Monday, February 27, 2012

Terbaru Dr Badrulamin Bersama Isteri Tiba Di JAIP Beri Keterangan:


Badrulamin disiasat Jaip hampir 3 jam

KUANTAN - Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, Dr Badrulamin Bahron yang kini disiasat oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) berkata, beliau akan "berehat" dari menjalankan semua tugas dan tanggungjawab parti dan kerajaan supaya perkembangan semasa tidak memudaratkan jamaah, lapor Sinar Harian. Gambar dari mstar.

"Saya akan berehat dulu daripada semua jawatan parti dan kerajaan," kata beliau ketika ditemui di pekarangan pejabat Jaip di sini petang.

Beliau yang sekali lagi menafikan laporan media bahawa ditahan Jaip berhubung isu berkhalwat tiba di pejabat agensi agama itu kira-kira 2.40 petang dan meninggalkan premis tiga jam kemudian.

Dengan ditemani isteri dan tiga peguamnya, Badrolamin tiba di pekarangan Jaip kira-kira jam 2.40 petang tadi.

Dalam pada itu, pasangannya pula tiba jam 3.05 petang dengan ditemani dua orang.

Dalam perkembangan berkaitan, Pas tidak masuk mencampuri isu Pengarah Penerangan Selangor, Dr Badrolamin Bahron, yang ditangkap oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) di Kuantan, kelmarin.

Naib Presidennya, Salahudin Ayub berkata, Pas menyerahkan sepenuhnya kepada PKR untuk menyelesaikan perkara itu.

"Biarlah PKR yang selesaikan. Pas tak mahu masuk campur.

"Siasatan pun masih dijalankan, lebih baik mereka (PKR) selesai sendiri," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di ibu pejabat Pas Pusat hari ini.

Badrolamin, yang juga anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, petang ini hadir di pejabat Jaip untuk membantu siasatan.

Kerajaan Selangor pula tidak akan terlibat dalam isu khalwat yang mempunyai kaitan dengan ketua penerangannya, Datuk Dr Badrulamin Bahron.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, ia terpulang kepada pihak berkuasa agama di Kuantan untuk menyelesaikan perkara itu.

“Kami tidak akan terlibat dalam perkara ini dan tidak mahu sebarang penjelasan daripada Dr Badrulamin,” katanya kepada pemberita pada majlis penyerahan sumbangan sebanyak RM100,000 kepada Sekolah Monfort Boys Town di sini, Isnin.

Semalam Dr Badrulamin Bahron telah dinasihat mengambil cuti selama sebulan sehingga beliau dibersihkan dari tuduhan dikatakan berkhalwat pada Sabtu lalu.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan Sekretariat akhbar Pejabat Menteri Besar, kerajaan negeri telah menerima penjelasan Dr Badrulamin berhubung kejadian itu.

Khalwat: Badrulamin Dakwa Didalangi Umno

PETALING JAYA: Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr Badrulamin Bahron mendakwa insiden beliau ditangkap khalwat dengan seorang wanita bersuami pada Sabtu lalu merupakan perangkap terancang yang didalangi Umno.

Malah menurut beliau, suami wanita berkenaan yang dikenali sebagai Faizal turut terlibat dalam usaha menganiaya dan menghancurkan karier politiknya.

"Faizal yang merupakan suami kepada wanita berkenaan dipercayai terlibat dalam rancangan untuk memerangkap saya.

"Malah saya diberitahu oleh bapa wanita itu bahawa seorang pemimpin Umno menghubungi dia bagi mendapatkan nombor telefon bimbit Faizal. Jadi saya percaya semua ini ada pertalian dan hubung kait bagi memerangkap saya,"
katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Isnin.

Pada Ahad Badrulamin tampil menafikan bahawa beliau ditangkap khalwat bersama seorang wanita berstatus isteri orang oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) pada awal pagi Sabtu di sebuah hotel di Balok..

Malah Badrulamin mendakwa kejadian berkenaan merupakan tindakan terancang pihak tertentu untuk memerangkap dan mengaibkan beliau.

Dalam pada itu ditanya kemungkinan peragkap yang dimaksudnya itu didalangi oleh ahli PKR dan penyokong pembangkang sendiri, Badrulamin menolak perkara berkenaan.

"Saya tak fikir rakan-rakan saya terlibat. Saya yakin dalam perjuangan kami bersama, mereka tidak akan khinati saya," katanya.

