Sunday, September 30, 2012

Majalah Denmark pula siar gambar Kate

Kate Middleton
Kate Middleton isteri kepada Putera William
LONDON - Baru sahaja selesai kes membabitkan majalah gosip Perancis, Closer yang menyiarkan imej-imej Kate dalam keadaan tidak mengenakan baju,  sebuah majalah gosip di Denmark pula dilaporkan menyiarkan imej Duchess of Cambridge itu, malahan lebih ‘daring’ dan terbaru, semalam.

Bagaimanapun, majalah itu menafikan laporan itu.

Sebelum ini, penyiaran gambar-gambar itu telah menaikkan kemarahan pegawai-pegawai istana lalu tindakan undang-undang telah dikenakan pertengahan bulan ini.

Mahkamah Perancis kemudiannya telah mengarahkan majalah Closer agar menyerahkan kesemua foto digital asal kontroversi kepada Duchess of Cambridge, Kate - isteri kepada Putera William.

Selain itu, mahkamah juga melarang penerbitan susulan imej-imej Kate dalam keadaan tidak mengenakan baju.

Sementara itu, beberapa media di Britain dan Amerika Syarikat (AS) mencetuskan kontroversi Jumaat lalu apabila mereka melaporkan bahawa majalah Denmark, Se Og Hor, telah mencetak imej bakal ratu itu tanpa seluar bikini.

Ketua Pengarangnya, Kim Henningsen, menolak laporan khabar angin itu dan memberitahu CNN, hanya imej biasa sahaja yang diterbitkan pada16 halaman, 20 September lalu.

Katanya, gambar tersebut menunjukkan gambar itu diambil dari kedudukan yang sama seperti yang diterbitkan oleh Closer berbanding gambar dari majalah Itali dan akhbar Ireland, Henningsen.

Mereka juga menerbitkan majalah yang sama di Sweden, Se Och Hoer.

Henningsen yang mempertahankan penerbitan itu berkata: "Ia adalah satu set gambar yang unik daripada selebriti kelas A."

"Kami majalah gosip terkemuka di Denmark dan ia adalah tugas saya untuk menerbitkan mereka," katanya.

Beliau menambah: "Jika keluarga diraja Britain mahu menyaman kami, tidak mengapa dan kita akan berurusan kemudian."

Pikat guna ilmu hitam, maruah gadis tergadai

Fokus: Pikat guna ilmu hitam, maruah gadis tergadai
Tali pinggang yang mempunyai tulisan jawi yang masih disimpan Liza
 tanpa pengetahuan RizalLiza (bukan nama sebenar) baru tiga minggu bekerja sebagai pembantu kedai telefon di bandar Mentakab dengan pendapatan kira-kira RM600 sebulan tidak termasuk kerja lebih masa.

Liza 19, berasal dari sebuah Felda di Bera mengakui kehidupan di tanah rancangan agak menyukarkannya untuk meraih pendapatan sendiri akibat kekurangan sumber pekerjaan.
Pada mulanya Liza berjanji untuk berhijrah ke Temerloh bersama rakan sekampungnya namun akibat tidak diizinkan bapa, rakannya terpaksa akur dan meneruskan hidup di kampung.

Liza sampai di bandar Temerloh dan selepas seharian turun naik bas mencari pekerjaan, akhirnya dia diterima bekerja di sebuah kedai menjual peralatan telekomunikasi di Mentakab.

Liza juga sudah bertemu rakan baru Julia (bukan nama sebenar), 21, satu tempat kerja yang menawarnya tinggal bersama di rumah sewa dekat sebuah taman perumahan di Mentakab.

Menurutnya, rakan serumahnya berasal dari Maran, sudah dua tahun bekerja di situ dan tahu selok belok perniagaan selain mempunyai ramai kenalan lelaki.

Selepas seminggu bekerja, Liza didatangi seorang lelaki pertengahan usia yang mahu mencari telefon pintar untuk dihadiahkan kepada seorang rakannya.

Liza pada mulanya hanya melayan lelaki itu yang dikenali sebagai Rizal (bukan nama sebenar) sebagai pelanggan akhirnya terpesona dengan lemah lembut budi bahasa dan tingkah lakunya.

Liza berkata, Rizal, 43, adalah seorang kontraktor pembinaan yang sudah berkahwin dan ada empat anak tetapi masih pandai bergaya serta pandai berkata-kata.

Perkenalan singkat di tempat kerja akhirnya membuatkan Rizal semakin kerap berulang ke tempat kerja Liza dengan pelbagai alasan seperti membaiki telefon rosak, beli kad pra bayar dan macam-macam alasan.

Namun begitu Liza yang masih berpegang kuat pada ajaran agama pandai mengelak setiap kali Rizal cuba mengajaknya keluar makan bersama.

Lama-kelamaan hubungan Liza dan Rizal semakin rapat, satu hari ketika Liza hendak pulang ke kampung dia terserempak dengan Rizal ketika sedang menunggu bas di Temerloh.

Kali ini Liza terperangkap, mahu tak mahu dia terpaksa menerima pelawaan Rizal untuk keluar makan bersama.

Gila bayang

Ketika dalam kereta Liza perasan tingkah laku Rizal yang merokok dan menghembus kepulan asap ke mukanya beberapa kali, apabila ditanya mengapa bertindak begitu Rizal pantas meminta maaf.

