Tuesday, February 14, 2012

Kasih Shamsiah pulihkan suamiALI (hadapan) dan Shamsiah (kanan) bersama anak mereka melihat ke arah rumah api yang menjadi mercu tanda Pulau Sialu, Batu Pahat, kelmarin.


BATU PAHAT 13 Feb. - Pulau Sialu yang indah di sini menjadi saksi cinta seorang isteri terhadap suaminya, seorang penagih dadah yang mahu kembali ke pangkal jalan menerusi program pemulihan anjuran Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), di sini semalam.

Ketika kebanyakan keluarga menyisihkan penagih dadah, wanita itu yang hanya dikenali sebagai Shamsiah, 42, sebaliknya membawa kesemua empat anaknya ke pulau itu untuk memberi sokongan kepada ayah mereka, Ali, 41, menyertai program yang turut mendapat kerjasama masyarakat Orang Asli setempat.

Azam wanita itu hanya satu, melihat suami insaf dan dia yakin menerusi kasih serta kaedah yang betul, potensi diri suaminya dapat dicungkil sama seperti Pulau Sialu yang keindahannya masih tersembunyi dan berpotensi dibangunkan sebagai pusat pelancongan.

Bermula di pantai Minyak Beku, keluarga itu bersama 20 penagih lain menaiki bot milik Orang Asli yang serba ringkas meredah laut ke lokasi tanpa penghuni tetapi penuh ketenangan itu dengan diiringi bot Pasukan Gerakan Marin (PGM) untuk tujuan keselamatan.

Sepanjang program yang turut mendapat sokongan Pejabat Parlimen Sri Gading, Kelab Sahabat Metahadone, Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) ini dijalankan, Shamsiah dan anak-anaknya sering berada dekat dengan Ali untuk memberi sokongan padu kepadanya.

Ditanya tentang kisah hidupnya, Shamsiah berkata, dia mengetahui suaminya terjebak dengan penagihan najis dadah sejak bertunang pada 1995, tetapi hatinya merasakan lelaki itu akan berubah selepas berkahwin.

Walaupun impiannya untuk melihat suaminya bebas dadah belum tercapai, dia kekal setia meskipun pernah diminta ibu mertuanya bercerai.

"Saya benar-benar sayangkan dia. Saya bawa anak-anak yang berusia antara enam hingga 15 tahun untuk memahami sendiri situasi ayah mereka dan memberi sokongan kerana walau apa pun terjadi, dia tetap ayah mereka," katanya yang berasal dari Temerloh, Pahang.

Menceritakan kisah sedihnya itu, Shamsiah yang sebelum ini bekerja sebagai pekerja kilang memberitahu duitnya sering dihabiskan suami untuk membeli dadah.

Malah, katanya, anak tunggal mereka pernah bergaduh dengan rakan sekolah kerana diejek sebagai anak penagih.

Bagaimanapun, jelasnya, sejak mendapat rawatan menghilangkan penagihan menerusi penggunaan dadah methadone di sebuah klinik di Parit Raja pada 2010 dan menyertai Kelab Sahabat Methadone, suaminya mulai insaf dan telah kembali mencari rezeki dengan melakukan kerja-kerja kampung.

Shamsiah memberitahu, antara sebab utama dia masih bertahan dengan suaminya itu kerana lelaki itu amat menyayangi anak-anak termasuk seorang daripadanya merupakan orang kurang upaya (OKU).

Sementara itu, Ali menyifatkan dia merupakan manusia amat beruntung di dunia kerana memiliki isteri dan anak-anak yang masih menyayanginya sedangkan ramai penagih lain terpaksa hidup seorang diri kerana dibuang keluarga


Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

'via Blog this'

Disaman polis ketika bimbangkan mat rempit


Saudara Pengarang, Baru-baru ini saya disaman oleh polis kerana melanggar lampu isyarat merah di sekitar kawasan Setia Tropika pada lewat dinihari.

Apa yang saya persoalkan di sini ialah apa yang menjadi keutamaan pihak polis? Keselamatan rakyat atau memberikan saman tanpa ada langsung budi bicara mengikut keadaan.

Dalam kes saya, jam sudah menunjukkan hampir pukul 3 pagi dan ketika saya melakukan kesalahan tersebut tiada sebarang kenderaan di situ. Namun, apa yang membimbangkan saya, kawasan yang saya lalu sebelum tiba di lampu isyarat tersebut dipenuhi dengan 'mat rempit' dengan jumlah yang boleh dikatakan beratus-ratus orang.

Oleh kerana bimbang akan keselamatan diri dengan golongan yang boleh dianggap sebagai 'penjenayah jalan raya itu', saya mahu segera pulang ke rumah tetapi ditahan tidak jauh dari lampu isyarat tersebut.

Saya memberikan sebab musabab, tetapi anggota polis yang menahan saya mengatakan yang kumpulan remaja bermotosikal berada di tempat lain dan tidak melalui kawasan itu, namun ketika saman ditulis, tiba-tiba terdapat empat orang remaja bermotosikal yang menunggang laju yang berpatah balik setelah menyedari kehadiran polis.

Timbul rasa tidak puas hati saya kerana anggota polis hanya menunggu di sekatan jalan raya seperti itu dengan tiga kereta peronda tidak bergerak mencegah mat rempit yang begitu ramai.

Saya sedar ia kesalahan saya dan sedia membayar saman itu, namun diharap pada masa depan anggota polis dapat menggunakan budi bicara dalam keadaan-keadaan terpencil seperti ini. Saya percaya bukan saya seorang yang melanggar lampu isyarat ketika dinihari kerana ramai pengguna jalan raya yang bimbang berhenti seorang diri pada waktu sedemikian.

Kehadiran mat rempit di kawasan itu, terutama pada hujung minggu sepatutnya dibanteras kerana bukan saja mengganggu penduduk berhampiran, malah pengguna jalan raya juga bimbang diapa-apakan jika tiba-tiba berpuluh-puluh motosikal berada di depan, kiri, kanan dan belakang kereta.

Utusan Malaysia Online - Johor:

'via Blog this'

Ibu bingung empat anak tiada status warganegaraKAMALA (kanan) menunjukkan sijil kelahiran Adithiyaa yang tidak mempunyai status warganegara di Bukit Mertajam baru-baru ini.


BUKIT MERTAJAM - Gara-gara berhadapan dengan masalah ketiadaan sijil lahir dan tidak mendaftarkan perkahwinan lapan tahun lalu, seorang wanita dari Taman Penanti di sini bimbang dengan masa depan empat anaknya kerana semua mereka kini tidak mempunyai status kewarganegaraan.

Ibu muda itu, A. Kamala, 30, mendakwa, masalah berpunca daripada keadaan dirinya yang tidak mempunyai sijil lahir kerana tidak didaftarkan kelahiran oleh ibunya sendiri.

Katanya, dia dilahirkan di Parit Buntar, Perak tetapi dipelihara neneknya di Mentakab, Pahang dan selepas itu berpisah terus daripada ibunya.

"Semasa berusia 16 tahun baru saya berusaha mencari ibu untuk menyelesaikan masalah sijil lahir itu kerana tidak tahu dia tinggal di mana, malangnya saya diberitahu dia sudah meninggal dunia pada September 2003 menerusi surat pengesahan kematian yang diberikan kepada saya.

"Sejak itu, saya berusaha untuk mendapatkan sijil kelahiran dengan mengumpulkan semua dokumen yang ada tetapi sehingga sekarang saya masih gagal," ceritanya.


Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'