Sunday, January 13, 2013

Obama janji cepat serah kawalan di AfghanistanHamid Karzai (kiri) mengadakan sidang media bersama Barack Obama di White House, Washington, kelmarin. - REUTERS
WASHINGTON 12 Jan. - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama berjanji mempercepatkan urusan menyerahkan kepimpinan ke atas kawalan keselamatan di Afghanistan daripada tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) kepada tentera negara itu bermula musim bunga ini.
Selepas berunding dengan Presiden Afghanistan, Hamid Karzai semalam, Obama berkata, tentera NATO akan hanya memainkan peranan terhad di negara itu selepas tahun depan, sambil menegaskan bahawa Washington telah mencapai sasaran utamanya di negara itu untuk menghapuskan al-Qaeda.
"Bermula musim bunga ini, tentera kami mempunyai misi berbeza di Afghanistan bagi mengadakan latihan, nasihat serta membantu tentera negara itu. Ia menjadi detik bersejarah dan satu lagi langkah ke arah kedaulatan penuh Afghanistan," katanya pada satu sidang media.
NATO, sebelum ini merancang meminta bantuan pasukan tentera sekutu bagi mengepalai usaha menentang Taliban mulai pertengahan tahun ini.
Obama, bagaimanapun menegaskan bahawa tentera AS tetap akan bersama tentera Afghanistan dalam menentang keganasan.
Karzai pula berkata, bermula musim bunga ini tentera Afghanistan akan bertanggungjawab penuh menyediakan kawalan keselamatan dan perlindungan kepada penduduk Afghanistan.
"Tentera antarabangsa dan tentera AS tidak akan ada lagi di negara kita. Ia akan menjadi tugas tentera Afghanistan terhadap keselamatan dan melindungi rakyat negara ini," katanya.
Obama merancang menarik keluar kira-kira 66,000 tentera AS di Afghanistan.
Beliau memberi amaran kepada Karzai, agar menerima perjanjian keselamatan, yang masih dalam perbincangan, yang memberi kekebalan kepada tentera AS yang masih ditempatkan di negara itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130113/lu_03/Obama-janji-cepat-serah-kawalan-di-Afghanistan#ixzz2HoJGmTPj
© Utusan Melayu (M) Bhd 

700 Rohingya diselamat polis ThailandSongkhla: Pihak berkuasa Thai berkata, mereka menyelamatkan hampir 700 pelarian Rohingya dari Myanmar yang ditahan oleh kumpulan pemerdagangan manusia di selatan negara itu.

Pegawai kanan polis, Kolonel Thanusin Duangkaewngam berkata, pihaknya dan pegawai kerajaan menyerbu sebuah gudang di daerah Sadao di sini semalam dan menyelamatkan 307 pelarian Rohingya.


Menurutnya, pelarian terbabit memberitahu polis, mereka datang ke Thailand secara sukarela sebelum berpindah ke negara ketiga. Polis menahan lapan suspek dipercayai anggota sindiket penyeludupan.

Pihak berkuasa turut menyerbu khemah perlindungan sementara di daerah sama kelmarin dan menemui 397 pelarian Rohingya.


Semua pelarian akan dihantar pulang ke Myanmar.


Aktivis hak asasi kemanusiaan menggesa kerajaan Thailand agar tidak menghantar pulang pelarian Rohingya ke Myanmar, di mana mereka menghadapi diskriminasi dengan ketara. - Bangkok Post

Kapal selam AS langgar kapal di Teluk ParsiWashington: Periskop sebuah kapal selam Amerika Syarikat (AS) terlanggar sebuah kapal di Teluk Parsi, semalam, tetapi dilaporkan tidak menyebabkan sebarang kerosakan besar atau kecederaan.

Kenyataan Armada Kelima Tentera Laut AS menyatakan, periskop USS Jacksonville terlanggar kapal berkenaan ketika berlayar di Teluk Parsi, kira-kira jam 5 pagi (10 pagi waktu Malaysia).


“USS Jacksonville kemudian naik ke permukaan laut untuk mengetahui sama ada berlaku kerosakan ke atas kapal tidak dikenali itu.

“Kapal itu meneruskan pelayaran dan berdasarkan kelajuannya, tiada tanda ia rosak atau menyedari pelanggaran berkenaan,” katanya. Sementara itu, kerosakan pada kapal selam berkenaan terhad kepada satu daripada periskop yang ada.


Kapal selam berkuasa nuklear itu tetap berada dalam keadaan selamat. - AFP

Iran nafi serang siber bank ASTeheran: Iran menafikan laporan media Amerika Syarikat (AS) mendakwa mereka melancarkan serangan siber ke atas bank negara berkenaan, semalam.

Memetik kenyataan daripada misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Iran, agensi berita Irna melaporkan, Teheran menafikan sekeras-kerasnya wujud sebarang pembabitan dalam serangan siber itu.


