Friday, March 19, 2010

Empat tokoh rebut jawatan Presiden MCA?


PEMILIHAN baru MCA pada 28 Mac ini dijangka menarik apabila empat pemimpinnya yang mempunyai kekuatan tersendiri, disebut bakal merebut jawatan Presiden dan akan menggunakan kelebihan masing-masing bagi mendapatkan sokongan daripada perwakilan.
Spekulasi bekas Presiden MCA, Tan Sri Ong Ka Ting akan membuat 'comeback' akhirnya menjadi kenyataan apabila beliau mengumumkan keputusannya pada Selasa lalu untuk bertanding jawatan nombor satu itu.
Ekoran itu, pemilihan pucuk pimpinan parti akan menjadi lebih sengit kerana sebelum ini dijangkakan hanya berlaku pertandingan tiga penjuru bagi merebut jawatan Presiden MCA.
Tiga kumpulan dalam parti berkenaan ialah kumpulan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat; kumpulan bekas Timbalan Presidennya, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek dan kumpulan bekas Naib Presiden parti itu, Datuk Seri Liow Tiong Lai - tiga pihak yang bertelagah sejak setahun lalu.
Ketiga-tiga kumpulan itu difahamkan mempunyai perwakilan pusat tetap yang sentiasa memberi sokongan kepada mereka.
Bagi Kumpulan Tee Keat, terdapat Bendahari Agung MCA, Tan Sri Tee Hock Seng dan tiga ahli Jawatankuasa Pusat (CC), Gan Ping Sieu, Datuk Donald Lim Siang Chai dan Tan Cheng Liang.
Kumpulan Soi Lek pula dilihat sebagai kumpulan terkuat dengan perwakilan pusat parti iaitu bekas Naib Presiden MCA, Datuk Seri Kong Cho Ha dan tiga bekas ahli CC, Datuk Seri Tan Chai Ho, Datuk Chong Itt Chew dan Datuk Dr. Yeow Chai Thiam berdiri teguh bersama beliau.
Kumpulan Tiong Lai pula dilihat agak lemah kerana ia telah berpecah pada dua kumpulan kecil iaitu konco-konco yang mahu bekerjasama dengan Soi Lek dan mereka yang cenderung kepada Ka Ting.
Ini kerana beberapa penyokongnya seperti Wong Nai Chee, Datuk Wee Jeck Seng dan Dr. Hou Kok Chung sebelum ini merupakan penyokong Ka Ting pada zaman beliau iaitu antara 2005 hingga 2008.
Kumpulan Ka Ting pula mempunyai bekas Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Ong Ka Chuan; dua bekas Naib Presiden, Datuk Seri Dr. Fong Chan Onn dan Datuk Seri Dr. Ng Yen Yen serta empat ahli CC iaitu Jeck Seng, Nai Chee, Kok Chung dan Datuk Edward Khoo Keok Hai.
Dalam pada itu, spekulasi yang berlegar turut mengatakan bahawa bekas Timbalan Presiden MCA, Tan Sri Lim Ah Lek; bekas Bendahari Agung, Tan Sri Lau Yin Pin dan bekas ahli CC, Wong Mook Leong merupakan perancang Ka Ting dalam pemilihan baru parti itu.
Sehubungan itu, bagi memastikan Tiong Lai tidak dikalahkan dengan teruk dalam pemilihan baru parti tersebut, beliau dikatakan sepatutnya menyertai kumpulan tertentu.
Bagaimanapun, adalah mustahil Tiong Lai akan bekerjasama dengan 'Lone Ranger' iaitu Tee Keat kerana beliau antara yang membantah transformasi Tee Keat yang terlalu bersendirian dan sentiasa menjalankan 'Operasi Pancung' dalam parti itu.
Dalam pada itu, kumpulan Soi Lek pula bukan pilihan terbaik bagi Tiong Lai kerana rekod Soi Lek telah terjejas dalam skandal seks video cakera padat digital (DVD) yang berlaku pada 8 Januari 2008.
Sehubungan itu, pilihan terbaik beliau adalah bergabung dengan kumpulan Ka Ting dan ia bukan sesuatu yang mustahil demi survival politiknya.
Pakatan antara Tiong Lai dan Ka Ting dijangka berjaya kerana Tiong Lai mempunyai kemungkinan besar bertanding jawatan Timbalan Presiden kerana Ka Chuan enggan bertanding jawatan nombor dua itu kerana memberi Tiong Lai peluang untuk merebut jawatan nombor dua berkenaan. Pengumuman pakatan itu dijangka diumumkan hujung minggu ini.
Dalam pada itu, Soi Lek dijangka berpasangan dengan Cho Ha bagi bertanding dalam jawatan Presiden dan Timbalan Presiden.
Bagaimanapun, Tee Keat dilihat tetap berseorangan dan kerana kumpulannya berkurangan calon berkedudukan tinggi seperti kumpulan lain.
Apa pun dalam politik pelbagai kemungkinan boleh berlaku dan mereka yang dijangka berpeluang untuk menang juga mungkin gagal dalam perebutan sebenar nanti.

