Sunday, July 29, 2012

Syahid "Khalid Ibrahim Khalaf" 26 tahun

Syahid "Khalid Ibrahim Khalaf" 26 tahun, sukarela di SFA after they bombard his city.
Dia defend in Talkalahk, Homs, Zara, Huson and many places, he was a real hero never fear death,
Syahid date 25-7-2012>>
ini promo syahid

Terkini! Ahli Majlis Tertinggi Umno letak jawatan hari ini...


Terkini! Ahli Majlis Tertinggi Umno letak jawatan hari ini...Difahamkan bersama beliau termasuk 27 ahli jawatankuasa bahagian itu telah mengumumkan melepaskan jawatan .Dalam perkembangan lain tokoh-tokoh berpengaruh di Sabah termasuk juga sekurang-kurang tiga orang ketua Umno bahagian akan membuat kejutan besar dalam tempoh terdekat. Berita penuh disini:http://pkrl.blogspot.com/2012/07/terkini-ahli-majlis-tertinggi-umno.html
 

Perhatikan saf anda =) Pastikan rapat betul-betul..

Suara Anak Kecil di Bumi PATANIIbuku yang kehilangan tempat bergantung, bapaku yang pergi entah kemana, kakakku yg tergadai maruahnya, dan abangku yg terkorban di medan JIHAD, sekarang hanya ada kami, kami anak Patani dan kami sangat bangga jadi anak Patani.

Restuilah langkah kami.Wahai Ibu Pertiwi, tidak lama lagi kamu akan berhenti menangis karena kami sudah lihat kemerdekaan itu ada tepat didepan kami, kami dapat merasainya, dan kami telah mencium baunya yaitu bau yang seperti darah yang terbakar oleh tembakan peluru dan bom. Menurut apa yang kami tahu, darah lah harga sebuah kemerdekaan.

Wahai Ibu Pertiwi, walaupun sekarang langkah kami belum cukup kukuh memijak bumi, tapi kami tidak gentar dan kami tidak pernah kenal arti ketakutan. Yakin lah dengan langkah kami karena kami tidak akan diam dan kami akan sentiasa bergerak.Ibu Pertiwi, walau kami masih kecil, tapi kami punya cita-cita yang besar, kami punya kebolehan, dan yang paling penting kami punya keyakinan.

Walau suatu hari kami gugur, Ibu tidak perlu bimbang, karena kami akan tumbuh sebelum patah, dan kami akan berganti sebelum hilang.Ini janji kami, ini janji kami, dan hanya ini janji kami.
 

Bejat, Milisi Syiah Hizbullah dan Tentara Mahdi Memperkosa Wanita Suriah


Kelompok asosiasi hak asasi manusia menuduh milisi yang berafiliasi dengan geilyawan Syiah Libanon Hizbullah dan Tentara Mahdi yang didukung oleh Irak dan Iran, melakukan pemerkosaan terhadap perempuan Suriah di Aleppo.

Asosiasi hak-hak manusia lewat salah satu aktivisnya Abdul Majid al-Halabi, menyatakan bahwa perempuan Suriah di Aleppo telah diperkosa oleh anggota dari kelompok Hizbullah dan Tentara Mahdi.

"Dalam satu insiden komandan milisi telah memaksa seorang istri warga Aleppo dan memperkosanya di depan suami dan anak-anaknya," ujar Halabi.

Menambahkan bahwa banyak anak perempuan di Suriah yang usianya belum melebihi 18 tahun telah diperkosa oleh milisi Hizbullah dan tentara Mahdi dan beberapa dari mereka menjadi hamil.

Tidak sekedar memperkosa, Halabi dengan Asosiasi HAM nya mengatakan milisi gerilyawan Hizbullah dan Tentara Mahdi memaksa para perempuan Suriah untuk berkata "Tidak AdaTuhan selain Bashar" dan "Kematian bagi orang Arab dan Hidup Iran." [fq/imo/erm].SUMBER : http://www.syiahindonesia.com/index.php/akhbar-syiah/syiah-libanon/749-bejat-milisi-syiah-hizbullah-dan-tentara-mahdi-memperkosa-wanita-suriah

INI ADALAH GAMBAR JENAZAH SEORANG JEMAAH HAJI YANG MENINGGAL DUNIA DI MAKKAH AL-MUKARRAMAH

INI ADALAH GAMBAR JENAZAH SEORANG JEMAAH HAJI YANG MENINGGAL DUNIA DI MAKKAH AL-MUKARRAMAH KETIKA MUSIM HAJI DAN MENINGGAL DUNIA DALAM KEADAAN SEDANG BERTAWAJJUH DAN BERDOA KEPADA ALLAH.

Panas Pendedahan !!! Mahathir mengaut Komisyen berbillion semasa menjadi PM?


Panas Pendedahan !!! Mahathir mengaut Komisyen berbillion semasa menjadi PM? Lagi Berita Disini: http://pkrl.blogspot.com/2012/07/panas-pendedahan-mahathir-mengaut.html
 

Terkini!!! Wilfred Bumburing keluar BN, masuk Pakatan dan akan jelajah Sabah.


Terkini!!! Wilfred Bumburing keluar BN, masuk Pakatan dan akan jelajah Sabah...Lagi berita disini: http://pkrl.blogspot.com/2012/07/wilfred-bumburing-keluar-bn-masuk.html
 —

HOT!!! LAGI...ADUN BN SARAWAK KELUAR PARTIMELUAN 25 Julai: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Meluan, Wong Judat yang juga Naib Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP), salah satu sekutu BN di negeri itu mengumumkan akan keluar parti.

Menurutnya, tindakan itu dibuat secara rasmi hujung Julai ini. “Pada 30 Julai nanti, saya akan bertemu dengan Presiden (SPDP), Tan Sri William Mawan dan Timbalannya, Datuk Seri Tiong King Sing di Kuala Lumpur untuk membincangkan keputusan saya ini dengan mereka.

