Friday, June 11, 2010

30 tahun minum air sungai

RAHMAN menunjukkan pam yang digunakan untuk menyedut air sungai yang keruh untuk kegunaan harian kerana tiada bekalan air bersih.
RAHMAN menunjukkan pam yang digunakan untuk menyedut air sungai yang keruh untuk kegunaan harian kerana tiada bekalan air bersih.


Lapan keluarga di Kampung Machang Panching tidak dapat kemudahan asas

KUANTAN: Lapan keluarga di Kampung Machang Panching dekat sini, terpaksa mengambil risiko meminum air sungai yang keruh dan berlumpur kerana bekalan air bersih yang dijanjikan untuk mereka sejak hampir 30 tahun lalu, belum tertunai.
Walaupun kemudahan paling asas itu sudah lama dinikmati penduduk di kawasan berkenaan, namun bagi lapan keluarga itu, mereka terus menanti janji yang tidak pasti bila akan dikotakan.
Agak menghairankan, apabila tiga rumah yang terletak hanya kira-kira 500 meter dari rumah mereka, mendapat kemudahan bekalan air bersih daripada Jabatan Bekalan Air (JBA) sejak lebih 20 tahun lalu.

Seorang penduduk, Rahman Musa, 64, berkata sudah empat kali pihak JBA datang membuat tinjauan dan mengukur jarak paip ke setiap rumah di kawasan berkenaan, namun sehingga kini projek pemasangan paip masih belum bermula.

“Kali terakhir mereka datang mengukur pada November lalu, saya pernah mengemukakan isu ini kepada pihak JBA, namun mereka sendiri tidak pasti bila sambungan itu akan dilaksanakan kerana kosnya dianggarkan RM95,000.

“JBA memaklumkan bahawa pihaknya tidak mempunyai peruntukan kewangan walaupun jarak sambungan itu hanya 500 meter sedangkan sambungan kepada tiga rumah berhampiran jalan utama, membabitkan jarak empat kilometer, mampu pula dilaksanakan JBA,” katanya.
Akibatnya, penduduk terbabit terpaksa bergantung kepada air Sungai Kenau sebagai sumber bekalan air untuk minum dan keperluan harian walaupun kualiti air sungai berkenaan diragui kebersihannya kerana pencemaran.

Bagaimanapun, mereka tiada pilihan lain, malah terpaksa mengeluarkan kos tambahan membina saluran paip dari sungai ke rumah dan membiayai kos bahan api jentera pengepam air itu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Paya Pesar, Datuk Abdul Manan Ismail ketika diminta mengulas isu itu berkata pihaknya akan merujuk masalah itu kepada JBA Pahang sebelum mengambil sebarang tindakan.

“Status kerja mengorek pasir di tebing Sungai Kenau itu juga akan disiasat bagi memastikan kontraktor terbabit menjalankan kerja berkenaan dengan mematuhi syarat alam sekitar yang ditetapkan Pejabat Tanah Dan Daerah Kuantan.

“Diharap penduduk dapat bersabar sementara saya mendapatkan maklum balas dari semua pihak terbabit kerana isu air paip ini dianggap serius memandangkan bekalan air bersih adalah infrastruktur paling asas bagi setiap penduduk,” katanya.

AS beri RM1.3b kepada GazaWASHINGTON - Rumah Putih mengumumkan pakej bantuan AS$400 juta (RM1.3 bilion) kepada Gaza dan Tebing Barat, dalam usaha memulihkan imej Amerika Syarikat (AS) yang tercemar, kelmarin. 

Presiden AS, Barack Obama juga menggesa sekatan Israel ke atas Gaza dihadkan selepas serangan berdarah tentera rejim ke atas konvoi kemanusiaan yang mengeruhkan hubungan Israel dan sekutu kuatnya, AS dengan masyarakat antarabangsa. 

Bantuan itu meliputi pembiayaan bagi menyediakan sumber air minuman bersih, menghasilkan pekerjaan, membina sekolah dan memenuhi permintaan sektor kesihatan dan perumahan di Gaza yang selama ini ditindas rejim Yahudi. 

Obama menggelar sekatan ke atas Gaza sebagai ‘tidak dapat dipertahankan lagi’ semasa perjumpaan dengan Presiden Palestin, Mahmoud Abbas di pejabatnya, di Washington. 

Menurutnya, sekatan ke atas Gaza perlu dikaji semula supaya senjata api tidak diseludup tetapi pada masa sama membenarkan makanan, bahan binaan dan barangan untuk kegunaan harian dan pembangunan ekonomi dibawa masuk ke Gaza. 

