Wednesday, July 20, 2011

Cincin Rosmah, Pegawai Kastam KRISHNAN Ditahan?

KUALA LUMPUR: Dokumen-dokumen baru telah muncul dan mendedahkan bahawa cincin berlian yangdikatakan"dibeli" oleh isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor telah meninggalkan negara ini selepas empat hari ia dibawa masuk ke Malaysia.

Dalam e-mel yang dihantar kepada FMT, seorang penulis blog yang tidak mahu dikenali namanya, berkata cincin berlian RM24 juta "natural fancyblue cushion cut diamond ring" telah dibawa masuk ke negara ini pada 16 April untuk pameran peribadi oleh seorang VVIP yang tidak dikenali dan bukannya dibeli oleh Rosmah seperti yang didakwa lebih awal.

Cincin itu dihantar ke Singapura pada 20 April.

Satu set dokumen pengisytiharan import dan eksport menunjukkan bahawa cincin itu telah dibawa masuk ke negara ini oleh Jacob & Co c / o (penjagaan) Malca Amit Kuala Lumpur. Jacob & Co pengeluar gelang.

Dokumen tersebut juga mempunyai cetakan khas yang menyatakan: "Pemeriksaan oleh: H.E. Datin Paduka Seri Rosmah Mansor"

Lampiran dokumen-dokumen lain menunjukkan bahawa cincin itu telah dihantar ke Singapura pada 20 April oleh Malca Amit (Malaysia) ke cawangan di Singapura.

Adalah difahamkan bahawa cincin itu kemudiannya dihantar kembali kepada pemiliknya Jacob & Co di New York.

Kedua-dua dokumen telah ditandatangani oleh pegawai Kastam yang bernama A Krishnan dan diakui oleh Abdul Najid Abdul Razak, pembantu khas Pengarah Kastam.

Terdapat percanggahan dalam dokumen-dokumen itu, yang meletakkan harga cincin itu RM24 juta dalam akuan pengimport manakala nilai RM23.73 juta dalam akuan pengeksport.

Nombor invois bagi item yang sama juga berbeza.

Satu set dokumen - daripada paparan skrin komputer Jabatan Kastam - yang lebih awal telah menunjukkan bahawa cincin itu bernilai USD 24 juta (RM73.48 juta).

Walau bagaimanapun, dokumen-dokumen baru yang menunjukkan pergerakan perjalanan cincin ini dari Kuala Lumpur ke Singapura telah meletakkan nilai cincin itu kepada kira-kira RM24 juta.

Set pertama dokumen juga menunjukkan bahawa cincin itu telah dilepaskan oleh Pengurus Operasi Kastam Krishnan dan cincin itu tidak mempunyai duti import yang dikenakan ke atasnya.


Krishnan ditahan?

Sementara itu, Ketua Cabang PKR Rembau Badrul Hisham Shaharin di dalam blognya mendakwa bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan Krishnan yang menandatangani dokumen-dokumen Kastam tersebut.

Badrul, juga dikenali sebagai Chegubard, bagaimanapun, tidak menyatakan bila "Krishnan" ditahan.
Minggu lepas, beberapa blogger pro Pakatan Rakyat mendakwa bahawa Rosmah telah membeli sebentuk cincin dari Jacob & Co yang harganya mencecah sehingga RM75 juta berdasarkan nilai USD 24 juta.

Rosmah masih belum menjelaskan kemelut ini tetapi bukti terkini menunjukkan bahawa bukan dia yang membeli cincin tersebut dan ia hanya dibawa masuk ke negara ini untuk tujuan pameran.
Malaysiakini Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: Ada Orang bakal mati di bangunan SPRM gara-gara goship cincin Rosmah Puaka Laknatullah

Mengapa penganut Kristian bimbang pertemuan Najib-Pope?

Sekumpulan 365 rakyat Malaysia yang beragama Kristian, termasuk penganut Katolik telah menandatangani sepucuk surat kepada Pope Benedict XVI, bagi mengadu tindakan keras Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada perhimpunan aman BERSIH 2.0 9 Julai lalu.

Mereka juga melahirkan kebimbangan Najib mempolitikkan lawatannya ke Vatican.
pope benedict visit palestine israel 110509 04Mereka juga khuatir bahawa lawatan Najib ke Vatican pada masa ini dilihat sebagai usaha mencari sokongan popular menjelang pilihan raya umum ke-13 yang mesti diadakan sebelum pertengahan 2013 dan boleh menyaksikan beliau terus berkuasa.
Surat itu juga menyampaikan rasa hati penganut Katolik yang risau kemungkinan kerajaan dan pemimpin asing terpengaruh dengan Najib yang ghairah menyebarkan mesej kesederhanaan di luar negara sedangkan kerajaan BN pimpinan Najib sendiri berulang kali menggunakan kekerasan terhadap rakyat di negara ini.
Menurut mereka kebebasan beragama di Malaysia begitu terhad dan mengemukakan contoh seperti kes mahkamah Lina Joy dan rampasan buku serta kitab Kristian sebagai hujah.

Populariti

Surat yang disiarkan secara penuh oleh NGO Aliran itu dialamatkan kepada paderi kanan - Pontiff, dengan salinannya dihantar kepada Archbishop Leopoldo Girelli, yang beribu pejabat di Singapura.

Dalam surat mereka, kumpulan itu berkata tindakan keras ke atas BERSIH 2.0 yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihan raya di negara ini - menyaksikan gabungan 62 NGO berkenaan ditekan dan dihambat oleh pihak berkuasa yang selama ini dikuasai oleh parti politik yang sama dan sekarang diterajui oleh Najib.

NONEMenurut mereka, Majlis Perundingan Bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) yang mana Gereja Katolik turut bernaung telah mengesahkan hak BERSIH untuk berhimpun dan berarak secara aman yang disifatkan sebagai 'tuntutan berpatutan'.

Kumpulan itu juga mendakwa Najib bertindak bertentangan dengan nasihat Yang di-Pertuan Agong, yang mahu konfrontasi dengan penyokong BERSIH dielakkan.

Malah presiden Umno itu juga mengisytiharkan pertubuhan BERSIH sebagai haram dan menolak permohonannya untuk berhimpun di Stadium Merdeka pada 9 Julai lalu.

Berwaspada

Justeru, kumpulan itu meminta Pope Benedict agar berwaspada dalam berurusan dengan kerajaan pimpinan Najib

“Kami berdoa agar Holy See akan mempertimbangkan isu-isu yang kami nyatakan ini dan mendapat petunjuk dari Roh Kudus dalam berurusan dengan kerajaan Malaysia,” kata mereka.
NONEPenganut Kristian berkenaan juga risau Najib akan menggunakan lawatan tersebut untuk meraih undi dan mengekalkan popularitinya di kalangan penganut Kristian di Sabah Sarawak.

“Kami risau jika terdapat agenda politik tersembunyi untuk memenangi sokongan pengundi Kristian di Sabah dan Sarawak bersempena lawatan Najib ke Vatican ini.

“Akhir sekali, kami juga risau Najib cuba untuk mendekati Holy See pada masa ini untuk mendapatkan sokongan popular dalam pilihan raya umum akan datang yang bakal berlangsung menjelang awal 2013,” tulis mereka.

