Tuesday, May 25, 2010

Malaysia setuju serah tanah KTMB di SingapuraMei 24, 10 5:28pm
Malaysia bersetuju memindahkan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai 2011.

Malaysia akan juga menempatkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP.

Keputusan itu dicapai pada pertemuan Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong di Hotel Shangri-La Hotel di Singapura.

Pada sidang akhbar bersama itu, kedua-dua pemimpin berkenaan berkata tanah yang akan dikosongkan itu akan dimajukan oleh sebuah syarikat usaha sama Malaysia-Singapura dikenali M-S Pte Ltd yang akan ditubuhkan sebelum 31 Dis tahun ini.

Syarikat itu melibatkan Khazanah Nasional Berhad dari Malaysia yang akan memegang 60 peratus kepentingan, dan Temasek Holdings Limited, cabang pelaburan kerajaan Singapura, yang akan memegang baki 40 peratus ekuiti dalam syarikat usaha sama itu.
Menurut satu kenyataan bersama, pertemuan Najib dan Lee banyak berkisar kepada Perkara-perkara Dipersetujui (PoA) mengenai tanah KTMB di Singapura yang menjadi penghalang kepada hubungan baik antara kedua-dua negara. 

Tana
h KTMB di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah, yang kesemuanya berjumlah 271 hektar, akan diserahkan kepada syarikat berkenaan untuk dimajukan.

Menurut kenyataan berkenaan, tanah-tanah yang dimajukan itu boleh ditukar, berdasarkan nilai masing-masing, dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor di Singapura. 

Kedua-dua negara akan membuat penilaian masing-masing, dan Lee dijangka melawat Kuala Lumpur dalam tempoh sebulan ini, dengan cadangan mengenai penukaran tanah itu untuk pertimbangan Malaysia.
Bernama

Stesen KTMB di Tanjong Pagar pindah ke Woodlands Julai 2011STESEN KTMB Tanjong Pagar di Singapura yang akan dipindahkan ke Terminal Pemeriksaan Kereta Api Woodlands pada 1 Julai 2011 - AFP


SINGAPURA 24 Mei - Malaysia dan Singapura hari ini bersetuju stesen Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB) di Tanjong Pagar di sini akan berpindah ke Terminal Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) pada 1 Julai 2011, seperti yang termaktub dalam perjanjian Perkara-Perkara Yang Dipersetujui (POA).
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perpindahan tersebut turut melibatkan pemindahan kemudahan Kuarantin, Imigresen dan Kastam (CIQ) Malaysia juga dari Tanjong Pagar ke Woodlands, yang juga satu lagi perjanjian dalam POA, yang ditandatangani pada 27 November 1990.
Katanya, kedua-dua negara turut sekata untuk membangunkan sebuah perkhidmatan rel pantas atau sistem transit pantas (rapid transit system, RTS) secara bersama bagi menghubungkan Woodlands di sini dan Tanjung Puteri di Johor Bahru, yang bakal beroperasi menjelang 2018.
"Apabila, RTS itu dapat beroperasi dengan sempurna, Malaysia boleh menimbangkan untuk memindahkan stesen KTMB dan CIQ Malaysia di Woodlands ke terminal baru kereta api di Johor Bahru selepas itu," tambah beliau pada sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatannya, Lee Hsien Loong di sini hari ini.
Perdana Menteri berada di sini dalam rangka lawatan kerja berkonsep pemukiman selama dua hari, yang bermula semalam. Ini adalah lawatan kedua beliau ke negara republik ini sejak dilantik menjadi Perdana Menteri pada 3 April tahun lalu.
Najib memaklumkan, kedua-dua pemimpin bersetuju untuk bukan sahaja meletakkan isu-isu berkaitan POA di belakang hubungan baru Malaysia-Singapura yang lebih erat kini, tetapi memberi nilai tambah terhadap perjanjian-perjanjian yang terkandung dalam POA itu.
"Ini penting bagi memastikan peningkatan lagi perhubungan (connectivity) antara kedua-dua negara dapat melangkah ke tahap yang lebih bermakna dan produktif," jelasnya.
Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada akhir lawatan dua hari itu, Malaysia dan Singapura bersetuju menurunkan kadar bayaran tol di Lebuh Raya Laluan Kedua bagi mengoptimumkan pengunaan jambatan kedua tersebut.
"Pengumuman mengenai penurunan kadar bayaran tol itu oleh kedua-dua pihak akan diumumkan dalam tempoh sebulan," menurut kenyataan 11 perkara itu.
Kedua-dua negara juga bersetuju menggandakan laluan perkhidmatan bas sebanyak lapan laluan baru antara Pasar Bakti dan Larkin di Johor dengan dua kawasan resort bersepadu serta dengan Boon Lay, Yishun, Newton dan Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura.
Kedua-dua negara akan turut menyokong dasar liberalisasi untuk teksi sempadan dengan membenarkan teksi tersebut mengambil dan menurunkan penumpang dalam laluan domestik perkhidmatan teksi berkenaan dan tidak lagi di terminal-terminal teksi yang ditetapkan.
Sehubungan itu, Singapura akan melaksanakan Sistem Pelepasan Automatik Malaysia (MACS) bagi membolehkan lebih banyak rakyat dan pelancong berulang-alik antara kedua-dua negara.
Selain itu, Malaysia dan Singapura telah pun menubuhkan Jawatankuasa Pemeriksaan Laluan Darat Sempadan bagi menyelaraskan kerjasama dan pengurusan operasi untuk trafik seberang sempadan. - Utusan

