Monday, February 13, 2012

Kerajaan digesa tubuh suruhanjaya siasat warga asing jadi pengundi


Anwar Ibrahim

PETALING JAYA - Pakatan Rakyat (PR) hari ini sepakat mendesak kerajaan segera menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat pendatang asing, yang didakwa diberi kewarganegaraan untuk melayakkan mereka mengundi dalam pilihan raya.

Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan tidak sepatutnya hanya fokus di Sabah kerana ia melibatkan isu negara.

"Kita ingin tahu segera tentang kesahihan status orang yang layak dan yang tidak layak mengundi sebelum pilihan raya umum nanti ," katanya pada sidang media Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat, di ibu pejabat PKR, di sini, tadi.

Sebelum ini, PR mendedahkan bahawa wujud satu sindiket, yang dinamakan “Projek IC”, didakwa memperdayakan warga asing di Sabah untuk membayar sejumlah wang tertentu untuk mendapatkan kad pengenalan dengan syarat mengundi Barisan Nasional (BN).

Anwar berkata, adalah tidak munasabah kerajaan menjadikan isu ini sebagai satu agenda politik sempit untuk memenuhi tuntutan yang terbatas, terutama membabitkan warga asing di negara ini.

Laporan media kelmarin menyebut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dijangka membuat pengumuman mengenai Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai pendatang tanpa izin di Sabah ketika lawatannya ke sini minggu ini.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, mesyuarat Kabinet terkini telah membincangkan perincian mengenai cadangan suruhanjaya itu.

"Memang tidak mustahil beliau akan buat pengumuman itu jika anda semua bertanya kepada beliau mengenainya," katanya.

Pada November lalu, Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mencadangkan agar Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat "Project IC".

Projek IC didakwa dijalankan sekitar tahun 1980-an dan 1990-an.


Kerajaan digesa tubuh suruhanjaya siasat warga asing jadi pengundi - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Makin hampir PRU13, samseng menjadi-jadiHarakahdaily,13 Feb 2012
KUALA LUMPUR, 13 Feb: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) melahirkan kekesalan di atas sikap segelintir pihak yang mengganggu ceramah yang diadakan oleh sekumpulan mahasiswa di atas isu kebebasan akademik yang diadakan di Kampung Idaman, Klang kelmarin.

Ketua Penerangan DPPM, Riduan Mohd Nor menganggap tindakan sekumpulan pemuda yang menggangu ceramah tersebut sebagai tindakan tidak bertamadun dan tidak rasional.

“Lebih mendukacitakan apabila kumpulan samseng itu mengganggu ceramah sekumpulan mahasiswa, yang sudah tentu mereka ini bukanlah lawan ‘fizikal’ yang layak bagi samseng terbabit,” katanya kepada Harakahdaily.

Justeru, ujarnya DPPM merasa kecewa kerana insiden itu berlaku buat kali kedua selepas ceramah ‘Asalkan bukan Umno (ABU)’ yang diadakan di Jalan Kebun, Klang (gambar) beberapa minggu lalu telah diganggu dengan serangan ganas oleh sekumpulan pemuda yang memukul dan mencederakan peserta ceramah tersebut.

Tambahnya, insiden kedua pula berlaku di kawasan yang tidak jauh dengan insiden pertama, seolah-olah ada kawasan tertentu menjadi ‘sarang kumpulan samseng’ yang akan menggangu ceramah siapa sahaja daripada pihak pembangkang atau rakyat.

Apa yang menghairankan, katanya bagaimana kumpulan samseng boleh dibiarkan hidup bermaharajalela tanpa pemantauan atau tindakan tegas dibuat.

“Adakah mereka ini sengaja ‘dibela’ atau ditaja oleh pihak tertentu dengan tujuan bagi ‘memutihkan’ kawasan berdekatan daripada ceramah aktivis atau pemimpin Pakatan Rakyat serta menghalang rakyat daripada mendengar ceramah mereka?” soalnya.

Lebih dari itu, kata beliau tindakan keganasan dilihat semakin menjadi-jadi menjelang pilihanraya umum ke 13, seakan-akan ada suatu tekanan daripada pihak tertentu yang merasa terancam dengan sokongan dan sambutan rakyat.

Katanya, lebih membimbangkan adalah budaya samseng dengan menjadikan keganasan, ugutan, pukul dan mencederakan semakin menular bagi menyekat kebebasan bersuara rakyat.

“DPPM menganggap ini merupakan langkah terdesak pihak tertentu bagi menghalang suara rakyat dalam menyampaikan pandangan mereka dan seterusnya menafikan rakyat daripada mendengar kebenaran daripada hujah yang dikemukakan.

“DPPM bimbang sekiranya budaya ini tidak dicegah, semakin kuat tindakan jahat dan kotor dilakukan oleh kumpulan samseng sehingga boleh membahayakan nyawa sesiapa sahaja,” ujarnya lagi.