“Saya akan meletak jawatan daripada parti pada keesokan harinya (31 Julai). Bagaimanapun, hasil mesyuarat nanti tidak akan menjejaskan keputusan saya. Tiada apa pun yang boleh mengubah pendirian saya dan tiada siapa boleh menghalangnya,” katanya, lapor Borneo Post.

TERKINI!!! Anwar disambut Lajim Ukin, gerakan baru merebak ke seluruh Sabah

TERKINI!!! Anwar disambut Lajim Ukin, gerakan baru merebak ke seluruh Sabah
PERKEMBANGAN MENARIK GERAKAN PERUBAHAN BARU AKAN MENGGEGARKAN PUTRA JAYA ....Berita Lanjut disini: http://pkrl.blogspot.com/2012/07/terkini-anwar-disambut-lajim-ukin.html
 

ROHINGYA;Anak kecil ini masih tegar mengambil wuduk untuk menunaikan solat. Kita?

ROHINGYA;Erti kesusahan masih boleh ditutup dengan secebis senyuman ikhlas mereka

Doa adalah senjata orang beriman

ROHINGYA;Keadaan di pusat pelarian

YA ALLAH SELAMATKANLAH KAMI

Rumah Rohingya dibakar oleh ekstrimis Rakhine

Adakah ada simpati dalam kalangan polis sendiri?

Ratusan anak muda Rohingya ditahan tanpa sebab

Perkampungan Rohingya dibakar

Pengawal Bangladesh ini tidak menerima pendatang Rohingya ke negaranya. Mana belas kasihanmu???

BERILAH KAMI SETEGUK AIR

Jika berdiam diri sahaja pasti akan dibakar oleh ekstrimis Rakhine, jika keluar pula ditembak oleh polis yang bersekongkol. Dilema.

Gambar mayat seorang Muslim Rohingya yang telah dihumban ke dalam air kumbahan setelah dibunuh

Gambar mayat seorang Muslim Rohingya yang telah dihumban 
ke dalam air kumbahan setelah dibunuh

Jeneral Mas'ud Jazairi, Timbalan Ketua Turus Angkatan Bersenjata Iran memberikan amaran kepada negara Arab

Jeneral Mas'ud Jazairi, Timbalan Ketua Turus Angkatan Bersenjata Iran memberikan amaran kepada negara Arab dari menyokong revolusi Syria yang menentang rejim Basyar. Sementara dilaporkan, sekutu rejim Basyar sama sekali tidak membenarkan perubahan berlaku kepada pucuk kepimpinan negara Syria.

Plan cadangan bagi mengembalikan keamanan di Syria telah dicadangkan oleh negara Arab agar Basyar berundur. Perdana Menteri Qatar, Syeikh Hamd bin Jasim Al-Thani berkata, menteri-menteri luar negara Arab yang mengadakan perjumpaan di ibu negara tersebut, Doha telah bersetuju pengunduran Basyar sebagai satu jalan penyelesaian kepada konflik yang lebih setahun itu. 

Seorang pemimpin negara Qatar memberitahu, negara-negara Arab buat pertama kali akan meminta pembangkang Syria serta Tentera Bebas Syria membentuk kerajaan peralihan, seperti yang dilaporkan Arabia.net.

Buat pertama kalinya, rejim Syria terpaksa menggunakan kapal terbang perang

Islammemo.cc: Buat pertama kalinya, rejim Syria terpaksa menggunakan kapal terbang perang bagi memerangi kumpulan revolusi dan pejuang di Halab, bandar kedua terbesar di Syria. Tindakan terdesak tersebut bagi menggempur kubu kumpulan pejuang yang menyebabkan askar rejim menerima tentangan yang sengit.

Bumburing, pemimpin kedua keluar BN, tubuh parti baru
29 Julai 2012
TUARAN - Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko), Datuk Seri Wilfred Bumburing hari ini mengumumkan keluar parti itu, yang merupakan satu daripada parti komponen Barisan Nasional (BN) Sabah.

Pengumuman itu dibuat dalam satu majlis yang dihadiri oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dalit, dekat sini, hari ini.

Bumburing berkata beliau bersama beberapa pemimpin akar umbi Upko yang lain telah menyerahkan surat peletakan jawatan itu kepada ibu pejabat parti berkenaan minggu lepas.

"Setelah mengambil kira semua faktor, saya dengan ini mengumumkan keluar BN," katanya.

Beliau turut mengumumkan penubuhan Angkatan Perubahan Sabah atau Sabah Reform Front.

Pada 23 Julai lepas, Bumburing yang juga Ahli Parlimen Tuaran meletakkan jawatan sebagai Pengerusi BN Tuaran.

Semalam, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Lajim Ukin mengumumkan peletakan jawatan sebagai Anggota Majlis Tertinggi Umno, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan pengerusi BN Beaufort berkuatkuasa serta merta dan mengumumkan penubuhan Pakatan Perubahan Sabah (PPS).- Bernama

Royalti: Jangan bohong, Nik Aziz kata UmnoWARTAWAN SINAR HARIAN
29 Julai 2012
Nik Aziz kecam Harussani
Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
SHAH ALAM - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, pemimpin Umno tidak wajar "berbohong" berhubung isu royalti petroleum, yang dituntut Kerajaan Negeri itu, lebih-lebih ketika bulan Ramadan sekarang.

Sambil menolak kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin semalam, Nik Abdul Aziz berkata, "berkatalah sesuatu yang benar di bulan Ramadan."

"Janganlah dididik lidah berbohong lebih-lebih lagi di bulan yang mulia ini," kata beliau dalam satu mesej dikeluarkan menerusi Facebook hari ini.

"Saya membaca kenyataan seorang pemimpin Umno di Kelantan dalam akhbar Sinar Harian hari ini bahawa royalti minyak telah dibayar kepada Kelantan dalam bentuk wang ihsan.

