Wednesday, December 26, 2012

UMNO GANGSTER STYLE

.

Askar Israel disepak oleh budak perempuan Palestin berumur 10 tahun

.Wednesday, December 26, 2012


Seorang budak perempuan Palestin berusia 10 tahun yang tampil dalam sebuah video sedang memukul seorang tentera Israel tiba di Turki sebagai tetamu kehormatan dari Kota Başakşehir İstanbul.

Ahed Tamimi telah menjadi hero bagi rakyat di Turki setelah video yang menunjukkan dia memukul tentera Israel telah diposting secara online pada 28 November. Dia tiba di İstanbul hari Isnin lalu.
Korang berani jadi seperti dia?
"Kata-kata pertama adalah saya sangat senang boleh berada di negara Erdogan," merujuk kepada Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan yang ramai dicintai oleh warga di Palestin kerana kegigihannya menentang polisi Israel di Gaza.

Tamimi tiba di Turki menggunakan penerbangan Jordan pukul 2 petang pada hari Isnin lepas. Dia ditemani ibunya, Neriman Tamimi. Dia disambut oleh pelajar sekolah yang memegang bunga dan bendera Palestin.

Sambil membuat tanda kemenangan, Ahed Tamimi berpose di depan kamera wartawan. Di depan wartawan sewaktu tiba di lapangan terbang Ahed Tamimi berkata: "Saya tidak takut dengan tentera Israel sama sekali. Saya akan menunjukkan kepada mereka keberanian rakyat Palestin. "

Tamimi dijadualkan akan mendapat Anugerah Keberanian Hanzala oleh Datuk Bandar Başakşehir

JANJI DI CAPATI

 JANJI YG BN CAPATI; ADA AKU KESAH PASAL RAKYAT MALAYSIA!!!
Lambakan guru tempatan masih tinggi, tidak perlu import guru India

PETALING JAYA, 26 Dis — Rancangan kerajaan untuk mengimport guru bahasa Inggeris dari India bukan jalan penyelesaian terbaik, kata pengarah komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad hari ini serta menggesa kerajaan menangani masalah lambakan guru terlebih dahulu. Dalam satu sidang media di ibu pejabat PKR pagi ini, Nik Nazmi berkata rancangan kerajaan tersebut tidak memberi nilai tambah kepada sistem pendidikan kita. “Perdana Menteri (Datuk Seri Mohd Najib Razak) tidak memberikan alasan kukuh untuk mengimport guru-guru dari India ini. “Adakah ia akan memberi nilai tambah kepada kualiti dan mutu pendidikan negara,” kata beliau. Lambakan graduan Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua (TESL) dan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) masih lagi belum diselesaikan kini kerajaan mahu melaksanakan rancangan ini pula, kata Nik Nazmi lagi yang tidak menyokong sama sekali rancangan tersebut. “Kerajaan sewajarnya mengutamakan graduan-graduan TESL tempatan berbanding dengan mengemukakan rancangan sedemikian.
“Malahan hingga kini graduan ISMP masih lagi ramai yang belum mendapat penempatan sebagai guru di sekolah,” kata Nik Nazmi merujuk kepada kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Puad Zarkashi yang mengesahkan seramai 7000 graduan ISMP belum diberi tawaran kerja pada Mac 2012.

Lebih membimbangkan lagi menurut Nik Nazmi adalah bilangan graduan ISMP daripada institut pengajian tinggi swasta (IPTS) yang paling ramai mengganggur kerana terpaksa bersaing dengan graduan institut pengajian tinggi awam (IPTA) yang disokong oleh kerajaan.
Ahli dewan undangan negeri (Adun) Seri Setia tersebut juga mendakwa akibat daripada kekangan dan halangan mendapat pekerjaan, terdapat graduan-graduan terpaksa bekerja diluar bidang seperti menjadi agen insurans, guru tuisyen dan sebagainya.
“Oleh kerana tidak mendapat penempatan, ramai graduan ini terpaksa menjadi agen insurans, guru tuisyen dan sebagainya,” tambah beliau.
Selain itu, wakil Mahasiswa Keadilan Haziq Abdul Aziz, 21, juga mendakwa permasalahan graduan ISMP ini bukan berpunca daripada silibus atau mereka tidak mempunyai bakat tetapi adalah kerana diskriminasi Kementerian Pendidikan terutamanya ke atas graduan daripada IPTS.
“Graduan ini gagal mendapat penempatan bukan kerana kelemahan silibus tersebut atau tidak mempunyai bakat.“Tetapi adalah kerana diskriminasi terutamanya terhadap graduan IPTS,” kecam Haziq. Najib minggu lalu berkata kerajaan bercadang untuk mengambil tenaga pengajar dari India untuk mengajar bahasa Inggeris.
Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menjamin bahawa kementerian pelajaran akan melihat dari segala sudut untuk memastikan cadangan pengambilan tenaga pengajar ini akan mengambil kira permintaan negara ini dari sudut pendidikan, sebagai respon kepada Kesatuan Perkhidmatan Guru Kebangsaan (NUTP) untuk mengkaji secara mendalam sebelum mengambil tenaga pengajar asing. Seramai 70,000 guru bahasa Inggeris di Malaysia, mengikut kenyataan timbalan pengarah Kementerian Pelajaran Datuk Dr Khair Mohamad Yusof, dimana dua pertiga dari mereka gagal untuk mencapai standard yang diinginkan. Untuk menyelesaikan masalah ini, kerajaan mewajibkan guru untuk lulus Ujian Kedudukan Cambridge pada 2015, atau dipindahkan ke bidang lain.New Straits Times juga melaporkan mereka yang gagal akan diwajibkan untuk menghadiri kursus intensif selama lapan minggu dan pembelajaran selama 30 jam secara online setiap minggu. Ini lah namanya, JANJI BN YG DI CAPATI.
 

