Monday, December 24, 2012

Lagi banjir diKuantan

Mahathir kedua terkaya selepas MubarakNampaknya pencacai umno tak boleh terima kenyataan bahawa Tun Mahathir tersenarai dalam list wikipedia bekas pemimpin kedua terkaya di dunia. Apa tak boleh berbangga ka?

Adeh... cer korang tgk.. baris letak duduk si Madey ni dah dihilangkan.. APTB !! puii!!

PDRM, Hall of SHAME!

Kita tertipu

Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa!

Banjir diKuantan

kuantan
kuantan
 lokasi ialah di paking bawah tanah Zenith Hote
Banjir sekitar bandar Kuantan tengah hari tadi..
Banjir sekitar bandar Kuantan tengah hari tadi..
#infobanjir terkini di Sg Isap Damai ~ Kuantan
@infobanjir Depan Megamall ~ Kuantan
#infobanjir Depan Megamall ~ Kuantan
#infobanjir Depan Cowboy ~ Kuantan
#infobanjir Hadapan Terminal Makmur ~ Kuantan
Banjir sekitar bandar Kuantan tengah hari tadi..
#infobanjir Bandar Kuantan Lumpuh 
Banjir sekitar bandar Kuantan tengah hari tadi..
Banjir sekitar bandar Kuantan tengah hari tadi..

Comelnya budak ni...

Scorpene timbul di kuantan

Bawa pi tahun depan

 

Kisah Benar: Hidup kanak-kanak miskin bernama Zhang Da

Kisah Benar: Hidup kanak-kanak miskin bernama Zhang Da, MOTIVASI buat KITA.. [shared Laman Tarbawi]

Zhang Da menanggung beban hidup yang berat ketika usianya masih sangat muda. Tahun 2001, ketika usianya mencecah 10 tahun, Zhang Da mesti menerima kenyataan ibunya lari dari rumah. Ibunya keliru karena tidak tahan dengan kemiskinan yang dihadapi keluarganya. Yang lebih tragis, ibunya pergi karena merasa tidak sanggup lagi mengurus suaminya yang lumpuh, tidak berdaya & tiada harta. Dan ia tidak mahu membantu keluarganya..

Maka Zhang Da yang tinggal berdua dengan ayahnya yang lumpuh, terpaksa mengambil-alih semua tanggungjawab keluarga. Ia harus mengurus ayahnya, mencari rezeki, memasaknya, memandikan ayahnya, mencuci pakaian, mengubati ayahnya, & sebagainya..

Yang sangat menjadi inspirasi, ia tidak mahu berhenti sekolah. Setelah mengurus ayahnya, ia pergi ke sekolah berjalan kaki melewati hutan kecil dengan mengikuti jalan menuju tempatnya mencari ilmu. Selama dalam perjalanan, ia makan apa saja yang boleh mengenyangkan perutnya, mulai dari memakan rumput, dedaunan, dan jamur-jamur untuk memberi tenaga. Tidak semua boleh jadi bahan makanannya, ia memelih berdasarkan pengalaman. Jika satu tumbuhan di rasa tidak sesuai dengan lidahnya, ia tinggalkan dan berubah ke tumbahan berikutnya. Sangat bertuah karena ia tidak memakan tumbuhan atau herba yang beracun..

Usai sekolah, agar dirinya boleh membeli makanan dan ubatan untuk ayahnya, Zhang Da bekerja sebagai tukang batu. Ia membawa keranjang di punggung dan keluar menjadi pemecah batu. Upahnya ia gunakan untuk membeli plbagai keperluan seperti ubat-ubatan untuk ayahnya, bahan makanan untuk berdua, dan sejumlah buku untuk ia pelajari..

Zhang Da ternyata cerdas. Ia tahu ayahnya tak hanya memerlukan ubat yang harus diminum, tetapi juga memerlukan ubat yang harus disuntikkan. Karena tidak mampu membawa ayah ke doktor atau ke klinik terdekat, Zhang Da justeru mempelajari bagaimana cara menyuntik. Ia beli bukunya untuk ia pelajari caranya. Setelah boleh ia membeli jarum suntikan dan ubatnya lalu menyuntikkannya secara rutin pada ayahnya..

Kegiatan merawat ayahnya terus dijalaninya hingga sampai lima tahun. Rupanya kegigihan Zhang Da yang tinggal di Nanjing, Provinsi Zhejiang, menarik perhatian pemerintahan setempat. Pada Januari 2006 pemerintah China mengadakan penghargaan peringkat nasional pada tokoh-tokoh inspirasi peringkat nasional. Dari 10 nama yang dipilih, satu di antaranya terselip nama Zhang Da. Ternyata ia menjadi tokoh terpilih yang termuda..

