Friday, March 25, 2011

Mek Wok rayu anak bongsu yang hilangkan diri, pulang


25/03/2011 7:46pm


KOTA BHARU 25 Mac - Seorang ibu yang menghidap penyakit lelah kronik hari ini merayu anak bongsunya yang menghilangkan diri sejak 13 tahun lepas agar pulang ke pangkuan keluarga.
Meluahkan rasa hati kepada Bernama, Mek Wok Mohamed, 79, berharap untuk menatap wajah anak ke-10nya, Siti Norbaya Harun, sebelum memejamkan mata buat kali terakhir.
"Makcik tak tahu di mana Norbaya berada. Apa pun pulanglah Norbaya. Emak rindu pada kamu dan sebelum berlaku apa-apa pada emak, pulanglah.
"Emak sudah melupakan apa pun yang berlaku dan dapat menerima Norbayah seadanya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Puteh di sini.
Mek Wok berkata, anaknya itu yang kini berusia 28 tahun keluar dari rumah sehelai sepinggang dengan alasan mahu keluar ke bandar.
"Anak makcik tu pinjam basikal jiran ketika itu dan tidak pulang-pulang sehingga kami buat laporan polis pada sebelah petang,” katanya.
Beliau berkata, basikal tersebut ditemui semula di pekarangan Hospital Raja Perempuan Zainab II, tiga hari selepas itu. - Bernama

Bimbang ancaman anjing liarENDAU – Penduduk sekitar pekan Endau di sini melahirkan kebimbangan berikutan ancaman anjing liar di kawasan berkenaan.

Salah seorang penduduk, Mohd Khairul Hisham,25, berkata, kehadiran anjing liar yang berkeliaran sekitar kawasan berkenaan juga boleh menjejaskan imej pekan itu.

Menurutnya, penduduk dan pengunjung luar yang singgah untuk membeli barangan keperluan khususnya khuatir anjing terbabit menyebabkan mereka terdedah kepada risiko keselamatan.

“Saya agak terkejut kerana semasa singgah untuk membeli barangan dapur di sini, saya lihat beberapa ekor anjing liar sedang menyelongkar sampah-sarap mencari makanan.

“Selain itu, kehadiran sekumpulan anjing juga dikhuatiri akan menyebabkan pekan ini menjadi kotor sekiranya keadaan tersebut tidak diatasi,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, anak-anak kecil pastinya terdedah dengan segala kemungkinan dan bakal mengundang kejadian yang tidak diingini.

Sinar Harian difahamkan, pihak Majlis Daerah Mersing (MDM) sebelum ini pernah mengadakan operasi menangkap anjing di kawasan berkenaan namun masalah itu masih juga berlarutan.

Ujar Mohd Khairul, dia berharap operasi menangkap anjing liar liar di kawasan itu dapat dilakukan semula sebelum bilangan anjing menjadi semakin banyak.

“Saya pernah dikejar seekor anjing liar yang kelaparan semasa selesai membeli barangan keperluan rumah di pasar dekat sini.

“Kumpulan anjing liar ini perlu ditangkap segera sebelum ia mencederakan orang ramai serta dapat menjaga imej pekan Endau,” katanya.

Frasa rasis gugurOleh Syuhada Choo Abdullah dan Shaarani Ismail

2011/03/25

pix_gal0
Penulis setuju diganti ‘golongan yang sama’

KUALA LUMPUR: Kontroversi mengenai novel Interlok selesai apabila frasa sensitif bagi kaum India dalam novel yang dijadikan teks komponen sastera (Komsas) Bahasa Malaysia Tingkatan 5 itu diganti dengan frasa ‘golongan yang sama.’

Kata sepakat itu dicapai oleh Panel Bebas Mengkaji Pindaan Novel Interlok dan cadangan menyunting frasa berkenaan dari novel itu dipersetujui oleh penulisnya, Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain, selaku pemegang hak cipta.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata keputusan itu menyelesaikan isu pokok berhubung penggunaan perkataan yang merujuk kasta kaum India yang didakwa bersifat rasis dan menyinggung perasaan mereka sehingga menimbulkan bantahan beberapa kumpulan sejak itu dibangkitkan pada Disember tahun lalu.
Katanya, dalam mesyuaratnya kelmarin, panel berkenaan juga mengenal pasti hanya 19 perkara daripada 106 cadangan pindaan dianggap menyentuh sensitiviti masyarakat India di negara ini.

Beliau juga berkata, semua cadangan pindaan yang dikemukakan kepada kerajaan oleh wakil masyarakat India dalam panel berkenaan tiada kaitan dengan isu pokok tetapi meliputi perkara mengenai fakta, bahasa dan tatabahasa, termasuk koma, noktah dan tanda soal.

"Ini bermakna 87 perkara lagi tidak berkaitan dengan isu pokok. Ini termasuk cadangan supaya nama penulis dipaparkan pada kulit hadapan novel, ejaan `tali' dipinda kepada `taali', `papa' ditukarkan `appa', dan `cawat' diganti `dhoti'.

"Justeru, semua ahli panel, termasuk wakil masyarakat India, bersetuju untuk menyerahkan perkara ini kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) sebagai penerbit membuat suntingan wajar kepada novel itu dalam cetakan akan datang," katanya ketika menjawab soalan Datuk Abd Rahman Bakri (BN-Sabak Bernam) pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat, semalam. 
Muhyiddin berkata, panel bebas yang dipengerusikan Pengarah Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin, sudah bersidang empat kali dan mengadakan dua pertemuan dengan beliau.

Mengenai 19 perkara dalam Interlok yang boleh dianggap sensitif, beliau berkata, tiga daripadanya adalah berkaitan penggunaan perkataan kasta yang kini selesai selepas penulis bersetuju menggugurkannya.

