Tuesday, October 30, 2012

Kepada Tuan/Puan Mukminin dan Mukminat yang sedang mengerjakan fardhu haji di Makkah Al-Mukarramah semoga haji anda semua diterima oleh Allah SWT..aamiin

KHUSYUKLAH DALAM SEMBAHYANG

Jambatan tunggu mangsaJambatan tunggu mangsa
Abd Hamid melalui jambatan yang hampir runtuh.
KUALA PILAH – Ibarat retak menanti belah. Begitulah keadaan jambatan di Kampung Tumang, Johol yang hampir runtuh.

Malah keadaan itu juga menimbulkan kebimbangan berikutan ia merupakan laluan utama kepada lebih 200 penduduk, dekat sini.

Penduduk, Abd Hamid Jais, 60, berkata, kawasan tebing berhampiran jambatan itu sudah dipasang batu sangkar pada bulan lalu bagi mengelakkan hakisan akibat hentaman air sungai ketika hujan.

"Namun langkah itu tidak berkesan apabila batu sangkar berkenaan turut rosak apabila dihentam arus sungai," katanya.

Menurutnya, kini apabila musim hujan, tanah di bawah jambatan sudah mendap mendap sekali gus menyebabkan jambatan itu senget dan retak.

"Jambatan ini pernah dibaiki dengan menambah tanah di bahagian yang rosak. Namun, apabila hujan tanah itu mendap lagi.

“Sebelum ini, kerosakan pada jambatan ini tidak terlalu teruk, tetapi hujan lebat yang berlaku pada 21 Oktober lalu merisaukan kami,” katanya.

Sementara itu, Amran Daud, 41, berkata, penduduk mengambil inisiatif meletakkan beberapa papan di kawasan mendapan supaya jambatan boleh digunakan sementara waktu.

“Laluan ini sering digunakan penduduk selain pemandu lori yang membawa keluar hasil getah.

"Sepatutnya lori tidak boleh masuk ke kampung ini kerana laluan ini terhad kepada kenderaan seberat lima tan sahaja,” katanya.

Menurutnya, bagaimanapun, kini penduduk terpaksa menanggung risiko dan berharap pihak berkaitan dapat mempercepatkan kerja baik pulih.

Katanya, selain masalah jambatan, jalan di kawasan kampung itu juga sudah rosak dan berlubang.

Sementara itu, difahamkan pihak berkaitan sudah berbincang dan bersetuju untuk membaiki jambatan serta jalan kampung tersebut melalui peruntukan khas daripada Kerajaan Negeri.

NFCorp berhutang dengan NSDatuk Seri Mohamad Hasan
Datuk Seri Mohamad Hasan
SEREMBAN –  Syarikat National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) didakwa berhutang dengan Kerajaan Negeri Sembilan sehingga mencecah RM200,000 berikutan sewa pajakan tapak projek yang tertunggak, sejak setahun lalu.
Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) yang beroperasi di Gemas itu tertunggak bayaran sewa berikutan isu yang melanda syarikat berkenaan.
“Kita sudah tulis surat kepada NFCorp kerana sudah setahun tertunggak bayaran sewa tanah seluas 1,500 ekar yang dipajakkan.
“Sekiranya pihak NFCorp masih gagal membayar dalam tempoh ditetapkan, kita akan batalkan sewa pajakan projek berkenaan dan kadar bayaran akan dinaikkan dalam kontrak penjanjian baru,” katanya kepada pemberita pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Negeri, dekat sini, hari ini.

Petronas temui medan minyak Bertam 64 juta tong
30 Oktober 2012
Petronas Carigali Sdn Bhd
Petronas Carigali Sdn Bhd
PUTRAJAYA - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Petronas Carigali Sdn Bhd dan Lundin Oil menemui rizab minyak tambahan di medan minyak Bertam, yang terletak di Blok PM 307.

Beliau berkata, medan minyak yang terletak kira-kira 160km di luar pesisiran pantai Semenanjung Malaysia bertentangan Pahang, pada kedalaman air 76 meter.

"Penemuan ini sangat penting memandangkan kita belum pernah menemui minyak komersil dalam kuantiti yang tinggi di Lembangan Penyu, dan ia merupakan kejayaan besar.

"Bergantung kepada keputusan kajian kebolehlaksanaan teknikal dan komersial, pengeluaran minyak dijangka akan dicapai pada suku ketiga tahun 2014 dengan sasaran pengeluaran berjumlah antara 17,500 dan  20,000 tong sehari," kata Najib  pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pelaksanaan Bioteknologi (ICM) di pejabat Perdana Menteri nya di Bangunan Perdana Putra di sini hari ini.

Dengan penambahan rizab ini, medan minyak Bertam kini dianggarkan mengandungi jumlah isi padu asal keseluruhan  64 juta tong.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, negeri Pahang dijangka menerima wang ehsan sekitar RM100 juta setahun, bergantung kepada anggaran pengeluaran, apabila pengeluaran bermula pada suku ketiga tahun 2014.

Beliau berkata, penemuan ini membuktikan kewujudan minyak dan gas di kawasan selatan Malay Basin ke arah Lembangan Penyu.

“Oleh itu, medan minyak tersebut adalah terletak di kawasan pelantar benua iaitu melepas tiga batu, dan terletak dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan. “Ini dasar kita untuk mengagihkan kekayaan minyak dengan lima  peratus pembayaran tunai kepada Pahang," katanya.

Petronas Carigali, anak syarikat Petronas dan Lundin Oil merupakan usaha sama minyak dan gas atau Kontrak Perkongsian Pengeluaran.

Sementara itu, Naib Presiden Perniagaan Eksplorasi dan Pengeluaran, Pengurusan Petroleum Petronas Nasional Bhd, Ramlan A Malek berkata kajian kebolehlaksanaan teknikal dan komersial dijangka siap pada suku kedua  tahun depan.

Kerja-kerja cari gali akan dilaksanakan oleh operator blok, Lundin Oil, katanya. - Bernama

Selamatkan Syria

Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption

Maher Zain buat Haji

Maher Zain

SPR helping the devils we know

Selamatkan Rohinya

#Rohingya
#Rohingya man with his new born baby trying to get on any boat and save their lives. @JamilaHanan
#Rohingya baby dead out of dehydration while they were felling the recent clash where thousands of houses burnt, people killed and families shattered.
#Rohingya villages (before and after) satellite images by human rights watch #hrw. Note the dates.
#Rohingya girl joins others collecting pieces of metal from the rubble of a neighbourhood in Pauktaw township that was burned in recent violence October 27, 2012. REUTERS/Soe Zeya Tun
More than 22,000 #Rohingya forced to flee Burma after worst sectarian violence in years, UN says
A #Rohingya Muslims masjid (mosque) totally destroyed by #rakhine maugs in arakan #burma. Note the guy getting on the minaret!
A man insulted with a placard hang on his neck says (I m a traitor because I talked with Muslims.) #Rohingya

Tok Guru Nik Aziz Jawab Tohmahan Soi Lek

Isnin, 29 Oktober 2012

KOTA BHARU: “Saya sebut tutup aurat untuk orang Islam tidak kepada bukan Islam. Kalau tak tutup aurat “padanlah” kalau kena rogol pun.

“Tapi oleh sebab dia pandang serong awal-awal lagi kepada Islam, maka dia beremosi. Ini sesuailah dengan Umno yang juga pandang serong terhadap Islam,” kata Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAS berkata, tohmahan yang dilempar MCA terhadapnya jelas sangat beremosi dan menampakkan pandangan serong mereka terhadap Islam.

Ia juga sama dengan Umno yang memandang serong Islam, bahkan menolak Islam dalam dasar perjuangan partinya.