Oleh itu, ujarnya DPPM meminta pihak keselamatan mengambil tindakan terhadap pelaku keganasan dalam insiden tersebut dan memastikan kejadian itu tidak berlaku lagi.

Sepatutnya, kata beliau insiden pertama menjadi panduan bahawa kawasan terbabit atau berdekatan dengannya memerlukan pengawasan ketat supaya mana-mana aktiviti yang dianjurkan oleh sesiapa juga perlu dilindungi bagi mengelakkan berlakunya kejadian tidak diingini.

Baitulmal: Jamil Khir mohon, dia sendiri lulus?Muhammad Faizal,13 Feb 2012
KUALA LUMPUR, 13 Feb:Dewan Pemuda PAS Malaysia mempersoalkan bagaimana orang yang sama iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir yang merupakan Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan memegang jawatan Pemegang Amanah Yayasan Taqwa boleh memohon dan meluluskan peruntukan dari Baitulmal MAIWP.

Ketuanya, Nasrudin Hassan pada sidang media di Ibu Pejabat PAS mendakwa, perkara tersebut menimbulkan persoalan bagaimana jumlah permohonan berjumlah RM1 juta tetapi diluluskan RM4 juta itu dilakukan oleh Jamil Khir yang merupakan pemohon serta yang meluluskan permohonan tersebut.

"Persoalan ini perlu dijawab dan kami mahu Jamil Khir menjelaskan perkara tersebut yang telah menimbulkan tanda tanya bagaimana beliau yang juga merupakan Pengerusi MAIWP dan juga Pemegang Amanah Yayasan Taqwa boleh meluluskan permohonan tersebut.

"Dalam pada itu juga permohonan yang dibuat oleh Yayasan Taqwa haya RM1 juta tetapi kelulusan dari Baitulmal MAIWP adalah sebanyak RM4 juta," jelasnya.

Dalam pada itu, Nasrudin berkata Yayasan Taqwa jua mendakwa bahawa RM2 juta yang dibelanjakan untuk pengurusan bukan sekadar perbelanjaan pengurusan tetapi meliputi semua perbelanjaan pentadbiran dan pengurusan program.

"Kita melihat perincian perbelanjaan tersebut telah diperakui dan disahkan mengikut skim mahupun peraturan yang ditetapkan malah ia diperakui oleh semakan audit.

"Tetapi demi kepentingan pembayar zakat dan sensitiviti seluruh umat Islam maka kita hari ini turut mendesak agar Jamil Khir membuat pendedahan secara terperinci perbelanjaan pengurusan RM2 juta itu, tindakan ini adalah sebagai menghapuskan keraguan yang timbul," katanya lagi.

Katanya lagi, untuk apa diwujudkan Yayasan Taqwa kerana pada masa sekarang peranan MAIWP dalam urusan menyampai bantuan zakat sudah mencukupi apatah lagi dengan bantuan kakitangan yang cekap dalam urusan tersebut termasuk segala maklumat penerima yang ada.

"Kita melihat permohonan RM4 juta itu kalau diberikan kepada mereka yang layak menerima zakat sudah tentu lebih ramai dapat merasakannya tetapi wang tersebut disalurkan kepada sebuah yayasan yang dilihat mempunyai kepentingan peribadi.

"Malah perbelanjaan RM2 juta itu juga satu yang besar, kalau dikira berapa ramai penerima zakat dapat menikmati wang tersebut jika ia disalurkan melalui sebuah badan yang layak," sambungnya lagi.

Dalam masa yang sama Dewan Pemuda PAS Pusat juga ingin penjelasan dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri atas tujuan apakah Yayasan Taqwa yang berada di bawah MAIWP itu ditubuhkan sedangkan sebelum ini segala urusan mengenai zakat telah dilakukakan oleh pihak Baitumal MAIWP.

Shahrizat senasib dengan Najib

Shahrizat senasib dengan Najib:


Subky Latif,
13 Feb 2012
MENTERI Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil muncul setelah menghilang diri seketika dari kegawatan isu penggembalaan lembu oleh suami dan anak-anaknya rupanya menunaikan umrah.

Ia satu amal bagi mendekatkan diri kepada Allah, mengadu kepadaNya pada masa kepayahan, moga-moga dapat membersihkan diri atas sebarang salah silap dengan Allah. Mekah dan umrahlah tempat terbaik berdoa.

Bagaimana pun masalah dengan negara, rakyat saja yang dapat mengampunkan kiranya berdosa. Mengadu kepada Allah di Mekah melalui umrah atas kekecohan isu lembu itu, jika ada dosa mengenainya kena sebutkan kepada Allah dan minta Allah lembutkan hati sekalian rakyat untuk memaafkan.