Selepas lawatan ke Vatican semalam, Najib berkata Malaysia dan kerajaan Vatican bersetuju menjalin hubungan diplomatik bagi menggalakkan hubungan persahabatan dan mengukuhkan kerjasama antarabangsa.

Pertemuan Najib dan Pope Benedict XVI diadakan di Castel Gandolfo, kediaman musim panas pemimpin penganut Katolik itu di pinggir bandar Rom. -M/kini

Read more: http://kafesantai.blogspot.com/2011/07/mengapa-penganut-kristian-bimbang.html#ixzz1Sevg6gAh
:::KAFE ISU SEMASA:::: Mengapa penganut Kristian bimbang pertemuan Najib-Pope?

NAJIB DI AMBANG PENJARA PRANCIS

بسم الله الرحمن الرحيم

Scandal Scorpene : Berita Buruk buat Najib...

Polis Perancis diberitakan telah menemui "dokumen yang agak penting" dalam siasatannya berhubung skandal pembelian kapal selam Scorpene,yang disifatkan sebagai "bayaran komisyen" oleh gergasi pengeluar senjata Perancis, DCN kepada pegawai tertinggi Malaysia termasuk Perdana Menteri Najib untuk melengkapkan perjanjian.

Najib yang ketika itu Menteri Pertahanan dikatakan antara "pemain utama" dalam skandal tersebut di samping bekas orang kanannya, Abdul Razak Baginda, hingga membawa kepada pertikaian komisen pembayaran sekitar Euro114 juta (RM500 juta) melalui Perimekar Sdn Bhd yang dimiliki isteri Razak Baginda, Mazlinda Makhzan yang akhirnya membawa kepada pembunuhan bekas penterjemah dan model dari Mongolia, Altantuya Shaariibu pada 2006.


Adalah dipercayai, pihak berkuasa Perancis akan melengkapkan segala kertas siasatan pada September tahun ini dan dipercayai sudah mengambil masa selama 18 bulan untuk mencari bukti kukuh bagi mengheret Najib ke Mahkamah Awam Perancis di Paris.


Bad news for Najib: French police have found "crucial" Scorpene documents
Written by Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle

French police have obtained "quite crucial documents" in the Scorpene submarines probe on whether French arms giant DCN had paid kickbacks to Malaysian officials, including Prime Minister Najib Razak, to secure the deal.

The 58-year old Najib had been the Defense minister sanctioning the acquisition in 2002. Even then, there had been much public unhappiness over the price which was seen as too expensive, and furthernore, the high-tech submarines considered as unsuitable for patrolling the country's shallow coastline. Right now, both ships are docked in Sabah and hardly used. There have also been reports of system malfunctions due to the unsuitability of the territorial waters.

"It is likely that in September we should have access to the first police conclusions from all the investigations that have taken place over the last 18 months. We know that the police seem to have obtained quite crucial documents," Asia Sentinel reported Paris-based lawyer William Bourdon assaying.

VIP personality


William is one of the French lawyers appointed by Malaysian NGO Suaram, which lodged a complaint on behalf of taxpayers against DCN for corruptly sealing the contract. It is illegal in France to offer bribes to secure a deal and if found guilty, DCN may have to pay compensation to Malaysian taxpayers for overcharging on the final price paid by the Malaysian government.

The French lawyer is due to arrive on Thursday, where he will speak to a Penang audience and brief them on the latest developments in the case. Suaram has already hinted that William will touch on the identities of several 'new' personalities involved in the kickbacks.

It is also believed that French investigators have managed to pin down a very important personality, who travelled with submarines negotiator Razak Baginda and murdered Mongolian translator, Altantuya Shaariibuu, to Macau as part of the complex negotiations.

There is red-hot speculation that this person is Najib himself. If true, it will blow away the PM's previous denials he never knew Altantuya, who is believed to have been his lover before he "passed" her onto Razak, who was his confidante and representative. Such evidence paves the way for the re-opening of her murder trial, which had ended with two of Najib's former bodyguards being sentenced to hang for her 2006 killing. However, the 'mastermind' is believed to be still at large.

Lesser personalities involved in the sprawling deal have also been traced and their identities likely to be revealed as well.

William is also expected to drop a new bombshell - previously unknown commissions that have just been uncovered by the investigators. This will add to the growing list of murky details shrouding the shady acquisition engineereed and pushed for by Najib years ago, when he was the Defense minister directly in charge of key military procurements.

No more secret places left for Najib

It looks like unless the French government is willing to help him out and muzzle up the case, Najib may have run out of hiding places. Whatever time that he can buy will not last long either.

And to pundits familar with all the ramifications both at the Malaysian and French ends, it is impossible for him to escape scot-free. One way or another, they say he will have to explain to his people the true extent of his involvement, not just in the kickbacks but also in the Altantuya murder.

In fact, not even his UMNO party can save him. With the Scorpenes trial expected to be heard in the French open court in August or September, many of the party warlords are already gearing up to push him out and slam the door on his administration, which has been scarred by non-achievement, gutter politics and extensive corruption.

It does not help that in recent months, Najib has felt the pressure and added to his own discomfort by making several disastrous decisions. The most recent was ordering a violent crackdown on a citizens rally for free and fair elections two weeks ago. His fast-fading popularity and plunging credibility makes him an easy target now.

Rightfully, the BN government should have immediately lodged a compliant with the French authorities when news reports about the huge Scorpene kickbacks first came to light. However due to Najib's influence, no one in the Malaysian government has dared to call for a public probe so far.

Even a suspicious 114 million euros (RM570 million) side-deal granted to Baginda's firm, Perimekar, has been whitewashed in Parliament as a "services" and "maintenance" contract, when it is obvious that the obscure firm has no experience or track-record in such a high-tech industry.

Numerous reports have also been lodged by Malaysian citizens, who are alarmed that the RM7 billion price tag is still climbing. It is now apparent Najib may have hidden the full cost to Parliament, opting to gradually seek additional budget allocations to maintain the ships rather than to reveal at one-go the full 'damage' to taxpayers. Yet till now, Malaysian police as well as the Malaysian Anti-Corruption Commission have refused to initiate any investigation into the file at all.

Seamy details in a sordid deal

Numerous questions are likely to be asked by those attending the Suaram-organised sessions with William on 21, 22 and 23rd Jruly. Apart from the status of the case, the latest 'dirt' dug out so far, the greatest interest will surely centre around the beautiful but tragic Altantuya, who acted as translator for Baginda.

Uppermost on Malaysian minds are exactly what sort of relationship Najib had with her. Not that they are voyeurs and wish to nose out all the seamy details of the love affair the two allegedly had, but because they want to know how much and to what extent their PM - who was then the DPM - was willing to lie and may have lied just to become prime minister.

"If you want to know all these details, you have to come for the dinner, listen and ask," Suaram director Cynthia Gabriel told Malaysia Chronicle.- Malaysia Chronicle

- Darianaksungaiderhaka


le="color: rgb(51, 51, 255); font-style: italic; font-weight: bold;">Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

! BUJANG SUSAH !

Gambar X Rays Kecederaan Pengawal Anwar dan Mat Sabu


Tulang pipi Fayyahd Afiq Albakqry, 25 dikatakan retak dan hancur semasa peserta perhimpunan BERSIH 2.0 itu melarikan diri daripada asakan dan serangan polis di KL Sentral pada 9 Julai lalu lapor Malaysia Kini.

