Wednesday, April 18, 2012

Rang undang-undang ganti ISA diluluskan

Kosmo! Online - Negara:


KUALA LUMPUR – Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 yang bertujuan menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 diluluskan di Dewan Rakyat semalam tanpa sebarang pindaan.
Rang undang-undang itu yang dibentangkan untuk bacaan kali kedua oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah dibahaskan secara mendalam oleh ahli Parlimen selama kira-kira sepuluh jam semalam.
Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz ketika menggulung perbahasan rang undang-undang tersebut menegaskan bahawa ia merupakan suatu undang-undang yang berbeza dan tidak boleh disamakan dengan undang-undang jenayah biasa.

'via Blog this'

Dr. Mahathir jalani pembedahan kecil

Kosmo! Online - Negara:


KUALA LUMPUR – Tun Dr. Mahathir Mohamad, 87, dimasukkan ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) di sini pagi semalam bagi menjalani pembedahan kecil untuk mengeluarkan polip pada rongga hidung.
Pasukan perubatan yang diketuai Perunding Pakar Bedah Telinga, Hidung dan Tekak PPUKM, Prof. Dr. Abdullah Sani Mohamed; Perunding Pakar Bedah PPUKM, Prof. Datuk BS Gendeh; Perunding Pakar Bius PPUKM, Prof. Joanna Ooi dan Perunding Pakar Bius Institut Jantung Negara, Datuk Dr. Hassan Mohamad Ariff melakukan pembedahan selama sejam bermula pukul 9.30 pagi.

'via Blog this'

Bayi derita sakit jantung

Kosmo! Online - Negara:
IRFAN QADRI yang mengalami masalah jantung serta usus sempit dirawat di HSB, Alor Setar semalam.ALOR SETAR – Sepasang suami isteri kini buntu apabila tidak berupaya menanggung kos rawatan bayi lelaki mereka yang menderita penyakit berkaitan jantung sejak lahir kira-kira sebulan lalu.
Rashidah Mohamad Saad, 24, memberitahu, dia dan suaminya, Shahrul Azhar Abdul Rahim, 27, perlu menyediakan RM50,000 bagi menampung perbelanjaan merawat bayi lelaki mereka, Irfan Qadri.
Bayi itu yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi Neonatal Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini disahkan hanya mempunyai satu injap jantung berbanding empat pada kanak-kanak normal selain masalah jantung berlubang.
Saluran usus bayi berusia sebulan itu juga sempit dan telah menjalani dua pembedahan bagi merawat masalah itu di HSB yang dibiayai oleh tabung hospital tersebut.

'via Blog this'

Mari bersangka baik..mungkin makcik2 ni pergi beli sayur...