Acara tersebut diadakan melalui siaran langsung dimedia secara nasional. Zhang Da diminta tampil ke depan pentas. Seorang pengacara bertanya kenapa dia mahu berkorban seperti itu padahal dirinya masih kanak-kanak. "Hidup mesti terus berjalan. Tidak boleh menyerah, tidak boleh melakukan kejahatan. Mesti menjalani hidup dengan penuh tanggung jawab," katanya.

Setelah itu terdengar tepukan gemuruh dari seluruh penonton. Pengacara bertanya pada dia lagi. "Zhang Da, sebut saja apa yang kamu mahu?, sekolah di mana?, dan apa yang kamu inginkan? Berapa banyak duit yang kamu perlukan sehingga kamu habis belajar dan mahu sambung belajar di mana. Pokoknya apa yang kamu mahu sebutkan sahaja. Di sini ada banyak pejabat, perniagaan, dan orang terkenal yang hadir. Saat ini juga ada ratusan juta orang yang sedang melihat kamu melalui layar television, mereka boleh membantumu!" Jelas pengacara.

Zhang Da terdiam. suasana menjadi sunyi menunggu ucapanya. pengacara mesti mengingatkannya lagi. "Sebut saja!" kata pengacara menegaskan.

Zhang Da yang saat itu sudah berusaha 15 tahun pun mulai membuka mulutnya dengan bergetar. Semua hadirin di situ, dan juga jutaan orang yang menyaksikannya secara langsung melalui television, terdiam menunggu apa yang diinginkan oleh Zhang Da. "Saya mahu mama kembali. Mama kembalilah ke rumah, aku boleh membantu papa, aku boleh cari makan sendiri. Mama kembalilah!" kata Zhang Da yang disambut titisan air mata terharu para penonton.

Zhang Da tak meminta hadiah duit atau kebendaan atas keikhlasannya berbakti kepada orang tuanya. Sedangkan pada masa itu tetamu yang hadir boleh membantu menolongnya. Di mata Zhang Da, mungkin kebendaan boleh dicari mengikut dengan keperluannya, TETAPI SEORANG IBU & JUGA KASIH SAYANG DARIPADA IBUNYA ITU SANGAT TIDAK TERNILAI~
 

Cabaran Obama gubal akta senjata

Barack Obama
Barack Obama

Insiden pembunuhan beramai-ramai di Sekolah Rendah Sandy Hook turut mengejutkan Presiden AS, Barack Obama, apabila melibatkan 20 kanak-kanak dan enam dewasa menjadi mangsa.

“Kerajaan tidak boleh bertolak ansur lagi. Insiden seperti ini perlu dihentikan. Kita perlu berubah” katanya ketika ucapan sulung di Rumah Putih sejurus kejadian itu.

Namun, siapakah yang harus dipersalahkan? Remaja bernama Adam Lanza, yang menjadi penembaknya atau kegagalan pentadbiran Obama dalam tangani masalah sosial dan keganasan di negaranya sendiri.

Jika sebelum ini rakyat AS lantang menuduh penduduk Muslim sebagai pengganas dan saling berbunuhan, namun persepsi itu terpalit di wajah mereka sendiri.

Kini pentadbiran Obama mendapat kritikan. Rakyat AS mendesak pentadbirannya melihat semula undang-undang pemilikan, penjualan dan lesen senjata api yang telah dimansuhkan pada 1997.

Kini, Obama merancang penyekatan keganasan menggunakan senjata api.

“Ramai pemilik senjata api mematuhi undang-undang tertentu. Kita wajar menyekat segelintir pihak tidak bertanggungjawab membeli senjata,” katanya.

Selain itu, seramai 40 penduduk Newtown mendesak Senator Richard Blumenthal dan Chris Murphy memperketat peraturan memiliki senjata api.

Senator West Virginia, Joe Manchin  dan Senator Virginia Mark Warner, kedua-duanya dari Parti Demokrat berpendapat, telah tiba masanya kerajaan mengariskan lebih banyak peraturan senjata api.

Pendapat itu juga disokong pemimpin minoriti, Nancy Pelosi dengan menyokong undang-undang itu.

“Kami tidak akan berdiam diri. Melalui tindakan pentadbiran dan perundangan, kita harus menghadkan percambahan senjata dan peluru yang tidak mempunyai tujuan kerana ia hanya membunuh rakyat sendiri,” katanya.

Bagaimanapun, Persatuan Rifel Kebangsaan (NRA) yang ramai diterajui oleh Parti Republikan masih berdiam diri.

Pemimpin Republikan di Senat, Mitch McConnell tidak memberikan sebarang komen mengenai kawalan itu.

Saintis politik dari Universiti George Mason di Fairfax, Virginia, Jeremy Mayer berkata, sikap berdiam diri ini disebabkan mereka adalah rakan sekutu.

“Sebarang komen bakal mencetuskan perbalahan terutama melibatkan sentimen politik memandangkan mereka dari parti yang berlainan,” katanya.

