Tuesday, February 5, 2013

Rumah reput, hampir robohRumah reput, hampir roboh
Mariam menjenguk bilik yang didiaminya sebelum ini.
Rumah reput, hampir roboh
Mariam menunjukkan dinding rumahnya yang sudah terbuka.
TUNJANG - Seorang nenek bimbang keadaan keselamatan dua cucunya apabila rumah usang yang mereka diami di Kampung Baru, Batu 17 Jalan Kodiang dekat sini, mulai mereput.

Suri rumah, Mariam Mohd Nor, 66, berkata, jika berlakunya angin kencang dan hujan lebat mereka terpaksa berjaga sepanjang malam kerana bimbang ia akan roboh.

Menurutnya, dia sudah beberapa kali memohon bantuan untuk membaik pulih rumahnya itu namun, tiada tindakan pihak terlibat selepas permohonan dibuat.

“Kami bertindak membuat permohonan rumah semasa arwah (suami) masih ada dan sehingga sudah lima tahun ketiadaan arwah kerja untuk membaik pulih rumah ini tidak dilaksanakan dan keadaannya bertambah teruk.

“Ada juga mereka datang untuk mengambil gambar keadaan rumah ini, tetapi tiada tindakan selanjutnya. Apabila ditanya mereka memberikan alasan sama dengan menyatakan permohonan itu sudah diluluskan sebalik peruntukannya belum sampai,” katanya kepada Sinar Harian.

Mariam berkata, dia yang tinggal bersama cucunya yang masing-masing berumur tujuh dan 12 tahun hanya menginginkan sedikit keselesaan untuk menginap di rumah sendiri kerana kedua cucunya masih bersekolah.

“Saya bimbang keadaan itu turut menjejaskan pencapaian mereka di sekolah kerana tidak dapat mengulang kaji pelajaran dengan selesa.

“Memandangkan saya tidak bekerja, kami hanya mengharapkan pencen arwah suami untuk perbelanjaan seharian dan ia tidak mencukupi untuk membaik pulih rumah ini," katanya.

Katanya, keadaan tambah membimbangkan apabila terdapat litar elektrik lama yang masih berfungsi di rumah itu dan ia mengundang bahaya pada bila-bila masa.

“Saya hampir berputus asa dengan permohonan yang dibuat dan berharap pihak terlibat dapat segerakan permohonan untuk baik pulih rumah ini seperti dijanjikan,” katanya.

Tiga tahun projek tangguhTiga tahun projek tangguh
Keadaan surau yang tinggi menyebabkan jemaahnya tidak berupaya menaiki tangga.
Tiga tahun projek tangguh
Kerja-kerja pembinaan surau sementara yang dibina bersebelahan Surau Al-Hidayah.
Tiga tahun projek tangguh
Ketika perbincangan dilakukan bagi menjelaskan keadaan sebenar kelewatan pembinaan bangunan sekolah.
LAHAT – Persoalan mengenai pembinaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Al-Hidayah yang tertangguh selama tiga tahun berakhir apabila pihak konsultan menjawab segala kekusutan yang timbul dalam kalangan penduduk.

Pengerusi sekolah berkenaan, Abdul Aziz Abdul Rani berkata, pihaknya sebelum ini telah mendapatkan kelulusan pada Februari 2010 dengan peruntukan sebanyak RM328,000 daripada Kementerian Pelajaran.

Menurutnya, timbul pelbagai persoalan selepas itu apabila tiada perkembangan projek dilihat biarpun konsultan telah dilantik bagi menguruskan pembinaan sekolah tersebut sehingga ianya tertangguh hampir tiga tahun.

“Disebabkan ia mengambil masa terlalu lama, perkara ini telah menimbulkan salah faham dalam kalangan ibu bapa dan penduduk sehingga menyebabkan pertikaian.

“Ia berlaku memandangkan wang peruntukan telah disalurkan kepada pihak sekolah namun bangunan masih belum dibina,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan sesi dialog bersama jawatankuasa penduduk kelmarin.

Beliau berkata, bangunan baru SAR itu akan dibina di tanah seluas 1.3 hektar berhampiran Tabika Kemas Bandar Lahat Baru, dewan dan bangunan Rukun Tetangga.
Menurutnya, kawasan berkenaan dilihat strategik dan selamat.

Abdul Aziz berkata, majlis pecah tanah juga telah dilakukan oleh Adun Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman pada 14 September 2010 malah dalam tempoh berkenaan, banyak persoalan yang diajukan kepada mereka sehingga tiada jawapan yang dapat diberikan lagi.

Abdul Aziz berkata, apa yang lebih merungsingkan, SAR ini menu

pang di bawah surau Al -Hidayah sejak ia ditubuhkan pada Mac 1993 malah surau itu juga akan diubahsuai dalam masa terdekat untuk dijadikan bangunan baru.

Jelasnya, disebabkan faktor itu mereka sangat memerlukan bangunan baru untuk memastikan keselesaan murid tambahan pula murid semakin ramai saban tahun dan terkini SAR menerima hampir 100 murid berdaftar di sekolah tersebut.

Mahu jumpa Datuk Bandar

Bagi Penolong Kanan sekolah itu, Samsudin Samah berkata, pihaknya akan berjumpa dengan Datuk Bandar Ipoh, Datuk Roshidi Hashim untuk memohon mempercepatkan segala prosedur bagi pembinaan bangunan sekolah dalam kadar segera.

Menurut beliau, tempoh yang diambil sebelum ini sangat lama sehingga menimbulkan pelbagai persepsi negatif dan mencalarkan imej sekolah berkenaan.

“Kita juga berharap pihak surau dapat memberikan notis agar dapat dibawa kepada Datuk Bandar seterusnya menjadi satu bukti bahawa kami sememangnya mahukan bangunan itu dibina secepat mungkin.

“Jika pihak surau ingin meruntuhkan bangunan itu, kami harap mereka beri masa untuk kami cari bangunan lain untuk disewa buat sementara waktu.

“Tetapi faham-faham sahajalah kami kurang berkemampuan dari segi sumber kewangan,”katanya.

Surau uzur, mahu percepat pembinaan

Sementara itu, wakil surau, Mokhtar Badiuzaman berkata, perancangan untuk mengubahsuai surau tersebut memang sudah lama bagaimanapun kekangan kewangan membuatkan projek berkenaan tertangguh.

“Sekarang kami telah menerima peruntukan jadi perancangan itu akan diteruskan memandangkan bangunan surau itu telah reput dimakan anai-anai lagi pula, ramai jemaah yang mengadu tidak berupaya untuk menaiki tangga,”katanya.

Mokhtar berkata, sebelum ini pihak surau memang bercadang untuk menghantar notis bagaimanapun takut disalah anggap sebagai menghalau pihak SAR yang menumpang di bahagian bawah surau berkenaan yang dijadikan kelas sejak 20 tahun lalu.