Pada pukul 3 petang ini Badrulamin akan hadir ke pejabat Jaip ditemani peguamnya, Ahmad Nizam Hamid bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan.
-mstar
arusperjuangan: Gambar Terbaru Dr Badrulamin Bersama Isteri Tiba Di JAIP Beri Keterangan:

'via Blog this'

Badrolamin disiasat Jaip hampir 3 jam

Badrolamin disiasat Jaip hampir 3 jam - Nasional - Sinar Harian:
Badrulamin_Bahron

KUANTAN - Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, Dr Badrolamin Bahron yang kini disiasat oleh Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) berkata, beliau akan "berehat" dari menjalankan tugas dan tanggungjawab dalam parti dan kerajaan supaya insiden beliau ditangkap oleh agensi itu tidak memudaratkan parti yang diwakilinya.

"Saya sedang timbang untuk berehat dari jawatan parti dan kerjaaan. Saya tidak mahu melibatkan sesiapa dalam isu ini, saya sendiri akan memikul tanggungjawab," kata beliau ketika ditemui di pekarangan pejabat Jaip di sini petang ini.

Beliau yang sekali lagi menafikan laporan media bahawa ditahan Jaip berhubung isu berkhalwat tiba di pejabat agensi agama itu kira-kira 2.40 petang tadi dan meninggalkan premis tiga jam kemudian.

Dengan ditemani isteri dan tiga peguamnya, Badrolamin, 51, tiba di pekarangan Jaip kira-kira jam 2.40 petang tadi. Wanita yang didakwa berdua-dua dengan beliau pula tiba jam 3.05 petang dengan ditemani dua orang.

Semalam, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mencadangkan Pengarah Penerangan Negeri Selangor itu bercuti sebulan sehingga siasatan dakwaan khalwat beliau selesai.

Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin berkata, Abdul Khalid telah menyampaikan cadangan tersebut agar Badrolamin dapat menumpukan perhatian kepada kes tersebut.

“Kita akan bincang Isnin ini (esok) bila beliau akan mula bercuti. Pejabat Menteri Besar akan membuat satu mesyuarat ringkas untuk bincangkannya tetapi kita akan minta beliau bercuti selama sebulan,” katanya.

Faekah berkata, Kerajaan Negeri menyerahkan kepada pihak berkuasa menyiasat kes tersebut secara adil kerana bukan sahaja melibatkan pentadbiran cekap, tetapi juga melibatkan maruah individu.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri juga meminta Badrolamin memberikan sepenuhnya kerjasama kepada Jabatan Agama Islam Pahang bagi membersihkan nama beliau.

Kelmarin, Timbalan Pengarah Jaip, Datuk Mohd Ghazali Abd Aziz mengesahkan seorang pemimpin PKR Selangor ditangkap kerana dipercayai berdua-duaan bersama wanita berstatus isteri orang dalam sebuah bilik hotel di Balok, Pahang kira-kira jam 3 pagi.


'via Blog this'

Surat Dr. Mahathir kepada Uhud Barak akan didedah - NajibUtusan Malaysia Online - Dalam Negeri:


SABAK BERNAM 26 Feb. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan menyiarkan surat Tun Dr. Mahathir Mohamad kepada bekas Perdana Menteri Israel, Ehud Barak pada minggu depan.
Perdana Menteri berkata, langkah tersebut adalah bagi membolehkan seluruh rakyat memahami tujuan sebenar Dr. Mahathir menghantar surat berkenaan.
"Saya telah meminta supaya surat yang diutuskan oleh Dr. Mahathir itu disemak dan diberikan ulasan oleh Wisma Putra.
"Saya telah semak surat itu dan mendapati ia boleh didedahkan kepada pengetahuan umum... hari ini Ahad, esok atau lusa kita boleh menyiarkannya kepada umum," katanya.
Najib berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyempurnakan ucapan majlis pecah tanah pembinaan blok 18 bilik darjah tambahan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (SJKC) Yoke Kuan, dekat sini hari ini.
Dr. Mahathir baru-baru ini mengakui pernah menulis surat kepada dua Perdana Menteri Israel iaitu Benjamin Netanyahu dan Ehud Barak ketika beliau menjadi Perdana Menteri.
Namun, menurut Dr. Mahathir, surat tersebut adalah sebagai jawapan balas kepada surat yang diutus oleh dua pemimpin Yahudi itu yang meminta Malaysia mengubah pendirian dengan menjalin hubungan diplomatik dengan negara tersebut.
Jelasnya, dalam surat itu, beliau mengatakan Malaysia tidak akan ada apa-apa hubungan dengan mereka selagi mereka tidak mengiktiraf kedudukan orang-orang Palestin.
Mengulas lanjut, menurut Najib, beliau mendapati Dr. Mahathir menulis surat tersebut adalah untuk memperjuangkan untung nasib rakyat Palestin yang menuntut sebuah negara berdaulat.
"Surat itu adalah menunjukkan keprihatinan Dr. Mahathir dalam proses kedamaian Asia Barat yang ketika itu sedang giat diusahakan dan isi kandungan surat itu menepati dasar kerajaan Malaysia, dulu dan pendirian kita hari ini.
"Dengan surat itu disiarkan secara terbuka, saya harap (menghentikan) segala pertikaian dan polemik yang dibangkitkan oleh parti pembangkang kerana mereka khuatir kemarahan rakyat terhadap kenyataan Ketua Pembangkang menyokong segala usaha mempertahankan keselamatan negara Israel," katanya.
Beliau berkata, tindakan parti pembangkang itu hanya untuk mengalihkan pandangan rakyat supaya berasa sangsi terhadap pendirian sebenar kerajaan berhubung kedudukan Israel.
Sementara itu, mengenai isu kilang pemprosesan nadir bumi, Lynas Corporation (Lynas), Perdana Menteri menegaskan, kerajaan sudah membuat kajian terhadap projek tersebut dan mengenakan syarat yang cukup ketat.
"Kita tidak akan memberikan lesen beroperasi melainkan kita berpuas hati dan orang tempatan boleh menerima projek itu serta ia selamat dari segi kepentingan rakyat.
"Melainkan ada pihak yang sengaja menolak atas sebab politik itu kita tidak boleh berbuat apa-apa," katanya.
Jelasnya, apa yang penting adalah fakta dan bukti saintifik menunjukkan kilang itu tidak akan membawa kemudaratan kepada masyarakat tempatan.
Beliau berkata, pihaknya sudah menduga parti pembangkang akan mencari isu seperti projek Lynas untuk dijadikan sebagai modal menyerang kerajaan dan mendapatkan sokongan masyarakat tempatan.

'Saya bantu dapatkan bilik penginapan'

Utusan Malaysia Online - Berita Utama:


KUALA LUMPUR 26 Feb. - Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dr. Badrulamin Bahron (gambar) menafikan laporan media yang beliau ditangkap khalwat bersama isteri orang di Hotel Swiss Garden, Kuantan awal pagi semalam.

Malah beliau menyifatkan kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Datuk Mohd. Ghazali Abdul Aziz yang mengesahkan tangkapan khalwat itu sebagai tidak benar serta menyifatkan kejadian tersebut sebagai satu tindakan terancang untuk memerangkap dan mengaibkan beliau.

Pengarah Komunikasi Pejabat Menteri Besar Selangor itu mendakwa, beliau hanya ditahan oleh pegawai JAIP untuk membantu siasatan selepas hampir 20 minit dipukul dan dikurung dalam bilik hotel oleh sekumpulan lelaki yang diketuai oleh suami wanita berkenaan.

Menurut Badrulamin, beliau membantu wanita tersebut mendapatkan bilik penginapan di hotel itu atas rasa tanggungjawab selepas melihat wanita berkenaan yang didakwanya menghadapi masalah rumah tangga, datang menemuinya pada pukul 2 pagi bersama anak yang masih kecil.

"Saya menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan media bahawa saya ditangkap khalwat oleh pegawai JAIP. Saya ke Kuantan untuk menghadiri Temurapat Pemimpin PKR pada 24 hingga 26 Februari dan saya mengambil peranan aktif dalam majlis itu.

"Pada petang 24 Februari, wanita tersebut menghubungi saya dengan nada cemas dan menyatakan hasrat untuk melarikan diri dari rumah kerana bimbang keselamatan diri. Saya dengan tegas menasihatkan supaya jangan berbuat demikian.

"Bagaimanapun pada pukul 2 pagi 25 Februari, beliau menghubungi saya memaklumkan berada di lokasi Temurapat Pemimpin PKR dan atas rasa tanggungjawab, saya membantu mendapatkan bilik penginapan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam pada itu, Badrulamin memberitahu, beliau mengenali pasangan suami isteri tersebut sejak lebih setahun lalu, semasa wanita berkenaan bersama keluarganya mengikuti rombongan umrah dan sejak itu, sering berhubung kerana mereka menghadapi masalah rumah tangga.

Jelasnya, dalam usaha membantu pasangan tersebut, beliau dan isteri pernah menziarahi keluarga itu di Rompin, Pahang.

"Saya berharap dengan penjelasan ini, semua pihak menghentikan tohmahan dan fitnah terhadap saya,'' katanya.

Menurut Badrulamin, beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak yang membuat tuduhan dan fitnah terhadapnya.


'via Blog this'