Tuesday, April 13, 2010

APCO dibayar RM77 Juta, bukan RM28 Juta..
Nazri Aziz berbohong lagi.. kali ini mengenai bayaran oleh kerajaan BN kepada APCO pula.. kalau beberapa hari yang lalu beliau mengatakan kerajaan membayar APCO RM28 Juta tetapi hari ini dalam jawapan bertulisnya kepada Tian Chua beliau mengatakan nilainya ialah RM77 Juta sebenarnya.....

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz hari ini mendedahkan di Dewan Rakyat bahawa kontrak yang dimeterai antara kerajaan dengan firma perunding perhubungan Apco Worldwide bernilai hampir RM77 juta.

Dalam jawapan bertulisnya kepada Tian Chua (PKR-Batu), jumlah yang didedahkan Nazri itu adalah dua kali ganda daripada yang dilaporkan sebelum ini.

Tian Chua merujuk laporan akhbar yang memetik Nazri, sebelum ini sebagai berkata jumlah yang dibayar kepada Apco berjumlah RM28 juta.

Bagaimanapun dalam jawapannya berhubung soalannya itu, Nazri berkata jumlah yang dibayar kepada Apco bernilai US$24 juta.

"Tukarkan jumlah itu dalam ringgit dan anda akan mendapat hampir RM77 juta."

Tian Chua berkata jumlah itu adalah untuk bayaran selama setahun.

"Saya tidak tahu sama ada dia tersilap atau membuat perkiraan yang salah berhubung kadar tukaran asing ringgit kepada dolar. Mungkin dia berfikir bahawa ringgit Malaysia masih kukuh dan nilainya hampir sama dengan dolar,” katanya dengan nada sinis.

Kumpulan serpihan IRA letupkan bom depan pejabat M15DUBLIN 12 April - Kumpulan serpihan Tentera Republikan Ireland (IRA) meletupkan sebutir bom di luar ibu pejabat agensi pengintipan domestik Britain, M15 di Ireland Utara, hari ini.
Bagaimanapun, tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian itu yang berlaku pada pukul 12.24 pagi (8.24 pagi ini waktu Malaysia).
Kejadian di pinggir bandar Belfast itu berlaku hanya beberapa jam sebelum para pemimpin politik Roman Katolik dan Protestan dijadual memilih seorang Menteri Kehakiman baru sebagai satu lagi langkah dalam proses damai.
Perkhidmatan Polis di Ireland Utara berkata, kumpulan serpihan IRA yang bersenjata menahan seorang pemandu teksi di rumahnya di Belfast dan kemudian menggunakan teksinya untuk membawa bom ke tembok keselamatan Palace Barracks, iaitu bekas pangkalan tentera darat Britain yang kini menempatkan pejabat cawangan M15 di Ireland Utara.
Ahli politik tempatan berkata, kira-kira 50 penduduk tempatan dipindahkan ke sebuah balai raya selepas pihak berkuasa menerima amaran menerusi telefon mengenai bom itu.
Seorang ahli politik Protestan, Basil McCrea berkata, seorang lelaki dimasukkan ke hospital kerana dipercayai trauma selepas dia terpelanting akibat gelombang letupan itu.
Ahli politik percaya serangan itu bertujuan untuk menjejaskan penyerahan kuasa daripada kerajaan Britain kepada sebuah Jabatan Kehakiman baru dalam kerajaan perikatan Ireland Utara yang terdiri daripada anggota beragama Protestan dan Roman Katolik.
Kuasa kerajaan Britain untuk mengendalikan sistem kehakiman tersebut diserahkan secara rasmi pada tengah malam tadi, hanya 24 minit sebelum letupan berlaku.
Britain bagaimanapun mengekalkan kuasa-kuasa penting dalam penguatkuasaan undang-undang, terutamanya dengan memberi peranan utama kepada ejen-ejen M15 untuk memungut maklumat perisikan bagi memerangi keganasan di Ireland Utara.
Lewat hari ini, ahli Parlimen Ireland Utara dijadual melantik pemimpin Parti Perikatan, David Ford sebagai Menteri Kehakiman baru dalam kerajaan perikatan yang berusia tiga tahun itu.
Kerjasama antara kedua-dua komuniti itu menjadi tunjang perjanjian damai Good Friday yang dicapai menerusi perantaraan Amerika Syarikat (AS) pada 1998. - AP

Operasi khas tangkap bekas Presiden KyrgyzstanKurmanbek Bakiyev (gambar kecil) mendengar ucapannya di kampung Teyit di wilayah Jalal-Abad, selatan Kyrgyzstan, semalam. Bakiyev berusaha mengumpul sokongan untuk merebut kembali kuasa. - AP


TEYYIT 12 April - Kerajaan sementara Kyrgyzstan merancang operasi khas untuk menangkap Presiden Kurmanbek Bakiyev yang digulingkan tetapi Bakiyev memberi amaran percubaan itu akan mencetuskan pertumpahan darah.
Bakiyev mencabar pihak berkuasa sementara untuk menangkap atau membunuh beliau, selepas berucap kepada penyokong dalam satu perhimpunan di kampung kelahirannya.
"Biar mereka cuba menangkap saya, biar mereka cuba membunuh saya. Saya percaya tindakan itu akan mencetuskan begitu banyak pertumpahan darah yang tidak dapat diwajarkan oleh sesiapa pun," kata beliau.
Bakiyev melarikan diri dari ibu negara, Bishkek untuk mencari perlindungan di kubu penyokongnya di selatan negara ini pada 7 April lalu, selepas askar melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan di luar pejabat beliau, menyebabkan 81 orang terbunuh.
Kerajaan sementara mahu beliau meletakkan jawatan atau menghadapi kemungkinan ditangkap.
"Kami sedang menjalankan persiapan untuk melancarkan operasi khas menangkap Bakiyev. Bagaimanapun dia bersembunyi di belakang perisai manusia... kami berharap dapat menjalankan operasi itu tanpa mengakibatkan kematian penduduk awam," kata timbalan pemimpin dalam kerajaan sementara, Almaz Atambayev di Bishkek, hari ini.
Semalam, kerajaan baru pimpinan bekas sekutu Bakiyev berkata, kekerasan tidak akan digunakan terhadap beliau tetapi tindakan mungkin diambil bagi menangkap dan membicarakan beliau kerana menyebabkan kematian penunjuk perasaan di Bishkek.
Keengganan Bakiyev untuk berundur mengancam akan menggugat kestabilan di negara Asia Tengah ini, di mana Amerika Syarikat (AS) mengendalikan sebuah pangkalan udara tentera bagi membantu operasinya di negara jiran, Afghanistan. - Reuters