Beliau terpaksa menjalani pembedahan pembinaan semula tulang pipinya menggunakan titanium, baru-baru ini.

Surendren yang juga naib presiden PKR mengiringi Fayyadh membuat laporanpolis di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi berhubung dakwaan kejadian itu sehingga menyebabkan kecederaannya.

Menurut Surendren, pengawal peribadi itu masih dalam trauma dan enggan melayan soalan wartawan.

Sementara itu dibawah ini pula ialah gambar yang memaparkan keadaan tulang di lutut Mat Sabu. Pada 9 Julai lalu, beliau mendakwa telah dirempuh oleh trak polis sehingga menyebabkan motosikal yang diboncengnya terbabas.

Kredit: Al Bakistani
DUNIACACAMARBA

Mangsa penutup konkrit hilangJOHOR BAHRU – Keluarga mangsa jatuh longkang Sabtu lalu, Siti Noor Zuliana Marianto, 12, redha dan menganggap apa yang berlaku kemalangan yang tidak dapat dielakkan.

Bapa mangsa, Marianto Mariono, 45, pula tidak mahu memanjangkan kes.

“Benda ini sukar nak cakap, ia berpunca kecuaian dari mana-mana pihak, kerana kegiatan curi penutup besi ini terjadi di mana-mana.

“Malah ini bukan insiden pertama yang berlaku ke atas anak saya, sebelum ini anak lelaki yang ketiga juga pernah mengalami nasib yang sama,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Larkin Perdana, semalam.

Marianto berkata, kecederaan anaknya tidak parah cuma terkilan insiden berlaku seminggu sebelum percubaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Pelajar Sekolah Kebangsaan Tanjung Puteri itu yang bakal menduduki percubaan UPSR 26 Julai depan, kini terpaksa berehat di rumah akibat kecederaan di kakinya masih belum pulih.

Siti Noor Zuliana berkata, akibat insiden itu beliau sukar tidur dan sentiasa dalam kesakitan.

“Rasa amat sakit terutama waktu malam hingga sukar hendak tidur akibat bisa, jika terlalu sakit, saya akan menangis,” katanya.

Dalam kejadian Sabtu lalu jam 7 malam, Siti Noor Zuliana terjatuh lalu terperangkap dalam lubang longkang pembetung sedalam 9 meter selama sejam kerana tidak menyedari lubang longkang itu tiada penutup konkrit.

Dia yang tinggal bersama keluarga di sebuah pangsapuri sejak empat tahun lalu terjatuh ke dasar longkang itu ketika dalam perjalanan ke kedai berhampiran.

Berikutan itu, beliau cedera di kepala dan tangan kanan, dan kulit terkoyak di bahagian tulang kering kaki kanan.

Sementara itu, Ahli Majlis Bandaraya Johor Bahru, Khalid Mohamad yang melawat mangsa berkata, tindakan segera telah diambil dengan menggantikan penutup konkrit besi yang dicuri.

“Kegiatan curi besi penutup longkang ini atau vandalisme kerap berlaku, dan lokasi seperti di Larkin Perdana ini merupakan kawasan sibuk juga berlaku kecurian apatah lagi di kawasan-kawasan terpencil.

“Saya juga akan maklumkan kepada Datuk Bandar mengenai insiden ini bagi mendapatkan rawatan susulan dan sumbangan kepada mangsa sehingga beliau benar-benar pulih.

“Apa yang berlaku ini amat dikesalkan dan saya seru ibu bapa, nasihatkan anak-anak mereka agar lebih berhati-hati,” katanya.

Khalid berkata, insiden yang berlaku ini merupakan yang pertama dilaporkan pada tahun ini.
SH

Diperdaya pusat kecantikanMUAR – Seorang kakitangan kerajaan terpaksa menanggung kerugian sebanyak RM798 kerana terpedaya dengan tawaran menarik daripada sebuah pusat kecantikan di Batu Pahat pada tahun lalu.

Wanita yang mahu dikenali sebagai Asmah, 33, berkata, dia mula mengunjungi premis tersebut bertujuan untuk mendapatkan rawatan kecantikan bagi menghilangkan jeragat di mukanya.

Menurutnya, seorang rakan yang mengetahui masalah yang dihadapinya itu telah mengesyorkannya untuk mendapatkan rawatan di pusat kecantikan berkenaan.

“Tanpa sebarang rasa ragu-ragu, saya telah berkunjung ke pusat kecantikan itu untuk mendapatkan rawatan.

“Saya menjadi lebih yakin apabila ahli keluarga rakannya pernah mendapatkan rawatan di sini memperoleh hasil yang memuaskan di situ,” katanya kepada Sinar Harian.

Di pusat kecantikan berkenaan katanya, dia telah ditawarkan menjalani rawatan percubaan dengan harga hanya RM100.

“Rawatan yang diberikan sangat memuaskan ditambah pula layanan daripada pekerja-pekerja pusat itu boleh dikatakan terbaik.

“Disebabkan berpuas hati dengan rawatan yang diberikan menyebabkan saya tertarik untuk memilih pakej bagi rawatan susulan,” katanya.

Asmah berkata, dia memilih pakej rawatan kecantikan berharga RM2,394 untuk 12 kali rawatan termasuk dua rawatan tambahan percuma.

“Pakej rawatan ini sangat menarik kerana harganya yang jauh lebih rendah berbanding dengan harga untuk sekali rawatan iaitu RM399.

“Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk menerima tawaran tersebut dan menjelaskan bayaran sebanyak RM2,394 menggunakan kad kredit,” katanya.

Namun begitu katanya, kegembiraan yang dirasainya tidak berpanjangan apabila dia ingin membuat temu janji untuk rawatan buat kali kelima.

“Ketika itu, saya banyak membuat panggilan telefon untuk temu janji tetapi tidak berjawab, lalu saya nekad untuk pergi ke pusat terbabitnya.

“Alangkah terkejutnya apabila mendapati pusat itu telah ditutup dan dikatakan telah berpindah ke tempat lain,” katanya.

Pelbagai usaha telah dilakukannya termasuk pergi ke ibu pejabat pusat di Johor Bahru tetapi ianya sudah tidak beroperasi lagi.

“Saya turut membuat semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan status premis itu menunjukkan masih lagi beroperasi,” katanya.

Asmah akhirnya memfailkan kes tersebut ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) pada 23 Mei lalu bagi mendapatkan semula kerugian yang di�tanggungnya.
SH

Mangsa penipuan sindiket nikahTAMAN CENDANA – Sepasang suami isteri baru tersedar pernikahan yang selama ini dianggap sah sehingga melahirkan empat anak sebenarnya tidak sah selepas ditangkap Jabatan Agama Islam Johor (Jaij).

Roslan, 42, (bukan nama sebenar) mendakwa, dia bersama isteri menjadi mangsa penipuan sindiket nikah apabila pernikahannya yang dibuat secara tergesa-gesa diambil kesempatan pihak tidak bertanggungjawab.

Menurutnya, kerana ingin menutup malu isteri yang juga saudaranya ketika itu sedang mengandung hasil hubungan haram, dia dengan rela hati bersetuju menjadi ‘pak sanggup’.