Penduduk serah senjata secara sukarela

Selepas kejadian pembunuhan beramai-ramai di Sekolah Rendah Sandy Hook, seluruh rakyat AS beralih kepada isu pemilikan dan penjualan senjata api. Atas dasar kesedaran dan tanda protes, ratusan penduduk mencadangkan supaya polis di negara terbabit membeli semula senjata yang mereka miliki.

Di Brooklyn, San Francisco, Oakland, Evanston, Ill, dan Baltimore ratusan penduduk berbaris di balai polis untuk menjual senjata mereka. Gereja Mt Ollie Baptist di Brownsville dan gereja St Peters Lutheran di Cypress Hills, Brooklyn menawarkan kepada orang ramai memulangkan secara sukarela segala senjata dimiliki.

Di Prince George County, sebanyak 150 laras senapang diserahkan kepada pihak polis, manakala 160 lagi diserahkan kepada gereja di St Mark Methodist di Laurel.

Di San Francisco dan Oakland, balai polis daerah itu membeli lebih 600 pistol dari penduduk diikuti di Evanston, menjual semula 45 senjata api kepada  pihak berkuasa.

Sementara itu, penganjur program pembelian semula senjata api YouthUp Rising berasa terkilan kerana program itu telah dirancang seminggu sebelum kejadian tersebut.

Presidennya, Olis Simmons berkata, sungguh pun kejadian itu telah berlaku, program pembelian semula dan memulangkan senjata secara sukarela tetap diteruskan.

“Kami mendapat sambutan luar dugaan apabila ramai yang memulangkan senjata mereka secara sukarela berikutan timbul kesedaran dari kejadian yang berlaku di sekolah tersebut,” katanya.

Menurutnya, orang awam yang menyertai program ini harus dipuji kerana mereka memulangkan senjata ketika waktu punca di mana seluruh AS akan menyambut perayaan Krismas.

Kebiasaannya pada waktu ini akan berlaku kejadian rompakan kerana telah menjadi trend di AS setiap kali menjelang musim perayaan jenayah rompakan akan meningkat,” katanya.

Pada program itu, polis di Baltimore berjaya membeli semula 461 laras senapang pada program yang sama.

Konvoi Jelajah Oren di NS kecoh

Konvoi Jelajah Oren di NS kecoh
Sebahagian besar penduduk Felda Bukit Rokan Utara berkumpul di jalan raya bagi menghalang penganjur dan peserta Jelajah Oren masuk ke kawasan penempatan mereka.
TAMPIN - Jelajah Oren Selamatkan Felda yang dianjurkan Persatuan Felda Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) di sembilan penempatan Felda di negeri ini, semalam kecoh apabila ratusan orang ramai, sebahagian besar penduduk di situ, menghalang laluan konvoi.

Mereka berbuat demikian bagi menyekat perhimpunan yang dijadualkan menjelajah kawasan Felda menyebabkan penganjur gagal memasuki empat kawasan Felda iaitu Felda Kepis, Kuala Pilah; Bukit Rokan Barat, Jempol; Bukit Rokan Utara, Tampin dan Gugusan Jelai, Gemas.

Dalam kejadian bermula kira-kira 10.15 pagi itu, jelajah yang diketuai Mazlan Aliman tiba di Felda Bukit Rokan Utara, di sini dan disekat kira-kira 100 penduduk yang tidak mahu orang luar masuk ke penempatan mereka melakukan jelajah berkenaan.

Menurut sumber, kekecohan berkenaan berlaku apabila penganjur dan peserta jelajah tetap berkeras untuk masuk ke penempatan Felda di situ.

“Berlaku pertengkaran daripada kedua-dua belah pihak menyebabkan peserta jelajah berkenaan terpaksa beredar.  Bagaimanapun, ketika mereka mahu beredar, sebuah kenderaan pacuan empat roda berwarna oren terlanggar sebuah motosikal penduduk sehingga mencetuskan pertelingkahan.

"Salah seorang penduduk yang berang menyerang kenderaan berkenaan dan memecahkan cermin hadapan kenderaan sehingga menyebabkan salah seorang peserta jelajah cedera ringan,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, semalam.

Kekecohan itu, bagaimanapun, reda selepas polis bertindak dengan menasihatkan mereka yang berkumpul supaya bersurai dengan segera.

Difahamkan, selepas kekecohan di Felda Bukit Rokan Utara, dekat sini, orang ramai turut berkumpul di setiap pintu masuk penempatan Felda lain, dekat sini menyebabkan penganjur mengambil keputusan membatalkan program jelajah terbabit, semalam.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Tampin, Deputi Superintendan Mohd Isa Ujang mengesahkan menerima laporan berhubung insiden berkenaan.
Katanya, polis sedang menyiasat kejadian tersebut.

"Kejadian berkenaan menyebabkan pihak polis terpaksa mengerahkan 12 anggota membabitkan dua pasukan rusuhan kecil Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tampin untuk berkawal di persimpangan Jelai bagi mengawal keadaan," katanya.