SPR Thai arah Parti Demokrat dibubarIMEJ yang dipetik daripada rakaman video oleh jurukamera Reuters, Hiro Muramoto beberapa detik sebelum dia ditembak di dada. Filem selama tujuh minit itu, menunjukkan Muramoto berada di belakang tentera semasa rusuhan berdarah di Bangkok pada 10 April lalu. Dia meninggal dunia pada Sabtu lalu akibat kecederaannya dan pembunuhnya tidak diketahui. Kameranya kemudian dipulangkan oleh penunjuk perasaan. - REUTERS


BANGKOK 12 April - Suruhanjaya Pilihan Raya Thailand hari ini memutuskan bahawa Parti Demokrat iaitu parti pemerintah negara itu hendaklah dibubarkan atas tuduhan menyalahgunakan derma-derma pilihan raya.
Keputusan itu dilihat satu kejayaan kepada penunjuk perasaan antikerajaan atau Baju Merah yang mengarak mayat rakan mereka dalam keranda di Bangkok untuk mendesak perdana menteri meletakkan jawatan.
Keputusan tersebut, yang memerlukan kelulusan Mahkamah Perlembagaan untuk dikuatkuasakan, menyusul selepas seorang ketua tentera Thailand yang berpengaruh menyokong tuntutan Baju Merah, dengan menyatakan Parlimen mungkin perlu dibubarkan bagi menyelesaikan krisis politik negara itu yang sudah bertukar ganas.
Perdana Menteri Abhisit Vejjajiva, yang berkeras untuk tidak meletak jawatan, kini berdepan dengan tekanan yang tidak diduga, selepas pertempuran berlaku antara Baju Merah dengan pihak berkuasa pada Sabtu lalu mengorbankan 21 orang.
Beliau yang merupakan lulusan Universiti Oxford dilihat menerima sokongan pihak tentera, yang secara tradisionalnya memainkan peranan penting dalam politik Thailand dan tidak teragak-agak merampas kuasa jika keadaan politik dianggap tidak stabil.
''Jika isu ini tidak boleh diselesaikan menerusi jalan politik, maka pembubaran Parlimen adalah langkah yang wajar,'' kata ketua tentera, Jeneral Anupong Paochinda.
Kumpulan Baju Merah menuduh kerajaan Abhisit mendapat kuasa secara haram dengan bantuan tentera selepas Thaksin Shinawatra digulingkan dalam rampasan kuasa 2006 ekoran tuduhan rasuah.
Suruhanjaya Pilihan Raya Thailand membuat keputusan itu setelah menyiasat aduan yang difailkan oleh Baju Merah yang mendakwa Parti Demokrat pimpinan Abhisit menerima sumbangan lebih AS$8 juta (RM27.2 juta) dari sebuah syarikat simen, TPI Polene tapi tidak membuat perisytiharan.
Suruhanjaya itu dijadualkan mengumumkan keputusan itu pada 20 April tetapi menyegerakannya hari ini tanpa sebarang penjelasan. - AP

Misteri Pembunuhan Kejam Ibu Saudara RosmahOleh: Warpaq

Minggu lalu negara digemparkan dengan berita empat beranak ditemui mati, termasuk seorang tanpa kepala, dalam insiden pembunuhan kejam di dua buah rumah berasingan yang terletak diberdekatan di Kampung Batang Rokan, Gemencheh.

Rupa-rupanya salah seorang mangsa pembunuhan kejam tersebut adalah Allahyarhamah Sofiah Katas yang merupakan ibu saudara kepada isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor. Sofiah Katas, 80 tahun, salah seorang yang dibunuh kejam itu ialah adik kepada Mansor Katas iaitu bapa kandung Rosmah sendiri.

Mangsa lain dalam pembunuhan kejam itu ialah Atan Daud, 90, (suami Sofiah) yang juga bekas imam masjid kampung berkenaan dan Ismail Awang, 76, serta anaknya Siti Khadijah Ismail, 22.

Malangnya diberitakan Rosmah langsung tidak menjengukkan muka menziarahi keluarga ibu saudaranya sendiri yang dibunuh kejam itu!

Dan kelmarin, seorang wartawan akhbar PKR Suara Keadilan Abdul Qayum Abdul Rahman yang cuba merungkai misteri kematian Sofiah dan mengapa Rosmah tidak menziarahi keluarga si-mati telah mendakwa beliau diugut polis sebaik saja selesai mewawancara seorang wanita bernama Saharah yang merupakan saudara kepada Sofiah dan sepupu kepada Rosmah.

Abdul Qayum mendakwa di dalam Malaysiakini, selepas mengetahui beliau seorang wartawan Suara Keadilan, seorang lelaki dikenali sebagai Muhammad memaksanya menyerahkan kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran keretanya. Beliau turut merampas nota penulisan Qayum dan memadam semua rakamannya dengan Saharah. Muhammad juga turut merampas semua dokumen pengenalan Qayum, tanpa mendapat kebenarannya. Semua insiden tersebut diperhatikan oleh sekumpulan polis yang menunggu dan mengawal di luar rumah Saharah. Pihak polis dan Muhammad kemudiannya mengugut mahu mencari wartawan itu dan keluarganya dengan apa cara sekalipun jika temu bual tersebut disiarkan dalam Suara Keadilan.