Tiga perkara lagi berkaitan fakta lembu sebagai binatang suci Hindu, keselamatan isteri Maniam di India dan upacara perkahwinan yang digambarkan sebagai meletihkan juga selesai selepas panel dengan persetujuan wakil masyarakat India, memutuskan ia tidak menyentuh sensitiviti kaum itu.

"Daripada 13 perkara berbaki, tujuh sudah dapat diselesaikan apabila panel bebas mencapai kata sepakat untuk memasukkan errata (senarai kesalahan dan pembetulan) dalam novel itu bagi membuat pembetulan dan pengguguran terhadap beberapa frasa yang dianggap sensitif dalam amalan kebudayaan serta keagamaan masyarakat India.

"Enam perkara lain juga dapat diselesaikan kerana penulis bersetuju meminda perkataan `tuhan' kepada `dewa' dan menggugurkan frasa `orang berkulit hitam'," katanya.

Selain itu, Muhyiddin berkata, Kementerian Pelajaran akan menyediakan satu glosari untuk memperjelas beberapa frasa serta konsep dalam Interlok bagi memudahkan pelajar memahami teks dan konteks novel berkenaan.

Katanya, penyelesaian secara baik isu Interlok, terutama kesediaan penulisnya membuat pindaan menunjukkan tiada isu yang tidak boleh diselesaikan melalui meja rundingan dengan semangat musyawarah, muafakat serta kesediaan untuk mendengar dan menerima.

Berikutan itu, beliau mengingatkan pihak yang ada kepentingan politik sempit jangan sesekali cuba menangguk di air yang keruh atau mengeksploitasi isu itu untuk mengapi-apikan sentimen perkauman dan mencetuskan porak-peranda di negara ini.

"Ini adalah perbuatan sia-sia yang pasti akan ditolak oleh rakyat. Saya yakin majoriti rakyat adalah rasional dan akan menerima keputusan yang adil dan munasabah," katanya sambil menyifatkan keputusan penulis membantu kerajaan menyelesaikan kontroversi Interlok adalah sumbangan amat besar kepada negara. 

Elak budaya cantas-mencantasBATU CAVES – Ahli Pas diingatkan supaya tidak mengamalkan politik ‘cantas-mencantas’ pemimpin di peringkat parti itu.

Ketua Pemuda Pas Selangor, Hasbullah Mohd Ridzuan berkata, pemilihan jawatankuasa Pas tahun ini diharap tidak berlaku provokasi dengan niat menjatuhkan pimpinan lain.

“Saya berharap isu cantas mencantas tidak timbul sepertimana berlaku dalam UMNO-Barisan Nasional (BN). Ahli Pas sudah ditarbiahkan agar menghormati sesama ahli,” katanya di Mesyuarat Agung Tahunan Pas Cawangan Taman Selayang Kali ke-13, di Dewan Pusat Komuniti Majlis Perbandaran Selayang (MPS) Taman Selayang, di sini.

Katanya, ahli Pas wajib menjalankan tanggungjawab dengan menghadirkan diri ke mesyuarat yang merupakan faktor penting memastikan kemenangan Pakatan Rakyat (PR) terus kekal dalam Pilihan raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang.

“Petanda-petanda PRU-13 semakin hampir. Keadaan juga mencemaskan apabila bilangan memasuki kawasan Parlimen Gombak makin meningkat dengan kemasukan pengundi yang tidak dapat dikenal pasti,” katanya.

Menurut Hasbullah, pihaknya percaya kemasukan pengundi hantu mendapat kerjasama pihak terlibat didakwa bersekongkol dengan BN.

Katanya, pihak tertentu turut menggunakan kakitangan kerajaan bagi memastikan kemenangan dipihak mereka.

“Semua ahli diminta mengemas kini segala gerak kerja supaya lebih mantap,”

Hasbullah berkata, kekalahan PR dalam pilihan raya kecil (PRK) di beberapa negeri menunjukkan BN telah memasangkan strategi mereka, walaupun setiap kali pemilihan calon PRK, terdapat pergolakan berlaku kalangan ahli UMNO-BN sendiri.

Menurutnya, biarpun terdapat ahli BN tidak bersetuju dengan calon tertentu, namun telah sebati dalam diri mereka bahawa calon itu perlu disokong seperti berlaku di PRK Merlimau dan Tenang.

“Pengundi Melayu ramai tidak peka isu semasa, mungkin disebabkan mereka hanya tertumpu media televisyen dan akhbar-akhbar dimonopoli BN,” katanya.

Dalam pemilihan kali ini, Ketua Pas Cawangan Taman Selayang sesi 2011 disandang Mokhtar Husain, jawatan pengerusi diberikan kepada Abdullah Ahmad, manakala Ketua Muslimat cawangan itu masih kekal milik Farhani Tajuddin.

Najib, Rosmah senarai saksi AnwarKUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor adalah antara 73 saksi ditawar pihak pendakwaan kepada pembela kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sellain itu, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan serta Senator Ezam Mohd Nor dan tunang Mohd Saiful.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menolak permohonan pembela menyemak keputusan kelmarin dan menangguh perbicaraan sehingga 18 April ini.

Katanya, tiada asas untuk berbuat demikian setelah meneliti hujahan yang dibuat kedua-dua pihak.

Berikutan itu, Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin memanggil semula dua saksi bagi membolehkan tiga barangan dipertikaikan diterima sebagai bukti.

Barangan itu ialah botol air minuman berjenama Cactus, tuala ‘Good Morning’ dan sebatang berus gigi berwarna putih. Semua barangan ini diperoleh polis daripada sel Anwar selepas beliau ditahan semalaman 16 Julai 2008.

Ketua Unit Paterniti asid deoxyribonucleic (DNA), Nor Aidora Saedon, yang membuat ujian DNA dan bekas Ketua Bahagian Siasatan Tempat Kejadian (CSI), Superintendan Amidon Anan, yang mengambil tiga barang itu dari sel Anwar ditahan, dipanggil untuk menandakannya sebagai bukti.

sh

Perogol ditahan polis selepas 25 tahunLONDON - Seorang perogol akhirnya ditahan polis, 25 tahun selepas dia melakukan jenayah rogol, apabila dia membuat laporan polis sejurus rumahnya dirompak.

