Tuesday, May 29, 2012

kejamnya manusia ni.

Sumbangan Lebuhraya Rakyat Kota Bharu - Kuala Krai

Sumbangan Lebuhraya Rakyat Kota Bharu - Kuala Krai boleh disalurkan ke:

No Akaun : 0303 6010 0030 31
Bank : Bank Islam (BIMB)
Nama : Rowstead Systems SDN BHD yang akan dikenali sebagai Baldah Toyyibah(Prasarana) Kelantan SDN BHD, anak syarikat milik penuh PMBK.

Previously known as Mike Tyson (Champion of Boxing) Now Called Abdul Malik Aziz!!.

DRAG RACE HIMPUNAN BELIA " RACE HARAM"


DRAG RACE HIMPUNAN BELIA " RACE HARAM" , penganjur terpaksa merampas kemera mangsa & penonton yg merakamkan kejadian tersebut.
Berita penuh baca disini: http://pkrl.blogspot.com/2012/05/drag-race-hbelia-haram-penganjur.html
 

Ada orang politik marah 'rezeki' diseka

Bekas IGP: Ada orang politik marah 'rezeki' disekat,Dalam temubual eksklusif dengan Malaysiakini, Musa turut mengakui rangkaian sama wujud antara kongsi gelap dan ahli politik tanah air yang disifatkannya berada pada tahap "serius."

SUNNAH KETIKA MINUM


SUNNAH KETIKA MINUM

1- Air dan segala minuman yang halal hendaklah diminum dengan tangan kanan kerana Syaitan menggunakan tangan kiri bagi makan dan minum. (Khasail Nabawi)

2- Hendaklah minum dengan sedutan yang berlainan. (Tirmizi)

3- Baca Bismillah dan Alhamdulillah pada setiap sedutaun. (Bukhari)

4- Jangan tiup ke dalam air panas untuk menyejukkannya. (Abu Daud)

5- Duduk dan minum, Nabi SAW telah melarang minum dengan berdiri. (Zaadul Maad)

6- Hendaklah berdiri semasa minum air zam-zam. (Tirmizi)

7- Rendamkan kurma atau anggur di dalam air pada malam hari dan minum larutan ini pada waktu pagi. Walaubagaimanapun,jika kerana terlalu panas ia menjadi tuak, adalah haram untuk minumnya.

8- Orang yang memberi makan atau melayan orang hendaklah yang paling akhir makan & minum. (Tirmizi)

9- Janganlah minum daripada bekas yang besar seperti jag air, botol dan lain-lain. tetapi satu gelas atau mangkuk kecil. (Abu Daud)

10- Jangan minum daripada bekas cawan yang sumpik atau pecah. (Abu Daud)

11- Nabi SAW telah melarang penggunaan bekas masak, makan dan minum diperbuat dari emas dan perak. (Bukhari & Muslim)
 

Harga Plat Kenderaan WWW 1 Yang Bernilai Lebih RM 1/2 Juta Menjadi Isu Di Media Maya..

Berapi Sesangat: Harga Plat Kenderaan WWW 1 Yang Bernilai Lebih RM 1/2 Juta Menjadi Isu Di Media Maya.. Jom Terjah!!!mewahnya raja dan rakyat malaysia bagaimanakah hamba rakyat??

Tragedi Penyembelihan Haulah, Hama |

| Tragedi Penyembelihan Haulah, Hama |

1) Tempat Tragedi

Tragedi paling tragis sejak 15 bulan berlakunya kebangkitan rakyat di Syria ini berlaku di Kampung Taldou, Haulah. Kampung Taldou terletak kira-kira 2 km daripada Bandar Haulah yang terletak di wilayah Homs, yang merupakan di antara wilayah yang paling teruk dibom dan diserang oleh rejim Basyar.

2) Mangsa Korban

- Mengorbankan 114 orang awam.
- Seramai 55 orang kanak-kanak gugur syahid.
- Seramai 59 orang wanita yang gugur syahid.

(Walaubagaimanapun, bilangan secara tepat mungkin bertambah daripada ini kerana masih ada yang belum dilaporkan dan ditemui).

3) Kronolgi Ringkas :

- Jumaat (25 Mei 2012), rakyat Syria di Kampung Taldou, Haulah keluar berkumpul menyatakan bantahan mereka terhadap kezaliman yang dilakukan oleh rejim.

- Selepas solat Jumaat, masyarakat awam di Haulah keluar beramai-ramai sebagaimana juga di beberapa tempat di Syria seperti, Damsyiq, Aleppo dan kota-kota utama lainnya.

