Saturday, August 22, 2015

Pengawal Selia Kewangan Switzerland Semak Bank Dikaitkan 1MDB


Diterbitkan: Khamis, 20 Ogos 2015 12:44 PM

ZURICH: Pengawal selia kewangan Switzerland, Finma sedang membuat semakan dengan beberapa bank di negara itu sama ada mereka menjalankan urus niaga dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata jurucakap pada Rabu.
1MDB, yang lembaga penasihatnya dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, menjadi subjek kepada siasatan Bank Negara Malaysia yang telah diselesaikan awal bulan ini.
Dana itu dilanda kontroversi berikutan hutang RM42 bilion dan dakwaan salah urus kewangan.
Wall Street Journal pada Julai lalu melaporkan bahawa pasukan penyiasat yang menyiasat 1MDB telah mengesan hampir AS$700 juta yang dipindahkan dari sebuah akaun Falcon Private Bank yang berpangkalan di Switzerland ke akaun di Malaysia, yang dipercayai milik Najib.
Najib kemudiannya mengakui dana itu disalurkan ke dalam akaunnya tetapi mengatakan bahawa ia adalah derma politik dari sumber yang tidak dikenal pasti dari Timur Tengah.
Falcon sebelum ini mengatakan bahawa ia berhubung dengan Pihak berkuasa Kewangan Singapura (MAS) dan akan bersikap telus dengan pihak berkuasa.
"Finma berhubung dengan beberapa bank mengenai perkara ini," kata jurucakap itu.
"Dalam rangka kerja peranan penyeliaan, kami menjelaskan sama ada dan sejauh mana bank-bank terlibat dan bagaimana terma undang-undang peraturan Switzerland dilaksanakan," katanya.
Terdahulu pada tahun ini, MAS turut mengatakan bahawa ia pernah berhubung dengan pihak pengawal selia Malaysia selepas kerajaan Malaysia mengatakan bahawa 1MDB telah menebus AS$1.1 bilion dari Kepulauan Cayman dan menyimpannya di bank swasta Switzerland di Singapura, BSI.
Wakil dari Falcon dan BSI ketika ini belum mengulas mengenai kenyataan jurucakap Finma. - Reuters

Kertas siasatan 1MDB dibuka di SwitzerlandPejabat Peguam Negara Switzerland membuka kertas siasatan berhubung 1MDB, kata seorang jurucakap di Zurich semalam.
Agensi pelaburan milik negara yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Najib Razak itu juga sedang disiasat pihak berkuasa Malaysia atas dakwaan salah urus kewangan serta rasuah.
Jurucakap pihak berkuasa di Zurich berkata, prosedur siasatan jenayah dibuka pada 14 Ogos lalu.
"Siasatan dibuat terhadap dua entiti 1MDB serta seorang individu tidak dikenali," katanya dalam satu emel.
Katanya, kes itu membabitkan "pegawai awam asing yang dipercayai melalukan rasuah, penyelewengan kepentingan awam dan pengubahan wang".
"Prosedur itu dimulakan ekoran dua komunikasi daripada Pejabat Aduan Pengubahan Wang di Switzerland," katanya.
Berita siasatan itu mula-mula dilaporkan akhbar negara itu, Le Temps.
Sebuah agensi penguatkuasaan undang-undang kewangan Switzerland pada Rabu lalu berkata, mereka sedang menyemak sama ada beberapa bank di negara itu menjalankan urusan perniagaan dengan 1MDB.