“Selepas pulang dari makan, saya menaiki bas pulang ke kampung, ketika dalam perjalanan fikiran saya asyik teringatkan Rizal dalam semua perkara, tak tahan dengan semua itu, sebaik tiba di Bera, saya kemudian bertindak nekad patah balik ke Temerloh untuk berjumpa Rizal.

“Tanpa diduga Rizal memang menanti kehadiran saya, apa yang menghairankan, perasaan saya terhadap Rizal kali ini semakin tidak terkawal, mahu sahaja saya memeluknya sebaik bertemu dengannya.

“Rizal pandai memasang perangkap, kalau dahulu saya begitu berhati-hati dengannya, kali ini dia sudah memiliki saya, entah apa yang dipakainya sehingga hati sentiasa teringatkan dirinya walhal kurang 24 jam lalu dia bukanlah pilihan hati saya,” katanya.

Banyak kali terlanjur

Liza berkata, selepas detik itu, dia menuruti semua kemahuan Rizal termasuklah bercuti bersama di pusat peranginan terkemuka dan banyak kali terlanjur.

Beberapa bulan kemudian Rizal yang dikenali seorang yang lemah lembut bertukar menjadi seorang yang sangat bengis dan menakutkan.

“Rizal akhirnya melepaskan saya selepas tujuh bulan bersama, ketika itu baru saya sedar dari lamunan dan mula membencinya.

“Sepanjang bersama, sempat saya melihat beberapa barang pelik seperti botol dalam botol, kain kuning dalam botol, beberapa potongan ayat pelik yang dilipat kecil dan tali pinggang yang ada tulisan jawi.

“Saya sempat mengambil beberapa barang pelik antaranya tali pinggang bertulisan jawi dan masih dalam simpanan saya.

“Baru saya tahu tujuan Rizal menghembuskan asap rokoknya ke muka saya adalah untuk memikat dengan bacaan ayat tertentu,” katanya. 

Isteri guna darah haid dan air mani gajah sihir suami

Isteri guna darah haid dan air mani gajah sihir suami
Halim menceritakan kepada penulis mengenai nasib dirinya yang
menjadi mangsa sihir isteri sejak lima tahun lalu
SEORANG isteri tergamak menggunakan darah haidnya dan air mani gajah untuk menyihir suami supaya menurut segala perintahnya, manakala dia bebas melakukan apa saja.

Selain dua bahan jijik itu, isteri durjana berkenaan turut menggunakan minyak pengasih, tangkal pengikat nafsu dan wafak (gambar rajah yang dilukis di atas kain kuning dalam bentuk tulisan Jawi dengan menggunakan kalimah ALLAH) supaya dia kelihatan hebat pada pandangan orang lain.

Bagi memastikan kemujaraban tangkal darah haid itu, ia  dibalut dalam kertas bertulisan Jawi dicelup dalam minuman suami.

Apabila meminum air itu, suami menjadi lemah, tidak mampu melawan kata-kata isteri, menurut arahannya atau menjadi pak turut, selain mengalami sakit badan dan kepala serta jiwa yang tidak tenteram.

Kesengsaraan itu diceritakan seorang suami yang mahu dikenali sebagai Halim, 30-an, apabila menjadi mangsa sihir isteri sejak lima tahun lalu.

Dia yang berasal dari daerah Lipis dan pernah bekerja di Petaling Jaya, Selangor, mendakwa menjadi mangsa kezaliman isterinya sejak sebelum berkahwin sehingga rahsia ilmu hitam yang dipraktikkan itu terbongkar Disember lalu.

Menurutnya, dia terkejut apabila menemui pelbagai jenis tangkal yang disimpan di rumah, termasuk didakwa darah haid yang digunakan untuk menundukkannya.

“Selama ini memang banyak perubahan berlaku pada diri saya. Saya jadi malas hendak bekerja, bila bergaduh dengan isteri saya cepat mengalah meskipun ada ketika dia salah, selalu sakit badan dan kepala, manakala hati selalu tidak tenteram.

“Segala masalah itu terbongkar apabila saya menemui nota jampi serapah di atas meja isteri. Hasil pencarian di dalam rumah, saya menemui pelbagai jenis tangkal yang dia simpan rapi di dalam sebuah kotak.

“Saya turut menemui SMS isteri yang dipercayai menjalin hubungan sulit dengan suami orang yang juga pelanggannya. Sebenarnya dia mahu kelihatan berkuasa dan pernah berkata kepada saya, jika dia hendak sesuatu dia akan lakukan walau apa cara sekalipun. Mungkin kerana itu, saya menjadi sasaran,” katanya di sini, kelmarin.

Halim berkata, dia ada bertanya isterinya mengapa sanggup berbuat demikian, tetapi seperti diduga wanita itu menafikan dia melakukan perbuatan berkenaan.

“Menurut sepupu saya, sebelum kami berkahwin lagi isteri saya sediakan sejenis air untuk saya yang tidak diketahui tujuan. Rakan yang pernah datang ke rumah kami juga berasa tidak sedap hati apabila hendak masuk.

“Apabila saya bertanya isteri, dia tak mengaku dengan memberi pelbagai alasan. Saya tidak tahu mengapa dia sampai hati menyihir saya,” katanya.

Dia berkata, akibat perbuatan isteri, kerjayanya sebagai perunding dana amanah terjejas sehingga bayaran bulanan rumah tertunggak sembilan bulan.

“Kerja saya terjejas teruk. Jika dulu pendapatan mencecah RM20,000 tetapi sekarang jauh merosot, malah pernah dapat tidak sampai RM2,000 sebulan. Apabila hendak jumpa orang, saya malas pergi apabila tiba masanya.

