Saturday, July 31, 2010

Akibat tidah amalkan undang-undang Allah


Hukum mati perogol kanak-kanak - Karpal

31/07/2010 7:00pm

KUALA LUMPUR — Pengerusi DAP kebangsaan, Karpal Singh hari ini meminta kerajaan meminda Seksyen 376 Kanun Keseksaan agar perogol kanak-kanak boleh dikenakan hukuman mati.
Katanya, cadangan itu dibuat kerana saban hari, semakin ramai kanak-kanak menjadi mangsa penjenayah, termasuk perogol dan sudah tiba masanya kerajaan bertindak menjaga kepentingan awam dengan melaksanakan tindakan lebih tegas dan berkesan.
"Ini boleh memberi mesej jelas kepada mereka yang bercita-cita untuk melakukan kesalahan bahawa undang-undang tidak akan lagi bertolak ansur dengan perbuatan merogol kanak-kanak yang tidak bersalah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Karpal berkata, kes terbaru di mana seorang kanak-kanak berusia 10 tahun didakwa telah dirogol oleh pemandu bas sekolah yang dinaikinya, menuntut perhatian khusus tentang perlunya hukuman sedia ada bagi perbuatan itu, dikaji semula.
Kata beliau mengikut Seksyen 376 (2) (e), Kanun Keseksaan, hukuman bagi kesalahan merogol kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah ialah penjara tidak melebihi 30 tahun dan sebatan.
Beliau berkata walaupun kesalahan tertuduh perlu dibuktikan melebihi keraguan munasabah, tetapi dalam kes di mana tertuduh didapati melakukan perbuatan demikian secara terang-terangan serta disokong oleh saksi berwibawa yang melihat perbuatan itu dilakukan, maka tiada masalah untuk membuktikan kes berkenaan di luar keraguan munasabah. - Bernama

PKFZ: Ada lagi VIP didakwa?

KUALA LUMPUR 30 Julai - Mungkinkah ada lagi 'jerung ' yang akan dihadapkan ke mahkamah berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), selepas bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik didakwa semalam?
Jawapannya ada! Selepas lima individu termasuk Liong Sik dihadapkan ke mahkamah berhubung skandal ini, beberapa lagi orang kenamaan (VIP) dijangka diheret ke mahkamah atas kes yang sama.
Menurut sumber, beberapa nama VIP yang masih dan pernah memegang jawatan penting hanya menunggu masa untuk didakwa berhubung skandal yang sama.
Bagaimanapun, keputusan untuk mendakwa individu terbabit di mahkamah hanya akan ditentukan oleh pihak Peguam Negara.
"Selepas Liong Sik, ada lagi ahli politik atau bekas ahli politik yang akan diheret ke mahkamah berhubung skandal ini.
"Apa pun, biar pihak Peguam Negara yang tentukan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysiadi sini hari ini.
Akhir tahun lalu, bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), Datin Paduka Oi Choo Phang dan tiga lagi didakwa melakukan pecah amanah dan menipu dengan membuat tuntutan palsu.
Projek PKFZ, yang dibina di kawasan seluas 405 hektar di Pulau Indah dekat Pelabuhan Barat, Pelabuhan Klang, sebagai hab penghantaran kargo bersepadu menimbulkan kontroversi apabila kosnya melambung daripada RM2 bilion kepada RM4.6 bilion.
Ia mengandungi 256 hektar kawasan terbuka untuk kilang/gudang, 512 lot perindustrian ringan dan 500,000 kaki persegi ruang pejabat untuk sewaan, 135-bilik hotel dan sebuah pusat pameran.
Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang menyiasat projek itu mencadangkan supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis menyiasat bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy dan Phang kerana pecah amanah.
Selain Phang, tiga lagi yang didakwa ialah Ketua Pegawai Operasi Kuala Dimensi Sdn. Bhd. (KDSB), Stephen Abok, 51; Seng Swee, 48, dari syarikat perunding BTA Architect serta bekas pengurus projek syarikat kontraktor pembangunan PKFZ, Law Jenn Dong, 51.

