Thursday, April 15, 2010

Katak Bakaq Arang lompat pulak dah!


Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bakar Arang, Tan Wei Shu meninggalkan PKR hari ini.

Beliau sebelum ini merupakan exco kerajaan Kedah sebelum digugurkan dalam rombakan exco pada 10 Mac lalu.

Tempatnya diambil alih oleh seorang lagi wakil PKR, ADUN Sidam, Tan Show Kang.

Pada sidang medianya di sebuah hotel di Kuala Lumpur pada jam 3.30 petang ini, Wei Shu mendakwa tindakannya itu kerana dipermain-mainkan oleh pemimpin partinya.

"Cakap besar saya tak pandai, cakap bohong saya tak pandai, cakap mengampu saya tak pandai, cakap manis janji saya tak pandai, tapi yang saya pandai, boleh buat atau tak boleh buat dan mahu buat atau tak mahu buat...itu saja saya tahu.

"Saya cuma tahu bercakap benar, tak seperti orang lain bermuka dua dan lidah bercabang," katanya yang membacakan kenyataannya.

Wei Shu juga berkata dia akan menjadi Adun bebas dan berjanji akan terus berkhidmat seperti biasa dan berusaha memenuhi kehendak rakyat.

Pada akhir kenytaannya, Wei Shu berkata pengundurannya itu tidak ada kena mengena dengan perlucutan jawatannya sebagai exco kerajaan negeri Kedah.

Selamat Pengantin Baru...Pak samadhttp://1.bp.blogspot.com/_AvBroHHIW4M/S8WZpK2J9CI/AAAAAAAACIM/wfhcbwgppFg/s1600/isasamad.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_AvBroHHIW4M/S8WY_tFqszI/AAAAAAAACIE/B8sy2aOJGHE/s1600/gambar+kahwin+isa.jpg

Dapat Bagan Pinang terus pi pinang anak dara bagan pinang kot?
Selamat Pengantin Baru. Semoga kekal hingga ke anak cucu.

AS tidak desak Israel isytihar nuklearBAITULMAQDIS 14 April - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dalam sidang nuklear minggu ini tidak memberi tekanan kepada Israel supaya meminda dasar kesamaran berhubung program nuklear rejim Zionis itu.
"Dasar yang samar adalah asas keselamatan Israel, ia sentiasa akan dan terus kekal seperti itu. Obama tidak meminta mengubahnya buat ini," kata Timbalan Menteri Luar, Danny Ayalon.
Beliau berkata demikian selepas sidang nuklear antarabangsa di Washington yang bermula Isnin lalu dan berakhir semalam, yang dilihat Ayalon 'tiada perubahan dasar ke atas Israel dan tiada tuntutan daripada Israel'.
Ditanya tentang kenyataan Obama bahawa Israel perlu menandatangani Perjanjian Pengawalan Nuklear (NPT), Ayalon berkata, permintaan itu bukanlah satu desakan.
"Apabila semua ancaman, dari dekat atau jauh terhadap Israel sudah tiada, barulah kita boleh menimbangkan persoalan itu secara positif," katanya.
Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mengumumkan pada saat-saat akhir bahawa beliau tidak akan mengambil bahagian dalam persidangan itu dan menghantar seorang timbalan menggantikannya.
"Israel bukan menjadi tumpuan acara itu," kata Timbalan Perdana Menteri, Dan Meridor yang mengetuai delegasi Israel.
"Kami tidak disebut oleh mana-mana penceramah, malah daripada pihak yang dibimbangi akan menyebut mengenai kami," katanya.
Pakar tentera luar percaya Israel memiliki beratus-ratus senjata nuklear, tetapi tidak pernah mengakuinya sejak memulakan reaktor nuklear Dimona pada 1965. - AFP