“Tanpa berfikir panjang, kami mengambil keputusan bernikah di Batu Pahat secara tergesa-gesa tanpa ada rasa sangsi dengan pernikahan itu kerana mempunyai imam, wali dan saksi yang sah.

“Malah masalah mula timbul apabila anak-anak gagal didaftarkan berbin dan berbintikan saya kerana didakwa pihak berkenaan sijil nikah yang dimiliki adalah palsu,” katanya.

Roslan berkata, masalah bertambah rumit sehingga pelbagai andaian mula timbul apabila anak sulung gagal didaftarkan sekolah kerana tidak mempunyai sijil kelahiran.

Menurutnya, status perkahwinannya mula terbongkar apabila rumahnya diserbu pihak Jaij dan sijil nikah yang dipertahankannya selama ini sebenarnya palsu.

“Sesiapa pun tidak pernah meminta perkara sebegini berlaku, tetapi saya cukup kecewa dengan pihak yang mengambil kesempatan di atas masalah yang sedang kami hadapi ketika itu.

“Saya nasihatkan kepada pasangan yang ingin berkahwin supaya menggunakan saluran yang betul untuk mengelakkan menerima nasib seperti saya.

“Walaupun saya sedih kerana anak-anak tidak dapat dibin dan dibintikan saya, tetapi saya akan berusaha mendidik mereka dengan baik terutama dalam memberikan pelajaran yang sempurna agar hidup kami sekeluarga sempurna seperti orang lain,” katanya.
SH

72 anak luar nikah dicatatkanTAMAN CENDANA – Satu jumlah yang agak memeranjatkan apabila seramai 72 anak luar nikah hasil daripada perkahwinan tidak sempurna dicatatkan di penempatan Rumah Pangsa Taman Cendana.

Setiausaha Jawatankuasa Penduduknya, Shamsul Bahrin Ibrahim berkata, daripada keseluruhan seramai 72 anak luar nikah yang dikenal pasti, 57 daripadanya perempuan, manakala selebihnya adalah lelaki.

Menurutnya, majoriti anak luar nikah itu berusia seawal bayi yang baru dilahirkan sehingga usia remaja dalam lingkungan 17 tahun hasil bancian yang dibuat Jawatankuasa Penduduk.

“Bagaimanapun majoriti pasangan yang terlibat dalam permasalahan ini melibatkan pasangan luar yang berasal dari merata negeri, termasuk Sabah dan Sarawak.

“Kita mengalami kesukaran untuk difahami mengenai perkahwinan adat yang didakwa oleh pasangan dari Sabah dan Sarawak sehingga terpaksa berdepan masalah sijil kelahiran anak-anak,” katanya kepada media, di sini.

Shamsul berkata, kebanyakan anak luar nikah yang dilahirkan disebabkan pasangan terlanjur sebelum berkahwin, selain beberapa kes terpencil termasuk kes haruan makan anak.

Menurutnya, bagaimanapun pihaknya tidak pernah memandang rendah terhadap pasangan atau anak-anak yang terlibat dalam perkahwinan tidak sempurna itu, sebaliknya banyak usaha perbincangan dan pendekatan yang dilakukan.

“Kita banyak menjadi rujukan kepada pasangan yang terlibat, malah ada yang tampil pada saat-saat akhir apabila berdepan masalah sijil kelahiran sehingga anak-anak tidak dapat didaftarkan sekolah.

“Kita menggunakan pendekatan keagamaan melalui Kelas Fiqah dan Kelas Bina Insan yang diadakan di sini, selain membantu mengajak pasangan yang terlibat berdepan de�ngan jabatan bertanggungjawab,” katanya.

Menurutnya, pihak bertanggungjawab sepatutnya menguatkuasakan undang-undang yang ada untuk memastikan permasalahan sebegini dapat dibendung.

Menurutnya, banyak peranan yang perlu dimainkan jabatan yang bertanggungjawab dalam perkara itu terutama dalam mendekati pasangan terlibat melalui program kaunseling dan sebagainya.

“Kita tidak mahu anak luar nikah yang menginjak 17 tahun mengambil keputusan meninggalkan keluarga kerana walaupun melalui masalah perkahwinan tidak sempurna, tetapi hubungan kekeluargaan perlu kukuh.

“Kita mohon kerjasama pihak bertanggungjawab supaya boleh menguatkuasakan undang-undang yang ada dan turut sama mencari jalan penyelesaian kerana kita semakin pelik apabila masyarakat kini sudah tidak rasa terhina dengan keaiban yang berlaku terhadap keluarga mereka,” katanya.
SH

“Sekeluarga pernah berlapar”WAKAF BHARU – Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga. Seorang isteri bukan sahaja tiada tempat bergantung apabila suaminya menghilangkan diri, tetapi kerana kedaifan hidup mereka, Noraizam Awang, 40, bersama tujuh anak pernah kelaparan.

Kesengsaraan itu terpaksa ditanggung bersendirian oleh Noraizam sejak suaminya itu, Azman Mat Ali @Ibrahim, 43, hilang tanpa sebarang berita sejak tiga tahun lepas.

Sejak itu, bermulalah detik-detik hitam buat keluarga ini apabila mereka sering terputus makanan manakala anak-anak pula sering tidak ke sekolah kerana Noraizam tidak mampu menyediakan wang saku mahu pun bekal makanan untuk anak–anaknya itu.

Lebih malang, rumah peninggalan orang tua suami Noraizam yang didiami keluarga ini sejak 23 tahun, dinding dan lantai banyak reput, manakala bumbung rumah hampir runtuh dan banyak bocor, amat memeritkan keluarga ini.

Noraizam berkata, dengan pendapatan RM10 sehari hasil upah mengasuh anak jiran, dia hanya mampu membeli beras sekilogram sehari untuk dimakan 9 beranak.

“Sekadar lauk telur mungkin saya mampu, kadang kala hari ini beli ikan, esok beli beras, namun dengan harga barang yang melambung tinggi sekarang ini, memang memeningkan kepala saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya berdekatan dengan jambatan Kedemit.

Menurutnya, itu pun upah mengasuh diambilnya setiap hari, waktu petang baru dapat upahnya dan dengan upah itu, terus dibeli keperluan dapur.

“Untuk saya bekerja di tempat lain, saya masih ada anak kecil berusia lima tahun, agak sukar untuk saya tinggalkannya apatah lagi menghantarnya ke rumah pengasuh” katanya.

Menurutnya, dengan wang RM10 ini jugalah, digunakan untuk perbelanjaan anak – anak ke sekolah dan dengan enam anak bersekolah, memang tidak cukup sehinggakan anak-anaknya terpaksa bergilir – gilir ke sekolah.

“Hari ini anak saya yang tingkatan lima ke sekolah, esok dia tidak ke sekolah bagi peluang kepada adiknya pula ke sekolah.

“Untuk mereka ke sekolah serentak, saya tidak dapat sedia wang saku mereka,” katanya.

Menurutnya, yuran persekolahan anaknya belum dibayar lagi sedangkan sekarang ini sudah di hujung tahun.

“Saya risau sekiranya saya tidak dapat sediakan wang untuk membayar yuran persekolahan anak – anak, mungkin anak saya yang tingkatan lima tidak dapat menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia,” katanya.