SALAHKAN ORANG LAIN WALAU DIRI BERSALAHSelalunya, untuk melepaskan diri dari kesalahan, taktik lebih berkesan ialah meletakkan kesalahan diri kepada orang lain. Demikian taktik yang digunakan oleh kumpulan penentang Mursi yang berkampung di kawasan istana sebelum itu.

Tersebar berita bahawa yang memulakan serangan ialah kumpulan penyokong atau Ikhwan Muslimin dan kumpulan aliran Islam lain yang keluar berarak petang semalam ke istana.

Sedangkan sebelum ini, kumpulan penentang Mursi ini (yang sebenarnya mula 'meroyan' untuk berhadapan tarikh referendum 15 Disember ini), berkali-kali menolak permintaan kumpulan penyokong Mursi yang mahu berhimpun di Tahrir. Menurut media massa, tujuan perkumpulan kumpulan penentang bagi menuntut perkara berikut:

1) Membubarkan Panel Perlembagaan Mesir
2) Mendesak Mursi membatalkan dekri yang dibuat pada 22 November lepas.
3) Mendesak rombakan terhadap kerajaan Perdana Menteri, Dr.Hisyam Qandil
4) Kembali membicarakan kroni-kroni Mubarak yang dilepaskan dalam banyak kes mahkamah.
5) Kembali merombak struktur Jabatan Polis.

Dataran Tahrir, yang hanya dikenali kerana tempat berhimpun untuk menggulingkan rejim Mubarak selama 18 hari. Sebelum itu, Tahrir tak dikenali kecuali bagi pelancong-pelancong yang menziarahi Muzium Tahrir. Bermula 25 Februari 2011, nama Tahrir dikenali di seluruh pelusuk dunia.

Keengganan kumpulan penentang memberikan laluan kepada kumpulan penyokong Mursi bagi menggunakan seketika Tahrir menyebabkan mereka terpaksa mencari lokasi lain iaitu Dataran Nahdhah, hadapan Universiti Kaherah. Bagi Ikhwan, tidak dapat berhimpun di Tahrir bukan isu utama kerana Tahrir dikenali kerana revolusi, maka untuk mempopularkan dataran lain, satu himpunan raksasa juga perlu dibuat di medan tersebut.

Rupanya, keberadaan kumpulan penentang di Tahrir sedikitpun tidak mencuri perhatian Mursi. Bahkan Mursi 'memejamkan matanya' dan tawakkal kepada Allah lalu mengumumkan akan mengadakan referendum yang dijadualkan pada 15 Disember ini.

Tiada tindakan lain yang lebih agresif agar Mursi lebih tertekan kecuali mengepung pejabat pentadbiran Mursi di Istana Ittihadiyah. Maka Selasa lepas, kumpulan Amru Musa, Hamdin Sobahi dan Mohammad Baradei berarak ke istana tersebut. Maka riuh keesokkannya (hari Rabu) dalam akhbar dan berita bahawa "Istana Mursi dikepung". Malangnya, berita keganasan mereka tidak disiarkan. Selain mendirikan khemah, kumpulan ini turut merosakkan kenderaan polis, menyerang polis dengan batu dan molotov selain menconteng dinding istana dengan perkataan yang kesat.

Pertembungan hebat berlaku di istana Presiden apabila kumpulan penyokong Mursi dari pihak Ikhwan Muslimin dan aliran Islam lain tiba menjelang Maghrib. Lebih malang, ketiadaan pasukan polis menambahkan lagi angka korban dan cedera. Hairan, kenapa polis tidak mengambil langkah yang sepatutnya sedangkan mereka maklum, kumpulan penyokong sedang mara ke istana dan kejadian yang tidak diingini akan berlaku jika tidak dikawal.

Tokoh-tokoh penentang seperti Sobahi dan George Ishak menyalahkan Mursi sebagai ketua negara atas kematian dan kecederaan yang dihadapi rakyat. — with Yusuf Assiddiq Ahmad Sharqowi and Abdul Malik II.

Subhanallah, gerakan solat mampu lenturkan saraf tubuh
Jikalau solat boleh kita terapkan dalam pekerjaan dan aktiviti seharian, tentu hasil prestasi akan optimum dan berkualiti. Kesan positif lain dari solat juga mendatangkan kesihatan.

Jika kita perhatikan dan rasakan dalam gerakan-gerakan solat, dari mulai takbir mengangkat kedua-dua tangan, ruku, sujud, duduk dan gerakan lain, rangkaian saraf tubuh akan tetap lentur dan rileks.

Dari banyak kajian, sujud misalnya mampu membebaskan otak saraf dari kegelisahan, rasa resah dan tekanan kejiwaan. Kepasrahan yang dilakukan orang yang sujud membuat otak dan saraf menjadi tenang dan terasa kosong. Seorang yang solat telah berkongsi keresahan dan kegelisahan hidupnya kepada Tuhannya sehingga akan terasa ringan.