- Kira-kira jam 1 petang selepas selesai solat Jumaat, sedang masyarakat awam berkumpul, mereka disuraikan secara kasar oleh tentera rejim dengan tembakan rambang kepada masyarakat dan kelihatan juga kereta kebal yang digunakan oleh tentera rejim.

- Serangan bertubi-tubi tentera rejim kepada masyarakat awam yang tanpa senjata itu berterusan hampir 2 jam dan mengorbankan 3 nyawa ketika itu.

- Masyarakat awam terpaksa bersurai kerana dibimbangi semakin ramai yang akan dibunuh oleh rejim yang semakin menggila.

- Tidak cukup dengan serangan yang dilakukan, tentera rejim menghantar syabih (tali barut rejim yang berpakaian biasa) untuk menyerbu rumah-rumah di Kampung Taldou, Haulah. Mereka membunuh dan menyembelih setiap daripada masyarakat awam termasuk anak-anak kecil yang tidak berdosa.

- Tragedi paling tragis itu berlaku bermula jam 4 petang (Jumaat, 25 Mei) sehingga jam 1 pagi (Sabtu, 26 Mei) tanpa henti yang mengorbankan 114 masyarakat awam (mungkin bertambah).

4) Pihak yang bertanggungjawab

- Pihak tentera rejim Syria.'
- Syabih (Tali barut Basyar).

Nota : Teruskan berdoa agar Allah menghancurkan rejim Basyar dan sekutunya di atas segala kezaliman yang telah mereka lakukan kepada rakyat Sunni di Syria.

Kepada rakyat Malaysia yang ingin menyumbang untuk rakyat Syria. Anda boleh menyalurkannya kepada Syria Care yang merupakan cawangan Muslim Care demi untuk membantu umat Islam di Syria.

Alamat : Jalan Sajak U2/29, Taman TTDI Jaya, 40150 Shah Alam, Malaysia.

No Telefon : +60 122067233

Email : souriacare@gmail.com

Akaun Bank :
RHB bank :
MUSLIM CARE
26-2120-0000-4747

ATAU

Maybank :
MuslimCare
564-49021-1159

Semoga Allah merahmati segala amalan kebaikan kita dan memberi kemenangan kepada rakyat Syria.

WANITA DAN LELAKI YANG SOLEH


WANITA DAN LELAKI YANG SOLEH

Imam Ath-Thabrany mengisahkan dalam sebuah hadist, dari Ummu Salamah adhiyallahu ‘anha, dia berkata:
‘Wahai Rasulullah, jelaskanlah kepadaku firman Allah tentang bidadari-bidadari yang bermata jeli’.”
Baginda menjawab, “Bidadari yang kulitnya putih, matanya jeli dan lebar, rambutnya berkilai seperti sayap burung nasar.”

Saya berkata lagi, “Jelaskan kepadaku tentang firman Allah, ‘Laksana mutiara yang tersimpan baik’.” (Al-waqi’ah : 23)
Baginda menjawab, “Kebeningannya seperti kebeningan mutiara di kedalaman lautan, tidak pernah tersentuh tangan manusia.

Saya berkata lagi, “Wahai Rasulullah, jelaskan kepadaku firman Allah, ‘Di dalam surga-surga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik’.” (Ar-Rahman : 70)
Baginda menjawab, “Akhlaknya baik dan wajahnya cantik jelita”

Saya berkata lagi, Jelaskan kepadaku firman Allah, ‘Seakan-akan mereka adalah telur (burung onta) yang tersimpan dengan baik’.” (Ash-Shaffat : 49)
Baginda menjawab, “Kelembutannya seperti kelembutan kulit yang ada di bagian dalam telur dan terlindung kulit telur bagian luar, atau yang biasa disebut putih telur.”

Saya berkata lagi, “Wahai Rasulullah, jelaskan kepadaku firman Allah, ‘Penuh cinta lagi sebaya umurnya’.” (Al-Waqi’ah : 37)
Baginda menjawab, “Mereka adalah wanita-wanita yang meninggal di dunia pada usia lanjut, dalam keadaan rabun dan beruban. Itulah yang dijadikan Allah tatkala mereka sudah tahu, lalu Dia menjadikan mereka sebagai wanita-wanita gadis, penuh cinta, bergairah, mengasihi dan umurnya sebaya.”

Saya bertanya, “Wahai Rasulullah, manakah yang lebih utama, wanita dunia ataukah bidadari yang bermata jeli?”
Baginda menjawab, “Wanita-wanita dunia lebih utama daripada bidadari-bidadari yang bermata jeli, seperti kelebihan apa yang nampak daripada apa yang tidak nampak.”