Kes Liong Sik bukti sistem undang-undang di Malaysia telusKUALA LUMPUR 30 Julai - Tindakan pihak berkuasa mendakwa bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik atas tuduhan menipu kerajaan Malaysia berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) membuktikan sistem perundangan negara ini tidak mengenal pangkat serta kedudukan seseorang.
Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, fakta itu sekali gus menolak dakwaan pihak pembangkang khususnya Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa perundangan Malaysia tidak adil dan berat sebelah.
Beliau berkata, selama ini telah menjadi dasar kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak menyebelahi mana-mana pihak yang didakwa melakukan kesalahan sebaliknya pihak berkenaan akan dibawa ke muka pengadilan untuk dibicarakan secara adil, telus dan saksama.
"Saya akui agak terperanjat apabila mendengar berita ini tetapi saya juga percaya apabila sampai satu peringkat pihak berkuasa harus mengambil tindakan-tindakan sewajarnya terhadap mereka yang terlibat dengan dakwaan seperti ini.
"Oleh itu kita harus menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan yang sepatutnya dan sistem perundangan negara kita sudah tentu akan berlaku adil kepada pihak terbabit,'' katanya selepas meraikan kejayaan kontinjen Malaysia yang menyertai Sukan Sekolah-Sekolah ASEAN kedua di Sekolah Sukan Bukit Jalil di sini.
Akhbar hari ini melaporkan Liong Sik dihadapkan ke Mahkamah Sesyen, Putrajaya atas tuduhan menipu kerajaan Malaysia berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) melibatkan pembelian tanah bernilai RM1.08 bilion, hampir lapan tahun lalu.
Bekas Presiden MCA itu mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan atas satu tuduhan utama dan satu tuduhan pilihan - menipu Jemaah Menteri untuk memberikan persetujuan terhadap pembelian tanah di Pulau Indah bagi projek PKFZ (dahulu dikenali sebagai Mega Distribution Hub).

