Monday, September 20, 2010

Ahmadinejad minta AS bebaskan lapan warga Iran


TERIMA HADIAH: Cik Sarah Shourd (dua dari kanan), ibunya, Cik Nora, dan bapa saudaranya, Encik Thomas ‘Mike’ Sandys, menerima cenderahati daripada seorang warga Oman di ruang tamu orang kenamaan di lapangan terbang Muscat, Oman, sebelum pulang ke Amerika Syarikat kelmarin. -- Foto AP


WASHINGTON: Presiden Iran, Encik Mahmoud Ahmadinejad, meminta Washington membebaskan lapan rakyat Iran yang menurutnya 'ditangkap dan ditahan secara tidak sah' oleh Amerika.
'Tidak menjadi satu kesalahan meminta pemerintah Amerika memberi pertimbangan kemanusiaan membebaskan rakyat Iran yang ditangkap dan ditahan di Amerika,' kata Encik Ahmadinejad, menurut sedutan wawancara yang disiarkan ABC News.Permintaan itu dibuat selepas Iran membebaskan wanita warga Amerika, Cik Sarah Shourd, 32 tahun, selepas menahannya dan rakan pengembara beliau, Encik Shane Bauer, dan Encik Josh Fattal, lebih setahun lamanya.Tiga warga Amerika itu diberkas pada 31 Julai 2009 selepas mereka tersasar ke Iran dari Iraq. Iran menuduh mereka 'mengintip dan masuk secara haram'.Mereka berkata mereka tersasar masuk ke Iran selepas tersesat di wilayah Kurdistan, Iraq.Cik Shourd semalam pulang dari Oman, yang menjadi pengantara bagi pembebasannya selepas ikat jamin AS$500,000 ($668,000) dibayar.Setiausaha Negara Amerika, Cik Hillary Clinton, dikatakan telah menelefon Sultan Qaboos untuk mengucapkan terima kasih di atas peranan Oman itu dan mahu Encik Josh dan Encik Shane juga pulang.Ketika ditanya, Encik Ahmadinejad berkata: 'Mereka melanggar undang-undang. Adakah anda mahu saya bebaskan pencabul undang-undang?' - AFP.

JAIM Terkejut, Sekolah Hamil Terima Pelajar Cina.
JASIN, 20 Sept 10: Sekolah Harapan yang diwujudkan bagi pelajar-pelajar yang hamil hari ini menerima kemasukan seorang pelajar Cina. Perkembangan yang mengejutkan banyak pihak khususnya Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) yang menguruskannya bersama asrama.Ketua Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Melaka, Rahimin Bani ketika dihubungi menzahirkan rasa terkejutnya dengan sambutan yang diterima dari kaum lain terhadap usahanya memberi teduhan sementara kepada pelajar-pelajar mengandung.
“Saya difahamkan pelajar Muslim sahaja yang mahu mendaftar hari ini tetapi tidak menyangka pula pelajar Cina itu sudah mendaftar terlebih dahulu di Rumah Harapan,” katanya.
Rumah Harapan merupakan asrama bagi pelajar yang akan mengikuti Sekolah Harapan. Sebelum ini rumah yang diwujudkan itu mendapati lebih ramai pelajar Melayu yang menghubungi JAIM bertanyakan prosedur untuk masuk ke Rumah Harapan itu.
Pelajar tersebut hadir ke Rumah Harapan untuk mengisi beberapa borang dan menyerahkan beberapa butiran peribadi yang diperlukan oleh JAIM. Pelajar tersebut ditemani keluarganya yang turut hadir untuk membantunya dalam pengurusan pendaftaran pada pukul 9.30 pagi tadi.
Sementara itu, Penyelia Rumah Harapan Saimah Hiran berkata borang pendaftaran yang mengandungi butiran peribadi pelajar itu akan terlebih dahulu diserahkan kepada JAIM untuk tindakan selanjutnya. “Pelajar ini hadir untuk mengisi semua borang yang ada dan kemudian maklumatnya akan diteliti oleh Pegawai Tadbir Agama JAIM dan kemudian baru kita tahu tindakan susulan yang akan diambil mengikut prosedur,” katanya.
Beliau bagaimanapun berkata pelajar itu perlu mengikut prosedur yang sudah ditetapkan melalui beberapa proses saringan dan pemilihan terlebih dahulu. “Pelajar akan ditemu bual, akan melalui sesi kaunseling, pemeriksaan kesihatan dan akhirnya ada proses pemilihan berdasarkan penilitian terperinci dijalankan,” katanya.
Difahamkan pelajar tersebut berasal dari Segamat. Selain itu, keluarga pelajar itu juga dikatakan akan berada di Rumah Harapan bagi berjumpa Pengerusi Lembaga Sekolah Harapan Datuk Ab. Rahaman Ab. Karim pada pukul 11.30 pagi untuk perbincangan lanjut berhubung kemasukan anak mereka ke rumah itu dan Sekolah Harapan untuk belajar.
Sekolah Harapan ini diwujudkan oleh kerajaan negeri bagi pelajar dapat mengikuti kelas seperti biasa untuk persediaan menduduki peperiksaan Penilaian Menegah Rendah dan Sijil Pelajaran Malaysia. Sekolah tersebut hanya terletak bersebelahan Rumah Harapan yang didaftar oleh pelajar Cina itu tadi. (Sumber The Malaysian Insider/AK)
http://www.ibnuhasyim.com/2010/09/jaim-terkejut-sekolah-hami-terima.html