Beliau ditemui pada rumah terbuka sempena Aidiladha di kediamannya di Pulau Melaka semalam. Pada majlis itu Menteri Besar mengorbankan tiga lembu dan dagingnya diagih kepada penduduk kampung.

Baru-baru ini Pengerusi Wanita MCA, Heng Seah Kie dilaporkan mendakwa Tuan Guru Nik Aziz membenarkan wanita bukan Islam dirogol sekiranya tidak mematuhi kod etika pakaian Islam.

“Apabila Umno tolak Islam, takkan pula MCA nak bantu Islam. Dengan automatik parti itu akan buat perkara-perkara yang melemahkan Islam.

“Jadi mereka tidak layak memimpin negara. Negara barat marah kepada Islam, Umno pun begitu juga. Jadi apa beza Umno dengan pandangan barat,” ujarnya.Hrkh
Posted by TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT
 —

Duta: Kerajaan Syria salah fahamAbd Malek Abd Aziz
Abd Malek Abd Aziz
AMMAN – Duta Malaysia ke Jordan, Datuk Abd Malek Abd Aziz menegaskan terdapat sedikit salah faham antara kerajaan Syria dan Malaysia apabila pasukan misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) dituduh menyeberang sempadan dan membantu penentang kerajaan pimpinan Presiden Bashar Al-Assad.

Menurutnya, apa yang dilakukan oleh KP1M hanyalah membantu pelarian yang berada kem-kem di dalam Jordan terutamanya di kem Al-Za’tari, kem Ar-Ramtha dan perkampungan sekitar bandar Al-Mafraq dan Amman.

“Pihak kerajaan Syria telah meminta penjelasan Kementerian Luar mengenai misi yang diadakan ini. Kita sudah menjelaskan misi bantuan ini hanya berada di dalam kawasan Jordan.

“Setakat ini kita belum dapat nota bantahan, tetapi pihak Syria memahami matlamat misi ini,” katanya kepada media selepas Majlis Penutup misi bantuan KP1M kepada pelarian Syria.

Katanya lagi, salah faham ini berlaku kerana kerajaan Syria mendakwa KP1M menggunakan Jordan sebagai transit sebelum menyeberang sempadan dan membantu pemberontak di negara tersebut.

Sebelum ini, bas sukarelawan KP1M telah diserang menggunakan batu di kem Al-Za’tari kerana menggunakan bendera Syria kerajaan Bashar. Untuk maklumat, pelarian Syria merupakan pihak penentang yang menyokong Pergerakan Pembebasan Syria.

Sementara itu, Presiden KP1M, Datuk Abd Azeez Rahim berkata, misi 11 hari di Jordan bagi membantu 200,000 pelarian telah menelan belanja RM3.3 juta.

Katanya, misi KP1M kali ke-28 ini merupakan misi yang paling besar dan paling lancar kerana dibantu oleh 200 pelajar Malaysia di sini.

Bandar raya besar di pantai timur AS bersiap sedia hadapi Taufan Sandy

NEW YORK - Beberapa bandar raya besar dari Washington hingga ke Boston pada Ahad membuat persiapan rapi menghadapi Taufan Sandy yang   dijangka membadai kawasan berkenaan yang merupakan kawasan paling padat yang didiami kira-kira 50 juta penduduk.

Diramalkan New York antara kawasan yang akan terjejas teruk oleh taufan itu.

Pentadbir Pengurusan Kecemasan Persekutuan, Craig Fugate dipetik oleh CBC News sebagai berkata bahawa 'masa untuk bersiap-siap dan berbincang sudah berlalu'.

"Orang ramai perlu bertindak sekarang," katanya ketika Taufan Sandy bergerak menuju Atlantik dan akan bertembung dengan dua lagi aliran cuaca yang boleh bertukar menjadi taufan yang paling digeruni dalam rekod  Amerika Syarikat.

Syarikat-syarikat penerbangan sudah membatalkan lebih 5,000 penerbangan manakala Amtrak mula menghentikan perkhidmatan keretapi yang merentasi kawasan timur laut Amerika Syarikat.

Pihak berkuasa bandar raya New York dan Philadelphia bertindak menghentikan perkhidmatan tren bawah tanah, bas dan tren sejak semalam di samping mengumumkan sekolah-sekolah ditutup hari ini.

Boston, Washington dan Baltimore juga menutup semua sekolah. Semasa bermulanya hujan yang membawa tiupan taufan di bahagian timur laut, puluhan ribu penduduk pantai dari Maryland ke Connecticut diarahkan keluar dari kawasan mereka pada Ahad.

Sandy, diletakkan dalam taufan kategori 1 dengan tiupan angin sehingga 120km sejam sejak tengah hari Ahad telah menyebabkan 65 kematian di Caribbean, sebelum membadai permukaan laut di sebelah timur.

Sementara itu, Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg hari ini mengumumkan pemindahan wajib untuk penduduk kawasan pantai yang rendah membabitkan lima bandar kecil selain sekolah-sekolah di bandar raya itu ditutup, tatkala taufan dijangka memuncak. 
Beliau berkata hospital-hospital di bawah kendalian pihak berkuasa bandar raya juga akan menangguhkan pembedahan kecil sebagai langkah berjaga-jaga.

New York Stock Exchange mengumumkan rancangan menangguhkan operasi dagangan  secara fizikal di bursa saham itu pada Isnin, namun dagangan menerusi elektronik akan diteruskan.

Sementara itu operasi pemindahan wajib yang dimulakan semalam memerlukan pegawai-pegawai polis di Bandaraya New York bergerak masuk ke kawasan-kawasan yang dijangka terjejas, mengarahkan penduduk berpindah ke rumah saudara mara atau ke pusat-pusat pemindahan yang disediakan.

Dalam pada itu, Gabenor Andrew Cuomo mengarahkan supaya sistem pengangkutan transit dalam bandar raya itu dan kawasan pinggir dihentikan.

"Keselamatan penduduk New York perlu diutamakan sebelum badai yang akan melanda boleh mengganggu perkhidmatan tren dan bas," katanya.

Pengawal pantai di kawasan berhampiran Dermaga New York sudah mengarahkan kapal-kapal yang belayar masuk menghala ke kawasan lain manakala perkhidmatan feri Staten Island diarahkan menamatkan perkhidmatan pukul 8.30 malam dan feri East River menghentikan perkhidmatan.

Seorang rakyat Malaysia di Marlborough, Delaware, Shahrul Nakim berkata beliau sudah menerima arahan nasihat kemungkinan berlakunya gangguan bekalan eletrik selama tujuh hari di kawasan tempat tinggalnya.

Beliau dan keluarga sudah membuat persiapan termasuk mendapatkan bekalan air minuman, makanan secukupnya dan sudah menyediakan pelbagai jenis masakan yang boleh disimpan lama.

"Anak lelaki saya berusia lapan tahun, Jeremy Danial Sewell, agak cerewet dalam hal makanan. Untuk memastikan rutin makannya tidak terganggu, saya sudah masak yang perlu untuknya seperti telur rebus dan kek serta beberapa masakan lain yang boleh disimpan lama," katanya.

"Ini adalah taufan paling besar yang pernah saya alami sepanjang hidup. Saya sudah bercakap dengan ibu dan anak-anak lain yang berada di Malaysia supaya mendoakan keselamatan kami di sini," katanya.

Shahrul memberitahu Bernama ketika dihubungi bahawa tempat tinggalnya hanya 24km dari pantai dan masih menunggu arahan gabenor Delaware sekiranya perlu berpindah.

