Saturday, June 14, 2014

Kes dalam buangan, keluarga PI Bala saman Najib, RosmahKeluarga mendiang P Balasubramaniam menyaman sembilan individu termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isterinya Rosmah Mansor untuk memohon ganti rugi, kerana dipaksa berada dalam buangan di India selama hampir lima tahun.

Tindakan tersebut diambil selepas penemuan "bukti baru", kata peguam keluarga mendiang, Americk Sidhu dalam satu kenyataan medianya hari ini.

Menurutnya, tuntutan itu difailkan susulan terdapat bukti baru yang mengaitkan urutan peristiwa yang berlaku pada malam 3 Julai dan pagi 4 Julai 2008 dan yang mengaitkan kesemua defendan yang didakwa memainkan peranan penting dalam melakukan salahlaku terhadap plaintif dan mendiang.

Antara defenden yang dinamakan dalam tindakan saman itu termasuk adik Najib, Nazim Razak, peguam Tan Sri Cecil Abraham dan ahli perniagan Deepak Jaikishan.

Writ saman dan kenyataan tuntutan telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 11 jun lalu. Plaintif dalam tuntutan itu ialah isteri Bala, AS Selvi dan tiga anaknya.

mari buat dodol

Buaya masak kicap


Miri: Kejadian manusia dibaham buaya di negeri ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan, namun tidak ramai yang tahu reptilia ganas itu juga sering menjadi santapan segelintir penggemar makanan eksotik di bandar raya ini.
Siapa sangka Taman Buaya Miri, di sini, bukan saja memberi peluang kepada orang ramai melihat lebih dekat haiwan berkenaan, malah sebuah restoran di situ turut menghidangkan daging buaya untuk dinikmati pengunjungnya terutama kepada pelancong asing. 
Selain hidangan sup ekor buaya, pengunjung boleh menempah masakan daging buaya masak kicap dan juga sate buaya. 

Tukang masak, Sunani Sulong, 55, berkata, hidangan daging buaya itu sangat digemari pelancong dari China, selain penduduk tempatan dalam kalangan kaum Iban.
Foto
SUP ekor buaya dijual dengan harga RM10 semangkuk di Taman Buaya Miri.

Katanya, hidangan istimewa yang paling digemari adalah sup ekor buaya kerana kononnya hidangan eksotik itu berkhasiat untuk kesihatan terutama penghidap penyakit asma.


Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/14

Kembar siam Nurul-Rahma dipisahkan 21 Jun ini


SEORANG doktor melakukan pemeriksaan kesihatan ke atas kembar siam, Nurul dan Rahman yang digendong ibunya, Sika Jayanti di Hospital Dr. Soetomo dekat Surabaya, baru-baru ini.
SURABAYA, Jawa Timur - Kira-kira 100 pakar bedah di Hospital Dr. Soetomo di sini akan menjalankan pembedahan bersejarah bagi memisahkan bayi kembar siam yang berasal dari Banyuwangi pada 21 Jun ini.
Kembar siam terbabit iaitu Nurul dan Rahma merupakan anak pasangan Sika Jayanti, 23, dan Yuda Winarno, 23, dilahirkan pada tahun lalu dengan keadaan badan bayi itu bercantum di bahagian dada sehingga ke perut.
Ketua pasukan bedah Hospital Dr. Soetomo, Dr. Agus Harianto berkata, semua pakar bedah yang terlibat dalam operasi berkenaan sebulat suara untuk melakukan pembedahan terbabit selepas mendapati tahap kesihatan bayi kembar itu yang baik.
Malah jelasnya, kembar Nurul-Rahma baru sahaja selesai menjalani pemeriksaan jantung beberapa hari lalu dan pasukan bedah juga telah menjalani latihan melalui pembedahan ke atas model patung kembar siam.
"Bayi kembar tersebut sudah bersedia, begitu juga dengan pasukan pakar bedah untuk melakukan pembedahan bersejarah berkenaan pada 21 Jun ini.
"Kami akan cuba meminimumkan sebarang risiko yang boleh membahayakan nyawa Nurul dan Rahma ketika pembedahan selain berdoa kepada Tuhan agar operasi berkenaan berjalan dengan lancar," katanya kepada tribunnews.com.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140614/lu_12/Kembar-siam-Nurul-Rahma-dipisahkan-21-Jun-ini#ixzz34ZGFL76I
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera serah kuasa kerajaan Thailand Ogos ini


Aktivis, Sombat Boonngamanong (tengah) diiringi beberapa anggota tentera dan polis ketika hadir ke perbicaraan di mahkamah tentera di Bangkok, Thailand, kelmarin. - REUTERS
BANGKOK 13 Jun - Ketua kerajaan junta Thailand, Jeneral Prayuth Chan-ocha hari ini mengumumkan kerajaan sementara akan dibentuk pada Ogos ini, pengumuman pertama yang menyebut tarikh jelas penyerahan kuasa pentadbiran negara ini mengikut proses demokrasi.
Menurut laman web berita, theguardian.com. Prayuth berkata, pembentukan kerajaan sementara itu merupakan sebahagian daripada tiga fasa rancangan perdamaian.
Beliau berkata, Majlis Kebangsaan Keamanan dan Ketenteraman akan menentukan pelaksanaan penubuhan kerajaan sementara serta proses pilihan raya.
"Kerajaan akan ditubuhkan Ogos ini, atau September," kata beliau kepada pegawai kanan tentera di sini.
Tentera Thailand merampas kuasa pentadbiran negara ini pada 22 Mei lalu selepas tunjuk perasaan ganas berlarutan selama enam bulan melibatkan penyokong dan penentang bekas Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra.
Prayuth mengulangi bahawa, Perlembagaan sementara akan digubal dalam tempoh tiga bulan namun pilihan raya umum hanya dapat dilaksanakan dalam tempoh setahun.
"Dalam masa tiga bulan, kami akan menguruskannya mengikut prosedur sama ada melibatkan Perlembagaan atau perkara lain. Semua perkara dalam fasa pertama perlu dilengkapkan pada Ogos ini," ujar beliau.
Tentera sejak merampas kuasa, telah menahan kira-kira 300 ahli politik, aktivis dan wartawan, yang kebanyakannya mempunyai kaitan dengan bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra.
Semalam, polis mendakwa aktivis, Sombat Boonngamanong cuba mencetuskan huru-hara, melanggar undang-undang siber dan arahan junta dalam kempen atas taliannya yang menggalakkan bantahan dilakukan terhadap rampasan kuasa berkenaan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140614/lu_04/Tentera-serah-kuasa-kerajaan-Thailand-Ogos-ini#ixzz34Ylf7F8Z
© Utusan Melayu (M) Bhd