Thursday, June 12, 2014

Tragedi MH370: Tujuh keluarga terima bayaran awal


Oleh Hayati Ibrahim
Putrajaya: Tujuh waris keluarga penumpang MH370 dari Malaysia dan China sudah menerima bayaran awal sebanyak RM160,700 (USD$50,000) daripada MAS melalui syarikat insurans.

Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin berkata, enam daripada mereka adalah waris dari Malaysia, manakala satu dari China.

"Bagi waris keluarga lain ada di kalangan mereka sudah melantik peguam untuk melancarkan proses pembayaran, sementara 40 waris dari China sedang dalam proses bagi mendapatkan pengesahan waris sebenar.

"Sementara bayaran akhir hanya akan dibuat selepas kerajaan mengumumkan tragedi MH370 berakhir,"katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa 'Next Of Keen' di sini, sebentar tadi.

Pada masa sama, Hamzah berkata, beliau sebagai Pengerusi Jawatankuasa itu sentiasa berhubung dengan waris penumpang sama ada perjumpaan secara individu, kumpulan, surat atau melalui panggilan telefon.Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/12

Bekas suami Abby dakwa didera mental, fizikal

Bekas suami Abby dakwa didera mental, fizikal

Farhan menunjukkan laporan polis dan kesan pukul yang didakwa dilakukan oleh Abby Abadi selepas hadir di Mahkamah Gombak Timur, semalam. Kuala Lumpur: “Saya didera mental dan fizikal,” kata Muhammad Noor Farhan Che Bakar, 24, bekas suami pelakon dan aktivis PAS, Abby Abadi ketika ditemui selepas prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, di sini, semalam.

Beliau mendakwa Abby pernah memukulnya dengan kunci motosikal hingga menyebabkan kecederaan di muka sekitar Januari lalu.
Katanya, kejadian pertama berlaku selepas Abby mendapat tahu yang dia memaklumkan kepada seorang kenalannya bahawa antara mereka sudah tiada apa-apa hubungan.

Ia disusuli dengan kejadian kedua pada 17 Mei lalu, kira-kira seminggu selepas dia menghantar lafaz cerai melalui Khidmat Pesanan Ringkas (SMS), iaitu pada 9 Mei.

Dalam kejadian itu, Farhan mendakwa Abby mencakarnya di tangan dan muka selepas dia enggan berbincang mengenai masalah rumah tangga mereka, menyebabkan dia takut lalu membuat laporan polis di Balai Polis Ampang pada hari sama.

“Saya perlukan ruang ketika itu tetapi dia tetap cari dan desak saya. Apabila saya tak mahu (berbincang) dia cakar saya di tangan dan muka.

“Saya jadi takut sebab itu buat laporan polis. Laporan itu dibuat untuk jarakkan saya dengan dia, supaya dia (Abby) tidak mendekati saya. Dia tahu mengenai laporan itu, saya ada maklumkan dia,” katanya sambil menunjukkan bukti kesan kecederaan, gambar dan laporan polis terbabit.
Dia bagaimanapun berkata, perkara itu tidak didedahkan di dalam mahkamah kerana tidak mahu memanjangkan cerita.


Abby suka mendesak

Selain dicakar, Farhan turut mendakwa punca keretakan rumah tangga mereka adalah disebabkan sikap Abby yang suka mendesak terutama apabila membabitkan soal kewangan.

“Dia selalu desak saya, apabila tak ada duit, dia desak dan pernah kata saya tak mendatangkan apa-apa faedah pada dia. Saya tak tahu apa yang dia harapkan daripada saya.

“Saya kerja sendiri, gaji hari... jadi saya cuma bagi apa yang saya mampu,” katanya yang menolak faktor jarak usia yang terlalu jauh menjadi punca perpisahan mereka.

Ditanya sama ada dia masih sayangkan Abby, Farhan berkata, dia sudah tawar hati dan tidak terfikir untuk rujuk kembali selepas apa yang terjadi.

Terdahulu, pada prosiding semalam, Hakim Syarie, Shaiful Azli Jamaludin mensabitkan lafaz kedua oleh Farhan menerusi SMS yang dibuat pada 9 Mei lalu berbunyi, ‘Aku ceraikan kau’ disusuli satu lagi SMS, ‘Mulai hari ini kau dah tiada apa-apa hubungan dengan aku’ adalah sah.

Beliau memutuskan demikian selepas meneliti dokumen dan berpuas hati dengan keterangan kedua-dua pihak berhubung lafaz cerai pada jam 10.25 pagi itu. Lafaz secara kinayah atau kiasan itu dihantar kepada Abby selepas berlaku pertengkaran antara mereka pada malam sebelum kejadian.

Abby selaku plaintif memfailkan permohonan pengesahan lafaz cerai itu mengikut Seksyen 57 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003.

Bagaimanapun, mahkamah tidak mensabitkan jatuh talak bagi pengesahan lafaz cerai pertama yang dibuat oleh Farhan sekitar Januari lalu, juga menerusi SMS berikutan lafaz itu tidak memenuhi rukun dan syarat talak.