Difahamkan, kekecohan program Jelajah Oren, semalam, merupakan pertama kali berlaku di Negeri Sembilan.

Sebelum ini, kekecohan sama pernah berlaku pada Konvoi Oren Selamatkan Felda yang berlangsung pada 3 November lalu di Felda Lawin Selatan, Gerik, Perak.

Menteri kanan mautMangsa yang cedera dalam letupan berani mati, dirawat di sebuah hospital di Peshawar, Pakistan, kelmarin. - Agensi
PESHAWAR 23 Dis. - Sekurang-kurangnya sembilan termasuk seorang menteri kanan wilayah maut, selepas seorang pengebom berani mati bertindak meletupkan dirinya di barat laut Pakistan, semalam.
Serangan itu berlaku ketika kira-kira 100 orang termasuk kepemimpinan wilayah bagi Parti Kebangsaan Awami (ANP) menghadiri satu mesyuarat di Peshawar, ibu negeri wilayah Khyber Pakhtunkhwa.
Bashir Bilour yang terkorban, merupakan pemimpin kanan wilayah itu selepas Ketua Menteri Peshawar dan beliau juga adalah penentang utama militan Taliban Pakistan.
Bilour, 69, cedera parah dalam serangan itu dan meninggal dunia di hospital, kata menteri Kabinet wilayah, Arbab Ayub Jan.
Sebanyak 17 lagi cedera dalam serangan itu, katanya.
Minggu lalu, sebutir bom kereta meletup dan militan yang bersenjatakan roket bertindak menyerang lapangan terbang Peshawar, menyebabkan lima terkorban.
Sehari selepas itu, polis dan tentera bertempur selama enam jam dengan militan Taliban yang lari selepas melancarkan serangan di lapangan terbang di Peshawar dan menyembunyikan diri dalam sebuah bangunan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121224/lu_03/Menteri-kanan-maut#ixzz2FwSdsW59
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Etnik Kachin, tentera bertempur


YANGON 23 Dis. - Pertempuran antara pemberontak etnik Kachin dan tentera Myanmar semakin sengit, menyebabkan penduduk yang ditempatkan di kem pelarian terpaksa menjalani kehidupan yang semakin sukar dan diselubungi ketakutan.
Akhbar Myanmar Times yang memetik sumber pembangkang melaporkan, pertempuran berlaku di pekan Laiza di selatan negeri Kachin, kawasan kubu kuat Tentera Pembebasan Kachin, selain di Pangwa, utara negeri Kachin berhampiran sempadan China-Myanmar.
"Pertempuran berterusan dari hari ke hari. Perkembangan ini mengecewakan kami semua," kata Setiausaha Agung Bersama Majlis Kebangsaan Kesatuan Myanmar yang beribu pejabat di Thailand, U Myint Thane.
Pertempuran di negeri Kachin itu turut menghalang usaha pembaharuan kerajaan pimpinan Presiden Thein Sein untuk menamatkan pemberontakan etnik yang telah berlanjutan sejak negara ini mencapai kemerdekaan dari Britain pada 1948.
Pemimpin pemberontak Kachin menyalahkan pegawai-pegawai tentera radikal yang melancarkan serangan baharu di negeri itu.
"Kami menerima laporan terdapat lebih 400 tentera berhampiran Laiza dan lebih 500 lagi berhampiran Pangwa," kata Myin Thane.
Pertempuran berlaku setiap hari sejak 13 Disember lalu dengan tentera menggunakan helikopter gempur dan meriam bagi menentang pemberontak Kachin, menurut sumbar pemberontak.
Myanmar Times turut memetik seorang pegawai kumpulan bantuan daripada Konvensyen Baptis Kachin sebagai berkata, beliau bimbang pelarian di kem pelarian berhampiran Pangwa terpaksa berpindah jika pertempuran merebak ke kawasan mereka. - dpa


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121224/lu_01/Etnik-Kachin-tentera-bertempur#ixzz2FwSHPTo9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