Dengan ucapan dan gerakan solat kita dapat menyatukan antara hati fikiran dan gerak untuk mencapai khusyuk. Mengapa tahajud pada waktu malam sangat ditekankan? Kerana dalam keheningan malam itu kita akan merasakan kedekatan dengan Tuhan.
Setiap gerakan solat adalah bahasa ritual, sejak dari mengangkat tangan, membongkokkan badan, sampai menundukkan kepala ke tanah. Semuanya itu, kalau saja dihayati dengan mendalam, jauh lebih ekspresif berbanding ucapan seribu kata.

Ketika seorang muslim bersujud dengan khusyuk menundukkan kepala dan meletakkan dahinya ke tanah, maka rangkaian kata-kata tidak cukup untuk mengungkapkan perasaan hatinya ketika bersimpuh menghadap Tuhan.

Dengan demikian seseorang yang solat dengan tertib dan khusyuk akan mampu membuat dirinya dalam keyakinan tinggi untuk menjalani hidup serta kepasrahan tulus atas semua ketentuan Tuhan. Hidup akan tetap optimis kerana selalu dekat dengan Tuhan.

- terjemahan dari unikaneh.com, sumber asal tribun news

Tragedi 3 sekeluarga rentung: 'Pelukan terakhir saya dapat berikan'


Tragedi 3 sekeluarga rentung: 'Pelukan terakhir saya dapat berikan'
Rumah banglo di Assam Kumbang, Taiping yang terbakar pada 13 November lalu.
Tragedi 3 sekeluarga rentung: 'Pelukan terakhir saya dapat berikan'
Jenazah mangsa ditemui dalam keadaan rentung
Tragedi 3 sekeluarga rentung: 'Pelukan terakhir saya dapat berikan'
Zubair Puteh
SEORANG akauntan di Royal Bank of Scotland, Mohd Hakimi Zubair, 40, isterinya, pakar teknologi maklumat, Leila Sahak, 40, anak bongsu pasangan ini, Ahmad Faris, 3, dan pembantu rumah warga Indonesia, Rizki ditemui rentung dalam kebakaran sebuah banglo di Assam Kumbang, Taiping tanggal 13 November 2012 lalu.

Kejadian menyayat hati ini terjadi apabila mereka sekeluarga pulang bercuti ke kampung halaman dan dikatakan Allahyarham menyambung cutinya lagi sehari hanya kerana mahu menikmati kuetiau Kombat,  namun tidak dapat menikmati makanan tersebut kerana kedai berkenaan tutup.

Di ruangan Di Sebalik Tragedi berkongsi kisah sedih ini bersama bapa Allahyarham, Zubair Puteh, 73, antara yang terselamat dalam tragedi kebakaran ini kerana tidur di bilik bawah banglo berkenaan. Jelasnya, anaknya itu adalah seorang anak yang baik namun takdir menentukan segala-galanya dan beliau redha dengan setiap ujian ALLAh SWT.

“Buat masa ini, pihak keluarga sudah berbincang tetapi belum dimuktamadkan lagi. Anak sulung Allahyarham, Lokman Hafiz, 13 yang akan memasuki tingkatan dua tahun depan akan kekal di sekolahnya, Sekolah Menengah Sains Selangor. Manakala dua lagi, Ain Najwa, 11 dan adiknya, Aizad Fahmi, 8 tahun, besar kemungkinan akan duduk bersama nenek mereka, Hadijah Mongin di Kampung Jambatan Duyong, Melaka.

“Ada juga beberapa pilihan di mana kalau cucu-cucu saya bersetuju, mereka akan tinggal bersama bapa saudara mereka, seorang konsultan perubatan yang tinggal berdekatan rumah mereka sebelum ini (Alam Damai, Cheras).

Saya turut mendengar, emak saudara menantu saya akan tinggal bersama cucu-cucu saya di rumah mereka. Kalau budak-budak itu bersetuju, mereka tidak akan berpindah ke mana-mana. Rumah yang dibeli oleh Allahyarham ketika hayat itu tidak akan dijual, sebaliknya akan diletakkan anak-anaknya sebagai penama. Kami semua akan membantu dan menjenguk mereka selalu.

“Soal kewangan tidak timbul. Insya-ALLAH anak-anak saya akan membantu keperluan cucu-cucu saya ini sehingga mereka dewasa. Apa yang mereka perlukan sekarang adalah sokongan moral kerana kehilangan ibu dan bapa serentak dalam kebakaran itu. Apa pun saya serahkan kepada mereka untuk membuat pilihan di mana mereka mahu tinggal. Ini kerana masa mereka masih panjang,” demikian kata Zubair Puteh, 73 ketika dihubungi.

Kisah sedih pak cik Zubair turut merentap semangat penulis.  Di sebalik raut wajahnya yang tenang, sesekali dia meraut air mata. Sewaktu penulis menelefonnya, pak cik Zubair memberitahu, mereka sekeluarga baru saja berbincang mengenai masa depan cucu-cucu kesayangannya itu.

Ketika diminta berkongsi kisah sedih yang meragut nyawa anak ketiganya, Mohd Hakimi, 40, menantunya, Leila Sahak, 40, cucunya, Ahmad Faris, 3, dan pembantu rumah dalam kebakaran banglo miliknya, 13 November lalu, tangisan tidak dapat dihindarinya.

“Sebaik pihak bomba dapat memadamkan kebakaran dan mengeluarkan jenazah anak menantu dan cucu, biarpun dalam keadaannya rentung, saya terus menerpa, memeluk dan mencium mereka.

Saya sudah tidak kisah pada keadaannya, tapi saya tahu itu adalah pelukan terakhir yang saya dapat berikan kepada mereka,” katanya yang terus menangis ketika bercerita. Namun begitu, segera pak cik Zubair beristighfar.