"Suka saya mengingatkan bahawa tuntutan terhadap royalti minyak ini bukan disuarakan oleh pemimpin kerajaan negeri dan rakyat Kelantan sahaja tetapi turut disuarakan oleh Sultan Kelantan dialam titah baginda sedikit masa dahulu.

"Apakah pemimpin berkenaan ingin menyatakan bahawa titah baginda silap dan tidak boleh dipercayai?" kata beliau yang menerajui kerajaan negeri sejak 1990.

Mursyidul Am Pas ini seterusnya berkata, mengapa Kerajaan Pusat membayar royalti kepada Sabah dan Sarawak sedangkan Kelantan disediakan wang ihsan.

"Saya ingin persoalkan kenapa negeri lain seperti Sabah dan Sarawak menerima royalti, bukan wang ehsan?

"Berkatalah sesuatu yang benar di bulan Ramadan. Janganlah dididik lidah berbohong lebih-lebih lagi di bulan yang mulia ini," katanya lagi.

Dalam laporan hari ini, Sinar Harian memetik Awang Adek berkata, tidak perlu melakukan konvoi atau demonstrasi tuntutan royalti minyak oleh mana-mana pihak memandangkan hak rakyat Kelantan itu, sudah diberikan kepada rakyat Kelantan secara terus dan bukan melalui Kerajaan Negeri.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengagihan Wang Ehsan Kelantan berkata, wang ihsan diberikan kepada mereka yang layak secara terus dan telus iaitu kaedah yang lebih baik berbanding diberikan kepada Kerajaan Negeri.

Menurutnya, wang itu adalah milik rakyat Kelantan dan tidak perlu Kerajaan Negeri menimbulkan kekecohan untuk menuntut diserahkan kepada mereka.

"Kerajaan Persekutuan bukan hendak sangat pun duit RM24 juta setahun untuk rakyat Kelantan.

"Kita berikan terus kepada yang layak seperti untuk kecemerlangan pelajar Ujian Pencapaian Sekolah Rendah, Penilaian Menengah Rendah, Sijil Pelajaran Malaysia, Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia dan pelajar yang memasuki universiti serta bantuan bencana untuk rakyat Kelantan," katanya.

Konvoi tersebut diketuai oleh Nik Abdul Aziz bersama 150 kereta dan 50 motosikal berkuasa tinggi bermula dari Kota Bharu, melalui Ketereh, Machang dan Kuala Krai, dan berakhir di Gua Musang.

Hakikat yang tersembunyi berkaitan rejim Syria

Hakikat yang tersembunyi berkaitan rejim Syria:

"Tidak pernah melepaskan tembakan walau sebutir peluru ke atas Israel selama 40 tahun.

Melepaskan tembakan 4 billion peluru kepada rakyat dalam tempoh setahun."
 

KEJAM!!!

ADA ISRA-HELL DI BALIK KONFLIK SURIAH


Konflik yang terjadi di Suriah membuat ummat Islam dunia sangat marah. Apalagi sampai kini, Perserikatan Bangsa-Bangsa (PBB) belum juga turun untuk membantu di Negara ini. Padahal jelas-jelas konflik sudah berlangsung selama 11 bulan dan sejak Maret 2011, tercatat 10.117 warga sipil telah tewas.

Tahukah Anda? Di balik kejahatan atas kemanusiaan dan kekejaman yang terjadi di bawah Presiden Suriah, Bashar al-Assad ini ada Israel. Setidaknya ini ditegaskan lagi oleh Kepala Biro stasiun televisi Aljazeera di Jakarta, Dr. Suaeb yang semalam (14/06) datang ke tempat pengajian yang saya ikuti di Ar-Rahman Quranic Learning (AQL) Center, jalan Tebat Utara, Jakarta Selatan.

“Ayah Bashar telah membuat perjanjian dengan Israel, yang intinya jika ingin jadi Presiden Suriah, jangan serang Israel,” ujar Dr. Suaeb.

Mengapa Israel ber-kongkalikong dengan Suriah? Menurut Dr. Suaeb, Suriah bukanlah Negara sebagaimana Mesir, Libia, atau negara di Timur Tengah lain. Bagi Israel, secara lokasi Suriah itu sangat strategis jika ingin menyerang Israel. Ada sebuah bukit di Suriah, dimana jika kita berada di atas bukit tersebut akan jelas melihat kota-kota Israel. Bukit itu bernama bukit Golan. Bukit ini memang wajib dikuasai oleh Zionis-Israel demi keselamatan rakyat Israel.


“Jadi, selain Aljazeera, berita-berita di televisi tentang konflik Suriah itu bohong semua,” tambah pria ini.

Tentang keberpihakan televisi pada sebuah rezim atau Owner yang memiliki kepentingan, bukan basa-basi. Untuk stasiun televisi sekelas CNN saja berpihak, apalagi televisi di Indonesia yang hampir semua -boleh dikatakan- dikuasi oleh golongan SEPILIS. Setelah Blok Timur pecah, musuh utama golongan SEPLIS ini adalah Islam. Mereka takut Islam kuat dan menguasai peradaban dunia kembali.

Kompasianers, selain dukungan Israel, yang tak bisa dilupakan adalah kolompok Syiah yang kini menguasai Pemerintah. Meski di Suriah golongan Sunni masih mayoritas, yakni 87%, namun sejak dipegang oleh Presiden Bashar al-Assad, giliran kelompok Syiah membuat revolusi. Bashar sendiri dari sekte Alawi yang sudah keluar dari Islam.

Dalam situs Wikipedia dijelaskan, sekte Alawi itu merupakan sebuah komunitas agama, sub-etnis dan budaya, yang merupakan cabang dari Syiah. Ibadah Alewi berlangsung dalam perkumpulan (cemevi), daripada masjid. Upacara (CEM Ayin-i, atau hanya CEM), fitur musik dan tari (Semah), dimana baik perempuan dan laki-laki berpartisipasi.

