Saturday, February 18, 2012

Pemuda PAS kesal samseng politik berleluasa


Hazayani Zakaria,18 Feb 2012

KUALA LUMPUR, 18 Feb: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) kesal dengan budaya samseng yang terus diamalkan pihak-pihak tertentu dalam politik.

Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata demikian sebagai mengulas insiden gangguan persiapan ceramah politik di Temerloh, Pahang awal minggu ini termasuk perbuatan mengoyak poster ceramah dan cubaan mencederakan Ketua Pemuda PAS, Muhammad Shukri Shuib (gambar).

"Pemuda PAS sangat kesal dengan trend politik akhir-akhir ini yang dipenuhi dengan provokasi dan perbuatan pukul memukul," kata beliau kepada Harakahdaily, semalam.

Shukri yang dihubungi hari ini berkata, insiden itu berlaku Isnin lalu di Taman Sri Serinau, ketika beliau sedang menampal poster ceramah yang akan berlangsung pada malamnya.

Shukri yang sedang menampal poster di batang pokok seorang diri, disergah oleh seorang lelaki awal 40-an, dipercayai penduduk tempatan.

Beliau tidak menghiraukan sergahan itu sebaliknya bertindak berlalu dari tempat itu.

Namun lelaki tersebut yang tidak berpuas hati menghalang beliau daripada berlalu dan menumbuk ke arah mukanya sebanyak dua kali.

Bagaimanapun, tumbukan itu tidak mengena mukanya kerana beliau memakai topi keledar.

"Pada mulanya saya cuba pergi dari situ sebab nak elakkan kejadian tak diingini. Tapi dia halang saya dan tumbuk dua kali tapi nasib baik saya pakai topi keledar, jadi tak kena mukalah," katanya.

Tambah Shukri, kejadian poster program PAS dikoyakkan sudah kerap kali berlaku di kawasan itu.

Perbuatan ini katanya sedikit sebanyak memberi kesan kepada kehadiran di setiap ceramah yang dianjurkan PAS.

"Biasanya poster kita memang kena buang. Kalau tampal malam, paginya tak ada. Selalu sangat berlaku.

"Agak susahlah bagi PAS sebab kita memang bergantung pada poster. Nak gantung banner memang tak dapat.

"Lainlah kalau program Umno, memang boleh gantung banner, dan kita pun tak pernah kacau banner dan poster mereka," luahnya.

Sementara itu, Nasrudin meminta pihak yang berkenaan menghentikan perbuatan samseng sedemikian sebaliknya berpolitik secara matang.

"Kita minta mana-mana pihak khususnya pihak lawan tidak terus provok beginilah. Pihak berkuasa pun kena peka dengan kejadian sebegini," katanya.

Pemuda PAS kesal samseng politik berleluasa:

'via Blog this'

Ulama: Orang Islam tidak boleh hadiri ritual agama selain Islam


February 18, 2012

KUALA LUMPUR, 18 Feb – Ulama di negara ini bersependapat masyarakat Islam dilarang hadir di majlis keraian dan upacara keagamaan selain Islam kerana perkara itu akan menjurus kepada syirik dan menyekutukan Allah, kecuali sambutan tersebut berkaitan adat dan budaya masyarakat bukan Islam.

Namun begitu, berdasarkan garis panduan yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), terdapat beberapa kriteria yang perlu dipatuhi bagi membolehkan masyarakat Islam menghadiri majlis tersebut.

Antaranya adalah majlis tersebut tidak disertakan dengan upacara-upacara yang bertentangan dengan akidah Islam, tidak disertakan dengan perbuatan yang bertentangan dengan syarak, perbuatan yang bercanggah dengan pembinaan akhlak dan budaya masyarakat Islam di negara ini, dan tidak disertakan dengan perbuatan yang boleh menyentuh sensitiviti masyarakat Islam.

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria (gambar) yang dihubungi The Malaysian Insider berkata, masyarakat Islam dibolehkan untuk menghadiri majlis-majlis keraian yang berunsurkan adat dan budaya bangsa lain sebagai tanda menghormati sesama manusia.