“Sebaliknya isteri saya yang bekerja bidang sama mampu memperoleh RM20,000 ke RM50,000 sebulan, malah dalam bidang ini dia terkenal antara yang berjaya mencatat perolehan tertinggi,” katanya.

Halim berkata, apabila keadaan itu berlaku isterinya hidup dalam serba kemewahan, tetapi dia sebaliknya.

“Apabila isteri hidup dalam keadaan bertuhankan duit, dia mula berubah, rasa diri hebat, bongkak, meninggi diri serta sombong. Saya seperti orang suruhan dia. Begitupun sebagai suami, saya masih menjalankan tugas dan tanggungjawab saya,” katanya.

Menurutnya, selepas mengetahui dirinya disihir, dia menemui empat bomoh, termasuk pakar perubatan Islam, untuk membuang sihir berkenaan.

“Ada yang saya jumpa beritahu, saya sudah lama kena (sihir). Melalui seorang ustaz, saya diberitahu, dalam satu tangkal, isteri saya menggunakan darah haidnya manakala tangkal lain menggunakan minyak kelapa, kertas wafak yang didakwa ada jin serta tulisan jampi serapah.

“Ada juga memberitahu, tangkal itu dihasilkan daripada air mani gajah,” katanya.

Menurutnya, tangkal berkenaan diserahkan kepada pengamal perubatan Islam untuk `dimatikan’ sihirnya dan dia kini masih mendapatkan rawatan pemulihan berterusan.

“Saya masih sayangkan isteri demi anak kami yang berusia tiga tahun namun, melihat isteri semakin jauh menyimpang, saya tiada pilihan selain memfailkan permohonan nusyuz di mahkamah. Buat sementara ini juga saya masih bercuti di kampung untuk memulihkan semangat,” katanya.

Halim yang berharap akan pulih segera daripada ilmu hitam itu merancang membina kembali kerjayanya, selain hidup dalam keadaan tenang dan bahagia.

Disihir minyak dagu

Sementara itu, akibat disihir dengan minyak dagu mayat, seorang wanita di sini membuat pengakuan pernah meninggalkan suami dan tiga anaknya semata-mata untuk bersekedudukan dengan seorang lelaki warga Kemboja yang baru dikenali walaupun ketika itu dia hamil tiga bulan.

Mangsa mendakwa ilmu hitam itu menyebabkan dia seolah-olah menjadi hamba seks lelaki terbabit selama lebih dua tahun sekitar 2007 hingga 2009.

Sepanjang tempoh itu juga, semua pendapatan bulanannya turut diserahkan kepada lelaki berkenaan.

Lebih tragis lagi, wanita berusia 33 tahun dan hanya mahu dikenali sebagai Dee berkata, dia juga terlantar selama sebulan di wad psikiatri, Hospital Selayang selepas mengalami gangguan mental.

“Segala-galanya bermula selepas saya berkenalan dengan seorang penghantar surat yang kerap datang ke pejabat saya atas urusan kerja.

“Entah mengapa saya tiba-tiba seperti hilang pertimbangan diri kerana sentiasa dihantui wajah lelaki berusia 24 tahun itu seolah-olah ada satu daya tarikan istimewa pada dirinya.

“Saya gagal mengawal diri sehingga tidak mampu menolak setiap arahan yang diberikan, malah tidak teragak-agak meninggalkan suami dan anak untuk tinggal serumah dengan lelaki itu,” katanya.

Dee berkata, sepanjang tinggal dengan lelaki itu, dia dilayan seperti pembantu rumah apabila diarah melakukan semua kerja rumah selain terpaksa menyerahkan semua wang pendapatannya.

“Biarpun dimaki-hamun dan disepak terajang saban hari, saya tidak pernah terfikir untuk meninggalkannya, malah hati saya tetap menyayanginya. Setiap kali saya berhasrat mahu pulang ke pangkuan anak-anak, seolah-olah ada satu kuasa mematikan niat itu,” katanya.

Menurutnya, hampir tiga tahun bersama lelaki durjana itu, dia langsung tidak pernah menjenguk orang tuanya di kampung dan suaminya juga gagal menjejaki tempat tinggalnya.

“Saya juga seperti dirasuk kerana setiap kali ada pihak melarang hubungan kami, saya tidak teragak-agak memarahi serta memaki-hamun mereka,” katanya.

Kemuncaknya, keadaan diri Dee menjadi tidak keruan apabila lelaki itu menghilangkan diri. Dia mula meracau siang dan malam memanggil nama lelaki itu hingga akhirnya terpaksa dimasukkan ke hospital.

Menurutnya, selepas berubat dengan dua pakar perubatan tradisional, dia diberitahu lelaki itu menggunakan ilmu hitam dengan mencalitkan minyak dagu mayat pada badannya.

Dee bersyukur kepada Allah kerana hasil rawatan tradisional dia semakin pulih dan kini sudah mampu melupakan lelaki berkenaan.

'Mak sakit, mak rindu kamu'

'Mak sakit, mak rindu kamu'
Mariam mengadu nasibnya yang tidak pernah bertemu dengan anak sejak l
ebih 60 tahun lalu ketika menerima kunjungan Sinar Harian di Rumah
Sejahtera Taman Bahagia, semalam
MARANG - "Mak sakit, mak rindukan kamu. Kalau boleh mak ingin jumpa buat kali terakhir,” demikian rayu seorang warga emas, Mariam Abdullah, 76, ketika meminta agar anak tunggalnya yang telah terpisah sejak lebih 60 tahun lalu datang menjenguknya.