AS laksana dasar tukar rejim


- SUHAIMI MOKHTAR

Di antara beberapa ciri terpenting dasar luar Amerika Syarikat (AS) sepanjang masa, siapa pun menjadi presiden, sama ada dari Parti Demokrat atau Parti Republikan, ialah melaksanakan dasar pertukaran rejim terhadap mana-mana negara yang tidak sehaluan dengan AS atau menolak untuk mengikut acuan dikehendaki AS. 

Dasar ini diamalkan AS bagi menjamin orde baru dunia selaras dengan agenda global AS. Dasar ini pula sinonim dengan dasar 'war on terror' atau perang menentang keganasan diperkenalkan Presiden dari Parti Republikan, George W Bush, yang menjadi presiden selama lapan tahun dari tahun 2000 hingga 2008, sebelum diambil alih Barack Obama dari Parti Demokrat, yang memenangi pilihan raya presiden pada November 2008. 

Dasar dua presiden ini tidak jauh berbeza, walaupun mereka dari parti berbeza. Bahkan tema kempen Obama yang menganjurkan perubahan semasa pilihan raya tidak pun mengubah dasar asas AS dalam menangani negara-negara dunia, terutama negara umat Islam. Fokus utama dasar AS terhadap negara umat Islam ialah dasar menentang keganasan. 

Selepas era perang dingin Timur-Barat di mana blok timur diwakili Kesatuan Soviet (bekas), AS menumpukan pula dasar-dasarnya meliputi politik, ekonomi dan lain-lain menangani negara-negara umat Islam, lebih-lebih lagi selepas peristiwa 9/11. 

Barack Obama yang menjanjikan perubahan sebenarnya tidak mampu melakukan perubahan dijanjikan. Apa berlaku Obama mewarisi legasi ditinggalkan Bush dan meneruskan dasar-dasar hampir sama terhadap negara-negara umat Islam seperti dilaksanakan Bush. 

Dasar Bush menukarkan rejim negara umat Islam seperti yang berlaku dengan menumbangkan pemerintahan Taliban di Afghanistan dan menjatuhkan rejim Saddam Hussien di Iraq dengan penaklukan dan penjajahan, langsung diwarisi Obama dengan meneruskan apa ditinggalkan Bush. 

Bush tidak berjaya dalam perang menentang keganasan kerana rakyat di negara-negara ditumbangkan pemerintahannya tidak seluruhnya menyokong polisi AS ini. Tetapi dalam konteks pertukaran rejim, AS berjaya menukarkan pemerintahan yang tidak sehaluan dengan agenda AS. 

Polisi AS, “kamu bersama AS atau tidak” telah menukarkan rejim-rejim yang menghalang agenda orde baru dunia atau menghalang agenda global AS terhadap dunia dan negara-negara umat Islam. AS menggunakan kekuatan peralatan ketenteraannya yang paling canggih untuk menguasai dan menjajah negara-negara umat Islam. 

Mana-mana negara umat Islam yang sebulu dan sanggup bersekongkol dan bersama AS, tidak perlu dilakukan penaklukan dan penjajahan dengan menggunakan kekuatan peralatan ketenteraan. Cukuplah negara-negara ini melaksanakan agenda disaran AS dan mereka mendapat perlindungan AS. 