Sekembalinya ke tengah masyarakat Shahrizat mengaku tidak bersalah atas kekecohan perniagaan suami dan anak-anaknya, bahkan dia semua pihak dikira menuding jari terhadapnya, iaitu pembangkang yang mendakwanya melanggar adab anggota kabinet dan orang-orang UMNO yang mintanya mengambil tanggungjawab melepaskan jawatan kabinetnya.

Dia dalam kesusahan gara-gara kesan penternakan besar suami, sepatutnya disokong bulat oleh gerakan wanita yang dipimpinnya, tetapi ada yang tidak membantunya, mencabarnya melepaskan pimpinan Wanita UMNO.

Itulah senario reaksi Shahrizat atas masalah yang dihadapinya gara-gara penglibatan suaminya mendapat kemudahan tidak terhingga dari kerajaan.

Biar kita lupakan orang lain yang terlibat dalam pemberian lesen dan pinjaman dari kerajaan kepada suaminya dalam penggembalaan itu. Kita tumpukan kepada suaminya saja.

Suaminya baik betul mahu pun tidak cara memperoleh persetujuan dari kerajaan, dikira oleh semua telah mendapat sesuatu dari kedudukannya sebagai seorang menteri yang berpengaruh.

Shahrizat memimpin sayap Wanita UMNO yang anggotanya 1.3 juta orang dan menjadikannya menteri yang berpengaruh.

Suaminya mendapat kemudahan dari kedudukannya yang berpengaruh itu. Semua merasakan, seorang yang tiada pengalaman dalam gembalaan besar sukar memperoleh anugerah dari kerajaan. Maka orang terasa dia dapat kemudahan dari kedudukan isterinya. Mungkin orang boleh menyangka dia dapat kesempatan atas kedudukan isterinya.

Masalah yang Shahrizat hadapi mungkin sama dengan Perdana Menteri Najib hadapi. Suami Shahrizat mudah dapat sesuatu dari kedudukan Shahrizat manakala isteri Najib pula mudah dapat apa saja dari kedudukan dan pengaruh suaminya.

Suami Shahrizat dikira bertuah kerana beristerinya seorang menteri dan Ketua Wanita UMNO yang berpengaruh, manakala isteri Najib pula bertuah kepada dapat bersuaminya seorang Perdana Menteri yang amat berpengaruh.

Semua kata isteri Najib seolah-olah lebih berkuasa dari suaminya. Apa dia mahu semua dapat dan dia minta dari kerajaan sama ada Najib tahu atau tidak tahu, payah kerajaan tidak meluluskannya.

Kalau adab, tingkah laku dan perbuatan isteri itu menjadi masalah kepada Najib sebagai suami dan Perdana Meneri, maka masalah yang sama terpaksa dihadapi oleh Shahrizat atas suaminya.

Akan kelangsungan isteri Najib ke atas kerajaan dan suaminya telah diketahui oleh semua dan bising semua kerananya. Macam-macam orang kata tentangnya dan kerana itulah ramai mahu Najib tidak menjadi Perdana Menteri lagi.

Kalau orang yang tidak senang dengan suami Shahrizat mahu Shahrizat berhenti dari menteri dan pimpinan Wanita UMNO, orang yang tidak senang dengan isteri Najib mahu Najib meninggalkan kuasa. Sekurang-kurangnya dua bekas ADUN UMNO menyertai DAP kerana tidak percaya kepada Najib dan UMNO.

Maka kira-kira sama masalah yang Shahrizat hadapi dengan Najib. Tetapi Shahrizat tidak secerdik Najib. Apa yang isteri Najib buat itu tidak sekencang yang dibuat oleh suami Shahrizat. Tetapi Shahrizat menghadapi masalahnya seperti ibu ayam bertelur. Riuh sekampung.

Shahrizat hentam orang itu dan orang ini yang bising atas suaminya. Tetapi Najib diam seribu bahasa atas apa saja orang kata pada isterinya. Najib sama seperti tembok. Katuklah tembok semahunya tembok tetap membisu.

Oleh itu Najib tidak berbalah dengan sesiapa yang mengata isterinya begitu dan begini. Tetapi Shahrizat mengamuk bila suaminya disentuh.

Najib tidak ada reaksi atas nasib Shahrizat kerana dia juga menghadapi nasib yang sama.
'via Blog this'

Melayu terus terpinggir di bawah Umno

Harakahdaily,13 Feb 2012

IPOH, 13 Feb: Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Hussain (gambar) berkata rakyat khususnya orang Melayu akan terus dibelengu kemiskinan selagi Umno BN dibiarkan memerintah negara.

Menurutnya, sudah lebih 50 tahun Umno BN diberi mandat memerintah, namum keadaan ekonomi rakyat kebanyakan, khasnya orang Melayu tetap tidak berubah.

Umno yang mendakawa membela Melayu katanya hanya membela pemimpin Melayu Umno untuk terus mengumpul kekayaan mereka.

