Tuesday, December 14, 2010

Gani tidak terbabit lantik panel kes mata lebam: Nazri
2010/12/14

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, hari ini memberitahu Dewan Rakyat bahawa Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, tidak terbabit dalam pelantikan anggota panel bebas bagi menyiasat salah laku berhubung kes "mata lebam" Datuk Seri Anwar Ibrahim kira-kira 12 tahun lalu. 

"Dalam kes ini, Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, adalah subjek dalam siasatan tersebut dan dengan itu adalah tidak wajar atau adil bagi dirinya untuk melantik ahli panel bebas tersebut," katanya semasa memberi penjelasan kementerian berikutan dakwaan bekas pegawai kanan polis, Datuk Mat Zain Ibrahim, dalam surat terbukanya sebelum ini.
Mohamed Nazri berkata, dalam keadaan Abdul Gani tidak berupaya untuk bertindak sebagai Pendakwa Raya, Peguam Cara Negara telah mengambil alih kuasa untuk bertindak sebagai Pendakwa Raya."Oleh yang demikian, berdasarkan penjelasan di atas, pelantikan ahli panel bebas oleh Peguam Cara Negara adalah sah. 

Pelantikan tiga anggota panel bebas itu dibuat oleh Peguam Cara Negara yang juga bertindak sebagai pendakwa raya kes berkenaan," katanya. 

Dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, pada 22 November lalu, Mat Zain mempertikai pelantikan anggota panel bebas itu yang ditubuhkan untuk menilai hasil siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke atas dakwaan salah laku Abdul Gani dan bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, dalam kes mata lebam Anwar. 

Penjelasan itu juga dibuat Mohamed Nazri bagi menjawab usul Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur) untuk memotong RM10 daripada gaji Peguam Negara pada 9 November lalu atas beberapa isu termasuk dakwaan bahawa Abdul Gani memberi keterangan palsu dalam siasatan insiden "mata lebam" Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu pada 1998. 
Ketika menjelaskan kedudukan Mat Zain dalam keputusan panel bebas, Mohamed Nazri menegaskan tidak ada sebab bagi panel bebas itu untuk membersihkan nama Mat Zain kerana beliau bukan menjadi subjek penilaian siasatan oleh panel berkenaan. 

"Subjek siasatan SPRM ialah Tan Sri Abdul Gani Patail dan Tan Sri Musa Hassan. Datuk Mat Zain dan Doktor Abdul Rahman Yusof yang dinyatakan dalam laporan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menjadi subjek siasatan oleh SPRM. 

"Hanya percakapan mereka dirakamkan sebagai saksi. Oleh yang demikian, apabila hasil siasatan SPRM dikemukakan kepada panel bebas berkenaan, Datuk Mat Zain tidak menjadi subjek penilaian siasatan oleh panel bebas," katanya. 

Mohamed Nazri berkata, panel bebas itu tidak mempunyai tanggungjawab untuk membuat apa-apa penilaian ke atas mana-mana orang yang tidak termasuk dalam bidang kuasanya. 

"Lembaga Penasihat SPRM melalui surat jawapan kepada Datuk Mat Zain bertarikh 23 Julai 2009 telah menegaskan bahawa tiada keperluan bagi panel bebas ataupun SPRM untuk membersihkan nama beliau memandangkan beliau bukan subjek siasatan SPRM," katanya. - BERNAMA 

Nazri bentang kenyataan isu mata lebam Anwar di Dewan Rakyat
2010/12/14

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz membentangkan kenyataan berhubung isu mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat, hari ini. 

Penerangan itu dibuat berikutan desakan penbangkang berhubung surat terbuka bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Mat Zain Ibrahim, mengenai insiden berkenaan.

Bapa Saiful mohon perkenan Agong percepat kes anaknya
2010/12/14

KUALA LUMPUR: Bapa kepada mangsa kes liwat, Saiful Bukhari, yang membabitkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azlan Mohd Lazim hari ini menyerahkan sepucuk surat kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk menarik perhatian Seri Paduka supaya kes itu yang sedang dibicara dipercepatkan. 

Beliau hadir di hadapan Istana Negara di sini ditemani tiga orang rakannya menyerahkan surat berkenaan kepada seorang pegawai istana pada jam 3 petang.
Azlan, 57, dalam kenyataannya kepada media berkata beliau mahu menyampaikan suara hatinya kepada baginda kerana sudah melalui pelbagai tekanan dan kesulitan akibat perbicaraan kes liwat membabitkan anaknya itu sering ditangguhkan sejak tiga tahun lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur."Saya amat berharap agar proses keadilan dapat dipercepatkan," katanya. 