Di antara negara-negara ini, ada yang mendapat bantuan ekonomi berjumlah berbilion dolar AS dan ada pula menjemput penempatan pangkalan tentera AS diwujudkan di negara-negara mereka. Mesir sebagai contoh menerima bantuan kewangan dan ekonomi berjumlah berbilion dolar AS, sementara beberapa negara Arab di Timur Tengah menerima penempatan pangkalan tentera AS di negara mereka. 

Negara-negara umat Islam ini menerima pakai agenda dasar disarankan AS dan mereka bagaikan menerima kehendak kata dua Bush, sama ada “bersama AS atau tidak”. Mereka akur untuk bersama AS dan dengan demikian berada di bawah hegemoni dasar AS. 

Akibat daripada itu, Mesir tidak teragak-agak untuk memusnahkan terowong-terowong yang digali di sempadan Semenanjung Gaza dengan Refah, wilayah Mesir, yang digunakan sebagai saluran untuk mendapat bekalan harian, perubatan dan lain-lain apabila sekatan terhadap Gaza yang masih di bawah penaklukan rejim Zionis Yahudi. Sekatan ini berjalan sejak tiga tahun lalu sebaik sahaja Hamas memenangi pilihan raya Pihak Berkuasa Palestin. 

Polisi tukar rejim ini juga cuba dilaksanakan di Iran, tetapi setakat ini AS masih lagi menyerang Iran dengan perang propaganda untuk menguji kesabaran Iran. Iran pula setakat ini memainkan peranan yang bijaksana dalam menangani polisi agresif AS terhadapnya. Pelbagai sekatan dikenakan dan hingga ini paling maksimum, masih tidak dapat menundukkan Iran. 

Peluang terbaik bagi AS digunakan sepenuhnya semasa pilihan raya presiden Iran dengan mencemuh pilihan rakyat Iran terhadap Mahmoud Ahmadinajed dengan menganggap pilihan raya itu dicemari penyelewengan dan akibatnya berlaku demonstrasi jalanan dan agitasi politik bagi mencabar kepimpinan Iran. 

Tetapi apa berlaku tidak mengurangkan sedikit pun keiltizaman politik rakyat Iran bagi menghadapi kekuatan sebesar kekuatan AS dan sekutu baratnya. AS mengambil sikap berhati-hati terhadap Iran, tetapi tidak menolak kemungkinan untuk melakukan serangan bersenjata terhadap Tehran. 

Persoalannya, mampukan AS membuka satu medan perang baru dengan masih wujudnya medan-medan perang sedia ada di Iraq dan Afghanistan. Walaupun AS telah memulakan pengunduran tenteranya dari Afghanistan dan Iraq serta tidak lagi melibatkan tenteranya di medan tempur, tetapi hakikatnya AS masih berada di dua bumi umat Islam itu dan masih lagi menaklukinya. 

Akhirnya AS akan mengabui dunia dengan kononnya meninggalkan bumi umat Islam ini, tetapi sebenarnya AS akan mengekalkan pangkalan tenteranya di bumi-bumi umat Islam ini, sebagai simbolik bahawa negara-negara ini selepas pertukaran rejim, kini berada di bawah penaklukan dan penjajahan kuasa itu, 

AS juga kononnya membawa demokrasi di negara-negara yang ditakluki ini dan mengadakan pilihan raya ketika berada di bawah penaklukan. Mana mungkin demokrasi dilaksanakan ketika negara berada di bawah penjajahan dan penaklukan. 

AS gagal membawa demokrasi di negara-negara umat Islam. Di Iraq selepas pilihan raya kedua, setelah enam bulan berlalu, masih tidak mampu mewujudkan sebuah rejim yang telah ditukarkan oleh AS selepas penaklukan pada 2003. 

Di Afghanistan pula pilihan raya presiden yang memilih Hamid Karzai untuk kali kedua dicemari dengan penipuan dan penyelewengan pilihan raya. Dalam pilihan raya Parlimen pula yang berlangsung Sabtu lalu, ia dicemari keadaan sama dan jumlah mereka yang keluar mengundi pun masih rendah untuk melihat demokrasi benar-benar berjalan. 

AS gagal dalam polisi perang menentang keganasannya dan untuk membawa demokrasi ke negara umat Islam. Apa yang dicapai AS hanya setakat menukar rejim secara paksa dengan kekuatan ketenteraan. Dasar membawa demokrasi ke negara umat Islam berlangsung dalam suasana penuh hipokrasi kerana wujud negara-negara yang bersekongkol bersama AS, tidak pun, bahkan jauh dari melaksanakan demokrasi. Negara-negara ini mengamalkan autokrasi, kuku besi dan diktator tetapi alah tidak mengapa kerana ia bersekongkol dengan AS. 


