Tuesday, April 29, 2014

Tebuk bongkah pintu rahsia


Melaka: Usaha mencari harta purba yang dikaitkan peninggalan Kesultanan Melayu Melaka di Pulau Nangka, di sini, berjalan lancar apabila kerja-kerja menebuk bongkah batu di kawasan yang menjadi sasaran sudah mencapai tahap 90 peratus selesai.
Usaha mencari yang dipertanggungjawabkan kepada Syarikat Smart Partnership International (M) Sdn Bhd dijangka berakhir pada 30 April ini.
Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemudahan Awam, Pengangkutan dan Pemulihan Projek negeri Datuk Abdul Ghafaar Atan berkata, kerja menebuk itu masih dijalankan di kawasan laluan di lokasi simpanan khazanah yang dikatakan bernilai berbilion ringgit itu.

“Mengikut perjanjian, syarikat ini perlu menjalankan kerja mencari khazanah berkenaan sehingga 30 April ini saja, jika tidak, mereka perlu berundur dan tugas mencari akan diserahkan kepada syarikat lain.
Foto
KAKITANGAN Smart Partnership menjalankan kerja penebukan batu menggunakan mesin gerudi khas.

“Dalam tempoh berbaki dua hari lagi, kita percaya kerja menebuk ini akan berjaya dan pintu dapat dibuka, namun jawapannya hanya akan dapat tahu dua hari lagi sama ada khazanah itu benar-benar wujud atau tidak,” katanya ketika mengadakan lawatan ke kawasan tapak pencarian khazanah itu, semalam.


Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.


Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/29

683 dihukum mati


Minya: Mahkamah Mesir terus menunjukkan kekejamannya semalam dengan menjatuhi hukuman mati ke atas pemimpin tertinggi Ikhwanul Muslimin, Mohamed Badie dan 682 lagi yang terbabit dalam gerakan membantah rampasan kuasa tentera.
Hakim Said Youssef Sabry mempengerusikan prosiding itu yang berlangsung hanya selama 10 minit.

Peguam bela, Khaled Elkomy berkata, penghakiman berkenaan adalah yang pertama ke atas Badie yang juga ulama Ikhwanul Muslimin.
Beliau turut berdepan dengan pelbagai lain yang dikaitkan dengan bantahan mereka terhadap penggulingan Presiden Mohamed Mursi tahun lalu.

Beberapa ahli keluarga tertuduh yang menunggu di luar mahkamah kelihatan pengsan selepas menerima berita hukuman itu.

Sebahagian yang lain melaungkan: “Di mana keadilan?” Seorang daripada waris tertuduh berkata, dia tidak faham bagaimana keputusan itu dibuat. “Anak saya solat (pada hari kejadian) dan langsung tidak tahu di mana masjid tempat dia didakwa terbabit menyertai protes menentang kerajaan,” katanya.
Foto
WARIS anggota Ikhwanul Muslimin menangis sebaik diberitahu keputusan hakim.
Seorang lagi wanita berkata, anak lelakinya dihukum penjara seumur hidup. “Tiada bezanya dengan hukuman mati. Ia masih hukuman yang tidak adil kerana dia tidak bersalah,” katanya. Sementara itu di Kaherah, mahkamah mengharamkan Pergerakan 6 April yang bertanggungjawab menggerakkan revolusi mengguling diktator Mesir, Hosni Mubarak pada 2011. Pendakwa berkata, pergerakan itu menyebar fitnah mengenai Mesir dan bersekongkol dengan pihak luar.

Di bawah undang-undang Mesir, hukuman mati akan dirujuk kepada ulama Islam terkemuka sebelum ia disahkan.
Mahkamah boleh memilih untuk meringankan hukuman yang kemudiannya boleh dirayu di mahkamah rayuan.

Antara 683 orang yang dijatuhkan hukuman semalam, hanya 50 yang berada dalam tahanan. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/29

Fiza, Adam sah cerai talak satu


ADAM


SHAH ALAM – Kontroversi rumah tangga bekas anggota Elite, Fiza atau nama sebenarnya Siti Zaidatul Fiza Abd. Halim dan suaminya, Adam AF berakhir apabila mereka sah bercerai talak satu di Mahkamah Rendah Syariah di sini pada pukul 1.05 petang semalam.
Adam atau nama sebenarnya Mohd. Aizam Mat Saman, 31, melafazkan talak satu terhadap Fiza, 33, di hadapan Hakim Syarie Mohd. Nazri Basrawi dalam satu prosiding tertutup yang dihadiri ahli keluarga terdekat kedua-dua belah pihak.
Kedua-duanya tiba di mahkamah dengan memakai pakaian berwarna hitam dan berkaca mata kira-kira pukul 12 tengah hari dengan diiringi beberapa rakan artis seperti Azza Elite.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0429&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz30Ds7XcgY 
Hakcipta terpelihara 

Fasa baharu pencarian MH370FASA terbaharu pencarian MH370 bakal menyaksikan operasi udara tidak lagi menjadi keutamaan.


PERTH - Operasi mencari pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 di Lautan Hindi akan memasuki fasa baharu yang memberi tumpuan di kawasan dasar laut lebih luas di Lautan Hindi.
Perdana Menteri Australia, Tony Abbott berkata, keputusan itu diambil setelah kemungkinan untuk menemui sebarang serpihan pesawat berkenaan di permukaan laut begitu tipis.
Abbott memberitahu, usaha mencari MH370 tidak lagi tertumpu kepada pencarian dari udara dan kapal laut ekoran kegagalan menemui sebarang serpihan pesawat tersebut.
Menurut beliau, fasa baharu itu melibatkan kontraktor yang memiliki kepakaran tinggi dalam pencarian di laut dalam dan akan memakan belanja kira-kira A$60 juta (RM184 juta).
"Malaysia akan terus mengetuai penyiasatan, manakala tanggungjawab terhadap zon mencari dan menyelamat di Australia akan dipikul kerajaan Australia.
"Keseluruhan operasi ini dianggarkan mengambil masa antara enam dan lapan bulan, bergantung pada keadaan cuaca dan kelengkapan yang digunakan," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Ia turut dihadiri Ketua Penyelaras Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), Ketua Marsyal Udara (B) Angus Houston di Bangunan Parlimen di Canberra yang disiar secara langsung melalui beberapa saluran televisyen.
Abbott berkata, selain kenderaan dalam air autonomi (AUV) Bluefin-21 yang menjalankan misi ke-16 semalam, satu lagi teknologi mencari di laut dalam telah dirancang termasuk menggunakan peralatan sonar 'side-scan' yang ditarik oleh kapal.
Menurut beliau, setelah berunding dengan kerajaan Malaysia, kerajaan Australia bersedia menggunakan khidmat syarikat swasta yang akan mengikat kontrak dengan kerajaan Australia bagi menjalankan tugas itu.
"Kami akan terus bekerjasama rapat dengan kerajaan Malaysia dan China untuk menggiatkan lagi operasi tetapi kami akan mengambil masa beberapa minggu untuk memuktamadkan perjanjian kontrak ini," katanya.
Operasi mencari memasuki hari ke-52 semalam dengan 41 hari daripadanya diselaraskan kerajaan Australia.
Bagaimanapun, menurut Abbott, hingga kini tiada sebarang bukti berkaitan pesawat itu dijumpai walaupun pencarian dilakukan di kawasan permukaan laut seluas lebih 4.5 juta kilometer persegi dan di kawasan dasar laut seluas 400 kilometer persegi yang melibatkan 334 penerbangan dan 3,000 jam waktu udara. - Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0429&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz30Dr1RTA3 
Hakcipta terpelihara