Ketika diminta bercerita tentang apa yang terjadi, jelas pakcik Zubair, hari raya lalu Hakimi sekeluarga sempat berhari raya bersamanya. Malah dia begitu menikmati setiap hidangan yang disediakan.

“Raya haji lalu, allahyarham balik ke Melaka bersama keluarganya dan cuti Deepavali ini Hakimi gunakan untuk ke rumah saya pula. Saya menyiapkan pelbagai hidangan untuk dinikmati bersama-sama iaitu ketupat, lemang, serunding dan sebagainya.

“Mereka sampai di rumah kira-kira jam 12 tengah malam. Saya menyuruh mereka makan tetapi masing-masing sudah kenyang kerana singgah makan di hentian Rawang. Esok paginya, Hakimi bangun bersembahyang Subuh di masjid berdekatan dan dia membelikan roti canai sebagai sarapan.

Hari itu kami sekeluarga makan di tepi tasik dan memesan makanan kegemarannya. Sayang sekali, makanan kegemaran yang pesan itu tidak dapat dinikmati kerana pekedai salah mengambil pesanan. Hakimi nampak terkilan dan memberitahu, dia tidak mahu lagi datang ke kedai itu. Saya hanya diam.

“Selesai makan mereka sekeluarga ke Bukit Merah untuk menghabiskan cuti. Sebelum pulang ke ibu kota, allahyarham bermalam di rumah saya semalam lagi. Sepatutnya allahyarham perlu balik kerana ada mesyuarat, tapi menangguhkannya kerana mahu berada lama di kampung.

Malamnya, Hakimi berkata, dia begitu berhajat untuk makan kuetiau kombat yang menjadi kegemaran kami sekeluarga, malah allahyarham menambah satu hari cutinya kerana mahu menikmati kuetiau itu.

“Malangnya kedai kuetiau itu tutup pada malam tersebut. Untuk tidak menghampa allahyarham saya membeli kuetiau di kedai lain. Allahyarham hanya menjamah sedikit kuetiau itu dan meminta saya menyimpan selebihnya dalam peti sejuk untuk dimakan semula keesokan harinya.

“Malamnya saya ke hospital melawat anak dan membawa sama tiga orang cucu-cucu, manakala Hakimi pula keluar. Saya tidak tahu ke mana dia pergi. Dalam jam 10 malam, saya sampai ke rumah tetapi Hakimi masih belum balik lagi. Saya masuk tidur di bilik bawah, manakala cucu-cucu saya tidur di ruang tamu. Saya terjaga ketika Hakimi pulang tetapi pula sempat berbual,” ujar pak cik Zubair.


Hasrat tidak tercapai

Pak cik Zubair juga sukar melupakan kenangan terakhir bersama menantunya. Katanya, malam itu menantunya itu merancang untuk membuat cucur pisang untuk sarapan pagi esoknya untuk mereka.

Dia tahu menantunya sukakan cucur pisang kerana itu, dia sanggup ke kedai membelikan tepung. Namun hasrat menantunya itu tidak kesampaian apabila tengah malam tersebut dia menemui ajal bersama suami dan anak bongsunya.

“Kira-kira jam 12.15 tengah malam saya terdengar suara cucu menjerit api dan sedang marak membakar rumah. Apabila keluar dari bilik, saya lihat bumbung rumah dan kayu-kayu mula jatuh. Kami berlari keluar rumah dan apa yang terlintas di fikiran ialah menelefon pihak bomba. Ketika itu saya memikirkan semua ahli keluarga saya sudah selamat berlari keluar rumah.

“Tapi malangnya selepas pihak bomba datang kira-kira 15 minit kemudian dan api berjaya dipadamkan, saya terpaksa menerima hakikat, anak, menantu dan cucu saya rentung terbakar,” kata bapa kepada lapan anak ini dalam nada sebak. 

Jelasnya ketika ditemui, Leila dalam keadaan memeluk anaknya, Ahmad Faris, manakala Hakimi berada di balkoni rumah. Mungkin dia sedang sedaya upaya mahu meminta pertolongan. Pembantu rumah mereka tinggal di bilik sebelah juga ditemui rentung,” katanya.


Sepatutnya ke Ireland

Jelas Zubair yang kematian isteri lapan tahun lalu, dia mendiami rumah tersebut bersama anak bongsunya, Rozita, 31, yang juga seorang guru. Jelasnya, sepatutnya anaknya Hakimi akan ke Ireland untuk menghadiri mesyuarat syarikatnya.

“Hakimi memberitahu saya akan bertemu adiknya di London dan menginap di rumah adiknya itu sehari dua sebelum ke mesyuarat tersebut. Tapi malangnya, Allahyarham tiada kesempatan melakukannya, kerana dia ditakdirkan menemui ALLAH dengan awal daripada itu,” katanya mengakui kelapan-lapan anaknya berjaya dalam pelajaran. Anak sulungnya seorang jurutera, kedua dan ketiga (termasuk Hakimi) seorang akauntan, anak keempatnya seorang kaunselor pakar perubatan, kelima (meninggal ketika kecil), keenam seorang pensyarah universiti, manakala ketujuh, seorang pegawai bank dan yang bongsu, seorang guru.

Dalam pada itu, Sinar Harian melaporkan ibu allahyarham Leila, Hadijah Mongin, 62 berkata, dia redha dan pasrah dengan kejadian menimpa anak, menantu dan cucunya malah sempat bertemu mereka pada sambutan Aidiladha lalu.

