Saturday, May 1, 2010

Jangan ambil orang yahudi jadi pemimpin
[5 : 51] Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa di antara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang ZALIM. (QS. 5:51)

Wisma Putra diminta buat penjelasanKUALA LUMPUR 30 April - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad meminta penjelasan Wisma Putra berhubung status dua kawasan pengeluaran minyak bernilai RM320 bilion yang kini dikatakan menjadi milik Brunei.
Bekas Perdana Menteri itu mendakwa, kawasan yang dikenali sebagai Blok L dan Blok M di pesisir Laut China Selatan tersebut telah berpindah tangan sewaktu era pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Dakwa Dr. Mahathir, perkara itu berlaku melalui satu perundingan antara Abdullah dengan Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah pada Mac 2009 bertujuan menyelesaikan isu tuntutan dan pertindihan sempadan kawasan Limbang di Sarawak.
Beliau mendakwa, sebagai balasan, Abdullah dalam perundingan yang tidak disertai pegawai Petronas kecuali pegawai Kementerian Luar dan penasihat luar negaranya telah bersetuju menyerahkan dua kawasan berkenaan kepada Brunei.
Katanya, sebagaimana yang diketahui ramai, Abdullah telah mengumumkan kejayaannya menyelesaikan isu tuntutan dan pertindihan sempadan Limbang namun tidak menyebut tentang dua blok kawasan pengeluaran minyak berkenaan.
Tambah beliau, Brunei kemudiannya telah membuat penafian bersetuju menyerahkan Limbang manakala Kementerian Luar dan Abdullah sendiri tidak membuat sebarang kenyataan balas.
"Sekarang sudah jelas bahawa dua blok berkenaan tidak lagi menjadi milik Malaysia.
"Bolehkah Wisma Putra memberi penjelasan," katanya dalam entri terbaru bertajuk Malaysia's Generosity yang disiarkan di laman blognya http://chedet.co.cc hari ini.
Mengenai latar belakang kawasan pengeluaran minyak itu, Dr. Mahathir berkata, Petronas menyertai kontrak perkongsian pengeluaran dengan Murphy Oil untuk memulakan cari gali bagi tujuan pengeluaran.
"Dianggarkan simpanan minyaknya berjumlah hampir satu bilion tong," katanya.
Terdahulu dalam entri berkenaan, beliau menjelaskan perpindahan milik kawasan pengeluaran minyak berkenaan telah dilaporkan The Financial Daily, The Edge dan Brunei Times.
Dr. Mahathir berkata, rakyat Malaysia dan media tempatan pula tidak pernah bertanya bagaimana perkara itu berlaku.
Secara sinis beliau berkata, ia mungkin kerana kehilangan kawasan pengeluaran minyak yang sebegitu besar adalah perkara biasa bagi mereka sedangkan Blok L dan Blok M dituntut oleh Malaysia berdasarkan fakta sejarah.

Gadis maut kereta dipandu abang terbabas jatuh longkangKENINGAU 30 April - Seorang gadis maut setelah kereta Perodua Kancil yang dinaiki bersama abangnya terbabas sebelum terjatuh ke dalam longkang di Jalan Bandukan kira-kira pukul 1 petang semalam.
Kejadian berlaku ketika mangsa, Tatiana Duasin, 17, menaiki kenderaan itu bersama abangnya, Junaidi, 20, dan adik mereka, Kety, 16.
Ketua Polis daerah, Deputi Supritendan Zahari Mohamed berkata, mangsa yang mengalami kecederaan parah di kepala dan badan meninggal dunia di Hospital Keningau kira-kira pukul 6.40 petang.
Katanya, abang mangsa yang memandu kenderaan berkenaan bersama adiknya hanya cedera ringan.
"Siasatan awal polis mendapati, pemandu kereta terbabit ada mengambil minuman keras ketika berada di rumah kawan mereka di Bandukan.
"Kemalangan berlaku ketika tiga beradik itu dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Kampung Binaong," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Zahari berkata, siasatan awal di tempat kejadian mendapati, tiada kesan brek ditemui dan kemalangan itu tidak melibatkan kenderaan lain.
Katanya, kereta yang dinaiki mangsa remuk teruk di bahagian hadapan, bumbung dan kedua-dua pintunya selepas terjatuh ke dalam longkang.
Berikutan itu, Zahari menasihatkan agar orang ramai yang berada di bawah pengaruh alkohol tidak memandu kenderaan bagi mengelak daripada berlaku kemalangan.
Malah, katanya, memandu ketika mabuk adalah antara penyumbang kepada kemalangan jalan raya di daerah ini.
Beliau turut menasihatkan orang ramai khususnya masyarakat Kadazandusun yang akan menyambut Pesta Kaamatan supaya tidak mengambil alkohol secara berlebihan jika ingin memandu kenderaan di jalan raya.

ayaq tak dak 2 bulan


Siapa yang boleh tahan?Norhaizain Idris menunjukkan tiada bekalan air di rumahnya ekoran catuan air di daerah Batu Pahat dilanjutkan selama sebulan.