Tambahnya, buat masa ini mereka akan memberikan tempoh selama 10 bulan bagi menyiapkan pembinaan bangunan sekolah baru dan berharap tempoh lanjutan itu diambil serius pihak SAR agar perancangan mengubahsuai surau itu dapat dilaksanakan kelak.

“Kami juga bertimbang rasa, jadi tempoh yang diberikan itu dapat digunakan sebaiknya pihak sekolah untuk membina bangunan baru. Jika asyik dilanjutkan tempohnya, bila pula kami hendak ubah suai surau, takut peruntukan kami ditarik,”katanya.

Kelewatan pembinaan bangunan sekolah itu turut mendapat maklum balas dari wakil syarikat konsultan yang terlibat, Kamal Mohammad menjelaskan terdapat beberapa masalah teknikal yang menyebabkan pembinaan bangunan itu tertangguh.

Menurutnya, pihaknya berhadapan masalah dengan Indah Water Konsortium (IWK) apabila terpaksa menghantar permohanan sebanyak tiga kali pada masa sama, kebenaran merancang pula tamat tempoh.

“Kami terpaksa membaharui kebenaran merancang namun pihak Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) telah membuat beberapa tambahan dalam pelan dan kami terpaksa menghantar semula dengan tambahan yang diperlukan,”katanya.

Kamal berkata, tender akan dibuka dalam masa terdekat dan kerja-kerja pembinaan akan dilaksanakan selewat-lewatnya pada bulan Mei 2013  dan dijangka siap dalam tempoh setahun mengikut keadaan cuaca dan beberapa faktor lain.

Beliau tidak menafikan kelewatan tersebut banyak menimbulkan masalah kepada pihak sekolah namun dia juga mengambil alih projek berkenaan di tengah jalan dan berharap selepas ini pembinaan sekolah tersebut akan berjalan lancar.

Isteri YB mohon cerai, dakwa suami kahwin kakak artisNIK MOHD RAFFIQ
5 Februari 2013
 Isteri YB mohon cerai, dakwa suami kahwin kakak artis
Mastura (depan) keluar dari kamar bicara sebaik kes tuntutan cerainya disebut di Mahkamah Rendah Syariah Dungun, pagi semalam.
DUNGUN - “Saya tidak boleh terima apabila gambarnya dengan isteri baru terpampang dalam majalah hiburan. Ia satu publisiti murahan dan tidak sesuai dengan jawatannya sebagai YB (wakil rakyat).
"Saya rasa tindakan beliau mengaibkan keluarga dan menjatuhkan imejnya dalam politik dan itulah punca saya memohon cerai ini."
Demikian pengakuan Mastura Othman, 47, yang mengemukakan permohonan cerai ke atas Adun Paka, Zakaria @ Ariffin Abdullah, 60, di Mahkamah Rendah Syariah Dungun, pagi semalam.
Mastura, isteri kedua Zakaria, ketika ditemui wartawan sebaik keluar dari kamar mahkamah selepas kesnya disebut berkata, beliau sebelum ini sudah bercerai dua kali, dan kedua-duanya difahamkan tidak didaftarkan dan permohonan cerai tersebut adalah kali ketiga bagi pasangan terbabit, yang berkahwin lebih 20 tahun lalu.
Mastura, yang hadir ke mahkamah berbaju kurung oren berkata, kali pertama beliau bercerai dengan suaminya ialah pada 27 April 2012, dan kali kedua pada 18 Ogos 2012, iaitu beberapa hari selepas Aidilfitri.
Beliau menjelaskan, permohonan cerai kali ketiga itu dilakukan atas kerelaannya sendiri kerana beliau amat kecewa dengan perbuatan suaminya yang didakwa menyiarkan kisah hubungannya dengan isteri terbaru dalam sebuah majalah hiburan keluaran Disember lalu.
Menyentuh soal kedudukan suaminya dalam politik apatah lagi menjelang pilihan raya umum yang mungkin agak terjejas ekoran tindakannya itu, Mastura berkata, beliau tidak mahu memikirkan masalah itu kerana apa yang lebih penting baginya sekarang ialah hala tuju diri dan anak-anaknya.
“Itu terpulang kepada dia. Dia yang mencipta segala masalah. Ia (atas) kerelaan hati sendiri. Kita pun dah tua, anak dah besar, baik fikir diri sendiri.
“Dia minta saya buat selepas pilihan raya, tapi saya rasa tak perlu tunggu, lalu saya buat laporan pada 23 Januari. Hari ini apabila kesnya disebut, dia tidak hadir,” katanya.
Menyentuh mengenai perkahwinan ketiga suaminya, difahamkan dengan kakak salah seorang penyanyi tersohor, Mastura mendakwa, beliau mendapat tahu suaminya berkahwin seorang lagi pada Jun lalu setelah menemui gambar wanita berkenaan dalam telefon bimbit suaminya.
Mastura, yang mempunyai tiga anak berusia antara 10 dan 21, hasil perkongsian dengan suaminya yang juga bekas Timbalan Ketua Umno Bahagian Dungun berkata, Zakaria mengaku wanita itu isteri terbarunya.
Hakim Mahkamah Rendah Syariah Dungun, Shamsudin Ngah, menetapkan 12 Februari depan sebagai tarikh sebutan semula kesnya.

21 maut serangan Abu Sayyaf di Sulu21 maut serangan Abu Sayyaf di Sulu
Tentera pembebasan berkumpul di Sulu sejak tiga minggu lalu.
MANILA - Keganasan antara puak pelampau di Filipina kembali tercetus selepas sekurang-kurangnya 21 maut dalam pertempuran antara militan Abu Sayyaf dengan kumpulan ekstremis negara itu di selatan Filipina, semalam.

Kelmarin , militan Abu Sayyaf membebaskan dua tahanan terdiri daripada petugas media warga Filipina.

Seorang komander Barisan Pembebasan Kebangsaan yang mempunyai perjanjian autonomi dengan kerajaan berkata, kumpulan Abu Sayyaf bertindak enggan menyerahkan kesemua tebusan warga asing yang ditawan sejak beberapa bulan lalu.

“Mereka terdiri daripada wartawan televisyen Jordan dan dua lelaki Eropah,” katanya.

Media tempatan melaporkan, lapan tentera Moro dan  13 militan Abu Sayyaf terbunuh dalam pertempuran di hutan wilayah Patikul, Sulu.