*Penulis ialah Perunding Media di Kuala Lumpur.

Md Alwi bidas kenyataan Nik Aziz
KOTA BHARU – Ketua Pembangkang, Datuk Md Alwi Che Ahmad membidas kenyataan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengatakan beliau tidak bangga menjadi bangsa Melayu. 

Md Alwi berkata, kenyataan Nik Abdul Aziz itu menunjukkan perbezaan beliau dan Nabi Muhamad SAW yang berbangga sebagai bangsa Quraisy. 

“Nabi Muhamad berbangga dia Quraisy. Nabi Muhamad SAW kata “Saya Quraisy”... Jadi dia berbezalah sedikit dengan Nabi Muhamad. Tak payah kata apa kan. Jadi jauh berbeza di antara dia (Nik Abdul Aziz) dengan Nabi Muhamad SAW. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Nik Abdul Aziz yang dilaporkan tidak bangga berbangsa Melayu. 

Nik Abdul Aziz dilaporkan berkata, bangsa itu datang secara automatik dan di dalam Islam tiada bangsa yang lebih dan jika ada pun, ia adalah bangsa Arab dan katanya sekiranya beliau dijemput berceramah bukan kerana beliau berbangsa Melayu sebaliknya atas nama Islam. 

Menurut Nik Abdul Aziz, bangsa tidak dipentingkan dalam Islam sebaliknya yang dilebihkan ialah takwa kepada Allah. 

“Dalam al-Quran ada menyebut bangsa ini Allah jadikan ‘Aku jadikan manusia itu berbangsa-bangsa supaya kamu kenal mengenal'. 

“Maknanya Allah jadikan bangsa itu. Itu benda fakta. Jadi kita sebagai orang Melayu kita kena kata ’Alhamdulillah saya orang Melayu’. Apatah lagi kita orang Islam. Itu maksudnya,” kata Md Alwi. 

Menurutnya, beliau tidak jelas dengan maksud Nik Abdul Aziz yang tidak bangga berbangsa Melayu memandangkan Islam mengiktiraf kewujudan sesebuah bangsa itu sendiri.

Tidak mungkin sogok ahli
SHAH ALAM – Penglibatan secara langsung ribuan ahli dalam memilih calon pada pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan datang tidak memungkinkan berlakunya sebarang sogokan wang atau kata lain, politik wang. 

Naib Presiden PKR, Azmin Ali semalam berkata, pihaknya percaya tiada seorang pun calon yang mampu untuk berbuat demikian bagi meraih kemenangan. 

Menurutnya, tujuan parti meminda perlembagaan adalah untuk mengelakkan berlakunya perkara berkenaan sekali gus menyuburkan amalan demokrasi. 

“Tidak mungkin berlaku (politik wang) kerana tujuan kita meminda perlembagaan parti agar pemilihan dapat dijalankan secara langsung sekali gus mengelakkan politik wang. 

“Dalam PKR, setiap orang (ahli) diberi peluang untuk memilih dan adalah tidak mungkin untuk seseorang itu mampu menyogok lima ribu orang untuk satu cabang sebagai contoh bagi meraih kemenangan,” kata Pengerusi PKR Selangor itu. 

Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas berhubung dakwaan wujudnya unsur politik wang pada pemilihan parti kali ini. 

Katanya, sistem pemilihan yang dibuat PKR berbeza berbanding UMNO yang menghantar perwakilan untuk memilih dan pastinya bilangan perwakilan yang sedikit memudahkan wujudnya unsur sogokan. 

Ketika ditanya berhubung penyebaran melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) memburukkan calon yang bertanding, Azmin bagaimanapun mendakwa ia merupakan tindakan parti lawan untuk mengganggu gugat proses perjalanan pemilihan. 

“Saya tidak percaya ia boleh berlaku kerana kita sentiasa berpegang kepada prinsip dan idealisme perjuangan. 

“Saya tidak menerima sebarang aduan dan juga SMS berhubung perkara tersebut serta meminta anggota parti yang diberi kuasa untuk memilih barisan kepimpinan parti supaya menggunakan kuasa ini dengan bijaksana dan buat pilihan berdasarkan rekod kerja seseorang pemimpin itu," katanya.