BATU PAHAT 30 April - Setelah sebulan menderita akibat bekalan air dicatu secara berjadual, kesengsaraan penduduk di daerah ini berterusan apabila catuan itu dilanjutkan sebulan lagi.
Pada 29 Mac hingga semalam, catuan bekalan air di sini dilaksanakan ekoran masalah kuantiti dan kualiti air di empangan dan Sungai Bekok yang menjadi punca bekalan air di daerah ini.
Bekalan air dicatu selang sehari sepanjang tempoh itu mengikut zon.
Bagaimanapun, Syarikat Air Johor Holdings Sdn. Bhd. (SAJH) hari ini mengeluarkan kenyataan dan mengedarkan risalah ke rumah-rumah penduduk menyatakan catuan berjadual terpaksa dilanjutkan sebulan lagi.
Menurut kenyataan itu, langkah tersebut terpaksa dilaksanakan ekoran kualiti air di empangan dan Sungai Bekok masih berada di paras berjaga-jaga.
Kualiti air mentah yang terdapat di empangan dan sungai itu masih dalam proses pemulihan berikutan proses semula jadi yang berlaku ketika musim kemarau lalu.
"Kualiti air mentah tersebut perlu dipantau dan sehubungan itu, pengeluaran loji yang merawat air mentah adalah amat terhad buat masa ini.
"Bagi membekalkan air bersih yang berkualiti dan mematuhi piawaian, SAJH melanjutkan proses pangagihan air secara berjadual bermula 30 April sehingga 29 Mei ini," demikian menurut satu kenyataan SAJH di sini.
Kenyataan itu bagaimanapun menjelaskan, catuan bekalan air berjadual itu akan terbatal jika kuantiti dan kualiti air di empangan dan sungai menunjukkan peningkatan normal.
"Ini sekali gus membolehkan bekalan air dirawat di loji pada kapasiti pengeluaran biasa, tetapi sebaliknya jika keadaan bertambah kritikal, jadual bekalan air yang baru akan dikeluarkan," katanya.
Sementara itu, seorang penduduk di Taman Bukit Flora, Banang Jaya di sini, Norhaizan Idris, 31, meluahkan kekecewaannya berhubung lanjutan catuan bekalan air itu.
"Bayangkan dua bulan air dicatu tentu azab, Tuhan sahaja yang tahu sengsara penduduk Batu Pahat.
"Tempohnya terlalu lama, siapa yang boleh tahan? Tertekan, kadang-kadang boleh sampai keluarga bergaduh dibuatnya kerana tak ada air ini senang naik angin," katanya.

Zul Kulim - Titah Sultan tepat pada masanya


Titah Sultan tepat pada masanya

KUALA LUMPUR 30 April - Titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah supaya mana-mana pihak tidak menggunakan masjid sebagai pentas politik disifatkan sebagai nasihat yang kena pada masa dan tempatnya.
Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berkata, ini kerana beliau sendiri melihat gejala menyalahgunakan masjid untuk tujuan politik kepartian yang sempit termasuk di platform ceramah, kuliah agama dan khutbah akhir-akhir ini semakin menjadi-jadi.
"Saya sendiri pernah mendengar seorang khatib merangkap pengerusi masjid yang juga pimpinan sebuah parti politik menggunakan khutbah Jumaat bagi menghentam dan memfitnah lawannya tanpa sedikit pun perasaan malu kepada Allah.
"Dia juga mengguna bahasa maki hamun dan fitnah yang tiada batasan agama," katanya di dalam blog http://zul4kulim.blogspot.com.
Sultan Selangor semalam bertitah sesiapa saja termasuk ahli politik yang tidak bersetuju dengan peraturan larangan berpolitik di masjid dan surau tidak perlu datang ke negeri itu.
Zulkifli berkata, beliau juga berpengalaman mendengar sendiri seorang penceramah memaki hamun seorang ilmuan Islam yang lain hanya kerana didakwa tidak sealiran dengannya.
"Sehingga ilmuan tersebut diisytiharkan beliau sebagai sesat. Mentang-mentang sudah menguasai surau dan masjid, habis diguna platform masjid surau untuk agenda politik kepartian yang terlalu jumud dan sempit," katanya.
Katanya, sememangnya Islam dan politik tidak boleh dipisahkan namun menggunakan Islam sebagai landasan perjuangan politik kepartian yang terlalu taksub juga tidak dibenarkan kerana ia akan membawa kepada perpecahan dan perkara itulah yang sedang berlaku di negara ini sekarang.

'Perjanjian tidak rugikan negara'- Pak Lah

KUALA LUMPUR 30 April - Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi (gambar) berkata, perjanjian berhubung tuntutan dan pertindihan sempadan Limbang antara kerajaan Malaysia dan Brunei yang ditandatangani pada 16 Mac 2009 tidak merugikan Malaysia dari segi sumber pengeluaran minyak di kawasan itu.
Katanya, melalui perjanjian itu, kedua-dua negara bersetuju untuk menetapkan sempadan maritim yang akhir dan tetap di kawasan itu selain perjanjian berhubung sempadan darat.
"Perjanjian ini adalah bagi menyelesaikan tuntutan bertindih tertentu yang wujud sejak sekian lama termasuk kawasan blok konsesi yang sebelum ini dikenali sebagai Blok L dan Blok M.
"Hak kedaulatan bagi sumber di kawasan ini kini menjadi kepunyaan Brunei. Bagaimanapun, bagi kawasan ini, perjanjian akan membenarkan Malaysia menyertai aktiviti komersial iaitu membangunkan sumber minyak dan gas di kawasan itu bagi tempoh selama 40 tahun," katanya.
Abdullah Ahmad Badawi juga berkata, beliau telah menandatangani perjanjian dengan Brunei pada Mac tahun lepas itu selepas ia diluluskan Kabinet Malaysia sebulan sebelum itu.
Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan di sini hari ini bagi mengulas kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr, Mahathir Mohamad semalam bahawa dua blok minyak itu diserahkan kepada Brunei melalui perundingan tersebut itu bagi menyelesaikan isu tuntutan dan pertindihan sempadan Limbang.
Menurut Dr. Mahathir Petronas sebelum ini menyertai kontrak perkongsian pengeluaran dengan Murphy Oil untuk memulakan cari gali di kedua-dua blok itu bagi tujuan pengeluaran.
Kawasan pengeluaran minyak itu menurut Dr. Mahathir melibatkan jumlah simpanan berjumlah hampir satu bilion tong.
Abdullah berkata, menurut perjanjian itu, kos operasi dan kewangan bagi menguruskan aktiviti komersial yang disertai Malaysia itu akan dibincangkan selanjutnya kedua-dua pihak.
Beliau berkata, berhubung perjanjian darat pula, kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menjalankan penyelidikan bersama bagi menetapkan sempadan yang tetap dan akhir yang dipersetujui kedua-dua pihak.