“Kami semua bergegas ke Taiping apabila dihubungi pada jam 2.30 pagi. Saya juga berharap dapat menjaga cucu-cucu saya kerana mereka rapat dengan saya sebelum ini,” katanya mengakui anaknya itu adalah anak sulung dari enam beradik dan begitu bertanggungjawab dengan adik-adiknya. Malah dia tidak menyangka apa yang berlaku kepada anak sulungnya itu.


Hanya ada masa empat minit

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Selangor, Tuan Mohd Sani Harul, 46, berkata, mangsa kebakaran biasanya hanya mempunyai empat minit untuk menyelamatkan diri atau terpaksa berhadapan dengan risiko lain sekiranya tidak dapat melepaskan diri dari rumah saat api marak. Menurutnya, selepas empat minit keadaan akan lebih berisiko di mana kita akan mudah terhidu asap beracun.

“Dalam keadaan normal khususnya ketika tidur, manusia memerlukan 21 peratus oksigen untuk bernafas dengan sempurna. Namun apabila berlaku kebakaran dan asap mula menebal, paras oksigen akan turun menjadi 17 peratus sahaja.

Ketika ini, kita akan mula sukar bernafas, pemikiran sedikit terjejas dan adakalanya otak tidak dapat berfungsi dengan baik. Bagi orang yang tidur lena, biasanya mereka tidak akan sedar bahaya ini, namun apabila paras oksigen menurun kepada 12 hingga 10 peratus biasanya orang yang terhidu asap tebal akan pengsan dan besar kemungkinan mereka tidak dapat melarikan diri dari api yang mula marak,” katanya ketika dihubungi.

Tambah Tuan Mohd Sani lagi, empat hingga enam minit adalah saat paling kritikal bergantung kepada jenis kebakaran.

“Asap beracun ini kita boleh bahagikan kepada empat jenis iaitu karbon monoksida di mana ia akan mengurangkan oksigen di dalam darah dengan kadar yang cepat.

Keduanya, Hidrogen Sinida iaitu sejenis gas beracun  yang melibatkan kebakaran seperti nylon, sutera dan jenis-jenis plastik. Gas ketiga ialah gas Hidrogen Klorida  yang akan mengakibatkan gatal pada mata dan tekak, dan mata menjadi kabur. Terakhir ialah gas Karbon Dioksida  yang mana apabila asap terlalu banyak ia akan masuk ke paru-paru apabila kita mula terhidu atau menarik nafas.

“Jenis-jenis gas beracun ini ada kalanya adalah barangan yang kita simpan di dalam rumah. Sebaiknya jika menyedari berlaku kebakaran, kita harus keluar dari rumah seberapa segera dan jika kebakaran berlaku pada waktu malam kita sedang lena tidur, masa yang ada untuk menyelamatkan diri hanyalah 4 minit sahaja dan sekiranya terlewat, banyak risiko lain mengundang,” jelasnya sambil menambah, apabila seseorang terhidu gas beracun dengan kadar yang banyak ia akan menjejaskan daya fikir.

Menjawab satu soalan, Tuan Sani menjelaskan terdapat dua punca  kematian dalam kebakaran iaitu  mati akibat terbakar/melecur dan keduanya melibatkan terhidu asap gas dalam kuantiti yang banyak.

Tiga perempat kes yang biasa dikendalikan biasanya  melibatkan terhidu asap gas beracun.

Dalam pada itu, Tuan Sani menjelaskan punca kebakaran  terbahagi kepada tiga iaitu penggunaan lilin, keduanya peralatan elektrik yang digunakan mungkin sudah lama dan ketiganya penggunaan elektrik yang berlebihan (litar pintas).

“Ada beberapa jenis kategori  rumah iaitu jenis A (rumah teres, batu, mengikut piawaian pemaju), jenis B setengah batu dan setengah kayu dan jenis C rumah kayu sepenuhnya. Biasanya jabatan Bomba dan Penyelamat sudah mengambil kira semua aspek dan kita akan mengikut standard yang telah ditetapkan ketika operasi.


* Artikel dipetik dari majalah Mingguan Wanita

Hasrat sanding atas jentolak tercapai

Hasrat sanding atas jentolak tercapai Zulkhairi dan Malisza tersenyum simpul atas jentolak yang menjadi pelamin bergerak mereka.
SIK- Hasrat sepasang pengantin untuk bersanding dengan cara istimewa tercapai setelah mereka diarak menggunakan jentolak sejauh satu kilometer di Kampung Teloi Tua dekat sini, kelmarin.

Mohd Zulkhairi Wahab, 30, bersama pasangannya Malisza Alias, 28, bersyukur keinginan mereka selama ini telah tercapai.

Mohd Zulkhairi berkata, dia memang teringin untuk melangsungkan majlis persandingannya dengan cara yang unik.

“Saya tak tahu kenapa, tapi memang teringin sangat nak sanding atas jentolak.

“Bukan sebab saya tengok pengantin lain buat, tetapi datang daripada diri sendiri,” katanya kepada Sinar Harian.

Zulkhairi yang bekerja di Pejabat Pos Sik turut diiringi kira-kira 30 motosikal.

Menurutnya, dia terharu dan bersyukur dengan komitmen semua pihak yang telah menjayakan dan melaksanakan hasratnya selama ini.

“Inilah hari yang tidak akan saya lupakan. Pengalaman ini terpahat dalam ingatan saya sampai bila-bila,” katanya kepada Sinar Harian.

Majlis persandingan itu dihadiri ribuan tetamu yang tidak ingin melepaskan saat melihat pengantin diarak menggunakan jentolak itu.

