Saturday, November 9, 2013

Jenazah masih wangi, elok

Jenazah masih wangi, elokJenazah Maheran dikafankan semula sebelum dikebumi di Tanah Perkuburan Kampung Batu Badak, Segamat. Mayat guru al-Quran dikebumi pada 2006 masih sempurna

Segamat: Jenazah seorang guru agama yang dikebumikan kira-kira tujuh tahun lalu ditemui dalam keadaan sempurna dan berbau wangi ketika kerja menggali tanah perkuburan di Kampung Batu Badak, di sini.

Jenazah Allahyarham Maheran Jaaffar, yang meninggal pada 2006 adalah antara 350 kubur yang digali semula untuk dipindahkan bagi memberi laluan kepada projek melebar Jalan Segamat-Ledang.
Selain itu, dua jenazah lagi turut ditemui dalam keadaan sempurna dan berbau wangi walaupun dikebumikan sejak berdekad lalu.


Anak sulung Maheran, Hamisah Kassim, 67, berkata beliau terkejut dan hiba apabila dimaklumkan jenazah ibunya dalam keadaan wangi dan masih sempurna, termasuk kain kapan yang masih utuh.

Pemindahan kubur

“Kubur emak adalah yang pertama digali untuk dipindahkan ke Tanah Perkuburan Wakaf di Kampung Tasek. Saya terharu diberitahu jenazah ibu masih elok dan wangi.

“Mungkin itu balasan yang diterima ibu kerana ketika hayatnya arwah mengajar kanak-kanak mengaji al-Quran. Seingat saya, arwah sentiasa mengamalkan amalan berselawat, berzikir dan sering bersedekah,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Hamisah berkata, arwah ibunya juga seorang yang bertanggungjawab menjaga empat lagi adik-beradiknya dan seorang yang pendiam.

Sementara itu, Penyelia Tanah Perkuburan Jabatan Agama Johor (JAJ), Jamaluddin Sapuan, berkata semua jenazah yang digali semula itu dikapankan dan dikebumikan semula di Tanah Wakaf Kampung Tasek.

“Seramai 15 penggali kubur di bawah JAJ memulakan kerja menggali sambil dilihat beberapa jabatan kerajaan, waris dan penduduk setempat.

“Penemuan jenazah yang masih sempurna dan berbau wangi tanda kekuasaan Allah SWT dan balasan yang baik kepada mereka yang melakukan suruhan Allah,” katanya.

Komander dalangi serangan Malala ketuai militan Taliban di Pakistan


DERA ISMAIL KHAN (Pakistan) 8 Nov. - Militan Taliban Pakistan hari ini mengumumkan bahawa mereka sedang mengatur gelombang serangan terhadap pemimpin, anggota keselamatan dan kepentingan kerajaan negara ini, selepas melantik Mullah Fazlullah (gambar) sebagai pemimpin baharu mereka.
Pemilihan Mullah, komander Taliban yang mengarahkan serangan ke atas gadis yang memperjuangkan pendidikan, Malala Yousafzai, tahun lalu dibuat oleh majlis kepimpinan atau Syura Taliban berikutan kematian Hakimullah Mehsud, ketua kumpulan itu yang terbunuh dalam serangan drone Amerika Syarikat (AS) pada 1 November lalu.
"Kami akan menjadikan pasukan keselamatan, kemudahan kerajaan, pemimpin politik dan polis sebagai sasaran,'' kata ketua Syura Taliban, Asmatullah Shaheen.
Asmatullah berkata, sasaran utama Taliban termasuk tentera dan kepentingan kerajaan di wilayah Punjab serta kubu kuat politik bagi Perdana Menteri, Nawaz Sharif.
"Kami mempunyai satu rancangan, namun saya ingin menjelaskan, kami tidak akan menyasarkan orang awam, pasar atau tempat awam. Orang ramai tidak perlu bimbang,'' katanya.
Pakistan secara terbuka mengutuk serangan drone AS kerana ia melanggar kedaulatan negara ini namun secara peribadi, pegawai kerajaan mengaku menyokong tindakan Amerika itu.
Militan di Pakistan kebanyakannya bersembunyi di kawasan pedalaman negara ini yang bersempadan dengan Afghanistan, tempat yang tiada penempatan tentera.
Sementara itu, Asmatullah mendakwa, Pakistan mempunyai maklumat penuh tentang serangan oleh Amerika yang mengakibatkan kematian Hakimullah.
"Pakistan adalah hamba Amerika. Ia merupakan sebuah tanah jajahan Amerika,'' katanya. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131109/lu_04/Komander-dalangi-serangan-Malala-ketuai-militan-Taliban-di-Pakistan#ixzz2k93nwhr6
© Utusan Melayu (M) Bhd