“Kita sama-sama manusia, harus menghormati antara satu sama lain, tapi tidak boleh bertoleransi berhubung perkara yang melibatkan keagamaan.

“Namun begitu, sekiranya keraian itu melibatkan sambutan adat dan budaya seperti Pesta Menuai, Tahun Baru Cina, dan sebagainya, perkara itu dibolehkan,” katanya.

Tambahnya lagi, antara garis panduan hubungan Muslim dan bukan Muslim adalah wujudnya garis panduan dari aspek pemakanan, yang mana meliputi status Halal yang tidak boleh dikompromi.

“Perkara seperti itu tidak boleh dipertikaikan, berkenaan makanan Halal, dan sebagainya itu panduan yang harus dipatuhi.

Jelas beliau, isu itu sengaja dibangkitkan oleh golongan politik yang cuba menjatuhkan satu sama lain dengan menimbulkan isu keagamaan dalam politik.

“Masalahnya yang wujud sekarang adalah masing-masing cuba menjatuhkan satu sama lain, terutamanya politik. Ada persaingan politik, ungkit mengungkit, dan perkara itu akan menimbulkan masalah.

“Perkara berkaitan agama tidak boleh dicampuradukkan dengan politik,” tegasnya yang kesal dengan tindakan PAS menyambut Thaipusam di Sungai Siput, yang mana menurutnya adalah haram.

Sementara itu, bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin berkata, kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke Batu Cave untuk sambutan Thaipusam adalah perkara yang dibolehkan kerana ia dibuat atas tuntutan tugas.

“Perdana menteri hadir atas tuntutan tugas, itu tidak menjadi masalah, begitu juga dengan anggota polis yang bertugas menjaga keselamatan ketika perayaan itu berlangsung.

“Beliau hanya hadir memberi ucapan dan tidak menyertai ritual keagamaan mereka, itu sebahagian daripada tugas perdana menteri memastikan keharmonian negara,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Tambah beliau, masyarakat Islam dilarang sama sekali mengiktiraf kewahyuan agama selain Islam, namun begitu, mereka harus menghormati kewujudan agama lain.

“Antara perkara yang dilarang adalah memakai pakaian khusus keagamaan seperti salib, pakaian paderi, dan memakai calit di anggota badan. Itu haram, tapi sekiranya mereka memakai kurta atau pakaian tradisi, perkara itu bukanlah satu kesalahan,” tegasnya.

“Saya percaya, kehadiran pemimpin negara ke majlis-majlis seperti itu sekadar tuntutan tugas dan beliau tidak berniat untuk menyertai ritual keagamaan mereka,” tambahnya lagi.

Menurut Asri, kekeliruan yang wujud berkemungkinan disebabkan berlakunya salah faham masyarakat Islam yang sensitif terhadap kehadiran pemimpin di majlis-majlis seperti itu.

“Antara langkah penyelesaiannya adalah penganjur seharusnya diberi panduan berkenaan perkara itu, pihak berkaitan protokol seharusnya dimaklumkan terlebih dahulu garis panduan untuk pemimpin beragama Islam menghadiri majlis-majlis keraian mereka,” katanya lagi.


Main - Bahasa - Ulama: Orang Islam tidak boleh hadiri ritual agama selain Islam @ Sat Feb 18 2012:

'via Blog this'

Tunggu kolej bayar RM1,700


KESAL...Zarinah dan Mokhtar menunjukkan dokumen tuntutan dibuat mereka.
KESAL...Zarinah dan Mokhtar menunjukkan dokumen tuntutan dibuat mereka.


PUCHONG: “Kami tunggu mereka kotakan janji atau tidak. Walaupun jumlah itu tidak banyak, tetapi dengan pendapatan suami sebagai despatch tidak seberapa...saya pula tak kerja, jumlah itu besar,” kata suri rumah, Zarinah Saleh, 42, di sini, semalam.
Dia ditemani suami, Mokhtar Saad, 47, ditemui di pejabat Lembaga Pelindung dan Kebajikan Pengguna Malaysia (LPKPM) bagi mengadu tindakan sebuah kolej di sini enggan membayar RM1,700, selepas kes yang dibawa ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), Shah Alam, 18 Ogos tahun lalu berpihak kepadanya.