Dana RM2.6b untuk hadapi DAP, YahudiSeorang pemimpin Umno mendakwa derma diberi pihak tertentu dari Timur Tengah kepada Datuk Seri Najib Razak sebelum ini bertujuan untuk membiayai perjuangan melawan DAP "yang dibiayai Yahudi".
Ketua Umno Sri Gading Datuk Ab Aziz Kaprawi berkata, jika parti itu kalah dalam pilihan raya, DAP yang disokong Yahudi akan berkuasa.
"Rakan-rakan (di kalangan) pemimpin Islam menyedari ancaman DAP ini.
"Kalau kerajaan Islam Malaysia tumbang, rosaklah perjuangan Islam seluruh dunia," katanya di mesyuarat tahunan Umno bahagian itu di Johor hari ini.
Ahli Parlimen Sri Gading itu bercakap demikian merujuk kepada dana bernilai RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun persendirian perdana menteri menjelang pilihan raya umum ke-13 pada 2013 lalu.
[Barita lanjut menyusul]

TPM temui penyumbang derma RM2.6Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau sudah bertemu ketua pegawai pelaburan dan pemegang amanah harta keluarga Arab yang mendermakan RM2.6 bilion kepada perdana menteri.
Timbalan perdana menteri itu berkata, apabila ditanya mengapa wang bernilai AS$700 juta itu diberikan kepada Malaysia, individu terbabit menjawab, negara ini bukanlah satu-satunya pihak yang menerima sumbangan berkenaan.
Kata Ahmad Zahid, individu tersebut mengakui ada banyak sahabat dari kalangan negara Islam mendapat sumbangan sama seperti itu.
"Mereka mahu Umno dan BN tetap memerintah negara," katanya di mesyuarat agung tahunan Umno Sri Gading hari ini.
Bahagian itu diketuai Datuk Ab Aziz Kaprawi yang juga timbalan menteri pengangkutan.
Naib Presiden Umno itu berkata, beliau juga melihat dokumen asal pemindahan dana berkenaan.
Tanpa mendedahkan identiti penderma Arab itu Ahmad Zahid berkata, ia membuktikan tiada wang daripada Kumpulan Wang Amanah Persaraan (KWAP) masuk ke akaun persendirian Datuk Seri Najib Razak.
Ahmad Zahid juga menjelaskan bagaimana wang berkenaan masuk ke akaun Najib.
"(Wang) AS$100 juta pertaa diberi atas nama Najib, manakala pindahan berikutnya dibuat melalui pelbagai syarikat kerana pihak penderma tidak mahu melihat ada cek 'seketul' dalam nama Najib," katanya.

Tiga sebab suntikan dana RM2.6 bilion

Batu Pahat: Kesungguhan Malaysia mengekang keganasan dan berpegang teguh kepada Ahli Sunnah Wal Jamaah antara tiga sebab penderma dari Timur Tengah menyuntik sumbangan buat dana politik UMNO.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, berkata Malaysia yang juga Islam sederhana yang mempunyai masyarakat majmuk turut dilihat punca sumbangan dilakukan.
Katanya, isu sumbangan derma RM2.6 bilion ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak disahkan sebagai dana politik oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Katanya, penderma dana dari Arab Saudi itu mempunyai tiga sebab untuk menderma dana berkenaan kepada UMNO melalui akaun bank presidennya.
"Pertama Malaysia yang diterajui UMNO dan Barisan Nasional mempunyai undang-undang mengekang keganasan kumpulan militan Negara Islam Syria dan Iraq (Isis),
"Kedua UMNO yang diterajui Perdana Menteri memperjuangkan Islam dan mengamalkan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah.
"Dan yang ketiga derma itu sebagai mengiktiraf Malaysia sebuah negara sederhana yang menjalankan hukum Islam biarpun terdiri daripada masyarakat pelbagai kaum," katanya berucap merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Sri Gading, Batu Pahat, di sini, hari ini.
Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 22 Ogos 2015 @ 1:39 PM


ZAHID menerima cenderahati daripada Ketua UMNO Bahagian Sri Gading, Datuk Aziz Kaprawi (kiri) selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Sri Gading di Dewan Orang Ramai Parit Raja, Batu Pahat. FOTO Zulkarnain Ahmad Tajuddin
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/72284#sthash.SO8oNQj4.dpuf