Tiada siapa dapat meneka mengapa Rosmah sampai tergamak tidak menziarahi kematian ibu saudaranya sendiri. Juga tidak diketahui mengapa Rosmah begitu takut jika Suara Keadilan mendedahkan mangsa pembunuhan kejam itu ialah ibu saudaranya. Apa yang hendak Rosmah malukan, jika dia sendiri tiada kaitan dengan pembunuhan yang menggemparkan di mana suspek utamanya ialah seorang pemuda yang digambarkan kadang-kadang kurang siuman? Atau mungkin dia malu jika rakyat 1Malaysia tahu Rosmah mempunyai saudara mara yang kurang siuman? Mungkin Rosmah yang sebelum ini pernah dikaitkan dengan pembunuhan kejam Altantuya tidak mahu dikaitkan dengan satu lagi pembunuhan yang lebih kejam dari itu yang melibatkan saudara maranya sendiri!

Baru kelmarin akhbar-akhbar kita cuba membina karektor baik untuk Rosmah dengan memuji setinggi langit peranannya membebaskan seorang pelajar Malaysia yang ditahan oleh pihak berkuasa Mesir yang terbabit dalam misi memberi bantuan makanan kepada rakyat Gaza. Tapi manusia berkarektor baik itu tidak sanggup menziarahi ibu saudaranya sendiri yang dibuniuh secara sangat kejam! Dan manusia berkarektor baik itu juga telah mengarahkan polis untuk menghalang sesiapa saja dari mendedahkan dia mempunyai pertalian saudara dengan adik kandung ayahnya sendiri.

Patutlah 2 hari selepas pembunuhan kejam itu, polis membuat kenyataan kes pembunuhan itu telah selesai. Cepatnya!! Rupanya mereka tidak mahu rakyat Malaysia mengingati pembunuhan itu lagi kerana salah seorang mangsanya ialah ibu saudara Rosmah sendiri!
Saya percaya wartawan Suara Keadilan yang baru sebulan menyertai akhbar itu pasti tidak melupakan pengalaman diugut polis di Gemencheh itu seumur hidupnya!

 

BN tidak gentar siapa calon pembangkang


DUNGUN 12 April - Barisan Nasional (BN) bersedia untuk berdepan dengan sesiapa sahaja calon dari parti pembangkang pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor pada 25 April ini.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, tidak kira sama ada parti pembangkang dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang mencalonkan Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya itu nanti atau sesiapa pun, BN tidak gentar dan pasti akan lawan.
"Kita tak mahu masuk campur dalam urusan calon pembangkang, itu urusan mereka dan terserahlah kepada mereka nak letak siapa.
"Yang kita pasti, siapa dia akan letak kita akan lawan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis sambutan ulang tahun ke-37 Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) di Kompleks Sukan Bandar Al-Muktafi Billah Shah dekat sini hari ini.
Mohd. Shafie ditanya mengenai desas-desus kemungkinan PKR akan meletakkan Zaid yang merupakan penyelaras pakatan pembangkang sebagai calon dari PKR bagi merebut kerusi Parlimen Hulu Selangor pada pilihan raya kecil itu.
Akhbar hari ini melaporkan kenyataan sumber PKR yang dipetik Bernama bahawa parti itu akan mencalonkan Zaid pada pilihan raya kecil berkenaan walaupun pucuk pimpinan parti tersebut dikatakan sudah mempunyai calonnya sebelum ini.
Pada perkembangan sama, Mohd. Shafie mahu rakyat khususnya di kawasan Parlimen Hulu Selangor supaya menyedari sumbangan serta jasa kerajaan selama ini yang menyediakan pelbagai perkhidmatan dalam membangunkan kawasan itu.
Jelasnya, rakyat perlu bijak menilai peranan besar yang disumbangkan kerajaan dalam melaksanakan pelbagai infrastruktur dan prasarana untuk dinikmati segenap lapisan masyarakat kawasan berkenaan.
"Dengan pelbagai usaha pembangunan terutama kemudahan asas yang disediakan di kawasan itu, kita yakin perkhidmatan yang kita beri selama ini akan menambat hati para pengundi," katanya.
Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor diadakan berikutan kematian calon dari PKR, Dr. Zainal Abidin Ahmad pada 25 Mac lalu akibat sakit barah.

Mesyuarat SPR 16 April tetapkan tarikh Pilihan Raya Kecil Sibu


PUTRAJAYA 12 April - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bermesyuarat pada 16 April ini bagi menetapkan tarikh hari penamaan calon dan mengundi bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Sibu.
Pengerusinya, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof berkata, beliau telah menerima notis kekosongan kerusi kawasan itu daripada Speaker Dewan Undangan Negeri Sarawak, Datuk Seri Mohd. Asfia Awang Nassar pada pukul 2 petang ini.
''Mesyuarat SPR itu akan diadakan di Hotel Blue Wave, Shah Alam pada 16 April memandangkan ramai urus setia kita berkumpul di sana sebelum kami ke Hulu Selangor untuk meninjau persiapan akhir hari penamaan calon Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor keesokannya (17 April)," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Kerusi Parlimen Sibu kosong berikutan kematian penyandangnya, Datuk Robert Lau Hoi Chew yang juga Timbalan Menteri Pengangkutan akibat kanser pada 9 April lalu.
Abd. Aziz berkata, SPR akan menggunapakai daftar pemilih pada suku terakhir tahun lalu iaitu Disember 2009 yang diwartakan pada Februari lalu untuk pilihan raya kecil Parlimen Sibu.
Menurutnya, daftar pemilih itu mengandungi 55,000 pengundi termasuk 2,635 pengundi pos.
Kata beliau, daripada keseluruhan pemilih itu, pengundi Cina meliputi 66.6 peratus, Melayu (17.2 peratus), Iban (15.9 peratus), Bidayuh (0.05 peratus), Orang Ulu (0.11 peratus) dan lain-lain 0.14 peratus).
Keseluruhan 2,635 pengundi pos pula meliputi masing-masing 1,944 anggota tentera dan 691 anggota polis.