Zarinah berkata, hasil perbincangan dan campur tangan LPKPM, pihak kolej terbabit bersetuju membayar balik wangnya secepat mungkin seperti diputuskan TTPM.
“Saya tunggu...apa yang saya nak ialah hak saya yang mereka ambil.

“Walaupun saya tahu tuntutan itu tak seberapa, tetapi ia besar maknanya kepada saya untuk menyara empat anak,” katanya.

Menceritakan kejadian yang berlaku ke atasnya, Zarinah berkata, segalanya bermula selepas dia dan suami bersetuju menghantar anak perempuan sulung mereka ke kolej terbabit pada 21 Mei lalu bagi mengikuti kursus diploma pengurusan pelancongan.
Katanya, anaknya berminat mengikuti pengajian itu selepas yakin dengan penerangan pihak pengurusan kolej terbabit di sebuah universiti di Bangi sebelum membuat pembayaran pendahuluan RM400, manakala bakinya RM2,100 dibuat pada hari orientasi.

“Beberapa hari selepas itu, anak saya ke Melaka untuk orientasi selama dua hari sebelum dihantar ke cawangan kolej terbabit di Hulu Klang.
“Tetapi, jam 10 malam, anak telefon dan menangis meminta saya datang ambil dia secepat mungkin kerana semua kawannya sudah pulang yang tinggal cuma pelajar luar Lembah Klang,” katanya. Zarinah berkata, dia dan suami bergegas ke hostel anaknya dan terkejut mendapati hostel terbabit apartmen baru siap dan jauh dari bandar.

“Ketika saya tiba hanya seorang pengawal keselamatan warga Bangladesh berada di situ, manakala warden asrama atau pihak kolej langsung tidak kelihatan.

“Keesokannya saya hubungi kolej terbabit dan diberitahu masalah itu berpunca daripada lebihan pelajar dan meminta saya sabar,” katanya memaklumkan dia diberitahu tidak akan dibayar baki kerana sudah menandatangani surat persetujuan kemasukan.

Berikutan tidak puas hati dia mengadukan perkara itu kepada TTPM dan keputusan berpihak kepadanya, namun sehingga kini dia belum menerima apa-apa bayaran.

Anaknya kini menyambung pengajian diploma perhotelan di sebuah kolej di Melaka.

Sementara itu, Presiden LPKPM, Datuk Seri Dr Saharuddin Awang Yahya berkata, hasil campur tangan pihaknya ejen kolej bersetuju membayar balik tuntutan kepada pengadu secepat mungkin.

myMetro | Tunggu kolej bayar RM1,700:

'via Blog this'

salam maju jaya anak Patani sekalian selamat menyambut ramadhan al-mubarak

salam maju jaya anak Patani sekalian
selamat menyambut ramadhan al-mubarak
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
menyambut puasa dg penuh gembira di sampin itu janganlah kita lupa
pada bulan ini juga saudara kita telah di zalim oleh penjajah kuffar la'natullah selama-lamanya
marilah sama2 kita berdoa>>> semoga Patani di bebas dan merdeka
 

Henti guna Islam senjata politik, kata Dr Asri

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

KUALA LUMPUR - Bekas Mufti Perlis, Profesor Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin menggesa pemimpin-pemimpin politik supaya berhenti daripada menggunakan agama sebagai “senjata politik” kerana ia dilihat merendahkan martabat Islam dan boleh mengelirukan orang ramai.

Beliau yang juga felo Pusat Pengajian Islam Oxford berkata, langkah itu perlu diberi perhatian memandangkan sesetengah pemimpin politik dilihat semakin mengeksploitasikan agama sebagai satu landasan untuk meraih simpati semata-mata demi kepentingan peribadi masing-masing.

“Memisahkan agama daripada politik mungkin dianggap negatif, tetapi kalau agama sering digunakan untuk tujuan politik yang menjurus kepada penyalahgunaan itu, ia lebih buruk.