Usaha perdamaian di Mindanao

 
- MOHD SAID SUNGIB 

Kepentingan kerjasama serantau tidak dapat dinafikan khususnya bagi negara-negara Asean yang saling menjadi jiran tetangga. Setiap isu yang timbul perlu diselesaikan secara bijaksana tanpa menimbulkan sebarang spekulasi. 

Dalam kelompok Asean setiap konflik dalaman akan memberi kesan langsung dan tidak langsung kepada jiran. Jika tidak ditangani ia boleh menjejaskan hubungan kesepakatan Asean. 

Ini menunjukkan betapa pentingnya krisis jiran yang dihadapi Filipina terutamanya di Mindanao disegerakan agar tiada kuasa besar mengambil kesempatan. 

Krisis dengan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) di Mindanao terus berlanjutan dan Malaysia melalui Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mula melibatkan diri dalam Pasukan Pemantau Antarabangsa (IMT) sejak 9 September 2004 bertujuan memantau gencatan senjata serta perjanjian damai. 

Misi yang pertama hingga TPA-M IV bermula pada 4 September 2007 dan sepatutnya berakhir pada 30 November 2008, terpaksa dipendekkan kepada 10 Mei 2008 kerana keadaan yang dikatakan tidak selamat ketika itu. 

Bagaimanapun misi diteruskan dengan TPA-M V dengan harapan mengawasi proses gencatan senjata dalam mewujudkan suasana yang lebih kondusif untuk proses perdamaian antara Filipina dengan MILF berlaku. 

Malaysia terus diberi kepercayaan oleh kerajaan Filipina dan MILF untuk mengetuai IMT Mindanao buat kali yang kelima bersama-sama dengan pasukan antarabangsa yang lain seperti Libya, Brunei, Indonesia, Jepun, Qatar dan Negara-negara Kesatuan Eropah. 

Keamanan dan pendamaian di Mindanao adalah penting untuk Malaysia, khususnya Sabah yang menjadi sempadan dan pusat pelarian terbesar dari Filipina Selatan ke Malaysia. 

Berikutan itu, Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR) terpaksa membuka Kem Penempatan Semula Telipok dan tiga kem lain di Sabah (Kinarut, Tawau dan Sandakan) bagi menempatkan mereka yang melarikan diri daripada peperangan antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) sejak awal 1970-an. 

Kebanjiran pendatang asing tanpa izin (Pati) di Sabah begitu serius dan ia memerlukan pelan strategik yang jelas dan pemantauan berterusan kerana ia melibatkan masa depan pelarian Filipina di Sabah. 

Selagi berlakunya pertentangan antara MILF dengan Manila, perang saudara, pelanunan yang berleluasa, selagi itulah rakyat Mindanao akan berasakan diri mereka tidak selamat yang membuatkan mereka migrasi ke Sabah dan tidak kembali ke wilayah itu. 

Fenomena ini bukan baru, memasuki perairan Sabah dan menyusup masuk bukan sahaja sebagai pelarian, tetapi demi untuk meneruskan kehidupan dengan mencari pekerjaan. Ketidakamanan negeri mereka adalah punca utama kenapa mereka keluar meninggalkan tanah air. 

Jumlah kanak-kanak pelarian Filipina yang buta huruf semakin bertambah saban hari, mengikut Pusat Kewartawanan Asia (ACFJ), Ateneo De Manila University berkenaan ini, pelarian di Sabah menyatakan bahawa antara sebab kanak-kanak Filipina ini tidak dapat bersekolah ialah kerana mereka tidak memiliki dokumen kelahiran, masalah kewangan dan ketiadaan kesedaran. 

Paling penting bagi ibu bapa adalah sedikit wang untuk meneruskan hidup. Kehidupan harian bagi mereka lebih penting daripada pelajaran, kerana mereka tidak pernah berfikir bahawa pelajaran itu adalah jalan ke arah mencari wang dan mencipta pekerjaan. 

Sampai bilakah isu pelarian ini akan selesai? Isu ini tidak akan selesai selagi Mindanao tidak aman dan Manila menjadi musuh kepada MILF. Diplomasi ketenteraan Malaysia dan Filipina merupakan langkah terbaik ke arah mencari jalan jernih untuk menyelesaikan isu yang sudah puluhan tahun berlarutan. 

Kejayaan menangani isu Mindanao amat diharapkan kerana ia akan dapat menyelesaikan banyak permasalahan. Masalah pendatang, masalah pelanunan, masalah penyeludupan, sudah pasti dapat dibendung. 