Meringkuk 7 tahun dalam penjara sebelum didapati tak bersalah


Suami isteri bebas tuduhan bunuh

Mohd. Khoharuddin Ismail dan isteri pertamanya Siti Sabariah Ahamat (kiri) ditemani isteri keduanya, Che Sham Ishak (kanan) dan anak mereka Lokman Hakim gembira setelah dilepaskan dari tuduhan menyebabkan kematian di perkarangan Mahkamah Tinggi Ipoh, semalam.IPOH 30 Julai - Selama tujuh tahun, Mohd. Khoharuddin Ismail, 48, meringkuk dalam penjara selepas didakwa membunuh seorang lelaki yang dipercayai menjalinkan hubungan sulit dengan isteri pertamanya pada 2003.
Selama itulah, inspektor kesihatan di Pejabat Kesihatan Kulim, Kedah itu merindui kemeriahan menyambut Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri bersama tiga isteri tersayang dan empat orang anaknya yang dinikmatinya selama ini.
Namun, Mohd. Khoharuddin yang dikenali sebagai seorang suami yang baik mendapat 'hadiah Ramadan' hari ini apabila Mahkamah Tinggi Ipoh memutuskan bahawa dia tidak bersalah dan dibebaskan tanpa dipanggil membela diri atas tuduhan tersebut.
Lebih menggembirakannya apabila isteri pertamanya, Sabariah Ahamat, 44, yang dituduh melakukan pembunuhan itu bersamanya turut dibebaskan oleh mahkamah hari ini.
Sebagai tanda kesyukuran tidak terhingga, Mohd. Khoharuddin bercadang membawa ketiga-tiga isteri dan empat anaknya serta ahli keluarganya yang lain ke Mekah untuk menunaikan ibadah haji pada tahun ini.
''Sepanjang berada dalam penjara, saya tidak henti-henti berzikir dan berdoa kepada Allah supaya ditunjukkan kebenaran dan hari ini saya mendapat hadiah yang sangat bermakna kerana dapat menyambut Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga tahun ini.
''Selepas itu, saya mahu bawa semua ahli keluarga saya pergi menunaikan haji di Mekah jika saya mendapat semua tunggakan gaji saya selama tujuh tahun lalu," katanya ketika ditemui selepas dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini.
Isteri keduanya, Che Sham Ishak, 46, dan anak-anak serta ahli keluarga lain yang selama ini tidak putus-putus memberi sokongan kepada Mohd. Khoharuddin dan Siti Sabariah sepanjang perbicaraan kes itu juga dilihat menitis air mata kegembiraan sebaik keputusan diumumkan oleh mahkamah.
Cuma, isteri ketiganya, Anisah Sudin, 37, tidak dapat hadir untuk menyambut pembebasan suaminya kerana terpaksa bekerja.
Menurut Mohd. Khoharuddin, dia telah kehilangan banyak masa berharga bersama keluarga sepanjang ditahan di penjara sehingga tidak dapat melihat anak-anaknya membesar dan ada yang telah menyambung pengajian di institusi pengajian tinggi (IPT).
''Kebebasan yang diberikan oleh Allah ini akan saya gunakan dengan sebaik-baiknya untuk menebus semula masa tujuh tahun yang hilang.
''Saya juga mahu kembali meneruskan kehidupan seperti sedia kala dengan kembali bekerja di Pejabat Kesihatan Kulim di Kedah," katanya yang tenang dan sentiasa tersenyum melayan pertanyaan pihak media.
Sementara itu, Sabariah pula gembira kerana dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama-sama keluarga termasuk tiga anaknya pada tahun ini selepas tujuh menyambut lebaran di dalam penjara.
''Sudah tujuh tahun lima bulan saya duduk dalam penjara. Alhamdulillah, saya rasa bersyukur dan tidak tahu hendak cakap apa lagi," katanya ringkas.
Mohd. Khoharuddin dan Siti Sabariah dibebaskan di akhir kes pendakwaan selepas Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Dr. Hassan Ab. Rahman mendapati pihak pendakwa gagal membuktikan kes prima facie terhadap kedua-dua tertuduh.
Dalam penghakiman ringkasnya, Hassan berkata, bahan-bahan bukti yang dikemukakan oleh pihak pendakwaan tidak mencukupi untuk menyatakan mereka berdua membunuh Mohd. Yusof Ismail, 32.
''Setelah meneliti keterangan serta menimbang hujah bertulis kedua-dua pihak, mahkamah mendapati keterangan mengikut keadaan iaitu bahan bukti P74 (keterangan saksi) yang dikemukakan pihak pendakwaan tidak memuaskan mahkamah untuk mencapai kesimpulan bahawa mereka berdua membunuh mangsa dan dan dipanggil membela diri.
''Dengan ini, kedua-dua tertuduh dilepas dan dibebaskan tanpa dipanggil membela diri,'' kata beliau sambil disambut dengan gembira oleh kedua-dua tertuduh dan ahli keluarga mereka yang memenuhi galeri awam.
Mohd. Khoharuddin yang bekerja sebagai Inspektor Kesihatan di Pejabat Kesihatan Kulim dan Siti Sabariah, setiausaha di sebuah syarikat perumahan di Sungai Petani dituduh membunuh Mohd. Yusof di Kilometer 20, Jalan Lepang Nenering, Kampung Lalang, Gerik, di sini kira-kira pukul 4 pagi, 1 Februari 2003.
Suami-isteri itu yang diwakili peguam bela, Naran Singh dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.
Mereka berdua pertama kali didakwa pada 16 Februari 2003 di Mahkamah Majistret Gerik sebelum kes tersebut dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Taiping dan kemudian ke Mahkamah Tinggi Ipoh selepas Hassan ditugaskan ke sini.
Sebanyak 20 saksi termasuk anggota polis, orang awam dan doktor telah dipanggil memberi keterangan sepanjang kes di peringkat pendakwaan yang dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Jean Sharmila Jesudason.