Malaysia teratas Indeks Keislaman


Malaysia berada di kedudukan ke-33 berbanding negara-negara OIC dalam kajian Indeks Keislaman yang dijalankan ahli akademik dari Universiti George Washington, Amerika Syarikat. - AFP
LONDON 11 Jun - Malaysia berada pada kedudukan teratas dalam Indeks Keislaman berbanding negara-negara Kerjasama Pertubuhan Islam (OIC) lain berdasarkan kajian yang dijalankan oleh dua ahli akademik dari Universiti George Washington, Amerika Syarikat.
Kajian yang mengambil kira faktor negara-negara yang berpegang teguh kepada nilai-nilai ajaran al-Quran itu meletakkan Malaysia di tangga ke-33 berbanding negara-negara OIC lain seperti Arab Saudi dan Qatar, yang masing-masing berada pada kedudukan ke-93 dan ke-111.
Tidak ada sebuah pun negara yang majoriti penduduknya beragama Islam berada pada kedudukan 50 teratas, melainkan Malaysia serta Kuwait yang berada di tangga ke-42.
Malah yang menarik perhatian tentang Indeks Keislaman itu, Israel berada di tangga ke-27, manakala Singapura di tangga ke-8.
Menurut BBC, kajian yang dijalankan oleh Pensyarah Hal Ehwal Antarabangsa dan Perniagaan Antarabangsa Universiti George Washington, Profesor Hossein Askari dan rakannya, Scheherazade S. Rehman itu mengesan bagaimana negara-negara di dunia mengaplikasikan pengajaran al-Quran dalam kehidupan bermasyarakat.
Hossein yang merupakan ahli akademik kelahiran Iran berkata, Indeks Keislaman itu meletakkan Ireland pada kedudukan pertama negara paling berpegang teguh kepada ajaran al-Quran, diikuti Denmark, Sweden dan United Kingdom.
"Kami melihat sama ada benar atau tidak negara-negara itu buat apa yang sepatutnya mereka buat. Kami turut melihat pada faktor tadbir urus, politik dan hak asasi manusia serta hubungan antarabangsa, katanya.
Hossein berkata, faktor utama negara-negara Islam mendapat kedudukan terendah dalam indeks itu adalah disebabkan tadbir urus negara-negara berkenaan yang menjadikan agama sebagai alat untuk berkuasa.
Al-Quran mengajar kemakmuran ekonomi adalah perkara yang baik untuk masyarakat, namun laporan Hossein mendapati, kemakmuran tidak menjadi perkara yang diutamakan oleh kebanyakan negara Islam.
Pada November lalu, Hossein berkata, perlu diberi penekanan bahawa kebanyakan negara yang mengaku mengamalkan ajaran Islam dan digelar sebagai negara Islam tidak melaksanakan keadilan, mengamalkan rasuah, serta mundur dan pada hakikatnya tidak sebenar-benar mengamalkan Islam.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140612/lu_03/Malaysia-teratas-Indeks-Keislaman#ixzz34Ndi8bxT
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Arab Saudi kecam tindakan kritik undang-undang Islam


Mohammed Al-Eissa
JEDDAH 11 Jun - Menteri Kehakiman Arab Saudi, Mohammed Al-Eissa mengecam pertubuhan hak asasi antarabangsa yang bertindak 'menyerang' sistem keadilan di negara ini yang berlandaskan ajaran Islam seperti yang terkandung di dalam al-Quran.
Portal berita Arab News yang memetik kenyataan Al-Eissa melaporkan, ramai pihak salah faham terhadap undang-undang Islam kerana mereka menerima maklumat yang salah dan menolak perbezaan budaya seperti yang dilaporkan oleh pertubuhan antarabangsa.
Tambahnya, sebarang tindakan mengkritik undang-undang Islam yang dilaksanakan akan dianggap menyerang kedaulatan negara ini.
Jelasnya, hukuman ke atas kesalahan berat seperti pancung, potong tangan dan sebatan telah ditetapkan dalam al-Quran dan perkara itu tidak boleh diubah.
"Sistem keadilan di Arab Saudi melaksanakan perbicaraan secara terbuka bagi memastikan ketelusan dan keadilan ditegakkan, selain mengurangkan kadar jenayah.
"Islam mengajar tentang kebijaksanaan untuk berdialog dengan agama lain dan mewujudkan suasana aman bersama masyarakat lain," jelasnya.
Merujuk kepada hukuman mati yang dilaksanakan di Arab Saudi, Al-Eissa berkata, banyak negara telah melaksanakan cara yang sama seperti yang tercatat dalam undang-undang mereka.
Malah, katanya, hukuman potong tangan atas kesalahan mencuri juga telah menjadi rujukan kepada agama lain.
"Hukuman sebat hanya dikenakan atas kesalahan yang berkaitan maruah dan undang-undang Islam juga tidak membenarkan hukuman potong tangan dilakukan terhadap suspek pencuri sehingga benar-benar suspek didapati bersalah.
"Islam mengajar kita bersimpati dengan mangsa, bukan kepada jenayah," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140612/lu_05/Arab-Saudi-kecam-tindakan-kritik-undang-undang-Islam#ixzz34NdCafWG
© Utusan Melayu (M) Bhd