Kes berkenaan beberapa kali ditangguhkan kerana menunggu keputusan mahkamah ke atas beberapa permohonan daripada pihak Anwar. 

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. - BERNAMA 

Tiada pelanggaran Planet Nibiru dan bumi


14/12/2010 3:48pm

KUALA LUMPUR — Kerajaan hari ini menafikan dakwaan bahawa Planet X atau Planet Nibiru akan melanggar Bumi dan menyebabkan kerosakan teruk pada tahun 2012.
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Dr Maximus Ongkili berkata Agensi Angkasa Negara (Angkasa) telah bekerjasama dengan agensi angkasa lepas antarabangsa seperti Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan (NASA) Amerika Syarikat bagi menjalankan pemantauan berhubung dakwaan tersebut.
"Pihak NASA telah mengatakan bahawa tiada bukti sahih tentang kewujudan Planet Nibiru dalam pencerapannya. Setakat ini tiada satu pun objek dalam angkasa lepas yang dikenal pasti membeli ancaman kepada Bumi secara langsung.
"Sekiranya kewujudan planet itu sahih, ia akan dapat dilihat dengan mata kasar dan pastinya ahli astronomi akan buat pemantauan objek tersebut kerana semakin menghampiri bumi seperti yang dikatakan,” katanya pada sesi soal jawab Dewan Negara di Parlimen, di sini.
Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Shamsudin Mehat tentang pendirian kerajaan berhubung dakwaan tersebut.
Dakwaan berhubung Planet Nibiru akan melanggar Bumi mula dibangkitkan pada tahun 1995 namun semakin hangat dibincangkan oleh orang ramai terutamanya di internet sejak tahun lepas. - Bernama

87,583 bankrap, 5.1 peratus kerana kad kredit


14/12/2010 4:00pm

KUALA LUMPUR 14 Dis. - Seramai 87,583 individu diisytiharkan bankrap dan daripada jumlah itu, 4,651 atau 5.1 peratus diisytiharkan bankrap kerana terbabit dalam hutang kad kredit sehingga Oktober tahun ini.
Ekoran daripada itu, kerajaan akan berbincang dengan Bank Negara (BNM) bagi mencari penyelesaian berhubung kadar faedah tinggi yang dikenakan kepada pengguna kad kredit hingga menyebabkan lebih 4,000 diisytiharkan bankrap kerana kegagalan membayar hutang.
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, langkah itu perlu diambil kerana angka yang dicatatkan dipandang serius kerajaan kerana majoriti mereka yang terlibat adalah daripada kalangan generasi muda.
"Semestinya pihak kerajaan akan memandang serius dan saya bercadang akan berjumpa pihak berkenaan dalam mengendalikan isu ini," katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Mohamad Aziz (BN-Sri Gading) pada persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.
Mohamad inginkan penjelasan berhubung tindakan yang akan diambil kerajaan bagi menangani isu itu di mana menurut beliau kira-kira 23 peratus pengguna kad kredit di kalangan generasi muda telah diisytiharkan bankrap kerana gagal membayar hutang ekoran kadar faedah yang tinggi iaitu antara 12 hingga 18 peratus. - Bernama

Bapa Saiful mohon perkenan Agong percepat kes liwat


14/12/2010 7:18pm

KUALA LUMPUR 14 Dis. — Bapa kepada mangsa kes liwat Saiful Bukhari yang melibatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Azlan Mohd Lazim hari ini menyerahkan sepucuk surat kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin untuk menarik perhatian Seri Paduka supaya kes itu yang sedang dibicara dipercepatkan.
Beliau hadir di hadapan Istana Negara di sini ditemani tiga orang rakannya menyerahkan surat berkenaan kepada seorang pegawai istana pada pukul 3 petang.
Azlan, 57, dalam kenyataannya kepada media berkata beliau mahu menyampaikan suara hatinya kepada baginda kerana sudah melalui pelbagai tekanan dan kesulitan akibat perbicaraan kes liwat membabitkan anaknya itu sering ditangguhkan sejak tiga tahun lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
"Saya amat berharap agar proses keadilan dapat dipercepatkan,” katanya.
Kes berkenaan beberapa kali ditangguhkan kerana menunggu keputusan mahkamah ke atas beberapa permohonan daripada pihak Anwar.
Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful, 25, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008. - Bernama

Hakisan tebing bahayakan pengguna

JALAN BELUKAR BUKIT - Meskipun hakisan tebing yang berlaku di laluan ke Air Terjun Belukar Bukit, di sini, masih belum serius, namun keadaannya mampu mengundang bahaya kepada sesiapa sahaja terutama pengguna jalan raya yang datang dari arah Kampung Sekayu. 