Menurutnya, dia agak bernasib baik apabila anak sulungnya, Nurul Tasnin, yang sudah berumah tangga tinggal bersama, sekurang – kurangnya suami anaknya itu yang bekerja sebagai buruh dapat membantu tetapi mereka juga bukan orang senang kerana sudah mempunyai seorang anak.

“Dengan bil elektrik dan bil air tertunggak dua bulan, saya tertekan, sedih mengenangkan nasib kami anak beranak ini.

“Mungkin ini ujian hidup buat kami, tetapi berharap ada sinar untuk kami bebas dari belenggu kemiskinan ini,” katanya.

Sebelum ini, Sinar Harian pernah menyiarkan kisah Noraizam menjejaki suaminya yang hilang, namun setakat ini suaminya masih belum ditemui.
SH

Kenapa saya menyokong Bersih 2.0


1. Bersih 2.0 bukan sebuah pertubuhan sebagaimana yang didakwa oleh pihak UMNO dan Barisan Nasional kononnya Bersih adalah sebuah pertubuhan haram yang tidak berdaftar dengan R.O.S, sebaliknya Bersih 2.0 adalah satu kempen yang digerakkan oleh sekurang - kurangnya 62 Ngo yang bergabung untuk menuntut pemulihan sistem demokrasi dan pengurusan pilihanraya yang adil dan telus.

2. Kempen ini berpaksi kepada 8 tuntutan yang telah dikemukakan kepada pihak berkenaan samaada kerajaan mahupun pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Apa yang lebih penting juga ialah 8 tuntutan mesti difahami dan diperjuangkan oleh rakyat demi masa depan negara dan kepimpinannya iaitu :

Bersihkan Senarai undi

Mereformasikan undi pos

Penggunaan Dakwat Kekal

Masa kempen minima 21 hari

Akses media yang bebas dan adil

Kukuhkan Institusi awam

Hentikan rasuah

Hentikan politik kotor

3. Cubaan mengaitkan kempen Bersih 2.0 dengan perjuangan komunis dan pula mendapat pembiayaan dari pihak asing adalah satu percubaan jahat dan tidak berasas. Masakan komunis menyokong perjuangan pemulihan demokrasi yang digerakkan Bersih 2.0.

4. Menuduh tanpa bukti. Pastinya panik menyaksikan kebangkitan rakyat biarpun secara aman. Biarpun tidak keseluruhan namun, jumlah rakyat yang bangkit menolak dan membantah adalah jumlah yang membuatkan kuasa pemerintahan mereka tergugat andainya mereka rela untuk dihitung oleh rakyat.

5. Terpaksa mengekalkan undi pos sebagai tali hayat untuk kekal memerintah. Keupayaan kerajaan sangat terhad untuk memerangi rasuah yang telah membarah dalam parti.

6. Tuntutan lapan perkara yang dibawa oleh Bersih 2.0 akan terus menghantui. Menjadikan kerajaan hilang rasional lantas menggunakan pihak keselamatan untuk tradisi membelasah rakyat sendiri. Menangkap individu yang memakai baju kuning bertulis Bersih 2.0 dengan tertera pula lapan tuntutan.

7. Tuntutan lapan perkara ini akan terus diratib oleh rakyat sehinggalah kerajaan dan seluruh agensinya yang berkenaan akur dan bersedia untuk pilihanraya yang adil, telus dan saksama. Kita masih komited dengan kaedah "muwajahah silmiah" iaitu persaingan secara aman tanpa kekerasan dan senjata. Namun padang mestilah sama rata dan peraturan pula adil dan telus.

8. Bersih 2.0 tidak digerakkan untuk menjatuhkan kerajaan UMNO dan BN dengan kekerasan sebagaimana apa yang dilakukan oleh mereka ke atas rakyat dengan menimbulkan huru hara dan kacau bilau yang menggugat keamanan serta ketenteraman awam.

9. Bersih 2.0 hanya menuntut pemulihan sistem demokrasi dan pengurusan pilihanraya yang bersih dan bersedia untuk bersaing dengan UMNO dan BN dalam sistem yang adil, telus dan saksama.

Tiada lagi penafian hak bersuara dengan memastikan akses media yang adil dan bebas serta tiada lagi pelanggaran hak memilih dengan mereformasikan undi pos.

10. Jika UMNO dan BN mengapong diri dengan kempen 1 Malaysia, Pakatan Rakyat memobilisasi rakyat dengan Bersih 2.0 yang akan terus kekal momentumnya biarpun berdepan dengan pelbagai tindakan yang tidak bertamadun.Ketua Pemuda Pas, Nasrudin Hassan

SH

Bersih serah dokumen 8 perkara kepada Agong

Turut gesa enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia dibebaskan
PETALING JAYA: Gabungan bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 semalam berjaya menyerahkan memorandumnya yang mengandungi lapan perkara kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin, lapor sebuah laman berita setempat.

Encik Richard Yeoh dan Encik Liau Kok Fah, dua anggota jawatankuasa pandu Bersih 2.0, menyerahkan memorandum itu kepada seorang pembantu setiausaha peribadi Sultan Mizan pada sebelah petang.

'Memorandum itu menggesa agar diadakan pembaharuan (proses) pilihan raya,' kata Encik Liau kepada laman berita dalam talian Free Malaysia Today (FMT), semalam.

Antara lain, memorandum Bersih 2.0 itu menggesa agar dikemaskinikan senarai pengundi bagi pilihan raya mendatang, membaharui amalan undi pos dan menghentikan politik kotor dan rasuah.

Ia juga mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia menggunakan dakwat tidak boleh dikikis bagi setiap pengundi, mengadakan tempoh berkempen selama 21 hari, akses media yang bebas dan adil, serta pengukuhan institusi awam seperti SPR.

Selain itu, Bersih 2.0 turut menggesa agar enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM), termasuk seorang Ahli Parlimen (AP), Dr Michael Jeyakumar Devaraj, dibebaskan daripada tahanan di bawah Ordinan Darurat.

Dalam satu perkembangan lain pula, Datuk Marina Mahathir, anak mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata beliau marah dengan serangan peribadi para pemimpin Barisan Nasional, termasuk Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, terhadap Ketua Gabungan bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan.

'Saya rasa rakyat Malaysia sangat terkejut dengan tindakan ini. Juga tindakan kerajaan menahan anggota-anggota Parti Sosialis Malaysia dengan alasan mereka 'komunis'. Satu tuduhan yang sangat tidak berasas,' kata Datuk Marina, seperti yang disiarkan oleh laman berita Indonesia, VIVANews.com.

Anak sulung Dr Mahathir itu menyertai perhimpunan Bersih di Kuala Kumpur pada 9 Julai lalu bagi menuntut pilihan raya adil dan bersih tetapi mengakui dirinya bernasib baik kerana menyertai perhimpunan itu di kawasan polis tidak langsung bertindak keras.

Namun, menurutnya, para pembantah di tempat lain mengalami tindakan kekerasan berlebihan daripada polis.

'Ada banyak cerita daripada peserta lain, termasuk rakan kerja saya. Mereka terkenan gas pemedih mata, meriam air dan keadaan kacau bilau,' katanya.