Mugilan paling layak wakili Barisan Nasional di Hulu Selangor


DUA hari lagi, Barisan Nasional (BN) akan mengumumkan siapakah calonnya yang bakal diberi tanggungjawab untuk menegakkan kembali panji-panji parti itu dalam Pilihan Raya Kecil kawasan Parlimen Hulu Selangor.
Pilihan raya yang bakal berlangsung pada 25 April ini dianggap cukup penting bagi BN, justeru parti tersebut tidak boleh tersalah langkah melakukan percaturan terutamanya dari segi calon.
Sejarah dalam pilihan raya kecil sebelum ini sudah menjadi bukti bahawa kesilapan memilih calon telah membawa padah kepada BN.
Oleh itu, menjelang pengumuman yang bakal dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis ini, spekulasi mengenai siapa calon BN semakin hangat diperkatakan.
Ia semakin rancak apabila Muhyiddin semalam menyatakan nama calon sudah disenarai pendek dan paling ketara apabila beliau menyatakan, calon berkenaan anak tempatan dan berkelulusan tinggi serta 'yang rakyat mahukan'.
Sama ada hendak diakui atau tidak, kenyataan itu sekali gus meletakkan Timbalan Ketua Pemuda MIC Kebangsaan, V. Mugilan, 34, sebagai calon paling sesuai.
Ini memandang semua kriteria yang Muhyiddin nyatakan itu ada pada Mugilan. Ketua Pemuda Hulu Selangor tersebut merupakan anak tempatan yang dilahirkan di Ladang Kerling, Kuala Kubu Baharu, berkelulusan dalam jurusan Sastera dan Sains Sosial dari Universiti Malaya.
Selain itu menurut sumber, Mugilan sememangnya dikenali oleh penduduk Hulu Selangor. Selain bersikap rendah diri, Mugilan adalah pemimpin muda yang bersemangat tinggi untuk membantu rakyat.
Penglibatan aktif beliau dalam politik seawal usia 19 tahun dan terus bertungkus-lumus mendalami masalah di kawasan Parlimen tersebut memberi kelebihan kepada Mugilan untuk menjadi calon pilihan bagi BN.
Utusan Malaysia juga difahamkan, di kalangan penduduk Hulu Selangor selain kaum India, orang Melayu dan kaum Cina juga menyenangi Mugilan dan berpendapat BN wajar mempertimbangkan beliau sebagai calon parti itu dalam pilihan raya kecil berkenaan.
Walaupun terdapat beberapa nama lagi seperti Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel, Ketua Penerangan MIC, P. Kamalanathan dan Ketua Pemuda MIC, T. Mohan, namun populariti Mugilan tidak dapat dinafikan.
Apa pun keputusan muktamad terserah kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah memberikan tanggungjawab kepada Muhyiddin untuk mengumumkan calon BN tersebut.
Tetapi apa yang diharapkan semua pihak terutamanya di dalam MIC sendiri harus menerima dengan terbuka keputusan pucuk pimpinan parti termasuklah seandainya Mugilan terpilih.
Ia kerana perjuangan Mugilan di Hulu Selangor bukanlah atas nama MIC tetapi BN. Oleh itu, mereka perlu memberi sokongan padu kepada Mugilan, bukannya atas nama peribadi beliau tetapi atas nama Barisan Nasional.

Mugilan paling layak wakili Barisan Nasional di Hulu Selangor


DUA hari lagi, Barisan Nasional (BN) akan mengumumkan siapakah calonnya yang bakal diberi tanggungjawab untuk menegakkan kembali panji-panji parti itu dalam Pilihan Raya Kecil kawasan Parlimen Hulu Selangor.
Pilihan raya yang bakal berlangsung pada 25 April ini dianggap cukup penting bagi BN, justeru parti tersebut tidak boleh tersalah langkah melakukan percaturan terutamanya dari segi calon.
Sejarah dalam pilihan raya kecil sebelum ini sudah menjadi bukti bahawa kesilapan memilih calon telah membawa padah kepada BN.
Oleh itu, menjelang pengumuman yang bakal dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Khamis ini, spekulasi mengenai siapa calon BN semakin hangat diperkatakan.
Ia semakin rancak apabila Muhyiddin semalam menyatakan nama calon sudah disenarai pendek dan paling ketara apabila beliau menyatakan, calon berkenaan anak tempatan dan berkelulusan tinggi serta 'yang rakyat mahukan'.
Sama ada hendak diakui atau tidak, kenyataan itu sekali gus meletakkan Timbalan Ketua Pemuda MIC Kebangsaan, V. Mugilan, 34, sebagai calon paling sesuai.
Ini memandang semua kriteria yang Muhyiddin nyatakan itu ada pada Mugilan. Ketua Pemuda Hulu Selangor tersebut merupakan anak tempatan yang dilahirkan di Ladang Kerling, Kuala Kubu Baharu, berkelulusan dalam jurusan Sastera dan Sains Sosial dari Universiti Malaya.
Selain itu menurut sumber, Mugilan sememangnya dikenali oleh penduduk Hulu Selangor. Selain bersikap rendah diri, Mugilan adalah pemimpin muda yang bersemangat tinggi untuk membantu rakyat.
Penglibatan aktif beliau dalam politik seawal usia 19 tahun dan terus bertungkus-lumus mendalami masalah di kawasan Parlimen tersebut memberi kelebihan kepada Mugilan untuk menjadi calon pilihan bagi BN.
Utusan Malaysia juga difahamkan, di kalangan penduduk Hulu Selangor selain kaum India, orang Melayu dan kaum Cina juga menyenangi Mugilan dan berpendapat BN wajar mempertimbangkan beliau sebagai calon parti itu dalam pilihan raya kecil berkenaan.
Walaupun terdapat beberapa nama lagi seperti Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel, Ketua Penerangan MIC, P. Kamalanathan dan Ketua Pemuda MIC, T. Mohan, namun populariti Mugilan tidak dapat dinafikan.
Apa pun keputusan muktamad terserah kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah memberikan tanggungjawab kepada Muhyiddin untuk mengumumkan calon BN tersebut.
Tetapi apa yang diharapkan semua pihak terutamanya di dalam MIC sendiri harus menerima dengan terbuka keputusan pucuk pimpinan parti termasuklah seandainya Mugilan terpilih.
Ia kerana perjuangan Mugilan di Hulu Selangor bukanlah atas nama MIC tetapi BN. Oleh itu, mereka perlu memberi sokongan padu kepada Mugilan, bukannya atas nama peribadi beliau tetapi atas nama Barisan Nasional.