“Kunci utama semasa penilaian semula sekatan ini adalah keperluan keselamatan Israel dan keperluan hidup penduduk Gaza dipenuhi,” katanya. 

Gesaan Obama itu masih tidak memenuhi tuntutan masyarakat antarabangsa supaya sekatan tiga tahun sejak 2007 ke atas Gaza itu dihentikan serta-merta. 

AS dan Kesatuan Eroah menyenaraikan kumpulan pejuang Hamas yang menguasai Genting Gaza sebagai pertubuhan pengganas.

Media asing sengaja putar belitSHAH ALAM – “Kami sukarelawan misi bantuan Gaza bukan pengganas sebagaimana yang digambarkan oleh media asing.” 

Demikian tegas Ketua Misi Talian Hayat Untuk Gaza (LL4G), Noorazman Samsuddin bersama 11 sukarelawan berkongsi pengalama ditahan tentera Israel bersama warga Kumpulan Karangkraf, semalam. 

Menurutnya, peperangan media sedang hebat dilakukan di Istanbul di mana pengamal media yang terlibat berkumpul bagi menyelar laporan putar belit media asing dan memberi penjelasan sebenar insiden yang berlaku. 

“Media asing kini giat memutarbelitkan berita kononnya sukarelawan konvoi misi bantuan kami adalah pengganas berikutan berita kononnya Israel menemui beberapa senjata berbahaya di dalam kapal Mavi Marmara. 

Bagaimana Israel mengatakan ada senjata berbahaya di dalam kapal sedangkan pada minggu pertama dilaporkan hanya menemui 10 bilah pisau untuk kegunaan memasak. Malah senjata itu tidak pernah kami nampak dan ketahui kewujudannya,” katanya. 

Beliau berkata, adakah logik mereka dilabel sebagai pengganas sedangkan peserta sukarelawan misi tersebut terdiri daripada bayi sewal berumur dua bulan, warga emas berumur berumur 83 tahun dan kira-kira 50 kaum wanita. 

“Israel adalah pengganas dan lanun kerana mereka menyerang kapal kami pada waktu malam dalam keadaan gelap tanpa sebarang notis dan arahan. 

“Lebih dahsyat apabila adanya kematian, kecederaan dan kami di bom dengan bom asap dan bom api. Namun, dengan Izin Allah, bom yang dilepaskan tidak berjaya kerana pada masa itu angin begitu kuat menyelamatkan kami,” katanya. 

Beliau menegaskan, konvoi bantuan kemanusiaan Gaza itu membawa tiga perkara penting iaitu isu keamanan, kemanusiaan dan undang-undang. 

Katanya, pihak kepimpinan konvoi juga telah memberi arahan jangan melakukan sebarang kekerasan walaupun ada pihak yang merampas kapal kita. 

“Bahkan Presiden IHH sendiri berkata jika sekiranya Israel menolak konvoi kemanusiaan ini dan tidak suatu hari nanti dunia akan menolak dan menyekat negara itu sehingga mereka akan berada dalam kesusahan, pasukan konvoi ini akan menghulurkan bantuan kepada Israel jika mereka meruntuhkan kekejaman rejim Zionis. 

“Sehingga begitu sekali aspek kemanusiaan dititikberatkan dalam konvoi misi bantuan ini, bagaimana kami boleh dilabel sebagai pengganas,” katanya. 

Oleh itu, beliau menyeru media memberi penerangan jelas kepada dunia situasi sebenar agar mereka dikelirukan dengan putar belit Israel.

99 peratus bekalan gula diimport dari negara luar10/06/2010 4:36pm

KUALA LUMPUR 10 Jun – Malaysia mengimport kira-kira 99 peratus bekalan gula dari negara luar bagi menampung keperluan gula dalam negara, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.
Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, sebahagian besar bekalan gula diimport dari Brazil, iaitu 509,630 tan merangkumi 41 peratus daripada bekalan, diikuti Australia dengan jumlah import sebanyak 447,480 tan atau 36 peratus dan Thailand meliputi 14 peratus atau 174,000 tan.
Selain itu, katanya, bekalan gula mentah juga diperoleh dari Nicaragua iaitu 99,400 tan atau lapan peratus dan Guatemala sebanyak 12,430 tan meliputi 0.6 peratus.
"Ketika ini bekalan gula dalam negara hanya menyumbang satu peratus daripada jumlah keseluruhan pengeluaran gula iaitu sebanyak 17,000 tan.
"Ia bagi memastikan bekalan gula di pasaran domestik sentiasa mencukupi dan tidak terjejas dengan harga yang turun naik, selaras dengan Akta Kawalan Harga 1946 dan Akta Kawalan Bekalan yang 1961,” katanya menjawab soalan Datuk Ismail Kasim (BN-Arau) di persidangan Dewan Rakyat. – Bernama

Johor tarik balik gelaran Datuk Chua Jui Meng

Anggota Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Datuk Chua Jui Meng telah diarahkan memulangkan dua darjah kebesaran negeri Johor yang masing-masing membawa gelaran Datuk dan Datuk Seri.