Perjelas isu KTMB Tanjong Pagar di ParlimenHarakahdaily   
KUALA LUMPUR, 25 Mei: Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak memberi penjelasan di Parlimen mengani isu tanah Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar yang akan berpindah ke Woodlands.
“Kita menuntut Perdana Menteri menjelaskan butiran perjanjian bersama PM Singapura, Lee Hsien Loong agar rakyat dimaklumkan isu berkenaan dengan ini dengan jelas dan munasabah,” kata Ketua Penerangannya, Mohd Ezli Mashut kepada Harakahdaily.
Katanya, AMK Selangor melihat seolah-olah Perdana Menteri mudah ‘tunduk  melutut’ kepada permintaan negara-negara luar dalam isu hak dan kedaulatan negara yang bakal merugikan masa hadapan negara.
“Dalam isu KTMB ini, kita melihat seolah-olah Perdana Menteri tunduk dengan tekanan Singapura apabila dengan mudahnya sanggup bersetuju dengan perpindahan KTMB dari Tanjung Pagar ke Woodlands dengan beralasan tanah seluas 12 hektar (29.65 ekar) akan diserahkan kepada sebuah syarikat usahasama yang ekuitinya 60 peratus Malaysia dan 40 peratus Singapura,” ujarnya.
Luas asal tanah rezab KTM termasuk laluan keretapi dan stesen di Tanjung Pagar adalah 200 hektar atau 494 ekar (mengikut Singapore Railway Transfer Ordinance 1918) dengan tempoh pajakan selama 999 tahun.
Menjelang hujung tahun ini, satu syarikat yang diberi nama M-S Pte Ltd yang akan ditubuhkan yang kononnya 60 peratus milik Malaysia dan 40 peratus milik Singapura.
“Apakah berbaloi Malaysia akur dengan persetujuan ini dalam masa pendek dan panjang?” tanya Mohd Ezli lagi.
Tambahnya, AMK Selangor mempersoalkan penubuhan syarikat itu berhubung pegangan ekuiti tersebut di mana pada masa akan datang yang mudah dibeli oleh pihak Singapura melalui Temasek Holdings Limited.
Malahan, katanya sebelum ini Malaysia yang sudah pun kehilangan hak kedaulatan Pulau Batu Putih dan isu pangkalan TLDM Woodlands.
“Kali ini sekali lagi negara bakal kerugian besar terhadap potensi masa hadapan yang tidak dapat dikenalpasti dan dinilai pada masa sekarang,” ujarnya.
AMK Selangor juga, tambahnya melihat keputusan perpindahan KTMB ke Woodlands Train Checkpoint pada 1 Julai 2011 dan kemudian ke Johor menjelang 2018 adalah agenda terancang Singapura secara berperingkat ‘menghalau’ hak dan kedaulatan Malaysia sedikit demi sedikit yang kelak merugikan negara.
Perkara itu ada disebut dalam kenyataan media bersama antara kedua-kedua Perdana Menteri, semalam.
For the convenience of commuters, the rapid transit system link will have a single co-located CIQ facility in Singapore with the exact location to be determined later. It is targeted that the proposed rapid transit system link will be operational by 2018. Thereafter Malaysia may consider to relocate the KTMB Station from Woodlands to Johor.”
AMK Selangor juga, katanya lagi menggesa Perdana Menteri memberi penjelasan di Parlimen pertemuan beliau bersama Perdana Menteri Singapura perkara-perkara yang dibincangkan yang perlu diketahui oleh rakyat.
“Kita tidak mahu media-media hanya mengumumkan perkara-perkara yang positif tetapi pada realitinya menenggelamkan isu-isu yang amat penting berkenaan hak dan kedaulatan negara,” ujarnya.
Justeru, tegasnya AMK Selangor menggesa agar kerajaan bertegas dan tidak mudah tunduk kepada negara luar khususnya yang melibatkan hak dan kedaulatan negara.
Menurutnya, rakyat tidak sanggup melihat negara kerugian besar di masa hadapan akibat kegagalan Perdana Menteri masa kini melihat dan berpandangan futuristik membuat keputusan tepat dan terbaik untuk negara.
“Kita menggesa agar rakyat bangkit mempersoalkan kewajaran keakuran kerajaan Malaysia berkenaan isu-isu dengan Singapura mutakhir ini.
“Kita mahu hak dan kedaulatan negara tidak mudah tergadai dan digadai kepada negara luar dengan mudahnya. Negara ini adalah hak, amanah dan tanggungjawab kita semua bersama-sama,” tegasnya.