* Penulis merupakan bekas Timbalan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan Kementerian Pertahanan, Brig Jen (B) Datuk Mohd Said Sungib

Wang royalti dikebas nak bagi wang ihsan pula ingat pengemis ke?

Wang ihsan: Habuan secara terus 
- DR NIK YAHYA AB RAHMAN 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan di Dewan Rakyat tahun lalu, Kelantan akan menerima wang ihsan daripada Kerajaan Pusat hasil pengeluaran minyak di luar pesisir negeri itu mulai 2010. 

Najib berkata, sama seperti Terengganu, pembayaran wang ihsan itu diberi setelah Kerajaan Pusat mengambil kira keperluan untuk membangunkan Kelantan serta meningkatkan kesejahteraan hidup penduduknya selaras arus pembangunan negara. 

“Bagi memastikan agihan wang ihsan itu dibuat dan dinikmati secara langsung oleh rakyat Kelantan, peruntukan tersebut akan disalurkan dalam bentuk projek pembangunan dan program membasmi kemiskinan dan akan disalurkan terus oleh kerajaan (Pusat) setelah berbincang dengan Kerajaan Negeri,” katanya di Dewan Rakyat pada 3 November tahun lalu. 

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan telah meneliti isu royalti petroleum oleh kerajaan Kelantan secara mendalam, termasuk sudut perundangan berkaitan kuasa kerajaan serta pengurusan hasil petroleum negara. 

Maka, Kerajaan Pusat melalui Jawatankuasa Pengagihan Wang Ihsan telah menunaikan janjinya untuk mengagihkan wang ihsan kepada pelajar di Kelantan pada 6 Ogos lalu. Tertunainya pengagihan berkenaan, ia telah menolak bulat-bulat tohmahan, tanggapan buruk sangka dan adu domba Pas Kelantan pimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. 

Pengagihan wang ihsan berkenaan sebahagian daripada hasrat BN Kelantan kepada rakyat negeri itu tahun ini. Sejumlah RM15 juta diperuntukkan untuk diagihkan kepada lebih 70,000 orang pelajar yang tidak pernah menerima bantuan di bawah dana Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) dan keluarga berpendapatan di bawah RM1,500 sebulan. 

Majlis julung kali diadakan Jawatankuasa berkenaan dengan kerjasama Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK) dan Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan (JPNK) dirasmikan Pengerusinya, Datuk Dr Awang Adek Hussin di Sekolah Menengah Kebangsaan Long Yunus Bachok. 

Seramai 1,301 pelajar Tingkatan Enam daripada enam sekolah di daerah ini menerima agihan wang ihsan berjumlah RM260,600. Turut menerima sumbangan ialah ibu bapa pelajar sekolah rendah dari seluruh Jajahan Bachok seramai 3,335 orang berjumlah RM 667,000. 

Jawatankuasa pengagihan wang ihsan akan mempertimbangkan permohonan sekolah atau Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Kelantan untuk mendapatkan sumber kewangan bagi menampung perbelanjaan rawatan pelajar yang menghidap penyakit kronik 

Ketua Penerangan UMNO Kelantan, Dali Hussin menyatakan, pemberian wang ihsan itu adalah petanda yang kerajaan BN tidak mengabaikan atau meminggirkan negeri itu. 

Ini sekali gus menolak tanggapan kerajaan Pas yang menyatakan wang ihsan akan disalahgunakan oleh kerajaan BN. 

Bagi Ketua Wanita UMNO Kelantan, Datin Rahimah Muhamad, pengagihan wang ihsan itu akan mengurangkan beban yang ditanggung keluarga. Katanya, walaupun jumlahnya kecil iaitu hanya RM200 tetapi hasrat kerajaan cukup besar dalam memastikan golongan berpendapatan rendah mendapat habuan secara terus.

Hentam sebelum pencen alamat nak mampus

Menghentam lepas pencen 
- ABDUL AZIZ BARI

Sejak beberapa minggu kebelakangan ini kita menyaksikan fenomena orang pencen dengan tiba-tiba menghentam institusi yang mereka pernah anggotai. Terbaru ialah Datuk Gopal Sri Ram yang baru bersara dari Mahkamah Persekutuan. Khamis lalu beliau mengkritik badan kehakiman yang didakwa gagal melindungi hak golongan minoriti. 