Sebelum berubah menjadi Alawi, sekte ini bernama Nusawi. Namun oleh Negara penjajah Suriah, Perancis, nama sekte tersebut diganti sebagai bentuk pencitraan baru dengan nama Alawi. Ajaran-ajaran Alawi ini tertutup. Awalnya hanya hidup di atas gunung. Namun yang pasti, sekte ini berkaitan terhadap pemujaan Ali bin Abi Thalib yang berlebihan.

“Sekte cabang Syiah ini sangat berbahaya,” jelas Dr. Suaeb.

Kompasianers, tentang berbahayanya sekte cabang Syiah ini bukan omong kosong. Sejak Presiden Bashar naik tahta. Tentara dan milisi pro pemerintah langsung secara rutin menyiksa dan menangkap warga sipil. Tak cuma para remaja yang dianiayai dan sampai dibunuh, tetapi mereka yang sakit, warga lanjut usia, ibu, dan anak-anak tak luput dari kekerasan dan pembunuhan.


Jadi, Israel dan sekte cabang Syiah telah membunuh warga sipil. Kelompotan pembunuh ini belum termasuk Rusia, Cina, dan Iran. Dua negara ini melindungi Presiden Bashar. Menurut Dr. Suaeb, Rusia mendukung revolusi Suria, karena Negara ini punya kepentingan politik. Setelah Negara-Negara Timur Tengah pecah dan sempat dikuasai oleh Rusia, giliran Suria yang menjadi target. Namun Cina kepentingannya bukan politik, tetapi sekadar perdagangan. Lalu Iran? Kita tahu, Iran dikuasi oleh golongan Syiah.

“Kami menganggap Rusia, Cina dan Iran sebagai kaki tangan langsung untuk keterlibatan mereka dalam pembantaian mengerikan yang dilakukan terhadap rakyat kami,” kata juru bicara Ikhwan Muslimin, Zuhair Salim yang penulis kutip dari situshttp://www.globalmuslim.web.id/.

Video pembunuhan yang tidak pernah diputar banyak di televisi, termasuk CNN adalah bukti otentik yang bisa menyeret rezim pemerintah di bawah komando Presiden Bashar al-Assad ke Pengadilan Kriminal International. Berbagai temuan di 23 lokasi yang dilakukan Amnesty International (AI) telah mendata, sejak Maret 2011, kejahatan pemerintah Suriah telah menewaskan lebih dari 14.476 orang, yang terdiri dari 10.117 warga sipil, 3.552 tentara, dan 807 tentara pembelot.


http://luar-negeri.kompasiana.com/2012/06/15/ada-isreal-di-balik-konflik-di-suriah/

Situasi umat Islam di Myanmar semakin kritikal

Kebanyakan masjid di Malaysia mengadakan demonstrasi aman membantah kekejaman terhadap umat Islam di Myanmar. 

Situasi umat Islam di Myanmar semakin kritikal setelah dilaporkan, mereka dibunuh tanpa belas kasihan. Menurut laporan Islammmemo.cc, umat Islam di sana tidak berpeluang untuk mengebumikan mayat-mayat saudara mereka keadaan jumlah kematian terlalu ramai setiap hari. Selain itu, jumlah kematian kanak-kanak pula tidak dapat dihitung dan mayat kanak-kanak dicampak ke sungai "seperti membaling batu" kerana terlalu ramai yang dibunuh.

Lebih menyedihkan, ada antara mangsa yang berjaya menyelamatkan diri menceritakan, mereka sudah tidak mempunyai makanan hingga terpaksa memakan batang pokok-pokok pisang bagi mengelakkan kebuluran.

Sempena kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak, Pemerintah Saudi, Raja Abdullah bin Abdul 'Aziz melancarkan tabung bantuan kemanusiaan kepada rakyat Syria

Sempena kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak, Pemerintah Saudi, Raja Abdullah bin Abdul 'Aziz melancarkan tabung bantuan kemanusiaan kepada rakyat Syria pada hari Isnin, 23 Julai lalu dan tabung ini berterusan menerima sumbangan rakyat Saudi selama 5 hari yang berakhir hari ini, Jumaat. 

Menurut laporan Islammemo.cc, pada hari ketiga, sumbangan yang berjaya dikumpulkan sebanyak 204 juta Riyal Saudi, tidak termasuk sumbangan ubat-ubatan, kumpulan doktor-doktor perubatan yang menjadi sukarelawan, pakaian, khemah, bantal dan selimut.

Menteri Dalam Negeri Saudi, Putera Ahmed bin Abdul Aziz yang dilantik sebagai Pemantau "Kempen Kebangsaan Saudi bagi Bantuan Saudara-saudara di Syria" berkata, selepas tempoh sumbangan ini berakhir, pihaknya masih menerima segala sumbangan untuk disalurkan kepada penduduk Syria. Pihaknya turut menerima sumbangan emas, kereta dan villa yang disumbangkan oleh warga tempatan.
 

Iran berterusan menyatakan sokongan kepada Basyar Al-Asad

Iran berterusan menyatakan sokongan kepada Basyar Al-Asad "walau apa pun terjadi" dan menolak sebarang perbincangan berkaitan pengunduran Basyar.

Televisyen Iran menyiarkan kenyataan Muhammad Redha Rahimi, Naib Presiden Iran bahawa sokongan Tehran kepada Syria dan Iran "tidak akan menerima sebarang perubahan" kepada tampuk pemerintahan Syria. Menurut Rahimi, "Rakyat Iran mempunyai pendirian tidak akan menerima perubahan (di Syria) dan selama-lamanya akan bersama-sama mereka (pemerintah Syria)."

