza malam tadi. - Foto EPA
ANALISIS: Ketika Hamas meraikan ‘kemenangan’ di kubu kuat mereka di Gaza semalam selepas gencatan senjata antara Israel dan Hamas dikuatkuasakan bermula malam tadi waktu tempatan (awal pagi waktu Malaysia), timbul pula persoalan sejauh mana kedua-dua musuh itu mampu mempertahankan amanah itu.

Gencatan senjata diisytiharkan selepas lapan hari Israel menyasarkan serangan ke wilayah Gaza sehingga menyebabkan lebih 150 orang terbunuh.

Sama ada Palestin dan Israel berasa lega apabila konflik yang berlanjutan lapan hari telah sampai ke penghujungnya tanpa pencerobohan berdarah Gaza, tetapi firasat di kedua-dua belah pihak bahawa gencatan senjata itu mungkin tidak bertahan lama.

"Kami masih ragu-ragu," kata seorang pegawai kanan kerajaan Israel, yang enggan namanya disiarkan.

"Tetapi Mesir dan Amerika Syarikat (AS) telah menyokong perjanjian ini dan jika perjanjian ini dimungkiri mereka tahu bahawa kita mempunyai alasan yang kukuh untuk bertindak lebih keras," katanya.

Di wajah kedua-dua puak bertelagah itu, kesimpulan positif boleh dibuat di akhir pertembungan kejam yang membunuh 162 rakyat Palestin, termasuk 37 kanak-kanak dan lima Israel.

Walaupun Hamas telah hilang komander tertinggi tentera dan mengalami kerosakan serius pada infrastruktur dan senjata, wilayah Palestin itu tetap tampil teguh mempertahankan reputasi mereka di dunia Arab.

Ketika ini, Israel boleh berasa selesa kerana berjaya memberikan tekanan yang menyakitkan kepada musuhnya, menemui satu cara untuk bekerjasama dengan pemimpin Islam Mesir dan menunjukkan bahawa ia boleh mempertahankan dirinya daripada ditembusi peluru berpandu melalui pemintas berteknologi tinggi Kubah Besi.

"Tiada siapa yang membayangkan bahawa gencatan senjata ini akan berkekalan. Semua orang jelas bahawa ia hanyalah bersifat sementara sahaja.

"Tetapi ada kemungkinan bahawa ia boleh tahan untuk tempoh masa yang ketara, jika semua berjalan lancar,” kata bekas ketua kakitangan di kementerian pertahanan Israel, Michael Herzog.

Sorak Kegembiraan

Israel dan Hamas pernah mencapai tahap ini sebelum ini. Pada tahun 2009, kedua-dua puak bergolak ini telah dipisahkan selepas konflik berlanjutan selama 22 hari dan militan Gaza mengambil masa beberapa bulan sebelum berasa cukup kuat untuk memulakan melancarkan roket daripada wilayah kecil mereka.

Pada masa itu, Gaza yang berang terhadap Hamas kerana menuduhnya menghasut sehingga berlaku perang dahsyat dan serangan Israel yang membunuh 1,400 rakyat Palestin.

Suasana jelas berbeza berbanding tiga tahun lalu apabila genjatan senjata diumumkan, beribu-ribu orang Palestin keluar ke jalan-jalan utama untuk meraikannya.

Namun, selepas hidup beberapa tahun dalam pengasingan, pemimpin tertinggi Arab segera melawat wilayah-wilayah kecil Palestin untuk menunjukkan perpaduan mereka sehingga pejuang Israel telah menarik sasaran mereka dan pemimpin Hamas pula bertindak lebih berhati-hati dengan  Mesir – terutamanya apabila presiden Syiria yang disingkirkan, Hosni Mubarak .

"Hamas berada dalam kedudukan yang lebih kukuh berbanding sebelum ini.

"Palestin tidak mesti berhenti mempersiapkan diri untuk satu lagi pusingan," kata penganalisis politik Gaza, Talal Okal sambil menambah bahawa beliau juga tidak menjangka gencatan senjata ini akan kekal.

Hamas enggan mengiktiraf kewujudan Israel Israel negara dan menghina Presiden Palestin, Mahmoud Abbas untuk  berusaha mencari penyelesaian diplomatik.