“Beratus pejuang bersenjata Pembebasan Kebangsaan berkhemah di hutan itu sejak tiga minggu lalu untuk membebaskan kesemua tahanan yang diculik, tetapi jumlah keseluruhannya belum diketahui termasuk mangsa yang cedera,” menurut laporan itu. - AP

Presiden Iran mahu jadi angkasawan pertama

TEHERAN - Presiden Mahmoud Ahmadinejad berkata beliau sedia mengambil risiko menjadi manusia pertama dihantar ke angkasa lepas oleh Iran.

“Saya bersedia menjadi rakyat Iran pertama dihantar ke angkasa lepas dan mengorbankan diri saya bagi saintis negara kita,” katanya kepada media rasmi negara itu, semalam.

Iran minggu lalu berjaya menghantar monyet ke angkasa lepas sekali gus mencatat kejayaan kepada negara itu dan berhasrat menghantar angkasawan sebenar dalam tempoh lima atau enam tahun akan datang.

Monyet yang dikenali sebagai Pishgam itu dilaporkan mengembara sejauh 120 kilometer dan selamat kembali ke bumi.

Pelancaran itu turut mencetuskan kebimbangan Barat mengenai program angkasa lepas Iran kerana teknologi roket mereka berpotensi digunakan bagi peluru berpandu balistik pada peledak nuklear.

Pegawai angkasa Iran juga berkata, mereka akan melancarkan sebuah roket yang lebih besar bagi menghantar haiwan yang lebih besar sebelum menghantar manusia ke angkasa lepas.

Beberapa pengguna laman sosial Twitter ada memberi respons terhadap hasrat Mahmoud yang didakwa hanya bermotifkan politik.

Salah seorang pengguna Twitter, @heyitsuban membalas 'Tweet' yang dikemas kini oleh Senator Amerika Syarikat, John McCain yang berbunyi, “Wow, itu hanya cara bagi meningkatkan wacana politik semata-mata."

Sebelum itu, McCain mengemas kini status Twitternya dengan berkata, “Jadi Mahhmoud mahu menjadi rakyat Iran pertama ke angkasa lepas, tetapi mengapa tidak dikatakan dari minggu lepas?”

ENDS

Ketua pemberontak Mali berjaya ditangkap
5 Februari 2013
Ketua pemberontak Mali berjaya ditangkap
Kerajaan Perancis menghantar tenteranya dalam membantu menghapuskan kumpulan pemberontak
BAMAKO - Pemimpin ketiga kumpulan bersenjata yang menawan wilayah Timbuktu dalam utara Mali sejak minggu lalu, Mohamed Moussa Ag Mouhamed disahkan ditahan berdekatan sempadan Algeria, semalam.

Menurut sumber keselamatan Mali, penangkapan Mohamed Moussa berlaku di utara bandar Kidal iaitu kubu terakhir pemberontak yang mengawal utara negara selama 10 bulan sebelum pasukan ketenteraan Perancis melancarkan operasi pada 11 Januari lalu.

"Pemimpin nombor tiga pergerakan Ansar Al-Dine ini adalah individu yang berperananan menyemai keganasan, mengarahkan hukuman potong tangan dan menyokong amalan syariah secara tegas," kata pegawai daerah Kidal, Abdoulaye Toure.

Mereka pecaya penangkapan turut dibantu pergerakan pemisah Tuareg iaitu Pergerakan Pembebasan Kebangsaan Azawad (MNLA) atau kumpulan serpihan Ansar Al-Dine, Pergerakan Islam Azawad (MIA).  - Al-Jazeera

Penembak tepat terhandal AS ditembak mati
5 Februari 2013
 Chris Kyle
Chris Kyle
WASHINGTON - Penembak tepat paling merbahaya di Amerika Syarikat (AS) akhirnya maut ditembak, kelmarin

Bekas tentera elit AS, SEAL, Chris Kyle, 38, mati ditembak di pusat menembak di Texas.

Jurucakap polis berkata, siasatan mendapati terdapat kesan serangan terhadap mangsa selain tembakan.

“Seorang suspek ditahan bagi membantu siasatan,” katanya.

Kyle pernah berkhidmat di Iraq dan sepanjang berkhidmat beliau  pernah membunuh 160 orang sekali gus menjadikannya penembak tepat paling berbahaya dalam sejarah AS. - Reuters

Turki kutuk Israel
5 Februari 2013
Turki kutuk Israel
Sumber barat melaporkan serangan udara mengenai kumpulan konvoi bersenjata anti-pesawat Syria.
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
ANKARA - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mengutuk tindakan Israel dengan menggelar mereka pencetus keganasan negara dan pelanggar undang-undang antarabangsa selepas tentera Zionis melancarkan serangan udara di Syria.

"Mana-mana pihak tidak seharusnya beranggapan Israel akan berbuat baik. Seperti kita tahu, kerajaan rejim Zionis itu memiliki mentaliti pencetus keganasan negara," kata Erdogan.

Erdogan berkata demikian selepas Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak mengesahkan tenteranya telah melancarkan serangan bom yang menyasarkan kompleks ketenteraan di pinggir Damsyik, Rabu lalu.

"Kita tidak boleh menerima pencabulan dilakukan Israel. Kerajaan Zionis telah melanggar undang-undang antarabangsa," katanya.

Selain Turki, kepimpinan Majlis Keselamatan Kebangsaaan Iran, Saeed Jalili turut menyelar serangan tersebut dan berkata,  negara Islam dunia tidak akan sesekali membenarkan serangan serupa berulang di Syria.

Sementara itu di Damsyik, Presiden Bashar Al-Assad turut mendakwa Israel cuba menggugat kerajaan Syria dengan melancarkan serangan udara ke atas pangkalan penyelidikan tenteranya.   - Al-Jazeera

Presiden Iran tuduh keluarga speaker Parlimen rasuah
5 Februari 2013
Mahmoud Ahmadinejad
Mahmoud Ahmadinejad
DUBAI - Presiden  Mahmoud Ahmadinejad menuduh keluarga speaker Parlimen negara itu terlibat dalam rasuah, sekali gus merancakkan permusuhan kedua-dua pemimpin yang berpengaruh itu ketika Teheran sedang bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya.
Dipetik Reuters, ketika berucap di Parlimen dalam mempertahankan salah seorang menterinya daripada tindakan pendakwaan, Mahmoud memainkan rakaman perbualan melibatkan abang speaker, yang menurutnya menggambarkan keseluruhan keluarganya  terlibat dalam rasuah.

Speaker Ali Larijani dilihat akan mencabar Mahmoud dalam pilihan raya Jun ini.

Bagaimanapun rasuah kewangan dijangka bakal menjejaskan usahanya mencabar Mahmoud.

Mahmoud memainkan rakaman perbualan antara Saeed Mortazavi, seorang bekas pendakwa raya, dan Fazel Larijani, saudara terdekat speaker bagi membuktikan keluarga Ali terlibat sama dalam usaha mengaut keuntungan ekonomi bagi kepentingan
sendiri.