“Sebenarnya pemimpin Umno yang kononnya berjuang mempertahankan 30% pemilikan orang Melayu, sebenarnya mengeksploitasikan hak-hak tersebut untuk diri sendiri.

“Pemimpin elit Umno itulah yang sebenarnya yang menjadi perasuah dan pengampu yang berselindung disebalik ketuanan Melayu," katanya.

Beliau turut mengambil contoh kenyataan bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir sendiri bahawa Umno sudah menyimpang jauh dari perjuangan asal mereka dan menegur sikap Umno yang mengunakan rasuah politik untuk membeli undi.

Umno juga dakwa Abdul Kader sebelum ini, telah gagal menjaga sosio ekonomi Bumiputera termasuk telah memansuhkan kemudahan pinjaman 30% kepada syarikat kecil bumiputera.

“Cuba kita lihat baru-baru ini, bekas Menteri Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir mendakwa beliau sendiri pernah memberi RM200 hingga RM1,000 kepada rakyat dalam kempen pilihan raya Barisan Nasional (BN) untuk mendapat undi”

"Di sini jelas menunjukkan bahawa Umno sebenarnya tidak ikhlas dalam mempertahankan hak orang Melayu, semua tindakan mereka hanyalah semata-mata untuk mempertahankan kepentingan peribadi pemimpin Umno yang terus ingin membolot harta rakyat," kata Ustaz Abu Bakar lagi.

Abdul Kader yang juga Timbalan Presiden NGO Amanah sebelum ini turut menasihatkan pemimpin Umno agar tidak menuding jari kepada pihak lain berhubung kegagalan perlaksanaan agenda bumiputera.

"Jangan persalahkan orang Cina atau parti-parti politik Cina di atas kegagalan pimpinan kita (Umno) sendiri untuk meletakkan kedudukan sosio-ekonomi Bumiputera ditempat yang adil dan sepatutnya," kata bekas menteri Penerangan dan Komunikasi itu.Melayu terus terpinggir di bawah Umno:

'via Blog this'

Valentine: Sedarkah Mashitah pandangan rakan BN?


Ahmad Fadhli Shaari,13 Feb 2012

Utusan Malaysia hari ini di halaman 5 menyiarkan kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim yang mempersoalkan pendirian YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang dikatakan berdiam diri berhubung isu Valentine's Day khususnya selepas kenyataan Karpal Singh yang dikatakan mendesak agar sambutan Hari Valentine's Day dibenarkan.

Sedarkah Mashitah bahawa YAB Tuan Guru telah mengeluarkan kenyataan pada hari Khamis, 9 Februari 2012 yang lepas bahawa Valentine's Day tidak boleh disambut dan mencadangkan agar diadakan sambutan Hari Suami Isteri? Dalam hal ini, pendirian YAB Tuan Guru telah jelas. Pendirian PAS ialah Valentine's Day dengan pengisian yang ada pada hari ini tidak boleh disambut oleh masyarakat Muslim.

Sewajarnya Mashitah perlu menoleh kepada rakan-rakannya di dalam Barisan Nasional. Sedarkah Mashitah bahawa Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Kong Cho Ha telah mendesak agar sambutan Hari Valentine's Day tidak dihalang. Begitu juga dengan Ketua Pemuda Gerakan Kedah, Tan Keng Liang yang mendesak agar PAS tidak menentang sambutan Hari Valentine's Day.

Dan yang lebih penting, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz hari ini di dalam New Straits Times, halaman 9 menyatakan, "What is wrong with celebrating Valentine's Day? Can a one-day event cause the moral values of Malaysians to go down...?"

APA PENDIRIAN MASHITAH TENTANG PANDANGAN RAKAN-RAKANNYA SENDIRI DI DALAM BARISAN NASIONAL DAN UMNO?

Sila rujuk:
1. Kenyataan Setiausaha Agung MCA: http://thestar.com.my/news/story.asp?file=%2F2012%2F2%2F12%2Fnation%2F10723987&sec=nation
2. Kenyataan Ketua Pemuda Gerakan Kedah: http://malaysia-today.net/mtcolumns/newscommentaries/47128-apologise-for-valentines-day-claim-pas-told


Valentine: Sedarkah Mashitah pandangan rakan BN?:

'via Blog this'

Bayar balik untuk tutup skandal NFC

Muhammad Faizal,13 Feb 2012

KUALA LUMPUR, 13 Feb: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mempertikaikan tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz yang menasihati Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil membayar balik RM250 juta yang dipinjamkan kepada syarikat milik keluarganya daripada peruntukan National Feedlot Corporation (NFC).

"Saya tidak nampak apa tujuan sebenar Nazri menasihat Shahrizat agar membayar balik peruntukan tersebut, ini bukannya cara untuk kita menutup skandal yang berlaku di dalam NFC.