Abbas yang disokong Barat, dilihat goyah apabila berhadapan dengan Israel yang berjaya menduduki Tebing Barat dan kelihatan mendiamkan diri apabila konflik timbul.

Berbeza dengan kegembiraan di Gaza, beberapa ratus penduduk di selatan Israel mengambil jalan-jalan untuk mengutuk perjanjian itu kerana bimbang mereka sekali lagi akan menjadi sasaran serangan roket.

Dengan pilihan raya umum yang hanya tinggal dua bulan lagi, kesepakatan politik yang dicapat minggu lalu di antara pemimpin sejagat dan pemimpin pembangkang menuntut Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk tidak meletakkan tentera diletakkan di sempadan Gaza.

"Saya fikir matlamat operasi tidak dicapai," kata Shaul Mofaz, ketua parti Kadima pagar.

"Warganegara Israel mahukan sesuatu yang lain. Mereka menjangka tentera Israel memaksa gencatan senjata pada Hamas. Hari ini, Presiden Mesir, Mohamed Mursi dengan sokongan AS, memaksa Israel untuk gencatan senjata," katanya kepada televisyen Saluran 1.

Kubah Besi

Mungkin kemenangan terbesar Israel terletak kepada pemintas Kubah Besi yang berjaya menepis 84 peratus peluru berpandu daripada masuk ke negara itu dan dapat menyelamatkan banyak nyawa serta mengurangkan sebarang peningkatan tekanan.

Ahli-ahli politik dan pakar tentera mungkin melihat peranan tentera udara lebih sukar terutamanya apabila berhadapan dengan kritikan. Tentera Israel perlu lebih berhati-hati dalam mensasarkan serangan kerana takut mengulangi perang 2008-2009.

"Kubah Besi telah membuktikan dirinya untuk menjadi pengubah permainan," kata Plesner Yohanan, seorang ahli politik Kadima yang duduk di atas Hal Ehwal Luar Negeri dan Jawatankuasa Pertahanan Parlimen.

"Tetapi di bahagian serangan, lebih banyak kita waspada, maka semakin sukar untuk mencapai matlamat untuk menang untuk jangka panjang. Lebih banyak kami menghadkan diri, lebih kurang harga Hamas untuk membayar kerugiannya," katanya kepada Reuters.

Walaupun Hamas pasti akan mengalami kerugian yang besar, ia juga membanggakan kepada rakyatnya sendiri - terutamanya apabila ia berjaya untuk kali pertama menghantar peluru berpandu daripada Tel Aviv dan Baitulmuqaddis.


* Dipetik dari laporan Reuters

Penyerang Mumbai jalani hukuman gantung
21 November 2012
Kasab (kanan) melakukan serangan bom di stesen kereta api Mumbai pada 2008.
Kasab (kanan) melakukan serangan bom di stesen kereta api Mumbai pada 2008.
NEW DELHI - Lelaki bersenjata yang terlibat dalam siri serangan Mumbai empat tahun lalu, Mohammad Ajmal Amir Qasab menjalani hukuman gantung selepas rayuan yang dibuat kepada Presiden India, Pranab Mukherjee ditolak awal bulan ini.

Menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk RR Patil , Qasab menjalani hukuman gantung di Pune awal pagi hari ini, jam 7.30 pagi waktu tempatan.

Qasab sebelum ini dimasukkan ke penjara  Arthur Road di Mumbai sebelum berpindah ke Pune.

Qasab merupakan warganegara Pakistan disabitkan kesalahan membunuh dan jenayah lain pada Mei 2010.

Dia terlibat dalam serangan bersenjata ke atas stesen kereta api utama India, yang membunuh 52 orang.

Mahkamah kemudian mengekalkan hukuman gantung sampai mati Ogos lalu.

