Tuesday, May 1, 2012

AS, Jepun beri tekanan baru terhadap Korea Utara

Berita Harian Online | AS, Jepun beri tekanan baru terhadap Korea Utara:

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS) dan Jepun hari ini memberi amaran kepada Korea Utara terhadap ujian nuklear terbarunya dengan Presiden Barack Obama berikrar tidak akan bertolak ansur dengan negara komunis itu.

Obama mengalu-alukan lawatan pertama Perdana Menteri Jepun, Yoshihiko Noda ke Rumah Putih selepas tiga tahun, kedua-dua pemimpin cuba mewujudkan perhubungan yang erat bagi membuktikan hubungan dua negara sekutu itu kembali terjalin.


Noda dan Obama mempunyai matlamat sama dalam usaha mengenakan tekanan terhadap Korea Utara yang mengancam untuk bertindak balas dan menyerang Korea Selatan kerana rasa tidak puas hati terhadap kedegilan Pyongyang melancarkan roket tetapi akhirnya gagal pada 13 April lalu. - AFP

Alasan suami tidak masuk akal

Kosmo! Online - Negara:


RITA RUDAINI berjalan keluar dari Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya semalam.PETALING JAYA - Pelakon popular, Rita Rudaini Mokhtar berkeras tidak mahu diceraikan oleh suaminya, Mohd. Aidil Zafuan Abd. Razak selepas mendakwa alasan yang diberikan lelaki itu bahawa mereka tidak lagi serasi dan tiada persefahaman sebagai tidak masuk akal.
Ketika prosiding di hadapan Hakim Wan Mahyuddin Wan Muhammad, Rita, 36, yang diwakili peguam Datuk Mohd. Zaidi Mohd. Zain memberitahu, dia tetap ingin mempertahankan rumah tangga yang dibina bersama pemain bola sepak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) berusia 25 tahun itu ekoran tidak berpuas hati dengan alasan yang diberikan suaminya.
Dakwa Zaidi, anak guamnya membantah perceraian tersebut kerana mahukan perbincangan secara baik diadakan terlebih dahulu.
"Mohd. Aidil tidak pernah berbincang secara bersemuka atau secara maya dengan anak guam saya sejak meninggalkan rumah pada 10 Januari lalu.
"Jika perceraian dipersetujui secara drastik, ia tidak adil bagi pihak anak guam saya kerana dia mengharapkan perkahwinan ini dapat diteruskan, kalau hendak bercerai pun, biarlah alasan itu berbaloi," katanya.