"Sebagai seorang menteri yang menjaga undang-undang, beliau sepatutnya berfikir secara rasional dan merujuk kepada undang-undang, yang bersalah perlu dikenakan tindakan apatah lagi dalam isu penyelewengan wang rakyat," tegasnya.

Mahfuz menyatakan pembayaran balik wang tersebut adalah perlu kerana ia adalah duit rakyat tetapi kalau alasan untuk menutup skandal tersebut ia bukan jalan penyelesaian.

"Nazri perlu peka dan jangan jadikan perkara tersebut satu benda yang remeh kerana penyelewengan dalam NFC melibatkan jumlah yang besar, apatah lagi kelemahan telah berlaku dari peringkat jawatankuasa itu lagi.

"Malah tindakan Nazri itu adalah umpama ingin melindungi seseorang, yang mana pada waktu ini kita hanya ketahui Shahrizat sahaja yang terlibat dan saya yakin masih ramai lagi yang terlibat, perkara tersebut kita perlu dedahkan," sambungnya lagi.

Dalam kenyataannya, Nazri menasihatkan ahli keluarga rakan kabinetnya itu supaya membayar balik RM250 juta yang diberikan kepada syarikat keluarganya bagi menjalankan projek ternakan lembu itu.

Bercakap kepada wartawan di kawasan parlimennya di Padang Rengas, Nazri berkata tindakan itu adalah penyelesaian terbaik bagi masalah berkenaan tanpa perlu Shahrizat meletak jawatan sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

“Beliau (Shahrizat) tak perlu letak jawatan. Apa yang paling utama, kembalikan semula wang itu kepada kerajaan,” Sinar Harian memetik Nazri berkata.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut mendesak agar minit mesyuarat Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) berkaitan NFC bertarikh 23 November 2011 diserahkan kepada Ahli Parlimen sebelum sesi parlimen tahun ini ataupun didedahkan kepada umum.

Ini, katanya kerana di dalam minit mesyuarat tersebut terdapat laporan daripada kementerian terbabit berhubung NFC.

"Pertama sekali saya ingin meminta agar PAC menyerahkan laporan berhubung dengan skandal NFC kepada setiap Ahli Parlimen sebelum sesi 2012 ini bermula, yang mana kita tahu terlalu banyak kelemahan berlaku dalam projek tersebut.

"Pengerusi PAC, Datuk Seri Azmi Khalid perlu berani membuat pendedahan tersebut kerana melalui laporan awal beliau sebelum ini juga ada menyatakan bahawa perjanjian ditandatangani selepas peruntukan diberikan, ini hanyalah sebahagian dari kelemahan yang berlaku," ujarnya pada sidang media di Pejabat Agung PAS, di sini.

Jelasnya lagi, pendedahan laporan tersebut amat penting kerana rakyat juga ingin tahu apa sebenarnya berlaku dan setiap penyelewengan perlu diketahui walaupun melibatkan seorang menteri.

Malah beliau turut memberitahu, penyelewengan projek NFC itu bukan sahaja berlaku di peringkat perlaksanaan melalui syarikat yang dilantik tetapi ia telah bermula pada peringkat jawatankuasa lagi.

"Saya ingin beritahu untuk perlaksanaan projek NFC ini terdapat empat jawatankuasa yang melibatkan Kementerian Pertanian (MOA), Kementerian Kewangan (MOF), Unit Perancang Ekonomi (EPU), Kerajaan Negeri Sembilan dan juga pihak pengurusan NFC.

"Jawatankuasa ini ditubuhkan bagi memantau setiap perjalanan projek tersebut malah peruntukan sebanyak RM250 juta itu juga perlu disalurkan mengikut peringkat projek bukannya secara terus iaitu RM250 juta.

"Tetapi sebaliknya berlaku yang mana peruntuk dibayar sepenuhnya dan apa peranan yang dilakukan oleh jawatankuasa tersebut kalau ia ditubuhkan untuk memantau perjalanan projek bagi tujuan menyalurkan peruntukan," kata Naib Presiden PAS itu lagi.

Mahfuz turut menyatakan isu NFC akan menjadi tajuk perbahasan pasa sesi parlimen kali ini dan desakan akan terus dilakukan sehinggalah kerajaan mengambil tindakan kepada mereka yang terlibat dalam penyelewengan skandal NFC.


Bayar balik untuk tutup skandal NFC:

'via Blog this'

Bimbang kesan radiasi kilang Lynas


WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012
lynas

KUANTAN – Kebanyakan penduduk di sini bimbang terhadap keselamatan dan masa depan mereka berikutan khabar angin mengenai kewujudan bahan radioaktif di kilang Lynas di Gebeng.

Penduduk, Keow Ching Lin, 32, berkata, dia mengetahui mengenai kewujudan bahan radioaktif itu menerusi internet.