Mariam ketika ditemui Sinar Harian di rumah perlindungan warga emas atau Rumah Sejahtera Taman Bahagia, Wakaf Dua di sini, dalam nada sebak memberitahu, anaknya yang dikenal sebagai ‘Awang’ itu telah terpisah dengannya sejak dia berumur 18 tahun.

Menurutnya, selepas mendirikan rumah tangga pada usia 13 tahun dengan pasangannya, Ngah, Mariam melahirkan anak lelaki setahun selepas itu dan ketika anaknya berumur 4 tahun, suaminya itu meninggal dunia dalam satu pergaduhan keluarga.

“Arwah suami (pada masa itu) meninggal dunia selepas berlaku pertelingkahan dalam keluarga sebelah suami, dada suami terkena kapak (kerana bergaduh) lalu meninggal dunia dan mak cik membawa diri selepas kejadian itu,” katanya.

Mariam berkata, sejak itu dia bukan sahaja terpisah daripada anak lelakinya malah tidak pernah menjenguknya atas sebab peribadi tambah pula ketika itu dia masih mentah dan muda serta baru berumur 18 tahun.

Menurutnya, selepas kejadian itu dia menetap di beberapa negeri sebelum mendirikan rumah tangga buat kali kedua beberapa tahun kemudian tetapi tidak mendapat cahaya mata dan kembali hidup keseorangan selepas suaminya meninggal dunia 12 tahun lalu.

“Sepanjang 12 tahun lalu mak cik hidup sendiri, dulu mak cik pernah tinggal di Kuantan dan beberapa daerah lain di negeri itu kerana mengikut suami yang bekerja sendiri (buruh) sebelum pulang dan menetap di Kemaman dan Dungun di negeri ini.

“Kali terakhir mak cik tinggal seorang diri di sebuah rumah usang di tanah orang di Kampung Binjai Stesen, Dungun sebelum dihantar pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ke rumah jagaan ini pada Jun tahun lalu,” katanya kepada Sinar Harian.

Mariam yang agak uzur kerana faktor usia berkata, dia bagaimanapun tetap gembira dapat tinggal di rumah kebajikan itu kerana mempunyai rakan seusianya untuk bersembang malah bersembahyang di surau berdekatan jika kesihatannya baik.

“Bagi mak cik, ia bukan suatu yang menyedihkan kerana mak cik sendiri memilih untuk tinggal di sini dan tidak lagi berasa sunyi hidup sendirian seperti mana yang dilaluinya sebelum ini selepas suami (kedua) mak cik meninggal dunia.

“Kalau boleh, makcik nak tinggal di sini selama-lamanya, sampai ke penghujung usia. Makcik tak mahu pulang lagi ke rumah usang di tanah orang itu lagi. Makcik berserah saja kepada ALLAH SWT, tapi kalau boleh biarlah di sini sampai bila-bila, Insya-Allah,” katanya.

Bagaimanapun katanya, sebelum dia menutup mata dia amat berharap agar dapat menatap wajah anak lelaki tunggalnya  itu walaupun dia sendiri tidak mengetahui sama ada anak lelakinya itu masih hidup ataupun sudah meninggal dunia.

14 kapal elak berlabuh di Pelabuhan TunisiaTUNIS - Empat belas kapal Amerika Syarikat (AS) diarah tidak berlabuh di Pelabuhan Tunisia  berikutan kebimbangan ancaman keselamatan.

Pengarah Pelabuhan La Goulette, Sahbene Ben Fadhel berkata, pembatalan itu menjejaskan kira-kira 40,000 pelancong sekali gus memberi impak kepada industri pengangkutan dan pelancongan.

Sementara itu, agensi berita Xinhua melaporkan, pembatalan itu mempunyai kaitan dengan serangan ke atas pejabat Kedutaan AS di Tunis, 14 September lalu berikutan protes filem anti-Islam.

Minggu lalu, kapal Belanda dan Royal Caribbean and Disney diarah tidak berlabuh di pelabuhan itu dengan alasan yang sama.

AS baru-baru ini mengeluarkan amaran kepada rakyatnya supaya mengehadkan perjalanan ke negara itu. -AP

Iran kutuk AS keluarkan kumpulan militan daripada senarai pengganasPARIS: Iran hari ini mengutuk keras pentadbiran Amerika Syarikat (AS), Barrack Obama kerana mengelurkan kumpulan militan Iran yang pernah bekerjasama dengan Saddam Husseon daripada senarai pengganas.

Kerajaan Iran menyifatkan tindakan terbaru AS itu sebagai pilih kasih kerana banyak bukti menunjukkan Kumpulan Mujahedeen-e-Khalq (MEK) terbabit dalam kegiatan pengganas. MEK bermula dengan perjuangan gerila menentang Shah Mohammed Reza Pahlavi, membantu menjatuhkan pentadbiran monarki pada 1979 sebelum bertindak menyebelahi kepimpinanan utama Republik Islam, Ayatollah Ruhollah Khomeini.
Mereka kemudian bersama berjuang dengan tentera rejim Saddam pada 1980-an selama lapan tahun dalam Perang Iran-Iraq tetapi meletakkan senjata ketika penaklukan AS di Iraq pada 2003.

Jabatan Negara AS pada Jumaat lalu mengeluarkan MEK daripada senarai rangkaian pengganas dan ini bermakna semua aset MEK di AS kini tidak lagi disekat.

Rakyat Amerika juga boleh mengadakan hubungan perniagaan dengan organisasi berkenaan.