Seorang lagi rakyat Malaysia yang tinggal di Long Island City, New York, iaitu antara kawasan yang berada di dalam zon yang dijangka terjejas teruk, berkata beliau dan rakan serumah tidak mahu meninggalkan rumah  mereka walaupun sudah menerima arahan berbuat demikian.

Seorang lagi pelajar Malaysia yang sedang mengikuti pengajian di Steven Institute of Technology, New Jersey yang juga Presiden Persatuan Malaysia Steven, Muhammad Izwan Abdul Malik berkata Jabatan Penuntut  Malaysia, Washington DC sudahpun menghantar e-mel kepada semua pelajar Malaysia.

Katanya, jabatan itu antara lain meminta mereka sentiasa memaklumkan kepada jabatan itu situasi dan keadaan mereka dan memberitahu sekiranya memerlukan sebarang bantuan.

Pejabat Konsul Malaysia di New York juga menghantar pesanan ringkas yang serupa kepada rakyat Malaysia yang berada di bandar raya itu dan memaklumkan bahawa pejabat itu akan ditutup pada hari Isnin. - Bernama

Duta PBB-Liga Arab tekad selesai perang saudara SyriaLakhdar Brahimi
Lakhdar Brahimi
DAMSYIK - Meskipun dua letupan bom kereta di Damsyik, mengorbankan sekurang-kurangnnya 10 orang manakala gencatan senjata empat hari pula gagal, Duta Khas PBB-Liga Arab, Lakhdar Brahimi bertekad untuk mencari penyelesaian kepada perang saudara di Syria.
Seorang pegawai kerajaan memberitahu Associated Press (AP), letupan itu juga telah mencederakan 41 orang dan menyebabkan kerosakan teruk.
Jawatankuasa Penyelaras Tempatan (LCC) iaitu satu rangkaian aktivis pembangkang berkata, bom yang diletakkan di kereta itu sebenarnya menyasarkan balai polis.
Sebaik kejadian berlaku, kawasan itu telah dikepung oleh pasukan keselamatan dan ambulans segera membawa mangsa ke hospital.
Sementara itu, dalam kejadian letupan bom kereta yang berlaku di daerah selatan al-Hajar al-Aswad, menyebabkan bilangan mangsa yang terjejas akibat insiden itu masih belum diketahui.
Televisyen tempatan pula menyebut, wanita dan kanak-kanak merupakan antara yang menjadi mangsa dalam dua serangan di selatan bandar itu.
Sebelum ini, aktivis berkata, jet kerajaan juga telah dibom di daerah Harasta di bandar ini.
Brahimi yang mengusulkan gencatan senjata sepanjang cuti umum Aidiladha berkata, beliau kesal kerana kedua-dua pihak tidak mematuhi tetapan tersebut.
"Situasi sekarang semakin bertambah buruk," katanya kepada wartawan selepas mengadakan perbincangan bersama Menteri Luar Rusia, Sergei Lavrov.
Bagaimanapun, Brahimi menegaskan, beliau tidak akan kecewa terhadap kegagalan inisiatif beliau yang diharapkan akan membolehkan proses politik bagi menamatkan krisis Syria.
"Perkara ini tidak akan melemahkan semangat kami kerana negara ini amat penting dan rakyat Syria berhak mendapat sokongan ini.
"Kami berpendapat, perang saudara ini perlu ditamatkan segera... syria baru perlu dibangunkan semula oleh anak bangsanya sendiri," katanya lagi.
Lavrov pula berkata, sekutu pembangkang di Barat dan di Timur Tengah perlu sedar bahawa tanpa dialog dengan kerajaan Syria penyelesaian tidak akan dicapai.
Dalam perkembangan berkaitan, lapor sebuah kumpulan aktivis yang berpangkalan di United Kingdom (UK), Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melaporkan, sekurang-kurangnya, 110 orang termasuk 39 orang awam, 34 pejuang pemberontak dan 35 anggota keselamatan - terbunuh pada Ahad lalu.

Polis gari warga emas California ucap lebih masaPolis gari warga emas California ucap lebih masa
Karen Wright digari dan cuba dibawa keluar oleh dua anggota polis. – Foto ihsan lalate.com
RIVERSIDE, California - Seorang wanita berusia 60 tahun ditangkap selepas berucap melebihi tiga minit yang diperuntukkan pada mesyuarat Majlis Bandaraya Riverside, lapor akhbar Riverside Enterprise, semalam.

Video ketika Karen Wright ditangkap sempat dirakamkan yang menunjukkan warga emas itu digari oleh polis dan didakwa mengganggu mesyuarat awam.

"Bolehkah anda melihat pergelangan tangan saya? Mereka menarik dengan kasar pergelangan tangan saya!

"Saya tidak boleh bangun tanpa meletakkan tangan saya ke bawah," katanya yang mendakwa polis menggari tangannya pada lututnya.

Sementara itu, Datuk Bandar Riverside, Ron Loveridge dan anggota majlis yang lain menafikan mengarahkan penangkapan itu, sebaliknya berkata apa yang berlaku ialah ucapan Wright telah tersasar dengan mengkritik cara majlis tempatan menangani enapcemar sambil menyeret isu kontrak.

Ujar Loveridge, apabila masa Wright tamat, salah seorang daripada dua pegawai polis yang menghadiri majlis itu mula menghampiri Wright tetapi wanita itu telah bertindak balas dan berteriak, "saya mahu anda menghentikan gangguan polis ini.”

Sementara itu, dalam video berkenaan, kedengaran suara seseorang menjerit, "ini adalah legasi anda, Datuk Bandar."

Bagimanapun ujar Datuk Bandar, beliau mengatakan beliau tidak pernah mendengar penceramah lain ditangkap pada mesyuarat majlis bandar sejak berkhidmat pada jawatan itu 32 tahun lalu.

Loveridge juga menambah, pegawai polis tidak dibenarkan membuat tangkapan kecuali diarah berbuat demikian oleh pengerusi majlis.

Dakwa buang masa, warga UK saman pegawai pemasaran

BOSAN dengan panggilan daripada ahli-ahli telepasaran, Richard Herman dari United Kingdom memberikan kata dua: Telefon semula dan dia akan mula mengenakan bayaran 10 pound (kira-kira AS$16 dolar atau RM48) setiap minit untuk masanya.

Amaran Herman langsung tidak dihiraukan.

Dia terus menerima panggilan walaupun menggunakan `UK Telephone Preference Service’ (serupa dengan senarai Do Not Call).

Jadi dia mula mengesan minit dan merekodkan setiap panggilan yang diterimanya pada komputer.

Membuktikan apa yang diperkatakannya sebelum itu, Herman mula menghantar invois kepada pesalah-pesalah yang menghubunginya.

Invois yang dihantar bagaimanapun tidak dihiraukan. Herman tidak berlembut dalam hal ini.

Dia mengambil tindakan mahkamah dengan membuat tuntutan kecil ke atas syarikat yang menghubunginya.

Hasil daripada usahanya itu, dia menang 19 minit dan 30 saat daripada masanya.

Herman membawa pulang 195 pound (RM956.80) atas masalah yang dihadapinya.

Selepas keputusan itu, Herman memberitahu BBC, “ia menyeronokkan saya, untuk memikirkan bahawa sebenarnya daripada menjadi mangsa kepada panggilan telefon ini, saya boleh mempertahankan diri saya daripada mereka dengan meletakkan kaki ke dalam but orang lain.”

Tetapi menurut Herman panggilan yang diterimanya masih belum berakhir.

"Saya terus menerima panggilan telepasaran walaupun daripada syarikat-syarikat lain. Dan, saya katakan kepada mereka setiap masa sekarang, bahawa saya akan mengenakan bayaran 10 pound satu minit jika mereka panggil lagi."