Dua minggu sebelum itu bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan juga berbuat begitu. Musa mendakwa kerajaan, khususnya Kementerian Dalam Negeri, mengganggu tugas polis. Itu bukan kali pertama beliau berbuat demikian kerana Mac lalu Musa menyebut hal yang sama dalam satu wawancara. 

Kita tinggalkan dulu Gopal Sri Ram yang juga bekas Peguam UMNO itu. Tidak seperti Musa bekas hakim itu bukan anggota perkhidmatan awam. Walaupun begitu ia tidak bermakna menghentam selepas pencen satu perbuatan yang bagus. 

Walau apa pun insiden melibatkan kakitangan awam seperti Musa bukanlah sesuatu yang lumrah. Dan sebenarnya ia amat jarang berlaku. Meskipun begitu pada pertengahan 1990 bekas Panglima Tentera Udara, Lt Jen (U) Tan Sri Mohamed Ngah Said yang bersara awal mengkritik Menteri Pertahanan ketika itu, Tengku Ahmad Rithaudeen. 

Kedua-dua mereka mendapat reaksi yang langsung daripada menteri masing-masing. Dalam kes Musa, Datuk Seri Hishamuddin Hussein membuat penafian pada 7 September. Sehari selepas itu kementerian membalas serangan Musa melalui KSU, Datuk Seri Mahmood Adam. Ia mendapat reaksi spontan daripada Musa yang mengingatkan polis supaya jangan jadi pak turut. 

Apa relevan perlembagaan dalam isu ini? Pada saya tindakan Musa tadi membangkitkan isu hubungan antara kerajaan yang memerintah – yang dipimpin oleh orang politik – dengan kakitangan awam. Apa hubungan polis dengan kerajaan? Ia sama dengan agensi perkhidmatan awam yang lain termasuk angkatan tentera; yakni perkhidmatan awam adalah sebahagian daripada eksekutif atau kerajaan yang memerintah. Tetapi mereka tidak perlu setia kepada kerajaan berkenaan. Meskipun begitu ini tidak bermakna bahawa apa yang dilakukan oleh ketua polis di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat seperti di Perak dan Selangor itu betul. Atau apa yang berlaku di Terengganu ketika ia ditadbir oleh Pas pada 1999-2004 dahulu. 

Apa yang Musa lakukan ganjil. Saya terkejut kerana beliau amat tidak senang dengan prinsip di atas yang saya huraikan dalam satu ceramah yang saya sampaikan dalam satu seminar anjuran bersama anjuran ATM dan PDRM dua tahun lalu. Mungkin Musa sudah berubah sikap apabila kontraknya tidak disambung. 

Saya perlu tekankan bahawa tiada beza antara polis dengan agensi lain. Dengan itu ia tertakluk kepada dasar dan keputusan kerajaan selagi itu semua selaras dengan undang-undang. Sebab itu adalah salah apabila polis menentang IPCMC yang dicadangkan Suruhanjaya, Dzaiddin Abdullah: suruhanjaya untuk memantau pasukan polis. Kita masih ingat bagaimana KPN ketika itu Tan Sri Bakri Omar mengugut kerajaan. PDRM juga tidak boleh menentang kerajaan dengan enggan menyertai agensi penguatkuasaan maritim. Secara kebetulan Pengarah KDNKA Bukit Aman yang menunjukkan penentangan itu adalah Timbalan KPN yang baru, Datuk Hussin Ismail. 

Saya ingin menekankan bahawa pasukan polis adalah sebahagian daripada perkhidmatan awam. Ini disebut oleh perlembagaan. Ia tidak bebas. 

Apa pun yang Musa kata kepada penggantinya, Tan Sri Ismail Omar masalah yang kita lihat selama ini ialah polis melaksanakan Akta Polis dengan cara yang tidak selaras dengan perlembagaan: berkumpul di premis sendiri pun tak boleh. Ada ketua polis negeri yang memandai-mandai membuat dasar bahawa sebuah parti yang tidak ada ahli di sesebuah kawasan tidak boleh berceramah di situ. Ini pelik dan karut. 

Kita mengharapkan agar Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Tengku Razaleigh, memberi perhatian yang serius. Perkhidmatan awam penting tetapi di sisi perlembagaan kerajaan adalah pihak yang memegang tanggungjawab. 