Valentine Barnett, 60, ditahan selepas polis mengambil sampel DNA daripada rumahnya semasa menyiasat rompakan itu.

Barnett menyerang seorang wanita berumur 20 tahun pada 1986 tetapi berjaya mengelak daripada ditangkap selama lebih dua dekad.

Pasukan polis yang menyiasat kejadian rompakan di rumah Barnett berjaya memadankan sampel DNA lelaki itu dengan kesan yang dijumpai pada mangsanya.

Barnett dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun setengah, minggu ini.

Krisis makanan Jepun meruncingTOKYO - Krisis makanan tercemar di Jepun dilihat semakin meruncing apabila Australia, Kanada dan Singapura menjadi negara terbaru yang menyekat import makanan dari Jepun, semalam.

Tindakan itu diambil kerana kebimbangan mengenai tahap keselamatan makanan dari negara Asia itu akibat radiasi yang tersebar dari loji nuklear Fukushima yang rosak akibat gempa bumi.

Beberapa letupan di loji itu mencetuskan kecemasan global di mana Amerika Syarikat dan Hong Kong mula menyekat kemasukan makanan dari Jepun dan Perancis meminta Kesatuan Eropah mengambil tindakan sama.

Sementara itu, Australia turut mengarahkan import makanan dari empat wilayah Jepun berhampiran loji nuklear itu dihentikan sementara waktu termasuk makanan laut, produk tenusu dan sayur-sayuran segar.

Bagaimanapun, makanan Jepun yang sedia ada di pasaran seperti produk yang diimport sebelum gempa bumi itu disahkan selamat dan bebas daripada radiasi.

Sekurang-kurangnya 25,000 rakyat Jepun terkorban dan hilang akibat gempa bumi sekuat 9.0 pada skala Richter yang mencetuskan ombak tsunami setinggi 10 meter, 11 Mac lalu.

Palestin bermandi darahGAZA - Perhatian dunia yang kini tertumpu kepada krisis di Libya dan bencana di Jepun dijadikan kesempatan oleh rejim Israel untuk meningkatkan serangan ke atas penduduk Palestin, sejak minggu lalu.

Dalam kejadian terbaru, tentera udara rejim itu melancarkan tiga serangan udara ke atas Genting Gaza awal pagi semalam, iaitu sehari selepas lima serangan udara dilancarkan di kawasan sama.

Keganasan yang semakin meningkat di sepanjang sempadan Gaza-Israel turut dirasai di Tebing Barat apabila sebutir bom meletup berhampiran sebuah bas dan mencederakan lebih 30 orang serta mengorbankan seorang pelancong Britain di Baitulmaqdis, kelmarin.

Israel menuduh pejuang Palestin bertanggungjawab di atas keganasan itu tanpa sebarang bukti, iaitu pengeboman yang pertama seumpamanya dalam tempoh tujuh tahun.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu tanpa rasa malu berjanji akan menggunakan keganasan bagi membalas dendam ke atas penduduk Palestin akibat insiden itu.

Sekurang-kurangnya lapan penduduk Palestin, termasuk kanak-kanak terbunuh sejak keganasan kembali menghantui wilayah itu, minggu ini.

Menara Eiffel dikosongkan

 

PARIS - Menara Eiffel di Paris, Perancis dan kawasan sekitarnya dikosongkan selama tiga jam, kelmarin, selepas polis menerima panggilan palsu mengenai kehadiran bungkusan berbahaya.

Pasukan polis Paris membawa keluar semua pelancong di kawasan itu sebelum menutupnya kepada orang awam selepas menerima panggilan mengenai sebuah bungkusan yang didakwa akan meletup dalam tempoh sejam.

Bungkusan yang dimaksudkan itu ditemui polis yang kemudiannya mengesahkan ia tidak berbahaya dan panggilan itu adalah palsu.

Menurut pihak berkuasa Paris, kejadian panggilan palsu itu sehingga menyebabkan Menara Eiffel terpaksa dikosongkan adalah yang keempat dalam tempoh hanya beberapa bulan.

Presiden Yaman makin tertekanSANAA - Presiden Yaman, Ali Abdullah Saleh menawarkan untuk berundur, akhir tahun ini selepas berhadapan dengan tekanan hebat daripada rakyat yang menuntutnya meletak jawatan, kelmarin.

Namun, pengumuman Ali itu dilihat tidak meredakan usaha puak penentang yang berterusan memaksa pemimpin veteran itu supaya meletak jawatan serta-merta.

Protes terhadap kepimpinan Ali, sekutu kuat Amerika Syarikat yang telah memerintah selama 32 tahun itu bermula sejak beberapa minggu lalu dengan demonstrasi menjadi semakin ganas.

Sementara itu, Britain mengumumkan akan membawa keluar semua pegawai kedutaan negara itu di Yaman serta-merta.

Sekurang-kurangnya 47 penunjuk perasaan dilaporkan terbunuh dalam konflik di negara itu, setakat ini.