Difahamkan, hakisan itu mula berlaku ketika beberapa gelombang banjir sewaktu musim tengkujuh tahun lalu, namun kini ia semakin teruk sehingga hakisannya semakin menghampiri jalan berikutan keadaan cuaca tidak menentu. 

Tinjauan Sinar Harian kelmarin mendapati pihak berkenaan iaitu Jabatan Kerja Raya (JKR) telah turun padang ke lokasi terbabit apabila adanya kon disediakan di situ sebagai penanda. 

Seorang penduduk yang hanya ingin dikenal sebagai Mohd, 40-an, berkata, sebelum keadaan menjadi semakin serius, dia berharap pihak berkenaan mengambil langkah mengatasinya sekali gus dapat mengelakkan berlakunya perkara tidak diingini. 

Menurutnya, laluan itu adalah salah satu jalan ke Air Terjun Belukar Bukit dan menjadi pilihan utama bagi penduduk terutama dari Kampung Betong serta Kampung Belukar Bukit ke bandar Kuala Berang. 

“Mungkin bagi komuniti setempat, mereka mungkin sudah sedia maklum mengenai hakisan ini tetapi pastinya tidak bagi pengunjung yang pertama kali ke destinasi pelancongan Air Terjun Belukar Bukit, apatah lagi lokasi hakisan ini terletak berhampiran selekoh. 

“Hakisan ini mula saya sedari ketika dalam perjalanan pulang dari bandar Kuala Berang selepas musim tengkujuh tahun lalu,” katanya kepada Sinar Harian. 

Menurutnya, memandangkan keadaan cuaca tidak menentu sejak akhir-akhir ini, masalah hakisan itu semakin serius walaupun pihak berkenaan mengambil inisiatif awal dengan meletakkan kon. 

Namun, dia turut berharap agar pendekatan lain dapat dilakukan supaya laluan itu lebih selamat digunakan.

Pas saman pihak kelirukan rakyat

KUALA TERENGGANU - Pas kini sedang mempertimbangkan untuk mengenakan tindakan undang-undang terhadap pihak yang membuat kenyataan yang boleh menimbulkan kekeliruan terhadap masyarakat. 

Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali berkata, ia berikutan kenyataan demi kenyataan oleh Menteri Besar, Datuk Ahmad Said dan Syarikat Riyapadu Sdn Bhd berhubung tuntutan saman RM1 bilion terhadap Kerajaan Negeri. 

Ini berikutan kes membabitkan pembayaran premium konsesi balak di kawasan seluas 16.5 hektar di kawasan Empangan Kedua Hulu Terengganu pada 2003 yang lalu. 

Menurutnya, kenyataan yang mengaitkan Pas itu merupakan subjudis terhadap Pas, sedangkan kes tersebut masih dalam proses mahkamah. 

“Kerajaan adalah satu entiti, parti pula entiti yang lain, tetapi mengapa mereka kaitkan dengan Pas. Kes ini adalah kes mahkamah, tetapi gambaran yang diberi akhbar seolah-olah kerajaan terpaksa tanggung hutang RM1 billion, ia boleh menimbulkan subjudis. 

“Ia memberi persepsi yang salah sedangkan masih di peringkat Mahkamah Tinggi. Walaupun sudah ada penghakiman, pihak berkenaan iaitu plaintif atau defenden, boleh angkat proses ini kepada Mahkamah Rayuan sekiranya tidak berpuas hati dan masih boleh pergi kepada Mahkamah Persekutuan. Itu barulah pengakhiran terhadap kes mahkamah,” katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media khas yang diadakan di Ibu Pejabat Pas Negeri di sini, semalam. 

Mustaffa berkata, Pas mempertahankan keputusan Kerajaan Negeri pada masa itu yang membatalkan kontrak terhadap Syarikat Riyapadu Sdn Bhd. 

“Sebenarnya pada 2003, satu tender sebut harga terhadap kawasan itu telah dikeluarkan dan daripada enam syarikat yang masuk tender sebut harga itu, jawatankuasa bersetuju menawarkan kepada syarikat itu. 

“Selepas ditawarkan, ada perjanjian bahawa dalam masa tertentu, mengikut jadual yang terkandung, mereka perlu membayar premium dan lesenakan dikeluarkan dan balak juga dibenarkan untuk dikeluarkan, “ katanya. 

Katanya, proses itu sudah berjalan dan syarikat ini sudahpun mengerjakan balak dan pengendaliannya dibuat oleh Jabatan Perhutanan yang mengeluarkan lesen dan sebagainya manakala Kerajaan Negeri memantaunya melalui Jabatan Perhutanan. 