Saya bertanya, “Karena apa wanita dunia lebih utama daripada mereka?”
Baginda menjawab, “Kerana sholat mereka, puasa dan ibadah mereka kepada Allah. Allah meletakkan cahaya di wajah mereka, tubuh mereka adalah kain sutera, kulitnya putih bersih, pakaiannya berwarna hijau, perhiasannya kekuning-kuningan, sanggulnya mutiara dan sisirnya terbuat dari emas. Mereka berkata, ‘Kami hidup abadi dan tidak mati, kami lemah lembut dan tidak jahat sama sekali, kami selalu mendampingi dan tidak beranjak sama sekali, kami ridha dan tidak pernah bersungut-sungut sama sekali. Berbahagialah orang yang memiliki kami dan kami memilikinya.’.”

Saya berkata, “Wahai Rasulullah, salah seorang wanita di antara kami pernah menikah dengan dua, tiga, atau empat laki-laki lalu meninggal dunia. Dia masuk surga dan mereka pun masuk surga pula. Siapakah di antara laki-laki itu yang akan menjadi suaminya di surga?”
Baginda menjawab, “Wahai Ummu Salamah, wanita itu disuruh memilih, lalu dia pun memilih siapa di antara mereka yang akhlaknya paling bagus, lalu dia berkata, ‘Wahai Rabb-ku, sesungguhnya lelaki inilah yang paling baik akhlaknya tatkala hidup bersamaku di dunia. Maka nikahkanlah aku dengannya’. Wahai Ummu Salamah, akhlak yang baik itu akan pergi membawa dua kebaikan, dunia dan akhirat.”
Sungguh indah perkataan Rasulullah shallallahu’alaihi wa sallam yang menggambarkan tentang bidadari bermata jeli. Namun betapa lebih indah lagi dikala beliau mengatakan bahwa wanita dunia yang taat kepada Allah lebih utama dibandingkan seorang bidadari. Ya, bidadari saudaraku.

Sungguh betapa mulianya seorang muslimah yang kaffah diin islamnya. Mereka yang senantiasa menjaga ibadah dan akhlaknya, senantiasa menjaga keimanan dan ketaqwaannya kepada Allah. Sungguh, betapa indah gambaran Allah kepada wanita shalehah, yang menjaga kehormatan diri dan suaminya. Yang tatkala cobaan dan ujian menimpa, hanya kesabaran dan keikhlasan yang ia tunjukkan. Di saat gemerlap dunia kian dahsyat menerpa, ia tetap teguh mempertahankan keimanannya.

Sebaik-baik perhiasan ialah wanita solehah. Dan wanita solehah adalah mereka yang menerapkan islam secara menyeluruh di dalam dirinya, sehingga kelak ia menjadi penyejuk mata bagi orang-orang di sekitarnya. Senantiasa merasakan kebaikan di manapun ia berada. Bahkan seorang “Aidh Al-Qarni menggambarkan wanita sebagai batu-batu indah seperti zamrud, berlian, intan, permata, dan sebagainya di dalam bukunya yang berjudul “Menjadi wanita paling bahagia”.

Subhanallah. Tak ada kemuliaan lain ketika Allah menyebutkan di dalam al-quran surat an-nisa ayat 34, bahwa wanita salehah adalah yang tunduk kepada Allah dan menaati suaminya, yang sangat menjaga di saat ia tak hadir sebagaimana yang diajarkan oleh Allah.

Dan bidadari pun cemburu kepada mereka karena keimanan dan kemuliaannya. Bagaimana caranya agar menjadi wanita solehah? Tentu saja dengan melakukan apa yang diperintahkan Allah dan menjauhi segala laranganNya. Senantiasa meningkatkan kualitas diri dan menularkannya kepada orang lain. Wanita dunia yang salehah kelak akan menjadi bidadari-bidadari syurga yang begitu indah.

Ciri-ciri Laki-laki Yang adalah:

Senantiasa taat kepada Allah Ta'ala dan Rasullulah shallallahu’alaihi wa sallam.
Jihad Fisabilillah adalah tujuan hidupnya.
Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.
Sabar dalam menghadapi ujian dan cobaan dari Allah Ta'ala.
Ikhlas dalam beramal.
Kampung akhirat menjadi tujuan utama hidupnya.
Sangat takut kepada ujian Allah Ta'ala dan ancamannya.
Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
Sholat malam menjadi kebiasaannya.
Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah Ta'ala
Selalu berinfaq dalam keadaan lapang maupun sempit.
Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.
Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.
Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahasiaan.
Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi kebodohan manusia, senantiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah Ta'ala.
Kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.