Tripoli dibedil tentera bersekutu buat hari keenam

TRIPOLI: Letupan dan tembakan senjata antipesawat menggegar Tripoli semalam apabila serangan tentera bersekutu ke atas pasukan Encik Muammar Gaddafi masuk hari keenam.
Seorang pegawai Britain berkata pasukan udara Libya hampir musnah.Beberapa negara mengalu-alukan kejayaan serangan udara itu.Timbalan Marsyal Udara Britain, Encik Greg Bagwell, berkata tentera udara Libya hampir musnah dan 'tidak lagi wujud sebagai satu kuasa berperang'.Para pegawai Amerika juga membuat spekulasi secara terbuka tentang sama ada tekanan berterusan itu boleh menyingkirkan Encik Gaddafi setelah lebih 40 tahun berkuasa.Saksi-saksi juga melaporkan satu letupan besar malam kelmarin di sebuah pangkalan tentera di kawasan perumahan Tajura, 32 kilometer ke timur ibu kota Tripoli.Tembakan senjata antipesawat kedengaran apabila pesawat-pesawat perang melalui Tripoli.Agensi berita rasmi Jana berkata serangan pasukan bersekutu ke atas Tajura telah membunuh 'ramai orang awam', namun ia tidak dapat disahkan.Tajura menempatkan pangkalan-pangkalan tentera paling penting Libya dan diserang tentera bersekutu pada hari pertama operasi Sabtu lalu, bagi mengenakan satu zon larangan terbang Pertubuhan Bangsa-Bangsa bersatu (PBB) ke atas Libya.Walaupun hasil gerakan tentera bersekutu belum lagi jelas, Setiausaha Pertahanan Amerika, Encik Robert Gates, dalam satu lawatan ke Mesir, berkata tekanan kian meningkat ke atas rejim Gaddafi mungkin boleh membuat rakan-rakan, malah anggota keluarga Encik Gaddafi, menentangnya pula.Presiden Barack Obama bagi Amerika menegaskan bahawa Encik Gaddafi mesti berundur, dan pegawai Amerika membayangkan orang-orang dalam golongan dalaman Encik Gaddafi kini mencari jalan keluar.Tentera Amerika juga berkata askar-askar darat Gaddafi yang mengancam bandar-bandar yang dikuasai pemberontak kini menjadi sasaran tentera bersekutu.Menteri Pertahanan Perancis, Encik Gerard Longuet, berkata 'zon pengecualian udara itu telah menjadi nyata'. -- AFP.
cyberita

Misteri Datuk 'T' terdedah

Tiga sahabat karib di sebalik pendedahan video


MISTERI siapa Datuk 'T', tiga sahabat yang mendedahkan rakaman video seks seorang lelaki didakwa pemimpin pembangkang dengan wanita dipercayai pelacur dari China pada 21 Februari lalu di sebuah hotel di Kuala Lumpur, terdedah kelmarin.
Mereka ialah ahli perniagaan yang juga sahabat karib Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Shazryl Eskay Abdullah; mantan Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik; dan Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim.Pada sidang akhbarnya di Kuala Lumpur itu Datuk Shazryl Eskay dan Tan Sri Abdul Rahim yakin lelaki dalam rakaman video itu ialah seorang pemimpin parti pembangkang.Datuk Shuib bagaimanapun tidak hadir pada sidang akhbar itu kerana tidak sihat.Berikut ialah sebahagian isi kandungan sidang akhbar itu.SIAPA DATUK 'T' (TRIO)?Bukan nama individu tetapi sebaliknya kumpulan tiga sahabat yang saling mengenali sejak sekian lama.Nama Datuk 'T' sengaja digunakan bagi mengelakkan orang ramai mengenali mereka pada awal pendedahan video seks berkenaan.APA PERANAN MEREKA?Datuk Shazryl Eskay Abdullah: Diarahkan oleh Datuk Seri Anwar supaya mengambil jam tangan Omega di dalam sebuah bilik hotel di Kuala Lumpur. Bagaimanapun di bilik hotel itu selain menemui jam tangan beliau turut menjumpai empat kamera litar tertutup (CCTV).Beliau yang tidak dapat melihat isi kandungan rakaman video itu meminta bantuan Tan Sri Abdul Rahim dan Datuk Shuib bagi membuat salinan rakaman.Beliau juga meminta Tan Sri Abdul Rahim mencari lokasi yang boleh menjamin keselamatannya bagi mendedahkan kandungan video tersebut kepada wartawan pada 21 Mac lalu.'Saya yakin 100 peratus (lelaki dalam video itu adalah seorang pemimpin parti pembangkang) sebab saya pun ada dalam rakaman video tersebut,' katanya.Tan Sri Abdul Rahim: Dihubungi Datuk Shazryl Eskay minggu lalu yang meminta bantuan bagi menyalin video seks itu. Juga bertanggungjawab memilih dan menempah bilik di Carcosa Seri Negara bagi tujuan pendedahan kepada wartawan.Datuk Shuib: Membantu proses menyalin rakaman video. Beliau turut menjemput Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, yang juga anak saudaranya supaya diberi peluang menonton rakaman video itu kerana hubungannya yang rapat dengan Anwar walaupun pada awalnya tidak dipersetujui oleh Shazryl Eskay dan Abdul Rahim.MENGAPA PENDEDAHAN DIBUAT?Datuk Shazryl: 'Sebenarnya (selepas) saya menunaikan umrah dan haji, saya rasa dipergunakan oleh Anwar sekian lama. Saya kenal Anwar sejak 1996.'Tan Sri Abdul Rahim: 'Saya mengambil keputusan mendedahkan video seks ini bagi menegakkan kebenaran demi rakyat Malaysia mengenai akhlak sebenar pemimpin utama pembangkang ini.'Kami juga tampil mendedahkan identiti masing-masing kerana tidak mahu pembohongan, fitnah serta putar belit terus berleluasa menjadi asas politik di negara ini yang ditunjangi oleh pemimpin pembangkang tersebut.'MENGAPA PILIH CARCOSA SERI NEGARA?Datuk Shazryl: 'Kita tidak dapat perlindungan daripada polis, jadi saya tanya Tan Sri di mana tempat yang selamat dan Carcosa dikenal pasti. Sebenarnya kita hendak bagi lima orang wartawan sahaja yang tengok tetapi yang datang lebih 20 orang.'MENGENAI PENGLIBATAN DATUK JOHARI ABDUL?Tan Sri Abdul Rahim dan Datuk Shazryl Eskay mendakwa Johari mengakui lelaki dalam rakaman video tersebut adalah pemimpin parti pembangkang berkenaan. Bagaimanapun sebaik pulang daripada menonton video itu, Datuk Johari menghubungi Datuk Shuib meminta wang pelincir. Datuk Johari juga meminta bayaran bagi tujuh ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk keluar parti. Permintaan itu ditolak.Tan Sri Abdul Rahim: 'Saya segera arahkan semua itu dihentikan. Ini bukan soal beri wang. Kita hendak tegakkan kebenaran. Kita bersusah payah untuk tegakkan kebenaran dan kita menghadapi rakyat Malaysia sebagai hakim yang bijaksana.'Kerana itu walaupun semalam Ahli Parlimen ini (Datuk Johari) cuba membawa tujuh ahli Parlimen untuk temui kita, kita tolak kerana kita tidak berminat sama sekali soal kewangan. Sedangkan misi sebenar untuk melihat kebenaran ini ditegakkan demi rakyat Malaysia'.MENGAPA TIDAK DEDAHKAN KEPADA POLIS?Datuk Shazryl: 'Setiap kali polis dilibatkan, akan dipusing. Selalu akan dianggap konspirasi kerajaan. Saya bukan orang politik. Tapi saya pasti seseorang sudah melakukan sesuatu yang salah. Sebab itu kita biar wartawan yang putuskan. Kita bagi mereka tengok sendiri.'**** **** **** ****