Sekarang Herman merupakan seorang pakar dalam menghentikan panggilan telefon daripada ahli-ahli telepasaran.

Dia kini memulakan laman sesawangnya sendiri, Say No To Cold Calls (Katakan Tidak Kepada Panggilan Dingin).

Laman tersebut turut menampilkan beberapa tips dan helah bagaimana untuk mendakwa ahli-ahli telepasaran yang tidak kisah, “demi Tuhan, tolong berhenti menghubungi saya.”

Tiada tindakan baiki kabelTiada tindakan baiki kabel
Yahaya menunjukkan keadaan kabel telefon yang dibiarkan sejak beberapa hari tanpa ada sebarang tindakan oleh pihak berwajib.
TAIPING – Kabel telefon sepanjang 30 meter yang jatuh dan terbiar di atas jalan raya sejak 10 hari lalu menimbulkan rasa kurang senang dalam kalangan penduduk di Lorong Reban Ayam, Batu 6, Jalan Simpang, di sini.

Pengerusi Masjid Al-Ikhwaniah, Simpang, Yahaya Md Yusof menjelaskan, rasa kurang senang penduduk timbul apabila tiada tindakan daripada pihak bertanggungjawab berkenaan masalah itu sungguhpun aduan telah dibuat.

Menurutnya, keadaan itu seolah-olah menampakkan sikap tidak ambil berat oleh pihak berwajib dan seumpama sengaja membiarkan kabel berkenaan dicuri.

"Saya sendiri telah tiga kali mengadukan perkara berkenaan secara terus kepada syarikat berkenaan. Selepas kabel berkenaan jatuh ke atas jalan, dua hari saya pergi ke pejabat syarikat itu untuk melaporkan kejadian.

"Bagaimanapun tiada tindakan diambil dan saya kemudian sekali lagi menghubungi syarikat itu melalui panggilan telefon. Namun tetap tiada tindakan diambil," jelasnya ketika ditemui, kelmarin.

Yahaya mendakwa, kakitangan syarikat berkenaan seolah-olah enggan memulihkan keadaan berkenaan dan dia risau keadaan kabel itu mungkin mendatangkan bahaya kepada penduduk terutama penunggang motosikal.

"Kabel ini jatuh kerana ditimpa sebatang pokok manggis yang tumbang pada 19 Oktober lalu. Kejadian berkenaan turut dilaporkan oleh seorang jiran yang membuat panggilan ke bahagian kecemasan syarikat tersebut," tambahnya.

Sementara itu, seorang penduduk yang hanya ingin dikenali sebagai Roslan memaklumkan, aduan yang dibuatnya telah diterima syarikat berkenaan serta satu nombor siri aduan diberikan.

Menurutnya, sehari selepas aduan, operator serta kakitangan syarikat berkenaan telah menghubunginya untuk bertanyakan status masalah itu, sama ada telah diselesaikan atau belum.

"Pertanyaan itu membuat saya berang. Seolah-olah kakitangan syarikat berkenaan bergantung kepada penduduk untuk memantau keadaan dan tidak boleh turun melihat sendiri masalah yang berlaku.

"Sikap berkenaan menunjukkan mereka tidak ambil berat sedangkan pegawai tinggi syarikat berkenaan menyatakan syarikat itu kerugian berjuta ringgit setahun kerana kecurian kabel," dakwanya.

Dalam pada itu, Roslan menggesa agar syarikat berkenaan mengambil tindakan segera ke atas setiap aduan yang dibuat daripada orang ramai sebagai tanda menghargai kerjasama yang diberikan.

Suspek tembak Malala diburu

LONDON - Polis Pakistan giat memburu tiga lagi suspek yang menembak aktivis pendidikan, Malala Yousufzai, 9 Oktober lalu.

Malala, 15, kini berada dalam keadaan stabil dan masih menjalani rawatan hospital Queen Elizabeth, Birmingham, Britain.

Menteri Dalam Negeri Pakistan, Rehman Malik berkata, suspek utama dikenali sebagai Attaullah Khan, 23, seorang pemegang ijazah sarjana dalam bidang kimia dipercayai masih bersembunyi.

“Minggu lalu pihak berkuasa menahan enam lelaki berkaitan kes ini dan dalam tempoh 24 jam, kesemua suspek dikenal pasti dan operasi memburu giat dilakukan,” katanya. - ANI

10 maut, 145 cedera dalam serang bom di gerejaABUJA 29 Okt.- Satu serangan bom kereta di gereja di selatan Nigeria semalam telah menyebabkan 10 maut dan mencederakan 145 lain.
Menurut polis, letupan itu berlaku di gereja St. Rita Catholic yang terletak di bandar Kaduna. - DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121029/lu_14/10-maut-145-cedera-dalam-serang-bom-di-gereja#ixzz2AlnasMOO
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tentera Syria salahkan kumpulan pemberontakBEIRUT 29 Okt. - Tentera Syria menuduh pemberontak 'memecah belah dan memusnahkan' negara ini dan secara terang melanggar perjanjian gencatan senjata sempena Aidiladha, lapor stesen televisyen tempatan hari ini.
Perjanjian yang sepatutnya dipatuhi bermula Jumaat lalu, sebaliknya dicabuli dan mengakibatkan hampir 500 orang terkorban sepanjang tempoh itu.
"Kumpulan pengganas ini harus ditentang dan kekerasan patut digunakan bagi menghapuskan mereka bagi menyelamatkan negara daripada keganasan," menurut siaran itu, memetik kenyataan tentera Syria, pada hari terakhir gencatan senjata yang sepatutnya tamat malam ini.
Tentera dan pemberontak saling menyalahkan antara satu sama lain kerana melanggar perjanjian perdamaian sementara yang dicadangkan Utusan Khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab, Lakhdar Brahimi.
Di Seoul, Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon hari ini melahirkan kecewaannya atas kegagalan gencatan senjata di Syria.
"Kita tidak boleh membiarkan lebih banyak pertumpahan darah," katanya sambil meminta Majlis Keselamatan PBB, negara serantau dan semua pihak memainkan peranan masing-masing bagi mematuhi perjanjian yang telah dipersetujui.
Dalam situasi terbaru di Syria, pesawat pejuang Syria meneruskan serangan ke atas kubu kuat pemberontak di kawasan kediaman di pinggir Damsyik hari ini.
Pesawat tentera menjadikan Harat al-Shwam, kawasan kediaman terletak beberapa kilometer di timur ibu negara ini sebagai sasaran, yang gagal ditawan tentera Presiden Bashar al-Assad sejak minggu lalu.
Sementara itu di Besaslan, Turki, agensi berita tempatan melaporkan, tentera Turki kembali melancarkan serangan balas ke atas Syria hari ini, selepas satu tembakan rambang dari negara itu mengenai kawasan Turki.
Serangan itu didakwa berlaku kira-kira 300 meter dari sempadan Turki berhampiran perkampungan Besaslan, namun tiada kecederaan dilaporkan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121030/lu_07/Tentera-Syria-salahkan-kumpulan-pemberontak#ixzz2AlnMpB4s
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Iran kutuk Zionis serang GazaRamin Mehman-Parast
Ramin Mehman-Parast
TEHERAN - Menteri Luar Iran, Ramin Mehman-Parast kesal terhadap serangan udara rejim Zionis ke atas Gaza, semalam, dan menggesa badan antarabangsa serta pertubuhan hak asasi manusia mendesak Israel supaya menghentikan penindasan terhadap rakyat Palestin.

“Kami mengutuk keras serangan ke atas penduduk Palestin yang tidak berdosa dan terus menjadi mangsa,” katanya.