Mohd Zulkhairi yang bercadang berbulan madu di Sabah itu turut menghargai sokongan keluarga termasuk rakan-rakannya selama ini.

“Mereka tidak pernah bantah mahupun mempertikaikan hasrat saya malah berusaha demi melihat saya dan isteri bahagia pada hari persandingan kami,” katanya.

Pembantian di Srebrenica

Tangisan buaya obama mengetahui setidaknya ada 8000 mayat Muslim, Pembantian di Srebrenica, Bosnia-Herzegovina, oleh pasukan Serbia pimpinan Jenderal Ratko Mladic selama perang saudara 1992-1995. Sebanyak 520 teridentifikasi keluarga melalui DNA dan mayat mereka dikubur kembali 11 Juli 2012 di kota yang namanya sekarang sinonim dengan genosida pada acara "8,000 innocent men and boys" ("8.000 orang dan anak laki-laki yang tak bersalah")

Waktu itu, 11 Juli 1995, di Srebrenica ribuan Muslim Bosnia dikepung dan diserbu oleh pasukan Serbia, pria dipisahkan dari wanita dan dieksekusi 8.000 pria dan anak laki-laki hanya dalam beberapa hari.

Rabija Hrustanovic keluarga korban pembataian tersebut, tak kuasa menahan tangis saat menemukan sisa jasad suami dan saudaranya. "Aku ingin berada disisi mereka untuk terakhir kali,"

Kini Mladic diadili di pengadilan Internasional Den Haag, Belanda dengan 11 dakwaan, termasuk genosia yang menewaskan 100.000 Muslim. Namun sang Pembantai, Mladic justru dianggap sebagai pahlawan oleh bangsa Serbia. "Mladic seorang yang terhormat dan adil. Ia hanya korban dari tragedi yang belum dilakukan," ungkap Novica Kapuran, Warga Serbia.

Menurut korban Holocaust, Rabbi Arthur Schneier dari Sinagog Timur Park di New York, yang datang untuk menghadiri pemakaman dalam solidaritas dengan keluarga korban, mengatakan bahwa Bosnia sebagai saksi abadi dan sebagai rekor jumlah pembantaian. Juga berkata terkait pembantaian Holocaust yang ditutup-tutupi "untuk para pendukung sejarah revisionis, Anda bahkan tidak bisa menyajikan fakta-fakta, karena mereka tidak akan menerima mereka."

Rabi itu mendesak dunia untuk berdiri dalam menghadapi ketidakadilan, "mendengar jeritan orang tertindas dan untuk merespon, Diam pada bagian dari masyarakat internasional ... hanya memperkuat para pelaku," katanya.

Di Washington, Obama mengatakan Amerika Serikat "menolak upaya-upaya untuk mendistorsi kekejaman ini, merasionalisasi motivasi di balik itu, menyalahkan korban, dan menyangkal fakta tak terbantahkan bahwa itu adalah genosida."

"Para Srebrenica namamu akan selamanya terkekang atas kebiadaban paling kelam dari abad ke-20,"

Journalis Islam melalui Foxnews, melaporkan
http://www.foxnews.com/world/2012/07/11/bosnians-to-bury-520-srebrenica-genocide-victims286468/

Masalahnya apakah Obama tertawa hari ini adanya pembantaian biadab di Palestina saat ini, atau menangis kelak 10 tahun lagi, dan mengaku salah, dan mudahnya minta maaf?
 —

PEMIMPIN UMNO tak suka undang-undang islam

Tindakan buang senarai hitam Kanada dikritik

Tindakan buang senarai hitam Kanada dikritikTindakan Kanada dianggap jalan berbahaya kepada negara Barat dan Timur Tengah.
TEHERAN - Tindakan Kanada mengeluarkan beberapa organisasi keganasan, termasuk Mujahidin Rakyat Iran (MEK) dari senarai hitamnya, dikritik Iran.
Kritikan dikeluarkan sejurus Menteri Keselamatan Awam Kanada, Vic Toews membuat pengumuman seperti yang dilaksanakan oleh Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat.

Toews turut mengumumkan, unit Kawalan Revolusi Iran yang dipanggil Pasukan Keselamatan Quds, dimasukkan ke dalam senarai hitam mereka.

Sementara itu, Kementerian Hal Ehwal Iran, mendakwa kerajaan Kanada telah memperalatkan isu keganasan dan melanggar hubungan antarabangsanya.

"Nyahsenarai hitam oleh Kanada adalah langkah berbahaya yang boleh melemahkan keselamatan antarabangsa dan keamanan dunia," kata pegawai Iran.
Menurut sumber, MEK mempunyai sejarah dalam melancarkan beberapa serangan kejam terhadap negara Barat dan menyasarkan Iran sejak tahun 1970-an hingga 1992.

MEK kemudian meletakkan senjata pada tahun 1993 dan digelar sebagai pergerakan pembangkang dalam buangan sehingga ke hari ini. - Al-Jazeera

Iran diserang virus Stuxnet


TEHERAN - Sebuah loji kuasa dan tapak industri di selatan Iran diserang virus komputer yang dikenali sebagai Stuxnet.

Bagaimanapun laporan media menyebut serangan siber itu berjaya dikawal daripada terus merebak.

Serangan siber Stuxnet dipercayai menjadi virus pertama yang khusus disasarkan untuk melumpuh infrastruktur stesen-stesen jana kuasa.

Pembangunan nuklear Iran mula terjejas teruk sejak 2010 susulan serangan Stuxnet, yang turut didakwa menjejaskan kawasan industri dan kilang.