Bagaimanapun katanya, apabila perkara itu berjalan dan mengikut perjanjian, syarikat tersebut patut memba-yarnya secara berperingkat, seperti yang ditetapkan dalam perjanjian. 

“Malangnya, premium itu tidak dibayar. Oleh sebab kita ingin mempertahankan harta rakyat, kita tidak boleh membiarkan mereka mengerjakan balak tanpa membayar premium, ini akan merugikan rakyat kerana kita bertanggungjawab kepada rakyat dan kita adalah amanah kepada rakyat. 

“Amanah daripada Allah kita tidak boleh main-main. Jadi, kita bincang dengan semua yang terlibat, termasuk Penasihat Undang-Undang Negeri dan kita melihatnya sebagai melanggari kontrak dan berlaku perlanggaran syarat kepada kontrak yang dibuat, maka kita tamatkan sebab kita nak jaga kepenti-ngan rakyat dan hak rakyat,” katanya. 

Katanya, Kerajaan Negeri pada masa itu tidak boleh membiarkan syarikat berkenaan mengambil manfaat harta rakyat, sehinggalah sya-rikat itu bertindak membuat tuntutan saman pada 2007.

Tiada kos baiki Stadium Sultan Mizan

KUALA TERENGGANU - Tiada sebarang kos yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri bagi kerja pembersihan dan pengalihan struktur Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Kuala Terengganu yang runtuh sebelum ini. 

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib (BN-ADUN Rantau Abang) berkata, proses pembaikan stadium itu dibuat secara berperingkat, meliputi empat fasa. 

Menurutnya, kerja itu meliputi pembersihan dan pengalihan struktur bumbung yang menjadi sebahagian daripada kos pembersihan. 

“Bagi kerja pembersihan dan pengalihan struktur runtuhan bumbung, kontraknya telah bermula pada 26 Julai lalu sehingga 14 November dan ia telahpun disiapkan dengan tiada kos untuk pembersihan serta pengalihan struktur. 

“Bagaimanapun, bagi menentukan kos baik pulih stadium secara keseluruhannya, kita masih di peringkat perunding pakar bagi integriti struktur dan kita perlu buat semakan integriti struktur sebelum proses pembaikian stadium, akhirnya dipasang bumbung baru. 

“Kos bagaimanapun masih tidak dapat ditentukan pada peringkat ini,” katanya ketika menjawab soalan yang dikemukakan Dr Alias Razak (Pas-ADUN Bukit Tunggal) mengenai kos pembersihan dan baik pulih stadium itu. 

Dalam soalan tambahannya, Dr Alias bertanyakan anggaran kos yang diperoleh kerajaan daripada kerja pembersihan itu termasuk penjualan besi tersebut. 

Za’abar kemudian menjawab, dalam konsep pembersihan dan pengalihan struktur runtuhan bumbung itu, tiada kos kerana sisa daripada struktur runtuhan bumbung itu menjadi sebahagian daripada yang boleh dikeluarkan kontraktor. 

Dr Alias kemudiannya bertanyakan, sama ada berpatutan nilai besi yang dijual sebagai kos pembersihan itu atau besi itu terlalu mahal hingga akhirnya rugi di pihak kerajaan. 

Za’abar berkata, ia memang ada dianalisa dalam kontrak yang di-buat dan kos kontraknya adalah kosong. 

“Kita telah buat penilaian dan kos kosong itu memang kita telah buat keputusan. Selepas proses pembaikan, barulah kita boleh buat integriti struktur, pembaikan stadium dan pembinaan bumbung baru.

“Itu proses yang akan kita buat dan kita akan kenal pasti apakah pembaikan yang perlu dibuat, me-ngenai cadangan pembinaan bumbung akhirnya. 

"Penamatan kontrak ini telah dibuat dan bagi kos pembinaan bumbung dan sebagainya, ia akan disandarkan kepada kontrak,” katanya.

BICARA ABU NAWAS: HAMPIR BERLAKU PERTUMPAHAN DARAH GARA-GARA UMMI HALFIDA

BICARA ABU NAWAS: HAMPIR BERLAKU PERTUMPAHAN DARAH GARA-GARA UMMI HALFIDA

Najib tak berani sebut wangtunai FELDA

Tranungkite Online v11 - Najib tak berani sebut wangtunai FELDA
Oleh Abdullah Ngah
Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pihak yang mendakwa Felda bankrap, sebagai pengkhianat bangsa, kerana sanggup menghina institusi itu yang telah banyak berjasa kepada rakyat.

Tanpa menyedari ini mengambarkan yang dia sanggup berbohong dengan rakyat, kerana tidak berani mendedahkan wangtunai FELDA yang ada tersimpan di dalam akauan.