Semalam, anggota MEK yang beribu pejabat di Paris meraikan pembebasan badan itu daripada senarai pengganas, termasuk mempamerkan anggota mereka yang terbunuh sejak 15 tahun lalu.
Kementerian Luar Iran dalam satu kenyataan hari ini berkata, penarikan balik MEK daripada senarai pengganas adalah satu bentuk penyalahgunaan perundangan dan tanggungjawab Amerika untuk membanteras kegiatan pengganas yang diperakukan mereka kepada dunia.

Stesen televisyen Iran mengkritik keputusan itu dan berkata, AS kini memperakaui 'pengganas yang baik'.

Mereka mendakwa keputusan itu menunjukkan Washington ingin mempergunakan kumpulan berkenaan untuk kempen menentang Tehran. - AP

LHDN: Individu pendapatan bercukai bawah RM5,000 bebas cukai

LHDN - Selaras dengan pengumuman penurunan kadar cukai satu mata peratusan, individu yang pendapatan bercukainya di bawah RM5,000 tidak perlu lagi membayar cukai mulai tahun taksiran 2013.
 
Menjelaskan demikian, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Tan Sri Dr Mohd Shukor Mahfar berkata mereka yang berpendapatan bercukai RM5,000 hingga RM20,000 ke atas pula akan menikmati kadar cukai sebanyak dua peratus berbanding tiga peratus sebelum ini.
 
"Manakala bagi individu yang pendapatan bercukainya antara RM20,001 hingga RM35,000 pula akan dikenakan cukai sebanyak enam peratus berbanding sebelum ini tujuh peratus," katanya kepada pemberita di sini.
 
Beliau berkata pengurangan cukai itu setelah diambil kira semua pelepasan cukai dan bukannya mengikut pendapatan kasar.
 
Mereka yang mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Bajet 2013 dan pengurangan cukai itu boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan di talian 1-300-88-3010 atau emel dicallcentre@hasil.gov.my.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Belanjawan 2013 semalam, mengumumkan penurunan kadar satu mata peratusan cukai mulai tahun depan, langkah itu membolehkan kira-kira 170,000 individu tidak perlu lagi membayar cukai pendapatan.
 
Mohd Shukor berkata secara keseluruhannya bajet 2013 mengandungi 37 pindaan di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967; lapan pindaan di bawah Akta Petroleum (Cukai Pendapatan) 1967; sepuluh pindaan di bawah Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976; dan enam pindaan di bawah Akta Setem 1949.
 
Kesemua pindaan itu katanya sebagai menyokong fokus bajet bagi merangsang aktiviti pelaburan, memperkasa pendidikan dan latihan, membudaya inovasi dan meningkat produktiviti.
 
Justeru itu katanya, LHDN akan menganjurkan Seminar Percukaian Kebangsaan di 23 lokasi di seluruh negara, mulai 3 Oktober depan.
 
Ia bertujuan memberi penerangan lanjut berkaitan perubahan dalam Akta Cukai Pendapatan dan akta-akta lain yang ditadbir agensi itu yang terkandung dalam Bajet 2013. - Bernama

Lelaki dayus         
KUALA LUMPUR: “Suami yang tidak marah, malah merelakan isteri melakukan pekerjaan maksiat dan haram di sisi agama, adalah lelaki dayus. Dalam Islam, lelaki dayus tidak boleh masuk syurga,” kata penceramah bebas, Zawiyah Hassan.

Beliau yang juga mantan Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Keluarga, Sosial dan Komuniti, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berkata, sungguhpun suami meredai kerja isteri, ia tetap tidak berguna jika pekerjaan itu jelas melanggar hukum Allah.


“Suami sepatutnya mendidik isteri menjadi lebih baik, baru rumah tangga diberkati Allah. Setiap orang Islam perlu sedar, sebagai hamba, kita diikat dengan peraturan ditetapkan Allah, namun yang dilihat kini, semakin ramai mempermainkan perintah-Nya.

“Jiwa orang yang banyak berbuat dosa dan maksiat akan sentiasa terdorong melakukan perbuatan sama berulang kali atau perbuatan lebih teruk lagi, melainkan jika diberi hidayah Allah atau bertaubat,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan Harian Metro semalam mengenai cara hidup segelintir suami isteri di ibu kota yang ‘sekepala’ menjalani kehidupan yang disifatkan golongan terbabit sangat bahagia biarpun diselubungi noda berikutan mengutamakan hiburan dan mendapatkan wang dengan cara mudah.


Malah, pasangan baru berkahwin, Man dan Liza, turut mengaku tidak kisah dengan pekerjaan Liza sebagai pelayan pelanggan (GRO) selain diberi keizinan suaminya kerana pendapatannya lumayan hingga mencecah lebih RM10,000 sebulan.

Bagaimanapun, Liza baru berhenti kerja sebagai GRO sejak sebulan lalu kerana kini hamil lima minggu.


Zawiyah berkata, contoh kehidupan demikian menunjukkan pasangan itu atau pasangan seumpamanya menganggap seolah-olah Allah tiada kaitan langsung dengan hidup mereka kerana melakukan apa saja sesuka hati tanpa batasan agama.

“Nasihat saya, segera bertaubat nasuha selagi masih ada kesempatan dan cari rezeki halal kerana rezeki Allah sangat luas di dunia ini. Sanggupkah kita melahirkan zuriat dengan perangai sama kelak?” katanya.