Gencatan dikuat kuasa di Gaza
22 November 2012
logo tabung gaza
Tabung Kemanusiaan Gaza.
Gencatan dikuat kuasa di Gaza
Seorang rakyat Palestin memerhatikan balai polis Hamas di Gaza City yang musnah akibat serangan udara Israel, kelmarin. - Foto EPA
[DIKEMAS KINI] GAZA CITY - Gencatan senjata antara Israel dan Hamas dikuatkuasakan bermula malam tadi waktu tempatan (awal pagi waktu Malaysia) selepas lapan hari serangan menyasarkan wilayah Gaza, menyebabkan lebih 150 orang terbunuh.
Gencatan berkuat kuasa 9 malam waktu tempatan (3 pagi waktu Malaysia).
Harapan itu menjadi kenyataan semalam selepas 157 orang terbunuh susulan serangan Israel ke atas Gaza pada Rabu lalu. Seramai 13 orang terbunuh semalam, sebelum gencatan dikuatkuasakan.
Konflik di Gaza selepas Israel menembak mati ketua sayap tentera Hamas, Ahmed al-Ja'abari pada 14 November lalu.
Beberapa jam sebelum perkembangan itu diumumkan sebuah bas di Tel Aviv letup, menyebabkan lebih 10 penumpang cedera.
Persetujuan gencatan ini sebenarnya dijangkakan akan dicapai kelmarin tetapi hanya menjadi kenyataan malam tadi.
Di bawah perjanjian itu, Israel dilaporkan telah bersetuju untuk mengakhiri kesemua bentuk sasaran pembunuhan manakala Hamas pula akan menghentikan serangan ke atas Israel.
Menteri Luar Mesir, Kamel Amr mengumumkan perkembangan ini pada satu sidang media Kaherah bersama dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton. Clinton turut menyertai perundingan bersama merundingan gencatan senjata.
Ketua Biro Politik Hamas, Khaled Meshaal menyifatkan tindakan ketenteran Israel telah gagal.
Menurut laporan BBC, beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Mesir yang menggerakkan usaha ke arah gencatan dan menghentikan konflik terbaru di wilayah Gaza yang ditadbir oleh Hamas.
Katanya, perjanjian gencatan senjata memenuhi tuntutan-tuntutan Hamas.
Sehubungan itu katanya, kesemua laluan ke Gaza akan dibuka semula termasuk yang bersempadan dengan Mesir.
Dalam pada itu, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu pula berkata, beliau bersetuju dengan pandangan AS bahawa harus diberi satu peluang untuk melaksanakan syor Mesir dan mewujudkan kestabilan di rantau itu.
Katanya, Israel akan mengambil tindakan tegas jika perjanjian gencatan dicabuli.
Clinton dipetik berkata, bagi memastikan perjanjian gencatan senjata menjadi kenyataan, serangan roket dari Gaza mesti dihentikan dan suasana tenang yang menyeluruh mesti diwujudkan kembali.
Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu juga menyambut baik keputusan ini.
Laporan media juga menyebut penduduk Palestin di Gaza menyambut baik perkembangan tersebut.

Kisah Benar dari GhazzahIni kisah benar yang diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu. Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza :


 Peristiwa 1 Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

 Peristiwa 2 Temuramah bersama tentera Yahudi laknatullah oleh TV Israel yang cedera mengatakan bahawa mereka melihat pejuang Gaza kesemuanya berpakaian putih sedangakan uniform pejuang Hamas bewarna hijau! Siapakah yang berbaju putih itu??? Peristiwa 3 Tentera Yahudi yang buta setelah serangan berkata mereka tiba-tiba dibaling pasir ke mata mereka dan tidak tahu siapakah yang melakukannya.

 Peristiwa 4 Peluru berpandu yang pertama di lancarkan oleh Israel ke Gaza mengenai sasarannya iaitu anggota tentera mereka sendiri! Ia berpatah balik! Allahu Akhbar!

 Peristiwa 5 Pada permulaan perang, roket-roket Hamas yang hendak dilancarkan, tiba-tiba salah satu roket itu meluncur laju ke udara tanpa ada sesiapa yang mengaktifkan ia. Dan roket itu mengenai sasaran di Israel !

 Peristiwa 6 Yang paling menakjubkan, seorang ulama Syria telah bermimpi bertemu dengan Rasulullah SAW dan kelihatan baginda sedang mengeluarkan pedang dari sarungnya. Ulama itu berkata, "Wahai Rasulullah, ke mana kamu mahu pergi?", lalu baginda menjawab, "Aku mahu berperang di Gaza !!!". MasyaAllah, Rasulullah sendiri mahu berperang di Gaza , di manakah kita?

Itulah serba sedikit dari kisah takjub yang sempat diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik setelah berada lebih seminggu di Gaza atas misi kemanusiaan. Ia kisah benar yang perlu umat Islam ketahui. Allahu Akbar!!!

 p/s : Teruskan berdoa untuk mereka