“Bahaya menggunakan agama Islam sebagai senjata untuk politik, untuk menegakkan yang salah dan untuk kepentingan kuasa semata-mata," kata beliau ketika berucap pada majlis Himpunan Ulama, Cendekiawan Islam dan Penulis Maya Kebangsaan 2012 di sini, hari ini.

Dilihat merujuk kepada perkembangan arena politik tempatan sejak kebelakangan khususnya selepas Pilihan Raya Umum 2008, beliau yang lazimnya mengulas dan menganalisis perkembangan politik semasa berkata, tindakan menjadikan agama sebagai mainan politik juga menyebabkan fatwa yang diputuskan tidak konsisten dan tidak ada keseragaman.

“Fatwa yang ada kejap boleh kejap tidak boleh, kemudian ada saja fatwa baru yang keluarkan, baik dari Barisan Nasional dan juga Pas... fatwa politik sangat bahaya, agama perlu dibebaskan dari mainan politik," kata pensyarah Universiti Sains Malaysia ini.

Dalam ucapannya, Asri turut menyentuh sikap pemimpin-pemimpin politik yang menggunakan tulisan maya di laman sesawang sendiri untuk menyebarkan fitnah bagi menzalimi mereka yang tidak berdosa.

Sehubungan itu tegas beliau, pemimpin-pemimpin politik sepatutnya bersaing dana arena politik dengan cara yang sihat kerana ia melibatkan soal maruah seseorang.

“Apa yang ditulis dan disebarkan bukannya mahu bersaing idea yang baik, tetapi bersaing 'melondehkan' pihak lain. (Jadi) bagaimana nak berkembang perkara yang baik?

“Kita boleh nak kritik, tetapi biar berlapik, ada nilai, akhlak dan adil… bukan fitnah dan memburukkan orang lain," katanya tanpa merujuk mana-mana kes secara khusus.

Asri juga mengulas langkah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menghadiri majlis sambutan perayaan Thaipusam di Batu Caves pada 7 Februari lalu sambil menyifatkannya sebagai tidak salah kerana itu adalah tuntutan tugas selaku seorang pemimpin kerajaan dan negara.

“Masuk ke kuil atas rasa tugas seperti polis tidak apa, macam itulah juga pemimpin politik, beliau tidak menyambut perayaan itu tetapi hadir sebagai seorang Muslim dan pemerintah.

“Beliau hadir untuk berhujah bukannya nak menyokong… beliau pemimpin rakyat, takkan nak buat tak peduli kepada rakyatnya yang berbilang kaum," katanya.

Asri juga meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menetapkan garis panduan berkenaan kesesuaian umat Islam melibatkan diri dalam majlis agama lain supaya tidak berlaku kekeliruan.


Henti guna Islam senjata politik, kata Dr Asri - Nasional - Sinar Harian:

'via Blog this'

Hasan Ali: Kerajaan Kelantan pun ada parasit

Hasan Ali

KUALA LUMPUR - Datuk Dr Hasan Ali mengulangi dakwaannya bahawa golongan parasit semakin mencengkam kuat Pas sehingga kini sudah menjadi majoriti dan memegang kuasa dalam parti Islam itu.


Sehubungan itu, kata bekas Pesuruhjaya Pas Selangor ini, dalam kerajaan Pas negeri Kelantan juga wujud parasit yang dekat dengan Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Nik Abdul Aziz juga merupakan Mursyidul Am Pas.

"Takkanlah (Presiden Pas Datuk Seri Abdul) Hadi Awang dan Nik Aziz tidak layak jadi Perdana Menteri.

"Takkanlah pasal pakai kopiah tidak boleh jadi Perdana Menteri sedangkan terdapat banyak pemimpin luar tidak fasih berbahasa Inggeris. China jadi kuasa ekonomi dalam dunia walaupun tidak pandai cakap orang putih," katanya semasa ditemu ramah dalam program bual bicara Helo Malaysia BernamaTV di saluran 502 Astro malam ini.