Sementara itu, Sa'id Jalili, Setiausaha Majlis Keselamatan Kebangsaan Iran pula berkata, Tehran bersedia menyokong Damsyik "lebih dari sebelum ini dalam berhadapan tekanan kuasa asing".
 

Dimana saudara-saudaraku ketika aku perlukan pertolongan

"Janji Ditepati".


"Janji Ditepati".. Sedih lihat keadaan macam ni... Pemimpin kaya terus memainkan slogan 'Janji Ditepati' , Sepotong ayat dalam lirik lagu janji ditepati 'janji sudah ditepati, kini masa balas budi' apa semua ni?? masih tidak puas lagi ke untuk mempermainkan golongan miskin?? bebaskan mereka, tunaikan hak mereka walau apa ideologi politik mereka, kenapa perlu syaratkan mereka bersama UMNO baru hendak memberi bantuan??? Mereka juga rakyat Malaysia yg sepatutnya diberikan kebebasan, adakah kerana mereka miskin anda mengambil kesempatan untuk mempermainkan mereka dengan ugutan2 tarik bantuan??
 —

Lagaknya seperti pejuang, namun inilah Hassasin alaf baru. Umur setahun jagung telah membunuh berpuluh-puluh muslim Rohingya

Ku Li mahu BN selesai isu royalti sebelum PRUG MANIMARAN
29 Julai 2012
Lebuh raya rakyat: Ku Li nasihat Kelantan bincang Pusat
Tengku Razaleigh Hamzah
SHAH ALAM - Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah mengulangi pendiriannya bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) perlu menyelesaikan segera isu royalti minyak yang dituntut Kerajaan Kelantan sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Katanya, isu itu perlu diselesaikan sebelum PRU13 untuk menarik sokongan rakyat Kelantan kepada BN.
Pas mengekalkan kerajaan negeri yang dirampas daripada BN pada 1990. Beberapa kajian terbaru, termasuk yang diumumkan minggu lalu menunjukkan negeri itu akan kekal di tangan Pas pada PRU13.
Dipetik laporan Astro Awani, Tengku Razaleigh mengulas perkembangan selepas laporan beberapa bulan lalu bahawa Umno Kelantan mahu mendapatkan pandangannya untuk persiapan menghadapi PRU13.
Razaleigh, yang pernah mengeluarkan pandangan yang sama tahun lalu, mengakui bahawa beliau ada didatangi oleh beberapa pemimpin Umno Kelantan yang meminta pandangan bagaimana untuk menguatkan semula Umno di Kelantan.
"Saya kata apa yang dilakukan oleh mereka sudah cukup kecuali hendak digerakkan di peringkat 'grass root' supaya mereka tak tunggu pemimpin datang baru nak bergerak. Tengok parti-parti lawan bergerak sepanjang masa.

"Jadinya, saya cadang kalau boleh diatasi atau diselesaikan dua perkara yang dihadapi oleh rakyat Kelantan, saya rasa masalah boleh selesai...

"Satunya mengenai tuntutan rakyat Kelantan terhadap royalti minyak yang sememangnya sudah pun ditentukan oleh Akta Kemajuan Petroleum yang dibuat pada tahun 1974 atas kehendak Tun Razak yang juga menjadi Perdana Menteri dan Presiden Umno ketika itu," kata beliau lagi.
Ahli Parlimen Gua Musang ini menambah, satu lagi isu yang perlu ditangani ialah infrastruktur bagi kemudahan rakyat terutamanya jalan raya.

Tengku Razaleigh pada masa yang sama menepis kritikan kononnya beliau menyokong kerajaan Pas yang menuntut royalti petroleum.

"Saya cakap bukannya kerana saya memihak kepada pembangkang, tidak. Saya cuma hendak jelaskan apa yang terkandung dalam Akta Kemajuan Petroleum yang saya tolong gubalkan atas arahan arwah Tun Razak.

"Kalau itu boleh diterima oleh Umno pada ketika itu, masa Tun Razak jadi Presiden, saya jadi Naib Presiden, mengapa Umno sekarang ini tidak boleh pakai, tidak munasabah," katanya yang pernah menjadi Menteri Kewangan.
Pada Ogos 2010, Kerajaan Pas Kelantan mengemukakan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Petronas berhubung tuntutan royalti minyak yang didakwa dikeluarkan dari perairan negeri itu.
Dalam kes saman itu kerajaan negeri tidak menetapkan tuntutan yang dibuat, sebaliknya terserah kepada mahkamah menentukannya.
Semalam, Timbalan Menteri Kewangan Senator Datuk Dr Awang Adek Hussin menyifatkan penganjur Konvoi Royalti, yang menjelajah negeri ini, sepatutnya menunggu mahkamah membuat keputusan mengenai kes tuntutan royalti minyak oleh kerajaan Kelantan terhadap Petronas.
"Jika mereka mengambil langkah sebelum mahkamah membuat keputusan, ia dibimbangi tidak selari dengan keperluan undang-undang," katanya.
Gabungan Profesional Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas ke Kelantan (Royalti) menganjurkan Konvoi Royalti, yang diketuai Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, ke Gua Musang selama dua hari bermula kelmarin.
Awang Adek, yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengagihan Wan Ehsan Kelantan berkata, pemberian wang itu dilaksanakan mengikut keperluan undang-undang dan dilakukan dengan telus membabitkan semua golongan seperti pelajar, mangsa kebakaran rumah dan bencana alam, tanpa mengira fahaman politik.
Kerajaan Persekutuan meluluskan peruntukan kira-kira RM24 juta setahun bagi tujuan berkenaan, kata beliau.
Kerajaan Pas Kelantan menuntut Kerajaan Pusat membayar royalti minyak RM1 bilion bagi pengeluaran petroelum dan gas di perairan negeri itu antara 2004 hingga 2009.
Kerajaan Pusat menolak tuntutan itu.
Tengku Razaleigh adalah Pengerusi Petronas semasa perjanjian royalti petroleum itu ditandatangani dengan Kerajaan Negeri Kelantan lebih tiga dekad lalu.