Teheran juga, lapor Irna, mengutuk sebarang tindakan yang melanggar kedaulatan mana-mana negara. Kelmarin, media AS mendakwa, institusi kewangan negara itu menghadapi serangan siber besar-besaran dan sesetengah pihak mengesyaki ia didalangi Iran. Bekas pegawai di Jabatan Negara Dan Perdagangan AS, James Lewis berkata, tiada sebarang keraguan pada kerajaan untuk menuduh Iran mendalangi serangan itu. Walaupun identiti penyerang masih misteri, pakar berkata, jelas pihak terbabit menggunakan senjata baru untuk menyerang laman sesawang bank AS dengan menghantar permohonan maklumat besar-besaran. Serangan gelombang ketiga itu disasarkan ke atas 20 bank utama AS dan sebelum ini kumpulan dikenali sebagai Pejuang Siber Izz ad-Din al-Qassam mengaku bertanggungjawab. - AFP

Dua askar mati lindungi guruPattani: Dua anggota tentera yang memberi perlindungan kepada guru terbunuh dan dua lagi cedera ekoran letupan bom di sebatang jalan di daerah Yarang di sini awal pagi semalam, kata pihak berkuasa Thailand.

Anggota tentera daripada pasukan khas No 21 Pattani itu sedang membuat rondaan di jalan kampung di Ban Buenae Peedae, tambon Prachan apabila bom yang ditanam dalam tanah meletup di bawah kenderaan mereka.


Ekoran insiden itu, polis forensik dikejarkan ke tempat kejadian membuat pemeriksaan.

Nama mereka yang terkorban dan cedera belum dapat dikenal pasti.


Lebih 5,000 orang terbunuh dan 9,000 lagi cedera dalam lebih 11,000 insiden atau 3.5 kejadian sehari di tiga wilayah selatan dan empat daerah di Songkhla sejak keganasan tercetus pada Januari 2004. - Bangkok Post

Dua beg misteri diletupkan UPBKuala Lumpur: Dua beg misteri yang ditemui ditinggalkan di satu tiang lampu berhampiran KLCC dan hadapan bangunan Majlis Peguam di Leboh Pasar diletupkan Unit Pemusnah Bom (UPB) sebaik menerima laporan penemuan itu, pagi tadi.

Tindakan polis meletupkan kedua-dua beg itu menggemparkan peserta perhimpunan yang sudah mula berkumpul di kawasan berkenaan.
Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad berkata, pihaknya yang dimaklumkan mengenai penemuan beg itu memanggil UPB untuk menjalankan siasatan.

Katanya, beg berkenaan yang dikatakan berisi bom ditemui berhampiran KLCC dan hadapan bangunan Majlis Peguam kira-kira jam 8.30 pagi.


"Sebaik dimusnahkan, pemeriksaan lanjut dijalankan mendapati kedua-dua beg itu kosong.


“Tiada sebarang bahan letupan ditemui sebaliknya ia hanya mengandungi kertas dan kotak kosong saja," katanya ketika sidang media di Balai Polis Tun H S Lee, di sini, hari ini.

Katanya, penemuan itu menunjukkan ada pihak tertentu yang cuba untuk memprovokasi perhimpunan berkenaan. Bagaimanapun, keadaan adalah terkawal.

Orang-orang Yang Menolak Kebenaran, Hatinya Akan Keras Seperti Batu

Allah ta’ala berfirman, mengkhabarkan tentang keadaan orang-orang kafir (artinya) :

“Bukankah mereka berjalan di atas muka bumi, lalu (bukankah) mereka pun memiliki hati yang mereka bisa berpikir dengannya, atau memiliki telinga yang mereka bisa mendengar dengannya. Maka sesungguhnya bukanlah mata mereka yang buta, akan tetapi yang buta adalah hati yang ada di dalam dada” (Al-Hajj : 46)

“Dan sungguh Kami telah jadikan banyak dari penghuni neraka Jahanam dari kalangan jin dan manusia, mereka memiliki hati, akan tetapi tidak digunakan untuk memahami, dan mereka memiliki mata, akan tetapi tidak digunakan untuk melihat, dan mereka pun memiliki telinga, tetapi tidak digunakan untuk mendengar, mereka bagaikan binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat, mereka lah orang-orang yang lalai” ( Al A’raaf : 179 )

“Kemudian setelah itu, hati kalian mengeras bagaikan kerasnya batu, bahkan lebih keras lagi (dari batu)” (Al Baqarah : 74)

Berkaitan dengan surat Al Baqarah ayat 74, dari Ibnu ‘Abbas radhiyallahu ‘anhu, Al ‘Aufi dalam kitab tafsirnya menjelaskan, tatkala ada seorang yang terbunuh di kalangan Bani Israil, para manusia berselisih tentang siapakah pembunuh orang tersebut. Kemudian Allah ta’ala perintahkan kepada Bani Isra’il untuk menyembelih seekor sapi betina. Kemudian Allah ta’ala perintahkan untuk memukulkan salah satu bagian dari tubuh sapi betina tersebut ke badan mayat. Maka tatkala mayat tersebut dipukul dengan salah satu anggota badan sapi betina, seketika itu mayat tersebut hidup kembali. Lalu ditanyakan kepadanya : “Siapakah yang membunuh dirimu?” Lantas orang tersebut menjlaskan, “yang membunuh diriku adalah anak-anak saudaraku”, kemudian orang tersebut mati kembali.