Calon BN anak tempatan


RAWANG 12 April - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, calon Barisan Nasional (BN) yang akan bertanding pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor pada 25 April ialah anak tempatan dari kawasan itu.
Katanya, kriteria calon berkenaan menepati apa yang dikehendaki rakyat termasuk bebas daripada sebarang skandal peribadi dan berkelulusan tinggi.
"Kita sedang mendengar dan mengumpul pandangan daripada semua pihak. Sudah ada input tentang apa yang dikehendaki pengundi di sini dan kita akan ambil kira apa yang rakyat mahukan.
"Macam kita ambil kira pandangan di Pilihan Raya Kecil Dewan UNdangan Negeri Bagan Pinang dulu. Semua pihak sudah menyatakan pandangan mereka dengan lantang dan kita ambil yang terbaik," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis penyerahan geran permulaan prasekolah swasta di Tadika Wawasan Gemilang di Bandar Sungai Buaya di sini hari ini.
Muhyiddin berkata, calon yang akan dipilih nanti adalah seorang yang diyakini akan dapat bekerjasama dengan pemimpin bawahan dan bersifat amanah untuk berkhidmat kepada rakyat.
Katanya, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Noh Omar telah mendapatkan segala maklum balas berhubung kehendak pengundi di Parlimen Hulu Selangor.
"Pada akhirnya keputusan siapa calon BN di sini akan diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya.
Sementara itu Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu ketika ditemui pada majlis tersebut enggan mengulas mengenai calon BN daripada parti itu yang akan bertanding nanti.
Katanya, beliau menyerahkan kepada Perdana Menteri untuk memutuskan soal pemilihan calon yang bertanding di kawasan itu nanti.

BN mahu dedah kelemahan kerajaan negeri


SHAH ALAM 12 April - Empat wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang dibenarkan kembali ke sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) setelah digantung enam bulan, hari ini berikrar untuk terus bertindak sebagai pembangkang yang cemerlang.
Menurut mereka, banyak kepincangan dan kelemahan kerajaan negeri pimpinan pakatan pembangkang akan didedahkan oleh mereka sepanjang sidang DUN kali ini.
Kumpulan empat wakil rakyat tersebut terdiri daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batang Kali, Mohd. Isa Abu Kasim; ADUN Sabak, Datuk Warno Dogol; ADUN Hulu Bernam, Datuk Mohd. Idris Abu Bakar dan ADUN Dengkil, Datuk Marsum Paing.
Mohd. Isa berkata, beliau memang menunggu peluang untuk bercakap semula di DUN kerana banyak perkara mahu ditanyakan kepada kerajaan negeri.
"Banyak soalan dan isu hendak dibangkitkan nanti," katanya ketika ditemui di lobi Bangunan Annex DUN di sini hari ini.
Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah telah berkenan merasmikan Sidang DUN ke-12 itu yang dijadual berlangsung selama seminggu.
Kesemua mereka digantung sejak 15 Julai lalu kerana kesalahan menghina Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) dalam media.
Bagaimanapun, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr. Mohamed Khir Toyo yang juga ADUN Sungai Panjang masih belum melepasi tempoh penggantungan tersebut kerana hukuman ke atasnya berjalan selama 12 bulan.
Sementara itu, ADUN Tanjung Sepat, Datuk Dr. Karim Mansor menegaskan, semua wakil rakyat BN, kecuali Mohamad Khir, hadir pada sidang DUN kali ini.
"Kita semua sepakat hadir walaupun ia bertembung dengan persiapan menghadapi Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor pada 25 April ini," ujarnya.

Fahami perlembagaan - SultanSultan Sharafuddin Idris Shah berangkat menuju ke dewan untuk merasmikan pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Sidang DUN Selangor Ke-12 di Shah Alam, semalam. - BERNAMA


SHAH ALAM 12 April - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan semua pihak supaya memahami Perlembagaan Persekutuan agar tidak ada rakyat yang berlebihan dalam menuntut hak masing-masing.
Baginda bertitah, Perlembagaan negara memberikan hak kepada semua dan ia merupakan pelindung rakyat sama ada dari segi politik, ekonomi atau sosial.
Tanpa merujuk kepada mana-mana pihak, titah baginda, rakyat perlu menjadikan Perlembagaan sebagai asas dalam usaha menguruskan permasalahan kerana isi kandungannya sudah memaktubkan hak rakyat dengan jelas.
''Prinsip kebebasan dan keadilan adalah prinsip yang sedia ada dalam pemasyhuran kemerdekaan.
"Beta berharap ahli-ahli Yang Berhormat dapat memberi mesej yang jelas kepada rakyat mengenai perkara ini," titah baginda ketika merasmikan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-12 di Bangunan DUN di sini hari ini.
Baginda turut mengingatkan semua ahli politik di negeri ini supaya tidak menghabiskan masa yang banyak untuk berpolitik.
"Politik harus ada masa dan tempatnya," titah baginda sambil menyeru Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) menggunakan kesempatan terhad ketika sidang DUN untuk membincangkan dasar yang baik dan jangan berkelakuan yang tidak sepatutnya.
"Semua ahli Dewan harus memberi contoh baik (mengenai) akal budi kepada semua," titah baginda.
Sultan Sharafuddin juga mahu kerjasama kerajaan negeri dengan Kerajaan Persekutuan dipereratkan demi kesejahteraan dan kemakmuran rakyat negeri ini.
Sultan Sharafuddin bertitah, dasar liberalisasi ekonomi di peringkat Kerajaan Persekutuan harus disambut sebagai cabaran bagi menempatkan perkhidmatan bermutu untuk rakyat.
Titah baginda, usaha itu penting supaya negeri ini tidak ketinggalan ketika pelabur luar masuk dengan banyak ke negara ini.
Kerajaan negeri, titah baginda, harus memikirkan mewujudkan pelbagai produk pelancongan sama ada berbentuk alam sekitar yang asli atau lokasi buatan manusia, budaya, agama atau program-program berkaitan dengan tema tertentu.
"Bagi menjayakan aspirasi ini beta yakin perkhidmatan pengangkutan awam dan khidmat pengguna yang berkesan amat diperlukan kerana ia baik untuk semua pihak sama ada negeri, penggerak industri perkhidmatan atau pelancong," titah baginda.