UAE halang rakyat ke LebanonDUBAI 24 Dis. - Emiriyah Arab Bersatu (UAE) menggesa rakyatnya supaya tidak mengunjungi ke Lebanon, kawasan percutian terkenal di Teluk Arab sempena cuti tahun baru, selepas berlaku perang saudara di Syria.
Menurut agensi berita tempatan, WAM, UAE juga melarang rakyatnya ke Lebanon melainkan dalam keadaan yang terdesak.
Malah negeri Teluk Arab itu mengeluarkan amaran dengan memberitahu ‘ keadaan yang teruk dan sensitif’ di Lebanon. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121224/lu_08/UAE-halang-rakyat-ke-Lebanon#ixzz2FwS6h6zR
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Berpuluh rakyat Syria terbunuh dalam serangan udara di HamaBEIRUT 24 Dis. - Berpuluh-puluh penduduk terbunuh dan cedera dalam serangan udara di sebuah kilang roti di wilayah Hama di tengah bandar Syria, semalam.
Menurut seorang aktivis, pihaknya tidak dapat memberikan jumlah yang sebenar tentang kematian dalam kejadian tersebut.
Serangan juga turut melanda di Halfaya, sebuah bandar yang dirampas oleh pemberontak. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121224/lu_09/Berpuluh-rakyat-Syria-terbunuh-dalam-serangan-udara-di-Hama#ixzz2FwRqGUgt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Isteri kepada militan Malaysia didakwaMANILA 23 Dis. - Polis Filipina telah memfailkan pendakwaan terhadap isteri kepada seorang anggota militan dari Malaysia, Mohd. Noor Fikrie Abd. Kahar yang mati ditembak di Davao, selatan negara ini pertengahan bulan lalu, dipercayai ketika cuba merancang serangan bom.
Pegawai polis, Supritendan de la Rosa berkata, pihaknya telah memfailkan pertuduhan ke atas Anabelle Nieva Lee di pejabat pendakwa raya minggu lepas.
Anabelle didakwa membantu membawa sebuah beg galas berisi bom mortar 60mm milik suaminya, yang mahu diletupkan pada 14 Disember lalu di sebuah lapangan terbang yang sibuk di Davao.
Pendakwa raya juga bakal menetapkan sama ada akan membuat pertuduhan jenayah.
Mohd. Noor Fikrie, 26, ditembak mati anggota polis Filipina sebelum dia sempat meletupkan bom berkenaan.
Jenazahnya telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Benut, Pontian, Johor, pada 20 Disember lalu.
Isterinya, seorang rakyat Filipina yang ditangkap sejurus kejadian, sehingga kini masih ditahan untuk soal siasat.
Polis mula menjejak pasangan tersebut selepas menerima maklumat menyatakan anggota militan merancang satu komplot serangan bom di Davao dan beberapa bandar lain. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121224/lu_02/Isteri-kepada-militan-Malaysia-didakwa#ixzz2FwR7OeDh
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Roket Korea Utara mampu cecah 10,000kmSEOUL - Pelancaran roket Korea Utara baru-baru ini menunjukkan ia berupaya mencapai jarak sehingga lebih 10,000 kilometer (km), kata jurucakap Korea Selatan.

Berdasarkan analisis serpihan roket, jarak itu mampu sampai sehingga ke barat Amerika Syarikat (AS).

Bagaimanapun, sehingga kini masih tidak ada pengesahan daripada Korea Utara mempunyai teknologi sebegitu untuk melancarkan peluru berpandu.

Pakar percaya keupayaan Korea Utara juga ketinggalan beberapa tahun terutamanya untuk melancarkan bom nuklear pada peluru berpandu.

Korea Utara telah melancarkan roket Unha-3 pada 12 Disember lalu.

Pelancaran itu merupakan kejayaan pertama Korea Utara menggunakan roket tiga peringkat untuk meletakkan satelit ke orbit.

Pemerhati berkata, tindakan itu menandakan Korea Utara kini berada satu langkah ke arah untuk meletakkan peluru berpandu pelbagai balistik antara benua.

"Hasil analisis bahan Unha-3 (roket Korea Utara) mendapati Korea Utara telah bersiap sedia menghadapi pelbagai kemungkinan lebih daripada 10,000km sekiranya peledak adalah 500-600 kilogram (kg)," kata jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan kepada wartawan.

Supermodel Arab kuasai industri fesyen

Supermodel Arab kuasai industri fesyen
Hanaa Abdesslem dari Tunisia antara model yang menjadi perhatian dalam dunia fesyen Arab. - Foto ihsan BBC
SUPERMODEL yang berasal dari negara Arab kini sudah mula menempa nama dalam industri fesyen dan sekali gus mampu mengubah pandangan dunia terhadap wanita negara itu.

Hind Sahli yang berasal dari Maghribi mula menceburkan diri dalam dunia peragaan sejak dua tahun lalu kini sudah mampu bekerja dengan beberapa nama besar seperti Marc Jacobs, Kenzo dan Vera Wang.

Sahli meletakkan kejayaannya yang dicapainya hari ini adalah berlandaskan dua perkara iaitu “dalam dunia fesyen, mereka sukakan sesuatu yang baru kerana semua yang baru itu adalah bagus."

Bagaimanapun, terdapat tuntutan dari dunia Arab sendiri yang turut merayu kepada Sahli supaya beliau menarik diri dari industri fesyen.

“Pereka baju dan jurugambar mengatakan mereka sukakan kepelbagaian dan budaya kami yang berbeza berbanding dari yang lain.

"Oleh yang demikian, kami boleh menjadi sumber inspirasi kepada mereka dari pelbagai perkara,” tambah beliau dipetik BBC.