Akan tetapi orang-orang yang tertuduh tadi mengatakan, “Demi Allah, kami tidaklah membunuhnya”. Maka dengan perkataan mereka ini, mereka telah mendustakan kebenaran setelah mereka menyaksikan kebenaran tersebut.” (Lihat Tafsir Ibnu Katsir untuk Surat Al Baqarah ayat 74, Asy Syamilah)

Maka seiring berjalannya waktu, hati orang-orang Bani Isra’il menjadi semakin mengeras dan mereka semakin enggan menerima pelajaran dan nasehat, walaupun mereka telah menyaksikan kebenaran pada ayat-ayat Allah dan mukjizat-mukjizat-Nya. Hati mereka sebagaimana yang Allah ta’ala firmankan, mengeras sebagaimana kerasnya batu, atau bahkan lebih keras lagi dari batu, tidak dapat dilembutkan.

Sesungguhnya di antara celah bebatuan masih bisa mengalirkan mata air yang mengaliri sungai-sungai. Di antara bebatuan, ada juga yang terbelah sehingga keluar darinya air, meskipun air tersebut tidak mengalir. Ada pula bebatuan yang meluncur jatuh dari puncak gunung, dikarenakan takut kepada Allah subhaanahu wa ta’ala, sebagaimana Allah ta’ala firmankan :

“Langit yang tujuh, begitu pula bumi, dan seluruh yang ada di dalamnya, seluruhnya bertasbih (mensucikan) Allah ta’ala, dan tidaklah ada sesuatu pun melainkan seluruhnya bertasbih memuji-Nya, akan tetapi kalian tidak mengerti (bagaimana) tasbih-tasbih mereka. Sesungguhnya Dia-lah Dzat yang Maha Penyantun dan Maha Pengampun” (Al Israa’ : 44) (Lihat Tafsir Ibnu Katsir tentang surat Al Baqarah ayat 74)

Demikianlah keadaan orang-orang Bani Isra’il, orang Yahudi, orang Nashrani serta orang-orang musyrik dan orang sesat lainnya. Hati mereka telah mati, mengeras dan membatu. Bahkan kerasnya bebatuan pun tidak sanggup menandingi kerasnya hati mereka. Bebatuan masih bisa merasa takut kepada Allah dan masih bisa mengalirkan air dari sela-sela dirinya. Adapun hati orang-orang yang menyimpang, sama sekali mereka tidak merasa takut kepada Allah subhaanahu wa ta’ala.

Penyebabnya adalah karena mereka berpaling dari kebenaran, setelah mereka mengetahui kebenaran tersebut. Sebagaimana Allah ta’ala firmankan :

“Tatkala mereka menyimpang (dari kebenaran), maka sekalian Allah akan simpangkan hati mereka, dan Allah tidaklah memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik” (As Shaf : 5)

Syaikh As Sa’diy rahimahullahu mengatakan, “Salah satu puncak kelancangan dan kesesatan adalah tatkala seorang manusia mengetahui kebenaran, lantas meninggalkannya. Mereka berpaling dari kebenaran dengan maksud dan keinginan mereka. Maka Allah ta’ala akan semakin memalingkan hati mereka dari kebenaran, sebagai hukuman bagi mereka, atas kesesatan yang mereka pilih. Allah tidak akan memberi petunjuk kepada mereka, karena mereka tidaklah pantas untuk menerima kebaikan, tidak pantas bagi mereka melainkan kebinasaan. (Taisir Karimirrahman, Cetakan Maktabah Ar Rusyd, halaman 758)

Maka berpaling dari kebenaran, berpaling dari Al Quran dan As Sunnah merupakan sebab yang paling utama yang membuat hati manusia mengeras dan membatu. Sebagaimana hal ini menimpa Bani Isra’il dan yang semisalnya.

Berpaling dari kebenaran, inilah ciri khas yang dimiliki oleh para ahli bid’ah. Ahli bid’ah, mereka enggan untuk menerima kebenaran, meskipun telah nampak jelas kebenaran tersebut datang dari Allah ta’ala dan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Inilah perbedaan yang sangat mencolok antara ahlus sunnah wal jama’ah dengan ahli bid’ah.

Ahli sunnah bukanlah seluruhnya orang-orang yang selalu benar dan terlindung dari kesalahan, ahlus sunnah bukanlah seluruhnya orang yang memiliki ilmu yang tinggi. Akan tetapi ahlu sunnah, merekalah ahlul ittiba’ kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, yaitu orang-orang yang senantiasa berusaha mengikuti kebenaran dan petunjuk dari Al Quran dan As Sunnah.

(rekaman pelajaran Syaikh Ibrahim bin ‘Amir Ar Ruhaily hafidzohullahu ketika membahas kitab Dzamu Qoswatil Qalb li Ibni Hajar Al Asqolany)

Wallahu a’lam

***
(kebunhidayah/KabarDuniaIslam)