Muhyiddin anggap kenyataan anak Samy Vellu biadap


25/05/2010 5:01pm

PAGOH 25 Mei _ Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan kenyataan anak Presiden MIC, Vell Paari menuduh UMNO menggunakan pembunuhan politik untuk memecah-belahkan parti komponen Barisan Nasional (BN), sebagai biadap dan tidak bertanggungjawab.
Timbalan Pengerusi BN itu menegaskan, BN dan parti-parti komponennya terutama UMNO tidak terlibat sama sekali dalam sebarang usaha yang menimbulkan masalah dalam MIC.
"Saya hendak menafikan sekeras-kerasnya tuduhan itu kerana kita, lebih-lebih UMNO tidak pernah terlibat dalam perkara seperti itu.
"Ini adalah (tuduhan) tidak adil, biadap," katanya kepada pemberita selepas merasmikan masjli ramah mesra warga pendidik dan guru-guru Muar di Kompleks Sukan Pagoh di sini hari ini. - Utusan

Kejayaan kerajaan Barisan Nasional yang membanggakan


Sepuluh buah penjara alami kesesakan

24/05/2010 5:50pm

KOTA BAHARU 24 Mei — Sebanyak 10 penjara di negara ini mengalami kesesakan berikutan penempatan banduan lelaki dan perempuan yang tidak seimbang dengan kapasiti yang ditetapkan di penjara tersebut, kata Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Wira Zulkifli Omar.
Beliau berkata penjara berkenaan termasuk di Sandakan, Kota Kinabalu, Marang, Pengkalan Chepa, Tapah dan Kluang mana bilangan banduan melebihi 10 peratus daripada kapasiti yang sepatutnya.
Sehingga kini terdapat 38,124 banduan di 41 buah penjara di seluruh negara dengan kira-kira 32 peratus atau kira-kira 12,000 orang banduan adalah rakyat asing termasuk pendatang tanpa izin, katanya kepada pemberita pada majlis penyampaian sijil penghargaan kepada 100 pegawai, anggota dan kakitangan awam penjara Kelantan dan Terengganu di sini hari ini.
"Bagaimanapun secara keseluruhan, keadaan kesesakan di penjara-penjara itu tidaklah serius dan bilangan banduan yang ada sekarang boleh ditampung dengan jumlah penjara lain yang ada,” katanya.
Zulkifli berkata beberapa rancangan sedang dibuat bagi memastikan tidak berlaku kesesakan termasuk pembinaan penjara baru. - Bernama

Pas terpaksa mengemis sokongan bukan Islam - Syed AliKUALA LUMPUR 24 Mei - Cadangan Pas untuk membenarkan ahlinya yang bukan Islam mengundi dalam pemilihan parti itu pada masa depan menunjukkan mereka kini seolah-olah mengemis simpati bukan Islam.
Ketua UMNO Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshee (gambar) berkata, kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang itu menunjukkan kepimpinan tertinggi parti tersebut tidak lagi mampu membela masa depan orang Melayu dan umat Islam di negara ini.