Apakah ciri2 pada diri kita sendiri? Jom MUHASABAH DIRI ....
 

rakyat kelate yang nak derma buat pahala untuk buat Lebuhraya Rakyat dihina lagi oleh pemimpin UMNO Kelate sendiri.

rakyat kelate yang nak derma buat pahala untuk buat Lebuhraya Rakyat dihina lagi oleh pemimpin UMNO Kelate sendiri.

Semua ahli - ahli Pas Kawasan Permatang Pauh,Dewan Pemuda,Dewan Muslimat dan penyokong-penyokong di jemput hadir

Semua ahli - ahli Pas Kawasan Permatang Pauh,Dewan Pemuda,Dewan Muslimat dan penyokong-penyokong di jemput hadir ke Program ini dan mendengar amanat dpd pimpinan Pas dan seterusnya melancarkan kempen Jom Ahli Pas ke Munajat Perdana Dan Himpunan Hijau di Alor Setar.Tolong sebarkan...

Manusia sentiasa berhajat kepada Allah ( Muhasabah )

Manusia sentiasa berhajat kepada Allah ( Muhasabah )


Walau apa pun status kita di muka bumi ini kita sentiasa berharap kepada pertolongan Allah.

SEBAGAI seorang Muslim, kita mengakui bahawa kewujudan kita di alam ini didahului oleh tiada kepada ada. Kita hadir ke dunia ini dalam keadaan yang serba lemah dan tidak mengerti apa-apa, melalui proses kelahiran dari perut seorang ibu yang dicampakkan oleh Allah SWT perasaan sayang dan belas kepada anak yang dilahirkan.

Berbeza dengan Allah SWT yang tidak ada permulaan dan pengakhiran pada kejadian-Nya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Awal dan Maha Akhir, Maha Kaya dan Maha Penyayang.
Kejadian diri kita yang memerlukan sepenuhnya kepada Pencipta, mengingatkan kepada keperluan wajib diri kita kepada kurniaan dan pertolongan Allah SWT pada setiap waktu. Kebergantungan kita kepada Allah adalah hakikat diri kita yang semestinya diakui penuh sedar dan insaf oleh semua yang bernama makhluk.

Sheikh Ibnu Atoillah r.a mengungkapkan dalam kalam hikmahnya:

“Keperluan kamu adalah hakikat semulajadi bagi kejadian dirimu, sedangkan kemunculan pelbagai sebab mengingatkan kamu kepada sesuatu yang tersembunyi tentang hakikat tersebut, dan keperluan yang semulajadi itu tidak dapat diangkat oleh perkara-perkara yang mendatang”.

Lumrah manusia sering lupa dan alpa terhadap keperluan dan hakikat dirinya apabila dia sentiasa berada dalam keadaan sihat dan dapat memiliki segala keinginannya. Jauh sekali untuk mengakui kesilapan dan kelemahannya.
Oleh itu, Allah dengan sifat kelembutan dan pengasih-Nya menarik hamba-hamba-Nya kepada-Nya dengan rantai ujian dan pelbagai sebab seperti kefakiran dan kesakitan untuk mengingatkan mereka tentang keperluan hakikat dirinya yang tersembunyi itu kepada-Nya.

Sejarah membuktikan, bahawa inilah antara sebab yang menjadikan Firaun lupa terhadap keperluan dan hakikat dirinya, lalu mengaku dirinya adalah Tuhan. Sepanjang 400 tahun usianya, Firaun tidak pernah mengalami sakit kepala atau demam dan tidak pernah ditimpa penyakit-penyakit yang lain.

Sekiranya Firaun diberikan sedikit cubaan atau sakit kepala dalam satu-satu masa, atau demam panas sehari, sudah tentu dia tidak akan mendakwa dirinya sebagai tuhan.
Segala hal yang mendatang, seperti nikmat kesihatan dan kekayaan tidak akan dapat mengangkat keperluan hakikat diri seseorang hamba. Maka harus bagi Allah menghapuskan nikmat-nikmat tersebut dan menggantikannya denganujian dan cubaan kepada hamba-Nya.

Keperluan-keperluan ini tidak boleh terpisah dari seseorang hamba sama ada semasa di dunia atau akhirat, walaupun setelah memasuki syurga kerana hamba itu sentiasa berhajat dan bergantung kepada Allah selama-lamanya.
Apabila hamba itu diperingatkan dengan hal tersebut, maka dia akan kembali berdiri di atas landasannya dan melaksanakan pengabdian kepada Tuhannya.