Notis bahas kes tembak remaja di Dewan NegaraKUALA LUMPUR 29 April - Satu notis telah diserahkan kepada Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang bagi membahaskan usul kejadian tembak seorang remaja, Aminulrasyid Amzah, pada Isnin lalu.
Senator Dr. S. Ramakrishnan pada sidang akhbar di lobi Parlimen berkata, beliau telah menghantar notis itu semalam dan berharap usul yang dibuat di bawah Peraturan Mesyuarat 17(1) dapat dibahaskan pada Isnin ini.
''Kejadian ini perlu dibahaskan di dalam Dewan kerana ia membabitkan isu keselamatan negara dan telah menarik perhatian masyarakat awam," katanya.
Beliau mengulas kejadian menimpa Aminulrasyid, 15, yang mati ditembak polis dalam satu kejadian di Seksyen 11, Shah Alam, Isnin lalu.
Dalam kejadian kira-kira pukul 2 pagi itu, Aminulrasyid meninggal dunia selepas terkena tembakan yang dilepaskan anggota polis peronda apabila remaja itu dikatakan cuba melarikan diri ketika hendak ditahan.
Susulan itu, Kementerian Dalam Negeri (KDN) menubuhkan panel khas diketuai Timbalan Menterinya, Datuk Wira Abu Seman Yusop untuk menyiasat insiden itu.
Ibu Aminulrasyid, Norsiah Mohamad, 60, bagaimanapun menafikan anaknya terbabit dalam aktiviti jenayah dan meminta polis menyiasat kes itu dengan telus.
Dalam perkembangan berkaitan, Ramakrishnan berkata, satu inkues bebas harus diadakan kerajaan bagi mengenal pasti punca kejadian itu berlaku.
''Saya berharap polis bersikap lebih berhati-hati sebelum melepaskan tembakan dan ia hanya boleh dilakukan jika mereka betul-betul pasti orang yang dikejar adalah penjenayah," katanya.

ulama umno beri nasihat


Ambil iktibar larangan berpolitik di dalam masjid

PENDANG 30 April - Setiap titah atau larangan daripada Sultan tidak boleh diambil mudah kerana telah termaktub dalam Perlembagaan bahawa rakyat perlu taat kepada Raja, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim.
Justeru, katanya, teguran Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang bertitah sesiapa sahaja termasuk ahli politik yang tidak bersetuju dengan peraturan larangan berpolitik di masjid dan surau tidak perlu datang ke negeri itu, perlu dijadikan iktibar oleh semua pihak.
"Sultan tidak bertitah seorang diri di dalam istana, jadi titah tersebut perlu dipatuhi kerana di dalam Perlembagaan kita perlu taat kepada Raja,'' katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mini Ekspo Karnival Silaturahim dan Ekonomi (Karsep 2010) dan Pasar Raya Pendang di Taman Wawasan di sini hari ini.
Mashitah diminta mengulas mengenai titah Sultan Selangor yang menegur ahli-ahli politik yang tidak bersetuju dengan larangan untuk tidak berpolitik di dalam masjid dan surau di negeri itu semalam.
Titah baginda, jika ingin datang ke Selangor, mereka perlu mematuhi dan menghormati segala peraturan serta undang-undang yang ditetapkan.
Mashitah menambah, beliau kesal kerana ada pihak-pihak yang tidak mengendahkan titah Sultan Selangor tersebut.
"Jadi saya harap perkara ini dijadikan iktibar dan kita tidak boleh ambil mudah dengan larangan tersebut," katanya.

Polis TIPU rakyat Malaysia

oleh ali :

Salam keadilan buat adik Aminulrasyid. Hari ini YB Khalid Samad mendedahkan bahawa saksi kedua telah tampil membuat laporan Polis. Saksi kedua ini telah menyatakan bahawa arwah adik Aminulrasyid tidak pernah sekali pun mengundurkan kereta setelah terbabas. Laporannya konsisten dengan saksi pertama iaitu rakan arwah Aminulrasyid yang bersama dengannya pada malam kejadian. Point keduo ialah saksi keduo ini tidak pun nampak parang dikeluarkan dari kereta yang dipandu arwah ni. Jadi den nak tekankan di sini bahawa Polis telah tipu rakyat Malaysia. Apo yang Polis BABI tipu?

1] Arwah adik Aminulrasyid tidak pernah mengundurkan kereta setelah terbabas. Kenapa terbabas? Sobab kepalo adik Aminulrasyid telah berjaya ditembak Polis BABI. Tahniah BABI!

2] Mano ado parang dalam keto tu bai.

Betapa murahnya nyawa rakyat Malaysia. Ditembak hanya dicurigai. Ajaran sesat mana yang dianuti oleh PDRM? Ajaran Yahudi APCO kot
Sahabatku berlumuran darah di dalam kereta itu…


.