Serangan dilancarkan selepas tentera rejim Zionis mengepung penduduk di Gaza sebelum melakukan serangan di Qarara, berhampiran bandar selatan Khan Yunis.

Minggu lalu, Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak mengancam melancarkan serangan ke atas Semenanjung Gaza.

“Jika kita memerlukan operasi darat, akan ada operasi udara,” katanya dalam satu kenyataan.

Laporan turut menyebut, Israel bertindak sedemikian bagi membalas dendam terhadap serangan roket di selatan Israel, minggu lalu. - AP

Catu makanan untuk anakCatu makanan untuk anak
Mohd Hanapi masih tidak sedarkan diri ditemani isterinya, Naspaleha ketika menerima kunjungan Wan Hazani (kiri).
GUA MUSANG - Walau suaminya koma sejak empat bulan lalu, seorang isteri di sini tetap setia berada di sisi menjaganya, malah, sedia menanggung masalah kewangan termasuk bayaran sewa rumah.

Naspaleha Najib, 46, berkata, mereka sekeluarga menanggung hutang sewa rumah milik anak syarikat Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) Dagang, hampir setahun kerana tidak cukup wang.

Menurutnya, dia tidak sanggup meninggalkan suami keseorangan di rumah bagi mencari pekerjaan.

"Saya bimbang dengan keadaan suami yang masih koma juga perbelanjaan persekolahan lima daripada sembilan anak, hidup kami makin tertekan sekarang,” katanya.

Dia berkata, akibat kesempitan hidup, dia terpaksa catu makanan daripada tiga kali sehari kepada sekali sahaja untuk anak-anak.

“Itu bergantung kepada keadaan, jika terdesak terpaksa pula menyedia makanan sekadar alas perut. Anak-anak yang bersekolah pula tidak membawa wang belanja,” katanya.

Naspaleha mengakui ada menerima wang Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Gua Musang sebanyak RM400 sebulan, namun mengakui sekadar cukup untuk membeli susu dan lampin pakai buang suaminya.

Katanya, dia merayu supaya kerajaan memberi rumah di bawah Program Bantuan Rumah (PBR) kerana tidak mahu menanggung masalah bayaran sewa lagi.

Sebelum itu, dia menerima kunjungan Ketua Wanita Umno Bahagian Gua Musang, Datuk Wan Hazani Mohd Noor yang bersimpati dengan nasib keluarga terbabit.

Wan Hazani berkata, pihaknya bersimpati dengan nasib keluarga terbabit yang miskin berikutan tanggungan anak ramai dan ketua keluarga sakit.

“Saya akan usaha daftarkan keluarga ini dalam e-kasih sebelum kita rujuk kepada pihak tertentu untuk mendapatkan rumah PBR mengelakkan menanggung hutang sewa rumah," katanya.

Dalam kejadian kira-kira jam 7.15 pagi 9 Julai lalu, Mohd Hanapi cedera parah di kepala selepas motosikal ditungganginya terbabas sebelum terbalik.

Kejadian berlaku di Jalan Kampung Tiong selepas Mohd Hanapi menghantar anaknya ke sekolah.

Derita si gadisDerita si gadis
Abarizah bersama Nor Azlina semasa majlis bersama warga PDK Damaria.
TEMERLOH - Seorang ibu tidak menyangka penyakit demam panas dihidapi anaknya membawa kepada masalah saraf.

Abarizah Zainal, 54, berkata, anak gadisnya, Nor Azlina Sani, 15, dilahirkan normal, tetapi diserang demam panas ketika berusia kira-kira tiga atau empat bulan.

Menurutnya, kejadian itu menyebabkan anaknya mengalami masalah saraf dan kini hanya mampu terbaring di atas tilam.

“Pada mulanya saya sedih dan menangis mengenangkan nasib anak kerana dia kini tergolong orang kurang upaya (OKU).

“Namun saya yakin semua ini ujian untuk saya sekeluarga. Sehubungan itu, kami perlu menerima qada dan qadar dengan reda,” katanya semasa program bersama warga Pusat Pemulihan Dalam komuniti (PDK) Damaria, di sini.

Abarizah berkata, walaupun Nor Azlina tidak dapat bergerak aktif, namun dia tetap menghantar anaknya itu ke PDK supaya dapat bersama rakan-rakan lain.

Menurutnya, anaknya juga mendapat bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk membeli segala keperluannya.

“Alhamdulillah. Bantuan itu dapat meringankan beban kami membeli keperluan Nor Azlina,” katanya.

Berkongsi bilik dengan 7 lelakiBerkongsi bilik dengan 7 lelaki
Keadaan tempat tinggal Noor Hispa (kanan) dan keluarganya.
SEBERANG PERAI TENGAH - Di kala umat Islam gembira menyambut Hari Raya Aidiladha, mungkin ramai terlepas pandang akan mereka yang kurang bernasib baik.

Kedatangan raya korban tahun ini disambut sepi oleh keluarga Noor Hispa Yahaya, 29, yang meraikan hari itu bersama isteri, Zuraida Yassin, 30, dan dua lagi anak mereka; Nor Aiman, 8, dan Mohd Aidil Haikal, 5, di dalam sebuah asrama.

Lebih mengharukan, mereka ini berkongsi tidur dan makan di asrama yang turut dihuni tujuh lagi lelaki lain.

Lebih dua bulan menetap di asrama syarikat, Noor Hispa yang bekerja sebagai pengawal keselamatan terpaksa membawa keluarganya bersama tinggal di situ kerana tidak mampu menyediakan ruang kediaman buat mereka.

Berikutan masalah peribadi, mereka terpaksa meninggalkan rumah keluarga Noor Hispa di Sungai Semilang di sini, yang sudah didiami selama lebih 10 tahun dan mencari tempat perlindungan baru.

“Sejak dua bulan lalu, di sinilah tempat kami tinggal untuk berlindung dan tidur. Dengan ihsan daripada syarikat keselamatan yang sedang saya kerja kini, saya membawa keluarga tinggal bersama kerana tidak mampu untuk menyediakan rumah buat mereka.

“Apa yang merisaukan saya, sudah lebih dua bulan dua anak saya berhenti belajar dan isteri saya kini sarat mengandung,” katanya ketika ditemui di asrama kediaman mereka yang turut dihuni tujuh lagi lelaki lain yang bertugas sebagai pengawal keselamatan.

Tinjauan mendapati kehidupan keluarga ini begitu daif dengan ruang kediaman yang dikongsi bersama lelaki asing.

Sementara itu, Zuraida berkata, selepas berpindah ke asrama, dia yang kini sedang mengandung tujuh bulan turut menerima gangguan seksual daripada lelaki-lelaki yang ada di asrama itu.

“Dua hari berada di sini, bermacam gangguan yang saya terima. Kadangkala mereka menyentuh bahu saya dan meraba-raba saya ketika suami bekerja, namun syukurlah dua anak saya ada di sisi dan mereka tidak berani bertindak lebih.

“Bagaimanapun, saya lebih berhati-hati takut kejadian sebegitu berulang. Namun, selalunya jika suami tiada saya akan membawa anak-anak keluar,” katanya.

Sementara itu, Noor Hispa berkata, dia tidak senang duduk apabila memikirkan masalah keluarganya itu kerana sebagai pengawal keselamatan dia bekerja selama 12 jam mengikut syif.

“Kadangkala saya terpaksa ponteng kerja kerana runsing meninggalkan isteri dan anak-anak, terutama apabila syif malam.

“Apa yang kami mahukan hanyalah bantuan perumahan untuk kami sekeluarga menetap. Mengenai makan dan minum Insya-Allah saya boleh sediakan untuk isteri dan anak-anak saya,” katanya.