NONEChua yang juga bekas menteri kesihatan mengesahkan bahawa beliau telah dihubungi setiausaha Istana Johor, Datuk Rahim Ramli supaya memulangkah darjah kebesaran itu hari ini.

Dua darjah kebesaran yang ditarik balik itu ialah "Dato Paduka Makhota Johor" dan "Dato Seri Makhota Johor".
"(Abdul Rahim) beritahu saya bahawa dua gelaran datuk saya telah ditarik balik," kata Chua kepada Malaysiakini hari ini.

Chua (gambar) sebelum ini menerima anugerah tersebut daripada Almarhum sultan Johor, Tuanku Mahmud Iskandar.

Anugerah berkenaan membawa gelaran 'Dato Paduka Makhota Johor' dan juga 'Seri Paduka Mahkota Johor".

Chua juga berkata Abdul Rahim enggan memberitahunya sebab di sebalik pelucutan gelaran tersebut kerana istana tidak diwajibkan mendedahkannya.

Chua yang juga bekas ahli parlimen Bakri selama penggal merupakan naib presiden MCA sebelum meninggalkan parti itu pada 2008 apabila gagal merebut jawatan presiden. Beliau mengganggotai PKR pada 2009.

Masih bergelar 'Datuk'

Chua bagaimanapun masih mengekalkan gelaran Datuk memandangkan beliau menerima dua lagi darjah kebesaran daripada Pahang dan Selangor, masing-masing pada tahun 2002 dan 2003 yang membawa gelaran tersebut.

Tindakan ke atas Chua itu pada mulanya diura-urakan oleh timbalan presiden PKR Senator Syed Husin Ali yang menyebarkannya melalui lawan sosial Twitter beberapa hari lalu.

Chua yang enggan mengulas lanjut berhubung perkara itu sekadar berkata, beliau akan mengeluarkan satu kenyataan selepas menerima surat rasmi daripada Istana Johor.

Jangan baharui lesen premis judi

Sebahagian perwakilan dan tetamu khas pada majlis perasmian Muktamar Tahunan Pas ke-56 di Dewan Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan, Pangkalan Chepa, semalam. Turut hadir bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin (tiga dari kanan).


KOTA BHARU 10 Jun - Dewan Pemuda Pas mencadangkan agar pakatan pembangkang sepakat tidak memperbaharui lesen premis perjudian yang banyak beroperasi di negeri-negeri yang dikuasai mereka.
Ketuanya, Nasrudin Hasan berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin di negeri-negeri terutama Selangor dan Pulau Pinang dalam tempoh terdekat ini bagi mengemukakan cadangan tersebut.
Bagaimanapun ujarnya, ia bukan bermaksud perlu dilaksanakan segera sebagai memahami perbezaan budaya rakyat pelbagai kaum dan agama.
"Premis-premis judi akan datang, ditutup terus. Kita tidak akan buat dan ini kita cadangkan kerana judi ini juga diharamkan oleh semua agama termasuk Islam sendiri.
"Cuma kita tidak akan buat secara ekstrem kerana itu memerlukan masa supaya mereka (bukan Islam) faham bahawa judi adalah sesuatu yang buruk," tegasnya.
Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Pemuda Pas Pusat ke-56 di Pusat Dagangan Kelantan (KTC) di sini hari ini yang dihadiri 648 perwakilan dari seluruh negara.
Nasrudin berkata, walaupun Pemuda tegas dalam mengeluarkan cadangan itu, mereka tidak akan memberikan tempoh masa tertentu kepada negeri-negeri ini kerana ia akan diadakan secara berperingkat.
Jelasnya, pendirian tersebut konsisten dengan kata sepakat yang dibuat oleh semua negeri di bawah pakatan pembangkang yang tidak meluluskan pemberian lesen judi dalam sukan.
"Pulau Pinang dan Selangor telah pun tidak memperbaharui lesen judi dan bersama memberikan komitmen tidak membenarkan judi sukan,'' katanya.
Menyentuh mengenai penjualan arak, beliau berkata, tiada cadangan meminta lesen ditamatkan kerana agama lain ada yang membenarkan penganutnya meminum arak.
Justeru, katanya, Pemuda tidak bercadang untuk menghalang keistimewaan yang dimiliki masyarakat bukan Islam dalam soal arak.
"Sewaktu kita teraju kerajaan Terengganu dulu, semua pemimpin agama termasuk Hindu dan Buddha dipanggil dan menurut mereka judi memang diharamkan tetapi ada agama yang membenarkan arak," tambahnya.
TAJUK-TAJUK BERITA LAIN:

Obama sokong longgar sekatan di GazaWASHINGTON 10 Jun - Presiden Barack Obama menyokong tindakan Israel melonggarkan sekatan ke atas Genting Gaza, selepas menghadapi tekanan dari seluruh dunia berikutan tindakan komando Israel menyerang Flotila Pembebasan yang membawa bantuan ke Gaza, akhir bulan lalu.
"Situasi di Gaza kini tidak menentu," kata Obama semalam semasa bertemu Presiden Palestin Mahmoud Abbas di Oval Office.
Katanya, insiden serangan Israel ke atas flotila yang mengakibatkan sembilan aktivis pro-Palestin terkorban mendapat perhatian dunia.
Obama berkata, sekatan meluas Israel ke atas barangan yang memasuki Gaza perlu dilonggarkan dengan hanya memantau kemasukan senjata tetapi bukan barangan yang diperlukan oleh rakyat Palestin untuk kehidupan seharian serta membangunkan ekonomi mereka.
Dalam perkembangan berkaitan kunjungan Abbas ke AS, White House semalam mengumumkan pakej bantuan bernilai AS$400 juta (RM1.32 bilion) untuk Gaza dan Tebing Barat.
Jurucakap Jabatan Kerajaan P.J. Crowley berkata, bantuan tersebut merupakan peruntukan khas yang telah disediakan untuk rakyat Palestin, sebahagian daripadanya bagi memenuhi jaminan yang dibuat Setiausaha Hillary Rodham Clinton berjumlah AS$900 juta (RM2.9 bilion) pada tahun lalu.
Projek-projek yang diumumkan pada pertemuan dua pemimpin itu semalam termasuk bantuan pinjaman gadai janji di Tebing Barat berjumlah AS$240 juta (RM792 juta) dan sebanyak AS$10 juta (RM33 juta) untuk membina beberapa sekolah di Gaza.
Bahan binaan merupakan antara barangan yang dilarang memasuki Genting Gaza oleh Israel.
Rejim itu mendakwa para pemimpin Hamas menggunakan barangan tersebut bagi mengukuhkan kedudukannya.
"Perkara utama adalah untuk memastikan keselamatan Israel dapat dipastikan begitu juga dengan keperluan penduduk Gaza.
"Jadi kita dapat menentukan satu rangka kerja baru, bagi saya kita boleh melihat apa yang telah berlaku sebagai tragedi dan mengubahnya kepada satu peluang untuk mewujudkan satu situasi di mana kehidupan di Gaza boleh diperbaiki," kata Obama. - AP

Iran dikenakan sekatan baruDuta Turki ke Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Ertugrul Apakan mengangkat tangan mengundi menentang resolusi bagi mengenakan sekatan baru ke atas Iran di New York, semalam. - AFP


NEW YORK 10 Jun - Kuasa-kuasa dunia semalam meluluskan sekatan baru ketenteraan dan kewangan ke atas Iran bertujuan menyekat program nuklearnya, namun menegaskan bahawa pintu perbincangan masih terbuka.
Draf resolusi yang disediakan Amerika Syarikat (AS) itu, mendapat 12 undi sokongan daripada 15 anggota Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dengan Lebanon berkecuali sementara Brazil dan Turki menentangnya.
Walaupun mendapat sokongan AS, Britain dan Perancis yang sama-sama menaja resolusi itu, keputusan itu mendapat reaksi marah dari Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad.
"Resolusi ini tidak mempunyai nilai walaupun sesen kepada Iran," tegas beliau yang sebelum ini mengugut untuk menunda rundingan dengan enam kuasa dunia jika sekatan dikenakan.
Dalam ulasan kepada agensi berita ISNA di Tajikistan, Ahmadinejad menyatakan bahawa resolusi yang diluluskan kuasa dunia itu sama seperti sapu tangan yang perlu dibuang ke dalam tong sampah.
Presiden Barack Obama berkata, Iran kini berhadapan dengan rejim sekatan yang 'paling ketat' dalam komitmen masyarakat antarabangsa untuk menyekat senjata nuklear, namun beliau pada masa yang sama menawarkan pintu diplomasi terhadap Teheran.
Israel yang merupakan musuh ketat Iran menyambut baik sekatan itu, namun mahu lebih banyak tindakan dikenakan, sementara Menteri-Menteri Luar Britain, China, Perancis, Rusia, AS dan Jerman menegaskan pendekatan dua hala masih digunakan.
China dan Rusia menyokong sekatan itu selepas berbulan-bulan 'melembutkan' draf resolusi itu bagi melindungi kepentingan tenaga dan ekonomi di Iran. - AFP