A MOTHER 'S GRIEF: Norsiah (right) surrounded by family members and friends
The loss of his best friend, Aminul Rashid Amzah, 15, who was shot dead by police on Monday morning after allegedly trying to flee upon colliding with another car, is something Wan Iztmir Izzat Wan Abdul Rahim, also 15, can’t come to terms with. Recalling how Aminul died some five metres away from his best friend’s house, Iztmir said he was at home when he heard a loud bang.
Thinking it was just another accident, he ignored it until he realised there was a commotion outside.
“When I saw patrol cars and many people, I went out and saw a car with a youngster in it. I recognised my friend’s T-shirt and thought Aminul had one just like it,” said Itzmir “I got closer for a better look and I couldn’t believe what I saw. My best friend was slumped in the car.
“I asked the policeman what had happened but he told me to get back inside my house. When I asked again, the policeman just kept quiet.
“I was very sad when I read the newspapers the next day. Aminul was nothing like what was written.
“We grew up together and we shared a lot of things. Aminul won’t do such thing. He was probably scared after colliding with the other car.
“He had no driving licence. Suddenly faced the police, what would you expect him to do? I would run away too because I don’t have a licence to drive.”
His friend’s sudden death keeps haunting him. “My best friend was covered in blood in that car.
“He was no criminal, he was a nice boy and a great friend.”
On Monday morning, Aminul Rashid sneaked out from his house at Jalan 11/2G, Section 11, to meet friends at a mamak stall. Aminul drove his sister’s Proton Iswara and was accompanied by another teenager, whose identity is still unknown.
On the way back, Aminul collided with another car. In panic he drove away from the scene. A patrol car spotted the incident, pursued the vehicle and managed to stop it by shooting at the tyres. However, the boy was shot in the back of his head and died on the spot. His friend, who was not injured, escaped.
The victim’s mother, Norsiah Mohammad, 60, yesterday morning denied police allegation her youngest son was a criminal. She expressed sorrow at reading the allegations in newspapers.
“How can they call my son a criminal?  That is wrong. I am his mother. I know what my son does everyday.
“He is an active schoolboy who never caused any trouble to the family.”  Her focus now is to seek justice for her son’s death and insisted she was not looking for revenge.
She only wants an explanation as to what transpired, with nothing covered up.
Puchong MP Gobind Singh Deo also urged Bukit Aman police to have an independent investigation into the incident.
Another police report was later lodged at the Shah Alam headquarters by the mother and family lawyers.
A Facebook group entitled “KAMI BENCI KEKEJAMAN POLIS MALAYSIA! — JUSTICE FOR AMINULRASYID”  has attracted over 3,500 fans since it was set up yesterday at 3pm.

Khutbah Luar MasjidDisco Rimba Merebak di Beberapa Dearah Di Kelantan?

HIBURAN merupakan fitrah dalam kehidupan. Sesiapa pun mahukan hiburan dan memerlukan hiburan. Hiburan adalah makanan batin. Islam sendiri tidak menghalang hiburan. Tetapi hiburan itu mestilah menempati syariah dan membawa maksud dakwah kepada manusia. Hiburan yang boleh memberi kesegaran jasmani dan rohani.
Kalau hiburan kering dengan unsur-unsur dan peranan demikian ia merupakan hiburan yang batil dan akan membawa kemudaratan.

Peringkat awal Pas memerintah Kelantan segala bentuk hiburan bertentangan dengan syariah, yang mendedahkan kepada maksiat diharamkan. Segala konsert terbuka tidak dibenarkan diadakan. Larangan ini menyebabkan timbul sunggutan secara senyap oleh penggemar hiburan hedolisme.

Bukan itu saja, persembahan permainan tradisional Mak Yong, Dikit Barat dan Wang Kulit juga tidak dibenarkan pada awalnya. Larangan ini menimbulkan polemik dan kritikan oleh budayawan dan peminatnya. Tetapi kelonggaran akhirnya diberi, persembahan permainan tradisional itu dibenarkan selagi ia tidak mempunyai unsur-unsur kurafat dan maksiat.
Misalnya larangan persembahayan wayang kulit yang mempunyai jampi dan mentara bersifat pemujaan roh dan benda, demi menjaga kerjernihan iman dan jiwa rakyat Kelantan.
Dikir Barat yang tidak mencampurkan lelaki dan perempuan dihalalkan. Bagaimana pun penyanyi dikir barat dari kalangan perempuan diharamkan. Tetapi anihnya CD atau VCD nyanyian dikir barat oleh perempuan bebas dan berlambak di jual di pasar-pasar dalam negeri Kelantan.
Seperti dijelaskan tadi peringkat awal larangan ini menimbulkan masalah. Ketegasan dalam hal ini menimbulkan masalah kepada pencari dan pendahaga hiburan. Ia menjadi masalah bila mana tidak ada hiburan alternatif yang disediakan. Perkara ini disedari oleh pihak berkuasa negeri Kelantan maka hiburan alternatif dibenarkan seperti persembahan nasyid kontempopari, atau persembahan dari penyanyi jantan hatta penyanyi rocak dibolehkan.
Atas kelonggaran dan sebagai menyediakan hiburan alternatiflah maka johan Akademi Fantasia, Asmawi Ani dibawa ke Kelantan. Kedatangan Mawi memecah kebisuan berhubung hiburan sejak Pas memerintah Kelantan.
Boleh dikatakan Mawi telah merintis jalan memberi hiburan alternatif di Kelantan. Selepas kedatangan Mawi – yang juga boleh dipertikaikan kejernihan bentuk hiburannya, ia diikuti oleh beberapa penyaanyi jantan lain yang dikatakan sudah berubah dan insaf untuk mendekati Islam.
Serentak itu juga artis yang bertudung dan tidak menjolok mata datang ke Kelantan dan bertemu denghan Tok Guru Nik Aziz. Nik Aziz juga turut memberi sokongan dengan sedia menghadir ke majlis kelolaan mereka seperti merasmikan peremis perniagaan artis berkenaan.
Exco Kelantan juga tidak malu-malu untuk duduk semeja dengan artis popular menjadi pujaan sejuta jantan untuk minum pagi atau menyampaikan cederamata kepadanya.