loyar cap ayam buat pulak dah


Syor batalkan pendaftaran DAPKUALA LUMPUR 30 Julai – Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) digesa supaya membatalkan pendaftaran parti DAP dan mengisytiharkannya sebagai pertubuhan haram kerana tindak-tanduk parti itu didakwa boleh mengganggu-gugat keharmonian negara.
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin (gambar) ketika membuat gesaan itu mendakwa, DAP bertanggungjawab menyebarkan fahaman cauvinis, rasis, fikiran ala komunis, anti-Melayu, anti-Islam dan anti-Perlembagaan.
Tegasnya, tindakan berani itu perlu dilaksanakan dengan segera bagi mengelak berulang pergaduhan berdarah antara kaum di negara ini kerana dakwanya, kejadian rusuhan kaum pada 13 Mei 1969 juga berpunca daripada sikap cauvinis dan rasis DAP.
“Saya mencadangkan ROS membatalkan pendaftaran DAP dan isytiharkan ia sebagai pertubuhan haram. Rakyat Malaysia tidak memerlukan kepimpinan yang cauvinis, rasis, berfikiran ala komunis, anti-Melayu, anti-Islam dan anti-Perlembagaan seperti DAP,” katanya.
Beliau berkata demikian dalam blognya http://zul4kulim.blogspot.com sebagai mengulas tindak-tanduk terkini DAP termasuk cadangan terbaru oleh Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara) supaya dasar pemberian diskaun kepada bumiputera bagi pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah dimansuhkan.
Menurut Zulkifli, DAP langsung tidak mengambil iktibar daripada sejarah hitam Tragedi 13 Mei apabila berterusan menekan dan mempertikaikan hak orang Melayu walaupun perkara itu sudah termaktub di dalam Perlembagaan.
“Laporan Majlis Gerakan Negara (NOC) bertarikh Oktober 1969 menjelaskan apa sebenarnya yang berlaku sebelum 13 Mei 1969. Kenyataan seperti ‘Melayu sudah tidak berkuasa’, ‘ini negeri bukan Melayu punya’, ‘halau Melayu keluar’ akhirnya mencetuskan perasaan marah orang Melayu sehingga berakhir dengan tragedi berdarah.
“Kalau pada tahun 1969, lebih 40 tahun lepas, mereka meraikan kemenangan kecil itu dengan memaki-hamun dan menghina bangsa Melayu, cuba bayangkan apa yang akan DAP lakukan kalau parti itu menguasai kerajaan Persekutuan?
“Tengok sendiri apa yang DAP buat di Pulau Pinang, Selangor, dan buat seketika di Perak tetapi bila sebut pasal 13 Mei, pemimpin DAP antara yang paling bising menyalak mendesak supaya peristiwa itu tidak diungkit. Sebab DAP tidak mahu rakyat terutamanya generasi muda mengetahui sejarah hitam parti itu,” dakwanya.
Mengulas lanjut, beliau yang juga wakil rakyat Bebas berkata, lebih malang bagi orang Melayu apabila ada pemimpin Melayu sendiri yang sanggup bersekongkol dan menyokong perjuangan DAP.
Beliau sehubungan itu menyelar pemimpin Melayu yang sanggup menipu diri sendiri serta para penyokong dengan mendakwa kononnya kerjasama dengan DAP adalah demi dakwah selain untuk mendekatkan parti itu dengan Islam.
“Sepatutnya, apa yang berlaku sekarang cukup menyedarkan bangsa Melayu yang beragama Islam, bahawa mereka sedang bermain dengan api apabila merelakan diri diperkuda oleh kafir harbi ini.
“Mengapakah bangsa yang punya al-Quran sebagai panduan boleh menjadi begitu bodoh? Memang kebodohan itu bukan suatu jenayah, tetapi kebodohan itu akan membawa kemusnahan kepada agama, bangsa dan tanah air sendiri,” tegasnya.

Macam la dia punya rekod baik sangat


Wakil Pas akan jadi PM - Soi Lek

KOTA BHARU 30 Julai - MCA percaya Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan menjadi Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang berjaya mengambil alih kerajaan pusat pada pilihan raya umum akan datang.
Presidennya, Datuk Seri Chua Soi Lek sebaliknya berkata, pihaknya yakin wakil daripada Pas akan mengambil alih jawatan ketua kerajaan disebabkan parti itu mempunyai organisasi yang lebih besar dan tersusun berbanding parti lain dalam pakatan pembangkang.
"Sebagai ingatan kepada rakyat bahawa kalau mereka hendak menyokong pakatan pembangkang sehingga menguasai pentadbiran di pusat, mereka jangan begitu yakin bahawa bakal perdana menteri daripada PKR.
"Pada hemat kami, Perdana Menteri akan datang dari Pas kerana parti itu mempunyai satu organisasi yang lebih besar, ahli yang lebih ramai dan mempunyai sumber jauh yang lebih besar berbanding parti lain," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung MCA Kelantan di sini hari ini.
Soi Lek bagaimanapun berkata, Pas telah menunjukkan rekod yang tidak baik sepanjang mentadbir Kelantan selama lebih 20 tahun terutama dalam menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat dan masalah sosial.