318 bangunan usang sekitar ibu negara


KUALA LUMPUR 12 April - Sebanyak 318 buah bangunan sekitar ibu kota didapati terbiar dan usang, kata Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M. Saravanan.
Sehubungan itu, jelas beliau, sebanyak 301 notis mengarahkan pemiliknya mengindahkan premis masing-masing telah dikeluarkan pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).
Katanya, notis itu perlu dikuatkuasakan kerana keadaan premis yang terbiar berupaya mencacatkan pemandangan bandar raya itu sebagai ibu negara selain boleh mengancam keselamatan orang ramai.
Jelas beliau, daripada jumlah notis yang dikeluarkan, sebanyak 170 dipatuhi apabila premis-premis tersebut telah dicat semula dan dibaik pulih.
"Sebanyak 17 notis dikeluarkan kepada pemilik mengarahkan premis dirobohkan dan 12 daripadanya telah dirobohkan," katanya ketika menjawab soalan Dr. Mujahid Yusof Rawa (Pas-Parit Buntar) di Dewan Rakyat hari ini.
Mujahid ingin mengetahui bilangan bangunan yang terbiar di Kuala Lumpur serta tindakan kerajaan dalam menyelesaikan masalah tersebut.
Saravanan berkata, dalam menyelesaikan isu tersebut, DBKL menghadapi beberapa kesukaran seperti gagal mengenal pasti pemilik sebenar sesebuah premis.
Selain itu, jelasnya, DBKL juga gagal menyerahkan notis berkenaan kepada pemilik sepatutnya kerana sesetengah mereka masih menghadapi perbicaraan mahkamah untuk mendapatkan hak ke atas premis terbabit.

Program bekerja dari rumah dilanjut


KUALA LUMPUR 12 April - Tempoh percubaan Program Perintis Bekerja dari Rumah oleh 39 kakitangan sokongan Kementerian Kerja Raya selama tiga bulan yang berakhir 31 Mac lalu menunjukkan kesan memberangsangkan.
Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor (gambar) berkata, sejajar dengan itu, kerajaan mengambil keputusan untuk melanjutkan tempoh percubaan program tersebut sambil menilai pelaksanaannya dari semasa ke semasa.
Kata beliau, pihaknya amat berpuas hati dengan keberkesanan program itu apabila peningkatan tahap produktiviti kakitangan terlibat dicatatkan adalah 85 peratus, berbanding 30 peratus yang disasarkan
''Sebagai contoh, produktiviti Pelukis Pelan Awam telah meningkat 90 peratus secara purata manakala bagi Pelukis Seni Bina pula meningkat melebihi 100 peratus," katanya ketika menjawab soalan Matulidi Jusoh (BN- Dungun) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Sementara itu, Shaziman ketika menjawab satu soalan tambahan memberitahu, program perintis yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu juga berjaya menjimatkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM8,000 sebulan.
Jelasnya, penjimatan itu dibuat menerusi perkara seperti sewaan ruang pejabat serta bil utiliti.
Tambahnya, kementerian itu juga akan mengadakan perjumpaan dengan kesemua 39 kakitangan terlibat dalam masa terdekat bagi mendapatkan maklum balas mereka mengenai program berkenaan.

Kerajaan sedia timbang lesen kelas H warga asing


KUALA LUMPUR 12 April - Kerajaan sedia mempertimbangkan permohonan warganegara asing untuk memiliki lesen memandu kelas H negara ini.
Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, walaupun kerajaan menetapkan dasar untuk tidak mengeluarkan lesen vokasional kepada warganegara asing sejak 2008, perkara itu boleh dikaji demi keperluan ekonomi negara.
Bagaimanapun katanya, pertimbangan itu akan hanya dibuat terhadap warganegara asing yang mengikuti syarat ditetapkan seperti mempunyai dokumen perjalanan lengkap.
"Mereka juga perlu mengikuti kursus dan lulus ujian pemanduan seperti ditetapkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)," katanya menjawab soalan Mohsin Fadzli Samsuri (Bebas-Bagan Serai) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Mohsin ingin mengetahui jumlah lesen memandu kelas H yang dikeluarkan kepada pendatang asing serta jumlah pendatang asing terlibat dengan pengendalian kenderaan berat.
Abdul Rahim memberitahu, sehingga kini, sebanyak 117,751 lesen memandu kelas H telah dikeluarkan di seluruh negara dengan 117,214 daripada pemegangnya merupakan warganegara Malaysia.
''Manakala selebihnya iaitu 537 orang atau satu peratus merupakan warganegara asing," katanya.