Tidak dinafikan sesungguhnya Felda sebenarnya merupakan sebuah institusi yang berjaya dan telah mengubah lanskap sosio-ekonomi negara selain mempunyai simpanan tunai yang banyak.Tapi tidak berani menyebut berapa jumlah.

Beliau hanya mampu berkata, saya tengok akaun Felda. Kalau semua saham milik Felda yang tersenarai dalam Bursa Malaysia hari ini, kita cairkan, keuntungan atau pendapatan yang boleh Felda peroleh adalah sebanyak RM4.3 bilion.Bagaimana pula dengan wangtunai yang diakatakan ada tapi berapa jumlahnya.

Ini menunjukkan kata kata yang dihalakan “Felda bankrap” walaupun disebut ...mana ada? semacam ada kebenaranya.  Alasan bahawa Pengurusan Felda kata, jangan sebut tetapi banyak wang tunai kita ada dalam simpanan...(dan) selamat," semacam tak masuk akal, kerana saham yang ada jika dicairkan dissbut dengan penuh semangat. Bukan setakat itu saja malahan kelihatan dirinya begitu bangga dengan saham sejumlah RM 4.3 bilion itu.

Tapi malangnya sampai giliran pasal wang tunai FELDA Najib kelihatan gugup sikit miskipun mendapat tempukan gemuruh dari para hadiri tanda sokongan bahawa  FELDA berjasa pada rakyat Negara ini.

Sah FELDA muflis ada asasnya, kerana  Najib enggan sebut wangtunai yang ada dalam simpanan, Sedangkan sebutan wang tunai sekian sekian adalah satu sandaran bukti maklumat yang tidak meragukan bahawa kata kata FELDA bangkrap tak masuk akal. Sekarang ini rakyat masih keliru dengan kenyataan Perdana menteri yang menafikan…” mana ada FELDA tak bangkrap”

Najib hanya mampu berkata pihak yang mendakwa Felda bankrap sebenarnya telah membuat pembohongan kedua terbesar selepas kononnya akan mengambilalih pentadbiran kerajaan di Putrajaya pada 16 September 2008.

Ini betapa tidak rela dirinya tersingkir dan berkata, adalah wajib bagi rakyat termasuk warga Felda untuk mempertahankan kerajaan sedia ada di Putrajaya.

Memang tidak elok didengar apabila dia  menyifatkan golongan berkenaan sebagai pengkhianat dan tidak berhati perut kerana sanggup menghina dan mencemar imej Felda tanpa menyedari dirinya sebagai punca pengkhianatan itu berlaku.  

ANAK: Ladang Felda dipenuhi babi hutan - Malaysiakini

ANAK: Ladang Felda dipenuhi babi hutan - Malaysiakini

Panglima Tentera Korea Selatan letak jawatan

20101209000930_0SEOUL: Presiden Korea Selatan, Lee Myung Bak perletakan jawatan Panglima Angkatan Bersenjata Korea Selatan,  Jenderal Hwang Eui-Don.
Demikian dilaporkan Kementerian Pertahanan Korea Selatan hari ini.
Jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan  memberitahu AFP mengesahkan  bahawa Hwng sudah membuat permohonan meletakkan jawatannya  dan Presiden sudah menerima perletakan  tersebut.
Bagaimanapun,  tidak menjelaskan secara lengkap  perletakan tersebut.
Perletakan jawatan  terjadi dalam situasi yang sangat sensitif di negeri itu. Korea Selatan sedang berada dalam keadaan berperang dengan Korea Utara ekoran serangan jirannya itu  ke Pulau Yeonpyeong milik Korea Selatan  yang berada di sempadan laut  di Laut Kuning.
Peristiwa 23 November itu membunuh  dua orang tentera laut  Korea Selatan, dua warga awam  dan menghancurkan lebih dari 20 rumah di pulau tersebut.

Panggilan video hilang kesepian lelaki Korea

SEOUL: Lelaki Korea yang menghadapi masalah menemui cinta sejati dan dilanda kesepian kini boleh menerima panggilan video daripada teman wanita yang jelita jika mereka memuat turun perisian telefon pintar.
Syarikat perisian telefon pintar Korea Selatan, Nabix melancarkan perisian ‘Sayang, ini saya’ kepada pengguna iPhone pada 30 November lalu. Sebanyak 80,000 perisian dimuat turun dalam sehari pada tempoh percuma yang dilancarkan.

Perisian ‘Sayang, ini saya’ adalah yang pertama memaparkan panggilan video model imej maya. Mina, 22, akan membuat panggilan kepada pengguna telefon pintar tiga hingga empat kali sehari.