"Kenyataan Hadi itu sebenarnya hanya untuk menarik minat penyokong bukan Islam supaya terus memberikan sokongan kepada mereka.
"Namun, situasinya berbeza jika berada bersama masyarakat Islam terutamanya di Kelantan, Terengganu dan Kedah dengan berulang kali memberitahu penyokong mereka bahawa Pas akan memperjuangkan hak orang Melayu," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Hadi semalam bahawa Pas bersedia membenarkan ahli bukan Islamnya mengundi dalam pemilihan parti pada masa depan dan ia mungkin direalisasikan dengan penubuhan sayap baru parti itu iaitu Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP).
Kata Syed Ali lagi, idea itu merupakan cerita lapuk yang sengaja dibangkitkan semula oleh Pas bertujuan menyedapkan hati penyokong bukan Islamnya.
"Tindakan Hadi samalah seperti tukang jual ubat di kali lima yang mengeluarkan pelbagai petua untuk melariskan jualannya," kata beliau.
Menurutnya, kenyataan Ahli Parlimen Marang itu hanya mengingatkan kembali idea Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa bukan Islam boleh dilantik menjadi Menteri Besar Kelantan.

Azizan hanya yakin dengan PasKUALA LUMPUR 24 Mei - Hasrat Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak bagi mempertahankan kerajaan negeri meskipun dengan majoriti satu kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) membuktikan beliau hanya yakin dengan kekuatan Pas sahaja.
Pensyarah dari Sekolah Sains Sosial Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Madya Dr. Mohd. Noor Yazid menjelaskan, kenyataan Azizan itu didorong oleh perkembangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di beberapa negeri yang menyaksikan para pemimpinnya bertindak meninggalkan parti.
''Jadi sekiranya kesemua pemimpin PKR dan DAP di Kedah menjadi wakil rakyat bebas, Pas masih ada 16 (Ahli Dewan Undangan Negeri-ADUN) sementara BN ada 14 (ADUN) dan Pas boleh terus perintah.
''Berdasarkan perkembangan politik tanah air pula, beliau juga menyaksikan memang ramai pemimpin PKR keluar parti sejak beberapa tahun lalu dan terbaru Wee Choo Keong (PKR-Setiawangsa)," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Dr. Mohd. Noor mengulas kenyataan terbaru Azizan yang dibuat menteri besar itu ketika berucap pada majlis penerangan isu keluar parti empat ADUN Kedah di Kompleks Pas Kota Sarang Semut, di Alor Setar malam tadi.
Pada majlis itu, Azizan turut memberitahu bahawa beliau belum lagi 'gila' sehingga perlu membubarkan DUN dan hanya akan berbuat demikian apabila tiba ke peringkat tidak mampu lagi 'bertahan'.