TAN SRI ABDUL RAHIM THAMBY CHIK, 61 TAHUN


 •  Pengerusi Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) •  Pengerusi Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) •  Menyertai Umno pada 1976 •  Mantan Ketua Pemuda Umno dan •  Ketua Menteri Melaka dari 1982-1994. •  Pernah dikaitkan dengan kes rogol bawah umur oleh pemimpin pembangkang pada 1994 tetapi tiada pendakwaan dilakukan kerana tiada bukti. Susulan itu, beliau meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka
  DATUK SHAZRYL ESKAY ABDULLAH, 51 TAHUN •  Ahli perniagaan yang sudah berumahtangga dan mempunyai empat anak. •  Menjadi tumpuan media baru-baru ini ekoran pembabitannya dalam satu kes saman berprofil tinggi di mahkamah.Beliau menyaman ahli peniagaan Encik Yahya Abdul Jalil dan Merong Mahawangsa Sdn Bhd kerana didakwa tidak membayarnya RM20 juta ($8.3 juta) seperti yang dijanjikan bagi perkhidmatannya berkaitan projek jambatan bengkok. •  Mantan konsul Kehormat Diraja Thailand di Langkawi •  Mantan wakil Perdana Global Peace Organisation (PGPO) •  Mantan pakar fisioterapi pasukan gimnastik Amerika Syarikat di Sukan Olimpik Los Angeles 1984 •  Pernah bertugas dengan kelab 'American football', Dallas Cowboy, sebagai ahli fisioterapi •  Dilantik sebagai pakar fisioterapi bagi pasukan Komanwel Malaysia •  Dipanggil balik oleh Tun Dr Mahathir Mohamad bagi merawat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang cedera akibat terjatuh ketika menunggang kuda
  DATUK SHUIB LAZIM •  Bendahari Petubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) •  Mantan Ketua Umno Bahagian Sungai Petani •  Mantan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Merdeka •  Timbalan Pengerusi Actacorp Holdings Bhd •  Pengerusi Hatten Group Sdn Bhd •  Dikatakan rapat dengan mantan Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin Foto-foto THE STAR/UTUSAN MALAYSIA BERHAD

 • -cyberita


 • Paha keluar objek misteri  SUNGAI TIANG – Seorang pesakit dan ahli keluarganya di Kampung Hujong Kubur di Felda Sungai Tiang di sini, masih diselubungi tanda tanya mengenai satu objek seperti serpihan tulang yang sentiasa keluar dari belakang pahanya.

  Pesakit, Harun Saidin, 45, yang hanya terlantar lebih dua tahun tertanya-tanya mengenai penyakit yang dihadapinya itu kerana sehingga kini doktor masih belum mengesahkan mengenai penyakitnya itu.

  Menurutnya, dia hanya mampu terlantar sahaja memandangkan separuh bahagian badannya tidak berfungsi lagi.

  “Saya hairan objek itu seperti serpihan tulang yang keluar menyebabkan saya bertindak meminta ibu saya mencabutnya menggunakan sejenis alat kerana objek misteri itu sentiasa menikam saya ketika baring.

  “Saya masih simpan objek misteri itu kerana hairan melihat keadaannya yang begitu keras dan meminta pihak berkenaan tampil ke rumah membuat pemeriksaan mengenai benda misteri itu,” katanya kepada Sinar Harian.

  Ibunya, Ramlah Said, 69, berkata, dia bersimpati melihat keadaan anaknya itu yang hanya terlantar walaupun hendak makan atau minum.

  “Anak saya hanya bergantung pada beg plastik yang dipasang di kemaluannya memandangkan dia tidak boleh bangun apatah lagi duduk dan hanya saya seorang sahaja yang menjaganya.

  “Saya juga merasa hairan dengan objek misteri yang keluar dari belakang paha anak saya itu. Banyak darah keluar selepas objek misteri itu dibuang,” katanya.

  Keluarga Ramlah turut mengalami masalah kesempitan hidup kerana suaminya turut terlantar disebabkan faktor usia yang semakin meningkat dan pada masa sama dia terpaksa menjaga anaknya itu.

  “Saya tidak bekerja dan hanya bergantung kepada wang dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah Pendang sebanyak RM600 sebulan, namun tidak mencukupi apabila perbelanjaan lampin pakai buang dan rawatan anak tinggi.

  “Saya juga hanya bergantung kepada air perigi sahaja memandangkan rumah yang diduduki ini adalah rumah tumpang sahaja yang dibenarkan pemiliknya,” katanya.