Kerajaan Saudi melanjutkan tempoh sumbangan kepada rakyat Syria

Kerajaan Saudi melanjutkan tempoh sumbangan kepada rakyat Syria yang sepatutnya berakhir hari Jumaat, semalam. Hingga kini tabung berkenaan berjaya mengumpulkan sumbangan rakyat Saudi berjumlah 271 juta Riyal Saudi.

Semalam, admin menyiarkan laporan jumlah terkumpul untuk tabung kemanusiaan Syria yang dilancarkan oleh Raja Saudi, Raja Abdullah Abdul 'Aziz berjumlah 204 juta Riyal Saudi, tidak termasuk sumbangan berupa pakaian, bantal, selimut dan ubat-ubatan.

the war is terrorism

terrorist

NATO Game Over - April 1st, 2012NATO, the world's biggest war machine, has evolved from a defensive to an aggressive alliance.

NATO adds fuel to the fire. Under the pretext of 'Responsibility to Protect', NATO attacked Libya to force a profitable regime change. This intervention escalated the conflict and caused thousands of casualties. The arms industry applauds. NATO's intervention in Afghanistan leaves the country in tatters and on the brink of a civil war, thousands have been killed. After a long-drawn-out war, the alliance reduces troop levels but plans for continued military presence, although military leaders admit that they have reached no tangible results so far.

While hopes are high for nuclear disarmament, NATO still deploys nuclear weapons in five European countries, jeopardizing disarmament processes and encouraging other countries to arm themselves. In times of austerity and drastic cuts to social spending, NATO members invest millions in missile defense and military power against imaginary threats.

A select club of 28 countries intervening worldwide to protect their own interests, in the possession of nuclear weapons and ready to use them first, form a threat to world peace.

http://www.youtube.com/watch?v=kFViWzQ543Q

Jangan buang masa

Budak hidap tujuh penyakit perlu bantuan


Kuala Lumpur: Seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun yang menghidap tujuh jenis penyakit, memerlukan sumbangan orang ramai untuk membeli peralatan perubatan membabitkan kos RM22,600.

Aqil Harits Mohd Najib, anak juruteknik pendingin hawa, Mohd Najib Husain, dan suri rumah, Noriah Abdullah, disahkan menghidap lumpuh otak (cerebral palsy) sejak berusia sembilan bulan.

Noriah berkata, anak bongsu daripada dua beradik itu lahir tidak cukup bulan dan diserang lumpuh otak selepas lambat mendapat rawatan demam kuning.
"Ketika berusia setahun pula, anak saya disahkan menghidap Laryngomalacia, iaitu masalah saluran pernafasan yang sempit sehingga dia terpaksa menggunakan banyak tenaga untuk menyedut oksigen.

"Justeru, Aqil menjalani pembedahan 'tracheostomy' yang mana lehernya ditebuk dan dipasang tiub bagi memudahkan dia bernafas," katanya ketika hadir bersama suami dan anaknya itu di Balai Berita di sini, semalam.


Tidak dapat makan menerusi mulut, kerap sawan

Selain itu, Aqil Harits juga menghidap penyakit gastro-esophageal reflux, epilepsi, central sleep apnea, insomnia dan pneumonia yang berulang, menyebabkannya tidak dapat makan menerusi mulut, kerap sawan, sukar tidur, nafas sering terhenti ketika tidur dan mengalami radang paru-paru.
Noriah berkata, bagi menampung kos rawatan Aqil Harits yang mencecah RM3,000 sebulan, mereka hanya bergantung kepada pendapatan suaminya yang kurang RM2,000 sebulan, selain menerima bantuan RM300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan sumbangan zakat.

Untuk mengurus dan merawat Aqil Harits di rumah, mereka memerlukan lapan peralatan perubatan yang menelan perbelanjaan berjumlah RM22,600 di mana RM10,000 daripadanya sudah disumbangkan Garden International School.

Orang ramai yang ingin menderma baki RM12,600 diperlukan, boleh menyerahkan cek atas nama The New Straits Times Press (M) Bhd serta menulis nama Aqil Harits Mohd Najib di belakang cek dan menghantarnya kepada Juruwang, Jabatan Kewangan/Unit Kebajikan NSTP, The New Straits Times Press (M) Bhd, Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur.

Bagi mereka yang ingin menyumbang buat umat Islam Rohingya yang kini dibunuh dan ditindas, boleh menderma melalui akaun Sekretariat Himpunan Ulamak Rantau Asia (SHURA).

Who are the REAL Drug Dealers?

Disebalik Pembunuhan Muslim Rohingya : Koleksi Gambar Seribu MaknaSekiranya kita ditanya mengenai umat Islam di negara manakah yang tertindas ketika ini, nescaya yang kerap keluar dari mulut kita adalah Palestin, Syria, Afghanistan, Iraq, dan sebagainya. Tapi, berapa ramai di antara kita yang ambil tahu tentang penindasan yang berlaku terhadap umat Islam Rohingya di Myanmar (Burma) sejak sekian lama?


Isu Rohingya adalah isu umat Islam sejagat. Jadi, luangkan sedikit masa dan rajinkan diri membaca untuk mengambil tahu isu ini. Ingatlah, bahawa mengambil tahu dan mempunyai kepedulian terhadap orang lain terutamanya saudara seaqidah adalah sesuatu yang sangat dituntut oleh agama Islam yang luhur ini sebagaimana sabda Rasulullah saw yang bermaksud,

“Barangsiapa tidak mengambil berat tentang urusan umat Islam, maka bukanlah mereka daripada kalangannya”1. Sejak 3 hb Jun 2012 baru-baru ini, 10 orang Muslim di Taunggote, daerah Tongu dibunuh dalam sebuah bas yang sedang pulang dari majlis Tabligh untuk kembali ke Rangoon, oleh sekumpulan pengganas dan kumpulan rasis etnik Rakhine.