Semua hiburan itu masih terkawal dengan baik. Kerajaan Kelantan masih dapat menjaga dasar dan mempertahankan polisi hiburannya berteraskan kesedaran dan keinsafan insan.
Persembahan atau konsert masih berjalan dalam suasana tertib walaupun limpahan yang berlaku kadang-kadang menyebabkan masalah pencampuran lelaki dan perempuan tidak dapat di atasi. Contohnya limpahan dalam konsert Jom Heboh anjuran TV3 baru-baru ini. Tetapi itu bukan kehendak kerajaan negeri tetapi berlaku tanpa diminta. Jadi kerajaan negeri tidak berdosa dalam hal ini. Syukran!

Tetapi apakah pihak kerajaan negeri tahu mengenai satu wabak baru yang sedang menunas di Kelantan ketika ini. Wabak yang dimaksudkan itu ialah Disco Rimba sedang berkembang dan membiak tanpa ada kawalan. Buat masa ini ia aktif di tiga buah daerah di negeri itu; Pasir Mas, Tanah Merah dan Tumpat. Katanya kawasan yang menjadi tumpuan ialah di Dun Bukit Tuku, Gual Periok dalam parlimen Rantau Panjang, dan Dun Chetok dalam parlimen Tanah Merah.

Disco rimba ialah majlis tari menari ala dico dan ronggeng atau joget lambak. Ia diadakan di kawasan-kawasan terpencil dan sunyi di kawasan disebutkan tadi ataupun di laman rumah yang jauh dengan orang ramai. Kegiatan ini digerakkan oleh sebuah kumpalan yang namanya seolah-olah mencerminkan sebuah badan kesenian tradisi Kelantan.

Budaya ala-ala hipis kampuag ini katanya sudah lama berjalan. Sejak lebih dua tahun lalu. Mereka yang menjadi pelanggangya ialah golongan veteran, dan remaja yang suka berpeleseran dan dahagakan hiburan jahiliah. Tetapi apa yang mengejutkan kanak-kanak juga turut sama dilihat dalam majlis berkenaan. Apakah mereka dibawa ataupun dijadikan umpan?

Beberapa keping gambar yang dipaparkan ini menjelaskan akan keliaran dan kejahlian serta penglibatan kanak-kanak dalam majalis berkenaan.

Untuk menganjurkan disco rimba ini ia tidak memerlukan perkakas ITyang moden dan canggih. Ia cukup sebuah kaset dan pembesar suara. Peralatan lain ialah dua buah lampu kalimatan digantung ditiang kayu. Pengelolanya akan menyediakan wanita untuk dijadikan pasangan menari dan berjoget dengan bayaran seringgit dua. Mana-mana pelanggang atau pengujung yang ada pasangan boleh membawa pasangan masing-masing.
Waktu operasinya ialah menjelang tengah malam dan hingga ke dini hari. Untuk mengadakan kegiatan ianya dibuka kepada sponsor dengan dikenakan bayaran RM500 untuk satu malam. Orang tertentu termasuk yang dikatakan mempunyai kuasa politik dikatakan turut menjadi sponsor kepada kegiatan ini.

Tidak dapat dipastikan apakah kegiatan disco rimba ini ada dalam pengetahuan wakil rakyat atau pun tidak. Sekiranya ia diketahui wakil rakyat dan mereka mendiamkan saja, betapa keji dan menyesalkan. Sekiranya mereka belum mengetahuinya dengan pendedahan ini bolehlah wakil rakyat, penghulu, penyelia mukim, ataupun mana-mana pihak membuat intipan untuk membenteras kegiatan ini.

Kerajaan Kelantan juga jangan melengah untuk mengambil tindakan bagi membenteraskan kegiatan ini. Dengan membiarkan lebih lama, menjadikan ia berkembang ke daerah lain pula dan akan timbul persepsi di kepala orang ramai kegiatan berkenaan dibenarkan. Sekiranya majlis agama, polis ataupun Ngo-Ngo anti maksiat takut untuk mencegahnya saya cadangkan supaya pihak Istana Kelantan sendiri menggambil tindakan mengenai kegiatan ini.

Apa lagi Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra sekarang ini begitu mengambil berat kepada hak-hal keakhiratan, maka wajar kalau Tuanku turut bertitah menasihat supaya kegiatan ini dihentikan ataupun kerajaan Kelantan dapat menyediakan satu mekanisme bagaimana untuk menjadikan kegiatan haram dan maksiat seperti disco rimba itu ditukar kepada kegiatan halal dan diredhai Allah. Apa yang penting semua pihak kena menyedari bahawa hiburan adalah fitrah bagi mahluk yang hidup! [wm.kl. 11:15 am 30/04/10]

Dr Mahathir puji Perkasa atas dasar perkaumanFriday, April 30, 2010
Oleh Qayum Rahman
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff menyifatkan langkah Tun Dr Mahathir Mohamed memuji Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) kerana beliau juga mengamalkan dasar perkauman.
Menurut Dr Mahathir katanya, kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh Perkasa telah berjaya menarik undi Melayu membantu Barisan Nasional memenangi pilihan raya kecil Parlimen di Hulu Selangor Ahad lalu.