  Hadir melawat keluarga itu, Pegawai Zakat daerah Pendang, Muhammad Faidulatraf Abdullah yang akan memberi bantuan keperluan makanan dalam kategori fakir makanan bernilai RM400 sebulan bermula April depan.

  Setiausaha Yayasan Prihatin, Kemiskinan dan Pendidikan Kedah (YPKPK), Mohd Nazri Kamaruddin berkata, yayasannya akan memberi bantuan keperluan lampin pakai buang setiap bulan bernilai hampir RM100 bagi meringankan beban.

  Serangan udara kuasa Barat gagal  TRIPOLI - Tentera Bersekutu melancarkan serangan udara buat hari kelima ke atas Libya, semalam, tetapi masih gagal melumpuhkan barisan pertahanan tentera di negara itu.

  Askar yang setia kepada pemimpin Libya, Muammar Gaddafi terus menyerang bandar yang dikuasai pemberontak di timur negara itu.

  Menurut kumpulan pemberontak, tentera pro-Gaddafi melancarkan serangan pada waktu malam selepas mereka menerima serangan udara bertalu-talu daripada tentera Barat pada siang hari.

  Sementara itu, satu letupan besar kedengaran di Tripoli dan asap tebal dilihat meliputi hampir seluruh kawasan yang menjadi pangkalan tentera darat, awal pagi semalam.

  Kerajaan Libya sebelum itu menunjukkan 18 mayat anggota tentera dan orang awam yang terkorban akibat serangan peluru berpandu yang dibedil oleh tentera bersekutu, kelmarin.

  Amerika Syarikat sebelum itu mengumumkan zon larangan terbang berjaya diwujudkan di negara tersebut.

  Gaddafi yang telah memerintah negara itu selama 42 tahun menafikan pasukan tenteranya menyasarkan rakyat sendiri tetapi hanya mempertahankan diri apabila diserang kuasa Barat.

  'Video seks satu konspirasi'  PETALING JAYA – Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul yakin tayangan video seks di Carcosa Seri Negara Isnin lalu adalah satu konspirasi untuk menjatuhkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Beliau yang juga anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR meminta polis segera menyiasat kumpulan ‘Datuk T’ yang secara terbuka telah mengaku terlibat dalam penganjuran tayangan tersebut kepada beberapa orang wartawan.

  “Mereka telah melakukan kesalahan kerana memiliki dan menayangkan bahan lucah yang jelas melanggar undang-undang, polis perlu menyiasat mereka,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat PKR di sini, semalam.

  Semalam, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, mengaku mereka menggunakan nama ‘Datuk T’ dan mengesahkan terlibat dalam tayangan video berkenaan.
  Mereka juga menamakan Datuk Shuib Lazim sebagai termasuk dalam trio ‘Datuk T’, walaupun beliau tidak hadir.

  Johari yang turut diundang menonton video tersebut berkata, beliau sedikit pun tidak percaya lelaki dalam video itu Anwar.

  Dalam sidang media semalam, beliau yang juga anak saudara kepada Shuib membuat beberapa penjelasan berhubung kenyataan kumpulan ‘Datuk T’ seperti yang dilaporkan media.

  Mengenai pengakuan Eskay beliau ada dalam video sepanjang 21 minit:

  Pada permulaan video ada dua lelaki, seorang berpakaian kemas dan seorang lagi memakai tuala. Ada juga seorang wanita berbogel sepanjang masa.

  Sebab gambar tidak jelas, saya ingin tahu mana Eskay, adakah yang berbaju kemas itu, atau bertuala. Yang pasti beliau mengaku ada dalam video tersebut.

  Mengenai pendedahan video ini yang dikaitkan dengan moraliti pemimpin:

  Kalau hendak kira moraliti, semua yang terlibat dalam video tersebut, termasuk Eskay juga boleh diragui moraliti. Saya tanya Eskay, bilik ini bilik apa, dia jawab ini bilik di KL yang ‘bos’ (merujuk kepada Anwar) selalu guna. Dia guna bilik ini, saya guna bilik sebelah. Apa ertinya ini?

  Mengenai dakwaan beliau (Johari) menelefon Shuib meminta RM100,000:

  Itu tidak ada, saya pun tahu harga diri. Mereka sebenarnya meminta saya mencari beberapa orang pemimpin PKR untuk menonton saya, bagi mengecam lelaki yang melakukan seks itu.
  Saya cadang lima Ahli Parlimen PKR, dua daripadanya bekas pelajar Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) sebab mereka lebih kenal Anwar. Isunya di sini ialah mereka datang untuk mengecam, tidak timbul langsung minta duit.

  Mengenai tuduhan Anwar adalah lelaki yang melakukan seks dalam video:

  Gambar hitam putih; saya hairan dalam zaman serba canggih ini macam mana dia orang tidak ambil guna warna? Filem hitam putih hanya sesuai untuk zaman P Ramlee. Tempat rakaman itu pun cekai, saya tidak percaya di Kuala Lumpur.

  Mereka menggunakan empat kamera, tetapi semua kamera statik, tidak bergerak, yang bergerak adalah mereka yang lakukan seks. Tidak ada satu pun gambar menunjukkan wajah dituduh.

  Datuk T tidak menjawab bila saya kata bentuk tubuh bukan macam Anwar sebab punggung dia besar, perut buncit. Tidak ada bentuk Anwar. Sebab itu saya tidak percaya sikit pun itu Anwar.

  Sebaik sahaja keluar dari Carcosa saya terus menghubungi Anwar. Beliau kata ini satu lagi fitnah melampau. (Anwar kemudian memanggil sidang akhbar, membuat penafian).