Datuk Marina berkata, walaupun mereka tidak melakukan hal-hal yang provokatif, mereka tetap diserang polis, walaupun telah melarikan diri, dengan tembakan gas pemedih mata hingga dalam pekarangan Hospital Tung Shin.

Cyberita Online Luar Negara: "Mudah cetak"

KDN tapis artikel 'The Economist' kritik tindakan polis di demo Bersih

KUALA LUMPUR: Di sebalik usaha pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak mahu memperbaiki imejnya yang terjejas teruk ekoran liputan meluas perhimpunan Gabungan bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0, pada 9 Julai lalu, Kementerian Dalam Negeri (KDN) Malaysia pula menapis sebuah artikel edisi terbaru majalah The Economist menyentuh isu tersebut.

Pihak berkuasa didapati menghitamkan beberapa bahagian pada artikel yang mendakwa pendekatan Putrajaya menangani perhimpunan Bersih 2.0 sebagai satu tindakan keterlaluan kerana 'cemburu', demikian lapor laman berita dalam talian, The Malaysian Insider, semalam.

Beberapa tulisan media antarabangsa juga telah memberikan kritikan pedas terhadap cara Putrajaya menangani isu itu.

Antara bahagian yang dihitamkan oleh KDN ialah perkataan-perkataan yang menyifatkan tindakan polis sebagai keras dan dakwaan bahawa kerajaan menarik balik tawarannya kepada penganjur perhimpunan bagi menggunakan stadium.

Artikel bertajuk, Taken to the cleaners - an overzealous government response to an opposition rally menyenaraikan urutan kekecohan pada 9 Julai lalu, apabila polis menggunakan gas pemedih mata dan air berasid menyuraikan ribuan penunjuk perasaan yang membanjiri jalan-jalan di Kuala Lumpur bagi menuntut pembaharuan pada proses pilihan raya.

Meskipun artikel penuh boleh diperoleh secara dalam talian, KDN menghitamkan empat bahagian, yang salah satunya melaporkan kematian seorang peserta perhimpunan.

Allahyarham Baharuddin Ahmad, seorang anggota Parti Islam Semalaysia (PAS) dan suami seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR), pengsan ketika cuba melarikan diri daripada tindakan polis di kawasan KLCC.

Kelmarin, polis mengumumkan bahawa pihaknya telah menubuhkan enam jawatankuasa bagi menyiasat dakwaan kezaliman polis ketika menguruskan perhimpunan itu.

Menurut The Economist, Malaysia ada sejarah menapis artikel-artikel yang disiarkan.

Dalam rencana yang dihasilkan September lalu, The Economist berkata KDN lazimnya akan menapis tulisan yang boleh menyinggung kaum Muslim.

Majalah itu menyenaraikan Malaysia di bawah India dan China dalam carta 12 negara sama ada yang menapis, melarang atau menyita naskhah-naskhahnya yang diedarkan dalam 190 negara di seluruh dunia.

Cyberita Online Luar Negara

Bersih serah dokumen 8 perkara kepada Agong

Turut gesa enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia dibebaskan
PETALING JAYA: Gabungan bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 semalam berjaya menyerahkan memorandumnya yang mengandungi lapan perkara kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Mizan Zainal Abidin, lapor sebuah laman berita setempat.

Encik Richard Yeoh dan Encik Liau Kok Fah, dua anggota jawatankuasa pandu Bersih 2.0, menyerahkan memorandum itu kepada seorang pembantu setiausaha peribadi Sultan Mizan pada sebelah petang.

'Memorandum itu menggesa agar diadakan pembaharuan (proses) pilihan raya,' kata Encik Liau kepada laman berita dalam talian Free Malaysia Today (FMT), semalam.

Antara lain, memorandum Bersih 2.0 itu menggesa agar dikemaskinikan senarai pengundi bagi pilihan raya mendatang, membaharui amalan undi pos dan menghentikan politik kotor dan rasuah.

Ia juga mahu Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia menggunakan dakwat tidak boleh dikikis bagi setiap pengundi, mengadakan tempoh berkempen selama 21 hari, akses media yang bebas dan adil, serta pengukuhan institusi awam seperti SPR.

Selain itu, Bersih 2.0 turut menggesa agar enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM), termasuk seorang Ahli Parlimen (AP), Dr Michael Jeyakumar Devaraj, dibebaskan daripada tahanan di bawah Ordinan Darurat.

Dalam satu perkembangan lain pula, Datuk Marina Mahathir, anak mantan perdana menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkata beliau marah dengan serangan peribadi para pemimpin Barisan Nasional, termasuk Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak, terhadap Ketua Gabungan bagi Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan.

'Saya rasa rakyat Malaysia sangat terkejut dengan tindakan ini. Juga tindakan kerajaan menahan anggota-anggota Parti Sosialis Malaysia dengan alasan mereka 'komunis'. Satu tuduhan yang sangat tidak berasas,' kata Datuk Marina, seperti yang disiarkan oleh laman berita Indonesia, VIVANews.com.

Anak sulung Dr Mahathir itu menyertai perhimpunan Bersih di Kuala Kumpur pada 9 Julai lalu bagi menuntut pilihan raya adil dan bersih tetapi mengakui dirinya bernasib baik kerana menyertai perhimpunan itu di kawasan polis tidak langsung bertindak keras.

Namun, menurutnya, para pembantah di tempat lain mengalami tindakan kekerasan berlebihan daripada polis.

'Ada banyak cerita daripada peserta lain, termasuk rakan kerja saya. Mereka terkenan gas pemedih mata, meriam air dan keadaan kacau bilau,' katanya.

Datuk Marina berkata, walaupun mereka tidak melakukan hal-hal yang provokatif, mereka tetap diserang polis, walaupun telah melarikan diri, dengan tembakan gas pemedih mata hingga dalam pekarangan Hospital Tung Shin.

Cyberita Online Luar Negara

Suu Kyi peringati bapa


YANGON 19 Julai - Ikon demokrasi Aung San Suu Kyi hari ini mengetuai beratus-ratus pengikutnya menghadiri upacara memperingati ayahnya, Jeneral Aung San, di Tugu Peringatan di sini selepas mendapat kebenaran daripada pihak berkuasa Myammar, buat pertama kalinya sejak 2002.

Sejumlah besar pengikutnya berkumpul di luar ibu pejabat parti pimpinannya, Parti Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) di Yangon dan ramai yang mengikutinya berarak ke Tugu Peringatan Jeneral Aung San yang juga wira kemerdekaan Myanmar di Kandawgyi Lake.

Suu Kyi yang dibebaskan daripada perintah tahanan di rumah selepas pilihan raya kontroversi pada November lalu, kali terakhir menghadiri majlis itu sembilan tahun lalu.

Dengan memakai blaus putih dan skirt hitam tradisional, beliau melawati tugu peringatan itu dua kali, termasuk ketika majlis rasmi yang dihadiri oleh para pegawai kerajaan dan tentera.

Suu Kyi turut meletakkan kalungan bunga di tugu peringatan yang menjadi simbol pembunuhan ayahnya dan beberapa pemimpin kemerdekaan lain pada 19 Julai 1947.

Beliau selepas itu mengadakan perjumpaan dengan diplomat Barat di ibu pejabat parti pimpinannya di Yangon.