Allah mencaci kaum-kaum yang merayu kepada-Nya ketika didatangi sebab-sebab yang menjadikan mereka begitu berkehendak kepada-Nya, tetapi apabila sebab-sebab itu tiada maka hilanglah rayuannya, sebagaimana firman-Nya:

Dan apabila seseorang manusia ditimpa kesusahan, merayulah dia kepada Kami (dalam segala keadaan), sama ada ketika sedang berbaring atau duduk ataupun berdiri. Dan manakala Kami hapuskan kesusahan itu daripadanya, dia terus membawa cara lamanya seolah-olah dia tidak pernah merayu kepada Kami memohon dihapuskan sebarang kesusahan yang menimpanya. (Yunus: 12)

Allah juga menjelaskannya dalam firman-Nya yang lain:

Maka apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, dia segera berdoa kepada Kami. Kemudian apabila Kami memberikannya sesuatu nikmat (sebagai kurnia) daripada kami, dia berkata (dengan sombongnya): “Aku diberikan nikmat ini hanyalah disebabkan pengetahuan dan kepandaian yang ada padaku”. (Tidaklah benar apa yang dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat tersebut adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat itu). (al Zumar: 49)


Oleh kerana akal orang awam tidak sampai untuk memahami tentang hakikat kewujudan mereka, maka Allah mendatangkan kepada mereka sebab-sebab yang membangkitkan keperluan mereka kepada Allah untuk memperkenalkan kepada mereka tentang keperkasaan rububiah-Nya dan keagungan ketuhanan-Nya.
Justeru, hendaklah kita sentiasa mengetahui tentang hakikat dan keperluan diri kita kepada-Nya yang setiap masa dan ketika.

Ketahuilah, saat seseorang hamba dapat melihat dan merasakan keperluannya kepada Allah merupakan sebaik-baik waktu baginya. Ini kerana pada waktu itu, terlaksananya hak ubudiah dan kamu dapat merasakan keagungan Allah Yang Maha Hebat.

Ia juga merupakan waktu seseorang hamba menjadi sempurna kerana sekadar mana terlaksananya ubudiah seorang hamba pada zahirnya, maka sebesar itulah penyaksian rububiah pada batinnya.
Serendah mana kehinaan diri yang dirasakan oleh hamba tersebut pada zahirnya pada waktu itu, setinggi itulah kemuliaannya pada batinnya.

Lihatlah kepada semulia-mulia makhluk Allah para Nabi a.s. Dengan apakah Allah berbicara tentang mereka atau namakan mereka jika tidak dengan ubudiah?

Allah berfirman dalam surah al-Israk ayat 1:

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari.
Dalam surah Sod ayat 45, Allah berfirman:

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba-hamba kami Nabi Ibrahim dan Nabi Ishak serta Nabi Ya’qub.
Manakala dalam ayat yang lain Allah berfirman:

Dan ingatlah akan hamba Kami Nabi Daud, yang mempunyai kekuatan (dalam pegangan agamanya). (Sod: 17)
Nabi SAW, ketika disuruh memilih sama ada menjadi nabi seumpama raja atau nabi seumpama hamba, maka Baginda SAW memilih untuk menjadi nabi seumpama hamba. Ini menunjukkan bahawa semulia-mulia sifat manusia ialah perhambaan.

Dari hadis Ibnu Umar, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya telah turun kepadaku malaikat dari langit yang tidak pernah turun kepada seorang nabi pun sebelumku atau selepasku. Dia ialah Israfil AS. Israfil AS berkata: “Aku adalah utusan Tuhanmu yang memerintahkan aku supaya memberitahumu, “Adakah kamu ingin menjadi nabi yang bersifat hamba atau nabi seperti raja?” Aku melihat Jibril AS, dia menunjukkan isyarat supaya aku merendah diri. Maka sekiranya aku berkata, “Aku ingin menjadi nabi seperti raja, nescaya akan berjalan gunung-ganang pergi bersamaku menjadi emas”. (riwayat al Tabrani)

Dalam kepapaan atau saat kita memerlukan kepada Allah, akan menambahkan lagi nikmat dan kurniaan Allah SWT kepada kita. Justeru, sekiranya kamu mahu dihamparkan ke atasmu kurniaan-kurniaan Allah, hendaklah kamu benar-benar menyempurnakan kefakiran dan keperluan kamu kepada-Nya.