Ketua Pertahanan Awam Wilayah, Ali Akhbar Akhavan berkata, sektor perindustrian Iran sejak dahulu lagi telah menjadi sasaran "serangan siber mush", khususnya di wilayah Hormozgan.

“Di bandar Abbas, serangan siber turut melibatkan syarikat yang memberi  bekalan elektrik  tetapi kami mampu mencegahnya daripada terus mengganas dengan mendapatkan kerjasama penggodam yang mahir,” katanya.

April lalu, serangan 'malware' di kementerian minyak Iran dan syarikat minyak memaksa kerajaan untuk menarik semula kemudahan minyak utama yang mengendalikan kebanyakan eksport ke Teheran.

Akhir tahun lalu, Iran berkata beberapa sistem komputer yang dijangkiti virus Dugu dipercayai direka bagi mencuri data bagi membantu serangan siber.

PBB gesa Myanmar lindungi hak Muslim Rohingya

Tentera Myanmar tindas etnik RohingyaKerajaan di bawah pimpinan Presiden Thein Sein didakwa melakukan penindasan ke atas penduduk Rohingya.
NEW YORK - Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam melahirkan kebimbangan berkenaan keganasan di antara masyarakat Islam Rohingya dan Buddha di Myanmar, sambil menggesa kerajaan negara itu bertindak berhubung laporan penganiayaan oleh sesetengah pihak berkuasa.
Perhimpunan Agung yang dianggotai 193 meluluskan satu resolusi tidak terikat menggesa Myanmar mengambil tindakan segera baiki keadaan di wilayah barat negaranya.

Keganasan di antara masyarakat Buddha dan Islam telah menyebabkan puluhan terbunuh di negeri Rakhine, demikian lapor Reuters.

Resolusi menggesa kerajaan Myanmar mengambil tindakan memperbaiki situasi dengan  melindungi hak asasi manusia dan hak kewarganegaraan masyarakat Islam.

Sekurang-kurangnya 800,000 umat Islam Rohingya tinggal di negeri Rakhine.

Resolusi yang diluluskan semalam mirip tindakan yang diambil oleh Jawatankuasa Ketiga Perhimpunan Agung bulan lalu, yang memfokus ke atas hak asasi manusia.

Berita dari Militer Amerika, Terbongkar,ternyata tentara Amerika dididik untuk anti Islam,

Berita dari Militer Amerika, Terbongkar,ternyata tentara Amerika dididik untuk anti Islam, memerangi Islam, demikian keluhan dan laporan tentara AS setelah menjalani pelatihan selama delapan pekan. Pejabat militer AS memerintahkan untuk meninjau ulang materi pendidikan melawan Islam ini. 

Tinjauan ini dipicu oleh keluhan oleh seorang tentara yang baru saja menyelesaikan kursus elektif berjudul “Perspectives on Islam and Islamite Radicalism atau"Perspektif dan Radikalisme Islam” atau "Perspektif Islam dan Radikalisme beragama Islam" di Sekolah Staf Angkatan Gabungan di Norfolk, Virginia.

Salah satu contoh materi yang disajikan pada slide power point untuk mahasiswa, adalah sebuah pernyataan "bahwa Amerika Serikat sedang berperang dengan Islam dan kita harus juga suami harus hanya mengakui bahwa kita berperang dengan Islam,"

"Harus diakui bahwa AS seolah berperang melawan Islam. Padahal itu sama sekali tidak benar," tegas Kapten John Kirby Juru bicara Pentagon, hingga saat ini tidak diketahui berapa jumlah tentara yang ambil bagian dalam pelatihan itu semenjak tahun 2004. Ia pun berjanji penyelidikan akan dilakukan secara intensif. "Staf pelatih saat ini belum diberikan sanksi. Sebab, tentara yang melaporkan temuan itu belum juga terindentifikasi,"

"Peninjauan ini akan memastikan program-program pendidikan ini mencerminkan kepekaan budaya, penghormatan terhadap suatu agama dan keseimbangan intelektual tentara AS," Demikian menurut Jenderal Martin Dempsey, Ketua Gabungan Kepala Staf Tentara AS sesuai isi surat yang dikirim kepada regional commanders and officials heading the National Guard atau pimpinan tentara AS dan garda nasional guna memerintahkan peninjauan terhadap materi pelatihan dikutip reuters.com,

http://blogs.reuters.com/search/journalist.php?n=missy.ryan

Journalis Islam melaporkan
 

Seorang terroris dengan jujur mengaku saat ditanya wartawan NYtimes

Seorang terroris dengan jujur mengaku saat ditanya wartawan NYtimes:

“Bapak Pendeta dalam membakar kitab suci al Qur’an, apakah sudah memahami isi al Qur’an?

Dengan jujur dijawab "Saya tidak punya pengalaman dengan itu apapun (al Qur’an). Aku hanya tahu apa yang Alkitab katakan. "

(Terry Jones, Kepala Pendeta Dove World Outreach Center Gainesville, mantan manager hotel, pernah sensasi mencari popularitas pencalonan diri sebagai presiden Amerika dengan rencana membakar Al Quran, 11/9/10).

Text Asli:
“Asked about his knowledge of the Qur’an, he said plainly: “I have no experience with it whatsoever (al Qur’an). I only know what the Bible says.” Terry Jones, the evangelical pastor.

