Monday, October 12, 2015

Sudah bersedia

 AFP
Pyongyang: Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-Un memberitahu negara itu bersedia berperang dengan mana-mana negara termasuk Amerika Syarikat (AS).

Jong-Un mengeluarkan kenyataan itu dalam satu ucapan berapi pada ulang tahun ke-70 pemerintahan parti komunis yang disambut dengan perarakan tentera besar-besaran kelmarin.


Puluhan ribu askar diikuti beratus-ratus kereta kebal, kereta perisai dan peluru berpandu balistik diarak di Dataran Kim Il-Sung di Pyongyang.

Perarakan kali ini yang bertujuan menunjukkan kekuatan tentera Korea Utara itu dianggap yang paling besar pernah dianjurkan.

Acara itu juga biasanya digunakan pemimpin Korea Utara untuk menyampaikan mesej atau amaran kepada musuhnya.

Dalam ucapan awam pertamanya dalam tempoh tiga tahun, Jong-Un mengeluarkan kenyataan yang lebih lantang berbanding ucapannya sebelum ini.

“Parti tanpa gentar mengisytiharkan tentera revolusi kita mampu bertempur dalam sebarang peperangan yang dicetuskan AS,” kata pemimpin itu yang disambut dengan tepukan gemuruh puluhan ribu askar dan rakyat yang hadir.

Korea Selatan sebelum ini sering mengeluarkan ancaman untuk menghapuskan AS dan musuh tradisinya, Korea Selatan.

Bagaimanapun, ucapan Jong-Un secara terbuka dan di hadapan media antarabangsa yang dijemput dianggap satu mesej penentangan terhadap barat.

China turut menghantar seorang pegawai tinggi Parti Komunis negara itu, Liu Yunshan menyertai perarakan berkenaan.

Yunshan dilihat berdiri di sebelah Jong-Un ketika memberi tabik hormat sekali gus menunjukkan hubungan erat kedua-dua negara kuasa nuklear itu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 Oktober 2015 @ 6:56 AM

TENTERA Korea Utara mempamerkan senjata mereka ketika perbarisan, kelmarin.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/84383#sthash.bs9PyrBG.dpuf