Lompat parti: BN Kedah tiada kaitanBALING 24 Mei - Barisan Nasional (BN) Kedah lebih berminat memberi tumpuan terhadap usaha-usaha membangunkan negeri ini daripada mencampuri masalah dalaman yang berlaku di kalangan parti-parti pakatan pembangkang.
Ketua Penerangan UMNO Kedah, Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom (gambar) berkata, sehubungan tu adalah tidak wajar sekiranya BN dikaitkan dengan spekulasi kononnya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pakatan pembangkang di negeri ini akan melompat parti.
Menurutnya, jika benar terdapat ADUN pakatan pembangkang melompat parti, ia mungkin disebabkan oleh rasa tidak puas hati mereka sendiri terhadap kerajaan negeri.
''BN tidak pernah membuat sebarang tawaran kepada ADUN terbabit,'' katanya kepada pemberita selepas Merasmikan Program Juara Rakyat peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Ketil di sini semalam.
Katanya, beliau kesal dengan pihak tertentu yang menyalahkan BN apabila ada wakil rakyat mereka bertindak berpaling tadah.
''Apabila ada isu lompat parti, mereka akan menyalahkan BN yang kononnya membuat tawaran dan pelbagai lagi andaian," ujarnya.
Hadir sama ialah Ketua UMNO Bahagian Baling, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim; Naib Ketua UMNO Bahagian Baling, Ishak Mat; Naib Ketua Wanita UMNO Bahagian Baling, Hasliza Harundan dan Penyelaras DUN Kuala Ketil, Mohd. Khairul Azhar Abdullah.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas spekulasi kerajaan negeri Kedah di bawah pakatan pembangkang akan tumbang kerana empat wakil rakyatnya akan berpaling tadah dengan memberi sokongan kepada BN.
Jamil Khir yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, bagaimanapun BN Kedah sudah bersiap sedia pada bila-bila masa bagi menghadapi kemungkinan pilihan raya diadakan sekiranya DUN Kedah dibubarkan.

2 lagi anggota Jawatankuasa Pusat MIC dipecatKUALA LUMPUR 24 Mei - Dua anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) MIC, G. Kumar Aamaan dan KP Samy dipecat daripada parti itu hari ini kerana menggesa Datuk Seri S. Samy Vellu segera melepaskan jawatannya.
Selain itu, tindakan berkenaan turut diambil kerana mereka didakwa menjadi tulang belakang dalam menganjurkan Gerakan Anti-Samy Vellu (GAS) yang akan diadakan pada 30 Mei ini bagi menggesa Presiden MIC itu berundur.
Kumar Aamaan berkata, Malaysia merupakan negara demokrasi dan setiap individu termasuk ahli parti mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat masing-masing.
''Tetapi di dalam MIC, pemimpin dan ahli-ahli akar umbi tidak diberi peluang untuk meluahkan pendapat masing-masing. Jika sesiapa menentang presiden, hukumannya sangat berat sehingga dibuang daripada parti serta-merta tanpa alasan munasabah.
''Hukuman ke atas saya tidak adil sama sekali. Samy Vellu menghukum sesiapa yang mengingkari perintahnya," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Pemecatan KP Samy dan Kumar Aamaan dikatakan mempunyai kaitan dengan sokongan mereka terhadap kenyataan Timbalan Ketua Pemuda MIC, V.Mugilan yang mendesak Samy Vellu melepaskan jawatan dengan segera.
Mugilan turut dipecat selepas membuat desakan berkenaan dan beliau kemudiannya bertindak melancarkan GAS pada Sabtu lalu.
Sebelum ini Samy Vellu menyatakan akan berundur sebagai Presiden MIC dalam tempoh lapan hingga sembilan bulan sebelum penggalnya berakhir pada Mei 2012.
Mengulas lanjut, Kumar Aamaan berkata, beliau juga sanggup berjumpa Datuk Seri Najib Tun Razak untuk meminta Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu campur tangan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh ahli-ahli MIC berikutan kepimpinan Samy Vellu.
''Hanya Perdana Menteri mampu menyelesaikan masalah ini, jika tidak, Samy Vellu akan menghukum sesiapa sahaja yang menentangnya," katanya.
Dalam pada itu, KP. Samy berkata, beliau turut berhasrat berjumpa Perdana Menteri bagi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan dan kepimpinan Samy Vellu.
''Saya berjuang untuk parti sejak 37 tahun lalu dan tidak pernah mengambil satu sen pun daripada parti. Saya pernah membawa beribu-ribu penyokong ke dalam parti, saya adalah aset bagi BN tetapi Samy Vellu hanyalah liabiliti.
''Samy Vellu harus menyedari hakikat ini dan tidak patut mengambil keputusan secara membuta-tuli kerana ia hanya akan menghancurkan nama baik parti," jelasnya.