Radzhi sokong Zahrain


ALOR SETAR 18 Mac - Tindakan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim memecah tembelang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung rancangan '16 September' akan mendorong bekas-bekas pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) membongkar lebih banyak 'rahsia' parti berkenaan.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lunas, Mohammad Radzhi Salleh berkata, ini kerana apa yang dikatakan Zahrain terhadap Ketua Pembangkang itu di dalam sidang Dewan Rakyat semalam merupakan satu kebenaran.
"Saya cukup berbangga dengan Zahrain dan akan memberikan sokongan padu kepadanya untuk terus membongkar cerita-cerita sebenar mengenai kepimpinan (PKR) dan 'firaun kecil' yang terdapat dalam parti berkenaan," kata beliau yang kini menjadi ADUN Bebas ketika dihubungi hari ini.
Dalam pendedahannya, Zahraian mendakwa, bagaimana Anwar membohongi wakil rakyat pembangkang kononnya ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang akan melompat parti menyertai pembangkang lebih daripada mencukupi.
Selain itu, kata Zahrain, Anwar 'menjaja' nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin kononnya Seri Padu menunggu di istana untuk mengesahkan jumlah ahli Parlimen BN yang melompat parti bagi menyertai pembangkang.
Radzhi berkata, berikutan pendedahan Zahrain, beliau meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat pemimpin-pemimpin dalam PKR berhubung dengan isu 'lompat parti' itu.
"Ini kerana, ia melibatkan perjalanan ke luar negara oleh beberapa pemimpin PKR kononnya atas urusan 'lompat parti' di kalangan wakil-wakil rakyat BN, sedangkan sampai sekarang ia tiada kaitan langsung.
Menurut bekas Exco Kerajaan Negeri Kedah itu, beliau akan tetap memberikan sokongan kepada Zahrain atau sesiapa sahaja bekas wakil rakyat PKR untuk terus membongkar kepincangan dalam parti berkenaan.

Tee Keat tiada masalah Ka Ting bertanding


KUALA LUMPUR 18 Mac - Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat tidak menganggap kesediaan Tan Sri Ong Ka Ting untuk bertanding merebut kembali jawatan itu pada pemilihan baru parti 28 Mac ini sebagai satu masalah kepadanya.
Beliau yang mengalu-alukan langkah bekas Presiden MCA itu berkata, beliau dan Ka Ting mempunyai hubungan yang baik.
"Sebenarnya sehari sebelum pengumuman beliau akan bertanding, saya sudah berjumpa dengannya dan kami berdua mempunyai komunikasi yang baik tentang perkara ini," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini hari ini.
Tee Keat yang akan mempertahankan jawatan itu berkata, beliau tidak mempunyai sebarang strategi istimewa bagi memancing undi pada pemilihan berkenaan.
Dalam pada itu, beliau percaya penyokong Ka Ting bertanggungjawab di sebalik penyebaran khidmat pesanan ringkas (SMS) yang mendakwa bekas presiden itu mendapat sokongan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk merebut jawatan itu pada pemilihan baru parti, 28 Mac ini.
Beliau bagaimanapun tidak bimbang dengan penyebaran SMS itu kerana penyokong Ka Ting mempunyai kebebasan untuk mendakwa mereka mendapat sokongan daripada Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.
"Itu hak mereka (penyokong Ka Ting) untuk membuat dakwaan tersebut, tetapi saya tidak pasti sama ada Ka Ting terlibat atau tidak. Bagi saya tidak ada bezanya. Sukar untuk saya simpulkan Ka Ting di sebalik semua ini," ujarnya.
Sementara itu, bekas Naib Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai pula masih berteka-teki berhubung jawatan yang akan ditandinginya pada pemilihan berkenaan.
"Saya masih mempunyai beberapa hari lagi sebelum tarikh pencalonan pada Isnin ini. Tunggulah saya akan umum," katanya.
Dalam perkembangan lain, Tiong Lai berkata, berdasarkan Artikel 41 Perlembagaan MCA, adalah jelas bekas ahli Jawatankuasa Pusat (CC), Datuk Wong Mook Leong dan Wong Nai Chee yang meletak jawatan layak bertanding dalam pemilihan baru parti.