Allah menyertakan pertolongan-Nya dan kemenangan kepada hamba-Nya ketika hamba tersebut benar-benar memerlukan-Nya, merasakan dirinya hina, lemah dan serba kekurangan.

Perang Badar

Kemenangan yang diraih dalam perang Badar dan kekalahan perang Hunain telah membuktikannya. Allah berfirman:

Dan ingatlah semasa kamu dahulu sedikit bilangannya, lalu Allah menjadikan kamu ramai. (al-A’raf: 86)
Allah meletakkan kehinaan, kekecewaan, kekalahan dan tidak diberikan pertolongan ketika kamu merasa megah, merdeka dan kuat. Allah SWT telah berfirman:

Dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri. (al Taubah: 25)
Sebaik-baik waktu kamu juga ialah ketika kamu merasakan kehinaan diri kamu di hadapan-Nya kerana ia sebab kamu mendapat kemuliaan dan pertolongan daripada-Nya.

Setiap sesuatu itu tersembunyi dalam lawannya seperti kemuliaan tersembunyi dalam kehinaan, kekayaan tersembunyi dalam kefakiran, kekuatan tersembunyi dalam kedaifan dan sebagainya.

Ingatlah sabda Rasulullah SAW kepada Ibnu Abbas r.a:

“Ketahuilah, bahawa berkemenangan itu beserta dengan kesabaran, pelepasan itu beserta kesulitan dan di samping kesusahan itu ada kesenangan”.


Kongsikan artikel ini bersama rakan-rakan anda di facebook, 
Sharing is Caring

Hati2 dengan sikap 'BAJET BAGUS'

JOM PAKAT DATANG RAMAI-RAMAI!!!..

Bekas IGP: Ada orang politik marah 'rezeki' disekat


Bekas IGP: Ada orang politik marah 'rezeki' disekat
Ahmad Fadli KC
Mei 29 2012

WAWANCARA Mantan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mengesahkan wujud pakatan sulit di antara rangkaian kongsi gelap dan pasukan Polis Di Raja Malaysia.

Dalam temubual eksklusif dengan Malaysiakini, Musa turut mengakui rangkaian sama wujud antara kongsi gelap dan ahli politik tanah air yang disifatkannya berada pada tahap "serius."

ex-igp musa hassan interview with malaysiakini 4Katanya, beliau mula mengambil langkah serius untuk membanteras aktiviti haram seperti judi, pelacuran dan sindiket peminjam wang ketika mula memegang jawatan Ketua Polis Johor.

Ini kerana beliau tidak percaya kepada konsep "menggunakan penjenayah untuk mengawal penjenayah lain," seperti digambarkan dalam filem Godfather yang menceritakan hubungan kongsi gelap dan pasukan polis.

"Mereka sendiri (di Amerika Syarikat) mengambil masa bertahun-tahun untuk menghapuskan perkara ini," katanya.

Menurutnya, rangkaian kongsi gelap yang memperolehi banyak wang melalui aktiviti haram tidak boleh dibiarkan "mengawal" ahli politik.

"Mereka ini banyak dana. Jadi apabila dana luas mereka boleh kawal orang. Kalau ahli politik terlibat, mereka boleh kawal ahli politik," katanya.

Usaha tersebut katanya diperhebatkan lagi apabila beliau mengetuai Jabatan Siasatan Jenayah.

Namun, tindakan tegasnya kurang disenangi ahli politik tertentu dan sebahagian daripada pegawai di dalam pasukan polis.

"Apabila saya ambil tindakan, orang politik datang pejabat saya tanya 'Kenapa you ambil tindakan sebegini?' dan mengatakan ini (mereka yang dikenakan tindakan adalah) kawan-kawan mereka.

"Jadi apabila kita hendak banteras, mereka marahlah kita sekat rezeki mereka," katanya.

Maklum kepada Pak Lah

Menurutnya, beliau sendiri pernah bertemu secara peribadi dengan ahli politik yang mempunyai hubungan dengan kongsi gelap agar mereka menghentikan hubungan itu.

"Saya dah tegur Menteri berkenaan perkara ini. Tugas saya menyampaikan sahaja. Nak berubah awak kena arahkan sayalah dan saya akan buat cara saya (untuk banteras)," katanya.

Malah, beliau mendakwa turut memanjangkan perkara itu kepada Perdana Menteri pada masa itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

"Perdana Menteri (Abdullah) pun saya beritahu," katanya.

ex-igp musa hassan on a motorbike 2Menurut Musa, beliau tidak mahu peminjam wang tidak berlesen (Along) terus mewujudkan masalah kepada orang ramai sehingga mengakibatkan kanak-kanak takut pulang ke rumah kerana serangan Along.