Terdapat beberapa perisian di pasaran yang boleh menghilangkan kesunyian lelaki bujang termasuklah perisian yang memperdengarkan bunyi wanita tidur pada waktu malam. - AFP

Pelayan nafsu siber

KEMUDAHAN Internet dan fenomena dunia tanpa sempadan menjadikan industri seks di Filipina semakin membimbangkan ketika kerajaan masih gagal mengekang masalah pelacuran kanak-kanak.
Pihak berkuasa dan pekerja sosial berkata, ‘bapa ayam siber’ kini menawarkan pelbagai perkhidmatan seks murah melalui Internet.

Ia membayangi kemajuan sektor industri yang menjadikan negara itu sebagai pusat pengeluaran barangan untuk pelbagai syarikat besar dunia di negara maju.

Dalam satu serbuan polis ke atas sebuah rumah di bandar Olongapo di utara Filipina baru-baru ini, lima remaja perempuan berusia di antara 14 dan 18 tahun, bersama tiga wanita dewasa ditemui melayan nafsu pelanggan yang berada mungkin ribuan kilometer di seberang laut.

Ketika serbuan dilakukan, mereka melakukan pelbagai aksi seks di depan kamera komputer yang disambungkan secara langsung di laman sesawang tertentu.

Seorang daripada mereka yang digelar Rainbow, 15, berkata bekerja di situ lebih kurang seperti berkhidmat di pusat panggilan komunikasi.

“Kami ditugaskan bergilir untuk bersembang dengan pelanggan dari seluruh dunia.

“Pelanggan boleh meminta kami melakukan apa saja asalkan berbayar,” katanya.
Sebelum menjadi pelayan nafsu siber, Rainbow dan kakaknya yang berusia 17 tahun membantu keluarga mengusahakan kebun mangga jauh di pedalaman.

Mereka akhirnya memutuskan mahu mencuba nasib di bandar dan berhijrah ke Olongapo dengan matlamat menjadi pengasuh budak.

Takdir menentukan kedua-dua mereka akhirnya diupah untuk beraksi di depan kamera komputer bagi melayan nafsu pelanggan di seluruh dunia.

Kata Rainbow, pada peringkat awal mereka mengalami kejutan apabila diarahkan menjadi pemuas nafsu di alam siber.

“Kami mengambil masa kira-kira seminggu untuk membiasakan diri, tetapi selepas itu segala-galanya menjadi biasa,” katanya.

Sepanjang tempoh itu, mereka tidak dibiarkan sendirian.

Kata Rainbow, ibu saudaranya sentiasa berada di sebelah bagi memastikan setiap kehendak pelanggan mereka yang berhubung hanya melalui Internet dipenuhi.

Apabila serbuan dilakukan Oktober lalu, ibu saudara Rainbow turut diberkas dan kini berdepan dakwaan memperdagangkan kanak-kanak untuk pelacuran.

Jika disabitkan kesalahan, dia boleh dihukum penjara seumur hidup.

Satu laporan polis mengenai serbuan itu menyatakan, ketika serbuan dibuat, seorang remaja perempuan bogel dilihat melakukan aksi lucah melampau menggunakan alat permainan seks di depan kamera.

Remaja terbabit kini menjalani proses pemulihan dan kaunseling di sebuah pusat perlindungan dikendalikan seorang paderi Katolik dari Ireland.

Peguam dan kaunselor pusat itu mempunyai latihan khusus dalam bidang psikologi.

Walaupun serbuan polis dilakukan hampir setiap minggu, beberapa pihak percaya, sindiket itu sebenarnya jauh lebih besar daripada apa yang disangkakan.

Pegawai Biro Siasatan Kebangsaan, Migdonio Congzon, berkata asas kepada masalah itu mempunyai kaitan dengan isu ekonomi.

“Orang ramai mengalami masalah kewangan dan mereka memerlukan sesuatu untuk mengatasinya,” katanya.

Pusat operasi seks siber itu juga, kata Congzon, tidak terhad kepada sesuatu premis khusus.

“Ia mungkin dilakukan di rumah, kondominium atau di mana saja, asalkan ada komputer, kamera dan capaian Internet,” katanya.

Pada masa sama, katanya, pihak berkuasa dilihat kurang bersedia menangani masalah itu yang semakin berkembang di seluruh negara.

Di biro itu sendiri, hanya ada lima pakar jenayah komputer bertugas, tetapi bidang perhatian mereka tidak sekadar industri seks siber.

Mereka juga diperlukan bagi menguruskan jenayah penipuan dan pencerobohan siber.

Secara keseluruhan, dalam pasukan polis Filipina hanya ada lima pakar siber bertugas.