Memandangkan Sahli berasal dari budaya konservatif, reaksi ramai terhadap dunia model sebagai pilihan kerjaya dikatakan bercampur-campur.

“Kebanyakannya memberikan reaksi positif. Saya juga ada menerima mesej menerusi Facebook bertanya bagaimana saya boleh memulakan kerjaya sebagai model.

“Setakat ini, saya gembira dengan apa yang saya lakukan,” kata Sahli.

Sehingga kini, bukan Sahli seorang sahaja yang berjaya mengukir nama di pentas peragaan, malah terdapat juga model lain seperti Hanaa Abdesslem dari Tunisia, yang baru sahaja mengikat kontrak dengan syarikat kosmetik terkenal, Lancome.

Sementara itu, Pengarah Rangkaian Wanita Islam United Kingdom (UK) , Shaista Gohir dan beberapa pihak yang berkempen percaya pandangan Barat terhadap wanita Arab masih streotaip, namun dengan kehadiran model-model ini, persepsi ini mampu diubah.

“Ini juga merupakan satu revolusi dan pilihan kerjaya yang agak berani kerana sebelum ini wanita Arab hanya terikat dengan kehidupan tradisional mereka.

“Saya juga merasakan yang media lain turut memandang wanita Arab terlalu tertutup dan tidak berani bersuara jadi. Jadi, dengan gelombang baru ini, dunia mampu melihat sisi berbeza wanita Arab. Saya percaya pilihan kerjaya berani ini juga mampu memberi inspirasi kepada gadis-gadis lain,” katanya.

Dalam pada itu, Sahli menambah, walaupun kebanyakan saudara maranya sukar menerima pilihannya itu, tetapi ibu bapanya tidak mempunyai masalah, malah mereka yang memberi galakan kepadanya untuk terus menceburi bidang glamor itu.

“Ibu saya sendiri memakai hijab, itu pilihannya sendiri. Ibu bapa saya dan semua umat Islam mengamalkan cara hidup Islam dengan bersolat dan sebagainya,” katanya.

Pada masa sekarang, pasaran fesyen di negara Arab juga semakin berkembang dan memerlukan model-model seperti Sahli membantu bagi melariskan produk mereka.

Salah satu sebab mereka mahu menggunakan model wanita Arab ialah kerana mahu pengguna atau pembeli tertarik dengan produk yang dipasarkan.

Pengamal fesyen yang juga Pengarah Worth Global Style Network (WGSN), Lauretta Roberts percaya penggunaan model dari Arab sebenarnya mengejutkan dunia fesyen.

“Mereka digambarkan sama saja seperti model dari Eropah tetapi menggunakan cara yang lebih eksotik,” katanya.

Selain itu, Sahli sendiri bangga dengan perubahan yang mula diterima ramai ketika ini.

“Hakikatnya saya hanya bekerja dan saya juga mahu anak-anak gadis Arab lain juga berani untuk mencuba dan melakukan sesuatu yang mereka gemari,” ujarnya lagi.* Dipetik dari laporan BBC