Katanya, dia sudah menghantar borang permohonan rumah Kerajaan Negeri kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kawasan Bukit Tengah.

“Tetapi mereka memberi alasan saya sudah ada rumah. Sedangkan sebelum ini tiada rumah atas nama saya, itu hanyalah rumah keluarga saya,” katanya kepada Sinar Harian.

Ribut Tropika Son-Tinh landa selatan ChinaSeorang penduduk memerhati beberapa batang pokok tumbang akibat dibadai Taufan Son-Tinh di bandar utara Nam Dinh, Vietnam semalam. Taufan itu meragut 24 nyawa ketika ia membadai Filipina, kelmarin. - AFP
BEIJING 29 Okt. - Ribut Tropika Son-Tinh dijangka melanda wilayah Guangxi, selatan China hari ini, selepas mengorbankan tiga orang di Vietnam, semalam.
Agensi berita Xinhua yang memetik laporan Pentadbiran Meteorologi China (CMA) berkata, Son-Tinh yang dikesan di timur laut Vietnam awal pagi ini sedang menuju ke arah timur laut China berserta angin sekuat antara 10 dan 15 kilometer sejam.
Laporan itu menyatakan bahawa bahagian tengah dan selatan wilayah Guangxi, barat Guandong dan utara Hainan dijangka dilanda hujan lebat dan angin kencang dalam tempoh 24 jam akan datang.
Bagaimanapun, perkhidmatan kereta api dan kapal yang berupaya menahan angin kencang mula beroperasi pagi ini, selepas tergendala selama dua hari sejak kelmarin, menurut Pentadbiran Keselamatan Maritim.
Setakat ini, Son-Tinh telah mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang di Filipina dan tiga di Vietnam, manakala berpuluh-puluh yang lain cedera.
Dalam pada itu, golongan petani di kawasan terjejas dinasihati supaya mengambil langkah berjaga-jaga ekoran angin kencang yang boleh menumbangkan pokok. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121030/lu_02/Ribut-Tropika-Son-Tinh-landa-selatan-China#ixzz2AkoNJgcG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ribut Tropika Son-Tinh landa selatan ChinaSeorang penduduk memerhati beberapa batang pokok tumbang akibat dibadai Taufan Son-Tinh di bandar utara Nam Dinh, Vietnam semalam. Taufan itu meragut 24 nyawa ketika ia membadai Filipina, kelmarin. - AFP
BEIJING 29 Okt. - Ribut Tropika Son-Tinh dijangka melanda wilayah Guangxi, selatan China hari ini, selepas mengorbankan tiga orang di Vietnam, semalam.
Agensi berita Xinhua yang memetik laporan Pentadbiran Meteorologi China (CMA) berkata, Son-Tinh yang dikesan di timur laut Vietnam awal pagi ini sedang menuju ke arah timur laut China berserta angin sekuat antara 10 dan 15 kilometer sejam.
Laporan itu menyatakan bahawa bahagian tengah dan selatan wilayah Guangxi, barat Guandong dan utara Hainan dijangka dilanda hujan lebat dan angin kencang dalam tempoh 24 jam akan datang.
Bagaimanapun, perkhidmatan kereta api dan kapal yang berupaya menahan angin kencang mula beroperasi pagi ini, selepas tergendala selama dua hari sejak kelmarin, menurut Pentadbiran Keselamatan Maritim.
Setakat ini, Son-Tinh telah mengorbankan sekurang-kurangnya enam orang di Filipina dan tiga di Vietnam, manakala berpuluh-puluh yang lain cedera.
Dalam pada itu, golongan petani di kawasan terjejas dinasihati supaya mengambil langkah berjaga-jaga ekoran angin kencang yang boleh menumbangkan pokok. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121030/lu_02/Ribut-Tropika-Son-Tinh-landa-selatan-China#ixzz2AkoNJgcG
© Utusan Melayu (M) Bhd 

10 terkorban dalam serangan bom kereta di Jaramana, Damsyik

DAMSYIK 30 Okt. - Sekurang-kurang 10 orang terkorban dalam satu serangan bom kereta di kawasan yang dihuni oleh penduduk Kristian dan Druze di Jaramana dekat sini semalam.
“Pengganas meletup sebuah kereta berdekatan dengan kilang roti di jalan Rawda menyebabkan 10 orang awam terbunuh termasuk wanita dan kanak-kanak,’’ lapor berita tempatan.
Menurut Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria, bom kereta itu diletupkan di jalan utama di pinggir bandardi Jaramana. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121030/lu_14/10-terkorban-dalam-serangan-bom-kereta-di-Jaramana-Damsyik#ixzz2AknqDC16
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Gloria nafi salah guna dana kerajaan

MANILA: Mahkamah Filipina semalam membuat pengakuan tidak bersalah bagi pihak bekas Presiden Gloria Macapagal Arroyo atas dakwaan menyalahgunakan dana loteri kerajaan sebanyak AS$8.8 juta (RM26.9 juta) dalam kes rasuah ketiga dihadapinya.

Gloria, 65, yang menghidap sakit leher dibawa polis ke mahkamah dari hospital tentera. Dia dimasukkan ke hospital beberapa hari sebelum mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadapnya atas dakwaan menggelapkan wang kerajaan awal bulan ini dan mengarahkan dia dikurung oleh pegawai keselamatan.


Gloria muncul dengan berkerusi roda dan memakai pendakap leher serta selendang merah jambu. Dia enggan membuat pengakuan dan meminta hakim merekodkan pengakuan tidak bersalah bagi pihaknya. Sembilan lagi, kebanyakannya bekas pegawai agensi loteri kerajaan turut didakwa. - Manila Times

Kami pun manusia juga’

KAWAT berduri dan tentera bersenjata mengawal penempatan penduduk beragama Islam di Sittwe, ibu negeri Rakhine yang dilanda keganasan.

Ia seolah-olah menjadi penjara bagi keluarga yang sudah mendiami kawasan sempit itu sejak beberapa generasi lalu.


Tentera yang mengawal di luar tidak menghalang penduduk meninggalkan penempatan itu. Pihak berkuasa Myanmar mendakwa kehadiran tentera itu kononnya untuk melindungi penduduk berkenaan daripada serangan penganut Buddha.

Di pusat bandar berhampiran, kehidupan harian semakin pulih sejak pihak berkuasa menguatkuasakan perintah berkurung pada Jun lalu ekoran pertempuran antara penduduk Islam dengan Buddha yang meragut puluhan nyawa dan menyebabkan puluhan ribu hilang tempat kediaman.


Bagaimanapun, ratusan keluarga Islam Rohingya di penempatan Aung Mingalar itu berkata, mereka sentiasa hidup dalam ketakutan.


“Orang Rakhine (penduduk beragama Buddha) akan menyerang kami hari ini,” kata seorang lelaki Jumaat lalu.Pada petang berkenaan, sekumpulan kaum Rakhine, yang sebelum itu menuduh etnik Rohingya menyerang masyarakat mereka berkumpul di luar penempatan itu, menyebabkan anggota tentera melepaskan tembakan amaran. Ia mencetuskan panik di dalam penempatan itu.


Selama tiga hari berturut-turut sebelum itu, ratusan etnik Rakhine yang diketuai sami Buddha berarak berhampiran kem berkenaan mendesak kerajaan memindahkan penempatan Aung Mingalar.

Jeritan mereka dapat didengar dengan jelas oleh etnik Rohingya di dalam. Mereka hanya boleh membayangkan apa yang berlaku di luar.