Sebagaimana yang saya sebutkan sebelum ini PDRM perlu reformasi yang serius dan mendasar. Malangnya saya perhatikan pemimpin Pakatan Rakyat sendiri pun tidak jelas dalam soal ini. Apa yang dicadangkan oleh suruhanjaya tadi elok, tetapi masih banyak perkara pokok yang perlu dibuat. Ini boleh dibuat dengan membuat kajian bandingan di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Eropah. Struktur organisasi PDRM yang ada sekarang adalah warisan peninggalan penjajah dan zaman memerangi pengganas komunis. Struktur sebegitu tidak lagi sesuai. Dalam tempoh dua dekad kebelakangan ini ia sudah terbukti mengancam kebebasan dan demokrasi. 

Kes pembunuhan ngeri jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya jelas menunjukkan betapa membanteras jenayah adalah sesuatu yang rumit dan mahal. Inilah sebenarnya peranan dan tugas utama PDRM. Sebab itu ia tidak harus terlibat dalam hal-hal yang boleh menyeretnya ke kancah politik. 


** Profesor Dr Abdul Aziz Bari telah mengajar undang-undang hampir 21 tahun.

Anwar ulangi pendirian tetap tidak bertanding
PENANTI – Ketua Umun Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam, sekali lagi menegaskan tidak akan bertanding dalam merebut jawatan Presiden PKR pada pemilihan akan datang. 

Beliau bagaimanapun mengucapkan terima kasih kepada cabang yang mencalonkan nama beliau untuk bertanding dalam jawatan tersebut, namun dalam masa sama meminta agar tiada lagi pencalonan dibuat selepas ini.

“Saya tidak akan mempertimbangkan dan tidak mahu bertanding (jawatan presiden). Keputusan ini adalah muktamad. 

“Kita perlu ingat bahawa parti ini (PKR) diasaskan oleh isteri saya (Wan Azizah) pada 1999 dan dialah yang bertungkus-lumus menaikkan parti ini hingga ia berada di landasan terbaik,” katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Kawasan Dewan Undangan Negeri (Kadun) Penanti, di Dataran Rakyat, dekat sini, semalam. 

Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri II, Prof P Ramasamy dan Exco Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Kassim. 

Anwar berkata, beliau akan terus berjuang dan memantapkan parti bersama pimpinan lain agar ia tidak tergelincir dari matlamat asal, selain memantapkan perpaduan Pakatan Rakyat (PR) bersama DAP dan Pas.

Penulis Facebook ‘Melayu babi’ tidak matang
KUALA TERENGGANU – Pembangkang menganggap individu yang cuba menaikkan kemarahan orang Melayu dengan membuka akaun Facebook dengan nama ‘Melayu Babi’ sebagai tidak bertanggungjawab. 

Naib Yang Dipertua Pas Kawasan Dungun, Azman Shapawi Abdul Rani berkata, keadaan itu menunjukkan penulis terbabit tidak matang sehingga sanggup mencetuskan sensitiviti kaum di negara ini. 

Bagaimanapun, beliau menyokong sepenuhnya berhubung laporan polis yang dibuat Gabungan Pelajar Semenanjung Malaysia (GPMS) sebelum ini terhadap perkara itu. 

“Kita menyokong lapo-ran polis yang dibuat terhadap perbuatan tidak bertanggungjawab itu supaya mereka sedar akibatnya, selain ia akan memberi kesedaran untuk menjaga penulisan mereka,” katanya ketika dihubungi Sinar Ha-rian, semalam. 

Beliau berkata demi-kian ketika diminta mengulas mengenai kewujudan satu akaun laman sosial Facebook sebelum ini yang menggunakan nama ‘Melayu Babi’ dan boleh menaikan kemarahan rakyat di negara ini. 

Laman tersebut memiliki lebih 894 rakan di talian. 

Bagaimanapun, Azman Shapawi yang juga Timbalan Ketua Pemuda Pas Pusat ketika ditanya sama ada mahu membuat laporan polis sebagaimana dilakukan GPMS, pihaknya tidak merancang berbuat demikian. 

Beliau berkata, pihaknya ketika ini sedang melihat reaksi terhadap perbuatan terbabit. 

Dalam masa sama, beliau meminta supaya perkara tersebut tidak dilayan dan menganggapnya tidak memberi manfaat kepada mana-mana pihak selain bertujuan menarik perhatian pihak lain. 

“Kalau boleh jangan balas balik, jangan ikut rentak dia dengan membalas sesuatu yang tidak baik. Kalau kita ‘cool’, ini tidak akan berpanjangan, sebaliknya kalau jawab ia tidak akan menyelesaikan masalah sebaliknya lagi mencetuskan perkauman,” katanya.