Congzon berkata, apa yang diperlukan Filipina ketika ini adalah undang-undang khusus mengekang aktiviti seks siber.

“Ketika ini, undang-undang pelacuran kanak-kanak agak ketinggalan dengan perkembangan teknologi maklumat,” katanya.

Pegawai kerajaan yang terbabit dalam hal ehwal kebajikan kanak-kanak, Dolores Alforte, berkata polis hanya mampu bertindak ke atas sebahagian kecil maklumat disalurkan kepada mereka.

“Kebanyakan pusat operasi jenayah seks siber dilakukan di rumah persendirian dan tidak boleh diserbu tanpa mendapat arahan mahkamah,” katanya.

Menurut Dolores, usaha mengekang kegiatan itu turut dirumitkan dengan sikap masyarakat yang biasanya hanya mendiamkan diri walaupun mengetahui ada kegiatan tidak bermoral berlaku di sekitar mereka.

Pada 2005, kata Dolores, 70 kanak-kanak dari kawasan miskin di Manila dibayar kira-kira RM200 serta diberi barangan keperluan dapur sebagai upah melakonkan aksi seks untuk seorang pengeluar filem lucah dari Jepun.

Rakaman itu kemudian dimuat naik di Internet.

“Walaupun pihak pendakwa mengambil tindakan, kes itu kemudian digugurkan atas sebab tertentu,” katanya.

Menurut Dolores, setiap pelanggan seks siber itu dikenakan bayaran kira-kira RM47 sejam.

Katanya, kebanyakan pengendali perkhidmatan itu beroperasi berhampiran dengan pusat pemindahan wang untuk memudahkan pembayaran.

“Walaupun begitu, sesetengah pengendali menerima bayaran melalui kaedah lebih terkini iaitu bayaran melalui kad kredit,” katanya.

Teresa Calubid, pakar psikologi di Yayasan Preda - sebuah badan kebajikan ditaja gereja - berkata kemungkinan semua remaja yang diberkas baru-baru ini akan terus ditempatkan di pusat perlindungan sehingga kes itu dibicarakan.

“Ibu bapa mengharapkan mereka pulang, tetapi pada ketika ini ia tidak dapat dilakukan.

“Mereka berdepan gangguan daripada bapa ayam atau pekerjanya, selain ada kemungkinan ibu bapa remaja terbabit memberi tekanan supaya kes berkenaan digugurkan,” katanya. - AFP

Debu Gunung Merapi jadi cenderahati

JAKARTA: Seorang seniman Indonesia menawarkan abu Gunung Merapi sebagai cenderahati kepada pelancong untuk mengumpul derma membantu mangsa gunung berapi berkenaan.
Akhbar The Jakarta Globe melaporkan, Agus Budi Setiawan menjual sebotol abu Gunung Merapi pada harga RM3.

Botol itu turut dihiasi lakaran Gunung Merapi.

Sejak meletup akhir Oktober lalu, Gunung Merapi mengorbankan 386 orang dan memaksa lebih 17,000 lagi berpindah.

Bekerja di Institut Seni Indonesia di Yogyakarta, Agus berkata, sejak 10 hari lalu, lebih RM6,000 dikumpulkan hasil jualan amal berkenaan. “Semua hasil jualan akan didermakan kepada mangsa Gunung Merapi,” katanya. - AP

Laporan kes buang bayi Oktober hingga 13 Disember 2010

13 Disember: Seorang tukang sapu yang ingin mengambil beg plastik hitam dalam tong sampah yang ditempatkan di sebuah stesen minyak di Batu 2, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur, terkejut sebaik mendapati plastik itu mengandungi mayat bayi perempuan cukup sifat.
 • 17 November: Seorang lelaki yang menjala ikan di sungai berhampiran flat PKNS AU3, Keramat, Kuala Lumpur menemui mayat bayi lelaki di tebing sungai dengan tangan kanannya tersangkut pada sebatang kayu.


 • 15 November: Menyayat hati apabila seorang bayi lelaki yang baru dilahirkan ditinggalkan dalam kotak minuman di sebuah pangsapuri di Jalan Sungai Pinang, Georgetown, Pulau Pinang.

 • 6 November: Seorang wanita yang mengharung banjir untuk ke tempat kerjanya di Jalan Putra, Alor Setar, Kedah tergamam apabila terjumpa bungkusan plastik berisi mayat bayi yang masih bertali pusat dan uri. • 10 Oktober: Seorang lelaki yang ingin mencari daun keladi pelik melihat keadaan tanah dengan kesan masih baru ditimbus sebelum mengorek tanah itu dan menemui mayat bayi perempuan yang ditanam di kawasan tanah rizab, Kampung Baru Hicom, Seksyen 26, berdekatan Sungai Klang, Shah Alam, Selangor.
 • Kicap Cap Kipas Udang tiruan  GAMBAR menunjukkan kicap Cap Kipas Udang tiruan (kiri) yang mempunyai penutup plastik berlubang (dalam bulatan) berbanding kicap asli.