“Pada pendapat saya, hidup di gurun Sahara di Afrika adalah lebih baik daripada tinggal dalam keadaan seperti ini,” kata Mohamed Said, 28, dengan linangan air mata.


“Kami tidak sanggup lagi hidup menderita. Kami sudah kehilangan segala-galanya. Kami juga manusia,” katanya.


Kira-kira 3,000 hingga 8,000 orang dipercayai tinggal di penempatan itu, kawasan seluas 0.5 kilometer persegi. Tidak ada kenderaan keluar masuk dan hampir semua kedai sudah ditutup.


Bekalan makanan, khususnya beras, disediakan oleh pihak berkuasa. Ada juga penduduk tempatan beragama Buddha yang bersimpati, menghulurkan bantuan secara sulit kerana bimbang ia akan menimbulkan kemarahan penduduk lain. Namun, makanan masih tidak mencukupi.


Beberapa anggota masyarakat Rohingya bertindak berani keluar dari penempatan itu yang dikepung dengan pagar buluh, kawat berduri dan kawalan keselamatan, dengan melindungi muka mereka menggunakan pelbagai cara bagi mengelak daripada dikenali.


Tetapi, sebahagian besar etnik itu tidak keluar sejak beberapa bulan lalu.


“Pagar buluh ini umpama sekatan psikologi, menjadi simbol kebimbangan yang memisahkan dua dunia,” kata Chris Lewa, Ketua Projek Arakan yang berkempen untuk hak Rohingya.


Gesaan semakin meningkat supaya penduduk Islam itu dipindahkan.


“Jika penempatan Aung Mingalar kekal di bandar ini, masalah akan terus bertambah buruk,” kata, Nya Na, antara ketua sami yang mengetuai rancangan jahat terhadap etnik Rohingya.


Masyarakat Rohingya yang tidak diiktiraf oleh Myanmar sebagai rakyat sudah sekian lama dianggap oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai golongan minoriti paling teraniaya di muka bumi ini.


Kerajaan Myanmar dan kebanyakan rakyat negara itu menganggap mereka sebagai pendatang haram yang berasal dari Bangladesh. Digelar penduduk setempat sebagai ‘Benggali,’ pergerakan masyarakat Rohingya dikawal begitu ketat dan mereka hanya mempunyai peluang amat kecil untuk diambil bekerja mendapatkan pelajaran dan khidmat awam.


Lebih 50,000 penduduk Islam dan sehingga 10,000 Buddha dipercayai menjadi pelarian di seluruh Rakhine selepas terpaksa meninggalkan kediaman masing-masing apabila perusuh membakar seluruh perkampungan mereka.


Dasar pengasingan sudah pun dilaksanakan terhadap 800,000 penduduk Rohingya di barat Myanmar. Langkah itu semakin diperluaskan, sekali gus mencetuskan kebimbangan ia akan terus dikekalkan.


Penganut Islam Myanmar itu ditindas dan tidak dipedulikan. Ribuan mereka tinggal di kem yang sesak di pinggir Sittwe, diasingkan daripada populasi Buddha dengan keperluan untuk menjalani kehidupan harian begitu terhad.


Lelaki dan wanita Islam, dengan jambang dan bertudung yang enam bulan lalu boleh ditemui di pusat bandar, kini tidak lagi kelihatan.


Pengasingan itu mengimbau kembali era aparteid di Afrika Selatan pada 1980. Tetapi, keadaan di Myanmar lebih teruk kerana masyarakat Rohingya tidak boleh meninggalkan penempatan mereka, kata Lewa.


“Kebebasan bergerak sentiasa menjadi isu bagi mereka. Tetapi sekatan ke atas mereka berada di tahap melampau,” kata Sarnata Reynolds dari kumpulan bantuan Refugees International.


Menurutnya, secara tidak rasmi, wujud persefahaman bahawa kem berkenaan kemungkinan akan terus wujud untuk selama tiga tahun atau lebih lagi. Dan ia mungkin satu permulaan bagi pengasingan yang berkekalan.


PBB yang sejak puluhan tahun lalu begitu aktif di rantau itu tidak berdiam diri.


“Kami dimaklumkan oleh kerajaan bahawa ia bertujuan untuk mengawal keadaan. Ia pemisahan yang bersifat sementara. Bukan pengasingan,” kata Ketua PBB negara itu, Ashok Nigam.


Tetapi, sekiranya kem berkenaan ditutup dan pagar kawat berduri di sekeliling Aung Mingalar diruntuhkan, kebimbangannya ialah akan wujud prasangka antara masyarakat yang satu ketika dulu pernah hidup berjiran. - AFP

2 warga kita nafi militan al-QaedaKuala Lumpur: Dua rakyat Malaysia yang ditahan di Beirut minggu lalu, dihadapkan ke Mahkamah Tentera Lubnan semalam, atas tuduhan menganggotai kumpulan al-Qaeda.

Mohamad Razin Shahar Mustapha Kamal, 21, dan Razif Mohamad Ariffin, 28, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan itu sebaik mereka dibawa ke mahkamah berkenaan pada jam 10 pagi (4 petang waktu tempatan).
Bagaimanapun, hakim menangguhkan kes itu untuk disebut semula esok bagi membolehkan kedua-dua tertuduh mendapatkan khidmat peguam bela.

Mahkamah juga membenarkan permohonan bapa Razif, Mohamad Ariffin Abdullah untuk menemui anaknya selama setengah jam sebelum kedua-dua tertuduh di bawa ke Pusat Tahanan Tribunal Tentera Beirut.

Duta Besar Malaysia ke Lubnan, Ilango Karuppannan, berkata hakim yang mendengar kes itu memerintahkan supaya mereka mendapatkan khidmat peguam bagi membela mereka.

Katanya, pihak kedutaan sudah mengenal pasti sebuah firma guaman di Beirut dan sedang mengkaji fakta kes itu.

Ilango berkata, beliau sudah menghantar dua pegawai kedutaan untuk menemui kedua-dua tertuduh di pusat terbabit.
Minggu lalu, pihak berkuasa Lubnan menahan tertuduh di sebuah hotel di Beirut kerana dipercayai menganggotai kumpulan yang mempunyai kaitan dengan al-Qaeda.

Ariffin ketika dihubungi berkata, beliau sempat bertanyakan mengenai keadaan kesihatan anaknya selain mendapatkan maklumat lanjut sama ada diseksa semasa berada dalam tahanan.

Katanya, beliau juga masih menunggu maklumat lanjut berhubung penahanan anaknya itu namun enggan mengulas lanjut mengenai tuduhan terhadapnya.

Saya minta mana-mana pihak agar dapat memberikan saya sedikit masa dan ruang bagi mengikuti proses tuduhan ke atas anak saya dan buat masa ini saya tidak dapat mengulas dakwaan terhadap Razif, katanya yang dihubungi sejurus selesai mengikuti proses pertuduhan di mahkamah.

Ibu Mohamad Razin, Sharifah Asma, berkata dia tidak tahu bagaimana anaknya boleh ditahan atas kesalahan menganggotai kumpulan al-Qaeda.

Anak saya tinggal di Melaka dan menuntut di sebuah kolej di Trolak dan sementara saya dan suami menetap di Putrajaya, saya sering berhubung dengan anak saya namun, kami tidak mengetahui pembabitannya dalam kumpulan itu,
Sementara itu, Pengarah Jabatan Petugas Khas dan Antipengganas Bukit Aman, Datuk Mohamad Fuzi Harun, berkata pihaknya sentiasa memantau pergerakan rangkaian kumpulan pengganas yang mempunyai kaitan dengan al-Qaeda.

Kita tak menerima maklumat mengenai rangkaian al-Qaeda di sini, namun tidak menolak kemungkinan adanya aktiviti merekrut rakyat tempatan menganggotai kumpulan itu di negara jiran.