Disebabkan sudah tidak mendapat ruang dalam Pas yang katanya kini dikuasai oleh golongan parasit, beliau menubuhkan "Jati" (Jalur Tiga), sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang keahliannya adalah terbuka termasuk kepada ahli Pas dan Umno jika niat mereka mahu memilih Islam sebagai kuasa ketiga.

Hasan berkata, Jati tidak akan bertanding dalam pilihan raya tetapi akan menjadi kuasa penentu kerana ramai orang Melayu dan Islam hari ini sudah putus asa dengan senario politik sekarang.

"Jati boleh bekerjasama dengan Umno mahu pun Pas jika perkara Islam, Melayu dan Raja menjadi keutamaan," katanya.

Hasan berkata, Pas harus dikembalikan ke tangan ulama.

"Sekarang konsep negara Islam sudah ditinggalkan dan pemimpin (Pas) hari ini hanya bercita-cita untuk ke Putrajaya.

"Bagi saya Putrajaya itu adalah bandingan yang paling hampir, seharusnya bandingan perlu dibuat lebih jauh, lebih 1,000km. Ini kalau setakat Putrajaya, dia bukan seorang yang layak menjadi pemimpin," kata bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor ini.

Katanya, jika Putrajaya jatuh ke tangan golongan parasit itu, negara Islam tidak akan dapat ditegakkan kerana ini sudah dibuktikan di Selangor apabila syariat Islam yang kecilpun susah hendak dilaksanakan.

Dalam temu ramah kali ini, Hasan yang dipecat Pas awal bulan lalu berkata, terdapat pemimpin kerajaan Selangor termasuk daripada Pas sendiri menerima perbuatan maksiat oleh umat Islam sebagai satu cabang hak asasi manusia.

Beliau berkata, dalam tempoh lebih tiga tahun menjadi anggota exco menjaga hal ehwal Islam kerajaan Selangor, beliau cuba menegakkan Islam melalui peruntukan enakmen syariah negeri terhadap orang Islam tetapi mendapat bantahan kuat daripada DAP dan PKR, dua parti yang bersama Pas membentuk kerajaan negeri Selangor.

"Mereka memberi alasan apa yang saya buat bertentangan dengan prinsip hak asasi, kebebasan untuk buat pilihan dan ada yang menyatakan apa salahnya siang-siang sudah teruk bekerja dan biarlah malam dia melakukan sesuatu yang melegakan dengan 'girlfriend'," katanya.

Hasan berkata, bahawa dalam urusan pembangunan, beliau mendapat kerjasama cukup baik daripada rakan-rakan dalam kerajaan negeri tetapi dalam
perkara-perkara untuk menegakkan Islam tentangan yang diterima amat kuat.

Ketika ditanya tidakkah beliau mendapat sokongan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam urusan Islam, Hasan berkata:

"Saya tidak boleh letakkan 'percentage' pada ketua saya, tetapi apa yang saya boleh katakan dalam hal-hal sedemikian saya tidak dapat sokongan padu daripada atas dan teman-teman exco yang lain... bila tentang Islam, memang banyak halangan".

Hasan, yang dipecat oleh Pas kerana didakwa melakukan perbuatan yang menjejaskan kepentingan parti, berkata prinsip sangat penting dalam perjuangan beliau dan kerana itu beliau sanggup mengorbankan jawatannya untuk menegakkan Islam, Melayu dan Raja.

"Apa yang berlaku pada saya adalah di luar aspek konvensional di mana saya digugurkan bukan kerana salah guna kuasa, tidak bermoral, minum atau liwat tetapi saya dipecat kerana hendak tegakkan Islam, martabatkan Melayu dan nak tegakkan institusi raja," katanya


Hasan Ali: Kerajaan Kelantan pun ada parasit - Politik - Sinar Harian:

'via Blog this'

Hati Malek Noor ditawan doktor pakar

KUALA LUMPUR: “Perwatakan dan sifatnya yang sangat mengambil berat, kelakar, manja, penyayang selain suka bergurau senda mendorong saya untuk menyuntingnya sebagai isteri,” kata bekas jaguh bina badan negara, Datuk Abdul Malek Noor, 56, yang bakal menamatkan zaman bujangnya dengan wanita pilihan, seorang doktor pakar pediatrik.