"Dr Mahathir sendiri seorang rasis. Sebab itu dia memuji Perkasa dan menyokong badan bukan kerajaan itu," kata Yusmadi ketika dihubungi Free Malaysia Today, hari ini.
Beliau berkata, "Dr Mahathir adalah seorang pelopor dasar perkauman dan telah sebati dalam hidupnya sejak berkurun lalu untuk digunakan sebagai modal mainan politik semasa sehingga sekarang.
Menurut Yusmadi, pendirian Dr Mahathir dan Perkasa tidak diterima oleh banyak golongan termasuk parti mereka sendiri (BN) yang juga menolak isu perkauman.
Tegas beliau, Perkasa wujud adalah hasil dari sisa buangan Umno yang telah kecewa kerana ditolak Umno dan tidak mempunyai platform lain untuk membentangkan agenda politik mereka.
Beliau berkata, Dr Mahathir menggunakan Perkasa sebagai pengurus majlis untuk beliau menonjolkan diri setelah dibelakangkan oleh Umno sebelum ini.
"Saya lihat Perkasa menjadi orang suruhan untuk penggerak Dr Mahathir untuk terlibat dalam politik kerana Umno tidak lagi memberi ruang kepada beliau untuk menjadi tunggak utama dalam perjalanan Umno.
"Dr Mahathir boleh bekerjasama dengan Perkasa kerana perjuangan kedua-duanya adalah sama dan akan sentiasa semat di hati mereka bahawa perkauman di antara bangsa-bangsa perlulah dibezakan," tambahnya.
Yusmadi berkata, kemenangan BN di Hulu Selangor bukanlah bantuan dari Perkasa seperti yang didakwa oleh Dr Mahathir tetapi adalah kerana merasuah duit rakyat kepada rakyat hingga dapat membeli Hulu Selangor dengan nilai puluhan juta ringgit.
"Janganlah BN mahupun Perkasa atau pun Dr Mahathir sendiri menafikan kemenangan BN adalah dari merasuah rakyat kerana perkara itu amat jelas untuk rakyat menilai," ujar beliau.
Freemalaysiatoday

Rais Seorang Hipokrit - Tamrin Ghafar
Anak mantan Timbalan Perdana Menteri,Tamrin Ghafar menyifatkan Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Dr Rais Yatim sebagai hipokrit apabila mempertikai kehadiran beliau pada dua ceramah kempen pilihan raya kecil Pakatan Rakyat di Hulu Selangor minggu lalu.

Ketika ditemuramah Suara Keadilan, Tamrin yang juga bekas Ahli Parlimen Batu Berendam selama dua penggal berkata berbanding Rais beliau tidak pernah meninggalkan Umno dan juga tidak bertindak membakar 'jambatan'.

"Tidak pernah dalam sejarah karier politik, saya tinggalkan parti tetapi Rais pernah berada di dalam parti Semangat 46 dan berkata beliau telah membakar jambatannya dengan Umno.

"Semasa di luar Umno beliau memaki hamun, mencerca dan menyerang begitu hebat sekali semua pemimpin Umno termasuk Najib dan isterinya Rosmah.

"Apabila dia perlukan jawatan Menteri kembali Rais sanggup mencium tangan yang membina jambatan yang dibakarnya," kata Tamrin di pejabatnya hari ini.

Tamrin yang juga bekas Pengerusi MARA dan Exco Pergerakan Pemuda Umno menyifatkan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu sebagai seorang politikus yang licik tetapi gagal sebagai seorang anggota Kabinet.

"Rais akan berbuat apa sahaja dan cakap apa sahaja untuk memuaskan hati ketuanya asalkan jawatan dan kepentingan dia terjamin.

"Semasa menjadi Menteri Luar beliau gagal mempertahankan kedaulatan Pulau Batu Putih sehingga kita hilang pulau itu kepada Singapura.

Tamrin mengulas laporan Utusan Malaysia semalam yang memetik Rais sebagai berkata bahawa tindakan beliau menyertai ceramah Pakatan Rakyat diibarat seperti 'mendengar guruh dilangit, air tempayan dicurahkan' serta tidak mencerminkan perjuangan ayahnya, Tun Abdul Ghafar Baba.

"Sekarang ini Umno pandai bercakap mengenai perjuangan Tun Ghafar tetapi apabila sahaja ayah saya tidak lagi berada dalam kerajaan tidak ada pemimpin Umno yang peduli atau datang melawatnya. Mereka hanya datang ziarah disaat Tun Ghafar menghembuskan nafas terakhir beliau. Begitulah Umno melayan dan mengiktiraf jasa dan sumbangan Tun Ghafar. Dia hanya penting ketika pegang jawatan tinggi dalam parti dan kerajaan," kata Tamrin dalam nada kesal.

Menyentuh mengenai kehadirannya pada ceramah Pakatan Rakyat di Sungai Buaya dan Stadium Kuala Kubu Baharu, Tamrin berkata beliau mengkagumi ketokohan Datuk Nik Aziz Nik Mat sejak dalam Pemuda Umno lagi.

"Saya dengar Tuan Guru Nik Aziz akan berada di Sungai Buaya jadi saya pergilah. Kebetulan Datuk Seri Anwar, kawan lama saya, ternampak saya dan memperkenalkan saya kepada hadirin dan menjemput saya ke atas pentas.Apabila Tuan Guru tidak datang saya kembali keesokan malamnya untuk mendengar ceramah beliau di stadium. Baru sekarang saya dapat berpeluang untuk mendengar ceramah Tuan Guru setelah menunggu sekian lama.