Mahmoud juga berkata yang Fazel menggunakan pengaruh adik-beradiknya bagi menghapuskan apa saja halangan dalam perniagaan.

"Ini merupakan audio dan video, di dalam pita ada lagi perbualan yang lebih jelas," kata Mahmoud.

Ali menyerang balik kenyataan Mahmoud sambil berkata, dakwaan presiden itu tidak berasas.

"Masalahnya presiden sendiri tidak tahu menilai dan tidak menunjukkan tingkah laku yang sewajarnyan," kata Ali.

"Tetapi tidak mengapalah, jika presiden memainkan pita itu, ia sebenarnya lebih baik kerana rakyat mampu menilai dan memahami watak sebenar presiden mereka," tambahnya.

 "Saya juga  bukan orang pertama yang akan diserang oleh individu-individu seperti Mafia," katanya lagi.

Abdul Kader Mullah dijel seumur hidup
5 Februari 2013
DHAKA - Perbicaraan membabitkan pemimpin parti Islamis utama Bangladesh, Abdul Kader Mullah memutuskan beliau bersalah kerana melakukan jenayah perang pada tahun 1971.

Abdul Kader merupakan ahli Jamaat-e-Islami, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup walaupun menafikan semua tuduhan ke atas dirinya.

Perbicaraan mencetuskan bantahan daripada penyokongnya yang menuduh kerajaan mempunyai agenda politik.

Beribu-ribu penyokong Abdul Kader berarak semalam menuntut supaya pemimpin mereka itu dibebaskan.

Difahamkan berlaku pertempuran di antara polis dengan penunjuk perasaan manakala agensi berita AFP memetik polis turut melepaskan peluru getah bagi menyuraikan keadaan.

Dianggarkan kira-kira tiga juta terbunuh dalam insiden tersebut.

Peguam utama pemimpin itu, Abdul Razzaq menyifatkan tribunal yang dikenakan ke atas anak guamnya sebagai cubaan memburu ahli sihir.

Bulan lalu, bekas pemimpin parti itu, Abul Kalam Azad juga didapati bersalah dalam lapan tuduhan jenayah perang dan dijatuhi hukuman mati.

Aktivis remaja Pakistan pulih selepas pembedahanMalala Yousufzai
Malala Yousufzai
LONDON - Aktivis remaja Pakistan, Malala Yousufzai kini berada dalam keadaan stabil selepas menjalani pembedahan membaiki tengkorak dan pemulihan telinga bagi membantunya mendengar di Hospital Queen Elizabeth.

"Kedua-dua pembedahan berjaya dan ketika ini Malala sedang menjalani proses pemulihan di hospital. Pasukan perubatannya turut sama membantu dalam proses pemulihan kesihatan gadis itu," menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak hospital.

"Gadis itu juga sudah mula sedar dan mahu bercakap dengan keluarga dan kakitangan hospital yang merawatnya" menurut kenyataan itu lagi.

Sumber rasmi memberitahu Malala akan terus berada di hopsital berkenaan sehingga keadaannya benar-benar pulih.

Malala menjalani lima jam pembedahan Sabtu lalu selepas ditembak oleh Taliban di kepala dan leher Oktober tahun lalu kerana memperjuangkan hak anak gadis mendapatkan pelajaran di Pakistan.

Minggu lalu doktor memberitahu terpaksa menggunakan kepingan titanium bagi menampal tengkorak Malala dan menggunakan teknik implan bagi memperbaiki pendengaran kiri Malala.

Menurut doktor, kepingan titanium itu sangat diperlukan bagi menampal di bahagian tengkorak Malala yang kira-kira sebesar tapak tangan.

Gadis berusia 15 tahun itu menjadi simbol antarabangsa selepas kejadian tembakan oleh Taliban itu di atas semangatnya yang memperjuangkan hak pendidikan bagi kanak-kanak perempuan di Pakistan.

Gadis itu menulis blognya sendiri mengenai kepentingan pendidikan bagi kanak-kanak perempuan.

Sebelum ini Taliban mengharamkan kanak-kanak perempuan Pakistan menghadiri sebarang kelas dan mengugut membunuh bagi sesiapa yang mengingkari arahan tersebut.

Rampas Tanah Nyawa Bakong.

Asalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera..

Ini ada lah suatu tragedi yg pernah berlaku sikit masa dulu... Tragedi kerajaan malaysia merampas tanah iban dgn kekerasan di bumi Sarawak..

Membawa senjata api menghalau penduduk asli demi tembolok syarikat sawit & kroni politik barisan nasional...

Rakyat iban kampung telah di tembak dan cuba disembunyikan kekejamannya oleh kerajaan kita... Inilah malaysia negara tercinta...

Tragedi ini sebenarnya berlaku dlm lingkungan tahun 1997.. di sarawak perjuangan mereka adalah perjuangan mempertahankan tanah wilayah adat.. perjuangan mereka ini berterusan sehingga ke hari ini.

Dalam tragedi bakong.. puncanya ialah beberapa syarikat ladang kelapa sawit tiba2 dtg dan memusnahkan kawasan tanah orang iban... masyarakat iban yg tinggal di rumah panjang masih mempunyai akal yg waras.. mereka membuat laporan polis..


Tapi... tak ada apa2 tindakan dari polis... masyarakat iban masih tak berputus asa.. ketua rumah panjang mereka menulis surat pula pada jabatan2 kerajaan yg berkaitan utk mintak tolong... tapi masih hampa... tanah wilayah iban masih terus di sodok oleh syarikat sawit...


Sebulan mereka bersabar... langsung tak ada siapa yg peduli.... akhirnya masyarakat iban berbincang sesama mereka... mereka bertindak merampas jentera korek yg sedang sedap meratah hutan di tanah iban... Kunci jentera kemudiannya masyarakat iban serahkan pada polis yg pernah memekakkan telinga pada report yg mereka pernah buat...


Lantaran dari kejadian itu.. syarikat sawit berjumpa dgn masyarakat iban untuk mintak balik jentera mereka.. masyarakat iban tak nak bagi... syarikat sawit buat report polis...

Pada pertengahan disember 1997... satu trak polis datang ke rumah panjang iban... polis rupanya menjadi barua pada syarikat sawit... polis datang nak tuntut jentera yg di rampas masyarakat iban.. perbincangan di buat.. masyarakat iban mahu syarikat sawit berhenti dari merampas tanah mereka sebagai syarat... masyarakat iban tak nak bagi semula jentera syarikat sawit selagi syarat ini tidak di penuhi.. polis balik dgn tangan kosong...