Menurutnya, kilang itu dipercayai mempunyai bahan radioaktif yang boleh memudaratkan bukan sahaja persekitaran, malahan kesihatan penduduk berhampiran.

Seorang lagi penduduk, Chow Ah Cai, 63 berkata, pembinaan kilang itu mengecewakan penduduk dan dia berharap ia tidak diteruskan.

“Saya sedih dan bimbang mengenai kesan pembinaan kilang itu terutama terhadap masyarakat sekeliling pada masa hadapan.

“Saya juga diberitahu kilang itu boleh membawa pelbagai masalah kesihatan terutama penyakit berbahaya kepada penduduk,” katanya.

Selain itu, Leong See Keong, 32 berkata, dia terpaksa membatalkan hasrat untuk membeli rumah di daerah ini bagi mengelakkan sebarang risiko membabitkan pembinaan kilang itu.

“Saya harap kilang itu akan dipindahkan ke tempat lain. Sebagai penduduk, saya bimbang jika berlaku sesuatu perkara tidak diingini jika terus tinggal di sini,” katanya.

Sementara itu, Kalidass, 34 berkata, kerajaan diminta membuat keputusan tepat berhubung tahap keselamatan kilang itu.

“Pencemaran akan berlaku jika pembinaannya diteruskan kerana sisa toksik dari kilang itu mungkin boleh mengakibatkan sungai dan alam sekitar tercemar.

“Sehubungan itu, penduduk merayu kerajaan mempertimbangkan semula mengenai risiko pembinaan kilang ini,” katanya.


Bimbang kesan radiasi kilang Lynas - Pahang - Sinar Harian:

'via Blog this'

Anak aktivis didakwa hina raja Thai nekad mogok lapar


WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012

BANGKOK - Anak kepada aktivis yang ditahan selama 10 bulan atas kesalahan menghina sistem pemerintahan beraja Thailand nekad mogok lapar sebagai membantah undang-undang kontroversi yang dikenakan terhadap bapanya.

Pelajar perundangan, Panitan, 20, memulakan mogok lapar, kelmarin di hadapan Mahkamah Jenayah Bangkok dan berhasrat untuk meneruskan tindakan itu untuk tempoh 112 jam.

Bekas editor majalah Baju Merah yang telah dihentikan terbitannya, Somyot Pruaksakasemsuk, ditahan April lalu dan didakwa di bawah Seksyen 112 Tatacara Jenayah atau undang-undang lese majeste (menghina institusi beraja Thai) berhubung dua artikel yang dianggap mengkritik kuasa Raja Bhumibol Adulyadej.

Penipu jual boneka Sesame Street berkuasa ‘ajaib’ ditahan

TAIPEI - Penjaga kuil di utara Taoyuan, Taiwan, yang didakwa menipu seorang ahli perniagaan dengan menjual boneka Sesame Street, kononnya berkuasa ajaib telah ditahan, menurut polis, Jumaat lalu.

Suspek yang dikenali sebagai Lin dituduh menjual patung Elmo dan boneka Sesame Street yang lain dengan harga kira-kira NT$3 juta (RM307,000) selepas mendakwa patung itu ‘suci’ dan membawa tuah.

Selain menawarkan pemilikan harta alam ghaib kepada mangsa, Lin turut meneruskan kegiatan menipunya dengan menjual barangan palsu tersebut kepada beberapa individu lain dengan nilai melebihi NT$1 juta (RM102,000) dan mendakwa kononnya ia dapat menyembuhkan penyakit.Anak aktivis didakwa hina raja Thai nekad mogok lapar - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Ibu tua rindu anakWARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012
Zaleha-bersama-salinan-kad-pengenalan-Zakiyah-yang-menjadi-pengubat-rindunya

PARIT TIGA BANAT - Seorang warga emas mengimpikan anak tunggalnya yang menghilangkan diri sejak tiga tahun lalu berikutan masalah kekeluargaan pulang tinggal bersamanya.

Menceritakan detik awal kisah silamnya, Zaleha Hasan, 73, berkata, anaknya Zakiyah Shabudin, 32 ketika kejadian berusia 18 tahun meninggalkan rumah kerana berlaku konflik dengan saudara dan ayahnya.

Zaleha berkata, selepas meninggalkan rumah dia dimaklumkan bahawa anaknya itu menumpang di rumah keluarga angkatnya di Setiawan, namun selepas ibu bapa angkat anaknya itu meninggal dunia lebih kurang empat tahun lalu Zakiyah masih tidak pulang.

“Sejak ibu dan ayah angkat Zakiyah meninggal dunia, saya berusaha mencari Zakiyah, namun malangnya saya difahamkan jirannya bahawa Zakiyah yang juga dikenali sebagai Intan di kawasan itu telah berpindah.