Journalis Islam melaporkan dari Newyorktimes
http://www.nytimes.com/2010/08/26/us/26gainesville.html?_r=1#h[]

Hikmah yang bisa diambil, jangankan pakar teologi nonmuslim, siapapun yang tidak memahami makna kitab suci al Qur’an, maka akan tersesat ke radikalisme, terrorisme, liberal, khawarij, murji’ah, syi’ah, mu’tazilah, ahmadiah atau munculnya aliran baru lainnya. Justru mereka orang-orang yang terlihat paling sholeh dan taat beribadah. Namun aliran itu punah terseleksi alam oleh kekuasaan Allah.

"Barangsiapa yang Allah menghendaki akan memberikan kepadanya petunjuk, niscaya Dia melapangkan dadanya untuk (memeluk agama) Islam. Dan barangsiapa yang dikehendaki Allah kesesatannya, niscaya Allah menjadikan dadanya sesak lagi sempit, seolah-olah sudah mendaki ke langit. Begitulah Allah melimpahkan siksa kepada orang-orang yang tidak beriman." (QS al-An'am : 125)
 

Kecewa tidak dipedulikan majikanKecewa tidak dipedulikan majikan
Beginilah keadaan Azim selepas kemalangan sambil ditemani ibunya di rumah kampung Anak Air Batu Kikir.
KUALA PILAH - Seorang anggota tentera berpangkat prebet kecewa kerana mendakwa majikannya dari sebuah kem tentera di Kelantan tidak mengambil peduli mengenai kesihatannya selepas terlibat dalam kemalangan jalan raya pada 9 Julai 2010.

Mohammad Azim Mohd Nor, 23, berkata, kemalangan itu berlaku di kilometer 0.3 Jalan Kampung Gunung-Hidropergau, Kelantan, apabila motosikal yang dibonceng bersama kawannya melanggar sebuah kereta.

Menurutnya, akibat kejadian itu, dia mengalami lumpuh separuh badan.

“Kehidupan selepas kemalangan mengundang pelbagai cabaran kerana saya sudah mengalami cacat kekal," katanya ditemui di rumahnya terletak di Kampung Anak Air Batu Kikir, dekat sini.

Mohammad Azim berkata, selepas kejadian itu, dia sekali lagi terlibat dalam kemalangan apabila kereta yang dipandunya bersama rakan terbabas di Terachi, Ogos lalu.

Dia berkata, dalam keadaan dirinya serba kekurangan, pihak unit tempatnya bertugas sering menghubunginya untuk bertanyakan hal kerja sedangkan mereka mengetahui keadaan dirinya sudah tidak mampu melaksanakan tugas seperti orang normal.

"Sebelum ini, pihak unit sering menghubungi saya dan akibat terlalu memikirkan masalah berkenaan saya mengalami kemurungan," katanya.

Menurutnya, selain itu, dia kini masih lagi menunggu laporan perubatan yang belum disiapkan meskipun sudah masuk dua tahun.

"Berikutan masalah itu, saya terpaksa mengambil surat cuti sakit (MC) dalam tempoh dua tahun ini.

“Saya tidak tahu silapnya di mana kerana pihak berkaitan terlalu lama mengambil masa untuk menyiapkan laporan tersebut dan setiap kali ditanya, mereka mengatakan ia dalam proses,” katanya.

Mohammad Azim berkata, diharap pihak berkenaan dapat mempercepatkan proses laporan kesihatannya bagi membolehkannya memohon pencen.

"Walaupun saya hanya berkhidmat sebagai anggota tentera kurang dari lima tahun tetapi saya harap dapat terima pencen.

“Memandangkan saya sudah lumpuh, wang pencen amat diperlukan bagi menampung perbelanjaan bersama ibu, Noriah Md Noh, 59, yang merupakan orang kurang upaya (OKU),” katanya.

Katanya, dia juga kecewa kerana menerima layanan tidak seberapa meskipun dirinya seorang anggota tentera.

“Sejak saya terlantar sakit di rumah, tiada pihak menziarahi saya dan bertanyakan khabar sedangkan semasa rekrut di kem tentera di Port Dickson pada 2008, segala kebajikan anggota dijaga.

“Jika mengikut prosedur, seorang anggota tentera yang sakit akan dibantu dari aspek pengangkutan sekiranya mahu ke hospital untuk terima rawatan, namun tidak berlaku kepada saya," katanya.

Gereja dari tengkorak kepala manusia

Percaya atau tidak ada bangunan Gereja dari tengkorak kepala manusia. Anda berfikir apakah tengkorak itu hasil pembunuhan perang salib atau holocoust pembantaian umat Yahudi. Ini benar-benar terjadi di gereja Portugal diberitakan Time, Amerika.

Dalam tradisi Kristen, peringatan Halloween untuk memperingati roh para martir agung Gereja Katolik maupun dari keluarga almarhum dan teman. Di Mexico's Dia de los Muertos atau Day of the Dead, itu praktek Katolik dari tradisi tua Aztec dan Maya asli, yang mengerikan,

Bangunan gereja dari tumpukan tengkorak dan tulang femur berjumlah sekitar 5.000 buah melekat pada Igreja Real de São Francisco, suatu monumen mengerikan untuk mortalitas, "Chapel of Bones," bangunan megah di wilayah Évora Portugal dinagun sejak abad 16.

Di pintu masuk ke kapel membaca sebuah prasasti yang akan membuat bahkan penggemar tengkorak terbesar mundur perlahan-lahan:

"Nos Ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos." atau "Tulang kita yang di sini menunggu Anda."

http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2028282_2028286_2028307,00.html

Journalis Islam melaporkan