Beliau yang juga pemegang gelaran Mr Asia enam kali berturut-turut dalam tempoh tujuh tahun bermula 1985, 1986, 1987, 1988, 1990 hingga 1991 berkata, majlis pernikahannya dengan ibu kepada lima anak itu diadakan secara sederhana di rumah keluarga perempuan di Kota Bharu, Kelantan, pada 12 Mac depan.


“Majlis resepsi perkahwinan pula diadakan sehari selepas itu di Hotel Renaissance, Kota Bharu,” katanya ketika dihubungi di sini, malam tadi.

Malek berkata, dia tidak menyangka hubungan yang dibina selama empat bulan dengan wanita berusia 52 tahun berasal dari Terengganu itu bakal membawanya ke jenjang pelamin.


“Saya mengenalinya ketika menjadi duta produk kesihatan Go Cell di Kota Bharu apabila dia menawarkan saya beberapa produk penjagaan kesihatan. “Bermula saat itu kami sering berhubung melalui telefon untuk bertanyakan khabar pada setiap hari sehingga dia bertanyakan sama ada selesa atau tidak untuk berkawan,” katanya.


Katanya, secara jujurnya dia membalas pertanyaan wanita yang bekerja di sebuah hospital swasta di ibu kota itu dengan baik hingga timbul perasaan sayang dalam diri masing-masing.

“Sejak itu, kami sering membahasakan dan memanggil diri dengan perkataan sayang menyebabkan saya selesa ketika bersamanya dan nekad untuk memperisterikannya,” katanya.


Dia yang tidak mahu identiti bakal isterinya itu didedahkan berkata, dirinya bersyukur kerana dalam usia 56 tahun, tuhan menemukan jodoh dengan wanita yang berjaya membuka pintu hatinya untuk kembali berumah tangga selepas lebih 20 tahun membujang.

“Saya mempunyai ramai kenalan perempuan sebelum ini, tapi tiada seorang pun yang menawan hati. Saya tidak memilih kecantikan atau paras rupa, lebih penting sikap saling menghormati dan percaya antara satu sama lain bagi mewujudkan keserasian antara pasangan. “Dia memiliki segala aspek yang saya mahukan dan ini peluang terbaik untuk saya memenuhi kewajipan sebagai umat Islam,” katanya.


myMetro | Hati Malek Noor ditawan doktor pakar:

'via Blog this'

Semak semula perbankan Islam


MAJORITI institusi kewangan kini menawarkan sistem perbankan Islam sebagai alternatif yang semakin popular kepada pelanggan. – Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Bank Negara Malaysia dan Majlis Fatwa Kebangsaan diminta mengkaji semula syarat-syarat dan terma yang diguna pakai dalam sistem perbankan Islam yang didakwa membebankan pengguna.

Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Tunku Azwil Tunku Abdul Razak berkata, saranan itu dibuat ekoran persepsi yang semakin meluas bahawa sistem pengiraan kadar keuntungan yang digunakan dalam sistem perbankan Islam yang diamalkan oleh bank-bank dilihat mengaut keuntungan berlebihan.

Katanya, sejak tahun 2003 sehingga kini, persatuan itu telah menerima kira-kira 4,000 aduan mengenai ketidakpuasan hati pelanggan terhadap sistem perbankan Islam di negara ini.

“Satu kes yang kami terima berlaku apabila seorang pelanggan telah membeli sebuah rumah pada harga lebih RM200,000 dan membayar secara tetap selama dua tahun, namun pada tahun ketiga dia mengalami masalah dan tidak dapat membayar ansuran.

“Apa yang berlaku ialah bank telah menyamannya kerana gagal membayar pinjaman lebih RM600,000 iaitu selepas mengira nilai pinjaman selama 30 tahun.

“Tindakan itu keterlaluan sampai pelanggan bank tersebut diisytiharkan bankrap,’’ katanya pada sidang akhbar di sini semalam.


Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'