2. Mereka diserang setelah seorang wanita Rakhine dikatakan telah dirogol dan dibunuh oleh orang Rohingya. Lanjutan itu, puak pengganas Rakhine Buddha telah menyerang semua penduduk Islam di Akyap, ibu negeri Arakan.


3. Manakala kampung Sara Prang dan Tarang Shong di daerah Rathidong telah dibakar semuanya sehingga tidak ada seorang pun lagi yang tinggal. Akibatnya ketegangan telah tercetus apabila orang Islam Rohingya terus dijadikan sasaran oleh Buddhis Rakhine termasuk di kawasan kampung lain di seluruh wilayah Arakan.4. Setakat ini pertempuran antara pendudukan etnik Rohingya Muslim dan pihak keselamatan telah merebak ke beberapa perkampungan lain. Laporan yang diterima, polis menembak ke arah penduduk dan sehingga kelmarin beberapa orang telah terbunuh sementara ramai yang cedera.5. Berdasarkan maklumat langsung dari Maungdaw, sebenarnya ramai umat Islam Rohingya yang telah dibunuh dalam tempoh beberapa hari yang lalu. Dari berita Kaladan Press Network, dilaporkan 100 orang Rohingya telah ditembak mati dan lebih 500 orang lagi cedera di Maungdaw.6. Namun, mayat mereka yang dibunuh telah diangkut oleh tentera dan polis dan sehingga kini tidak diserah kepada keluarga yang berkenaan. Oleh sebab itu tidak ada maklumat tepat bilangan yang terbunuh sehingga kini.7. Pelarian Rohingya di Malaysia melaporkan bahawa mereka berhubung langsung dengan keluarga di Arakan dan mendapati ramai yang tercedera tapi tidak dibenarkan mendapat rawatan di hospital. Akibatnya ramai yang mati dalam keadaan tidak mendapat ubat dan rawatan yang diperlukan.8. Lebih memeranjatkan, pihak keselamatan, polis dan tentera, kini dilaporkan telah bekerjasama dengan etnik Rakhine untuk melancarkan serangan ke atas etnik Rohingya Muslim. Walaupun darurat diisytiharkan di Maungdaw dan kini di seluruh Arakan, pihak polis dan pengganas Rakhine dilaporkan terus menyerang penduduk Rohingya tanpa belas kasihan.9. Pihak berkuasa telah menguatkuasakan Akta 144 yang menghadkan pergerakan penduduk, namun etnik Rakhine telah dibiar bebas berkeliaran di bawah pengawasan polis untuk membakar rumah dan merampas barangan penduduk Rohingya.10. Setakat ini, berita yang diterima, empat perkampungan telah diserang dan dibakar. Rumah penduduk di sebuah kampung Samamia Para @ Myothu Gitelah dibakar termasuk sebuah masjid turut dirosakkan.

11. Rumah orang Rohingya dikawal rapi oleh pihak keselamatan, namun bukan untuk melindungi mereka, akan tetapi untuk menembak mereka jika mereka keluar rumah. Lantaran itu, penderitaan umat Islam Rohinga dalam beberapa hari ini bertambah parah bila mereka tidak dapat keluar dari rumah untuk membeli keperluan makanan seharian.

12. 9 hb Jun 2012, sebuah kampung iaitu Hazmia Para telah juga diserang dan dibakar. 10hb Jun 2012 , dua kampung paling besar iaitu Warlispara dan Saki Para (dua kampung paling ramai umat Islam Rohingya) yang mempunyai Madrasah dan ribuan pelajar telah diserang oleh pihak Rakhine.


13. Dilaporkan ramai yang terbunuh , masjid dan Madrasah di kampung tersebut juga dibakar. Dari maklumat terkini, semua perhubungan terputus dari Arakan termasuk tidak membenarkan sebarang rakaman mengenai apa yang berlaku di Arakan. Hanya melalui rangkaian telekomunikasi dari bandar sempadan dengan Bangaladesh iaitu Maungdaw sahaja telefon boleh berfunsgsi untuk mendapat maklumat.


14. Kutukan keras dilemparkan terhadap pihak berkuasa Myanmar yang sejak 1982 telah melancarkan penghapusan etnik terhadap kaum Rohingya. Umat Islam Rohingya pernah diperlaku secara kejam oleh regim tentera Myanmar pada tahun 1982 yang mengakibat 100,000 orang Rahingya terbunuh.


15. Kini lebih 400,000 pelarian Rohingya berada di kem pelarian di Bangladesh, 60,000 di Thailand, 150,000 di Pakistan, 40,000 di Malaysia. Puluhan pelarian di kem pelarian di Kutupalong dan Coax Bazar di Bangladesh berada dalam keadaan sangat dhaif kerana pihak berkuasa Bangladesh tidak memberi sebarang bantuan.


16. Nasib umat Islam Rohingya yang berada di Myanmar berada dalam keadaan yang sangat buruk dan sangat tenat. Undang-undang dan operasi keselamatan Nasaka sejak 1982 telah mengakibat kesengsaraan yang berat ke atas Umat Islam Rohingya yang masih berada di wilayah Arakan, Myanmar .


17. Antara penderitaan yang dialami ialah perampasan rumah, tanah, ternakan, pemusnahan masjid, arahan tidak dibenarkan membaiki mana-mana Masjid, ratusan Masjid dimusnah dan diganti dengan Pagoda Buddha, perkahwinan dan pergerakkan yang dihadkan hanya dengan keizinan tentera, penangkapan, penyiksaan tanpa bicara, perkosaan wanita dan pemaksaan keluar dari Islam dan dipaksa mengganut Buddha.