“Biarpun ayahnya sudah meninggal dunia sejak 10 tahun lalu, Zakiyah tidak pulang sementara nenek yang menjaganya sejak kecil yang sering rindu kepada cucunya itu meninggal dunia tiga tahun lalu,” katanya.

Walaupun berkecil hati tindakan anaknya itu, namun Zaleha tetap berharap anaknya itu akan pulang secara sukarela untuk tinggal kembali bersamanya.

“Saya sudah uzur, sudah tidak mampu ke sana ke mari dan menjadi impian saya untuk dia pulang tinggal bersama memandangkan saya diberitahu, sehingga kini dia masih belum berkahwin, dan tentunya sebagai ibu, saya bimbangkan akan keselamatannya.

“Kalau dia pulang bersama saya, dia boleh mencari pekerjaan di sini, dan saya tidak akan menyusahkannya untuk menanggung keperluan saya, kerana saya adalah penerima Bantuan Orang Tua sebanyak RM200 sebulan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat,” katanya.

Ibu tua rindu anak - Selangor & KL - Sinar Harian:

'via Blog this'

Rumah terbuka: Isa enggan layan AnakWARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012

SHAH ALAM – Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Tan Sri Isa Abdul Samad menyifatkan Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) hanya mahu berpolitik, apabila mendakwanya berbelanja besar menganjurkan majlis rumah terbuka Aidilfitri pada 10 September 2011.

“Dia nak berpolitik, lebih utamakan politik. Saya tak mahu layan dan tak nak layan Anak,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Isa berkata demikian berhubung kenyataan Pengerusi Anak, Mazlan Aliman mendakwa bekas Menteri Besar Negeri Sembilan itu, berbelanja RM353,375 untuk menganjurkan majlis tersebut di mana, 10 kali lebih tinggi daripada kos penganjuran bagi tahun sebelumnya.

Sementara itu, Mazlan berkata, faktor peningkatan itu disebabkan lokasi majlis diadakan di Port Dickson.

Beliau berkata, pihaknya akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).


Rumah terbuka: Isa enggan layan Anak - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Zamil mula Kempen Singkir Zaid


RUZY ADILA IDRIS
12 Februari 2012
zamil ibrahim

SHAH ALAM – Sambil menegaskan dirinya masih Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) Kedah yang sah, Zamil Ibrahim bertekad untuk berkempen memastikan Datuk Zaid Ibrahim berundur diri daripada terus menerajui parti itu.

Zamil dipecat dari Kita minggu lalu oleh Jawatankuasa Disiplin parti itu.

Katanya, antara usaha yang dijalankan beliau ialah Kempen Singkir Zaid (KSZ) bagi mengajak ahli-ahli parti untuk menyingkir Zaid.
Kempen itu dilancarkan semalam.

Dalam pada itu, beliau turut mengulangi kesediaannya untuk menerajui parti itu.

“Jika saya dipilih sebagai ketua, saya berjanji kepada semua kepimpinan negeri untuk membawa Kita menuju ke PRU13 tanpa memihak kepada Barisan Nasional ataupun Pakatan Rakyat (PR).

"Namun jika keadaan memerlukan Kita bekerjasama dengan mana-mana pihak, kita akan membuat pertimbangan secara parti dan bukannya secara persendirian,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Zaid yang mencadangkan ahli parti yang tidak setuju dengan pendirian beliau, boleh memilih pemimpin baru tetapi mestilah mengikut saluran yang betul.

"Saya sedang bergerak ke arah itu dan sedang mendesak dari pelbagai sudut supaya Zaid undur diri.

“Jika kita terlalu mengikut saluran, ia akan mengambil masa dan mungkin beberapa pimpinan negeri masih tidak nampak permainan politik ini,” katanya.

Zamil mendakwa, permainan politik yang sedang dimainkan Zaid adalah sama ada membubarkan parti dan menutup parti itu ataupun kekal menjadi ketua sehingga menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) tetapi tidak akan mengeluarkan watikah pencalonan kepada ahli yang ingin bertanding.

Beliau turut mempersoalkan tujuan mewujudkan parti politik jika tidak mahu bertanding.

“Kalau Kita ini badan bukan kerajaan (NGO), tidak mengapa, saya boleh terima, tetapi Kita ialah sebuah parti politik.

“Untuk apa beliau sendiri melancarkan manifesto parti jika tidak mahu bertanding? Ini bukan filem lawak, ini bukan perjuangan beliau sendiri, tetapi perjuangan seluruh ahli parti,” tegas beliau.

Sementara itu, Zamil turut tidak mengiktiraf pemecatan beliau dari parti itu kerana mendakwa sehingga hari ini masih tidak menerima sebarang surat rasmi ataupun makluman walaupun khidmat pesanan ringkat (SMS) daripada kepimpinan pusat mengenai perkara itu.