Terjerat dalam mainan politik PKRShafie Apdal ketika melawat Projek Lembu Fidlot di Inas, Johol, semalam.


KUALA PILAH 18 Mac - Pendedahan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Bayan Lepas, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengenai rancangan 16 September memaparkan 'wajah sebenar' Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Shafie Apdal memberitahu, pendedahan yang dibuat oleh bekas ahli PKR itu 'membuka pekung' dalam parti pembangkang tersebut.
Justeru katanya, ini jelas membuktikan parti itu kini terumbang-ambing berikutan keretakan yang berlaku, selain pendedahan oleh Zahrain.
"Inilah tindakan Anwar yang merancang pelbagai usaha, namun kita perlu sedar bahawa kebenaran akan muncul juga.
"Kita perlu tahu yang mendedahkan perkara itu bukan calang-calang pemimpin. Zahrain adalah bekas Pengerusi Perhubungan PKR dan juga Ahli Parlimen maknanya beliau ini mempunyai jawatan yang tinggi dalam parti itu satu ketika dahulu," katanya.
Shafie yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata demikian kepada pemberita selepas membuat lawatan di Projek Lembu Fidlot di Johol dekat sini yang turut dihadiri timbalannya, Datuk Hassan Malek dan Ketua Pengarah RISDA, Datuk Izat Hasan.
Kata Shafie, sebagai seorang ahli politik yang berpengalaman, Anwar sepatutnya perlu menerima hakikat dan membuat penjelasan melalui perbahasan, bukannya meninggalkan Sidang Dewan.
Beliau menegaskan, pendedahan Zahrain itu dibuat atas kerelaan beliau dan bukannya mainan politik UMNO.
"Ini bukan cakap orang UMNO, tetapi cakap kawannya dahulu. Anwar tuduh ini mainan politik UMNO, mana ada penglibatan kita di situ.
"Inilah hakikatnya, apabila dikritik dia (Anwar) tidak boleh terima tetapi apabila dia mengkritik dia mahu supaya perkara itu didengar, tidak bolehlah macam itu. Kita sebagai ahli politik harus terbuka dalam menerima kritikan," katanya.
Sementara itu, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah melalui Pihak Berkuasa Pekebun Kecil Getah (RISDA) bercadang memperluaskan Projek Lembu Fidlot yang dilihat mampu menambah pendapatan golongan pekebun kecil miskin tegar.
Beliau berkata, projek berkenaan dilihat mempunyai potensi untuk dimajukan berikutan hasil yang memuaskan dan memberi pendapatan sampingan kepada golongan berkenaan.
"Dahulu kita memberi beberapa ekor lembu kepada golongan sasaran untuk memeliharanya sendiri, namun hasilnya tidak memuaskan kerana banyak ternakan didapati hilang atau mati atas pelbagai sebab.
''Namun kini dengan projek perintis menternak lembu secara berkelompok dan diuruskan oleh anak syarikat RISDA secara profesional, ia memberi hasil yang memberangsangkan," katanya

Anwar dimalukan lagiAhmad Zahid Hamidi diiringi Pengarah Urusan Zetro Aerospace Corporation, Datuk Zamri Muda (kanan) melawat sekitar bengkel penyelenggaraan helikopter pada majlis perasmian bangunan baru Zetro Aerospace Corporation di Subang, semalam.