Jemaah haji wanita mesti diiringi muhrim

JEDDAH: Kementerian Haji Arab Saudi semalam menegaskan, hanya jemaah yang mematuhi syarat visa haji akan dibenarkan memasuki negara itu.

“Wanita bawah usia 45 tahun perlu diiringi oleh muhrim dan ia jelas tercatat dalam visa yang dikeluarkan, tidak kira kerakyatan jemaah,” kata jurucakap kementerian, Hassan Qadi.


Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Ketua Misi Haji Nigeria yang mendakwa sekumpulan jemaah wanita negara itu dilarang memasuki Arab Saudi selepas tiba di Lapangan Terbang Jeddah dan dihantar pulang.

Peristiwa itu menyebabkan Nigeria menggantung penerbangan haji ke Arab Saudi.


Akhbar al-Eqtisadiah melaporkan, pihak berkuasa Saudi berusaha menghantar pulang 1,100 jemaah wanita Nigeria tanpa muhrim selepas berbuat demikian ke atas 171 yang lain. - SG

Skandal gambar Kate berterusan

ANTARA gambar Kate yang disiarkan Se og Hør.
ANTARA gambar Kate yang disiarkan Se og Hør.
LONDON: Hanya dua minggu lalu, dunia dikejutkan dengan penyebaran gambar separuh bogel isteri Putera William, Kate Middleton oleh majalah Perancis.
Semalam, majalah gosip Denmark, Se og Hør menyiarkan lebih banyak gambar yang memalukan bakal Permaisuri Britain berkenaan yang dirakam oleh paparazi ketika pasangan terbabit bercuti di Provence, Perancis.
Tetapi kali ini, ia lebih teruk, gambar yang disiarkan termasuk menunjukkan Kate tanpa seluar dalam.

Gambar itu disiarkan majalah terbabit selepas ia mengiklankan janji untuk menunjukkan isteri William berbogel sepenuhnya minggu lalu.


Pengarang Se og Hør, Kim Henningsen memberitahu Belfast Telegraph sebelum ini: “Ia gambar unik seorang selebriti Kelas-A. Kami adalah majalah gossip paling unggul di Denmark dan sudah menjadi tugas saya untuk menyiarkannya.

“Jika keluarga diraja Britain ingin menyaman, kami terima dan kami akan menanganinya.”

Majalah Perancis, Closer yang mula menyiarkan gambar separuh bogel Kate sudah menerima arahan mahkamah supaya tidak menyiarkannya lagi.

Malah, tiga hakim Perancis mengarahkan majalah itu menyerahkan setiap salinan digital gambar itu serta diarah membayar kos perundangan.

Bagaimanapun, ramai yang menyifatkan keputusan itu sebagai kemenangan tidak bermakna untuk William dan Kate kerana ketika itu, lebih 500,000 naskhah majalah itu sudahpun terjual.

Tambahan pula, keputusan itu hanya membabitkan Closer.

Dalam pada itu, majalah gosip Amerika Syarikat, Gawker, semalam turut menyiarkan gambar seperti yang terkandung dalam Se og Hør. - DM

Tunku Idris dilantik pemangku raja

UNKU IDRIS ISKANDAR

 BAHRU - Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim semalam dilantik sebagai Pemangku Raja Johor selama ketiadaan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail Ibni Almarhum Sultan Iskandar dan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail di negeri ini.
Pengisytiharan pelantikan oleh Sultan Johor itu dibacakan Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman pada istiadat di Istana Pasir Pelangi di sini.
Pelantikan atas nasihat Jumaah Majlis Diraja itu dilakukan mengikut Fasal 9 (1)© dan (3) Bahagian Pertama Undang-Undang Tubuh Kerajaan Johor 1895.
Sultan Ibrahim menerusi Menteri Besar turut mengisytiharkan pelantikan Tunku Ismail yang kini berada di luar negara sebagai Pemangku Raja Johor, sekembalinya baginda ke negeri ini pada 19 Oktober depan.
Pelantikan atas nasihat Jumaah Majlis Diraja itu dilakukan mengikut fasal yang sama.


Penerbit filem hina Nabi Muhammad SAW tukar nama

Nakoula Basseley Nakoula

LOS ANGELES - Pihak pendakwa raya persekutuan di sini menyatakan, penerbit filemInnocence of Muslims, Nakoula Basseley Nakoula kini menggunakan nama lain yang diiktiraf undang-undang Amerika Syarikat (AS).
Penolong Peguam Negara AS, Robert Dugdale kelmarin berkata, Nakoula, 55, kini dikenali sebagai Mark Basseley Youssef.
Nama itu terdapat dalam rekod mahkamah.
Beberapa dokumen mahkamah yang difailkan di Mahkamah Tinggi Daerah Orange menunjukkan dia diberikan hak menukar nama pada 2002.
Nama penerbit tersebut ditukar kepada Youssef kerana Nakoula ialah nama seorang perempuan dan ia mencetuskan masalah kepadanya.
Youssef dihadapkan ke sebuah mahkamah di sini pada Khamis lalu selepas pihak berkuasa menyatakan dia melanggar syarat-syarat pembebasannya.
Lelaki itu dibebaskan pada Jun 2011 setelah menjalani hukuman penjara selama 21 bulan kerana didapati bersalah menipu bank pada 2010.
Pendakwa raya Robert Dugdale berkata, dia dituduh melakukan lapan kesalahan termasuk membuat kenyataan palsu kepada para pegawai perunding cara dan menggunakan tiga nama yang berlainan.
Hakim Suzanne Segal turut memutuskan lelaki tersebut ditahan tanpa dibenarkan diikat jamin kerana bimbang dia akan melarikan diri selain dianggap berbahaya kepada masyarakat.
Dia ditahan di Pusat Tahanan Metropolitan di sini.
Youssef yang merupakan penganut Kristian Koptik akan ditahan sehingga seorang hakim memutuskan sama ada dia melanggar syarat-syarat pembebasannya.
Dia yang berketurunan Mesir kini merupakan warga AS.
Youssef menyembunyikan diri pada 15 September lalu sebelum ditangkap pada Khamis lalu.
Rumahnya di Cerritos di sini kini menunggu pembeli baharu.
Filem yang menghina Nabi Muhammad SAW itu telah menyebabkan tunjuk perasaan ganas berlaku di beberapa buah negara sehingga mengakibatkan 50 orang mati baru-baru ini. - Agensi