Menurutnya, orang ramai tidak sepatutnya menyalahkan peminjam sahaja dalam situasi ini, kerana tindakan perlu diambil terhadap sindiket itu yang mengenakan faedah melebihi 18 peratus setahun.

"Jika mereka bebas mengenakan kadar faedah melebihi 18 peratus, ini bermakna tiada penguatkuasaan," katanya.

"Malah, siapa yang memberikan peminjam wang ini lesen? Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Ada anggota polis bertugas di kementerian itu tetapi masih ada orang menjadi mangsa hari ini," katanya.

Ketegasan beliau, menurutnya, menimbulkan "reaksi balas" dari mereka yang mempunyai hubungan dengan kongsi gelap terbabit.

Menurutnya, individu berkenaan cuba memburukkan namanya dengan menuduhnya mengatur pelantikan pegawai kanan polis dengan "restu" kumpulan kongsi gelap terbabit.

"Saya terima backlash kerana satu saya cuba banteras aktiviti haram dan kerana saya hendak bersihkan (pasukan polis).

"Kalau saya sertai mereka (kongsi gelap) sayalah IGP terbaik," katanya.

Dalam temubual sama, Musa turut mengiyakan bahawa rangkaian ahli politik-kongsi gelap-polis itu adalah "kuasa ketiga" yang sebelum ini didakwanya membantutkan usaha-usaha reformasi dalam pasukan polis yang cuba dibawa beliau.

"Campur tangan datang dari banyak pihak termasuk ahli politik," katanya.

Wawancara dijalankan Fathi Aris Omar, Hafiz Yatim, Ahmad Fadli KC dan Nigel Aw.


Malausiakini
 —

NI LAH SEBENAR PENGKHIANAT AGAMA, BANGSA DAN NEGARA... HIPOKRIT

NI LAH SEBENAR PENGKHIANAT AGAMA, BANGSA DAN NEGARA... HIPOKRIT 

Mari Kenali Apa itu HOPOKRIT (Munafiq)...

Munafiq atau Munafik (kata nama, daripada bahasa Arab: منافق, jamak munafiqun) adalah terminologi dalam Islam yang merujuk kepada mereka yang berpura-pura mengikuti ajaran agama namun sebenarnya tidak mengakuinya dalam hatinya.

duit depa...

KEBENARAN yang berlaku dalam negara kita yang MENYEDIHKAN!Dalam setiap kebangkitan, pemuda adalah rahsia kekuatannya.

Dalam setiap kebangkitan, pemuda adalah rahsia kekuatannya. Dalam setiap fikrah pemuda adalah pengibar panji-panjinya -Hasan Al-Banna

HIDUP UMNO!!! KAH! KAH! KAH!

HIDUP UMNO!!! KAH! KAH! KAH! 

KENA TIPU PUN HIDUP UMNO

BARANG NAIK PUN HIDUP UMNO

PEMIMPIN MEREMBAT PUN HIDUP UMNO

Bingai dulu kini dan selamanya ... keh keh keh

[PANAS] Akibat jadi balaci kerajaan hentam BERSIH: Perniagaan Sekinchan Ikan Bakar diboikot dan bakal rugi besar!

[PANAS] Akibat jadi balaci kerajaan hentam BERSIH: Perniagaan Sekinchan Ikan Bakar diboikot dan bakal rugi besar!

Nampaknya berkat doa dan boikot rakyat kepada Pengerusi Bersih celup 4.0 telah membuahkan hasil.

Menipu satu dunia kononnya beliau seorang penjual nasi lemak dikaki lima Jalan Tunku Abdul Rahman ternyata mendapat balasan secara tunai dan pantas..

BEBASKAN negara mereka dari KEZALIMAN Bashar Al-Asad...

KANAK2 negara kita MAIN MERCUN n PISTOL MAINAN. Ini anak-anak PEJUANG SYRIA... MEMBEBASKAN negara mereka dari KEZALIMAN Bashar Al-Asad...

Penyembelihan paling tragis yang berlaku di HaulahDemi Allah, jika sekiranya masih ada yang menganggap apa yang berlaku di Syria adalah suatu yang dirancang oleh Barat, jelas mereka masih buta. Ya, buta hati dan buta mata.

Penyembelihan paling tragis yang berlaku di Haulah beberapa hari lalu yang menggugurkan ratusan syuhada' menunjukkan kepada kita bahawa betapa jahat dan zalimnya Syiah.