Pemuda Pas: Muhyiddin wajar cermin diri

Nik Aziz
Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
DEWAN Pemuda Pas Negeri Kelantan menyelar kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ‘bermulut celupar’ kerana mengatakan bahawa orang Melayu yang menyokong Umno adalah mungkar. Kenyataan Muhyiddin tersebut disiarkan oleh beberapa akhbar termasuk Berita Harian dan Sinar Harian hari ini 23 Disember 2012.
Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan melihat kenyataan terbaru Muhyddin ini sebagai satu kenyataan yang melampau dan tidak berasas. Ia dihamburkan semata-mata untuk mengalih perhatian daripada isu sebenar yang dilontarkan oleh Menteri Besar Kelantan itu.
Apa yang patut difahami oleh Muhyiddin ialah kenyataan  Nik Abdul Aziz bermaksud perjuangan Umno yang berterusan menentang Pas khususnya di Kelantan dan berusaha menjatuhkan kerajaan Kelantan yang jelas melaksanakan dasar-dasar pentadbiran Islam adalah satu perbuatan yang mungkar. Ini kerana jika Pas diganti dengan Umno di Kelantan, sudah pasti dasar-dasar mesra syariat yang diperkenalkan di Kelantan akan dirombak semula dan Kelantan akan kembali ditadbir sebagaimana negeri-negeri lain di bawah pentadbiran Umno/Barisan Nasional.
Ini belum mengambil kira budaya rasuah dan pecah amanah yang sudah mendarah daging di dalam perjuangan Umno. Justeru, meletakkan parti sebegini sebagai pemerintah adalah merugikan negara dan jelas merupakan perkara mungkar.
Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan menyeru Muhyiddin agar bercermin diri terlebih dahulu sebelum melabelkan pihak lain sebagai celupar. Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan ingin mengingatkan Muhyiddin keceluparannya sendiri ketika berkempen di pilihan raya kecil Dun Tenang pada 22 Januari 2011 yang memberikan amaran kepada MCA tentang ‘negara Islam yang menjadi matlamat Pas’. Bahkan Muhyiddin menyokong tindakan MCA yang memainkan isu negara Islam atas asas ‘untuk mengingatkan masyarakat Cina’. Kenyataannya ini direkodkan sendiri oleh Jabatan Penerangan Malaysia dan jika Muhyiddin lupa, beliau boleh merujuk kepada pautan berikut: (http://eakhbar.penerangan.gov.my/eakhbar/berita/cetakberita.php?idk=346444).
Untuk lebih jelas, Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan menukilkan kembali sebahagian daripada petikan yang terdapat di dalam kenyataan penuh beliau, “Since years ago, Pas has never said it will amend the party constitution, the establishment of an Islamic State is still there..” (Sejak dulu, Pas tidak pernah berkata ia akan meminda perlembagaan parti, cita-cita untuk menubuhkan Negara Islam tetap masih ada..")
Apakah matlamat daripada kenyataan Muhyiddin di hadapan pemimpin MCA ini jika tidak bertujuan untuk menakut-nakutkan masyarakat Cina tentang negara Islam? Dalam masa yang sama, Muhyiddin di ucapan pembukaaan Perhimpunan Pemuda, Wanita dan Puteri Umnp yang lalu melabelkan Pas sebagai ‘Lebai Malang’ kerana kononnya terpaksa menggadaikan prinsip negara Islam. Inilah lidah bercabang yang dimiliki oleh Muhyiddin yang wajib diketahui oleh orang Melayu Islam keseluruhannya. Sifat hipokrit inilah yang menjadi senjata Umno sekian lama untuk meraih sokongan orang-orang Melayu.
Merujuk kepada kenyataan Mursyidul Am Pas yang menyebut perkataan ‘mungkar’ dan didakwa oleh Muhyiddin sebagai fatwa, bagaimana pula dengan kenyataan ulama muktabar Umno di Kelantan, Abdullah Saamah yang mengeluarkan fatwa bahawa berdosa menyokong Pas? Kenyataan ini disiarkan oleh Utusan Malaysia pada 21 Februari 2012. Ini belum mengambil kira kenyataan Menteri Besar Terengganu yang melabel Pas sebagai ‘parti ajaran sesat’. Tidakkah ini juga boleh disebut sebagai ‘fatwa’ pemimpin Barisan Nasional?
Justeru, dalam hal ini Dewan Pemuda Pas Negeri Kelantan menyeru Muhyiddin sekali lagi agar berfikir terlebih dahulu sebelum melontarkan kata-kata. Perlu diingatkan bahawa sejarah politik Malaysia menyaksikan tidak semestinya seorang Timbalan Perdana Menteri akan menjadi Perdana Menteri. Cita-cita Muhyiddin barangkali tinggi melangit, tetapi nasib jatuh bangun kerajaan Barisan Nasional masih belum diketahui.
* Ahmad Fadhli Shaari, Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Kelantan

Pencen swasta boleh keluar usia 55 tahun


pix_gal0
Kuala Lumpur: Pencarum Skim Persaraan Swasta (PRS) masih boleh mengeluarkan simpanan mereka apabila berumur 55 tahun, meskipun kerajaan sudah melanjutkan umur persaraan swasta kepada 60 tahun.

Pengerusi Pentadbir Pencen Swasta Malaysia (PPA), Datin Zaiton Mohd Hassan, berkata semua caruman yang dibuat kepada PRS terbahagi kepada dua sub-akaun dan pencarum boleh mengeluarkan 70 peratus simpanan apabila mencapai umur persaraan manakala 30 peratus boleh dikeluarkan setahun sekali selepas itu. Katanya, PRS yang dilancarkan Julai lalu adalah caruman sukarela yang memberi pilihan kepada orang ramai untuk menambah simpanan persaraan mereka menerusi sumbangan jangka panjang dalam persekitaran yang dikawal selia.
“Buat masa ini, Suruhanjaya Sekuriti (SC) menetapkan pencarum PRS boleh mengeluarkan sebanyak 70 peratus simpanan mereka apabila berumur 55 tahun, walaupun kerajaan melanjutkan umur persaraan swasta kepada 60 tahun bermula tahun depan. Bagaimanapun, perkara ini akan dikaji dengan lebih lanjut,” katanya dalam satu temubual di sini, baru-baru ini.

Sebelum ini kerajaan mengumumkan umur persaraan sektor swasta dilanjutkan kepada 60 tahun daripada 55 tahun yang berkuat kuasa mulai 1 Julai tahun depan, seperti yang ditetapkan di bawah Akta Umur Persaraan Minimum 2012.

Menerusi akta berkenaan, umur persaraan minimum pekerja sektor swasta ialah 60 tahun dan majikan tidak boleh memaksa pekerja bersara sebelum mencapai usia itu.