Keselamatan Pornthip terjaminKUALA LUMPUR 14 April - Kerajaan hari ini sekali lagi mengulangi jaminan keselamatan kepada pakar patologi Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand bagi membolehkannya menghadiri inkues Teoh Beng Hock, 20 April ini.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kerajaan bersedia mengambil langkah itu dengan syarat Pornthip mendedahkan pihak-pihak yang telah memberi tekanan dan mengancam keselamatannya.
"Pada waktu sekarang, beliau hanya memberikan kenyataan secara umum dan ini menyukarkan pihak kerajaan memberikan jaminan keselamatan kepadanya.
"Ini kerana kita tidak tahu siapakah pihak-pihak yang dikatakannya telah mengancamnya," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Pornthip semalam mengenai kesanggupannya memberi keterangan pada inkues itu jika ada jaminan keselamatan daripada kerajaan Malaysia.
Menurut Pornthip, beliau sanggup datang jika ada jaminan rasmi daripada kerajaan Malaysia dan Pejabat Peguam Negara berhubung keselamatan dan juga kebebasannya dalam melaksanakan tugas profesional sebagai seorang saksi bebas.
Ahad lalu, Pornthip mendedahkan beliau terpaksa menarik diri daripada menghadiri perbicaraan inkues itu kerana mendakwa terdapat 'gangguan politik' daripada kerajaan Malaysia.
Pornthip dijadual memberi keterangan mengenai pengamatannya terhadap bedah siasat kedua yang dijalankan ke atas mayat mendiang Beng Hock.
Menurut Hishammuddin, jika Pornthip sanggup mengotakan janjinya untuk memberikan keterangan pada inkues itu, ia adalah satu tindakan yang bagus.
"Saya akan pastikan polis mengambil apa sahaja langkah yang perlu bagi memastikan beliau dapat hadir ke mahkamah dengan selamat," ujarnya.

Sistem piramid boleh didenda RM50 jutaKUALA LUMPUR 14 April - Syarikat atau pertubuhan yang didapati bersalah mempromosi atau menjalankan skim piramid boleh dikenakan denda antara RM1 juta dan RM10 juta apabila Akta Jualan Langsung dan Skim Anti Piramid 1993 mula dikuatkuasakan.
Akta itu merupakan pindaan kepada Akta Jualan Langsung 1993 dan ia telah dikemukakan untuk bacaan kali pertama oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Dewan Rakyat hari ini.
Bagi kesalahan kedua dan seterusnya, pindaan itu memperuntukkan denda maksimum RM50 juta atau tidak kurang RM10 juta.
Untuk kategori individu, pindaan itu memberi kuasa kepada pihak mahkamah mengenakan denda antara RM500,000 dan RM5 juta atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.
Menurut pindaan itu, bagi kesalahan kedua dan seterusnya, pesalah boleh dikenakan denda antara RM1 juta dan RM10 juta atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-duanya sekali.
Pindaan itu turut membabitkan kenaikan jumlah denda ke atas syarikat atau pertubuhan yang melakukan kesalahan menjalankan perniagaan jualan langsung tanpa lesen.
Berdasarkan pindaan itu syarikat atau pertubuhan yang disabitkan bersalah, boleh didenda sehingga RM1 juta berbanding Akta Jualan Langsung 1993 yang hanya memperuntukkan denda RM250,000.
Bagi kesalahan kedua dan seterusnya, pesalah boleh didenda sehingga RM2 juta berbanding RM500,000 pada masa ini.
Denda bagi kategori individu atas kesalahan yang sama juga akan dinaikkan selain tempoh penjara turut dipanjangkan.
Berdasarkan pindaan, individu yang melakukan kesalahan pertama boleh didenda sehingga RM250,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali.
Berbanding akta sedia ada, ia hanya memperuntukkan denda sehingga RM100,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali.
Bagi kesalahan kedua dan seterusnya, pindaan akta itu memperuntukkan denda RM500,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-duanya sekali.
Akta Jualan Langsung 1993 sebelum ini memperuntukkan denda tidak lebih RM250,000 atau penjara tidak lebih enam tahun atau kedua-duanya sekali.
Dalam perkembangan sama, pindaan itu turut memperluaskan takrif jualan langsung dengan menggantikan perkataan jualan pesanan pos dengan jualan pesanan pos atau jualan melalui transaksi elektronik.
Dengan memasukkan perkataan transaksi elektronik ia meliputi jualan barang-barang atau perkhidmatan secara elektronik dengan menggunakan rangkaian pemasaran bagi maksud mendapatkan komisen, bonus atau apa-apa faedah ekonomi yang lain.
Elektronik yang dimaksudkan oleh pindaan ini ialah teknologi yang menggunakan elektronik, optik, magnetik, elektromagnetik, biometrik, fotonik atau tekonologi lain.