"Terpulang kepada pucuk pimpinan parti sekiranya mereka ada niat untuk pecat saya. Saya sedia menerima apa juga keputusan dengan hati terbuka," kata beliau lagi. -SK

Ratusan Pengundi Hulu Selangor Lapor Penipuan BN..Harapan Untuk Ada PRK Semula..Inilah berita gembira yang dibaca hari ini..inilah berita yang memberikan cahaya buat kita semua..inilah berita yang kita tunggu-tunggu selama ini :
Ratusan Pengundi Hulu Selangor Dijangka Buat Laporan Polis Penipuan BN
Ratusan pengundi Hulu Selangor yang kecewa dijangka membuat laporan polis esok atas tuduhan penipuan dalam pilihanraya kecil Ahad lalu.
Menurut sumber, laporan ini akan merangkumi pelbagai tuduhan salah laku.
"Ada yang menyatakan bahawa mereka diberi wang untuk memilih BN, atau sebaliknya nama mereka dihapuskan daripada senarai pemilih.
"Sebahagiannya mendakwa mereka tidak diberi peluang untuk memilih kerana mereka diberitahu oleh pegawai SPR, bahawa mereka telah pun mengundi," kata sumber tersebut kepada FMToday
Mereka dijangka mengemukakan laporan di balai polis Kuala Kubu Bharu
Pertemuan dengan Ketua Polis Selangor Petang semalam, pengundi terbabit telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Polis negeri Selangor Khalid Abu Bakar untuk mendapatkan nasihat tentang apa yang harus dilakukan.
"Mereka mempunyai tiga sungutan utama dalam pilihanraya itu, jadi saya menyarankan mereka untuk mengemukakan laporan di balai polis Kuala Kubu Bharu, kerana pengadu berasal dari sana," kata Khalid
Namun Khalid tidak mahu mengulas lanjut berkata, "Tunggu mereka mengemukakan laporan terlebih dahulu."
Ketua polis mengatakan dia telah mengarahkan pegawai atasannya di daerah terbabit untuk menunggu pengadu membuat laporan esok dan mengambil laporan.
"Kita harus melihat apakah dakwaan tersebut di bawah bidang kuasa kita, atau kita rujuk kepada SPR.
"Tapi kalau masalah yang dikemukakan termasuk dalam bidang tugas kita, maka kita akan melakukan penyelidikan teliti," tambahnya.
Pilihanraya kecil Hulu Selangor telah dimenangi oelh calon Barisan Nasional P. Kamalanathan mengalahkan Datuk Zaid Ibrahim dari PKR dengan majoriti 1725 undi.
Zaid dan pemimpin lain telah menuduh BN dan Perdana Menteri Najib Tun Razak menggunakan taktik kotor termasuk "membeli undi".
Najib telah menafikan tuduhan tersebut.
Kelmarin, Zaid, yang juga bekas menteri undang-undang, mendedahkan bahawa dia akan mengemukakan petisyen pilihanraya untuk membatalkan keputusan pilihanraya itu.
Zaid juga bercadang mengambil tindakan undang-undang terhadap Suruhanjaya Pilihanraya dan akhbar harian milik UMNO, Utusan Malaysia.
Rumusannya. Beberapa laporan polis akan dibuat. Iaitu
a) Penipuan oleh BN
b) Pengundi diberi wang untuk mengundi BN
c) Nama tiada dalam senarai pemilih
d) Tiada peluang untuk laksanakan tanggungjawab sebagai pengundi.
Nah BN..Kamalanathan..tak tidur lena lah korang selepas ini. Lepas laporan polis dibuat, kertas siasatan akan dibuka. Dan pertuduhan akan dibuat kepada BN di Mahkamah. Saksi-saksi ini akan tampil dan mengemukakan bukti-bukti yang sahih dan kukuh..dan mahkamah akan jatuhkan keputusan yang kemenangan Kamalanathan di Hulu Selangor adalah tak sah..
Dan satu pilihanraya baru akan diadakan..inilah sebenarnya yang ditunggu oleh rakyat Hulu Selangor. Harus diingat bahawa DUN Batang Kali dan DUN Kuala Kubu Bharu telah dimenangi oleh Dato’ Zaid. Hanya kawasan felda dari DUN Hulu Bernam sahaja yang menyelamatkan BN.
Dan inilah yang BN sangat takut. Jika PRK dijalankan secara bersih dan bebas, maka sudah pasti mereka akan kalah awal. Sama-samalah kita tunggu dalam tempoh 60 hari ini.. InsyaALLAH jika diizinkan ALLAH, kita akan berpilihanraya sekali lagi. Ini bukan soal dengaki kerana kalah pilihanraya, tapi ini adalah soal keadilan dan keluhuran undang-undang. Jika Pakatan Rakyat salah pun, BN boleh buat petisyen..
Dan jika PRK Hulu Selangor diadakan semula, sudah pasti akan lebih menjadi sengit dan sudah tentu BN akan berputih mata. Buat semua ahli penyokong Pakatan Rakyat, sama-samalah kita berdoa agar keadilan dapat ditegakkan dan hakim memihak kepada keadilan dan menyingkirkan kezaliman. Semoga hasrat majoriti rakyat Hulu Selangor yang mahukan PRK baru diadakan, akan dimakbulkan oleh ALLAH yang sangat berkuasa, lebih berkuasa dari UMNO ISRAEL yang dilaknat itu..

