Saturday, January 30, 2016

Sanggup berhabis duit demi teman wanita upahan

29 JANUARI 2016

HUNAN - CHINA. Oleh kerana tidak sanggup menghabiskan masa seorang diri pada sambutan perayaan Tahun Baru Cina, sesetengah lelaki bujang di China sanggup menghabiskan ribuan yuan untuk mendapatkan khidmat teman wanita upahan di beberapa agensi cari jodoh.
Memetik laporan portal antarabangsa, Shanghaiist.com, kebanyakan lelaki bujang kebiasaannya akan ke agensi cari jodoh yang menyediakan gadis cantik untuk dijadikan teman wanita upahan.
Difahamkan, individu yang mahukan servis berkenaan akan dikenakan caj daripada 3,000 yuan (RM1891.47) hingga 4,000 yuan (RM2521.96).
Sebuah stesen televisyen wilayah itu mendedahkan bahawa agensi itu menyediakan khidmat tersebut selama enam atau tujuh hari, bergantung kepada kontrak.
Lelaki yang mendapatkan khidmat ini juga akan menjalani sesi penerangan dan antara perkara yang diterangkan termasuk prospek perkongsian ruang bilik tidur bersama teman wanita upahannya.

Siasatan 1MDB, Switzerland dedah AS$4 bilion disalah guna syarikat kerajaan MalaysiaPihak berkuasa di Switzerland yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mendapati kira-kira AS$4 bilion (RM16.8 bilion) daripada syarikat Malaysia disalahgunakan, dengan sebahagiannya dipindahkan ke beberapa bank Swiss oleh pegawai dari Malaysia dan Emiriyah Arab Bersatu, lapor The Wall Street Journal (WSJ), hari ini.
Pejabat Peguam Negara Switzerland berkata ia menemui 4 kes salah laku jenayah antara 2009 dan 2013 “menggunakan struktur kewangan yang kompleks”. “Jumlah yang disyaki disalahgunakan ialah kira-kira AS$4 bilion,” kata akhbar itu memetik Pejabat Peguam Negara Switzerland sebagai berkata. “Tujuan sebenarnya kini menjadi subjek untuk siasatan lanjut.”
Peguam Negara Switzerland Michael Lauber berkata beliau bimbang dengan keputusan Malaysia untuk menghentikan siasatan terhadap pindahan wang AS$681 juta ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, kerana langkah itu akan menjejaskan siasatan Switzerland terhadap syarikat milik Kementerian Kewangan yang bermasalah itu. “Kami sudah menemui bukti menunjukkan pindahan wang yang mencurigakan, berkait dengan 1MDB menerusi institusi kewangan Switzerland, dan kami percaya amat penting ia dikongsi dengan pihak berkuasa Malaysia.”Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali pada Selasa berkata “bukti tidak mencukupi” untuk mendakwa Najib kerana menerima AS$681 juta daripada keluarga diraja Saudi. “Berdasarkan kepada fakta dan bukti, tiada kesalahan jenayah dilakukan perdana menteri berhubung 3 kertas siasatan,” kata Apandi, selepas berbulan-bulan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan.
“Maka dengan ini saya arah SPRM menutup kertas siasatan,” katanya. WSJ juga memetik jurucakap kepada peguam negara Switzerland sebagai berkata siasatan tidak sepatutnya ditutup kerana wujud “penipuan yang besar sedang berlaku”. “Tanpa bantuan dari Malaysia, siasatan kami di Switzerland berdepan risiko menemui jalan mati,” katanya kepada akhbar itu. – 30 Januari, 2016. 19.5px;">- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/siasatan-1mdb-switzerland-dedah-as4-bilion-disalah-guna-syarikat-kerajaan-m#sthash.Htqjd3fr.dpuf