Pada esok harinya... 19 Disember 1997... polis datang lagi... masyarakat iban ini suatu masyarakat yg sgt baik pada tetamu.. mereka mengadakan satu upacara tradisi menyambut tetamu.. mereka yakin polis datang untuk berbincang hal tanah mereka.. mereka berkumpul di luar rumah panjang.. melakukan upacara adat mereka.. mereka tersenyum sesama mereka.. mereka harap polis datang untuk bersetuju dengan syarat mereka..

Rupanya pasukan Police Field Force yg datang siap bersenjata api berat.. sampai m16 pun dibawak sama... berpakaian seragam mereka tapi tanpa no pengenalan mereka... polis datang berniat untuk menangkap ketua rumah panjang iban dan lain2 iban yg terlibat....


Banggau ak Andop adalah ketua rumah panjang yg mereka kehendaki... Banggau juga adalah org yg sama buat report pada polis hal tanah iban yg di tarah.. Banggau juga org yg sama menulis pada jabatan2 kerajaan mengadukan hal tanah iban..


Polis menyerbu untuk menangkap semua iban yg ada di situ.. ramai iban yg cuba mengelak... ketua operasi polis mengeluarkan arahan tembak.. tanpa sebarang amaran dari polis... jugak tak ada tembakan amaran.. tiga iban di tembak... iban yg lain pula di hadiahkan pukulan belantan polis... tak lupa juga sepak terajang dari polis... ramai yg di tangkap pada hari itu...


Beberapa hari selepas itu.. Salah seorang iban yg ditembak iaitu Enyang ak Gendang.... mati... Di hospital.. dgn peluru yg masih tertanam dalam kepalanya... Di bunuh oleh polis yang... mengaku melayu... mengaku islam... bernama koperal Hussaini bin Sulong...


Sekian dulu untuk kali nih...
Sebar2kan... Terbaik dari Astana Kandis...

-kandis-http://astanakandis.blogspot.com/2013/02/rampas-tanah-nyawa-bakong.html

Rakyat Sabah pula mesti berazam dan buktikan agar rakyat sabah juga mempunyai SUARA untuk menang.

Penjawat awam sudah selesai krusus untuk menghadapi PRU13..

Rakyat Sabah pula mesti berazam dan buktikan agar rakyat sabah juga mempunyai SUARA untuk menang.

p/s: PEMBUBARAN PARLIMEN SUDAH DI KENAL PASTI DI ANTARA 22/23hb FEBUARI 2013.
 

SIAPA YANG MENGHALALKAN PTI DI SABAH ?

Syria

#Syria: He is trying and looking for the angel's soul maybe each one is in a different worlds now, one of them is still struggling, and another inspires our orphan revolution.

Homs

#Homs: Al Assad's forces who are stationed in the ancient Homs Castle are shelling the civilians' houses.
http://www.youtube.com/watch?v=BFlK-wJ5HF4&feature=youtu.be

Homs

#Homs: Ar Rastan: Shelling onto the city of Ar Rastan.
http://www.youtube.com/watch?v=YQ39okhEXcQ&feature=youtu.be

Homs

#Homs: Eastern Al Bowydah: Martyr Moustafah Al Bakar 17 years old, he died of shrapnel of unexploded cluster bomb which exploded while he was walking.

Syria: From Our history

#Syria: From Our history: 
Mr. President Shoukri Al Kowatli hadn't bodyguards.
Once upon a time he came to Homs city after graduation party of officer from Military Collage, the presidential motorcade consisted of one car; the children was swimming in Orontes River near the restaurant, when they saw the car they hurried to the car and Mr.President hugged and kissed them.
Syria was the destination of civilization before Al Ba'ath Party and Al Assad family.

Homs

#Homs: The northern countryside: Al Zafaranah: Martyr little girl Malak Al Shamouti, Rest In Peace. 
http://www.youtube.com/watch?v=xELZOqntl6w&feature=youtu.be

Made In Aleppo

#Syria: Made In Aleppo :)

Homs

 Events in #Jobar and #Sultaniyeh districts and #Kafrayah village in Homs - 3/2/2013
10th day of ongoing military campaign - 1 martyr fell - tens wounded


For the 10th day in a row, the regime's forces continue to extensively bombard the districts of Sultaneyyeh, Kufrayah, and Jobar using warplanes, helicopters, and mortars. Activists were able to film the bombardment, airstrikes, destruction and the smoke billowing from the houses on fire.
http://youtu.be/mwxPpcocp8k 
http://www.youtube.com/watch?v=VJfgAeE38Cs&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=eOcuHc7P2eU&feature=youtu.behttps%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D488460834523360&set=a.232721470097299.51488.222839144418865&type=1&theater (minaret of Nouri Hameesh mosque destroyed)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=488406964528747&set=a.232721470097299.51488.222839144418865&type=1&theater 

--------------

* Martyrs documented:

- Abdul Rahman Al Sayyed / from Jobar / succumbed to the wounds he sustained due to the bombardment a few days ago.

--------------

--Civilians wounded in makeshift hospital:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=453407858047322&set=a.432510943470347.101135.421250234596418&type=1&theater 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=453391284715646&set=a.432510943470347.101135.421250234596418&type=1&theater 


Electricity and water have both been cut off for the past few days. Food is extremely scarce and each person has one meal per day only.
The bombardment is still on, targeting these districts indiscriminately.

Syria

#Syria: #Aleppo: Between the rubble of His House, He Said:" Freedom"

Al Assad's family and Syrian people

Al Assad's family and Syrian people.
The Syrian society consists of many religions and nationalities, religions: Muslims:" Sunni, Alawi, Shia, Dorzi, Ismali, and Ja'afari (Sect From Shia or Shia of Syria). Christians: "Syriac, Orthodox, Catholic, protestants, Roman, Assyria, and Chaldeans" and other religions and sects. Nationalities: "Arab, Kurd, Turkmen, Armenian, Circassians, and Dagestan".
Before 1963 "Al Ba'ath party":
All people in Syria believed in Syria and civilization, all people were subjected to laws even the president, Mr. Faris Al Khouri (Rest In Peace) was the first Prime minister of Syria, he was Christian, and all Syrian people respected him.
The minarets of Khalid Ibn Al Walid Mosque were built by Christian man who his family name was Khouzam.
After the unity with Egypt 1958 X-president Jamal Abdo Al Nasir was trying to restructure the army depending on religions.
X- President Amin Al Hafiz restructured the army depending on religions; he was member in Al Ba'ath party.
Hafiz Al Assad:
He recruited many Alawi people in the Syrian army and in the governmental foundations, and after Hama massacre he used the religions in Syria for keeping his regime, for instance: 1982 in Al Hamidiah neighborhood in Homs, some regime's mercenaries wore Hijab and nikab and sprinkled the Christian women by Acid (Na OH), they did that for provoking the hate between Muslims and Christian.
Hafiz Al Assad used his sect for protecting his regime.
Bashar Al Assad:
He uses the religions as his father did, especially his sect and Shia, the regime during the revolution is always trying to provoke civil war, especially in Homs for instance: before one year the regime tried to provoke clashes between Bab Al Sba'a people and other Alawi neighborhoods; mercenaries threw three bodies on the Alawi neighborhood and published rumor: " Alawi people hit two Sunni women".
Iran helps Bashar Al Assad in his dirty policy, and the regime and Iranian regime are trying to recruit the Shia people in the civil war depending on sectarian loyalty. 
Viva Syrian people, Syria is like a rainbow, if the rainbow had one color they poets wouldn't notice it.
This Church was Shelled by Al Assad's troops.