Harta pusaka tak diwasiat RM45 bilionPutrajaya: Nilai harta pusaka terbeku, iaitu yang tidak diwasiatkan, di Malaysia, sebahagian besar milik orang Islam dianggarkan mencecah RM45 bilion.

Penemuan itu adalah hasil kajian sebuah syarikat milik Bumiputera yang mengkhusus dalam bidang perancangan dan pengurusan harta pusaka Islam, Wasiyyah Shoppe Sdn Bhd. Sebahagian besar harta berkenaan dalam dalam bentuk wang tunai dalam akaun bank dan harta tetap.
Ketua Pegawai Eksekutifnya, Azrin Sabirin, berkata pelbagai faktor menyumbang kepada masalah berkenaan termasuk waris kurang pengetahuan mengenai pengurusan harta si mati.

Kurang pengetahuan

Kekurangan pengetahuan mengenai pengurusan dan prosiding harta pusaka menyebabkan waris tidak berminat untuk menguruskan harta berkenaan.

Masalah pengumpulan dokumen untuk pengurusan harta pusaka juga menjadi penyumbang kepada isu ini dan secara umumnya waris tidak tahu untuk bermula daripada mana, sekali gus menyekat usaha untuk menuntut harta pusaka, katanya kepada media selepas Konvensyen Pewarisan Harta Syariah di sini, semalam.
Tak tahu hukum

Selain itu, katanya, isu itu juga timbul kerana pertelagahan mengenai hak waris terutama dalam aspek faraid kerana tidak ramai yang tahu secara mendalam mengenai hukum itu serta tidak berusaha merujuk kepada yang pakar.

Justeru katanya, penyediaan dokumen tepat atau hibah (hadiah) serta melantik pegawai agensi pengurusan harta pusaka mampu menyelesaikan isu perebutan harta pusaka, selain mengelak harta itu terbeku akibat pewaris enggan memberi kerjasama.

Kesan hibah

Hibah jauh lebih berkesan dan fleksibel dari segi undang-undang syariah bagi tujuan pembahagian harta yang mana melaluinya pemilik harta boleh menentukan pewaris mengikut yang dikehendakinya.

Harta yang dihibah tetap akan menjadi hak pemiliknya selagi dia masih hidup dan berhak menikmati manfaat dari harta tersebut sepanjang hayatnya. Ia hanya bertukar milik kepada penerima hibah selepas kematian pemilik harta.

Selain itu, harta yang dihibah tidak akan menjadi harta pusaka dan tidak boleh dituntut oleh waris mengikut hukum faraid, katanya.

Mandian garam punca ganas, halusinasiLouisiana: Saintis menemui kekuatan mengejutkan bahan utama dalam mandian garam yang membuatkan pengguna berdepan kesan selepasnya selama beberapa hari.

Lebih kuat daripada kokain Bahan dikenali sebagai Methylenedioxypyrovalerone (MDPV) itu yang biasanya ditemui pada dadah yang dijual di tepi jalan adalah 10 kali lebih kuat berbanding kokain, menurut Yayasan Sains Kebangsaan.
Ia boleh menyebabkan pengguna menjadi paranoid, ganas dan marah, pada masa sama membawa kepada halusinasi.

Mereka menjual bom jangka. Beberapa pesakit yang datang mengadu sakit dada teruk sehingga menyangka mereka mengalami serangan jantung. Mereka menyangka akan mati.

Mereka mengalami paranoid melampau. Mereka mengalami halusinasi. Mereka melihat benda, mendengar sesuatu seperti gergasi, syaitan dan makhluk asing, kata Pengarah Pusat Kawalan Racun Louisiana, Dr Mark Ryan, kepada ABC News.

Ryan menyedari sebaik menyedut serbuk yang dilabelkan dengan pelbagai nama termasuk Taufan Charlie, NOLA Diamond dan Bayou Ivory Flower, semua pengguna menderita tempoh psikotik berulang.
Sebahagian pesakit ditahan di hospital selama lima hari, 10 hari, 14 hari. Dalam sesetengah kes, mereka diberi ubat pelali yang kuat. Sebaik cuba mengurangkan dos pelalian, paranoid dan khayalan mereka datang semula, kata Ryan.

Tak dapat dipulihkan

Rakannya, Louise De Felice, berkata MDPV tidak dapat dipulihkan dan tidak akan hilang,

Saya tidak tahu mana-mana dadah lain yang mempunyai kesan sama tidak membenarkan anda lepas daripadanya, katanya.