“Kalaupun surat itu dalam perjalanan, saya tetap tidak akan menerima perkara itu kerana saya berpendapat orang yang sepatut dipecat adalah Ketuanya, Datuk Zaid Ibrahim kerana beliau yang sebelum ini berniat untuk membubarkan parti.

“Beliau (Zaid) sendiri yang dahulu mengeluarkan kenyataan tanpa merujuk atau berbincang dengan ahli parti, tetapi apabila kepimpinan negeri mengadakan siding media, beliau putar belitkan fakta. Pemimpin apakah ini?” katanya.

Dalam pada itu, ketika diminta mengulas kenyataan Zamil yang mendakwa masih belum menerima sebarang makluman rasmi mengenai pemecatan itu, Masrum berkata, surat rasmi sudah dihantar kepada beliau.

“Kalaupun beliau (Zamil) tahu melalui rakan-rakan atau media, itu sudah kira beliau telah maklum dan yang penting beliau tahu tentang perkara ini.

“Beliau juga mempunyai tempoh 14 hari untuk mengemukakan surat rayuan kepada Jawatankuasa Eksekutif Pusat berhubung isu pemecatan beliau,” katanya.

Zamil mula Kempen Singkir Zaid - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Asri: Hari Suami Isteri tak perlu


WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

SHAH ALAM – Tiada guna menukar nama sambutan Hari Kekasih kepada Hari Suami Isteri, jika ia tidak memberi kesan yang baik kepada budaya umat Islam.

Bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, penukaran nama itu tidak penting. Yang utama adalah pengisian sambutan tersebut.

“Kalau kita ubah nama itu boleh memberi perubahan baik kepada Islam, baguslah, tetapi jika tidak memberi apa-apa kesan, untuk apa diubah?,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, Hari Suami Isteri boleh diraikan pada bila-bila masa dan nilai budaya Islam perlu dipertahankan.

Katanya, tarikh 14 Februari itu semakin menjadi ingatan ramai, apabila dimeriahkan oleh peniaga.

“Mereka ambil kesempatan menjual bunga dan cenderahati di merata tempat,” katanya.

Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Universiti Sains Malaysia itu berkata, tarikh itu tidak memberi apa-apa makna jika hari itu disambut dengan perbuatan yang tidak bermoral.

Minggu lalu, Pas Kelantan mencadangkan Hari Kekasih yang disambut setiap 14 Februari, diganti kepada sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan.

Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, adalah lebih elok jika Hari Kekasih atau Valentine Day, yang dipuja dan diilhamkan pengikut agama Kristian, diganti dengan sambutan Hari Suami Isteri untuk melahirkan keluarga bahagia mengikut acuan Islam.

Sementara itu, penceramah bebas, yang juga Pensyarah Kanan, Universiti Pertahanan Nasional, Dr Ridhuan Tee Abdullah berkata, adalah lebih baik mengembangkan budaya sendiri daripada menyanjung budaya orang lain.

“Cadangan Hari Suami Isteri itu baik, cuma tarikh 14 Februari itu dirasakan tidak sesuai kerana pada tarikh tersebut sudah ada sambutan diraikan oleh penganut agama lain yang sememangnya haram diraikan umat Islam.

“Kenapa kita perlu obses dengan budaya orang lain, sedangkan kita boleh pilih hari lain, yang mana memberi lebih banyak makna kepada umat Islam?,” katanya.Asri: Hari Suami Isteri tak perlu - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Hadi: Pas tetap tentang sambutan Hari Kekasih12 Februari 2012
Abdul Hadi Awang

KLANG - Pas tetap dengan pendirian menentang sambutan Hari Kekasih walaupun beberapa pihak termasuk rakan komponen Pakatan Rakyat (PR) tidak bersetuju, kata Presiden parti itu Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini.

Dipetik Bernama, Ahli Parlimen Marang ini berkata, Pas tidak akan menarik balik pendirian parti itu seperti yang didesak DAP kerana penentangan itu hanya ditujukan untuk orang Islam sahaja.

"Orang bukan Islam (sambutan) itu hak dia, kita tidak boleh ganggu. Kita nak gesa orang Islam kerana ini tanggungjawab agama.

"Di Kelantan dan Terengganu kita haramkan arak bagi orang Islam tetapi pengharaman itu tidak membabitkan orang bukan Islam," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Gerakan Kebangkitan Pendidik Kebangsaan (Pendidik) di sini, petang ini.

Abdul Hadi diminta mengulas kenyataan Pengerusi Kebangsaan DAP, Karpal Singh semalam yang menggesa Pas menarik balik pendirian parti itu yang menentang
sambutan Hari Kekasih yang untuk tahun ini, akan disambut Selasa ini.

DAP berpendapat pendirian PAS itu sangat bertentangan dengan hak asasi manusia dan prinsip kebebasan di Malaysia, kata Karpal.


Hadi: Pas tetap tentang sambutan Hari Kekasih - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'