Sedarlah wahai bangsaku, siapakah yang selama ini mengkhianati bangsa melayu.Sedarlah wahai bangsaku, siapakah yang selama ini mengkhianati bangsa melayu.

Ini semua adalah kerana ramai dari kita selama ini menyokong UMNo dan mengundi BN. Ingatlah undi BN adalah undi yang membawa padahnya. Ianya terbukti melalui pelbagai penyelewengan dan pengkhiantan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNo dalam menghapuskan kepentingan melayu termasuklah yang dipaparkan dan tertera dalam gambar dibawah ini

Apakah pemberian Kad Pengelanan Sementara kepada pendatang haram ini merupakan kemuncak episod bersiri penipuan UMNO/BN keatas rakyat Sabah sebelum PRU-13 nanti ?

 Apakah pemberian Kad Pengelanan Sementara kepada pendatang haram ini merupakan kemuncak episod bersiri penipuan UMNO/BN keatas rakyat Sabah sebelum PRU-13 nanti ?

Mungkinkah golongan yang memegang dokumen ini, akan tersenarai sebagai pengundi dalam pilihanraya ini kelak? Berdasarkan kepada cadangan kerajaan UMNO/BN memberi kelayakan mengundi kepada mereka yang telah bermastautin selama 5 tahun keatas di Sabah.
 

KONSPIRASI MEMBANGKRAPKAN MAS
Kebanyakan syarikat-syarikat milik kerajaan merupakan lubuk bagi pemimpin Umno untuk membuat duit. Itu sebab mengapa ramai orang suka menjadi wakil rakyat BN atau pemimpin parti sebab ganjaran lumayan menunggu mereka dalam syarikat-syarikat milik kerajaan. (GLC).


Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) adalah salah satu daripada GLC yang sering digunakan untuk menyapu duit rakyat. Sejak penubuhannya MAs selalu kerugian sebab ianya digunakan untuk membantu ahli politik Umno. Bila rugi, duit rakyatlah akan digunakan untuk menampung kerugian mereka.
Begitulah juga setiap kali MAS mengalami kerugian, maka kerajaan akan menanggung kerugian tersebut. Setiap kali kerugian juga, maka Lembaga Pengarah MAS akan bertukar tangan, tapi akhirnya tetap juga rugi sebab campurtangan politik.Banyak skandal yang melibatkan MAS sekarang ini tapi cuba ditutupkan oleh media kerajaan. Penggabungan MAS-Air Asia gagal. Apa tujuan penggabungan itu dibuat dan mengapa ia gagal.


Penggabungan MAS-Air Asia digagalkan oleh Mahathir. Mahathir tidak mahu MAS jatuh ketangan Tony Fernandez, sebaliknya mahukan anak-anaknya menguasai MAS. Dan untuk mengelakkan Tony mengambil tindakan terhadap kegagalan penggabungan MAS-Air Asia, maka mereka memfaraidkan keuntungan MAS.Sekarang, Tony sudah tidak terlibat dengan MAS, dan MAS akan perlahan-lahan diambil alih oleh anak-anak Mahathir melalui San Miguel. Sementara itu, beberapa pakej penerbangan yang sebelumnya dikendalikan oleh MAS, sekarang diserahkan kepada Air Asia.Tak lama lagi, MAS akan bangkrap dan akhirnya akan diambil alih oleh San Miguel. Kerajaan dah tak ada duit nak bail-out MAS. Tabung Haji dah kering. Duit KWSP pun dah susut sehinggakan kita nak keluar duit kena tunggu umur 60 tahun. Tony Fernandes akan membawa Air Asia lari ke Indonesia, manakala MAS yang dikuasai oleh San Miguel akan menguasai sistem penerbangan Malaysia.

Beberapa tindakan sedang dilakukan secara perlahan oleh Mahathir.

Awal Julai yang baru lalu, MAS telah menandatangani perjanjian untuk membeli minyak pesawat A380nya daripada Petron…sebuah syarikat milik San Miguel yang dikuasai oleh anak Mahathir. Petron pula sebelum ini telah mengambil alih Esso dari Esso(M).


Mengapa MAS tidak membeli minyak pesawatnya dari Petronas sebaliknya dari Petron? Sebab MAS mahu mengkayakan Petron. Sedikit demi sedikit, Petron akan menguasai MAS.


Logo dan warna MAS sekarang sudah ditukar supaya sejajar dengan warna rasmi San Miguel. Perhatikan evolusi logo MAS.


Mengapa warna dan logo MAS ditukar kepada warna biru muda? Apa persamaaan dengan warna rasmi San Miguel?


Pengendalian pesawat A380 sekarang sudah dikuasai oleh San Miguel, anak Mahathir. Apa pula habuan untuk Tony Fernandes?


Roslina Shamsuddin Truly right. Semasa situasi kewangan dunia bergolak beberapa tahun lepas sehinggalah sekarang, semua majalah ekonomi yang saya baca seperti TheEconomist, BusinessWeek, Money, Forbes, Entrepreneur, dll melapurkan bahawa Singapore Airlines, Cathay Pacific, Thai Airways Qantas mencapai keuntungan melebihi MAS. 

Semua penerbangan itu datang dari negara yang lebih kecil dari Malaysia. Bagaimana MAS satu penerbangan yang pernah mencatat keuntungan dan terkenal dengan segala pencapaian dalam dunia penerbangan dimana memenangi banyak "awards" seperti "Best Cabins Service", "Best Airlines Food" "Best Economy Cabins" pada suatu dulu menjadi "Worst Airlines" of the year? sedangkan Air Asia yang baru bertapak hanya beberapa tahun sudah mencapai keuntungan berlipat kali ganda almost every year since its first year? 


Pelik tak? Dalam melapurkan ianya hampir bangkrap (tak boleh selamat dan diselamatkan lagi walaupun selepas mengambil duit dan harta hasil titik peluh rakyat Malaysia) tapi boleh beli Airbus A380. Tak ke pelik tu?