Jangan baharui lesen premis judi

Sebahagian perwakilan dan tetamu khas pada majlis perasmian Muktamar Tahunan Pas ke-56 di Dewan Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan, Pangkalan Chepa, semalam. Turut hadir bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin (tiga dari kanan).


KOTA BHARU 10 Jun - Dewan Pemuda Pas mencadangkan agar pakatan pembangkang sepakat tidak memperbaharui lesen premis perjudian yang banyak beroperasi di negeri-negeri yang dikuasai mereka.
Ketuanya, Nasrudin Hasan berkata, pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin di negeri-negeri terutama Selangor dan Pulau Pinang dalam tempoh terdekat ini bagi mengemukakan cadangan tersebut.
Bagaimanapun ujarnya, ia bukan bermaksud perlu dilaksanakan segera sebagai memahami perbezaan budaya rakyat pelbagai kaum dan agama.
"Premis-premis judi akan datang, ditutup terus. Kita tidak akan buat dan ini kita cadangkan kerana judi ini juga diharamkan oleh semua agama termasuk Islam sendiri.
"Cuma kita tidak akan buat secara ekstrem kerana itu memerlukan masa supaya mereka (bukan Islam) faham bahawa judi adalah sesuatu yang buruk," tegasnya.
Beliau bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Pemuda Pas Pusat ke-56 di Pusat Dagangan Kelantan (KTC) di sini hari ini yang dihadiri 648 perwakilan dari seluruh negara.
Nasrudin berkata, walaupun Pemuda tegas dalam mengeluarkan cadangan itu, mereka tidak akan memberikan tempoh masa tertentu kepada negeri-negeri ini kerana ia akan diadakan secara berperingkat.
Jelasnya, pendirian tersebut konsisten dengan kata sepakat yang dibuat oleh semua negeri di bawah pakatan pembangkang yang tidak meluluskan pemberian lesen judi dalam sukan.
"Pulau Pinang dan Selangor telah pun tidak memperbaharui lesen judi dan bersama memberikan komitmen tidak membenarkan judi sukan,'' katanya.
Menyentuh mengenai penjualan arak, beliau berkata, tiada cadangan meminta lesen ditamatkan kerana agama lain ada yang membenarkan penganutnya meminum arak.
Justeru, katanya, Pemuda tidak bercadang untuk menghalang keistimewaan yang dimiliki masyarakat bukan Islam dalam soal arak.
"Sewaktu kita teraju kerajaan Terengganu dulu, semua pemimpin agama termasuk Hindu dan Buddha dipanggil dan menurut mereka judi memang diharamkan tetapi ada agama yang membenarkan arak," tambahnya.

Bantu keluarga 9 dibunuh Israel

KUALA LUMPUR: Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menyampaikan sumbangan rakyat Malaysia AS$45,000 (RM149,709) kepada keluarga sembilan rakyat Turki yang dibunuh tentera Israel dalam insiden kapal Mavi Marmara minggu lalu.
Bantuan disampaikan kepada Duta Turki ke Malaysia, Serap Attay di kediamannya di Langgak Duta di sini.
Mengulas mengenai bantuan itu, Rosmah berkata, setiap keluarga sukarelawan yang terbunuh akan menerima AS$5,000 (RM16,634.40).

Dalam insiden pada 30 Mei lalu, sembilan warga Turki itu terbunuh selepas tentera rejim Zionis menyerang kapal yang dalam perjalanan menghantar bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Insiden itu turut menyaksikan 12 rakyat Malaysia di atas kapal terbabit ditahan Israel.

Mengulas mengenai kejadian itu, Rosmah berkata, rejim Israel kini tidak lagi berani mengulangi kejadian serupa kerana dunia sedang memerhati tindak-tanduk mereka.

“Dunia sudah tahu tujuan mereka masuk ke kapal yang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza bukan sekadar membuat pemeriksaan ke atas barang dan peserta, tetapi lebih daripada itu,” katanya. - Bernama