  Mengenai mengapa dia dipilih dari sekian banyak pemimpin PKR untuk menyaksikan video tersebut:

  Mungkin tahu saya masih berkawan rapat dengan beberapa orang pemimpin UMNO, jadi mereka hendak saya mengesahkan bahawa Anwar ada dalam video tersebut.

  Mungkin mereka anggap saya ada pengaruh sebagai Timbalan Whip di Parlimen. Mungkin juga sebab saya ada hubungan keluarga dengan Shuib. Saya tidak banyak cakap semasa tayangan, sebab saya takut apa saya cakap akan dirakam. Bila dia panggil saya sudah berhati-hati.

  Saya Cuma ada tanya Eskay “tempat ni macam di kampung Thailand, dia kata ini di KL”. Tempat itu cekai sangat.

  Mengenai kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz bahawa tidak ada yang melanggar undang-undang dalam penayangan video tersebut:
  (Seksyen 292 Kanun Keseksaan) dengan jelas menyebut mereka yang memiliki, menayang dan mengedarkan bahan lucah adalah satu kesalahan. Mohamed Nazri menteri yang tahun undang-undang, saya tidak faham kenapa dia kata begitu.

  Apa pun kita serahkan semua ini pada polis, mereka patut siasat segera.

  Mengenai cadangan Datuk T supaya ditubuhkan Suruhanjaya Bebas untuk menyiasat kes ini:
  Ini kes polis, siasat dulu. Kita ada undang-undang yang membolehkan siasatan dilakukan.
  Kes ini mudah sahaja, tidak perlu tubuh suruhanjaya khas. Kalau semua hendak tubuhkan suruhanjaya, masa kita akan habis di sini. Kita tidak ada kerja lainkah?


  Dia orang kata hendak tunjukkan video itu pada NGO. Ini kes polis, tidak ada kena mengena dengan NGO. Mengarut!

  Mengenai konspirasi:

  Pertama, perkara ini didedahkan menjelang pilihan raya umum negeri Sarawak. Kedua, kalau mereka ada video patutnya serah pada polis dulu, kenapa hendak suruh wartawan tengok. Mereka hendak media membentuk ‘public opinion’. Ketiga, kenapa perlu di Carcosa dan kawalan yang begitu ketat, kena skrin, kena ambil telefon bimbit.

  Budak lelaki buang adik’  Oleh Mohd Iskandar Ibrahim

  2011/03/25

  ANGGOTA polis mendukung bayi perempuan yang dibuang abangnya di Taman Larkin Perdana, Johor Bahru, semalam.
  ANGGOTA polis mendukung bayi perempuan yang dibuang abangnya di Taman Larkin Perdana, Johor Bahru, semalam.
  Bayi perempuan diletak dalam beg ketika ibu keluar cari kerja

  JOHOR BAHRU: Seorang bayi perempuan berusia tiga bulan ditemui dalam sebuah beg pakaian di tingkat bawah rumah pangsa lima tingkat dekat Taman Larkin Perdana, Larkin di sini, semalam. 

  Bayi itu ditemui seorang pemuda yang juga penduduk di rumah pangsa terbabit selepas melihat beg mencurigakan ketika melalui kawasan berkenaan untuk berjumpa rakannya di situ sebelum menghubungi polis jam 12 tengah hari.
  Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob, berkata sepasukan polis dari Balai Polis Larkin bergegas ke tempat kejadian sebaik saja menerima maklumat daripada orang ramai.
  Beliau berkata, siasatan awal pihaknya mendapati bayi itu ditinggalkan abangnya yang berusia enam tahun sejurus ibu mereka keluar mencari pekerjaan di sekitar kawasan berkenaan. 

  Katanya, bayi terbabit ketika ditemui berada dalam keadaan sihat dan tidak mengalami sebarang kecederaan. 

  “Polis masih menyiasat perkara ini dan kami percaya ia tidak berunsurkan jenayah. Ibu bayi terbabit yang berusia 24 tahun juga sudah dikenal pasti dan kami akan merekod keterangannya bagi membantu siasatan. 

  “Saya memuji keprihatinan masyarakat yang membantu menyalurkan maklumat hingga berjaya menyelamatkan bayi berkenaan daripada ditimpa kejadian tidak diingini,” katanya. 
  Sehubungan itu, beliau meminta kerjasama orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berhubung kejadian itu supaya menghubungi mana-mana balai polis berhampiran. 

  'Saya lebih cinta kucing'

  SAYANG...Camelia bersama kucingnya.
  SAYANG...Camelia bersama kucingnya.


  SHAH ALAM: “Setiap kali mencium, memeluk dan bermain dengan kucing, naluri saya terhadap lelaki akan hilang,” kata gadis hanya mahu dikenali sebagai Camelia yang membuat pengakuan tidak mahu berkahwin kerana lebih cintakan kucing berbanding lelaki.
  Graduan universiti tempatan berusia 24 tahun itu berkata, dia tidak kisah apa tanggapan orang lain, namun yang pasti dia rela tidak berkahwin, sebaliknya ingin sehidup semati bersama 12 kucing kesayangannya.
  “Sebelum ini saya mempunyai seorang teman lelaki, namun sejurus dia mengajak saya berkahwin Mei tahun lalu, saya lebih rela menolaknya. Ini kerana jika saya berkahwin dengannya, siapa yang akan membela kucing saya.

  “Sejak hari itu, saya semakin cuba menjauhi lelaki kerana saya mahu memberikan tumpuan 100 peratus kepada kucing ini,” katanya.


  Dia kini memiliki 12 kucing yang diberi nama Lulu, Wonder Pets, Bobo, Stoki, Chepot, Comot, Lex, Apple, Cici dan Bubu, Bubu 1 dan Bubu 2.

  Malah, Camelia menyifatkan cinta terhadap manusia tidak berbaloi berbanding kasih sayang terhadap binatang.

  “Bagi saya, lelaki sekarang tidak boleh dipercayai kerana sering curang dan suka mempermainkan wanita, tetapi binatang peliharaan terutama kucing sentiasa setia.