Singapura tidak lagi sambung perjanjian airSINGAPURA 24 Mei - Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong berkata, negaranya akan menyerahkan semua kemudahan air yang terkandung di bawah Perjanjian Air 1961 kepada pihak berkuasa air Johor secara percuma dan dalam keadaan berfungsi dengan baik selepas 1 Julai 2011.
"Selain itu, Singapura turut mencadangkan projek bersifat "mercu tanda" bagi Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA), yang melibatkan kawasan pembangunan seluas 500 ekar.
"Kedua-dua pemimpin telah bersetuju menyokong sebuah perbandaran yang dibina mengikut konsep 'menetap bekerja bersantai' (live work play), yang mana ia akan menawarkan kemudahan serta perkhidmatan yang berasaskan kesejahteraan hidup," jelas Hsien Loong pada sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatnya, Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini.
Perjanjian pertama pembekalan air dari Malaysia untuk Singapura itu melibatkan penjualan air mentah dari Loji Air Skudai di Johor Bahru yang diurus oleh syarikat Public Utilities Board (PUB) Singapura untuk pembekalan air bersih kepada Johor dan Singapura.
Perjanjian itu dijadualkan akan berakhir pada 1 Julai 2011 dan Singapura telah menyatakan bahawa negara pulau itu tidak berhasrat untuk menyambung perjanjian berkenaan.
Mengenai projek "mercu tanda" untuk Iskandar Malaysia, Hsien Loong berkata, ciri unik projek tersebut ialah ia akan merangkumi segala aspek "kesejahteraan hidup" menerusi pelbagai aktiviti dalam sebuah perbandaran, seperti kaedah-kaedah rawatan tradisional, perubatan alternatif yang saling melengkapi dan rawatan-rawatan serba moden.
"Kedua-dua Perdana Menteri juga bersetuju Khazanah Nasional Bhd. dan Temasek Holdings Ltd. akan membentuk sebuah syarikat usaha sama dengan ekuiti 50-50 bagi melaksanakan projek pembangunan itu.
"Pastinya projek itu akan melibatkan penyertaan sektor swasta dari kedua-dua negara dan kami (Hsien Loong dan Najib) harap untuk melihat pelancaran projek berkenaan dalam tempoh satu tahun," ujarnya.
Dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Singapura dan Malaysia turut bersetuju untuk berkongsi pengalaman dan sama-sama merencanakan pelan pembangunan bersama untuk pembersihan sungai, yang selari dengan usaha-usaha yang kini dilakukan di Iskandar Malaysia.
Kedua-dua negara juga akan melihat kemungkinan melakukan program berkembar bagi produk-produk pelancongan khususnya ekopelancongan. - Utusan

