Saturday, January 11, 2014

Ditegur nenek, merajuk 38 tahun

Ditegur nenek, merajuk 38 tahun
Wahab bersalaman dengan kakaknya, Bedah.
BALING - Gara-gara dimarahi neneknya, seorang wanita merajuk selama 38 tahun dengan meninggalkan keluarganya sejak 1975.

Itulah yang diberitahu Bedah Mudin, 71, dari Kampung Sera Bawah setelah ditanya mengapa menghilangkan diri selama ini.

Menurutnya, dia nekad meninggalkan rumahnya setelah neneknya memarahinya gara-gara memotong rambut sehingga pendek.

“Makcik merajuk, sebab nenek marah makcik potong rambut pendek. Makcik lari ke Alor Setar, kemudian, jumpa seseorang yang berikan makcik kerja sebagai pembantu rumah.

“Kemudian, makcik pindah ke Kuala Lumpur dan terakhir di Kelantan dengan majikan sama,” katanya ketika ditemui di kediaman adik lelakinya, juga di Kampung Sera Bawah.

Pengakuan itu juga mengejutkan semua sanak saudaranya yang juga tidak mengetahui sebab mengapa dia meninggalkan keluarganya itu selama ini.

Bedah yang tidak mempunyai cahaya mata itu kini tinggal di kediaman anak saudaranya setelah pulang semula ke kampung halamannya itu pada Disember tahun lalu.

“Bila umur dah meningkat, makcik tak dapat bekerja lagi selain keadaan kesihatan yang terganggu. Disebabkan itu, makcik pulang semula ke pangkuan keluarga,” katanya.

Sementara itu, adiknya, Wahab Md Ali, 59, berkata, dia terkejut setelah melihat kakaknya itu secara tiba-tiba muncul di hadapan rumahnya tahun lalu.

“Masa itu dia (Bedah) dengan majikannya, saya memang tak kenal, sebab muka dah lain

"Jadi, saya terpaksa minta kad pengenalan untuk pengesahan," katanya.

Menurut Wahab, dia dan keluarga sama sekali tidak menyangka kakaknya itu akan pulang ke pangkuan keluarga setelah berpuluh tahun meninggalkan kampung.

“Alhamdulillah, memang rasa bersyukur sangat. Dulu, saya pernah cari kakak, tapi tak berjaya, sampailah saya putus harapan.

“Bila kakak pulang semula ke sini, memang rasa macam tak percaya,” katanya.

Kepulangan Bedah diraikan dengan majlis kesyukuran bersama keluarganya yang ternyata merinduinya selama ini.

1.7 juta data tentera AS dicuri

1.7 juta data tentera AS dicuri
Edward Snowden 


Kedudukan pasukan ketenteraan AS seluruh dunia dalam bahaya

Washington: Tindakan mencuri 1.7 juta dokumen rahsia oleh kontraktor perisikan Edward Snowden berpotensi menyebabkan angkatan tentera Amerika Syarikat di seluruh dunia 'benar-benar' bahaya, kata penggubal undang-undang di dalam laporan sulit Pentagon.

Isnin lalu, Jabatan Pertahanan mengedarkan dokumen rahsia kepada ahli Kongres utama, yang memperincikan potensi impak daripada pendedahan bekas kontraktor Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA). Laporan itu tidak diterbitkan kepada umum.

Jurucakap DIA berkata, Ketua Agensi Perisikan Pertahanan (DIA), Leftenan Jeneral Michael Flynn membentuk sebuah jawatankuasa Pentagon yang dikenali sebagai ‘Kajian Semula Maklumat Pasukan Petugas-2’ sebaik saja kecurian dokumen rahsia Snowden disedari.

Jawatankuasa yang diterajui DIA bekerjasama dengan beberapa ahli komuniti perisikan, perkhidmatan ketenteraan dan pemimpin angkatan tentera.

“Matlamatnya adalah untuk menilai potensi kesan kepada Jabatan Pertahanan daripada kebocoran maklumat ini,” tambah jurucakap yang namanya tidak didedahkan.

Hanya penilaian awal diberikan kepada pembuat undang-undang dan jawatankuasa itu ‘meneruskan tugas ketika maklumat tambahan sedang dinilai.
Pengkhianatan Snowden

Snowden memperincikan operasi pengumpulan data perisikan Amerika Syarikat, tetapi pembuat undang-undang mengingatkan bahawa tindakan salah beliau membabitkan jumlah data ketenteraan yang besar.

“Laporan ini mengesahkan kebimbangan terbesar saya, pengkhianatan Snowden mendedahkan tentera kepada risiko lebih tinggi,” kata pengerusi Jawatankuasa risikan, Mike Rogers dalam satu kenyataan bersama dengan ahli Demokrat utama panel itu, Dutch Ruppersberger.

Tindakan Snowden, yang kini menerima perlindungan sementara di Russia mungkin mempunyai kesan berbahaya kepada anggota tentera kami di lapangan,” kata Rogers.

Snowden dan penyokongnya sebaliknya menyatakan pendedahan beliau mengenai perincian program rahsia Amerika Syarikat dengan memantau banyak panggilan telefon dan data internet membabitkan semua warga Amerika hanya sebahagian misinya mempertahankan kebebasan awam.

Pendedahan beliau mencetuskan pertikaian di Amerika Syarikat mengenai imbangan antara kebebasan individu dan usaha menentang keganasan, tetapi mencetuskan kemarahan terhadap Washington ekoran tindakan NSA memantau telefon bimbit pemimpin utama dunia termasuk Canselor Jerman, Angela Merkel. - AFP

Persatuan Bible tetap mahu guna kalimah AllahMIN CHOON (kiri) dan Simon Wong (kanan) selepas hadir memberi keterangan di pejabat JAIS, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Persatuan Bible Malaysia (BSM) tetap berkeras mahu menggunakan kalimah Allah dalam Bible versi baha
sa Melayu dengan alasan naskhah Bible itu mempunyai cop pengesahan Kementerian Dalam Negeri (KDN).
Presidennya, Lee Min Choon berkata, pihaknya menganggap tindakan itu adalah tidak salah mengikut undang-undang kerana ia mematuhi resolusi penyelesaian 10 perkara berkaitan penganut Kristian yang diputuskan Kabinet pada 2010.
Menurut beliau, antara perkara yang terkandung dalam resolusi berkenaan ialah membenarkan pengimportan, penggunaan dan percetakan kitab Bible berbahasa Melayu.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0111&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2q2WEqQwn 
Hakcipta terpelihara