SUBANG JAYA 18 Mac – Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi malu besar apabila bekas Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral (B) Tan Sri Abdul Aziz Zainal menafikan badan bersenjata itu merestui rancangan ‘16 September’ bagi mengambil alih Kerajaan Pusat.
Sambil menyifatkan dakwaan Ketua Pembangkang itu seperti yang didedahkan seorang ahli Parlimen Bebas semalam, sebagai pembohongan paling besar, Abdul Aziz yang memimpin ATM pada waktu itu mengutuk tindakan yang sangat keji tersebut kerana sanggup menjual nama sebuah organisasi pertahanan yang profesional demi kepentingan politik peribadi.
‘‘Saya menafikan sekeras-kerasnya sebarang penglibatan ATM dengan pembangkang ketika itu sebagaimana didakwa oleh Anwar, kerana badan ini adalah organisasi profesional yang bertanggungjawab menjaga kedaulatan negara dan bukannya terbabit dalam mainan politik.
“Kenyataan Anwar itu hanyalah helah untuk mengaburi mata rakyat kerana ATM tidak akan sesekali menyetujui sebarang perancangan untuk menjatuhkan kerajaan yang dipilih oleh rakyat,’’ katanya pada sidang media selepas majlis perasmian bangunan baru Zetro Aerospace Corporation, di sini hari ini.
Majlis itu dirasmikan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.
Beliau mengulas pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim pada sidang Dewan Rakyat semalam berhubung rancangan Anwar untuk menubuhkan kerajaan 16 September 2008.
Antara lain, Zahrain mendedahkan Anwar membohongi wakil rakyat pembangkang kononnya Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin memperkenan pelantikannya sebagai Perdana Menteri keenam dan mendakwa ATM juga menyokong pelantikan itu.
Selain itu, Anwar juga didakwa berbohong apabila menyatakan seorang Timbalan Speaker Dewan Rakyat akan mempengerusikan usul undi tidak percaya terhadap kerajaan dan menyokong pembangkang untuk mengambil alih kerajaan Persekutuan.
Mengulas lanjut mengenai tindakan Anwar itu, Abdul Aziz berkata, tiada sebarang pertemuan dibuat antara Ketua Pembangkang dengan beliau mahu pun pemimpin kanan ATM lain selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-12 pada Mac 2008.
Ditanya sama ada pihak ATM mengetahui sejak dari awal nama organisasi itu dikaitkan dengan rancangan 16 September, Abdul Aziz berkata, pihaknya mengakui memang timbul desas-desus dan beliau sendiri pernah ditanya oleh media mengenainya.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau tidak menolak kemungkinan ATM akan mengambil tindakan tegas, jika selepas ini pembangkang terus mencemarkan imej organisasi itu demi kepentingan politik mereka.
Sementara itu, Ahmad Zahid mahu rakyat menilai sendiri pembohongan Anwar yang sanggup mempergunakan apa sahaja demi memastikan matlamat peribadinya tercapai.
“Apa yang dikatakan oleh Anwar adalah pembohongan besar, bukan sahaja kepada wakil rakyat pembangkang tetapi rakyat keseluruhannya hanya semata-mata untuk mencapai hasratnya bergelar Perdana Menteri,’’ jelasnya.
“Pembohongan mereka jelas kerana sehingga kini tiada seorang pun wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang keluar parti, sebaliknya mereka yang dilanda musibah apabila ramai wakil rakyat pembangkang menjadi ahli Bebas,’’ jelasnya.
Terdahulu semasa berucap pada majlis itu, Ahmad Zahid berkata, kerajaan komited untuk terus membangunkan industri pertahanan tempatan melalui penganugerahan kontrak jangka masa panjang terutamanya kepada syarikat yang menunjukkan pencapaian progresif.
Katanya, kerajaan akan memastikan hala tuju program pembangunan industri pertahanan tempatan terus dipergiatkan bagi memastikan negara mampu berdikari dalam menghasilkan produk pertahanan berasaskan teknologi tempatan.
“Komitmen kerajaan ini amat penting kerana kita tidak boleh terlalu bergantung kepada negara luar terutamanya berkait dengan sistem pertahanan yang bersifat strategik,” ujarnya.