Kita juga memantau kenalan kedua-dua rakyat Malaysia itu bagi mengesan sebarang maklumat atau aktiviti mencurigakan, katanya.

Mohamad Fuzi berkata, pihaknya masih menunggu laporan lengkap pihak berkuasa di Lubnan mengenai penahanan itu.

Doktor sasaran cinta pesakitLondon: Kemunculan laman web sosial seperti Facebook selain emel dan mesej teks menjadikan doktor sebagai sasaran gangguan pesakit yang jatuh cinta dengan mereka.

Kesatuan Pertahanan Perubatan (MDU) berkata, bilangan pesakit yang memujuk rayu doktor meningkat satu pertiga kerana teknologi komunikasi memudahkan perhubungan.
Walaupun banyak godaan berjaya ditepis, kes paling buruk menyaksikan polis terpaksa dipanggil dan injuksi dikeluarkan untuk mengelak doktor diganggu atau diintip.

Malah, sebahagian doktor dituduh secara salah oleh pesakit yang mahu mengadakan hubungan dengan mereka, menjadikan mereka berisiko diserang.

Jurucakap MDU, Dr Claire Macaulay, yang menyediakan nasihat undang-undang dan insurans kepada doktor, memberitahu akhbar Daily Mail: Aliran pesakit cuba menggoda doktor bukan perkara baru. Namun dulu pesakit cenderung menulis untuk tujuan itu tetapi kini mereka menggunakan cara digital.

Anggota kami melaporkan mereka menerima banyak mesej menerusi telefon bimbit atau emel, Twitter atau Facebook, dan dalam sesetengah cara, lebih mengganggu daripada menerima lambakan surat.

Seorang pesakit wanita menghantar surat, hadiah dan permohonan rakan Facebook kepada doktornya. Beliau diberitahu caranya itu tidak sesuai dan dirujuk kepada doktor lain.
Bagaimanapun, beliau memberitahu Amalan Perubatan Umum beliau melakukan hubungan seks dengan doktor berkenaan. Doktor terbabit dibebaskan daripada sebarang salah laku selepas enam bulan disiasat.

Antara tahun 2002 dan 2006, MDU menerima 73 permintaan untuk membantu doktor menangani godaan, perangkaan yang meningkat kepada 100 untuk tempoh 2007 hingga 2011.

Daripada 100 kes, 72 membabitkan doktor biasa, manakala yang lain membabitkan pakar psikiatri dan pakar sakit puan. Hampir tiga perempat doktor yang digoda adalah lelaki.

Agensi

Iran miliki data pertahanan IsraelTehran: Iran mendakwa memiliki data yang diperoleh dari sebuah pesawat tanpa pemandu Hizbullah yang memasuki kawasan larangan dan pangkalan di Israel bulan ini, kata seorang pegawai pertahanan.

Pesawat kawalan jauh itu didakwa memindahkan data secara langsung, merakamkan pangkalan Israel yang sensitif, kata pengerusi suruhanjaya pertahanan parlimen Iran, Esmaeel Kosari kepada televisyen Iran berbahasa Arab, Al-Alam.
Gambar kawasan larangan itu ada pada Iran, katanya dalam satu temubual yang disiarkan malam Ahad lalu.

Tentera udara Israel pada 6 Oktober lalu menembak jatuh sebuah pesawat tanpa pemandu di padang pasir Negev selepas ia memasuki ruang udara negara itu dari Laut Mediterranean.

Ketika itu tentera Israel menolak bahawa pesawat tanpa pemandu akan dilancarkan dari Semenanjung Gaza dan melihat kemungkinan bahawa militan Hizbullah akan menghantarnya.

Pemimpin Hizbullah, Hassan Nasrallah pada 11 Oktober menegaskan bahawa kumpulan Syiah beliau menghantar pesawat berkenaan memasuki Israel dan menyatakan bahawa ia adalah dibuat di Iran dan dipasang di Lubnan.

Ia terbang ke tempat sensitif dan penting beberapa kilometer sehingga musuh menyedari kehadirannya berhampiran (kawasan nuklear) Dimona, kata Nasrallah tanpa menyebut kawasan penting terbabit.
Iran mengesahkan dakwaan Nasrallah itu dan mempersendakan pertahanan Israel.

Menteri Pertahanan Iran, Ahmad Vahidi berkata pesawat tanpa pemandu itu memusnahkan semuanya yang dikatakan mengenai sistem Iron Dome, pelindung pertahan udara Israel.

Bercakap kepada Al-Alam, Kosari juga mengulangi dakwaan Vahidi terdahulu bahawa Iran memiliki pesawat tanpa pemandu yang lebih canggih berbanding apa yang digunakan Hizbullah.
AFP

Lelaki kasanova kini kepanasan
Marzuki (kiri) bersama isterinya di salah satu lokasi percutian di Malaysia.


JOHOR BAHRU - Seorang lelaki yang menyamar sebagai jurutera dan menggunakan laman web mencari jodoh Myjodoh.net untuk memperdaya wanita bagi mengaut untung mudah kini bagai cacing kepanasan apabila meminta semua kekasihnya supaya menarik semula laporan polis yang dibuat ke atasnya.
Menurut salah seorang bekas kekasihnya, Salsabila, 20-an, Marzuki kini ketakutan apabila perbuatan buruknya itu sejak tahun 2009 terbongkar dan disiarkan di akhbar.
"Lelaki itu sedang panas, telefon semua orang merayu-rayu minta mereka gugurkan laporan polis yang dibuat.
"Tapi percayalah, kami tak akan mengalah begitu sahaja," katanya ketika memaklumkan hal itu kepadaKosmo!
Kosmo! semalam melaporkan seorang lelaki yang berasal dari Terengganu didakwa memperdaya wanita-wanita bujang serta janda berumur 20-an hingga 30-an terutamanya yang berbadan besar, montok dan gebu yang dijerat melalui laman web MyJodoh.net untuk mengikis wang.
Lelaki yang mendakwa mempunyai talian persaudaraan dengan seorang Exco kerajaan negeri Terengganu itu terlebih dulu menabur janji untuk berkahwin dengan mangsa sebelum menipu wang mereka.
Dia juga dipercayai mempunyai hubungan sulit dengan 20 orang wanita dan berjaya mengumpul kekayaan mencecah RM1 juta hasil duit sebagai kasanova.
Sementara itu, seorang lagi mangsa berkata, dia turut dihubungi Marzuki yang tiba-tiba bersumpah untuk berkahwin dengannya.
"Saya dah tak peduli kerana saya akan berjumpa dengan polis hari ini (semalam) untuk memberi keterangan lanjut di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang," katanya.
Dalam pada itu, Salsabila memberitahu, dia sudah pun memanjangkan kes penipuan lelaki bernama Marzuki yang turut menggunakan nama lain iaitu Amir kepada pengendali laman web MyJodoh.net.
Dalam reaksi segera jurucakap laman web berkenaan, pihaknya memandang serius perkara itu.
"Laman web ini sebenarnya telah banyak menyatukan pasangan hingga ke gerbang perkahwinan dan kami kesal kerana ada pihak yang mengambil kesempatan menipu orang lain," katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Abdul Majid Mohd. Ali mengesahkan menerima laporan daripada beberapa mangsa kes ini.
"Kita sedang giat mencari suspek dan pada masa sama telah memanggil pengadu-pengadu untuk melakukan siasatan menyeluruh.
"Polis turut menggesa wanita-wanita lain yang pernah terjerat dengan lelaki kasanova itu tampil ke depan membuat laporan," tegasnya.