Roslina Shamsuddin Rakyat Malaysia kena banyak membaca lapuran sah dari majalah luar negeri. Tingkatkan bahasa Inggeris anda. UMNO membodohkan rakyat Malaysia dengan Menterinya memberitahu Bahasa Inggeris tak penting, Ini Negara Malaysia, kita menggunakan Bahasa Malaysia. 

Memanglah BM itu bahasa ibunda. Tak boleh dinafikan. Lihat sahaja rakyat Jepun, Taiwan, Korea. Bahasa ibunda diutamakan tetapi Bahasa Inggeris dipertingkatkan. So rakyat mereka dan negara maju sebab kerajaan mereka tidak membodohkan rakyat. Tidak bagi Kerajaan UMNO/BN - di depan cakap lain dibelakang lain.

UNDILAH BN. INI ADALAH KERANA KERAJAAN BN ADALAH KERAJAAN YANG ADIL DAN BERTIMBANG RASA TERHADAP RAKYAT TIDAK KIRA PARTI!


Tak percaya? commonlah. Ini buktinya!

********

GURU TERPAKSA TIDUR DALAM KERETA KERANA DITUKAR DENGAN TERGESA-GESA 

Khairil Abdul Rahim, 02 Feb 2013 


BERA: Seorang guru terpaksa bermalam dalam kereta akibat ditukarkan secara tergesa-gesa dari sebuah sekolah di Temerloh ke sini oleh pihak Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Pahang yang didakwanya tidak berperikemanusiaan.

Azman Mohd Nazir, 40, berkata beliau ditukarkan ke Sekolah Kebangsaan Felda Mayam dari Sekolah Kebangsaan Paya Pulai, Temerloh dan diminta mendaftar diri ke sekolah barunya pada 16 Januari tapi surat arahan dari JPN itu hanya dapat ke tangannya pada 18 Januari.

“Akibat pertukaran secara tergesa-gesa dan tidak berperikemanusiaan ini, saya terpaksa tidur dalam kereta kerana belum ada kediaman. Tak larat kalau nak berulang-alik dari rumah sejauh 140 kilometer sehari,” katanya ketika ditemui setelah menerima laporan orang ramai.

Katanya, beliau kesal arahan pertukaran dibuat dalam keadaan tergopoh-gapah sehingga guru di sekolah barunya yang sepatut digantikannya, belum berpindah lagi kerana belum mendapat surat tukar.

Tambahnya, sedangkan guru di sekolah lama tempat beliau mengajar masih belum diganti guru baru.

“Yang ruginya ialah murid-murid yang sepatutnya dapat pelajaran yang sempurna. Tetapi oleh kerana saya menjadi seperti kambing hitam, murid-murid pula terbabit sama menjadi mangsa,” katanya yang merupakan guru prasekolah.

Katanya, di sekolah Paya Pulai (sekolah lamanya) selama dua tahun, beliau telah menyiapkan banyak bahan bantu mengajar.

“Saya juga banyak peranan dan sumbangan sebagai guru aset sekolah, guru penyelaras kelas prasekolah, jurulatih catur, guru pembimbing pelatih praktikal, AJK projek perintis I-Think sekolah dan AJK PIBG,” ujarnya.

Ditanya sebab pertukaran, Azman beliau tidak menolak disebabkan faktor politik memandangkan beliau tidak mempunyai masalah moral tetapi mengakui aktif bersama program-program PAS.

Baginya, pertukaran secara tergesa-gesa itu satu penganiayaan dan salah guna kuasa kerana diarah berpindah secara tidak bertamadun.

“Saya masih pegang keratan akhbar kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran (Datuk Fuad Zarkashi) yang mengatakan pertukaran mengejut akan dikaji semula dan akan pastikan lebih jelas supaya prosedur difahami lebih jelas.

“Prosedur biasa pertukaran hanya dua kali setahun iaitu bulan Jun dan Disember,” katanya.

Beliau mengakui banyak kali ditukar sekolah sejak berkhidmat sebagai guru dipercayai atas sebab politik. Tetapi baginya, aktiviti politik dilakukannya di luar waktu bertugas dan beliau tahu sempadan antara tugas berkhidmat sebagai guru dan tugas sebagai ahli parti.

“Sekarang saya terpaksa tidur dalam kereta. Mujurlah PAS Cawangan Mayam bermurah hati mempelawa saya tidur di markas pada masa akan datang,” katanya.

Azman yang belum berumah tangga, berkata beliau menjaga ayahnya yang tinggal bersendirian di Taman Sri Semantan Temerloh. Apabila ditukarkan, jiwanya merasa sedikit tertekan.

Turut sama menziarahi Azman ialah Timbalan Yang Dipertua PAS Kawasan Bera Musaniff Abdul Rahman dan Setiausaha PAS Kawasan, Mohd Wali Ahmad.**********tak percaya lagi? Tak tahulah nak kata apa lagi. 

Yang pastinya apabila dah kantoi, maka katanya "ini semua fitnah!" 

Zionis rancang zon penampan di SyriaDamsyik: Tentera Israel dipercayai merancang membuat pangkalan yang menjadi zon penampan dalam wilayah Syria bagi menghadapi serangan musuhnya.

Sumber dalaman regim Zionis itu berkata, rancangan berkenaan dijangka dilaksanakan apabila Bashar al-Assad tidak lagi menjadi Presiden Syria.


“Tel Aviv bimbang berdepan serangan dari luar kawasannya,” katanya.

Sumber itu berkata, melalui zon penampan itu, Israel mampu melihat potensi serangan lebih awal.


Katanya, wilayah dirancang itu terletak 16 kilometer di Bukit Golan.


“Dua briged infantri dan batalion kereta kebal akan ditempatkan di pos yang diletak di beberapa wilayah Syria,” katanya. Kelmarin, Bashar mendakwa, Israel cuba melemahkan Syria dengan serangan udaranya minggu lalu. Bashar juga berkata, serangan itu membuktikan Israel bekerjasama dengan negara asing bagi memerangi Syria. - Agensi

Israel tahan 20 anggota Hamas

Wanita Palestin memegang gambar anggota keluarga mereka yang ditahan tentera Israel dalam satu tunjuk perasaan mendesak pembebasan mereka di Nablus semalam. - Foto APWanita Palestin memegang gambar anggota keluarga mereka yang ditahan tentera Israel dalam satu tunjuk perasaan mendesak pembebasan mereka di Nablus semalam. - Foto AP Ramallah: Tentera Israel menahan lebih 20 anggota kumpulan pergerakan Hamas, termasuk tiga Ahli Parlimen dalam satu serbuan awal pagi semalam di Tebing Barat, kata pihak berkuasa Hamas.