Konsep 1Malaysia tiru 1Israel hanya pembohongan


KUALA LUMPUR 18 Mac - Tuduhan Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa konsep 1Malaysia ditiru daripada 1Israel yang kononnya mendapat nasihat syarikat perunding sama, adalah pembohongan terbaru Ketua Pembangkang itu.
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang mendedahkan pembohongan Anwar itu berkata, firma perunding komunikasi global, Apco Worldwide (Apco) yang dikaitkan terlibat dalam pembentukan 1Israel telah pun membuat penafian.
''Apco dalam kenyataan hari ini menafikan dakwaan Anwar itu dan menegaskan bahawa gagasan 1Malaysia telah diilhamkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum firma perunding berkenaan dilantik untuk memberi sokongan komunikasi kepada kerajaan Malaysia.
''Firma perunding ini juga menafikan bahawa ia mewakili kerajaan Israel atau Perdana Menterinya, Ehud Barak dan turut menjelaskan ia tidak terlibat dengan kempen 1Israel," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen di sini hari ini.
Pada sidang akhbar yang turut dihadiri Ahli Parlimen Pontian yang juga Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan, Khairy mengedarkan kepada wartawan kenyataan akhbar oleh Apco yang beribu pejabat di Washington, Amerika Syarikat dan mempunyai 29 pejabat cawangan di seluruh dunia.
Apco dilantik oleh kerajaan Malaysia sebagai firma perunding bagi membantunya berkomunikasi menerusi media bentuk baru.
Ketika berucap menyokong usul menjunjung kasih di atas titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat semalam, Anwar mendakwa konsep 1Malaysia diilhamkan oleh Apco yang merupakan sebuah firma perunding negara itu yang turut mengutarakan konsep 1Israel.
Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau menegaskan, Anwar perlu menarik balik dakwaannya dan meminta maaf kepada kerajaan Malaysia dan Najib kerana membuat tuduhan melulu.
''Sekiranya beliau masih bertegas dengan dakwaan ini, Anwar tidak harus berselindung di sebalik kekebalan ahli Parlimen dengan mengulang balik retorik politiknya di luar Dewan.
''Ini bagi membolehkan tindakan undang-undang diambil terhadapnya," kata beliau.
Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz pada sidang akhbar berasingan berkata, hanya Jawatankuasa Pilihan Dewan Rakyat yang boleh menentukan bentuk hukuman terhadap Ketua Pembangkang itu.
''Ini kerana tuduhan ke atas Perdana Menteri adalah serius apatah lagi beliau yang juga seorang Islam dikaitkan dengan satu pertubuhan yang didakwa sebelum ini telah membantu Israel.
''Saya tidak tahu dan tidak mempunyai kuasa dalam hal ini, tetapi anda boleh merujuk kepada kes-kes lalu umpamanya membabitkan Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo," katanya.

One Israel

From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
One Israel
ישראל אחת
Leader Ehud Barak
Founded 1999
Dissolved 15 May 2001
Alliance of Labor, Gesher and Meimad (1999-2001)
Labor and Meimad (2001)
Most MKs 26 (1999-2001)
Fewest MKs 23 (2001)
Election symbol
אמת
Politics of Israel
Political parties
Elections
One Israel (Hebrew: ישראל אחת‎, Yisrael Ahat) was an alliance of the Labor Party, Meimad and Gesher created to run for the 1999 Knesset elections.

[edit] Background

One Israel was formed by Labor leader Ehud Barak in the run up to the 1999 elections with the aim of making Labor appear more centrist and to reduce its secularist and elitist reputation amongst Mizrahi voters (Gesher was led by prominent Mizrahi politician and former Likud MK David Levy whilst Meimad is a religious party) modelled on Tony Blair's transformation of the British Labour Party into New Labour.[1] The coalition agreement gave Gesher the number three spot on the list (behind Barak and Shimon Peres), two other safe positions and a promise that Levy would get a ministerial position. Meimad were promised one safe spot on the list and a ministerial position for a member who did not make it into the Knesset.
In the run-up to the election surveys predicted the party would win 33 seats. However, although One Israel did emerge as the largest faction in the Knesset, its 26 seats was the lowest ever by a winning party (Labor's 34 in the 1996 elections whilst running alone had been the previous low). Of the 26 seats, Labor took 22, Gesher 3 and Meimad one. As per the pre-election agreement, Levy was appointed Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs and Meimad's Michael Melchior was made Minister of Social and Diaspora Affairs.
Barak, who had beaten Binyamin Netanyahu in the election for Prime Minister, had to form an unstable coalition government with six other parties; Shas, Meretz, Yisrael BaAliyah, the Centre Party, the National Religious Party and United Torah Judaism.
Barak's participation in the Camp David Summit with Yasser Arafat in summer 2000 led to Gesher pulling out of the alliance on 7 March 2001. On 7 May the alliance was joined by ths single member New Way faction, but on 15 May 2001 it ceased to exist, as the parliamentary group was renamed Labor-Meimad.
After the party's collapse, Barak was investigated following allegations that the One Israel had broken the party funding law by allowing money from abroad to be directed into campaign funds through non-profit groups in order to get around spending limits. State Comptroller Eliezer Goldberg had already fined the party 13 million shekels for breaking fundraising laws.[2] It later became known as the "Barak Organisation Affair".

[edit] References

  1. ^ Barak's 'One Israel' The Review, April 1999
  2. ^ Barak party faces criminal probe BBC News, 27 January 2000

[edit] External links