Saintis menjalankan ujian untuk cuba memastikan kimia dalam dadah itu, mendapati ia dicemari MDPV, 10 kali lebih kuat daripada kokain.
Agensi

Lelaki Berusia 52 Tahun Cuba Buka Pintu Pesawat Kerana Sangka Ia Adalah Pintu Tandas

HONG KONG: Penerbangan Hong Kong Airlines dari Bali ke sini terselamat daripada malapetaka apabila seorang penumpang gagal membuka pintu kecemasan pesawat setelah menyangka ia adalah pintu tandas.

Para anak kapal Hong Kong Airlines yang menyaksikan kejadian itu terkejut apabila mereka melihat seorang lelaki China berusia 52 tahun bangun dari tempat duduknya lalu berjalan menuju ke arah pintu kecemasan pesawat dan kemudian cuba untuk membuka pintu berkenaan.
Nasib baik dia gagal membuka pintu berkenaan dan kakitangan kabin dengan pantas menghalangnya secara fizikal daripada meneruskan niatnya itu.
"Apabila dia disoal oleh polis, selepas mendarat, lelaki itu berkata dia berbuat demikian kerana menyangka ia adalah pintu tandas memandangkan inilah pertama kali dalam hidupnya menaiki pesawat," kata salah seorang kakitangan pesawat itu.

sumber

Lelaki sumbat mulut isteri dengan sabun pencuci kerana mengeluarkan kata-kata kotor

Konflik antara dua sejoli memang suatu hal yang wajar terjadi, tapi ketika salah satu diantara keduanya mulai mengeruhkan suasana dengan melemparkan kata-kata kotor, sabun cuci piring bukanlah solusi yang terbaik.
Malam  25 September kelmarin, John Vincent Caruso (26), dan kekasihnya, Stephanie Madwell, terlibat dalam perang mulut yang terjadi di rumah John di daerah Pasco, Florida.
Ketika pertengkaran semakin memanas, John mulai khuatir jika suara keras mereka dapat membangunkan anak-anak mereka yang sudah terlelap. John kemudian memberikan peringatan kepada Stephanie agar ia berhenti mengeluarkan sumpah-serapah kotor dari mulutnya. Jika tidak, ia akan membersihkan mulut isterinya menggunakan sabun pencuci.
Stephanie tak mempedulikan peringatan dari John yang pertama, kedua, dan pada saat peringatan yang ketiga dijatuhkan dan kata-kata kotornya terus mengalir, John segera mengambil sebuah botol sabun cuci piring dari dapur, menempelkan hujung botol itu ke mulut Stephanie, dan crooot!
Stephanie, dengan mulut dan bajunya yang kini wangi dengan aroma sabun cuci piring, segera lari menuju rumah ibunya. Dari sana ia lalu menghubungi polis.
Kepada polis, John mengatakan metodenya untuk menghentikan sumpah-serapah dengan menggunakan sabun cuci piring itu ia pelajari dari orang tuanya sendiri ketika ia masih kecil. Waktu kecil ia sering diperlakukan seperti itu. Ia bahkan mengaku jika kini, setelah dewasa, ia masih tetap sering 'mencuci' mulutnya sendiri untuk menghargai orang tuanya. Bagaimanapun, cerita tradisi keluarganya yang aneh ini tak mempengaruhi keputusan polis untuk menahan John atas tuduhan melakukan kekerasan dalam rumah tangga.
Ini adalah kali ke-empat bagi John menginap di hotel prodeo setelah sebelumnya ia ditahan kerana masalah memilikan ubat terlarang dan menghindari kejaran polis.
via My Fox

 sumber

Nelayan Temui Jari Manusia dalam Mulut Ikan


(Foto: Orange)

IDAHO - Seorang nelayan di Bonner County, Idaho, Amerika Syarikat (AS), Nolan Calvin terkejut mendapati jari manusia di dalam mulut ikan yang baru ditangkapnya. Namun tidak demikian dengan sang pemilik jari, Hans Galassi yang sama sekali tidak merasa terkejut  dengan hal tersebut.

Menurut Calvin jari manusia itu dia temukan ketika hendak membersihkan ikan jenis trout yang berhasil ditangkapnya di sebuah danau di Bonner County.

Calvin yang terkejut pun langsung menelepon pejabat keselamatan setempat untuk melapor temuannya, sementara jari manusia itu dia letakkan dalam sebuah wadah berisi ais. Aparat keselamatan segera menemui Calvin dan memeriksa cop jari yang ternyata adalah milik Galassi.

"Polis menelepon saya. Mereka mengatakan mereka memiliki cerita yang cukup aneh untuk saya dengar," ujar Galassi seperti diberitakan SuratkhabarSpokesman-Review dan dikutip Orange, Khamis (27/9/2012).

"Polis  pun mulai menceritakan, usai memancing di Danau Priest seorang nelayan.. saya langsung memotong dia dan mengatakan bahawa saya tahu kemana ini cerita ini akan mengarah. Jadi saya katakan kepada polis  biar saya yang melanjutkannya, nelayan itu menemukan jari saya dalam mulut ikan," imbuhnya.

Hans Galassi kehilangan empat jarinya dalam satu kemalangan ketika dia tengah melakukan olahraga wakeboarding sekira tiga bulan lalu. Tangannya tersangkut pada sesuatu di dalam air dan begitu dia berusaha keras menariknya keempat jari Galassi pun putus.

Namun ketika polis menawarkan Galassi untuk menemukan jarinya kembali, lelaki itu menolaknya. Polis mengatakan mereka akan menyimpan jari itu hingga beberapa minggu ke depan, menunggu hingga Galassi berubah fikiran.(rhs)