  SEREMBAN - Kicap Cap Kipas Udang adalah antara jenama popular di kalangan pengguna di negara ini.
  Tetapi ramai yang tidak sedar, oleh kerana popularitinya itulah jenama tersebut menjadi mangsa tiruan dan beredar dalam pasaran.
  Bagaimanapun kegiatan haram itu terbongkar semalam apabila sepasukan penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) negeri menyerbu sebuah syarikat pemborong barangan runcit yang menjual kicap Cap Kipas Udang tiruan.
  Dalam serbuan kira-kira pukul 1 petang di Jalan Tuanku Antah di sini, sebanyak 3,360 botol kicap jenama Cap Kipas Udang tiruan bernilai RM9,100 dirampas.
  Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNKK negeri, Mohd. Nor Musa berkata, serbuan itu dilakukan selepas pihaknya menerima aduan daripada syarikat kicap berkenaan.
  "Ketika serbuan terdapat lima individu termasuk pemilik syarikat berkenaan di premis terbabit.
  "Hasil pemeriksaan mendapati kicap yang dijual di premis itu mempunyai ciri-ciri yang berlainan berbanding produk asli," katanya ketika ditemui di sini semalam.

  Tidak akan maafkan isteri sampai bila-bila  BIMAL RAJ menunjukkan kesan cedera akibat dibelasah isteri dan dua lelaki hingga menyebabkannya hilang ingatan pada 10 November lalu. Di sebelahnya ialah kakaknya, G. Muniswari.


  KULIM – “Saya tidak akan memaafkan isteri saya sampai bila-bila.”Itu kenyataan ringkas daripada G. Bimal Raj, 25, anggota polis berpangkat Lans Koperal yang hilang ingatan selepas dipukul isterinya dan dua lelaki lain dalam satu kejadian pada 10 November lalu.
  Bimal Raj memberitahu, dia tidak menyangka isteri yang dikahwininya pada Mac tahun lalu sanggup bersubahat dengan dua lelaki lain hingga membuatkan dia koma hampir sebulan.
  Mengimbau semula kejadian itu, dia mendakwa ketika itu dia bersama isterinya yang dikenali sebagai Kasturi, 25, pergi ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) kerana sakit pinggang.
  Selepas itu, isterinya menawarkan diri untuk menghantarnya pulang ke rumah keluarganya di sini walaupun ketika itu hari sudah lewat malam.
  “Ketika dalam perjalanan ke Kulim, tiba-tiba isteri saya yang memandu kereta telah membawa saya ke sebuah lorong yang gelap dan sunyi.
  “Sebaik berhenti, saya cuba keluar dan ketika itulah dua lelaki yang dikenali sebagai Denish dan Steven menghampiri saya. Salah seorang kemudian memukul kepala saya dengan kayu hoki,” ceritanya ketika ditemui di rumah keluarganya di Lunas di sini semalam.

  Pencuri dibelasah sampai mati  SEORANG pegawai polis menunjukkan lokasi seorang pemuda yang mati dibelasah sekumpulan 50 penduduk Kampung Slow Machang, Pasir Mas semalam.


  PASIR MAS – Tindakan seorang penjenayah mencuri sebuah motosikal mengundang padah apabila dia dibelasah hingga mati oleh sekumpulan 50 penduduk dalam kejadian di Kampung Slow Machang dekat sini kelmarin.
  Kejadian pukul 2 petang itu berlaku apabila tindakan suspek berusia 25 tahun yang cuba mencuri sebuah motosikal jenis Honda EX5 disedari pemiliknya.
  Suspek yang dapat menghidupkan enjin motosikal kemudian melarikan diri sejauh tiga kilometer dari lokasi dia mencuri sebelum dihalang oleh penduduk.
  Dia kemudian dibelasah hingga menyebabkan dia mengalami cedera parah di kepala dan badan. Suspek mati lima jam kemudian ketika menerima rawatan di Hospital Pasir Mas (HPM).
  Menurut Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi, polis yang bergegas ke lokasi kejadian mendapati suspek berada keadaan berlumuran darah dan tidak sedarkan diri.
  “Sebaik ditahan, suspek telah dibelasah teruk oleh sekumpulan penduduk. Beberapa anggota polis yang ternampak kejadian itu ketika meronda bergegas ke situ untuk meleraikan pergaduhan,” katanya ketika ditemui di sini kelmarin.