Tuesday, February 25, 2014

Yingluck masih enggan letak jawatan


SEKUMPULAN penunjuk perasaan mengepung stesen televisyen kabel Voice TV milik keluarga Shinawatra di Bangkok semalam.- AP


BANGKOK - Perdana Menteri sementara Thailand, Yingluck Shinawatra semalam enggan meletak jawatan walaupun kerajaannya tertekan dengan beberapa serangan yang mengorbankan berpuluh-puluh penunjuk perasaan.
Yingluck yang menghadiri satu promosi perdagangan di Saraburi kira-kira 150 kilometer dari Bangkok juga menggesa satu dialog diadakan bagi menyelesaikan krisis di negara ini yang berlanjutan selama beberapa bulan.
"Sampai masa semua pihak duduk bersama dan berbincang bagi menyelesaikan krisis ini.
"Ramai pihak mahu saya meletak jawatan tetapi adakah tindakan itu akan menyelesaikan masalah itu (krisis politik)? Bagaimanakah jika ia menyebabkan satu kelompongan kuasa erlaku?,'' kata Yingluck.
Krisis di Thailand kini meragut hampir 20 nyawa dan semakin meruncing selepas para penunjuk perasaan antikerajaan berikrar untuk menumbangkan kerajaan Yingluck kerana beliau didakwa menjadi boneka kepada abangnya yang juga bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra.
Bagaimanapun, tentera masih enggan campur tangan dalam krisis politik Thailand.
Kestabilan politik Thailand juga dilihat berada dalam keadaan tidak menentu ketika Yingluck memerintah kerajaan buat sementara waktu selepas pilihan raya umum diadakan pada 2 Februari lalu.
Suruhanjaya Pilihan Raya turut menangguhkan proses pengundian di beberapa kawasan parlimen sehingga April ini.
Pilihan raya itu diadakan bagi memilih kerajaan baharu yang bertujuan menyelesaikan krisis berkenaan.
Namun, krisis tersebut masih belum dapat diselesaikan selepas kumpulan penunjuk perasaan mengganggu pusat pembuangan undi di beberapa kawasan parlimen. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0225&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2uHnhTKnX 
Hakcipta terpelihara 

Ukraine keluar waran tangkap

Ukraine keluar waran tangkap
Rumah agam mewah milik Yanukovych menjadi tarikan utama pengunjung sejak ia diserbu penunjuk perasaan, Sabtu lalu. 
25 Februari 2014 KIEV - UKRAINE. Kerajaan sementara Ukraine, mengeluarkan waran tangkap terhadap bekas Presiden Viktor Yanukovych atas tuduhan melakukan pembunuhan beramai-ramai.

Selain itu, beliau juga didakwa meminta bantuan AS$35 bilion (RM115 bilion) dari Barat kononnya bagi memulihkan semula negara itu dari ambang kemelesetan ekonomi.

Pemangku Menteri Dalam Negeri, Arsen Avakov memaklumkan, kes jenayah difailkan ke atas Yanukovych dan beberapa pegawai beliau turut disenaraikan sebagai individu paling dikehendaki pihak berkuasa.

Yanukovych dilaporkan sedang bersembunyi setelah cubaannya untuk keluar dari Ukraine kelmarin gagal, laporan dipetik dari AFP.

Yingluck tinggalkan Bangkok


Seorang anggota tentera Thailand, melarang jurugambar merakam gambar lokasi letupan yang mengakibatkan dua beradik maut serta 24 yang lain cedera di sebuah lokasi popular di Bangkok, kelmarin. - AFP
BANGKOK 24 Feb. - Perdana Menteri sementara, Yingluck Shinawatra dilapor meninggalkan ibu negara Thailand dan kini berada di lokasi tidak dinyatakan, sejauh kira-kira 150 kilometer dari Bangkok.
Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataannya memaklumkan, beliau tidak berada di Bangkok kerana menjalankan tugas rasmi, jauh dari bandar raya yang menjadi tumpuan penunjuk perasaan antikerajaan.
Yingluck kali terakhir dilihat di Bangkok hampir seminggu lalu dan tidak dapat dipastikan tempoh beliau akan menjalankan tugas di luar bandar raya ini.
Timbalan Perdana Menteri, Surapong Tovichakchaikul berkata, Yingluck dijangka mengadakan mesyuarat Kabinet esok.
"Kemungkinan besar mesyuarat itu akan diadakan di luar Bangkok.
"Namun, lokasi pertemuan tersebut masih belum diketahui dan saya juga tidak dimaklumkan lokasi beliau berada," katanya kepada pemberita.
Sementara itu, ketua tentera Jeneral Prayuth Chan-ocha mengulangi pendiriannya untuk tidak melakukan rampasan kuasa selain meminta kesemua pihak yang terlibat mencari jalan penyelesaian secara baik bagi mengelakkan keganasan di negara ini berlarutan.
"Sudah tiba masanya semua pihak menyelesaikan konflik politik negara ini secara aman dan segera.
"Pihak tentera tidak akan campur tangan kerana tindakan rampasan kuasa boleh menyebabkan negara ini runtuh," katanya ketika membuat pengumuman melalui siaran televisyen tempatan Channel 5 TV. - REUTERS/DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140225/lu_02/Yingluck-tinggalkan-Bangkok#ixzz2uHdSKi4U
© Utusan Melayu (M) Bhd