Polis yang berpakaian preman dilaporkan mengawal majlis itu, tetapi pegawai turut membenarkan beratus-ratus penyokong Suu Kyi untuk memberi penghormatan kepada wira kemerdekaan itu. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

EC sahkan Yingluck sebagai Ahli ParlimenYingluck (tengah) ketawa ketika didekati pemberita, sebaik-baik tiba di ibu pejabat Parti Pheu Thai di Bangkok, semalam. - AP


BANGKOK 19 Julai - Suruhanjaya Pilihan Raya Thailand (EC), hari ini mengesahkan kemenangan Yingluck Shinawatra sebagai Ahli Parlimen pada pilihan raya umum Thailand 3 Julai lalu, sekali gus membuka laluan untuknya menjadi Perdana Menteri wanita pertama negara ini.

Pengesahan tersebut juga mengenepikan semua aduan yang dikemukakan pihak tertentu terhadap Yingluck berhubung pencabulan peraturan pilihan raya baru-baru ini.

Yingluck, adik perempuan bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra merupakan pemimpin Parti Pheu Thai yang memenangi pilihan raya umum itu dan berhadapan pelbagai dakwaan salah laku semasa kempen pilihan raya.

Suruhanjaya tersebut hari ini turut mengesahkan kemenangan Perdana Menteri Abhisit Vejjajiva dari Parti Demokrat, menyaksikan pemimpin itu memainkan peranan pembangkang di Parlimen.

"Semuanya berjalan lancar. Suruhanjaya sebulat suara menolak semua aduan yang dikemukakan terhadap Yingluck dan Abhisit," kata seorang daripada pesuruhjaya EC, Sodsri Satayatham.

EC hari ini mengesahkan kemenangan 12 Ahli Parlimen, menjadikan jumlah keseluruhan Ahli Parlimen yang telah disahkan kepada 370 orang.

Sodsri dalam pada itu berkata, EC akan bertemu sekali lagi pada Khamis ini untuk membincangkan kes-kes yang masih belum selesai.

Suruhanjaya itu perlu mengesahkan kemenangan 475 daripada 500 Ahli Parlimen bagi membolehkan Parlimen bersidang buat pertama kali bagi memilih Speaker dalam tempoh 30 hari selepas pilihan raya diadakan.

Speaker akan menetapkan persidangan kedua Parlimen dalam tempoh sehari atau dua kemudian bagi melantik Perdana Menteri. - Reuters

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Bekas jaguh jimnastik China mengemis di jalanan

BEIJING: Seorang ahli jimnastik China paling berbakat ditemui meminta sedekah di jalan raya selepas menjual dua pingat emasnya dengan harga RM50.

Zhang Shangwu, 28, diyakini akan meraih pingat emas Olimpik Athens 2004 sebelum kariernya berakhir akibat kecederaan.


Dia kini terpaksa meminta sedekah di jalan raya selepas memperoleh sejumlah kecil bayaran daripada kerajaan dan mendapati dirinya tidak boleh bekerja.

Keadaannya mengejutkan rakyat China, sebuah negara yang menghargai pemenang Olimpik dan keluarga mereka dengan memberi hadiah.


Ia juga mendorong kecaman terhadap sistem sukan ala-Soviet yang ketat yang diamalkan China.


Pengkritik berkata, adalah sesuatu yang tidak boleh diterima melihat sejumlah besar atlit yang terpaksa bersara dibiarkan hidup dalam kesusahan.

Di negara itu, bintang sukan menjalani program latihan sejak usia muda.

Selagi berjaya, mereka akan menerima gaji bulanan dan pelbagai ganjaran. Tetapi jika kalah, mereka akan dibiarkan begitu saja.

Chang dilahirkan dalam sebuah keluarga petani di Baoding, wilayah Hebei. Pada usia lima tahun, dia dihantar berlatih selama tujuh tahun di sebuah akademi gimnastik.


Dia dipilih mewakili pasukan kebangsaan China pada 2001 dan menang dua pingat emas pada Sukan Universiti dunia.


Dia dilihat hampir pasti memenangi sukan Olimpik Athens pada 2004 tetapi gagal bertanding apabila mengalami kecederaan pada tendon Achilles.


Zhang tidak pulih daripada kecederaan itu dan terpaksa bersara pada 2005 dengan menerima bayaran sebanyak RM18,250 daripada kerajaan China.


“Wang itu bermakna pasukan tempatan tidak perlu menanggung masa depan saya. “Selepas saya meninggalkan sukan itu, saya mendapat pekerjaan sebagai budak penghantar makanan. “Tidak lama kemudian, kecederaan saya bertambah teruk sehinggga saya tidak boleh berlari atau berjalan untuk tempoh masa yang lama,” katanya. Apabila kehabisan wang simpanan dan datuknya pula mengalami pendarahan otak, Zhang beralih kepada jenayah dan pada 2007, ditangkap kerana mencuri di Beijing.


Dia dibebaskan dari penjara April lalu dan mendapati dirinya terpaksa mengemis untuk hidup. - AP

myMetro | Bekas jaguh jimnastik China mengemis di jalanan

Cole minta gambar bogelJESSYCA (kiri) dan Cheryl.
JESSYCA (kiri) dan Cheryl.

COLE.
COLE.LONDON: Ashley Cole didakwa merayu seorang model pakaian dalam menghantar gambar bogelnya beberapa hari sebelum kembali kepada bekas isteri, Cheryl pada hari ulang tahun kelahirannya.
Cheryl, 28, bintang X Factor sebelum itu sudahpun kecewa selepas mengetahui bintang bola sepak Chelsea dan England itu meniduri seorang pramugari ketika merayu menerimanya kembali.

Akhbar The Sun semalam mendedahkan, Cole, 30, juga merayu model Amerika Syarikat, Jessyca Rayanne menghantar gambar bogelnya.

Model berusia 28 tahun itu memberitahu rakannya, dia menghabiskan masa bersama Cole di kediaman percutian pemain bola sepak itu di Los Angeles pada 14 Jun, sejurus sebelum Cole kembali ke London untuk menyambut ulang tahun kelahiran Cheryl.

Dia memberitahu seorang rakan: “Saya bertanya mengenai isterinya. Dia berkata dia tidak berminat untuk kembali bersama Cheryl. Dia memberitahu saya apa yang saya hendak dengar.” Rakan karib Jessyca, Destiny Monique, yang ada bersama mereka berkata: “Jessyca dan Cole berasmara sepanjang masa. Anda boleh lihat dengan jelas dia begitu berminat terhadap Jessyca. “Kerana itu kami membiarkan mereka bersendirian.


“Ashley berada bersama Jessyca dalam tab mandi. Mereka berada di dalam tab itu selama beberapa jam, bergurau dan berasmara. Mereka kemudian masuk ke dalam bilik.” Beberapa hari kemudian, Cole yang bercerai dengan Cheryl tahun lalu, menghantar mesej kepada Jessyca, merayunya menghantar gambar bogelnya.

Destiny berkata: “Apabila Cole meminta gambar bogelnya, Jessyca mula memarahinya. Dia sedar Cole bukan lelaki yang baik.” Pertemuan di Los Angeles itu berlaku beberapa minggu selepas Cheryl dan Cole, yang kini berada di Kuala Lumpur bersama-sama pasukan Chelsea, bertemu di bekas kediaman mereka bersama dan 16 hari sebelum mereka dilihat bersama di majlis hari jadi Cheryl di London.