Stesen KTMB di Tanjong Pagar pindah ke Woodlands Julai 2011STESEN KTMB Tanjong Pagar di Singapura yang akan dipindahkan ke Terminal Pemeriksaan Kereta Api Woodlands pada 1 Julai 2011 - AFP


SINGAPURA 24 Mei - Malaysia dan Singapura hari ini bersetuju stesen Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB) di Tanjong Pagar di sini akan berpindah ke Terminal Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) pada 1 Julai 2011, seperti yang termaktub dalam perjanjian Perkara-Perkara Yang Dipersetujui (POA).
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perpindahan tersebut turut melibatkan pemindahan kemudahan Kuarantin, Imigresen dan Kastam (CIQ) Malaysia juga dari Tanjong Pagar ke Woodlands, yang juga satu lagi perjanjian dalam POA, yang ditandatangani pada 27 November 1990.
Katanya, kedua-dua negara turut sekata untuk membangunkan sebuah perkhidmatan rel pantas atau sistem transit pantas (rapid transit system, RTS) secara bersama bagi menghubungkan Woodlands di sini dan Tanjung Puteri di Johor Bahru, yang bakal beroperasi menjelang 2018.
"Apabila, RTS itu dapat beroperasi dengan sempurna, Malaysia boleh menimbangkan untuk memindahkan stesen KTMB dan CIQ Malaysia di Woodlands ke terminal baru kereta api di Johor Bahru selepas itu," tambah beliau pada sidang akhbar bersama dengan rakan sejawatannya, Lee Hsien Loong di sini hari ini.
Perdana Menteri berada di sini dalam rangka lawatan kerja berkonsep pemukiman selama dua hari, yang bermula semalam. Ini adalah lawatan kedua beliau ke negara republik ini sejak dilantik menjadi Perdana Menteri pada 3 April tahun lalu.
Najib memaklumkan, kedua-dua pemimpin bersetuju untuk bukan sahaja meletakkan isu-isu berkaitan POA di belakang hubungan baru Malaysia-Singapura yang lebih erat kini, tetapi memberi nilai tambah terhadap perjanjian-perjanjian yang terkandung dalam POA itu.
"Ini penting bagi memastikan peningkatan lagi perhubungan (connectivity) antara kedua-dua negara dapat melangkah ke tahap yang lebih bermakna dan produktif," jelasnya.
Dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada akhir lawatan dua hari itu, Malaysia dan Singapura bersetuju menurunkan kadar bayaran tol di Lebuh Raya Laluan Kedua bagi mengoptimumkan pengunaan jambatan kedua tersebut.
"Pengumuman mengenai penurunan kadar bayaran tol itu oleh kedua-dua pihak akan diumumkan dalam tempoh sebulan," menurut kenyataan 11 perkara itu.
Kedua-dua negara juga bersetuju menggandakan laluan perkhidmatan bas sebanyak lapan laluan baru antara Pasar Bakti dan Larkin di Johor dengan dua kawasan resort bersepadu serta dengan Boon Lay, Yishun, Newton dan Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura.
Kedua-dua negara akan turut menyokong dasar liberalisasi untuk teksi sempadan dengan membenarkan teksi tersebut mengambil dan menurunkan penumpang dalam laluan domestik perkhidmatan teksi berkenaan dan tidak lagi di terminal-terminal teksi yang ditetapkan.
Sehubungan itu, Singapura akan melaksanakan Sistem Pelepasan Automatik Malaysia (MACS) bagi membolehkan lebih banyak rakyat dan pelancong berulang-alik antara kedua-dua negara.
Selain itu, Malaysia dan Singapura telah pun menubuhkan Jawatankuasa Pemeriksaan Laluan Darat Sempadan bagi menyelaraskan kerjasama dan pengurusan operasi untuk trafik seberang sempadan. - Utusan