Harga Kickdefella RM 4 Juta, Apco RM 77 juta untuk lawan Pakatan

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) tidak terkejut dengan dakwaan penulis blog Kickdefella, Syed Azizi Syed Abdul Aziz berhubung isu RM 4 juta yang digunakannya bagi melawan Kerajaan BN selama ini.
PAS mahu Kickdefella menyatakan apakah bentuk-bentuk fitnah dan pembohongan yang beliau lakukan untuk memburukan BN dan siapakah yang memberikan kebenaran kepada beliau untuk menyebarkan berita fitnah itu.
PAS yakin, setiap jentera Kerajaan Kelantan telah berkerja bersungguh-sungguh untuk membina imej Kerajaan PAS Kelantan. Namun kita tidak pernah mengarahkan mana-mana pihak untuk menaburkan fitnah dan pembohongan. Hatta bagi jentera penerangan parti sekalipun, kita hanya membuat pendedahan yang mempunyai fakta dan kebenaran.
Seandainya terdapat fitnah dan pembohongan yang dibuat oleh blogger itu, jelas beliau sengaja menciptanya dan berbohong kepada semua termasuk kepada orang yang membayar gajinya. Kickdefella perlu membuktikan siapakah yang mencipta pembohongan itu, adakah pimpinan PAS atau dia sendiri yang merekanya demi untuk membodek Kerajaan PAS selama ini.
PAS mencabar kickdefella untuk membuat laporan kepada pihak Polis dan SPRM jika benar beliau mempunyai bukti yang menunjukan pimpinan PAS mencipta pembohongan dan memaksa beliau menjadikannya sebagai bahan propaganda.
Beliau kini terdesak untuk kembali bersama Umno-BN yang baru-baru ini sanggup membayar RM 77 juta kepada APCO Worldwide untuk mencita Slogan 1 Malaysia dan menjadi perunding kepada Kerajaan BN bagi melawan kebangkitan Pakatan Rakyat.
Kickdefella meletakan harga dirinya RM 4 juta dengan harapan pihak tertentu menawarkan harga yang lebih tinggi supaya beliau terus menyebarkan cerita untuk menjatuhkan imej Kerajaan Kelantan dan Tok Guru Nik Aziz.
Perkara sebegini adalah lumrah dalam dunia politik kerana ada manusia yang sanggup menjual diri demi untuk mencari makan dan hidup mewah. PAS sudah lama bersedia dengan propaganda media sebegini.
Agem propanganda media seperti Kickdefella hari ini sanggup menjual penulisan mereka untuk mendapat bayaran tertentu dari pihak tertentu untuk mengkhianati rakan dan majikan. Mereka hidup bersendirian, kiri kanan ditikamnya. Bila duduk berhadapan mereka membodek, bila dibelakang mereka bekerjasama dengan musuh.
PAS berharap agar jentera penerangan PAS terus berusaha membongkar kezaliman BN dan menyampaikannya pada rakyat. Setiap fakta dan kebenaran harus dibawa kepada rakyat supaya mereka boleh menilai siapa pembohong, siapa pengkhianat dan siapa pejuang sebenar.
Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Kes Aminulrasyid: Kata Dua Untuk Ketua Polis Negara
KL, 30 April 10: Beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat telah memberi tempoh sebulan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan supaya meletak jawatan atau berdepan dengan demonstrasi di seluruh negara.

Kata dua itu diberikan sebagai respons kepada laporan yang menyebut Musa berkata beliau bersedia mengarahkan anggotanya tidak lagi mengawal sekiranya itu kehendak rakyat, ekoran kecaman terhadap insiden seorang remaja Aminulrasyid Amzah mati ditembak polis di Shah Alam awal pagi Isnin lalu. Ahli parlimen DAP Segambut, Lim Lip Eng, serta ahli parlimen PKR Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dan ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, hari ini menghantar memorandum kepada pengarah lembaga disiplin polis, Datuk Abdul Razak Bokhari, menuntut Musa meletak jawatan.

Komander Kem Bukit Aman, Supt Ali Ahmad menerima memorandum tersebut. Lim mendakwa kenyataan kontroversi Musa itu 'hanya akan menjejaskan keselamatan negara'. Beliau juga menggesa Abdul Razak supaya menubuhkan sebuah jawatankuasa untuk menyiasat Musa dan sama ada menasihatkan beliau bersara atau memecatnya dalam tempoh sebulan, dan jika gagal berbuat demikian, mereka akan menganjurkan protes di Bukit Aman dan di seluruh negara untuk menuntut Musa meletak jawatan. (AK)
Lihat sebelum ini...

Ayo Mulai! Kempen Menderma Dirham ke Masjid Setiap Jumaat.


Yang Terbuku Di Hati
Luahan perfikiran sebebas-bebasnya.
denaihati.blogspot.com/

Ayo Sertai


Kempen Mula Menderma Dengan Dirham Pada Hari Jumaat Di MasjidMuka Depan 1 Dirham


Muka Belakang 1 Dirham

Setiap hari jumaat, mulai hari ini, dermakan satu dirham setiap kali solat jumaat di Masjid.

Ini bertujuan untuk mengedarkan dirham kepada masyarakat sambil beramal.

Saya faham ianya memerlukan kos yang tinggi.
Walaubagaimanapun, kita bukannya boleh bawa emas dan perak sampai ke kubur.

Maka gunakan daya ekonomi tuan puan, beli dirham banyak-banyak dan dermakan.

Samada pihak masjid faham atau tidak tentang dirham dinar, ianya akan difahami jua satu masa nanti.

Mana-mana AJK Masjid yang berada di Melaka, boleh perolehi Buku "Dinar Emas dan Dirham Perak" tulisan Sheikh Imran Hussien, secara percuma daripada saya. Tapi pemilikannya adalah milik Masjid, bukan milik AJK.Kiriman Blog di sana-sini
Dimana Mendapatkan Dirham


Dagangan DuaLogam Merlimau 
kawasan : Melaka Muar Tangkak
0196691975Zakaria Ismail   
Kaw: Putrajaya
0129883445
Mohamad Shahrul bin ShahidanBandar Baru Bangi, Kajang Mewah, Sg. Chua, Sg. Ramal, Sg. Tangkas, UNITEN
Mohamad Shahrul bin Shahidan
Telefon: 019-2690109


Nusantara Bullion Exchange (nubex)
Kaw: SeMalaysia
Telefon : +6(03)-7729 9640 / 9604Omar Yaacob a.k.a Omar Kulim
Kaw: SeMalaysia
0134250872