Mengenai PRS, ia ditawarkan oleh tujuh firma pengurus dana dan sebuah syarikat insurans kepada individu yang terdiri daripada pelabur runcit, bekerja sendiri, pekerja serta majikan.
Setakat ini, empat syarikat telah melancarkan skim persaraan mereka iaitu CIMB-Principal Asset Management Bhd, Public Mutual Bhd, Manulife Unit Trust Bhd dan Hwang Investment Management Bhd.

PPA ditubuhkan Julai lalu bagi mentadbir, memantau dan menggalakkan pertumbuhan dan operasi industri PRS.

Mengenai cadangan untuk meningkatkan bilangan penyedia skim PRS, Zaiton berkata: “Buat masa ini, jumlah itu sudah mencukupi kerana masih ada syarikat yang masih belum melancarkan skim persaraan swasta mereka. Mungkin kerana menantikan waktu yang sesuai serta melihat kepada kehendak pasaran,” katanya.

Beliau berkata, dana PRS dijangka mencecah RM30.9 bilion dalam tempoh 10 tahun akan datang walaupun bilangan pencarum masih lagi rendah pada masa ini berikutan masih kurangnya kesedaran terhadap skim persaraan alternatif itu.

“Jika dibandingkan dengan jumlah simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akhir tahun lalu mencatatkan sebanyak RM469 bilion dan dalam tempoh 10 tahun ia mungkin meningkat kepada RM600 bilion. Saiz sasaran PRS ini hanya lima peratus daripada jumlah berkenaan,” katanya.

Bagi menggalakkan penyertaan , Zaiton berkata pencarum akan menikmati pelepasan cukai sehingga RM3,000 bagi 10 tahun pertama dari tahun taksiran 2012 manakala majikan yang menyumbang kepada skim itu untuk pekerja mereka pula akan diberikan potongan cukai sehingga 19 peratus.

syria perlukan bantuan anda

No one will steal our children’s childhood from them. Their toys are theirs, their life is theirs, their houses are theirs, and their land is theirs! The future is all theirs! 
They should live like all children of the world

Rakyat syria jadi mangsa kekejaman syiah

The last farewell moments that combined Rola with her five children. The Damascene neighborhood announces the martyrdom of a mother of five children. She left them to God's mercy under the vast sky to sigh in silence. She left them before the eyes of the world but she will be watching over them from heaven.
God willing, "Rola Khalil Al Tawashi", a mother, was martyred due to the barbaric shelling on Al Qaboun neighborhood.
May mercy be granted to our martyr, and may God grant her family patience

Kekejaman tentera syria

 oh Dear Lord oh Dear God 

No word left in the dictionary unsaid, to what's left of the humanity conscience.
Halfaya 3000 people village. People line up for long hours to buy their families a few loaves of bread, but a criminal Meg pilot from Assad army ATTACKED THE QUE leaving 300+ dear and 1200 injured 

A very dark spot in the history of humanity is written today and everyday ...

Israel is real terrorist

 

CIA bidas filem Osama Laden
GAMBAR fail menunjukkan Bigelow (kanan) di set penggambaran filem Zero Dark Thirty di Chandigarh, India.


WASHINGTON - Pemangku Pengarah Agensi Penyiasatan Pusat (CIA), Michael Morell menyatakan, filem tentang kisah hidup bekas ketua rangkaian Al-Qaeda, Osama bin Laden memperbesar-besarkan teknik lemas untuk mendapatkan maklumat oleh para penyiasat.
Filem itu berjudul Zero Dark Thirty yang diarahkan Kathryn Bigelow mengisahkan kisah tentang pemburuan Osama selama sedekad selepas kejadian pengganas pada 11 September 2011 berlaku di Amerika Syarikat (AS).
Dalam filem itu, para penyiasat AS didapati menggunakan teknik keras seperti melemaskan muka para tahanan yang dianggap pelbagai pihak sebagai satu bentuk penderaan.
Menurut Morell, terdapat teknik lain digunakan oleh para penyiasat untuk mendapatkan maklumat daripada para tahanan yang disyaki pengganas.
Teknik yang menjadi kontroversi itu telah diharamkan oleh Presiden AS, Barack Obama.
Morell merupakan antara calon yang bakal menjadi ketua CIA selepas peletakan jawatan David Petreaus.
Petreaus meletakkan jawatan selepas dia terlibat dalam skandal dengan seorang penulis wanita.
Penulis wanita itu menghasilkan buku tentang riwayat hidupnya.
Filem tentang pemburuan Osama itu bakal menjadi calon untuk memenangi anugerah Oscar.
Osama meninggal dunia selepas mati ditembak dalam satu operasi memburunya oleh anggota-anggota komando tentera laut AS di Abbottabad, Pakistan pada Mei 2011. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1224&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2FvFI9j6x 
Hakcipta terpelihara