18. Penduduk Rohingya didera sehingga tidak dibenarkan memiliki walaupun pisau atau parang untuk kegunaan di rumah kecuali dengan izin tentera. Malah mereka juga tidak boleh memiliki telefon bimbit. Ada yang ditangkap dan dipenjara sehingga 7 tahun hanya kerana memiliki telefon bimbit.

Koleksi Gambar:-

Susah nak cakap betul atau tidak


         
PERMAISURI: “Sampai sekarang susah saya nak cakap, nak kata betul pun tidak, nak kata tidak pun tidak,” kata Sitinah Dollah, 51, anak sulung pasangan Allahyarham Dollah Seman, 92, atau lebih mesra dengan panggilan Pok Loh dengan isterinya, Fatimah Hamid, 74.

Pok Loh sebelum ini mendakwa, Erra Fazira atau nama sebenarnya Fazira Wan Chek mungkin anak kandungnya yang diserahkan kepada keluarga angkat.


Sitinah yang bekerja mencari lokan berkata, seboleh-bolehnya dia tidak mahu lagi memikirkan perkara itu kerana kesannya sangat besar sehingga diperkatakan orang serta media.

Malah, katanya, dia juga tak tahan diperli penduduk kampung ketika isu berkenaan ditimbulkan enam tahun lalu.


Katanya, sebelum bapanya meninggal dunia kerana sakit tua pada hari kedua Aidilfitri 2010, arwah tidak pernah lagi bercerita mengenai Erra.


“Kami adik-beradik tak tahu sangat hal itu. Kalau nak tahu cerita sebenar, kena tanya Erra sendiri. Lagipun bapa sudah dua tahun meninggal dunia dan emak pula sering ke rumah anak, termasuk ke Kelantan, Kuala Lumpur dan Johor.

“Syukur emak masih sihat. Dia sekarang ada di Tanah Merah, Kelantan dan tinggal di rumah seorang ahli keluarga untuk mengurut orang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pengkalan Gelap, Setiu.


Menurut laporan dalam Metro Ahad pada 2 Julai 2006, pasangan warga emas itu mendakwa Erra mungkin anak kandung mereka yang diserahkan kepada satu keluarga angkat, 36 tahun lalu.

Fatimah dan Pok Loh dikurniakan 14 anak, iaitu enam lelaki dan lapan perempuan yang kini berusia antara 29 hingga 51 tahun, tiga diserahkan kepada orang dijadikan anak angkat.


Mereka menyerahkan anak pada orang lain bukan kerana miskin, tetapi disebabkan keluarga angkat terbabit ingin sangat kerana tiada anak dan semua mereka ada pertalian saudara jauh.

syahid di bumi Syria

Salah seorang pemuda yang berasal dari Saudi, Muhammad Salim El-Harbi yang dikurniakan syahid di bumi Syria dalam satu pertempuran dengan askar dan talibarut Basyar di Lazaqiyah, Syria pada 7 Ramadhan 1433 bersamaan 26 Julai 2012. Beliau sempat menulis sepucuk surat berupa wasiat buat keluarganya:

"Kepada bonda yang tercinta, kepada ayahanda dan sekalian keluarga. Demi Allah! Saya tidak mengharapkan sesuatu kecuali redha Tuhan, bantuanNya buat agama kita, cintakan kepada jihad dan menuntut syahid. Dengan izin Allah, saya akan memberikan syafaat buat kalian semua. Ketahuilah! Bahawa mati itu tidak dapat ditolak sesiapapun walaupun kalian cuba menghalang kematian daripada saya, jika dia (mati) datang maka saya tidak dapat keluar. Ketahuilah! Bahawa jihad itu tidak akan dapat mempercepatkan atau melewatkan kematian seseorang. Firman Allah :(Setiap umat itu mempunyai ajal, apabila datang ajal mereka tidak akan disegerakan atau dilewatkan walau satu saat.)

Wahai ibu! Bersabarlah! Bukannya saya seorang bahkan ramai dari kalangan pemuda-pemuda yang telah mendahului saya ke bumi jihad, dari kalangan mereka ialah Abdul Majid Mohammed, Himad dan ramai lagi. Ramai dikalangan mereka yang memperolehi nikmat di akhirat dan dikurniakan syahid. Ketahuilah wahai ibu! Bahawa kehidupan tidak lagi bermakna buat saya, saya tidak mampu hidup lagi sedang saya melihat umat Islam dihina. Saya juga tidak dapat lagi mendengar tentang kehidupan ini sedang saya melihat saudara-saudara saya mendahului berjihad serta memperoleh syahid. Maka tidak dapat tidak perlu berjihad, maka tiada kehidupan melainkan dengan jihad. Akan tetapi jalan Allah tidak pernah menyempitkan jalan saya kepadaNya."

Ditulis oleh Muhammad Salim El-Harbi.

Semoga Allah menerima beliau dari kalangan syuhadaNya.
 

London 2012 Olympics

We Will Never Forget those who Betray Us. cc: Iran, China, Russia, Hisbul Shitan.

Muslim Sunna In Syria Are Being Cooked Alive and Burned to DEATH!!!

Muslim Sunna In Syria Are Being Cooked Alive and Burned to DEATH!!!
Look At This Man Chest!
In this car was 9 awam burned to death by Assad thugs!!!
Ya Allah!!!

Gambar yang dirakam dari wilayah Halab. Pengeboman yang dilakukan oleh rejim Basyar bagi membunuh rakyat. Lihat dalam bulatan merah kelihatan mayat penduduk yang terbakar hangus dalam kenderaan yang diletupkan oleh ejen-ejen Basyar. Laknat Allah ke atas orang-orang yang zalim

Angkara Syiah Basyar Asad Sabar2...!

Anak syahid :'( Today 58 killed in Syria! Ya Allah...How many more have to die !?