Periksa secara terperinci pelancong wanita ke luar negara seorang diri


KUALA LUMPUR 12 April - Pihak berkuasa perlu melakukan pemeriksaan paling ketat terhadap wanita yang melancong ke luar negara seorang diri bagi memastikan mereka tidak terlibat dengan sindiket pengedaran dadah serta jenayah di peringkat antarabangsa.
Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) (gambar) berkata, langkah itu bukan bertujuan menyekat kebebasan golongan wanita negara ini, sebaliknya untuk mengelakkan mereka menjadi mangsa penganiayaan seperti yang pernah berlaku sebelum ini.
Beliau berkata, sebelum dibenarkan ke luar negara mereka harus disoal siasat terutama dari segi tujuan pemergian ke negara berkenaan selain seluruh bagasi dan barang-barang diperiksa sepenuhnya.
''Jika pelancong wanita ini sukar untuk memberi alasan pemergiannya ke negara berkenaan, hentikan sahaja perjalanannya. Lebih baik kita halang pemergiannya daripada dia mendapat susah di negara orang.
''Ini yang berlaku. Saya simpati dengan nasib yang dihadapi oleh segelintir wanita kita yang ditangkap di negara orang atas kesalahan menyeludup dadah. Kesemua mereka kini telah dipenjarakan," katanya.
Beliau berkata demikian ketika membahaskan rang undang-undang perbekalan tambahan (2009) 2010 di peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Luar di Dewan Rakyat hari ini.
Bung Moktar berkata, kerajaan harus mengambil berat mengenai isu itu dengan mengambil tindakan sewajarnya supaya tiada lagi kes penyeludupan dadah membabitkan rakyat wanita negara ini.
Selain itu, beliau berkata, langkah tersebut juga boleh mengelakkan Malaysia dijadikan sebagai negara transit oleh pihak sindiket pengedaran dadah antarabangsa.
''Saya membawa satu contoh yang mana ada seorang wanita hendak pergi ke Argentina secara berseorangan dan dia tidak pernah ke negara tersebut sebelum ini. Orang seperti ini sepatutnya disiasat sepenuhnya," katanya.
Dalam pada itu, beliau bersetuju dengan permintaan Dr. Lo' Lo' Mohamad Ghazali (Pas-Titiwangsa) untuk mendapatkan penjelasan Kementerian Luar mengenai tindakan kedutaan dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di luar negara bagi mengatasi masalah penangkapan wanita kerana kesalahan mengedar dadah.
Bung Moktar juga bersetuju dengan pandangan Datuk Ismail Kasim (BN-Arau) supaya melantik bekas menteri dan bekas ahli politik sebagai duta.
''Secara peribadi saya tidak kisah jika ahli politik pembangkang dilantik sebagai duta asalkan mereka ikhlas berkhidmat untuk negara," ujarnya.

1,560 rakyat Malaysia ditahan di luar negara


KUALA LUMPUR 12 April - Seramai 1,560 rakyat Malaysia kini ditahan di luar negara atas pelbagai kesalahan jenayah termasuk 729 orang yang terlibat dengan kes berkaitan dadah.
Timbalan Menteri Luar, Senator A. Kohilan Pillay berkata, angka itu merupakan statistik daripada 1991 sehingga bulan lalu.
Menurutnya, lebih 50 peratus daripada mereka yang ditahan kerana kes dadah terdiri daripada golongan wanita.
''Untuk pengetahuan, pihak Wisma Putra ada menyediakan Tabung Amanah Rakyat Malaysia dan tabung ini ditempatkan di pejabat-pejabat kedutaan serta perwakilan kita di luar negara.
''Tujuan tabung ini diwujudkan adalah untuk membantu rakyat Malaysia dari segi kewangan bagi mendapatkan khidmat guaman (semasa proses perbicaraan),'' katanya.
Beliau berkata demikian ketika menggulung Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2009) 2010 di peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Luar di Dewan Rakyat hari ini.
Kohilan berkata, tabung itu juga digunakan untuk perbelanjaan rakyat Malaysia pulang ke tanah air selepas mereka dibebaskan daripada tahanan.
Dalam perkembangan sama beliau berkata, pihak kementerian juga sentiasa meminta pihak berkuasa seperti imigresen, Kastam Diraja Malaysia (KDRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya mengetatkan lagi pemeriksaan keselamatan di pintu keluar dan masuk lapangan terbang antarabangsa di negara ini.
''Kementerian Luar juga menasihati rakyat terutama ibu bapa dan wanita supaya tidak terjebak dengan sindiket pengedaran dadah melalui program Dialog Keldai Dadah yang dipancarkan secara langsung oleh pihak RTM, baru-baru ini," katanya.
Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan) ketika mencelah mahu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) supaya turut sama memberi kesedaran kepada rakyat mengenai bahaya membabitkan diri dalam kegiatan penyeludupan dadah ke luar negara.
Sementara itu Kohilan ketika menjawab soalan Salahuddin Ayub (Pas-Kubang Kerian) berkata, Malaysia komited memperjuangkan hak-hak penduduk Palestin yang kini dinafikan oleh rejim zionis Israel.
Selain itu beliau berkata, Malaysia juga akan meneruskan komitmen memberi bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin khususnya melalui hubungan dua hala dengan negara-negara berhampiran seperti Mesir.
''Kerajaan Mesir memberi jaminan kepada kita bahawa mereka sentiasa memberi pertimbangan sewajarnya untuk kita memberi bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin.
''Kita akan terus mendesak supaya kerajaan Mesir membuka pintu masuk ke Palestin bagi memudahkan bantuan ini disalurkan. Kita juga berusaha menyalurkan bantuan melalui keanggotaan kita dalam Persidangan Pertubuhan Islam (OIC)," katanya lagi.

Nazri sahkan SPRM soal adik PM


KUALA LUMPUR 12 April - Adik Perdana Menteri, Datuk Mohamed Nazim Razak telah disoal oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu pertukaran akuan bersumpah oleh penyiasat persendirian, P. Balasubramaniam.
Selain itu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, SPRM turut menyoal ahli perniagaan, Deepak Jaikishan berhubung kes sama.
''Kita sudah soal, sudah soal, cukuplah tu," katanya yang enggan mengulas lanjut bilakah SPRM menyoal kedua-dua individu berkenaan di lobi Parlimen di sini hari ini.
Pada sidang akhbar pada 2008, Balasubramaniam mengedar akuan bersumpahnya berkaitan pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2006, tetapi keesokannya menarik balik akuan itu dan mengemukakan satu akuan bersumpah lain.
Dia kemudian menghilangkan diri dipercayai ke luar negara bersama keluarga.
Balasubramaniam pernah mendakwa keluarga Perdana Menteri memintanya membatalkan akuan bersumpah pertamanya dan bersedia disiasat SPRM dengan syarat ia diadakan di luar negara.
Disember lalu, Angkatan Muda Keadilan menyerahkan rakaman temu ramah Balasubramaniam berhubung pembabitan Mohamed Nazim dalam isu pertukaran akuan sumpahnya mengenai hubungan Altantuya dengan Datuk Seri Najib Tun Razak kepada SPRM.
Balasubramaniam membuat pengakuan itu pada satu temu ramah dengan tiga peguam di Singapura, tahun lalu.
Deepak pula didakwa kenalan rapat isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor.