Tentera Israel mengesahkan penahanan itu namun tidak menjelaskan lanjut.
Pegawai Hamas yang enggan dikenali berkata, penahanan itu berlaku awal pagi di seluruh jajahannya. Salah seorang yang ditahan adalah Ahli Parlimen yang bertanggungjawab dalam rundingan penyatuan antara Hamas dan Fatah, katanya.Hamas dalam kenyataannya berkata tiga Ahli Parlimennya, Ahmed Attoun, Hatem Qafisha dan Mohammed al-Talhad, ditahan pada awal pagi, selain beberapa pemimpin tempatan Hamas.

Ini adalah tindakan jenayah yang tidak akan mampu menghentikan perjuangan mereka. Kami dalam pergerakan Hamas mengutuk sekeras-kerasnya kempen penahanan tanpa perbicaraan puluhan pemimpin Hamas, kata kenyataan itu.

Seorang jurucakap tentera Israel enggan mengesahkan jika ahli perundangan Hamas itu ditahan dan tidak menyebut nama atau mengapa mereka ditahan.
Dua puluh lima rakyat Palestin ditahan, 23 daripadanya anggota Hamas, katanya.

Hamas, yang dianggap organisasi pengganas oleh Israel, Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, menang Pilihan Raya Parlimen Palestin pada 2006.

Rakyat Palestin terbahagi dua sejak Hamas menakluk Gaza pada 2007, menyingkirkan tentera Fatah diketuai Presiden Palestin Mahmoud Abbas dalam satu pertumpahan darah.

Pelbagai cubaan untuk mencapai perjanjian penyatuan antara dua kumpulan Palestin itu tidak berjaya setakat ini.

Israel menganggap Hamas sebuah organisasi pengganas kerana ia melakukan serangan maut, termasuk serangan bunuh diri ke atas orang awam Israel.
AP

Abu Sayyaf, MNLF bertempur 
Manila: Militan Abu Sayyaf semalam bertempur dengan sebuah kumpulan pemisah lebih besar Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) menyebabkan sekurang-kurangnya 22 pemisah terbunuh di selatan Filipina, kata polis.

Panglima MNLFyang mempunyai perjanjian autonomi dengan kerajaan, Khabir Malik berkata kumpulannya bertempur dengan kumpulan bersenjata Abu Sayyaf kelmarin selepas militan terbabit enggan membebaskan beberapa tebusan asing yang ditahan dalam hutan selama beberapa bulan, termasuk seorang wartawan televisyen Jordan dan dua lelaki Eropah.
Militan hanya membebaskan dua tebusan warga tempatan yang ditemui polis Sabtu lalu.

Lapan pemisah Moro dan sekurang-kurangnya 14 militan Abu Sayyaf terkorban dalam pertempuran di kawasan pergunungan wilayah Sulu, bandar Patikul, di mana beratus pejuang bersenjata MNLF berkumpul sejak tiga minggu lalu untuk memberi tekanan kepada militan agar membebaskan mangsa yang diculik dan menamatkan aktiviti keganasan

Tiada sebarang maklumat mengenai nasib dan apa yang terjadi kepada tawanan Abu Sayyaf ketika pertempuran itu, kata ketua polis wilayah Sulu, Superintendan Antonio Freyra.

Pertempuran itu reda semalam selepas kumpulan Abu Sayyaf berpecah kepada kumpulan kecil dengan satu kumpulan besar dilihat melarikan diri dari Patikul ke bandar berhampiran.

Namun Freyra berkata pertempuran mungkin meletus lagi.
Ia adalah pertumpahan darah pertama antara dua kumpulan pemisah, yang wujud bersama selama bertahun dan ketika itu disyaki bekerjasama melakukan penculikan dan menyokong antara satu sama lain dalam pertembungan menentang tentera kerajaan di wilayah dikuasai penduduk Islam, Sulu.

Khabir berkata kumpulannya mengambil inisiatif membebaskan tebusan untuk membantu kerajaan membersihkan imej Sulu, di mana Abu Sayyaf melakukan pengeboman maut, menculik dan memenggal terutama pada awal 2000.
AP

SYRIA

SYRIA !! YA ALLAH!!!!!!!!!!!!

CHILDREN BABIES OF AHLUL SUNNAH IN SYRIA KILLED ONLY BECAUSE THEY ARE AHLUL SUNNAH!!!!!!!!!!

ASSAD KUFAR ALAWITE SHIA FORCES ARE WORSE THAN YAHOUD !!!!!!! WORSE THAN THE CRUSADERS!! WORSE THAN THE MONGOLS AND TARTARS!!!

Syria

Syria # Aleppo......Assad airstrikes the homes and cities of ahlul sunnah, Bodies of children found under the rubble!!!!

THIS IS WHAT IS HAPPENING TO THE AHLUL SUNNAH OF SYRIA BY THESE KUFAR ALAWITES AND SHIAS!!!!!!

Syria
سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول : { عينان لا تمسهما النار ; عين بكت من خشية الله ، وعين باتت تحرس في سبيل الله } . رواه الترمذي
Ibn Abbas said that he hear the Prophet PBUH say , 2 eyes (of People) that hell fire will not touch, the eye that cries in fear of Allah, and the eye that stays up Guarding for the sake of 
Allah swt .. 
-Tirmidhi

Mujahd in Syria # Picture

Wake Up Ya Ahlul Sunnah

Dear brothers and sisters of Islam, 

I urge you to Please for the Sake of Allah swt and for our brothers and sisters in Syria who are being Massacred, tortured , raped on a Daily basis that when the Video is Released inshaaAllah ..'SYRIA-SHI'ISM IS KILLING US' That you ALL , SEE IT, SHARE IT ON YOUR FACEBOOK PAGES , TWITTER , FORUMS, GROUP,

THE WHOLE WORLD MUST SEE THIS VIDEO MUSLIM AND NON MUSLIM ABOUT WHATS GOING ON IN SYRIA...ALL PAGES ESP SYRIAN REVOLUTION PAGES MUST SHARE IT, ARABIC, URDU , MALAY,PERSIAN, ALBANIAN ALL LANGUAGES PAGES, ISLAMIC , MUST INSHAA'ALLAH SEE IT AND SHARE IT...

THIS VIDEO IS A SMASH IN THE FACE TO THE RAFIDAH SHIA KUFAR AND ALAWITES ASSAD FORCES! FULL ON EXPOSING THEM !

I CAN HONESTLY SAY THIS VIDEO WILL SHAKE YOU TO THE CORE ON HOW EVIL THESE SHIAS AND ALAWITES ARE...AND HOW HATEFUL TO THE AHLUL SUNNAH ESP NOW IN SYRIA,Wake Up Ya Ahlul Sunnah

SYRIA

NOW! URGENT! SYRIA #Homs: The Assad Alawite kufar jets are carrying out airstrikes on Homs city now. May Allah swt protect Homs from Assads bombs on the Ahlul sunnah civilians!