Laporan mengenai Ashley menggoda wanita lain ketika berusaha untuk menjalinkan semula hubungan mereka, akan menyebabkan Cheryl kecewa lagi.
Pramugari, Kerry Meades mendedahkan kelmarin mengenai bagaimana dia menghabiskan masa bersama dengan Cole ketika berada di Los Angeles - Agensi
myMetro | Cole minta gambar bogel

Israel tahan kapal aktivis

BAITULMAQDIS: Tentera laut Israel, semalam memintas dan menceroboh naik ke kapal Perancis yang menuju ke Semenanjung Gaza dan mula menunda kapal berkenaan ke pelabuhan, kata jurucakap ketenteraan.

“Tentera laut Israel menaiki kapal berkenaan,” kata jurucakap tentera memberitahu operasi untuk menaiki kapal MV Dignite/Al Karama dilakukan secara aman dan kapal itu ditunda ke pelabuhan Ashdod di Israel. Kapal yang membawa 16 orang, kebanyakannya aktivis Perancis diambil alih oleh tentera laut Yahudi itu selepas Ketua Turus Tentera Israel Leftenan Jeneral Benny Gantz mengarahkan supaya tindakan diambil. Israel secara konsisten berikrar akan menghalang mana-mana kapal daripada sampai ke Gaza melalui jalan laut yang dianggap mengingkari sekatan ketenteraan dikuat kuasakan negara itu sejak 2006 selepas militan didakwa menculik tentera Zionis.


“Selepas semua saluran diplomatik gagal berhasil dan arahan tidak dihiraukan, tentera laut memintas dan menaiki Al Karama sebagai usaha menyekatnya melanggar sekatan yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza,” lapor kenyataan ketenteraan. Tentera laut Zionis menghampiri kapal itu lima jam sebelumnya dan memulakan dialog dengan aktivis berkenaan yang berkeras mahu meneruskan perjalanan mereka ke Gaza. - AFP

myMetro | Israel tahan kapal aktivis

4,501 pasangan kahwin beramai-ramai


4,501 pasangan kahwin beramai-ramai


2011/07/20

JAKARTA: Seramai 4,501 pasangan daripada kumpulan berpendapatan rendah menyertai majlis perkahwinan beramai-ramai dalam satu acara istimewa diadakan di Stadium Senayan, Jakarta Selatan, semalam.

Pasangan terbabit adalah daripada keluarga berpendapatan rendah dari kawasan seluruh ibu negara yang sudah dikahwinkan melalui acara keagamaan masing-masing tetapi belum mendapat sijil kerana tidak mampu membayar yuran pengurusan.
Pasangan paling muda adalah pasangan berumur 16 tahun manakala paling tua adalah pasangan pengantin yang kedua-duanya berusia 86 tahun.
“Kami bersyukur kepada Tuhan kerana memakbulkan doa kami. Kami akhirnya menerima sijil perkahwinan,” kata pengantin lelaki, Rahman yang berusia 86 tahun dari Tanjung Priok, Jakarta Utara.

Majlis itu dianjurkan kerajaan tempatan Jakarta, Yayasan Pondok Kasih dan stesen televisyen Channel B.

Hana Ananda, pengasas Pondok Kasih berkata masih ramai pasangan di Indonesia yang tidak mampu menghalalkan perkahwinan masing-masing berikutan masalah kemiskinan.

“Ia menyentuh hati saya kerana masih ada orang yang prihatin terhadap mereka (pasangan terbabit).
“Mereka adalah penduduk yang tinggal di kawasan setinggan seperti bawah jambatan, tempat pembuangan sampah dan lain-lain,” kata Hana yang dipetik Jakarta Globe. – Agensi
Berita Harian Online | 4,501 pasangan kahwin beramai-ramai

Mangsa kebakaran tuntut janjiSEBAHAGIAN daripada mangsa kebakaran Kampung Chubadak Jaya kini masih tinggal di Pusat Komuniti Sentul Perdana, Kuala Lumpur berikutan rumah PPR yang dijanjikan belum ada kemudahan asas.


KUALA LUMPUR - Sebanyak 57 mangsa kebakaran Kampung Chubadak Jaya, Sentul di sini kecewa apabila penempatan baharu di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Batu yang ditawarkan dalam keadaan tidak sempurna untuk diduduki.

Menurut mereka, janji untuk mendiami perumahan baharu dalam tempoh 24 jam itu hanya tinggal janji apabila pegawai di Bahagian Perumahan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memaklumkan bahawa mereka boleh masuk ke rumah berkenaan dua minggu lagi.

Pengerusi persatuan penduduk kampung tersebut, Samsudin Shah Saad, 49, berkata, penempatan baharu tersebut tidak boleh diduduki kerana tidak mempunyai kelengkapan asas seperti pendawaian elektrik, tingkap dan pintu rumah.

"Sememangnya amat mengecewakan kerana tiada satu rumah pun yang diberikan boleh diduduki sejak ditawarkan kepada kami pada Jumaat lepas.

"Ini mengakibatkan kami kini seperti mangsa keadaan selepas menjadi mangsa kebakaran tersebut," katanya ketika ditemui di penempatan sementara di Pusat Komuniti Sentul Perdana di sini.

Pada 12 Julai lalu, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan yang melawat mangsa kebakaran di Kampung Chubadak Jaya, Sentul menyatakan kesediaan membantu kira-kira 10 keluarga terlibat untuk mendapatkan penempatan baharu di PPR Batu dalam tempoh 24 jam.

Kosmo! Online - Negara

Afifi didakwa terlupa buang dadah

KUALA LUMPUR - Pelakon Benjy mengaku tahu di mana dadah syabu disimpan di apartmen Menara Duta 2 tetapi mendakwa ia milik rakannya bernama Nor Azizi yang kini sudah menghilangkan diri.

Menurut Benjy, dia tahu mengenai dadah itu selepas dimaklumkan bekas pembantunya, Afifi Hamid semasa dalam perjalanan ke tempat memancing di Kampung Delek, Klang pada 11 Mac 2010 sebelum dia ditangkap polis.

Tertuduh memberitahu peguamnya, Amer Hamzah Arshad di Mahkamah Majistret di sini semalam, dia telah menyuruh Afifi membuang dadah tersebut tetapi wanita itu terlupa.

Terdahulu, Benjy mendakwa, selepas ditangkap dan dibawa ke apartmen Menara Duta 2 dalam kenderaan polis, Afifi, 25, sempat beritahu yang dia terlupa membuang dadah tersebut.

Bagaimanapun, ketika disoal semula oleh Timbalan Pendakwa Raya, Noor Mawarni Abd. Halim, beliau menuduh Benjy mereka-reka cerita kerana nama Nor Azizi tidak pernah disebut sebelum ini namun ia disangkal pelakon tersebut.

Benjy, 33, atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim sedang membela diri daripada tuduhan memiliki dadah 0.24 gram syabu pada pukul 4 petang, 11 Mac lalu di sebuah premis beralamat A-6-5, Menara Duta 2, Jalan 1/38B persimpangan Jalan Segambut di sini.

Kosmo! Online - Negara