Kalau betulpun takkan nak mengaku...

Kerajaan nafi beri 'tekanan politik' terhadap Pornthip

KUALA LUMPUR 12 April - Dakwaan pembangkang bahawa kerajaan Malaysia telah memberi 'tekanan politik' supaya ahli patologi dari Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand menarik diri daripada inkues Teoh Beng Hock adalah tidak berasas.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, kerajaan tidak mempunyai sebab untuk menghalang penglibatan Pornthip dalam inkues yang bakal disambung semula, 20 April ini.
"Kalau hendak cakap pasal pegawai tertinggi kerajaan halang, saya sepatutnya terlebih dahulu tahu, tetapi tidak pernah pun Peguam Negara datang jumpa saya menyatakan kita tak benarkan dia masuk.
"Kita semua tahu, kalau dia telah dibenarkan masuk kali pertama, apa perlu kita tahan dia untuk masuk kali kedua, malah tarikh inkues ini ditunda untuk membolehkan dia datang," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
Beliau mengulas notis yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Segambut dari DAP, Lim Lip Eng kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia di kamarnya hari ini.
Notis itu memaklumkan mengenai hasratnya untuk membuat usul bagi menangguhkan sidang Dewan bagi membahaskan kenyataan Pornthip bahawa beliau tidak akan hadir memberi keterangan apabila inkues bersambung.
Ia ekoran dakwaan 'tekanan politik' daripada kerajaan Malaysia dan turut mendakwa beliau tidak dibenarkan masuk ke Kelantan pada awal tahun ini.
Dalam pada itu, Mohamed Nazri berkata, pihak yang membuat dakwaan itu perlu menyatakan dengan jelas siapa 'pegawai tertinggi kerajaan' yang dikatakan menghalang kemasukan Pornthip ke negara ini.
"Siapa tekan? Sebut siapa dia? Datuk Seri Nazri? Atau siapapun kita nak tahu, kalau kita tahu siapa sebenarnya, mungkin kita dapat membantu dia. Siapa pun boleh cakap dia dipaksa.
"Tapi siapa yang memaksa kita hendak tahu, sebab itu saya kata dia menipu dan saya tidak percaya bahawa kerajaan Malaysia, pegawai-pegawai kita menghalang dia daripada datang," katanya.
Mohamed Nazri yang yakin tiada sebarang tekanan telah dikenakan terhadap ahli patologi itu berkata, tindakan menghalang kemasukan Pornthip bagi menghadiri inkues itu akan memberikan imej buruk kepada Malaysia.
"Ketika testimoni inkues terdahulu, dia telah menyatakan sesuatu yang sensasi dan bagi kerajaan Malaysia untuk halang dia daripada datang, nampak sangat seperti kita nak menyembunyikan sesuatu.
"Kalau kita halang dia untuk datang kali kedua, kita akan mendapat kritikan daripada dunia," katanya.
Tambah beliau, keengganan Pornthip untuk datang ke Malaysia sebenarnya kerana takut untuk terus menyertai prosedur inkues ekoran tidak dapat mempertahankan kenyataannya sebelum ini.
"Saya rasa dia takut. Saya percaya testimoninya sebelum ini tidak betul dan dia tidak dapat mempertahankannya sekarang.
"Jadi dia mencari alasan untuk tidak hadir dalam penerusan inkues yang akan datang ini," ujarnya.

Altantuya: Kehadiran Anwar dipersoal


KUALA LUMPUR 12 April - Kehadiran Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika penyiasat persendirian, P. Balasubramaniam membuat akuan bersumpah mengaitkan Perdana Menteri dengan kes pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu menimbulkan pelbagai persoalan.
Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) (gambar) berkata, apa yang lebih menghairankan ialah pengakuan bersumpah pertama Balasubramaniam pada 3 Julai 2008 itu yang disertakan sidang akhbar diadakan di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Katanya, persoalan itu timbul kerana sehari selepas akuan bersumpah tersebut, Balasubramaniam muncul pada satu lagi sidang akhbar untuk melakukan satu lagi pengakuan bersumpah bagi menarik balik akuan bersumpah pertamanya.
"Jadi saya berasa amat peliklah kerana dalam akuan bersumpah kedua, Balasubramaniam juga mengatakan bahawa pengakuan pertama yang dibuatnya sehari sebelum itu dilakukan dalam keadaan terpaksa (under duress).
"Jadi adakah keadaan terpaksa dimaksudkannya itu berkaitan dengan sidang akhbar di ibu pejabat PKR berkenaan?" katanya dalam soalan tambahan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz pada sidang Dewan Rakyat hari ini.
Khairy juga mempersoalkan sama ada kerajaan atau pihak berkuasa boleh mengambil sebarang tindakan berdasarkan dua akuan bersumpah Balasubramaniam itu.
Mohamed Nazri menjelaskan, apabila Balasubramaniam menarik balik salah satu akuan bersumpahnya, ia bermaksud penyiasat persendirian berkenaan telah melakukan penipuan semasa bersumpah dan ia boleh diambil tindakan.
"Bagaimanapun sekiranya pengakuan bersumpah (palsu) itu dilakukan secara terpaksa atau tertekan, ia boleh dipertimbangkan tetapi masalahnya dia (Balasubramaniam) sendiri tiada dalam negara,'' ujarnya.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau memberitahu, kerajaan tidak boleh mengekstradisi Balasubramaniam kerana tidak mengetahui di mana dia berada.
Tegasnya, sekiranya kerajaan mengetahui di mana penyiasat persendirian itu berada sekalipun, tiada sebarang jaminan untuk membawanya pulang ke Malaysia kerana tidak semua negara di dunia ini mempunyai perjanjian ekstradisi dengan Kuala Lumpur.