  “Saya berpendapat jika saya menghabiskan wang untuk binatang, binatang itu pasti mendoakan kesejahteraan saya. Jika saya menghabiskan wang untuk manusia belum tentu manusia itu berterima kasih.

  “Perkahwinan sesuatu yang tidak penting untuk difikirkan berbanding menjaga 12 kucing peliharaan saya yang perlu diberi perhatian selalu,” katanya.

  Berikutan itu, Camelia berkata, dia tidak kisah menghabiskan RM500 setiap bulan semata-mata untuk perbelanjaan kucingnya termasuk untuk membeli makanan, pasir, membawa ke klinik dan urusan pembersihan.

  “Selain keluarga, kucing makhluk yang paling saya sayang. Saya dapat hidup jika tidak berkahwin atau berkawan, tetapi saya kesunyian jika tidak ditemani kucing comel ini.

  “Andai kata satu hari nanti kucing ini mati saya akan berasa amat sedih,” katanya.

  Camelia berkata, hatinya akan tenang setiap kali melihat 12 kucingnya bermain, malah turut memberitahu tidak dapat tidur malam jika tidak memeluk dan mencium haiwan itu.

  Menurutnya, setiap hari selepas pulang daripada kerja, perkara utama yang akan dilakukannya ialah memeluk kucing dan menciumnya.

  Sementara itu, perunding motivasi, Profesor Madya Md Izuddin Ali ketika dihubungi berkata, pendirian Camelia menyimpang daripada fahaman Islam.

  Katanya, perkahwinan adalah sunnah Rasulullah s.a.w dan setiap umat Islam harus mengikut sunnah Baginda.

  Sekiranya umat Islam membuat keputusan sengaja tidak mahu berkahwin, mereka boleh dikategorikan bukan umat Rasulullah.

  “Jika itu berlaku, kita bimbang kita akan dijauhi dan tidak mendapat syafaat Rasulullah di akhirat kelak,” katanya.

  Md Izuddin berkata, perlu diketahui seorang sahabat Rasulullah s.a.w, Abu Hurairah digelar ‘bapa kucing’ kerana minatnya yang mendalam terhadap kucing serta memelihara banyak kucing, namun dia tetap berkahwin kerana perbuatan itu sebahagian sunnah Rasulullah.
  metro

  Polis dapat video seks, Omega
  rahim dan Shazryl Eskay memberi keterangan selama lima jam di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman semalam bagi membantu siasatan polis ekoran laporan yang dibuat oleh Anwar yang menafikan dia lelaki yang terlibat dalam satu rakaman video seks.


  KUALA LUMPUR – Polis mendapat bahan bukti berupa jam tangan Omega dan rakaman video seks didakwa melibatkan aksi seks seorang pemimpin pembangkang dengan pelacur selepas bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah memberi keterangan di Bukit Aman semalam.
  Satu sumber berkata, dua bahan bukti penting tersebut diserahkan oleh Rahim dan Shazryl ketika mereka tampil memberi keterangan kepada pasukan khas polis yang menyiasat isu kontroversi yang mula melanda negara pada Isnin lalu.
  Bagaimanapun, seorang lagi trio Datuk T iaitu Bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Shuib Lazim belum memberi keterangan kerana tidak sihat.
  Rahim dan Shazryl masuk ke Bukit Aman kira-kira pukul 5 petang dan keluar hampir lima jam selepas itu.
  “Rahim dan Shazryl memberi kerjasama baik sepanjang proses diambil keterangan mereka,” kata sumber itu ketika dihubungi Kosmo! semalam.
  Selain rakaman video seks tersebut, difahamkan Rahim dan Shazryl turut menyerahkan beberapa bukti sokongan lain yang mempunyai kaitan dengan perilaku seks didakwa membabitkan lelaki mirip pemimpin pembangkang yang ada dalam rakaman video itu.
  kosmo

  Sara diri hanya untuk tiga bulan
  KIRA-KIRA 4,000 pelajar Libya di negara ini menghadapi kesukaran untuk menyara diri setelah tidak mendapat kiriman wang dari tanah air mereka.


  KUALA LUMPUR - Kira-kira 4,000 pelajar Libya yang menuntut di Malaysia kini menghadapi masalah dan dikatakan hanya mampu untuk menyara diri mereka selama dua hingga tiga bulan sahaja.
  Keadaan itu berikutan mereka sukar untuk mendapatkan wang dari negara asal setelah Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (PBB) memerintahkan pembekuan aset ke atas negara yang sedang bergolak itu.
  Issa Elmokhtar Omar, pelajar pengurusan pendidikan di Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) berkata, mereka kini berjimat-cermat dan bernasib baik kerana ada rakan-rakan pelajar tempatan yang membantu meringankan beban dengan memberikan bantuan kewangan.
  "Sekarang ada 4,000 pelajar Libya di Malaysia. Apakah nasib pelajar itu sekiranya pembekuan aset diteruskan, bagaimana nak sara hidup kami, pelajar di negara lain juga seperti kami," katanya menerusi jurubahasa Mohd. Moha ketika ditemui di sini.
  Beliau yang kesal dengan tindakan zalim pihak Barat menyerang Libya mengharapkan agar rakyat Libya terus bersatu dan menolak keganasan yang berlaku di negara utara Afrika itu.
  "Barat telah membuat keputusan zalim terhadap Libya tanpa memikirkan kehendak rakyat Libya sendiri. Mereka akan hancurkan kemajuan yang ada di Libya dan pecah belahkan negara Arab serta Islam," katanya.
  Issa yang mewakili rakan-rakannya, Abdulmajid Gassim, Mohamad Abousa Gaza dan Rajab Mohamed Eshiiba, juga kecewa kerana media Islam tidak melaporkan perkara sebenar dan terikut-ikut dengan agenda media Barat.
  kosmo