Ayuh umat Islam, hiasi malam kita semua dengan doa dan munajat kepada Allah agar rejim Basyar dijatuhkan segera yang mungkin.

Adakah kalian semua masih lena tidur dalam keadaan saudara kita di Syria bergelumang dengan darah?

idealogi haramjadah

Kepada seluruh Ulama'2 dalam PAS, kami tetap bersamamu! Anda bagaimana?

Tahukah anda akibat tersalah pilih pengurus?


Tahukah anda akibat tersalah pilih pengurus? bila memilih penyamun urus kedai ikan 1 malaysia .. kita tunggu jer kedai ikan tu bakal lingkup sikit masa lagi...tapi kesilapan memilih PEMERINTAH yg peling utama.. sebab tersilap membiarkan pemerintah menyamun hasil negaralah kita sekarang kian susah...!!
 

mereka asadullah,saifullah dan zafrullah....

RM200k buat tandas, RM40k buat bust stop. Hanya di Melaka. Jom ubah bro..

mufti Pekan keluarkan 'fatwa'

Rakyat terkapai-kapai dalam mencari nafkah hidup

Rakyat terkapai-kapai dalam mencari nafkah hidup untuk meneruskan pengajian anak-anak, malangnya pemimpin kita tidak memberi contoh yang baik untuk rakyatnya.

UMNO telah bohong rakyat!

Himpunan sejuta belia..RM 30 sorg kawtim

Himpunan sejuta belia..RM 30 sorg kawtim,RM 20 ag komisyen ketua pemuda umno..hiduppp belia..hahaha

DRAG RACE HIMPUNAN BELIA " RACE HARAM" ,

DRAG RACE HIMPUNAN BELIA " RACE HARAM" , penganjur terpaksa merampas kemera mangsa & penonton yg merakamkan kejadian tersebut.
Berita penuh baca disini: http://pkrl.blogspot.com/2012/05/drag-race-hbelia-haram-penganjur.html

Terlalu banyak pengkhianatan umno/bn kepada Kelantan. Antaranya...Terlalu banyak pengkhianatan umno/bn kepada Kelantan. Antaranya...

berkat derma rakyat di setiap majlis Pas dan majlis agama..wang rakyat untuk rakyat

berkat derma rakyat di setiap majlis Pas dan majlis agama..wang rakyat untuk rakyat..
Majlis Pecah Tanah Lebuhraya Rakyat

majlis pecah tanah pembinaan Lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai.Insya-Allah, sebentar lagi akan bertolak ke FELDA Berangan Mek Nab, Machang untuk merasmikan majlis pecah tanah pembinaan Lebuhraya Kota Bharu-Kuala Krai. Doakan semuanya agar berjalan dengan sempurna...

PASCA BERSIH 3.0 SIAPA KATA PAHANG. KUBU KUAT UMNOPASCA BERSIH 3.0 SIAPA KATA PAHANG.
KUBU KUAT UMNO, SEMALAM BANDAR
MARAN PENUH DENGAN BELIA DAN WARGA TUA
DATANG MENDENGAR DSAI RATA2MEREKA MELUAT
DENGAR CERAMAH DSAI HINGGA KOSONG PADANG...

Umno kini tidak lagi boleh mendabik dada kononnya Pahang kekal menjadi kubu kuat dan "safe deposit" UMNO..

Ini terbukti apabila ribuan penduduk tempatan Maran, telah keluar beramai-ramai untuk mendengar pidato DSAI yang diadakan di Bandar Maran, Pahang.

Sepanjang ceramah berlaku juga satu insiden yang cuba menggangu ceramah . Dalam jarak lebih kurang 100 meter, pihak UMNO juga membuat ceramah tetapi tiada sambutan langsung..Diadakan peraduan karaoke dengan speaker dihalakan ke ceramah PR dengan bunyi yang cukup kuat. Selepas itu diadakan cabutan bertuah. Namun tiada kereta yang dilempar dengan cat..Tiada balingan telur tembelang atau pun batu.

Senjata ampuh UMNO untuk kekal kuasa ialah hiburan, telur tembelang, batu, cat, mat rempit dan terkini cabutan bertuah.

PSSTTT.. LAGI KERAP BALINGAN TELUR SEMANGAT JUANG DSAI TIDAK AKAN LUNTUR DAN SOKONGAN RAKYAT TERUS BERTAMBAH SUBUR....LAGI BANYAK LONTARAN BATU,, RAKYAT AKAN TERUS MEMBERIKAN SOKONGAN PADU..